mehut irti

Kati

Muistaako kukaan miten saa omenista tuoremehua sitruunahapolla? Myös olisi tarpeen hyvät ohjeet puolukasta tehtävästä tuoremehusta!

Eiks ole ihanaa kun tänä syksynä tulee niin runsas marja- ja hedelmäsato. Kun vielä tulisi sienetkin.

11

1209

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nelikymppinen

      Mehuja en ole koskaan tehnyt, mutta nyt on minusta mehut irti, oli niin rankat yövuorot.
      Palautumista on sunnuntaihin.

    • Frederiikka

      Mukava, kun keksit tämän mehujutun. Mitähän tarkoitat tuoremehuilla? Itselläni on kellarissa mehulinko. En ole sitä vuosiin käyttänyt, mutta ihan toimiva se on. Olen sen unohtanut kaappien kätköihin, kuten monen muunkin pienkoneen. Sillä tein tuoremehua joskus omenista ja appelsiineista, myös tomaateista - joko heti juotavaksi tai pakastimeen. Pakastettunakin ihan juotavaa oli. - Tänä vuonna tein mehua mehumaijalla. Hankin pari vuotta sitten uuden teräksisen, kun minulla on maalla pieni "omavaraistalous". Tänä vuonna tein omena-puolukkamehua ( panin viimevuotiset puolukat omenien joukkoon ), punaherukkamehua ja omenamehua. Raparperimehut jäi tänä vuonna tekemättä. Mutta näitä mehuja et varmaankaan tarkoittanut. Tässä olisi yksi puolukkajuoman ohje. Laitan sen nyt tähän. Jospa jollekulle olisi käyttöä:

      Puolukkajuoma
      *************
      8 l puolukoita
      4 l vettä
      50 g viinihappoa
      2-3 dl sokeria mehulitraa kohden

      Puolukat survotaan hyvin tai jauhetaan ja laitetaan isoon astiaan. Keitetty ja jäähdytetty vesi, johon viinihappo on liotettu kaadetaan puolukkasurvoksen joukkoon. Seos saa mehustua kunnolla peitettynä 2 vrk kylmässä paikassa. Sitä hämmennetään silloin tällöin. Seos pannaan siivilävaatteelle ( esim. kaksinkertainen sideharso ) valumaan kylmään paikkaan. Valuminen kestää noin ½ vrk. Valutettu mehu mitataan ja sokeri lisätään hyvin hiljaa hämmentäen, ettei tulisi ilmakuplia. Jos vaahtoa muodostuu, kuoritaan se pois. Kun sokeri on sulanut, juoma pullotetaan puhtaisiin pulloihin ja pullot suljetaan. - On mainio pöytä- ja janojuoma laimennettuna. ( Mutta ei ihan pienitöinen...)

      • Frederiikka

        voisi nautiskella joskus sangriaakin ihan kotoisesti omassa nojatuolissa istuen. Löysin ohjeen etsiessäni näitä mehuisia juttuja. Tässäpä tämä:

        Sangria / Tervetuliaisjuoma
        ***************************
        2 appelsiinia
        2 sitruunaa
        1 dl appelsiinilikööriä/tai brandya/tai vastapuristettua appelsiinituoremehua
        1 pl (3/4l) espanjalaista punaviiniä
        1/2 l sitruunalimonaadia

        Pese appelsiinit ja sitruunat hyvin kuumassa vedessä harjaten. Voit käyttää pesuun jopa tipan astianpesuainetta.
        Huuhdo ja halkaise hedelmät ja viipaloi ne oikein ohuiksi suureen kannuun. Lisää likööri tai tuoremehu ja nosta jääkaappiin tarjoamiseen asti.
        Täytä kannu punaviinillä juuri ennen tarjoamista ja lisää vielä kylmä sitruunasooda sekä jäitä. Sekoita ja Por favor - Olkaa hyvä!

        ( Alkoholiton punaviini käy toki myös )


    • Frederiikka

      Etsiessäni tuota puolukkajuoman teko-ohjetta, putkahti esiin myös seuraava ohje. Se on jostain lehdestä leikattu. On muuten Gruusialaisen keittiön erikoisherkkuja. Suosittelen lämpimästi: itse pidän siitä tavattomasti leivänkin päällä sellaisenaan. Liharuokienkin kanssa oivallista.

      Marinoidut valkosipulit gruusialaisittain
      *****************************************
      Valkosipuleista poistetaan hellästi päällimmäiset kuoret, muuta kynnet jätetään paikoilleen. Annokseen tarvitaan nykeröitä noin tusina. Mausteliemeen kiehautetaan 2 dl viinietikkaa, 1 dl hyvää ruokaöljyä ja 7 dl vettä. Suolaa 2-3 tl ja sokeria 3 rkl. Ne ovat perusmausteita. Varsinaiset aromit syntyvät, kun joukkoon heittää ruokalusikallisen sinapinsiemeniä, pari ruokalusikallista rosee- ja viherpippureita, hieman rakuunaa ja muutamia laakerinlehtiä. Kun kynnet on kiehuneet 5-10 minuuttia, ne nostetaan lasitölkkiin. Kuuma liemi ammennetaan päälle ja viikon kuluttua viileässä säilytettyä herkkua kannattaa jo varovasti lähestyä. - Olen myös usein tehnyt tätä ystäville joululahjaksi ja kovasti ovat olleet mielissään. Säilyy muuten jääkaapissa tosi kauan. Pienemmänkin annoksen voi helposti tehdä ( esim. 1/4 osa annoksesta on sopiva yhden ihmisen huusholliin. Ja helppo juttu.

      • Annukka

        Suuret kiitokset Frederiikalle valkosipuli ohjeesta. Meillä kun kasvaa sitä herkkua joka kukkapenkin päässä. Ei aina tiedä mihin sitä saisi menemään. Tästä lähtien syömme kaikki itse, kyllä tämä ohje kuulostaa niin herkulliselle.


      • Frederiikka
        Annukka kirjoitti:

        Suuret kiitokset Frederiikalle valkosipuli ohjeesta. Meillä kun kasvaa sitä herkkua joka kukkapenkin päässä. Ei aina tiedä mihin sitä saisi menemään. Tästä lähtien syömme kaikki itse, kyllä tämä ohje kuulostaa niin herkulliselle.

        sitä kukkapenkeissä. Kaupan hyllyiltä hankittuna on aika tyyristä. Herkullisia valkosipulinautintoja! Saataisiinkohan lisää herkkuohjeita, vaikkapa Aussin maalta? Olisipa mukava niitä maistellessa ystäviä näiltä sivuilta muistella.


      • Kati

        Kiitos kaunis, sain enemmän kuin pyysin ja sepä pelastaa monesti päivän.
        Pitää joskus lähettää oma herkkuohjeensä.
        Nyt tässä voin kertoa, että erityisesti minä pidän punajuurista ja etikkasäilöttynä ne ovat mainioita sipulin kanssa.

        Molempia yhtä paljon, pestään, kuoritaan ja raastetaan karkeaksi raasteeksi. Tehdään normaali etikkasäilöntäliemi ja keitetään siinä. Sitten vaan purkitetaan ja päästään nauttimaan ruokien lisäkkeenä. Luultavasti tässäkään ei olisi pahitteeksi jos lisäisi valkosipulia - tulisi ytyä.


      • Frederiikka
        Kati kirjoitti:

        Kiitos kaunis, sain enemmän kuin pyysin ja sepä pelastaa monesti päivän.
        Pitää joskus lähettää oma herkkuohjeensä.
        Nyt tässä voin kertoa, että erityisesti minä pidän punajuurista ja etikkasäilöttynä ne ovat mainioita sipulin kanssa.

        Molempia yhtä paljon, pestään, kuoritaan ja raastetaan karkeaksi raasteeksi. Tehdään normaali etikkasäilöntäliemi ja keitetään siinä. Sitten vaan purkitetaan ja päästään nauttimaan ruokien lisäkkeenä. Luultavasti tässäkään ei olisi pahitteeksi jos lisäisi valkosipulia - tulisi ytyä.

        Kiitos Kati! Nyt otetaankin "mehut irti" = parhaat vinkit ja säilötään satoa purkkeihin ja purtiloihin. Ilahduin kovasti tuosta punajuuri-sipuliohjeesta. Sopisikohan moulinexin käyttö raastamiseen? Olisi ainakin kätevää. Vai käsinkö raastat? Olisin kiinnostunut myös sienien säilöntäohjeista. Olisiko jollakin sellaisia? Suolasieniä olen lasitölkkiin metsäsienistä säilönyt. Herkkuani on niistä tehty metsäsienisalaatti ( suolasieniä ja sipulia silputaan käsin yhtä paljon, sitten kermaviilipurkki joukkoon ja loraus kermaa, mausteeksi vielä etikkaa ja valkopippuria, suolaa jos tarvitaan ). Tuoreista herkkusienistäkin varmaan voisi jotain säilöä: onko vinkkejä? Taitaa sienisato tänä vuonna jäädä heikonlaiseksi. Muuten nyt SATAA!!!


      • Frederiikka
        Frederiikka kirjoitti:

        Kiitos Kati! Nyt otetaankin "mehut irti" = parhaat vinkit ja säilötään satoa purkkeihin ja purtiloihin. Ilahduin kovasti tuosta punajuuri-sipuliohjeesta. Sopisikohan moulinexin käyttö raastamiseen? Olisi ainakin kätevää. Vai käsinkö raastat? Olisin kiinnostunut myös sienien säilöntäohjeista. Olisiko jollakin sellaisia? Suolasieniä olen lasitölkkiin metsäsienistä säilönyt. Herkkuani on niistä tehty metsäsienisalaatti ( suolasieniä ja sipulia silputaan käsin yhtä paljon, sitten kermaviilipurkki joukkoon ja loraus kermaa, mausteeksi vielä etikkaa ja valkopippuria, suolaa jos tarvitaan ). Tuoreista herkkusienistäkin varmaan voisi jotain säilöä: onko vinkkejä? Taitaa sienisato tänä vuonna jäädä heikonlaiseksi. Muuten nyt SATAA!!!

        Isoäitini perintöä on tämä tosi vanha ja pikkutarkka ohje punajuurien keittämisestä ja säilömisestä. Ehkäpä tässä on jotain uutta nuoremmille ja kertausta vanhemmillekin.

        Punajuurien keittäminen
        ***********************
        Punajuuret keitetään täysin ehjinä juurineen. Pese punajuuret varoen, pane kylmään veteen ja aloita keittäminen. Tunnin kuluttua vesi vaihdetaan taas kylmäksi. Punajuuret jatkavat kypsymistään kylmässä liotusvedessä ja kuoret irtoavat jäähtymisen jälkeen helposti käsin vetäen. Keitetyistä punajuurista tehdään ruokaa tai ne säilötään etikkaan.

        Etikkapunajuuret
        ****************
        2 kg punajuuria
        1½ l vettä
        suolaa keitinveteen
        sekä mausteliemi:
        6 dl vettä
        4 dl väkiviinaetikkaa
        3 dl sokeria
        1 rkl suolaa
        10 valkopippuria
        10 neilikkaa
        1 kanelitanko
        ½ dl piparjuurilastuja
        5 valkosipulin kynttä viipaloituna

        Kuori kypsät punajuuret ja lado puhtaisiin lasitölkkeihin viipaloituna tai kokonaisina. Keitä vettä, sokeria ja kangastilkkuun käärittyjä mausteita 5 minuuttia. Lisää etikka ja kiehauta.
        Ota maustepussi kattilasta ja kaada liemi kuumana punajuurille. piparjuurilastut ja valkosipuliviipaleet voi jättää purkkiin makua antamaan. Sulje purkit hyvin ja säilytä kylmässä.


    • Kati

      sopisi raasta vaikka minkälaisella vempaimella - koneella se käy helposti. Minä olen raastanut myös yleiskoneella.
      Sieniohjeista ei ole uusia ohjeita tiedossa.
      Oletko muuten käynyt reseptejä etsimässä k-kaupparyhmän plussa-ohjeista, siellä löytää esim. hakusanalla ko. ohjeita (www.plussa.com, muistaakseni).
      Minun suolasieniohjeeni on juuri se mikä sinullakin, voisi varmaan kokeilla siihen myös pippurimyllystä ripaus, mutta vain vähän.

      • Frederiikka

        hyvä vinkki! Kiitos - täytyypä käydä vilkaisemassa. On niin paljon uutta tietoa tästäkin vempaimesta saatavissa, kun vaan hoksaa. Mukava, kun opetatte. (*:*)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      74
      5578
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      35
      3111
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      40
      2694
    4. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      2062
    5. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      27
      2055
    6. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      29
      1869
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      99
      1839
    8. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      1772
    9. Mietin tässä T....

      Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..
      Suhteet
      24
      1478
    10. Askanmäessä Huippu esitys

      Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna
      Puolanka
      17
      1248
    Aihe