vaelluskengät

Jusa

Suunnittelen vaelluskenkien hankintaa, mutta valikoimaa riittää. Toisaalta retkeni suuntautuvat helppokulkuisiin maastoihin, joten en tarvitse mitään huippukenkiä. Toisalta haluaisin hankkia kengät jotka eivät olisi aivan heikkolaatuiset. Onko kokemuksia eri jalkineista ja mistä niitä kannattaa hankkia? Nettikauppaa on, mutta entäs sovitus? Ajattelin sijoittaa n. 150-200e näihin tamineisiin. Kertokaa kokemuksianne ja antakaa viisaita neuvoja, kiitos.

T: Jusa

24

38446

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Raikku

      Vaelluskengät PITÄÄ sovittaa - ne ovat tärkeimmät omat varusteesi! Kaiken muun voi periaatteessa lainata, mutta vähänkin vaativammalla reissulle pitää panostaa kenkien valintaan.

      Itse pidin peukalosääntöinä aikoinaan kenkiä ostaessani, että a) niiden pitää tukea nilkkoja tarpeeksi, mutta silti mukavasti ja b) varpailla pitää pystyä "soittamaan pianoa" kengän sisällä.

      Hyvät kengät tuli silloin, vaikka minun jalkani on liian leveä useimpiin suosittuihin kenkiin.

      Minä kävisin jossakin tunnetussa eräliikkeessä, en urheiluliikkeessä tai marketissa.

    • Sissa

      Eka ja tärkein vinkki:

      kierrä Haltin kamat kaukaa.

      Itse ostin Haltin vaelluskengät tietämättömänä v. 2000 ja heti ekalla vaelluksella Muoniossa kengän sisäpohjat liikkuivat omiaan ja ryttääntyivät onnettomat pahvikoppurat kantapäätä vasten jne.

      Muutenkin Haltin tuotteilla on paljon retkeilyä harrastavien joukossa huono maine, toki hyviäkin tuotteita on mutta noin hinta-laatusuhteeltaan vastaavat hyvin usein lähinnä Tarjoustalon laatua.

      Toinen vinkki:

      Suosittelen kengänkärkeen suojausta (Haltissa ei tätä ollut), jos kenkä on kangasta. Mulla itselläni on uudessa kengässä vahva muovikanttaus kärjessä ja eipä enää kivet raavi kengän pintaa rikki ja näinollen corekengän kosteussuoja säilyy.

      • Jusa

        Mitä merkkiä suosittelette? Merkkejä ja hintaluokkia löytyy. Onko joku merkki suomalaiseen lestiin ykkönen?


      • lestistä

        Jalkateräni on matala, ei siis suomalaistyyppinen rintava. Kenellä valmistajalla on käytetty matalaa lestiä? Lisäsisäpohjat eivät riitä.


      • jalka,
        lestistä kirjoitti:

        Jalkateräni on matala, ei siis suomalaistyyppinen rintava. Kenellä valmistajalla on käytetty matalaa lestiä? Lisäsisäpohjat eivät riitä.

        korkea jalan kaari, eikä yhtään ole rintava, päinvastoin. Ostin kesällä 2000 Meindl vaelluskengät ja sen jälkeen oon pitäny niitä kesät, talvet, pyhät, arjet, baarissa tanssilattialla, mopolla ajaessa, hautajaisissa, ENNENKAIKKEA vaelluksilla, melomassa, töissä, vapaalla, joka paikassa. Vettä ovat pitäneet hyvin, jos on sadehousut tiiviisti kengän varren päällä. Paitsi sillon kun kaaduttiin koskessa kanootilla, niin sattuneesta syystä ei goretexkään auttanut.... Hyvin piti kenkä veden sisällään sillä reissulla.... lits lits vaan, ja hitaasti kuivui... ja varpaat meinas paleltuu, kun käi jäähileden seassa polskimassa.... Mutta se ei tainnu olla kengän vika...


    • Tepa

      Meillä on Haglöffsin Lupis vaelluskengät, ja hyvät ovat olleet. Muista kuitenkin että jokainen jalka on erillainen, niin emme voi sinun puolestasi tietää mikä sinulle parhaiten sopii. Jos vaellat pääosin helpossa maastossa, ei luultavammin tarvitse niin kovasti niihin sijoittaa. Esim partoaitasta saa hyviä kenkiä satasesta ylöspäin. Tietty mitä parempi sitä kalliimpi. Mutta uskon että tuolla hintahaitarilla kyllä saat mieluiset!! Meidän kengät maksoivat 200 € ja ostettiin ne kylläkin ihan intersportista muutama vuosi sitten. Vieläkin ovat hyvät ja muotoutuneet jalkojemme malliin. Ja muista vielä se että ennen ostoa kokeilet kunnolla niitä kenkiä, varpaiden täytyy saada liikkua, muttei jalka saa liukua kengän sisällä. Aluksi hyvätkin kengät saattavat aiheuttaa rakkoja ym, eli kenkiä täytyy myös "ajaa sisään" ennen reissua.

    • Kyllä vaelluskengät olisi hyvä ostaa joko urheilu tai erä&retkeilyliikkeestä,sieltä löytyy parhaat valikoimat.Ja ehdottomasti sovitettava,koska jokaisella on vähän erilainen jalka,esim. minä en tässä pysty sanomaan mikä on paras kenkä sinulle. Kyllä sen itse jalassaan tuntee.Itselläni kuitenkin on Salomonin kengät,jotka maksoi n.130€.
      Ihan hyvät ovat minulle olleet.Eli luulen,että kertomallasi summalla saat kyllä ihan hyvät kengät.

      • Island Pro

        Osta Meindlin Island Proot niin ei tarvitse katua,hinta noin 200-260€.Moninkertainen testivoittaja monissa alan lehdissä,siis muuallakin kuin suomessa.Mukaan ostat kyllästesumuteen ja vahan,niin kengät sen kuin parenevat ajan kuluessa.Kengät todella tukevat ja jäykkäpohjaiset,joten kulkevat kovassakin maastossa.B/C luokituksella pärjää vuoristossakin.
        ja siitä kärkisuojasta..se ei todellakaan suojaa gorekalvoasi,koska se on laminoitu kengän sisäpuolelle,liian pitkillä varpaankynsillä kyllä rikot kalvon.
        Ps,partioaitta myy nimellä tunturisusi/haukka nimellä tätä kenkää,näissä normaalia leveämpi lesti.


      • Kanerva

        Haix Tapio rintavalle jalalle! 11/2 vuotta käytössä ja TYYTYVÄINEN!


    • pavel

      Moi,
      itselläni on ollut kahdet gore meindelit -
      en suosittele. Nahkagore malli istuu erittäin hyvin, kulkiessa hyvä, mutta goretex hankautuu pian rikki. Lisäksi kesto muutenkin heikko. Nahkassa reikää taitekohdassa. Kumiosa irtoaa nahkasta.Kengän ikä kovassa käytössä itsellä vain kolmisen vuotta. Nahka kangas meindelit olivat pian pillunpäreinä.
      Sitten hankin scarpan nahkaiset gore kengät.
      Gore hengitti luvattoman huonosti. Lopulta irtosi pohjat joita on liimailtu kolmeen kertaan.
      Molemmat - meindl ja scarpa olivat testivoittajia.
      Testeissä jää kenkien kesto testaamatta!
      En siis voi suositella mitään mallia. Kaverilla oli jotkut nahkaiset ei-gorea olevat ruotsalaiset joissa kumiosa nousi pitkälle ylös. Kuivuivat kastuessaan hyvin nopeasti ja kumiosa suojasi pitkään märässä maastossa. Omat meindelit kastuivat pian ja kuivuivat hitaasti.
      Sinuna harkitsisin hyvin hengittäviä (ei gore) kenkiä joissa kumiosa tulee hieman tavanomaista ylemmäs. Kun rasvaat kenkiäsi säännöllisesti saat kohtuullisesti vettä kestävät kengät ja erittäin hyvin hengittävät. Mielestäni goretex ei sovi kenkiin. Kaipaa lisää tuotekehittelyä!
      Pavel vaeltaja

      • ovat Lundhagsit

        ja jopa suositut ja toimivat ruotsalaisilla vaeltajilla. Ei gore-texiä, mutta kyllästämällä vettäpitävät siinä kuin Goretkin. Kyllä Meindlin kestävyydestä on muunkinlaisia kokemuksia, yleensä erittäin positiivisia. Meindlissa Gore-tex kalvo toimii toivotulla tavalla.


      • Rossario

        Niin. Kyllähän homma niin on, että millä tahansa aineella nahka kyllästetään "vedenpitäväksi" - niin vaikuttaahan se kengän hengittävyyteen. On kyllästysaine sitten rasva, Gore tai vaha, aineet tukkivat nahan hengittävät huokoset, ja kengät hiostavat enemmän. Rasva itsessään ei läpäise ilmaa yhtään, ei ainakaan sen enempää kuin Gorekaan.


      • Rossario
        Rossario kirjoitti:

        Niin. Kyllähän homma niin on, että millä tahansa aineella nahka kyllästetään "vedenpitäväksi" - niin vaikuttaahan se kengän hengittävyyteen. On kyllästysaine sitten rasva, Gore tai vaha, aineet tukkivat nahan hengittävät huokoset, ja kengät hiostavat enemmän. Rasva itsessään ei läpäise ilmaa yhtään, ei ainakaan sen enempää kuin Gorekaan.

        Korjaus: ... tarkoitan siis, että rasva ei päästä ilmaa läpi yhtään sen enempää... ;)


    • ehdottomasti

      aigle-merkkisiä vaelluskenkiä. Aivan huiput, tosin vertailupohjaa vaelluskengistä ei ole, mutta näitä käyttänyt n. kolme vuotta päivittäin, ja edelleen ovat tosi hyvässä kuosissa. Olisivat varmaan vieläkin paremmassakin kunnossa, jos olisin viitsinyt harjata niitä sienellä ja suihkuttaa suoja-ainetta useammin kuin kaksi kertaa tänä aikana..

      Kestävät ja lämpimät, tosin ei välttämättä sovi kesäaikaan ihan päivittäiseen käyttöön.

    • Olde

      Yleensäkkin retkeilytarvikkeita ostaessa kannattaa olla hieman kauppa ja merkkiuskollinen. Haglöfs, Jack Wolfskin...(Lisätkää listaan jostiedätte muita...)

      En ikinä ostaisi mitään siihen liittyvää mistään halpahallista tai marketista (Voi päästä ärrräpäitä retkellä)

      • YT

    • peukkumiäs

      Sinivalkoisin silmin ei kannata katsella kenkähankintaa ainakaan. Menneinä vuosina muutaman kerran erehdyksessä hankkinut Haltin tuotteita ja kaikki ovat olleet täysin epäonnistuneita tapauksia. Suurin pettymys nimenomaan kengät. Kalvot päreinä parin reissun jälkeen, sisäpohjallisten kangas rutussa, eivät mukaudu jalan mukaan mitenkään jne...

      Nyt Meindlit ja toistaiseksi vallan tyytyväinen valintaan.

      Viimeksi ostin repun ja vetskarein vetimet jäi käteen saman tien. Ei enää koskaan Haltia. Täyttä roskaa! Palautteeseenikin vastattiin tehtaalta täysin tyhjänpäiväisellä pahoittelulla, vastuuta ei oteta mistään.

    • 121212

      Mendl tunturisusi. On toimineet hyvin. Sopii minun jalkaan. Aluksi melko jäykät,
      mutta sehän on vain käytön puutetta. Käytän noita kenkiä paljon ja luontuvat hyvin jalkaan.
      Toiset samanlaiset menossa. Kokeile jos sopii jalkaan. Suosittelen

    • kenkuleita

      Voi johtua siitä että tottunut: 2x paksua nahkaa ja pitkät varret bootseilla, jos tarvitsee kiipeillä "pirunpelloillakin", niin suojaa nilkkoja, muutenkin.

      Vähän raskaammat vaan.

    • kenkiä

      1000-2000e maksaa tuollaiset pitkävartiset, mutta hyviä kyllä..

    • Patikoija

      Haltin kengät.
      Erehdyin minäkin ostamaan Haltin vaelluskengät. Surkeat ovat. Sukat kastuvat kärjistä vähäisellä aamukasteellakin, ohut sisäpohjallinen rullaantui heti kättelyssä jalan alle jne. Päätin välttää tulevaisuudessa kaikkia Halti-merkkistä tuotteita.

    • Kenkkis22

      Suosittelen Meindl-vaelluskenkiä, jotka lienevät parhaat ja lähes kaikkien proretkeilijöiden käyttämät. Noin 200 eurolla saa peruskengät. Toinen vaihtoehto on Hanwag.

    • 11v kesät&talvet

      Osta vaan täysnahkaiset maiharit ja mieluusti vielä teräskärjellä. Armeijaylijäämää saat alan kaupoista sopuhintaan. Itte oon ollu erittäin tyytyväinen.

    • Gumböle träsk

      Kenttä kokeet pitää tehdä ja eri alustoilla sekä kestävyys testit.
      Holmossenin testit suolla ja vuorilla paljastaa totuuden.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      260
      2501
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      187
      1599
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1406
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1136
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1129
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      219
      993
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      990
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      885
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      710
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      709
    Aihe