Laihtuuko oksentamalla?

Helen

Heti alkuun sanon jo, että ei kiitos mitään saarnoja, vaan suora vastaus kysymykseeni, joka on, että laihtuuko oksentamalla oikeasti? Jos herkuttelen esim. Mäkkäriaterialla tai puolella kilolla karkkia ja menen heti oksentamaan kaiken pois, niin ehtiikö kalorit ujuttautua elimistöön jo (eli oksentaisin turhaan) vai voiko sillä estää lihomisen?
Itse en harjoita oksentamista, mutta toivoisin eräästä syystä asiallisia vastauksia suoraan tähän kysymykseen, kiitos!

7

3313

  Vastaukset

  • been there..

   Ei todellakaan laihdu, niin sitä kuvittelee, että voi syödä mitä vain ja sitten oksentaa sen pois-no harm done. Mutta oikeesti tilanne ei siitä muutu miksikään. Kuinka voisi laihtua, jos ei muuta syömistottumuksiaan ja rupea urheilemaan.

   Jos tälle linjalle lähdetään, niin ainoa tapa laihtua , tekemättä mitään, on olla syömättä (josta seuraa anoreksia).

   Elimistö rupeaa puolustuskannalle, kun oksentaa. Rupeaa elämään säästöliekillä, jos mitään ei sille anna, niin ei se mitään otakaan.

   Silti bulimiaa ei voi hallita, vaikka tietää fakat. Ei vaan voi olla syömättä.. Elämä on paskaa.

  • Eivät ne kalorit "ehdi ujuttautua", mutta oksentaminen (ja myös syömättömyys) häiriinnyttää aineenvaihdunnan niin että energiantarve laskee ("säästöliekki"). Siinä tilassa kun syöt "normaalisti" niin lihot, sillä kehosi on sopeutunut polttamaan paljon vähemmän kaloreita. Eli se "ylimääräinen" energia, mikä normaalisti kuluisi jo perusaineenvaihduntaan, jääkin rasvaksi elimistöön.

   Ainoa varma tapa laihtua on terveellinen ruokavalio ja liikunta, MUTTA laihdutukselle on tuolla ihan omakin palsta..

   • jos oksennat useasti kaiken syömäsi pois etkä muutenkaan syö normaalisti. Tiedän kokemuksesta (entisenä bulimikkona) että sillä keinolla kyllä laihtuu muttei se ole sen vaivan arvoista:
    *hampaat menee piloille
    *hiukset lähtevät
    *terveys menee
    *syömishäiriöistä on äärimmäisen vaikeaa parantua, ainakin kokonaan.


   • nadie kirjoitti:

    jos oksennat useasti kaiken syömäsi pois etkä muutenkaan syö normaalisti. Tiedän kokemuksesta (entisenä bulimikkona) että sillä keinolla kyllä laihtuu muttei se ole sen vaivan arvoista:
    *hampaat menee piloille
    *hiukset lähtevät
    *terveys menee
    *syömishäiriöistä on äärimmäisen vaikeaa parantua, ainakin kokonaan.

    Niin, tietenkin sitä laihtuu jos ei saa energiaa (oksentaa kaiken tai suurimman osan), mutta kun luulin kaikkien sen tietävän, esitin tuossa edellä toisenlaisen tilanteen. Siinä siis sanoin että kun oksentamisen jälkeen yrittää palata "normaalin ihmisen" ravintoon, niin lihoo. Jos taas syö vähäruokaisesti, ei laihdu (koska energiantarve on laskenut), vaikka "normaali ihminen" laihtuisikin. Eli siis oksentaminen "laihduttaa" vain alussa, ei pitkälle edetessään, ellei sitten jatkuvasti oksenna kaikkea ruokaa pois. Toisaalta jos joku ajattelee nyt tuota lukiessaan oksentavansa "vain vähän aikaa, kun niin kerran laihtuu", niin muistuttaisin taas siitä jojo-ilmiöstä: ne kilot tulevat takaisin, kun siirryt normaaliin ravintoon. Sillä keinolla myös hyvin nopeasti hankkii itselleen pitkäaikaisen syömishäiriön, sillä oksentamisen ajattelukin on jo syömishäiriön esioire, jolloin kontrollin lipsuminen jatkossa on erittäin todennäköistä.

    Johtopäätös: tehoton mutta vaarallinen "laihdutuskeino". Siitä vaarallisuudesta voi kysyä keneltä tahansa entiseltä bulimikolta, minä voin kertoa, ja nadie tuossa jo mainitsikin joitain seurauksia.


  • Aina kun söin piti katella jo vessa valmiiksi kun yrjöt lensi suoraan....vaikka lopussa yrittikin olla oksentamatta. Elimmistö tottu siihen että pitää oksentaa kun jotain tipahtaa vatsalaukkuun... hirvee tunne töissä ja kylässä kun tiesi että jos syö jotain ne lentää heti pihalle!!!

   En suosittele...oksennus diettiä. Nyt mä teen silleen että hypin hyppynarua ainakun syön. Eli töissä ruokkiksella syön jotain ja loppuajan hypin:))).

   • Kyllä mää ainakin laihuin ku pari viikkoo oksennustaudis olin. Se. Jälkee olin laihtunu 6kg vähä alle.


  • Vanha aihe, mutta KYLLÄ laihtuu. Paluuta ei oo enkä itseasiassa ees muista elämäni (24v kakara) että oisin syöny "normaalisti". Sovittelin just 15 vuotta vanhoja vaatteita, , aivan , roikkuu kaikki. Ja hyvä niin. Olin painavimmillani joku reilu 50kg (eli "normaali,nätti,hoikka"..) =LÄSKI.

   Nykyistä painoo en halua ees sanoa. Mutta valehtelematta, voi helposti mennä se 10 000+ kalorii päivässä, nauttia elämästä just niinku haluu...kunhan sen homman osaa.
   oon sairas, tiiän. Oon käyny ja kolunnu pöpilät ja psykologit, terapiat ja mielikuvaharjoitukset ja läpäläpä länkyn lää xD
   Oon tän valinnu, ja...Kyllä, mulla on hampaat!?
   Ei oo rytmihäiriöö,, muistaakseni hiu
   ksetkin toistaseks päässä.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuolleisuus onkin kääntynyt päinvastoin laskuun korona kriisissä

   Kokonaiskuolleisuus kääntyikin koronan vuoksi kovaan laskuun USA:ssa USA:n kokonaiskuolleisuuteen koronaviruksella on sen sijaan ollut päinvastainen
   Pandemiat
   181
   15929
  2. Pitääkö yhteiskunnan elättää 5 lapsinen perhe?

   Kouluttamaton pariskunta, jossa mies käy töissä ja tienaa 2000 euroa kuussa, tekee putkeen 5 lasta ja perheen äiti sitten on kotiäitinä 20 vuotta. O
   Köyhyys
   312
   12400
  3. Stockmann konkurssiin ?

   Korona vei asiakkaat. Ensin kuitenkin hakeudutaan yrityssaneeraukseen. Viimeinen sammuttaa valot.
   Maailman menoa
   216
   6684
  4. Järkyttävä koronakylä

   21 jo. Enemmän kuin esim porissa !. Eikö hygieniasta ole kukaan kuullut vai onko lehmänhaju ainoa hygieniahaju. Semmoista kun käsidesiä saa kaupoista.
   Kiuruvesi
   74
   1611
  5. Kiuruvesi 12 koronatartuntaa!

   Määrä kasvaa. Kuinka tehokkaasti testaavat?
   Kiuruvesi
   46
   1266