hampaat

Amy

Onko täällä sellaisia, joiden hampaat bulimia olisi pilannut? Ihan kunnolla, tai aiheuttanut pienempiä vaurioita? En mielestäni ole oksennellut kauheasti, vaikka usein ajattelenkin "tämä on viimeinen kerta". Kuitenkin minusta tuntuu, että hampaani ovat kellastuneet kamalasti, ja että ne näyttävät jotenkin oudoilta.. Takahampaideni pinnat ovat oudon näköiset, ei kuitenkaan ruskeat. Jotenkin keltaisemmat kuin ennen.. tai sitten vain kuvittelen, kun ajattelen asiaa koko ajan. Ne ovat myös herkät, kun juo kylmää maitoa ja syö kuumaa ruokaa, hampaissa tuntuu hirveältä. Vaikka oksentamisen lopettaisi apua hankittuaan, jatkuuko hampaiden tuhoutuminen? Kun ne kuitenkin ovat kerenneet mennä huonompaan kuntoon, niin niistä varmaan täytyy pitää koko ajan paljon parempaa huolta.. pelottaa kamalasti. Toivottavasti saitte jotain selkoa..

11

3094

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -tähti-

      Mulla on lähteny kiille hampaista ja reikiä löytyi viime hammaslääkärikäynnil 3. Ei oo ollu aikasemmin reikiä. Hampaat menee tosi huonoon kuntoon, mitä pidempää bulimiaa sairastaa...

      • amy

        Minä olen varma että minullakin on reikiä, vähintään 2 tai 3. :( Kun on sellaisia mustan näköisiä reikiä.. oli minulla niitä aikaisemmin, ja ne eivät olleetkaan reikiä, vaan tavallisia aukkoja mihin oli jäänyt ruokaa, mutta nyt kun olen oksennellut, ne ovat taatusti reikiä. Kiille menee varmaan aika nopeasti..


    • kohtalotoveri

      Usein tapahtuneesta oksentelusta seuraa ennen pitkää eroosio, eli hampaan kiilteen haurastuminen. Oireita ovat juuri hampaiden kellastuminen, kylmä- ja kuuma-arkuus sekä hampaiden sisäpintojen karheutuminen. Myöhemmin hampaiden purupinnat alkavat rispaantua, hampaat lyhentyä ja lopulta hampaat voivat haljeta ja katketa. Myös reikiintyminen voi lisääntyä, koska suojaavaa kiillettä ei ole.

      Ainoa keino estää lopullinen katastrofi on lopettaa oksentaminen. Sekin auttaa hieman, jos purskuttelet haalealla vedellä oksentamisen jälkeen, etkä _missään nimessä!_ pese hampaitasi tai juo mitään hapokasta (esim. limsaa) tuntiin oksentamisen jälkeen.

      Jonkin verran voivat auttaa myös fluori/ksylitolitabletit joita saa apteekeista ilman reseptiä.

      Kannattaa tehdä asialle jotain pian, sillä sitten kun kiille on mennyt, se on mennyt, eikä sitä takaisin saa.

      • teija.

        Luin jostain joskus, että ainakin liiallinen fluorin käyttö lisää taas hampaiden murtumisriskiä.


    • fakta.

      Se, että sua "sattuu kylmää/kuumaa juodessa", johtuu siitä, että oksentelu vatsahappoineen on alkanut tuhota hampaiden kiillettä. Siitä se vihlominen johtuu.

    • Adrian_N

      Dentiplus niminen valmiste voisi olla sun kohdalla paikallaan, sen avulla vahvistat hammaskiillettäsi.
      Apteekista ostettava tuote joka sisältää kaikki hammasmineraalit ja ksylitolin. Se sisältää myös limakalvojen hyvinvoinnille tärkeitä sinkkiä ja C-vitamiinia sekä karboksimetyyliselluloosaa, joka muodostaa suojaavan kalvon suun limakalvolle. Lyhyesti sanottuna tämä tuote siis vastustaa happohyökkäystä ja vahvistaa hammaskiillettä.

      Mikään ei kuitenkaan auta jos vielä jatkat oksentamista. Äläkä unohda kaikkia muita huonoja seuraamuksia mitä tuo elimistöllesi aiheuttaa. Kaikkia rappeutumia kun ei heti alussa huomaa.

      • Amy

        olenkin miettinyt, minkälaisia tuotteita voisi käyttää, jos edes vähän olisi hampailla toivoa.. edellyttäen tietenkin, että haen apua. tuo dentiplus kuulostaa hyvältä.. voisin käydä apteekissa jo huomenna.


    • taina

      Moikka. Mulla meni hampaat tosi huonoon kuntoon parin vuoden oksentelun jälkeen( oksentelin päivittäin 1-4 krt). Nyt niitä sitten on jälkeenpäin hoideltu (mm. juurihoitoa)! Kohta vuoden ajan oon käynyt hoidattamassa. Samalla tavalla kävi mullekkin, ensin alko hampaiden pinta tuntua oudolta, sitten vihlomiset. Loppujen lopuksi alko lohkeilla isompia paloja ja hampaat "murentua". Älä missään nimessä koskaan pese hampaita heti oksentamisen jälkeen, pahentaa vaan asiaa!!

    • hammaslääkärireissu

      jälkeen menin hammaslääkärille ku vihlo hampaita niin mulla oli 8reikää!!! Nii ja yks hammas oli sisältä läpimätä siin oli jälel vaan ne "ulkokuoret" kuulemma. Ja jos siihen hampaaseeen ois kosken niin se oltais jouduttu irrottamaan mut onneks ei koskenu ja onneks se oli viisauden hammas eikä mikään etuhampaista. Et kyl mun hampaat ainakin kärsi!

    • Minitubut

      Täällä yksi joka on osittain pilannut hampaansa liian innokkaalla hoitamisella... Lapsesta asti opetettu että aina kun on syönyt karkkia tai juonut limpparia, pitää heti pestä hampaat. Saa siinä harjaillessa sitten sylkeä sen kiilteenkin lavuaarista alas.. Teininä sairastuin syömishäiriöön, johon en saanut apua eikä kukaan ohjannut hammaslääkärin puheille, olisin todellakin tarvinnut erityisiä neuvoja sairauteni kanssa. Tuosta olen onneksi päässyt aikoja sitten eroon, mutta kolmen vuoden oksentelu ja heti oksentamisen jälkeen HARJATUT HAMPAAT olivat todella paha niitti hampaille. Jynssäsin siis oksentamisen jälkeen aina hampaat juuri siksi, että yritin saada niitä puhtaaksi ettei oksentamisen aiheuttama happohyökkäys aiheuta reikiä.. No, kukaan ei kertonut mulle että oksentamisen jälkeen ei missään nimessä saa harjata, aiheuttaa vaan 10x lisää tuhoa. Hoitaminen ei auttanut.. Harjasin liian kovaa, liian kovalla harjalla, ja väärään aikaan. Opiskelijaterveydenhuollossa ja hammaslääkärissä kukaan ei sanonut mitään eikä neuvonut vaikka kerroin avoimesti sairaudestani ja toivoin apua.

      Lisäksi olen ilmeisesti koko ikäni narskuttelut hampaita, äänettömästi. Hampaat on täynnä säröjä ja lohkeamia, sekä kuluneita kohtia. Reikiä ei kuitenkaan ole ollut, mutta kohta varmaan alkaa olla kun kiille kuluu puhki. Toisen puolen hampaat ovat kuluneet todella lyhyiksi, ovat rumat ja vihlovat. Tällä puolella muutaman viikon suussani olleet purentakiskot ovat aivan "madon syömät", puhki kuluneet. Julkisella puolella ei sanottu mitään. Yksityiselle asti piti mennä, että hammaslääkäri kertoi hampaideni olevan todella kuluneet ikäisekseni. Olen 26v. Lapsena kehuttiin hyvistä hampaista, ei kehuta enää. Myös raskaus vaikutti sylkeen niin, ettei se enää suojannut kiillettä kunnolla.

      Nyt olen yrittänyt päästä julkisen kautta korjauttamaan näitä, vihlovia ja lohjenneita hampaita sekä vinoa purentaa joka kuluttaa oikean puolen hampaat nopeammin kuin vasemman. Pyysin aikaa hammaspoliklinikalle. Hammaslääkärin vastaus oli, että hampaani eivät ole vielä riittävän huonossa kunnossa, että voisin saada lähetettä. Eli jos haluan korjauttaa hampaani ja purentani ennen kuin ne ovat totaalisesti pilalla, joudun menemään yksityiselle. Maksaa muuten maltaita... Ihmetyttää, että tuleeko julkiselle sitten halvemmaksi alkaa korjaamaan puhki kuluneita hampaita implanteilla jne, kuin jo nopeammin puuttua ja korjata purenta paikka-aineilla jne...

    • Bulimikko

      Mä olin tänään porauttamassa ekan reikäni ikinä. En sitten tiedä oliko bulimian aiheuttama vai ei. Bulimiaa olen sairastanut 2 vuotta. Välillä parempia jaksoja, jolloin en ole oksentanut pisimmillään varmaan pariin kuukauteen. Pahimpina aikoina useita kertoja päivässä. Ihmettelen, että bulimia ei vielä isompaa tuhoa hampaissani ole aiheuttanut. Haluaisin nätin hymyn ja syksyllä saan raudat. (Etuhampaat vinossa) Pelottaa, että en pysty lopettamaan oksentamista sitä ennen ja pilaan lopulta hampaani itse.. vanhempani tietävät sairaudestani, mutta luulevat että olen parantunut. He saivat noin vuosi sitten tietää, että sairastan. En itse kertonut sitä heille, vaan siskoni joka oli saanut minut kiinni. Asiasta ei ole vuoteen puhuttu varmaan mitään, koska olen nyt normaalipainossa, minulla on lihaksia vähän ja näytän kaikin puolin terveeltä niin eivät vanhempani osaa enää epäillä mitään, jotenkin toivon, että he tietäisivät ja voisivat auttaa mutta en tiedä miten kertoisin heille..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3065
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe