Saako koiralle...

Sanna

Hei!
Saako koiralle antaa perunaa? Jos saa,niin missa muodossa? Entäpä perunan kuoret,saako antaa?(huudeltu hyvin ja keitetty). Nyt ei kyllä kuulu tänne koirapalstalle,mut entäpä kissoille? Onko kenelläkään tietoa? Kysymykset on samat koirasta ja kissasta. KIITOS!

37

7106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sanna

      Niin vielä semmoista,että mitä kasviksia koiralle saa antaa? Missä muodossa? (kietetty,raakana,haudutettu...).

      • Mirzulainen

        Keitetyt perunat on ok ja aina kun itse syöt perunaa, voi kuoret antaa koiralle. Porkkanaa voi antaa joissain määrin, jos en ihan väärin muista. Keitettyä riisiä voi syödä (ei tosi mikään kasvis), mutta varsinkin sillon kun maha on sekaisin se on ok. Maitotuotteita ei.


      • Preus

        Vaikka et varsinaisesti Barfista innostuisikaan, barf-aiheisilta sivustoilta löydät paljon tietoa erilaisista kasviksista, marjoista, juureksista, yms joita voit koirallesi antaa mitä ei ole hyvä antaa (esim. sipuli ei, valkosipuli kyllä) vaikka lihaisat luut ja rustot sinänsä pelottaisivatkin.
        Esim. http://www.intopalleron.net/barf.htm
        http://www.koirakopla.com/koiratietoa.html

        Mutta siis, kasvissoseet kunniaan. Ja mikäs estää ostelemasta esim. NEUta tai ALTia jos ei näe itseään survomassa soseita. :) Tai jos ei jaksa/pysty paneutumaan asiaan kovasti.


      • hhmm
        Preus kirjoitti:

        Vaikka et varsinaisesti Barfista innostuisikaan, barf-aiheisilta sivustoilta löydät paljon tietoa erilaisista kasviksista, marjoista, juureksista, yms joita voit koirallesi antaa mitä ei ole hyvä antaa (esim. sipuli ei, valkosipuli kyllä) vaikka lihaisat luut ja rustot sinänsä pelottaisivatkin.
        Esim. http://www.intopalleron.net/barf.htm
        http://www.koirakopla.com/koiratietoa.html

        Mutta siis, kasvissoseet kunniaan. Ja mikäs estää ostelemasta esim. NEUta tai ALTia jos ei näe itseään survomassa soseita. :) Tai jos ei jaksa/pysty paneutumaan asiaan kovasti.

        tuolla intopalleron sivuilla neuvottiin antaan kanan luita???


      • Sitko
        hhmm kirjoitti:

        tuolla intopalleron sivuilla neuvottiin antaan kanan luita???

        Kanankoivet ym. missä on luuta pitää antaa raakana.


    • roosa

      Koiralle saa antaa keitettyjä juureksia; perunaa, porkkanaa, punajuurta, naurista, selleriä, lanttua soseena. Perunan kuoretkin voi antaa.
      Porkkanaa myös raasteena.
      Kypsänä mm. erilaista kaalta. (meillä on herkkujen herkkua)
      Vihanneksista/hedelmistä soseena mm. erilaiset salaatit, tuore kurkku, kesäkurpitsa, omena, päärynä, banaani, melooni.
      Aloita vpienistä määristä.

      • hemppa

        koiralle ein saa antta perunaa. voi tehdä tukoksen suolistoon . sipulia ja valkosipulia ei saa anttaa koska käy koiran sydämmeen.!


    • .:DoGi:.

      keitettynä, mieluimmin kuorittuna.

      • "Labbari"mamma

        Koiralle kun annat perunaa niin keitetty kannattaa soseuttaa, peruna ei ole hyvä sulamaan koiran vatsassa. Jos annat lohkoina ,voi oksentaa on kokemusta.Muutenkaan ei koiralle saa antaa paljon perunaa.Kuoret OK.

        Porkkanoita meillä koirat ovat syöneet raakoina tosi mielellään,Eräällä koirallamme oli jopa tapana käydä itse noutamassa niitä pellosta.Ei siitä haittaakaan ollut koska se eli terveen ja pitkän elämän.Yli 13 v.


    • -----

      koiralle ei saa antaa perunaa. muuten ok.

    • Niin että...

      Älä anna missään muodossa, koiran vatsa ei sulata perunaa, eikä kuoria =)Kissoista en osaa sanoa.

    • perunasta

      olen antanut vähän perunaa koirille (oli isoja koiria) ja aina perunankuoret. niissähän ne vitamiinit on.
      makaroonia myös koirille keitettiin, vaikkakaan niistä ei varsinaista ravintoa saa. kyllä kissat voi syödä perunaa mutta harvalle ehkä maistuu.
      mistähän saisi tietoa tästä perunan antamisesta
      ihan varmalta taholta. perunahan on suuremmaksi osaksi tärkkelystä ja jos sitä ei aivan suuria määriä syötä niin missä se vaarallisuus piilee?

    • Jennykka

      Sanoisin tuohon, että oma mielipiteeni on etten suosi perunaa koiranruissa missään muodossa. Peruna ei sula koira vatsassa. Ainakin meidän aiempi koira oksensi perunat jos oli esim syönyt makkarakeittoa, eli jos ON IHAN PAKKO (?) antaa perunaa, niin miel keitettynä ja soseutettuna. Ravintoaineena perunasta ei koiralle ole hyötyä.

      Tämä siis oma mielipiteeni, joka kehittynyt 18v:n kokemuksella.

    • erjuska

      Mitä peruna voi aiheuttaa koiralle

    • fffffhhhhhh

      Voi,tosin niistä ei ole mitään hyötyä KUMMALLEKKAAN!
      Eli turhaa paska-ainesta

      • Ennen vanhaan potut oli yksi pääaines koirien ruuassa.Silloin kun teollista ei ollut.
        Joten aika hyötyä niistä on ollut.
        Ja voi perunaa siis antaa ihan hyvin.Keitettynä,ja kuorineen,ja vaikka omat kuoretkin,omista perunoista.
        Perunasta koira saa niitä ravinteita,mitä perunassa on.Ne voi katsoa "ravintorekisteristä",jos kiinnostaa.Se sitten,missä määrin käyttää kukin hyväkseen,niin tuskin ihan varmaksi voi sanoa.Kuten ylipäätäänkään mistään aineista.

        Kaikki koirat ei sulata paloja,joten kannattaa muussata,tavalla tai toisella.Muussattuna normaalivatsainen kyllä sulattaa.
        Eli ihan ok tavaraa,esim.lisukkeena.

        ps.Jos on turhaa ainesta,niin miksi sitten on ("hienoja",kalliita)perunapohjaisia teollisia safkoja...
        Jos se siinä on vaan koristeena :D,niin kallista koristetta sitten on.


    • Äly hoi älä jätä

      Koira ei hyödynnä perunaa mitenkään,eikä muutakaan kasviperäistä.Vehnä on ainoa josta koira saa hitusen irti.

      Koiran ja ihmisen ruuansulatusta ja ravintoaineiden imeytyvyyttä ei voi verrata keskenään.

      Etenkään pelkästä perunasta ei ole kuin haittaa.Lihan pienenä lisänä ei ole haittaa.Ei se peruna tapa,mutta ei siitä ole hyötyäkään.

      Perunapohjaisia ruokia on,koska ne myy.Vehnästä( muista viljoista ) on tehty koiran ruoka bisnekseen "paha paha" aines(onhan ne kalliimpia kuin peruna),joten tottakai kaikki bataatti,porkkana ja peruna menee kuin kuumille kiville.Kuluttajan järjen juoksun mukaan "IIK,viljaa.Ooh! toi on hyvä,siinä ei oo viljoja,siinä on perunaa,toi on hyvä" ts.kuluttaja ei yhdistä perunaa ym viljoihin.

      • Eli siis jos koira ei hyödynnä perunaa mitenkään,niin koira olisi ennenvanhaan,siis iso koira tullut toimeen niillä pienillä ruuanjämillä,ja vähäisellä lihamäärällä,mitä sattui saamaan(isoja määräi kun ei pahemmin tavattu antaa)?
        Oletko nähnyt koiraa,joka olisi noin pienellä toimeen tullut?

        "Vehnä on ainoa " Onko tuosta jotain näyttöä?
        Eli siis,jos otetaan kotiruokaa syövä koira.Puhutaan taas isoista.
        Jos lihan määrä olisi vaikka noin kolmannes,kasviksia jotain,ja loppu viljoja,niin jos koira ei hyötyisi mitään viljasta ja kasviksista,niin se tulisi toimeen vain pelkällä lihalla(ko)?
        Ja siis määrällisesti jäisi lihan annos tuohon mainittuun.
        Eli vaikka noin about 46 kiloinen,massiivirakenteinen,(suhteet voi muuttaa toki isompaankin samassa suhteessa toisiinsa ja samassa tyypiltään)tulisi toimeen ja säilyttäisi painonsa pelkällä esim.500-600gramman lihalla,joka olisi sen kolmannes.
        Eli siis viljat ja vihannekset olisi vaan turhaa?
        Oletko nähnyt noin syötettyä koiraa?

        Jos vehnä on ainoa vilja,josta koira saa irti,ja se ei esim.sovi koiralle,ja kasviksetkin on turhaa,niin koira silloin pitäisi tulla toimeen pelkällä lihallako,jos puhutaan siis kotiruuasta,ei teollista lainkaan?
        Oletko nähnyt noin ruokittua koiraa?

        Pelkkää perunaa tuskin kukaan syöttää,olisi aika yksipuolista :D
        Eli mitä tuo tarkoittaa,"etenkään pelkästä perunasta" Ja mitä haittaa?


    • Äly hoi älä jätä

      Ennen ihmiset söivät pahimpaan pula-aikaan puunkuorta.Koirat söi sitä vähää mitä annettiin.Tosin silloin koirat elivätkin keskimääräisesti pari vuotiaiksi.
      Nykyään rodusta riippuen 6v->.Joten nykyään on aivan turha perustella paskaa ruokintaa "kyllä ennen vanhaan"-tyylillä.

      Kyllä,koira tulee toimeen pelkällä lihalla( sisäelimillä) ja saa siitä kaiken tarvitsemansa.Mihin koira tarvitsisi näitä viljoja ja muita kasviperäisiä?
      Mitä se saa niistä? Ei mitään,koska se ei pysty hajottamaan ja käsittelemään niitä ruuansulatuksessaan,kuten esimerkiksi ihminen ja siat pystyvät.

      Paljon kasviperäistä ravintoa syövä koira paskoo paljon ja useasti päivässä,koska ei saa siitä mitään irti.
      Hyvällä ruualla oleva taas vähän ja harvoin,koska lihasta jää käyttämättä niin pieni osa.

      Peruna,maissi,riisi ja täysjyvät sulaa koiralla niin huonosti,että se ei saa
      siitä laisinkaan tarvitsemiaan vitamiineja,hivenaineita,rasvoja,proteiineja jne.

      Kasviperäinen ravinto on vain halpaa vatsantäytettä.Ts.ihminenkin täyttyy ranskanleivästä ja vedestä,muttei pysy kylläisenä kauvaa tai saa tarvitsemiaan ravintoaineita.

      Barffaajat käyttää kasviperäistä ravintoa,koska se pitää suolen liikkeellä huonon sulavuuden takia->vähentää tolkuttoman luu ja rusto määrän aiheuttamaa ummetusta.


      Hyvin aktiivinen,nuori ja jykevä rakenteinen 20kg koira syö meillä 500g/pv pelkkää lihaa.

      • Ottakaa ensin selvää

        "Unlike obligate carnivores, such as the cat family with its shorter small intestine, dogs can adapt to a wide-ranging diet, and are not dependent on meat-specific protein nor a very high level of protein in order to fulfill their basic dietary requirements. Dogs will healthily digest a variety of foods, including vegetables and grains, and can consume a large proportion of these in their diet."
        Sama suomeksi:
        "Toisinkuin pääasialliset lihansyöjät, kuten kissaeläimet joilla on lyhyempi ohutsuoli, koirat voivat sopeutua laaja-alaiseen ruokavalioon eivätkä ole riippuvaisia lihaperäisestä proteiinista eivätkä suuresta määrästä proteiinia täyttääkseen perusluokavalionsa vaatimukset. Koirat voivat terveellisesti sulattaa erilaisia ruokia kuten vihanneksia ja viljoja ja suuriosa ruokavaliosta voi olla näitä aineksia"

        Eli koirat ovat sekasyöjiä. Ne eivät tarvitse paljoa lihaa elääkseen ja voidakseen hyvin. On myös hyvin todennäköistä että koira ei voi yhtä hyvin pelkällä lihalla kuin jos koira saisi myös kasviksia ruokavalioonsa. Kasvikset ja viljat koira pystyy hyvin sulattamaan (riippuen tietysti yksilöstä ja kasviksesta) ja käyttämään ravinnokseen. Kaikki päinvastainen mitä olette täällä sanoneet on ihan pelkkää huuhaata ja luuloja. Koira ei ole susi.

        (Ja kirjoittajalle Äly hoi älä jätä, vähä uloste ei ole tae hyvästä ruuasta vaan voi olla myös merkki aliravitsemuksesta. Ja on muitakin kasviksia kuin ranskanleipä eikä ihminen elä pelkällä lihalla.)


      • Ottakaa ensin selvää
        Ottakaa ensin selvää kirjoitti:

        "Unlike obligate carnivores, such as the cat family with its shorter small intestine, dogs can adapt to a wide-ranging diet, and are not dependent on meat-specific protein nor a very high level of protein in order to fulfill their basic dietary requirements. Dogs will healthily digest a variety of foods, including vegetables and grains, and can consume a large proportion of these in their diet."
        Sama suomeksi:
        "Toisinkuin pääasialliset lihansyöjät, kuten kissaeläimet joilla on lyhyempi ohutsuoli, koirat voivat sopeutua laaja-alaiseen ruokavalioon eivätkä ole riippuvaisia lihaperäisestä proteiinista eivätkä suuresta määrästä proteiinia täyttääkseen perusluokavalionsa vaatimukset. Koirat voivat terveellisesti sulattaa erilaisia ruokia kuten vihanneksia ja viljoja ja suuriosa ruokavaliosta voi olla näitä aineksia"

        Eli koirat ovat sekasyöjiä. Ne eivät tarvitse paljoa lihaa elääkseen ja voidakseen hyvin. On myös hyvin todennäköistä että koira ei voi yhtä hyvin pelkällä lihalla kuin jos koira saisi myös kasviksia ruokavalioonsa. Kasvikset ja viljat koira pystyy hyvin sulattamaan (riippuen tietysti yksilöstä ja kasviksesta) ja käyttämään ravinnokseen. Kaikki päinvastainen mitä olette täällä sanoneet on ihan pelkkää huuhaata ja luuloja. Koira ei ole susi.

        (Ja kirjoittajalle Äly hoi älä jätä, vähä uloste ei ole tae hyvästä ruuasta vaan voi olla myös merkki aliravitsemuksesta. Ja on muitakin kasviksia kuin ranskanleipä eikä ihminen elä pelkällä lihalla.)

        LISÄYKSENÄ: Aloittajalle! Anna koirallesi keitettyä perunaa kuorineen ihan rauhassa. Kaikki muutkin kasvikset kelpaavat koiran ruokavalioon PAITSI koisokasvit kuten munakoiso sekä sipuli, viinirypäleet ja rusinat. Pieninä määrinä nämä eivät ole niin vaarallisia (esim. jos ruuan jämissä on hiukan kypsää sipulia) mutta ne löytyvät koiralle myrkyllisten kasvien listalta joten oman harkinnan mukaan.
        Perunassa ei oikeastaan ole muuta kuin tärkkelystä, muita ravintoaineita on aika vähän joten kannattaa käyttää sitä kuitenkin vain lisänä ruokaan ja huolehtia muiden kasvisten avulla koiran ravinteiden saanti. Itselläni tulee annettua perunaa vain silloin kun itseltä jää yli tai silloin jos koira saa ruuaksen keiton jämät, vartavasten en ala koiralle pottuja ostamaan. :)


      • Ottakaa ensin selvää
        Ottakaa ensin selvää kirjoitti:

        LISÄYKSENÄ: Aloittajalle! Anna koirallesi keitettyä perunaa kuorineen ihan rauhassa. Kaikki muutkin kasvikset kelpaavat koiran ruokavalioon PAITSI koisokasvit kuten munakoiso sekä sipuli, viinirypäleet ja rusinat. Pieninä määrinä nämä eivät ole niin vaarallisia (esim. jos ruuan jämissä on hiukan kypsää sipulia) mutta ne löytyvät koiralle myrkyllisten kasvien listalta joten oman harkinnan mukaan.
        Perunassa ei oikeastaan ole muuta kuin tärkkelystä, muita ravintoaineita on aika vähän joten kannattaa käyttää sitä kuitenkin vain lisänä ruokaan ja huolehtia muiden kasvisten avulla koiran ravinteiden saanti. Itselläni tulee annettua perunaa vain silloin kun itseltä jää yli tai silloin jos koira saa ruuaksen keiton jämät, vartavasten en ala koiralle pottuja ostamaan. :)

        Ja se piti vielä lisätä että kissat ovat täysin lihansyöjiä eikä niiden ruuansulatus kykene käsittelemään kasviperäistä ravintoa joten jätä potut pois kissan ruokakupilta! :)


      • Tuota,eiköhän niin kivikauden,kuin pula-ajankin väliin jää jokunenkin vuosikymmen,ennenkuin teollinen muona rantautui ja/tai rantautui kunnolla...
        Kesti kuitenkin aikansa,ennenkuin siitä tuli valtaosan ruokintatapa.

        Toisin sanoen,sillä välin koirat kyllä sai ruokaa,ihan niinkuin nytkin,eli niistä huolehdittiin kunnolla.Eli ihan eri asia verrata aikaan,jolloin ihmisetkin olivat ahdingossa tai ajat ihan toisin.
        Noin aikoinaan kotonani,kuin myös muualla.
        Lihaa saivat kaupungilaiskoirat itseasiassa aika vähänkin.Ei silloin ollut tapana ostella paljonkaan koiria varten ja liha ei mitään halpaakaan ollut pikkukaupoissa aikanaan.
        Maaseudulla maataloissa saattoi enemmänkin saada,niissä missä jotain "rämmäleitä" enemmän jäi omista elikoista.
        Eli varsinkin isoille koirille ruokaa "jatkettiin" nimenomaan potuilla ja puurolla(eli keitettiin isompi määrä samalla,kun ihmisetkin söivät).
        Ja itseasissa koirat elivät kauemmin ;)
        Itse olen ollut vanhojen koiraharrastajien kanssa paljonkin tekemisissä,ja kyllä tuon allekirjoittaa aika moni ;)
        Nykyaikanahan monen rodun keski-ikä on itseasiassa laskenut,kuin myös sairaudet lisääntyneet.

        "Kyllä,koira tulee toimeen pelkällä lihalla" Jos näin on,niin miksi koiria ei sitten pääasiassa edes noin syötetä?Sehän olisi helppoa kuin mikä.Ja helppous on eim.suurin syy siihen,miksi kuivamuonalla on valta-asema...

        "saa kaiken tarvitsemansa" Katsopppa ravintoaine taulukosta lihojen ja sisäelinten ravinto-arvot ja siis mitä ne sisältää.Mieti sitten uudelleen,saako ne kaikki tarvitsemansa esim.vitamiinit ja riittävässä määrin.

        "Mihin koira tarvitsee..." Löytyy ihan googlettamalla hiilareitten hyödyt,kuin myös niistä saadut ravinteet.Mm.hyvä energianlähde.

        Ei mitään..." Saisiko tästä tutkittua tietoa?Käytäntöhän on jo osoittanut ihan muuta...

        "Paljon kasvisperäistä..."Minulla on siis kotikotoa(vanhemmat) lähtien koirat olleet pelkällä kotiruualla.Kuin myös kaikki kasvatit.Tunnen myös jokusia tuttavapiirissäni olevia kasvatteja,jotka suht samoin ruokkineet.Olen myös tehnyt ruokinta-ohjeita jokusellekkin.JA ihan kaikille on yhteistä se,että jätökset on hyvin pieniä ja niitä tehdään yleensä harvemmin päivässäkin.Paljon pienempiä,kuin teollisella ruokitut.
        Se sitten,miten on tuo puoli teollisella ruokituilla,niin en ota kantaa,koska ei ole pahemmin kokemusta,mutta siis kotiruokapuolesta on sen verran kokemusta,että tiedän mitä sieltä peräpäästä tulee miissä määrin...

        Muistaakseni myös arvostettu koiraharrastaja ja paljon maailmaa kiertänyt J.A.U Yrjölä on jossainkin sanonut,että perinnetieto kertoo,että koiria on yleismaallisesti ruokittu viljasta tehdyillä puuroilla.Eli viljat perusruokaa.Ja viljat paljolti niitä,mitä on ollut saatavilla,milloin missäkin.Mm.alkukantaisilla paimenkoirilla.
        Eli eiköhän ihan käytännössä ole selvitetty,että tuskin ne viljat on hyödyttömiä...

        "Barffaajat..." En ota kantaa heidän tapoihinsa,saati ideologiaansa,perustuu se sitten mihin perustuu,kun en ole siihen riittävästi tutustunut.Ei tosin ole ollut tarvettakaan.

        "Hyvin aktiivinen,nuori..." Onko koira syönyt heti kiinteään ruokaan pentuna siirtymisen jälkeen pelkkää lihaa?Jos näin on,niin kiinnostaa rotukin.Vielä enemmän kiinnostaa rotu,jos kysessä on luustollisesti ongelmainen rotu(hd/od vahvasti taipuvainen).Noissa roduissa kun se ruokinta nimenomaan myös osana on vahvasti mukana,vaikkakin perimä toki ykkönen.
        Tuo tosin ei vielä mitään kerro,koiran elinkaari vasta kertoo paljon enemmän,kuin lyhyt aika...
        Mutta mielelläni kuulisin kyllä jos tietoa on koirista,jotka KOKO elinkaarensa,siis kiinteästä kuolemaansa saakka on elänyt pelkällä lihalla ;)

        Sitten edelliseen viestiini.
        "Vehnä on ainoa" Yhä mielelläni kuulisin vastauksen kysymykseeni.
        Koko tuosta alkaneeseen kirjoittamiini kappaleisiini kuulisin siis mielelläni vastaukset :)

        ps.Aikoinaan jossaimn tutkimuksissa luki,että koirat käyttää melko paljonkin hiilareita hyväkseen.Poikkeuksena määrästä arktiset rodut,joilla hyväksikäyttö on heikompaa.
        Tosin itse kun olen puhtaasti käytännönihminen,ja kokemuksen ihminen,niin viimekädessä vain kokemus ja näyttö asioista,on se ykkönen...


    • fsdregtrsgd

      Ei,koira ei ole sekasyöjä,mutta tilapäisesti elää sillä kasviperäisellä materiaalilla.

      • Ottakaa ensin selvää

        Kyllä, kyllä koira on sekasyöjä. Mielelläni tahtoisin nähdä sen lähteen millä perustelet tuon oman väittämäsi.


      • Ottakaa ensin selvää
        Ottakaa ensin selvää kirjoitti:

        Kyllä, kyllä koira on sekasyöjä. Mielelläni tahtoisin nähdä sen lähteen millä perustelet tuon oman väittämäsi.

        Ajattelin tähän tähdentää pilkunn*ssijoille että sekasyöjänä tarkoitan sitä että koira tarvitsee molempia elääkseen eikä elä pelkästään jommalla kummalla tasapainoisesti.


    • hui mitä menoa

      "Barffaajat käyttää kasviperäistä ravintoa,koska se pitää suolen liikkeellä huonon sulavuuden takia->vähentää tolkuttoman luu ja rusto määrän aiheuttamaa ummetusta."

      Jos se liha kerran on niin täydellistä ravintoa koiralle niin miksi ihmeessä koiralle tulisi siitä ummetusta? Luulisi että kaikkien näiden vuosi tuhansien aikana koiran keho olisi kehittynyt tarpeeksi sulattamaan ja käsittelemään sen ruuan mitä koira _ainoastaan_ syö? Jos koiralle tulee paljosta lihasta ummetusta, minun hälytyskellot ainakin pirahtavat heti soimaan!

      Kyllä ne barffaajatkin taitaa niitä kasvisoseita syöttää ihan ravitsemuksellisissa tarkoituksissa eikä vain minään ummetuslääkkeenä! Nyt kyllä taidat puhua ihan mitä sattuu!

      Toivon että pelkkää lihaa syövä NUORI koirasi saa lisäravinteita lihan lisäksi, muuten siitä tulee varmaan aikasen sairas aikuinen koira eikä todennäköisesti vanhaa koiraa ikinä..

    • Äly älä jätä

      Ensinäkin sinä Hui mitä menoa.!!!Luilla ja rustoilla!!! ei ole mitään tekemistä ravitsemuksellisesti lihan kanssa.
      Liika luumassa saattaa aiheuttaa suolitukosriskin. On aiheuttanutkin. Liikaa luuta syöneitä barffaavia koiria leikataan jatkuvasti. Tavallinen ummetus on yleistä. Vitamiinien puutokset vaanivat nurkan takana, koska barffaajat laskevat suoraan ravintopitoisuudet Finelin ja muiden ravintotietopankkien perusteella. Ottamatta ollenkaan huomioon, että koiran kyky hyödyntää kasvismaailmaa on suunnattoman heikko.

      OTETAAN ESIMERKKI:
      1,5v labbisnarttu syö soseessa iltaisin (50% lihaa ja 50% kasvista)pääasiassa nautaa ja possua (grossattua). Kerran viikosta saa mahaa ja kerran viikossa lohta. Kasvissoseessa on nyt ollut salaattia, kesäkurpitsaa, kurkkua, paprikaa,parsakaalia. Aamulla annan n. 40% päivittäisestä ruoka-annoksesta lihaisia luita, jotka on olleet possun selkää (? ne missä on kylkiluutkin..), sian sorkkia, naudan luita, kanankauloja. Soseruokaan lisään vielä lorauksen rypsiöljyä. Koulutuksessa käytän kuivattua mahaa, nautaa ja maksaa sekaisin.

      Ynnätään grammat laskujen helpottamiseksi.

      Ruokaa annetaan päivässä kilo eli 1000 g. Siitä sulamatonta kuitua ja vettä on aamulla 300 g ja kylkiluita 200 g, joissa lihaa enintään ehkä 50 g – mutta lasketaan barffaajien mielenrauhan takia 100 g, sekä luuta – kalsiumia – toiset 100 g (tai 150 g). Iltaruuassa annetaan sulamatonta kuitua sekä vettä 250 g ja lihaa 250 g.

      Koira saa siis kaikkiaan sulamatonta(eli hyödyntämätöntä) kuitua/vettä (ne vihreät kasvikset) 550 g, lihaa 350 g ja luuta 100 g. Suomeksi: koiran käyttämät ravintoarvo ja energia tulee tuosta 350 gramman osuudesta kilon ruokamäärässä – 35 % ruuasta on koiran hyödynnettävissä. Tämä siis oletuksella, että liha on ihmisille kelpaavaa. Jos se on laatua ”lemmikki”, niin lihan osuus tipahtaa tuosta vielä puoleen.

      Oikea kysymys ei siis ole, että antaako kerran viikkoon maksaa, lohta tai kanamunaa lisänä, vaan että riittääkö ylipäätään mikään edes päivätasolla.

      Kun tehdään barffia, niin kannattaa ihan oikeasti istua alas, katsella sitä annosta ja miettiä perusasioita: jos tästä kuivattaisiin vesi pois ja se annettaisiin kuivana, niin kelpuuttaisinko sen, sekä onko ruoka ylipäätään pedolle sopivaa. Ja erokaako lopputulos sittenkään oleellisesti paljon parjatuista kuivamuonista.

      Koiralla ei ole suolistossaan sellaisia entsyymi ja bakteerikantaa,jotka kykenisivät __muuttamaan___ kasviperäisen ravinnon sokeriksi,aminohapoiksi ja muiksi tärkeiksi rakenneaineiksi.Yksittäiset koirat voivat pystyä hajottamaan kasviperäistä ravintoa,mutta ei muuttamaan sen vitamiineja,hiilihydraatteja ja proteiineja sellaiseksi,että koira voisi käyttääne hyödyksi.

      Kyllä. Viljat sisältävät myös proteiinia, tärkkelystä, vitamiineja, mineraaleja ja joitakin rasvahappoja. Koiran ruuansulatuksesta johtuen viljat ovat kuitenkin ensin kypsennettävä, hienonnettava ja syötettävä pehmeänä, jotta koira voisi käyttää niitä hyväkseen. Tästä syystä niiden ei katsota sinällään kuuluvan koiran rotutyypilliseen ravintoon.

      Se,että koirat ovat syöneet tuhansia vuosia sitten saaliseläimiensä kasviperäistä ravintoa sisältäviä mahalaukkuja ei tee koirasta sekasyöjää,kuten ihminen esimerkiksi on.Mahalaukussa kasviperäinen ravinto on ollut jo niin hajonnutta,että se onkin voinut sulaa.Mutta ravintoaineet on jo se kuollut eläin hyödyntänyt

      • Ottakaa ensin selvää

        Aina unohdetaan se että koirat eivät ole susia. Siitä lähtien kun susi muutti ihmisen rinnalle ja kehittyi koiraksi, se on syönyt sitä ruokaa mitä ihminen sille antaa. Eli oman ruokansa jämät. Koiran ruokintaa ei voi mitenkään verrata suden ruokintaan koska lähtökohdat ovat niin erit! Se mitä susi saa saaliseläimestään ei ole ollut ajankohtaista koiran ruokavaliossa ikinä. Koiran ruuansulatusjärjestelmä on kehittynyt siten (ja tämän voi ihan maalaisjärjelläkin ajatella) että ne koirat jotka pystyivät parhaiten hyödyntämään ihmisiltä saamansa ravinnon jäivät henkiin ja välittivät nämä geenit jälkeläisilleen. Näin kehittyi aikojen saatossa Perus-Rekku joka on hyvin sopeutuvainen ruokavaliollisesti ja kykenee yllättävänkin hyvin hyödyntämään saamansa ravinnon.

        Se miksi nyt touhotetaan tästä alkukantaisesta ruuasta, johtuu mielestäni huonolaatuisesta teollisesta ruuasta. Uskon että kaikki ne lisäaineet ja teolliset mössöt mitä huonolaatuisessa markettiruuassa on, ovat aiheuttaneet allergiat ja vatsavaivat koirille (sekä ihmisille).
        Tärkeintä koirien (ja ihmisten) ruuassa on puhtaat, yksinkertaiset ja mahdollisimman vähän käsitellyt raaka-aineet, eikä mitään muita hienouksia tarvita! Perinteisiä reseptejä, perinteisillä raaka-aineilla, tasapainoisesti ilman että missään asiassa liiotellaan.

        Sitten vielä.. Miksi niitä luita ja rustoja sitten pitää koiralle syöttää kun se kerran tuntuu olevan niin huonoksi koiralle? En ymmärrä.. Miltei kaikilla barffaus sivuilla koiran ruokavaliossa on lihaisat ja rustoisat luut. Ja muita ruokinta sivuja kun lukee siellä neuvotaan syöttämään luita harkinnalla juuri noiden suolitukosten takia. Itse en koiralleni luita tai rustoluita syötä.

        Saisinko jotain lähdettä näille sinun tiedoillesi? Niin varmana lauot väitteitä kuten "...koiran kyky hyödyntää kasvismaailmaa on suunnattoman heikko. ". Itse olen löytänyt miltei täysin päinvastaista tietoa, joten mistähän ihmeen tietopankista tätä salaista tietoa olet löytänyt kun minulle ei ole tullut vastaan? Ihme hommaa..

