RASKAUSMYRKYTYS

Joopa joo

Olisin kysellyt kokemuksia mahdollisen raskausmyrkytyksen "hoidossa"?
Eli jos sellainen on kehittynyt niin oletteko joutuneet sairaalaan makaileen vai onko kotilepo riittänyt?
Onko synnytys käynnistetty aiemmin vai onko odoteltu jopa viikolle 42?

Itselläni turvotusta,plussa pissan proteiinissa ja verenpaine koholla. (joskin ollut koko raskauden korkeissa lukemissa,eli ei mitään yhtäkkistä nousua)

Kuitenkin pelottaa... :(

8

26463

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokenut

      Sairaalaan jouduin makoilemaan viikolla 37. Proteiinit 1 ,turvotuksen(jota oli jo kauan aikaa) ja verenpaineen nousun takia. Verenpaineet oli jo koholla n.neljä viikkoa ennen. Mutta sit kun se proteiini nousi niin ottivat heti sairaalaan. Viikon olin makoilemassa. Pääsin kaksi kertaa jopa koti lomalle kun tilanne oli ennallaan. Sit mulla alkoi päänsärky ja näin sellaisia pieniä pisteitä näkökentässä. Ihon kutinaakin oli. Päättivät sit lopulta käynnistää synnytyksen, onneksi. Viikkojakin oli jo 38, eli turvallista oli vauvankin puolesta. Käynnistys tehosi onneksi jo ensimmäisestä neljäsosa pilleristä. Uskoisin, että ei siinä oltais päiviä odoteltu lähteekö synnytys käyntiin. Koska oireet olivat lisääntyneet eli myrkytystila pahentunut. Sit olis vauva otettu sektiolla pois. Raskausmyrkytykseenhän ei ole muuta hoitoa kuin synnytys.

    • Kaksosten äiti

      tuli proteiinia pissaan muistaakseni viikolla 35. Olin ihan hyvässä kunnossa eikä vauvoillakaan hätää ollut, alkuun tikutin pissasta proteiinit kotona päivittäin. Sitten kun lukemat nousi, niin menin kontrolliin sairaalaan ja sinne sitten jäin synnytykseen asti.

      Verenpaine nousi, mutta koska se oli ennestäänkin vielä viikolla 35 alhainen, niin paineitten nousu ei huipannut. Loppuvaiheessa (siis n.viikossa) turposin kiloja päivässä eikä sormet meinanneet enää taipua ja nilkat oli varsinaiset puupökkelöt. Väsytti tietysti..Muttei siltikään mitenkään "myrkyttynyt" =) olo.

      Viikon ajan olin sairaalassa levossa ja virtsankeräyksessä. (Pissata sai vain purkkiin, että tarkat määrät saadaan lasketuksi, purkkiin pissaaminen on MIELENKIINTOINEN kokemus jättimahan kanssa =)) Toisaalta sairaalassa sai tosissaan levätä (kotona en ehkä olisi malttanut) eikä tarvinnut huolehtia itse mistään. Ruokaa oli paljon ja terveellistäkin vielä. Maksamaanhan se ylläpito tietenkin tulee..

      Vauvojen sydänkäyrät ajettiin aamuin illoin ja verenpaine mitattiin myös sekä verikokeet oli joka päivä. Ultrassa kävin säännöllisesti muutenkin varmaan olisi ollut päivittäin, mutta koska vauvat olivat päällekkäin, niin heidän asento piti melkein joka kerta ennen sydänkäyriä käydä tarkistamassa ultrassa, kun hoitsun eivät "löytäneet vauvoja".

      Synnytys käynnistettiin tipalla rv:llä 36 4, mutta vasta A-vauvan kalvojen puhkaisu käynnisti synnytyksen. Ensin syntyi poitsu ja vajaan puolen tunnin päästä neiti. Poitsu syntyi rytinällä (7min), neidissä olikin jo hieman enemmän hommaa. Kokonaiskesto alle 3½ tuntia, joten aikasta helpolla pääsin, kun ottaa huomioon, että joillakin saattaa supistella kivuliaasti tai ainakin epämukavasti viikkokaupalla. Monet kyllä pelotteli, että käynnistetty synnytys on aivan kauhea, koska siinä kaikki tapahtuu niin vauhdilla, mutta itse en ainakaan sitä mitenkään kamalaksi kokenut. Olipahan äkkiä alta pois. =)

      Synnytyksen jälkeen oltiin vielä viikko osastolla, vauvojen kunto oli erinomainen, mutta itse olin vielä seurannassa, että proteiini lähtee varmasti laskuun.

      Osastolla oli paljon raskausmyrkytys-oireilevia ja osa heistä pääsi kotiin tekemään virtsankeräystä. Riippuu siis paljon sinuun ja vauvasi kunnosta miten hooidetaan. Itse olin kaksoisraskauden takia muutoinkin ekstra-tarkkailussa, että ehkäpä jouduin helpommin tarkkailuun????

      Hyviä vointeja ja muista levätä! Se on nyt ensiarvoisen tärkeää, anna miehen ja muiden passata sinua, makaile ja ota rennosti. =)

      • Joopa Joo

        Kiitos paljon molemmille vastauksista!
        Helpotti hieman oloo. Itsellä menossa rv 38 2.
        Huomenna sitten varmasti selviää että tuleeko sairaalakeikka vai seurataanko tilaa vaan ettei pahene.

        Onneksi ollaan jo raskauden paremmalla puolella, että vauvankin olisi jo turvallista syntyä.

        Ja takaisin huilaamaan...


    • äippä

      Hei

      Itselläni oli raskausmyrkytys reilu vuosi sitten esikoista odottaessa.
      Raskausviikolla 28 kärähdin neuvolassa korkeista verenpainearvoista. Viikonlopun mittailin paineita kotona ja seurailin vointia. Maanantaina menin painekontrolliin neuvolaan ja silloin oli yhden plussan verran virtsassa proteiineja. Lähdin vielä neuvolasta suoraan äippäpolille tarkempaan kontrolliin.
      Sille sairaalareissulle sitten jäin. Ensin ajateltiin tilannetta seurata seuraavaan päivään, sitten arviota siirrettiin että olisin laskettuun ajankohtaan sairaalassa ja loppujen lopuksi mentiin eteenpäin päivä kerrallaan.

      Siinäpä sitä sitten sairaalassa lepäiltiin ja tosiaan kannuja täyteltiin kun virtsaa kerättiin. Kotilomille pääsin kerran kolmeksi tunniksi hakemaan äitiyspakkauksen. Verenpaineita tarkkailtiin ja lääkitys aloitettiin viikon jälkeen.
      Raskausmyrkytys eteni pikkuhiljaa nostaen proteiiniarvoja pikkuhiljaa. Loppujen lopuksi myrkytys eteni siihen että vaavin tila alkoi huonota ja päätettiin tehdä suunniteltu sektio. Kuitenkin tilanne meni siihen että edeltävänä yönä jouduttiin tekemään sektio ja tyttö syntyi rv.30 5.

      Ihan rauhaisin mielin odottele mitä tuleman ja olethan jo noinkin hyvillä viikoilla joten vauva on jo melko valmis syntymään. Tsemppiä ja onnea!

      • kessu

        Tosi aikaisin vauvasi syntyi! Olisin halukas kuulemaan lisää, kuinka vauva selvisi jne., koska itselläni huomenna aika äitiyspolille myrkytysepäilyn vuoksi. Minä myös olen vasta viikolla 31 ja pelotta vauvan puolesta tosi paljon!


      • minä vain
        kessu kirjoitti:

        Tosi aikaisin vauvasi syntyi! Olisin halukas kuulemaan lisää, kuinka vauva selvisi jne., koska itselläni huomenna aika äitiyspolille myrkytysepäilyn vuoksi. Minä myös olen vasta viikolla 31 ja pelotta vauvan puolesta tosi paljon!

        Itse jouduin osastolle makaamaan raskausviikolla 34, koska mulla oli selkeesti raskasmyrkytys,, oli todella korkeet paineet, proteiini kahdella plussalla ja päänsärky sietämätön,, siellä sit lepäilin, keräsin pissaa ja olin seurattavana,, tilanne sit paheni reilun viikon päästä yhden päivän aikana niin pahaksi et jouduttii tekee suunniteltu sektio seuraavaksi aamuksi.. ja tyttö syntyi raskausviikolla 35 3...:) kaikki meni hyvin ja vaikka vauva oli pieni,,, mutta onneksi leikattiin, koska tilanne meni todella pahaksi,,, en ois uskonu et se voi niin äkkiä muuttua ratkaisevasti,,,


    • 100µg

      """Lastentautiopin professori Bruce Hollis (Medical University of South Carolina) esitti Carol Wagnerin kanssa tulokset noin 500 raskaana olevan naisen D-vitamiinihoidosta; hoitokoe oli satunnaistettu kaksoissokkotutkimus. Tätä 5 miljoonan dollarin tutkimusta rahoittivat Thrasher Fund ja Yhdysvaltain terveysvirasto, NIH.

      Odotavat naiset jaettiin kolmeen ryhmään, jotka saivat D-vitamiinia 10, 50 tai 100 µg päivässä. Tulosten mukaan 100 µg/vrk oli turvallista (ei yhtään ainutta sivuvaikutusta), mutta näiden äitien vauvojen seerumin D-vitamiinipitoisuus (S-D-25) nousi keskimäärin vain 27 ng:aan/ml (67 nmol/l), mikä merkitsee sitä, ettei edes 100 µg/vrk ole kylliksi äidin ravintolisänä, sanovat tutkijat.

      Raskauskomplikaatioita, kuten ennenaikaisia synnytyksiä ja tulehduksia ilmeni vähiten niillä naisilla, jotka saivat D-vitamiinia 100 µg/vrk. Naisilla, joille annettiin vain 10 µg/vrk ilmeni kaksi kertaa enemmän komplikaatioita kuin 100 µg/vrk saavilla naisilla.

      Suomessa valtion ravitsemusneuvottelukunta aikoo pitää suosituksen ennallaan eli raskaana oleville se on 10 µg/vrk. Onko se viisasta ajatellen odottavia äitejä ja heidän vauvojaan?""""


      """D-vitamiinin puutos raskaana olevilla naisilla Yhdysvalloissa ja valtaosassa maailmaa on epidemian luonteinen. J. M. Leen, M.D., Ph.D., ja muiden tutkimus totesi 50 % äideistä ja 65 % näiden vastasyntyneistä kärsivän D-vitamiinin puutoksesta, vaikka useimmat äidit ottivat D-vitamiinia sisältävää vitamiinia (Suomessa suositus 10µg/vrk lisäravinteena raskaan olevalle) ennen synnytystä.

      Sikiö käyttää äidin D-vitamiinia ja siksi vitamiinin tarve raskauden aikana lisääntyy. Äidin vitamiinipitoisuus tahtoo laskea kolmannessa raskauden vaiheessa. Tutkimukset osoittavat, että S -D-25 mitattuna napanuorasta synnytyshetkellä on noin 80 % äidin veritasosta.

      Ankara puutos raskauden aikana voi luonnollisesti johtaa riisitautiin vastasyntyneellä, mikä johtuu lapsen luuston mineraalien vähyydestä. Erään toisen tutkimuksen mukaan mitä korkeampi äidin S -D-25-taso, sitä alempi on raskauskouristuksen esivaiheen todennäköisyys. Eläinkokeet osoittavat, että D-vitamiinin puutos vaurioittaa pysyvästi sikiön aivoja.

      Tutkimukset osoittavat selvästi, että nykyinen suositus 400 ky/päivä (10µg) on riittämätön raskauden aikana eikä nosta merkittävästi napanuoran D-vitamiinitasoa. Hiljattain tehty tutkimus osoitti, että raskaana olevilla naisilla, jotka ottivat 800 ky (20µg) D-vitamiinia alkaen viikosta 27 synnytykseen asti, oli edelleen alle 20 ng/ml (50nmol/l).

      Kun tämä kirja oli menossa painoon, ilmestyi uusi artikkeli D-vitamiinista ja raskaudesta. Lääkärit seurasivat 253:a synnytystä bostonilaisessa sairaalassa 2005-2007. Kun lääkärit kontrolloivat muita variaabeleja, he totesivat, että alhaisen D-vitamiinitason alle 15 ng/ml (37,5 nmol/l) omaavat naiset joutuivat neljä kertaa todennäköisemmin keisarinleikkaukseen kuin naiset, joilla oli vähemmän puutosta D-vitamiinista.

      Mielipiteeni on, että raskauden aikana naisten tulisi tarkistuttaa D-vitamiinitasonsa noin joka kolmas kuukausi, ja heidän lääkärinsä pitäisi hoitaa heitä ylläpitämään yli 30 ng/ml:n (yli 75 nmol/l) tason ja mieluummin yli 40 ng/ml (80 nmol/l). Joissakin tilanteissa 4000-5000 ky:ä (100-125 µg) D-vitamiinia päivässä saattaa olla välttämätön normalisoimaan äidin D-vitamiinin niin, että se on vähintään yli 30 ng/ml (75 nmol/l)."""

      Suomalaisten keskiarvo on alle 40 nmol/l.
      http://www.kolumbus.fi/lootuskirja/d-vitamiini.htm

      """""""Raskaana oleva nainen tarvitsee D-vitamiinia 100 µg päivässä. Se vähentää ensisynnyttäjien raskausmyrkytyksen (pre-eklampsian) riskiä noin neljänneksellä, osoittaa yli 23 000 naisen tutkimus Norjan kansanterveyslaitokselta. Myös Kanadassa British Columbian yliopisto tutkii raskaana olevien naisten D-vitamiinilisää. Pre-eklampsian oireena on naisen verenpaineen kohoaminen ja virtsaan alkaa erittyä valkuaista, mikä merkitsee munuaisvauriota. Maailmanlaajuisesti raskausmyrkytys aiheuttaa vuosittain noin 60 000 kuolemaa. """"
      http://journals.lww.com/epidem/Abstract/2009/09000/Vitamin_D_Supplementation_and_Reduced_Risk_of.18.aspx

      Useissa tapauksissa äitien D-vitamiinin puute voi olla hengenvaarallista vastasyntyneelle. Rutiininomainen päivittäisten lisäravinteiden tarjoaminen läpi raskauden ajan vähentäisi merkittävästi sellaisten äitien määrää, joilla on selkeästi vajausta D-vitamiinista, joka taas vähentäisi siihen yhteydessä olevien vakavien riskien määrää heidän lastensa kohdalla.


      4000 IU/day (100µg/vrk( is recommended for pregnant women as safe and effective in producing a 50% reduction in many comorbidities of pregnancy such as preeclampsia and preterm labor. These results are from a randomized clinical trial done by Dr. Carol Wagner and Dr. Bruce Hollis of the Medical University of South Carolina. Dr. Wagner is interviewed here about that trial.
      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hPm1U9ZZra0

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2615
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2223
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1937
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1671
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1665
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1626
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      35
      1599
    8. 91
      1543
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      117
      1408
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe