Helsingistä lokkipeippoja?

Society finch

Mistä eläinliikkeistä tai kasvattajilta saisi Helsingistä lokkipeippoja? Tai mistä muualta niitä saa? Kovin ovat harvinaisia Suomessa.

Kertokaa muutenkin tästä linnusta! Erikoista on tuo nimi: ei sillä ole mitään tekemistä lokin kanssa. Tieteellinen nimi on "Lonchura stratiata domesticus" tai jotain sinne päin ja tuosta on siis "väännös" lokkipeippo. Eivät esiinny luonnossa, vaan ovat täysin ihmisen kehittämiä 1700-l:lta alkaen Kiinasta ja Japanista. Eli ne ovat kanarialintujen ohella vanhimpia häkkilintuja. Englannin kieliset nimet ovat Society finch ja Bengalese. Suomenkieliseksi nimeksikin sopisi paremmin esim. yhdyskuntapeippo.

Minulla oli seeprapeippoja, mutta kun kuunteli niiden yksitoikkoista laulua pienessä asunnossa, niin melkein mielentervys meni. Lokkipeipot kuulemma laulavat paremmin! Annetaanko lokkipeipoille myös hyönteisvoimaruokaa? Haluaisin saada ne myös pesimään. Voiko niitä pitää yhdessä kanarialintujen kanssa? Tosin ruokinta on hieman erilaisia, joten varmaan pidän niitä erikseen.

1

740

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M-

      Lokkipeipon kummallinen nimi johtuu siitä, että oikeasti sitä ei lajina ole olemassakaan. Lokkipeipon kantamuoto on valkoperämanikki (Lonchura striata), mutta tämä lemmikkinä pidetty lintu on resteymä useiden eri manikkien kesken, joten tuoksi kantalajiksi sitä ei enää voi lukea, eikä esim rengastustoimisto suosittele lemmikkimuodosta käytettävän valkoperämanikin nimeä (vastaava tilanne on kanarialinnulla, jonka kantalaji on kanarianhemppo Serinus canaria, mutta domestikoitu muoto on risteytetty niin moneen muuhun lajiin matkan varrella ettei siitä enää puhtaan kantalajin nimeä oikeastaan voi käyttää.)

      Mistä lie tuo nimi "lokkipeippo" sitten lienee alkunsa saanut (mahdollisesti suora käännös ruotsin "måsfinken"istä), mutta se nyt tuolle manikkiristeymälle on (valitettavasti) nimeksi vakiintunut. Parempi olisi minustakin jokin linnun sukulaisuussuhteisiin viittaava, vaikka "lokkimanikki". (Ulkomaisten nimien perusteella ei kyllä käännöksiä kannata tehdä, ne ovat vähintään yhtä harhaanjohtavia kuin monet vanhentuneet kotimaiset lintujen kauppanimet). Tieteellinen nimi lokkipeipolle on mielumminkin Lonchura sp. (="manikkilaji") kuin tuo kantalaji tai jokin sen alalaji.

      Lokkipeippo varsin helppo ja vaatimaton laji, ei senkään laulu nyt mitenkään kauhean kummoista ole, mutta kauniimpaa kyllä kuin seeprapeipolla. Pärjää hyvin kanarialinnun kanssa samassakin häkissä, ruokavaliokin on ihan vastaava (siemenet/pelletti, tuoreruoka, lisukkeena voimaruokaa/universalruokaa/hyönteisruokaa), ainoa ero on että jos linnuille syöttää perusruokana pääasiassa siemeniä pellettien sijaan niin kannattaa pitää yhteishäkissä kanariaseoksen lisäksi tavallista peiponseosta tarjolla.

      Viimeksi olen itse lokkipeippoja nähnyt Itäkeskuksen Faunattaressa, joskin tosiaan ovat yllättävän harvinaisia meillä verrattuna helppohoitoisuuteensa ja yleisyyteensä muissa maissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      127
      1694
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      101
      1219
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      201
      1078
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1015
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      911
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      843
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      804
    8. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      52
      802
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      50
      793
    10. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      793
    Aihe