        Koirien kyky hyödyntää RAAKOJA kasviksia on heikko koska niiden ei ole ikinä tarvinnut kehittyä syömään raakoja kasviksia. Kypsennetyt ja soseutetut kasvikset taas koira pystyy hyvinkin hyödyntämään ja TARVITSEE niistä saatavia vitamiineja ja kivennäisaineita joita EI VOI saada lihasta. Kypsennyksessä tottakai häviää ravinteita mutta esimerkiksi höyryttämällä kypsennetyt kasvikset säilyttävät paremmin ravinteensa kuin keittämällä kypsennetyt. Ja eikö tulos ole loppujen lopuksi sama jos raaoista ei pysty saamaan kaikkea irti ja kypsennetyistä häviää osa? Se riippuu ihan mistä roikkuu! :D

        Koirani ei barffaa tai ole mukana muissakaan tiukoissa ruokavalioissa sillä on ihan omanlaisensa ruokavalio joka koostuu ruuista jotka sopivat sille. Kaikilla on oma tapansa ruokkia koiransa ja omat mielipiteensä asioista mutta ei se nyt kuitenkaan ihan niin mene että niitä omia mielipiteitä selitetään ympäriinsä täytenä totena vaikka ei ole mitään perustaa tai todistetta väitteilleen. Vaikka kuinka osaisi lisätä kommenttiinsa numeroa ja esimerkkiä, ei tee siitä yhtään sen todempaa! :D


    • ffffffffffffffeeeeee

      Kypsentäessä siitä ruuasta ravintoaineet TUHOUTUU.

      Kasviperäistä ravintoa voi antaa,MUTTA RAVINTOAINEET ON SITTEN ANNETTAVA PURKISTA!

      • Ottakaa ensin selvää

        Eikä tuhoudu! xD EIhän ihmisetkään pelkkää raakaa vihannesta syö! Ottakaa oikeasti selvää näistä asioista! :D


    • epätoivoinen

      saako koirille antaa mustikkapiirakkaa js vaniliakastiketta??

    • koirienkanssa------

      Voi voi... Minulla on ollu kymmeniä koiria elämäni aikana ja on tälläkin hetkellä. Koskaan en ole mitään barffauksia harrastellu. Koirilleni olen syöttänyt mahd. laadukasta nappulaa ja lisukkeena mm. ihmisten ruokien jämät, esim. jauheliha/nakki/makkarakastiketta ja perunaa murskattuna sekaan jos on jääny kattilaan, aamupuuroja, lohi/makkara/jauheliha/kasviskeittoja, eli samaa tavaraa mitä ihmisetkin syö..

      Yleensä olen ruoat tehnyt niin, etten ole niitä maustanut kun vasta sitten kun omalle lautaselleni olen kauhonut ruokaa.. Näin ei koiratkaan saa turhia mausteita.. Kermaviiliä myös välillä olen lorautellut sekaan, raejuustoa, erilaisia koiranmakkaroita, joskus kunnon lihaakin.

      Ja koirani ovat eläneet kaikki vähintään 10vuotiaiksi, ovat ikänsä olleet terveitä, rokotuksilla vain käyty. Vanhimmat koirat mitä mulla on ollu, elivät 16vuotiaiksi.

      On ollu sekarotusia ja ihan rotukoiria. Nyt on yks sekarotunen ja kaks rotukoiraa tällä hetkellä.

      • 9+2

        Vaikka koira eläisi 30 vuotiaaksi niin se ei tarkoita, että se olisi terve


    • Perunakoira

      Miksi tarve on antaa koirille perunaa?joillakin koirilla esim.minun koiralla siitä menisi vatsa ihan sekaisin.keitetty pilkottu ja kuorittu peruna olisi mielestäni hyvä antaa,mutta ei kermaperuna suola tai lohko jossa on rasvaa.

    • @fkf

      Koirat nialaisee perunankuoren ja oksentaa sen ulos testasin kerran.

    • teeeeeeeeeeeee

      Koirallehan SAA antaa perunaakin, mutta sille EI ole siitä HYÖTYÄ. Joten miksi antaa sitä ?? Sama kuin antais makaroonia :D. Eli jos joku tuolla perunalla ajaa hiilihydrraatin asemaa; se ei toimi. Puuroriisi toimii. (ei pitkäjyväinen!)

      Palko kasveja ja niiden sukulaisia ei saa antaa. Ei rypäleitä, ei rusinoita jne.. Tomaatti nou, appelsiini ja sitrus hed. kyseenalaisia.. plus lukekaa perusasioita..

      Koirat on yksilöllisiä, mut jos annat pitkään jotain perunaa putkeensa,; sen huomaa koirasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe