Styrkkareista

Open G

Kuka tietää, mitä laitteita Stonesit käyttivät/käyttävät? Minulla on ollut semmoinen vaikutelma, että he ovat olleet aina melko lailla tavanomaiseen tyytyväisiä, eivätkä kovin innostuneita käyttämään kaikkia markkinoille tulleita hilavitkuttimia. Muistan ammoisilta ajoilta jonkun lehtijutun, jossa kerrottiin vahvistin ym. laite palveluihin erikoistuneesta firmasta, joka järkkäili silloisille bändeille vahvistimia ja efektilaitteita konsertteja varten. He olivat olleet vähan ihmeissään, kun selvisi, että Rolling Stones tyytyi aivan normaali varustukseen.

Madison Square Gardenin (1969) keikalla Keith Richards käytti ilm. aika paljon Gibson 330:ä. Joku oli tietävinään, että sen luonnostaankin nasaali soundi on korostettu pikkuisen auki olevalla wau-waulla. Liekö perää?

1960-1970 (alkupuoli)luvuilla Richards käytti enimmäkseen Gibsoneita ja siirtyi sittemmin telecastereihin. Mikä lie syynä? Ovathan Gibsonit kuitenkin parempia. (Nyt tulin menneeksi alueelle, josta riittäisi juttua loputtomiin)

3

606

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Teemu

      60-luvulla hyvät kitarat olivat vaikeasti saatavia. Gibsonit olivat tasalaatuisempia ja niitä oli paljon paremmin saatavilla kuin Fendereitä. Rollarit ovat tosiaan aika vanhanaikaisia kamojensa suhteen. On kuitenkin hauska anekdootti se, että -70-luvun alun konsertti Helsingin Sadikalla järjestettiin sen vuoksi, että Rollareiden PA-laitteisto oli aivan uudenlainen, missään testaamaton. Siksi piti löytää paikka, jossa niiden mahdolliset ongelmat eivät olisi aiheuttaneet katastrofia. Tähän sopi hyvin pieni sisukas Suomi, josta kiertue alkoi.

      Richards ja Wood omistavat hirveät määrät erikoisiakin skittoja ja styrkkareita. Mutta niitä ei käytetä keikoilla ja harvoin levyilläkään. Ne ovat "arvo-omaisuutta". Keithillä on mm. erään amerikkalaisen kitaravalmistajan aivan uskomattoman hienot, käsintehdyt, helmiäispintaiset skitat, mutta en ole koskaan nähnyt niitä käytössä. Ainoastaan vanhassa Guitar Playerissa kuvina.

      Keith on Telecaster fani. Minunkin mielestäni Gibsoneissa on parempi soundi, mutta Richards on toista mieltä. Kaikilla kolmella keikalla, jotka olen nähnyt on kuitenkin parhaimmin soinut Gibson (nko se nyt 330 vai 335), jota hän käyttää aina "Gimme Shelter"issä.

      -70 luvun alkupuolellahan Keithin tavaramerkki oli läpinäkyvä Dan Armstrong -skitta.

      Perusasiat kunniaan. Mick Taylor soitti rollari aikanaan vain Gibson Les Paulia... ja hienosti soi aina!

      Vahvistimista ei tiedä Erkkikään. Lähes kaikilla pitkän linjan miehillä on yksilöidyt styrkkarit. Mm. Ritchie Blackmore haluttiin Marshallin mannekiiniksi ja tehtaalla hänen "marsuunsa" viriteltiin samanlainen soundi kuin oli hänen sitä ennen käyttämässään Voxissa.

      Keith oli muuten ensimmäinen kitaristi joka (tarinan mukaan) käytti levytyksessä Fuzzboxia soolosoittimessa. Se tapahtui tässä kuuluisassa "Satisfaction"issa.

      Eli ota näistä nyt sitten selvää.

      • richards

        60-luvulla Vox
        70-luvulla (-81) Mesa Boogie
        89-90 Marshall/Fender
        90-00 Fender

        noin pähkinän kuoressa.


    • Open E

      Rollareiden vahvistin setti on aina poikennut valtavirrasta, paitsi silloin aivan alkuaikoina.
      60-luvulla alussa oli pääosin VOX AC30 ja AC50, joskin studiossa he käyttivät myös Fenderiä kuten muutkin. Voxilla mentiin pitkään ja sieltä tuli myös ulos AC 100 ns. Beatlesmalli joita käytettiin jonkin verran.

      1968..72 tuli käännekohdaksi vahvistin settiin kun muotiin tuli jättiläisfestarit. Rolling Stonesin Hyde Park 1969 konsertissa oli HIWATTit samoin näkyi SOUND CITY vahvistimia joka oli saman lafkan toinen merkki.1969 käynnistyneet maailman tourneet toivat stagelle aivan uudet vahvistimet, AMPEG SVT. Nämä olivat ensin mukana Amerikan tourneella ja roundattiin myös Eurooppaan. Normaali kattaus oli 12 kpl AMPEG SVT nuppeja tuplakaapeilla, joskin Bill Wymanilla oli hiukan poikkeavat kaapit bassossa. Se 8x10” muodostui jos silloin ja sitä höystettiin 2X15” torvikaiuttimin. Mainittakoon ,että jokainen Ampegin nuppi 300W jatkuvaa tehoa antava putkikone, joten lavalla räimettä riitti taatusti.

      Nämä välivuodet ennen 80-luvun turneita oli hieman sekalaisia vahvistimien suhteen. Se pikkukepittäjille tiedoksi, että Rollarit eivät harrastaneet kovin paljon Marhall-kekoja, HIWATT oli paremminkin jätkien mieleen ja Fenderiä ja Voxia käytettiin edelleen kuten nytkin. Ampeg säilyi myös setissä bassovahvistimena olihan se julma vehje. 80-luvun puolella mukaan tuli Mesa Boogie ja PA-systeemien parannuttua vahvistinkattaus muodostui nykyiseksi. Nyt kitaristeilla on setti comboja tai nuppi boxi, Vox, Fender, Mesa Boogie, myös se pakollinen plexi Hiwatt – Marshall löytyy ainakin Ronnielta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2926
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      106
      2490
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2250
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      22
      2082
    5. 177
      1886
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      44
      1883
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1817
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1558
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe