Miksi kanat eivät muni?

Popottaja

Mikä riivaa tipusiamme kun ei munia tipu? Kanat ovat horniolaisia maatiaisia ja ikää heillä on 26 viikkoa. Valot ovat olleet 14h/vrk päällä jo muutaman kuukauden. Kanalaan tulee vähän luonnonvaloa verkko-oven kautta, mutta vähäistähän se on. Pesä on pitkään ollut killumassa hyvässä paikassa seinällä, orret on ja olot muutenkin kelvolliset, kestopehku lattialla. Ruokinta on kotovaraista, puolet kauraa ja puolet ruoantähteitä, perunaa, herneitä, kalaa yms. Kalkkia ja soraa lisäksi tietenkin.

Viikko sitten pesästä löytyi yksi muna, muita ei ole näkynyt. Mietimme josko kanat söisivät itse munansa, mutta pesään tai lattialle kokeeksi laitetut ostomunat saivat olla rauhassa.

Ovatko kanat vielä liian nuoria horniolaisiksi munijoiksi? Ymmärtävätkö ne jotenkin, että keinovalaistu päivä ei ole oikea päivä? Tengvallin kirjan mukaan ruokinnan pitäisi olla ok, maatiaisen erityisesti pitäisi kai pärjätä kotovaraisella ruokinnalla. Kalkin syöminen on joskus ollut aika vähäistä, voiko vaikuttaa? Laumassa on muutama kana ja kaksi kukkoa. Kukot rähjäävät joskus keskenään ja sotkevat kilpaa kanoja. Voiko munimattomuus olla silkkaa kukkojen aiheuttamaa stressiä? Huomenissa toinen herra on lähdössä pölkylle, koska ei näy löytävän omaa laumaansa muualta.

Olisimme hyvin kiitollisia ideoista ja ajatuksista. Kanat ovat meillä ensisijaisesti munantuottajina, ja aiomme vaihtaa kantaa/rotua tai ottaa laumaan lisäksi tehomunijoita mikäli pian ei ala tapahtua.

11

2648

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiputii

      meillä on ruskeita kanoja, autosta ostettuja. Annan niille kyllä jatkuvasti kaupan munitusrehua. Saavat kauraa, keitettyä perunaa,kalkkia ja vähän munitusrehua. En tiedä maatiaisista, mutta ei nämä muut ainakaan muni kunnolla ilman munitusrehua kuin kesällä, kun saavat ruohoa. maatiaisethan on perinteisesti olleet talven tauolla, joten olisiko senkin takia munittaminen talvella hankalampaa. Onko lamppu tarpeeksi kirkas ja valaiseeko se hyvin koko häkin? Toinen kukko kannattaa hävittää.

    • ....

      Kuinka viileä kanala on? Valo ei ehkä auta jos lämpötila on alhainen.

    • kottiko

      Kaksi kukkoa tarvitsee suuren reviirin (eli ison kanalan) tullakseen toimeen. Lisäksi yhden kukon laumassa tulisi olla vähintään viisi kanaa. Saattaa ollakin, että kukkojen laumataistelu stressaa kanoja, ainakin se stressaa kukkoja paljon. Lisäksi, jos kanalaan pääsee luonnonvaloa, saattaa kanat elää silti sen mukaan, eikä keinovalon. Kun talvihan on tosiaan lepoaikaa luonnostaan kanoille.

      • Popottaja

        ...pääsi tänään pölkylle. Lauma tuntuu nyt olevan rauhallisempi. Ja olihan siinä edesmenneessä kukossa aika ronskisti rupia ja arpia, sitä on vissiin otettu yhteen pahemmin kuin olimme huomanneetkaan. Pojat olivat olleet munasta saakka samassa laumassa, joten kuvittelin niiden pärjäävän yhdessä... Kävin myös laittamassa kanalaan isomman katetun pesän, ovat nyt käyneet siellä kykkimässä vuoron perään vaikkei tulosta ole tullutkaan. Kanalan lämpötila on nyt 8 astetta, pakkasten laannuttua varmaankin taas 12. Onko se riittävästi?

        Kanalan valaistus on lähes toimistotasoa, pitäisi riittää. Uskon kotovaraisten pöperöiden olevan maattareille täysin riittäviä, voisin kuvitella säilytystoiminnan peräti epäonnistuvan, mikäli maatiaisetkin tulevat riippuvaisiksi teollisista rehuista. Tänään olen kotkottajilleni vienyt kauran lisäksi liotettuja herneitä, keitettyjä perunoita, kypsää kalaa, kurpitsaa, eiliset tähteet ja turvotettua heinäpellettiä. Tarjoilut tietenkin vaihtelevat päivittäin. Vapaasti hakattavana on aina porkkanaa, lanttua tms. En millään haluaisi syöttää eläimilleni mitään epämääräistä ja kallista sotkua, isomman lauman kanssa olisi kai pakkokin käyttää kaupan rehuja.

        Kanoja vois tietenkin olla enemmänkin tuossa laumassa, kolme kanaa yhdelle kukolle taitaa olla liian vähän, suosikkikana on ilman takaraivon sulkia... Näitten muutaman saaminen vain oli niin kiven takana, etten ihan heti halua lähteä samaan miljoonien soittojen ruljanssiin. Keväämmällä ajateltiin hautoa munia, toivottavasti saadaan sitten kasvatettua laumaa.

        Kiitos vastauksistanne, muuten! :)


    • rosalie

      On liian kylmä. Pakkasten aikaan yksikään kanoistamme ei muninut. Nyt kun lämpöä on reippaasti nostettu on ilmaantunut muutama muna.

      Jos haluaa luonnon munia, antaa kanojen munia ne luonnolliseen aikaan. Nyt ne keräävät voimia.

    • kanaset
      • heop

        Ilman rehua ei meillä ainakaan yksikään kana ole muninut. Eivät tarvitse luonnonvaloa välttämättä. Ei ole kukoista kiinni. Kylmä ilma vähentää munimista huomattavasti. Voivat olla myös liian nuoria vielä muniakseen. Yleensä yli puoli vuotta ja sitten alkavat.


      • Popottaja
        heop kirjoitti:

        Ilman rehua ei meillä ainakaan yksikään kana ole muninut. Eivät tarvitse luonnonvaloa välttämättä. Ei ole kukoista kiinni. Kylmä ilma vähentää munimista huomattavasti. Voivat olla myös liian nuoria vielä muniakseen. Yleensä yli puoli vuotta ja sitten alkavat.

        Meillä on muniskeltu jo muutaman viikkoa kauniita pieniä pilkkumunia. Kukot kenties häiritsivät asiaa, mutta pääsyynä oli ihan ilmeisesti kovat pakkaset. Lämpö meni kanalassa alhaisimmillaan kolmeen asteeseen. Käyttivät siis voimansa lämmöntuottoon.

        Sapuskat meillä on ihan samat kotovaraiset kuin aiemminkin, munintaprosentti on 33 tai 66 ruoan proteiinipitoisuudesta riippuen. Muistaakseni kymmenen horniolaista munii keskimäärin 6 munaa päivässä, elikä ihan hyvin menee.


    • 1kukko ja 3kanaa

      moi. kanat muni yhden munan päivässä,noin kuukauden ajan,sitten se loppui täysin.kyseiset kanat on maatiaiskanoja.....mistä apuja löytäis,siksi turvaudun teihin.

    • tuuretuu

      Kanat eivät muni, kun maanviljelijä rääkkää, pahoinpitelee ja alistaa niitä.

    • mummo kananen

      No joo sieltähän se taas tuli.Mistähän näitä URPOJA aina löytyy sotkemaan asiallisia ketjuja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2505
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2193
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1867
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1631
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1596
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1585
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1538
    8. 73
      1446
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      100
      1355
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe