homevaurio todettu rivitaloasunnossa. ulkoseinät ja lattiaa menee purkuun näillä näkymin sekä pesuhuoneen lattiaa, saunan seinää ym. kivaa sellaista. Salaojat ja sadevesien johtaminen sekä maanpinnan alennusta tiedossa (vian aiheuttajia, ei siis tason parannusta).
Ostin kesällä, miten toimia, mikä on myyjän vastuu.
Oikeat asiantuntijat please vastatkaa... Pitääkö myyjää reklamoida tietyn ajan kuluessa? Mikä on se aika?
tätä on kyselty
19
8343
Vastaukset
- kuluessa
reklamoitava. Tee reklamaatio lakimiehen kanssa, kun sekin on tarkkaa millainen se on.
- on kulunut
n. 5 kuukautta? Onko liian myöhäistä. Vaurion laajuudet vasta selvinneet.. Ei voinu aikaisemmin. Taloyhtiö viivytteli mittauksia. Epäilyt olen soittanut myyjälle aikaisemmin jo.
- on taloyhtiön
ongelmia noi rakenteet.ei myyjä osakkeen omistajana vastaa taloyhtiön vastuualueeseen tai
niistä johtuviin vikoihin.eikö?- joudu kaikki omalta osaltaan
maksamaan... osakkaat = taloyhtiö? Eikös tässä kirjoittaja kuitenkin ole taloyhtiön osakas? Ja jokaisen kontolle jää kuitenkin pinnat?
Onko asunnossa tehty ennen ostoa remontteja? Onkos tässä kyseessä asunnossa oleva virhe josta myyjä on vastuussa. Vrt. Asuntokauppa laki, käytetyn asunnon kauppa.
En ole asiantuntija mutta näin veikkaisin. - yleensä
joudu kaikki omalta osaltaan kirjoitti:
maksamaan... osakkaat = taloyhtiö? Eikös tässä kirjoittaja kuitenkin ole taloyhtiön osakas? Ja jokaisen kontolle jää kuitenkin pinnat?
Onko asunnossa tehty ennen ostoa remontteja? Onkos tässä kyseessä asunnossa oleva virhe josta myyjä on vastuussa. Vrt. Asuntokauppa laki, käytetyn asunnon kauppa.
En ole asiantuntija mutta näin veikkaisin.Vain sellaisissa taloyhtiöissä, jossa tämä asia on erityisesti poikkeuksellisesti muutettu yhtiöjärjestyksessä, niin silloin pinnat on osakkaan. Muutoin aina taloyhtiö velvollinen remontteeraamaan asunto takaisin alkuperäiseen tasoonsa ja se tarkoittaa myös pintoja!
- siirtymisestä
ostajalle. Tuo on jo sen hintaluokan remontti, että käytä lakimiestä! Jos sulla on kotivakuutuksessa oikeusturvavakuutus, niin ei tuo lakimies nyt kummosia maksa.
Toiseksi voit reklamoida vain taloudellisesta virheestä, koska vika on taloyhtiön vastuualueella ja vaikuttaa yhtiövastikkeen tapaan asunnon kustannuksiin. Voit yrittää periä hinnanalennuksena myyjältä sen osuuden, mikä tulisi sinun osakkeesi maksettavaksi tuosta remontista. Mutta mutta... hinnanalennuksen saa vain, jos sinulla on osoittaa, että myyjä tiesi viasta ennen kauppoja ja siitä ei sinulle kerrottu. Todisteet tästä hankit sinä, joten lukemaan vaan niitä yhtiön vanhoja pöytäkirjoja, jos siellä olisi jotain kommentoitu jo ennen teidän kauppoja tästä asiasta. Jos taas sinulle kerrottiin (esim. tulevasta remontista maininta kaupan yhteydessä annetussa isännöitsijätodistuksessa tai muissa dokumenteissa) niin silloin oletuksena on, että olet sen huomioinut jo ostohinnassa ja et saa mitään hinnanalennusta.
Kaikenkaikkiaan prosessi on pitkä ja voit hyvinkin olettaa, että yli vuosi menee ennenkuin näet euron puolikastakaan.- asuntokauppa
laissa on määritelty piilovirhe? Mitä varten se sitten on? Mikä on piilovirhe?
Hei, kuka meistä tunnustaa olevansa oikea asiantuntija? Esim. asuntokauppoihin erikoistunut? Itselläni ei ainakaan ole asiasta kokemusta. Lämpimikseni tässä puhun kun en muuta keksi. - kaikkihan me ollaan
asuntokauppa kirjoitti:
laissa on määritelty piilovirhe? Mitä varten se sitten on? Mikä on piilovirhe?
Hei, kuka meistä tunnustaa olevansa oikea asiantuntija? Esim. asuntokauppoihin erikoistunut? Itselläni ei ainakaan ole asiasta kokemusta. Lämpimikseni tässä puhun kun en muuta keksi.oletetaan tietävän lainsäädännön. Siihen ei voida koskaan vedota missään tuomioistumessakaan, ettei tiennyt, että laki sanoo näin.
No hain sivun www.finlex.fi ja sieltä asuntokauppalaki. En mä vaan löytänyt sieltä käsitettä piilovirhe. Mikäs se semmoinen määritelmällisesti on, siis missä siellä laissa? - ei vaikuta
"hinnanalennuksen saa vain, jos sinulla on osoittaa, että myyjä tiesi viasta ennen kauppoja ja siitä ei sinulle kerrottu."
Sillä, että myyjä tiesi tai ei tiennyt ei ole merkitystä hinnanalennukseen. Jos myyjä on salannut tietoja, niin silloin syntyy velvollisuus myös vahingonkorvauksiin.
Reklamoida tulee pian ongelmien paljastumisen jälkeen. 4 kk taitaa olla jo liikaakin. Jos ongelmat löytyvät vasta 2 vuoden kuluttua, niin silloin ei enää voi asoy-kaupassa reklamoida, paitsi jos myyjä on toiminut törkeän tuottamuksellisesti. - hakusanalla kuukelista
kaikkihan me ollaan kirjoitti:
oletetaan tietävän lainsäädännön. Siihen ei voida koskaan vedota missään tuomioistumessakaan, ettei tiennyt, että laki sanoo näin.
No hain sivun www.finlex.fi ja sieltä asuntokauppalaki. En mä vaan löytänyt sieltä käsitettä piilovirhe. Mikäs se semmoinen määritelmällisesti on, siis missä siellä laissa?siellä on asunto-osakekauppaa koskevat lait. Siellä löytyy käsite piilovirhe. Piilovirhe on jo asunnossa ostohetkellä oleva virhe josta ostaja eikä myyjäkään ole tietoinen. Myyjällä on hinnanalennusvastuu piilovirheestä mutta ei vahingonkorvausvastuuta. Piilovirheen ollessa olennainen ja merkittävä, kaupanpurku, muttei vahingonkorvauksia saa. (Vahingonkorvausvastuu tarkoittaa ettei saa esim. henkisistä kärsimyksistä korvausta ?)
- termi
asuntokauppa kirjoitti:
laissa on määritelty piilovirhe? Mitä varten se sitten on? Mikä on piilovirhe?
Hei, kuka meistä tunnustaa olevansa oikea asiantuntija? Esim. asuntokauppoihin erikoistunut? Itselläni ei ainakaan ole asiasta kokemusta. Lämpimikseni tässä puhun kun en muuta keksi.on salainen virhe. Se tarkoittaa sitä, että kaupankohteessa oleva virhe on ollut kaupantekohetkellä havaitsemattomissa, eli tässä tapauksessa rakenteiden sisällä. Näin ollen sekä myyjä että ostaja ovat olleet siitä tietämättömiä. Salainen virhehän voi pysyä salaisena vaikka kohteeseen tehtäisiin kuntoarvio, se kun ei yleensä mene pintaa syvemmälle. Ostaja ei voi vedota vaatimuksissaan virheeseen joka oli kaupantekohetkellä havaittavissa tai joka olisi pitänyt pintapuolisessa tarkastuksessa havaita. Mitään erikoisia teknisiä kaupankohteen kunnon selvitystoimenpiteitä ostaja ei ole velvollinen suorittamaan. Toisaalta myyjällä on tiedonantovelvollisuus kaikista niistä seikoista, eli kiinteistön kunnosta joiden voidaan olettaa vaikuttavan kauppaan. Salaisesta virheestähän ei myyjäkään ole voinut ostajaa informoida. Se ei kuitenkaan sulje myyjän vastuuta virheestä. Ota lakimies, sellainen, jolla on kokemusta asuntokauppariidoista. Kyseeseen voi tulla kaupanpurku, mikäli vauriot ovat todella mittavat, mutta useimmiten kuitenkin hinnan alennus. Käräjille menoa kannattaa yrittää välttää. Järkevintä olisi tyytyä hinnanalennukseen ja korjata vauriot ja mahdollisesti sen jälkeen myydä kohde pois. Tsemppiä!
- kannattaa
Kannattaa hakea kaupanpurkua. Mainitsemasi korjaukset kuullostavat aika mittavilta. Jos kaupanteon yhteydessä ei ole mainittu mitään vaurioista, eikä asia ole ollut tiedossa taloyhtiölläkään, ei asunto ole ollut myyntihetkellä siinä kunnossa kuin kauppakirjassa on sovittu.
Myyjä voi myöntää purun joko suoraan (jos ymmärtää että käräjillä tulisi maksettavaksi myös oikeudenkäyntikulut kaiken muun päälle) tai sitten on vaan mentävä sinne käräjille.- dfgsd
Sillä kiinteistössä se menisi läpi jos korjaus on yli 40% hinnasta. Mutta osakkeessa korjaus kuuluu taloyhtiölle ja näin ollen kaupanpurku on melkein mahdoton saada läpi. Tuttavallani oli korjauskustannus 70% kauppasummasta ja purku ei mennyt oikeudessa läpi, mutta hinnanalennusta tuli 28% kauppasummasta.
- kaikissa
dfgsd kirjoitti:
Sillä kiinteistössä se menisi läpi jos korjaus on yli 40% hinnasta. Mutta osakkeessa korjaus kuuluu taloyhtiölle ja näin ollen kaupanpurku on melkein mahdoton saada läpi. Tuttavallani oli korjauskustannus 70% kauppasummasta ja purku ei mennyt oikeudessa läpi, mutta hinnanalennusta tuli 28% kauppasummasta.
Rivitaloasunnoissa samat virheet yleensä toistuvat kaikissa asunnoissa, jolloin se, että taloyhtiö vastaisi korjauksista ei tilannetta paranna kiinteistökauppaan nähden.
- Kantapäänkautta
Pakko puuttua tohon reklamaatioaikaan. Laissa määritellään, että virheestä on reklamoitava myyjälle kohtuullisessa ajassa virheen havaitsemisesta. Aikaa ei ole sen tarkemmin määritelty. Reklamoijalla tulee olla riittävästi aikaa tarvittaviin selvityksiin virheeseen liittyen. Laajoissa vaurioissa tuota aikaa kuluu helposti useampikin kuukausi. Itsellämme on mennyt jo kohta 4 kuukautta vaikka on toimittu niin nopeasti kuin voi, jokaista asiantuntijaa ja raporttia joutuu odottamaan aikansa. Kuitenkaan ei kannata hoitaa sevittelyjä hosumalla, että on sitten kunnon näytöt jos riidaksi menee. Oikeustapauksissa siis tuo pidempikin aika virheen havaitsemisen ja reklamaation välillä on kelpuutettu kun on voitu osoittaa, että sen nopeammin ei ole asioihin riittävää selvyyttä saatu. Sanoit itse, että ette ole tämän aiemmin tarvittavia tietoja saanut, vika ei ole teidän joten reklamointi onnistuu aivan mainiosti vielä.
Itse olemme pitäneet päiväkirjaa siitä milloin on mitäkin asiantuntijoita tilattu ja raportit näiltä saatu. Näin on helppo näyttää mahdollisessa riidassa, että emme ole tahallaan asiaa pantanneet.- on samantapainen
Soppa itsellä kuin tuolla alkuperäisen kirjoittajalla, erona vaan, että on kiinteistökauppa. Hankin tällaisiin erikoistuneen asianajajan, joka kertoio, että aikaisemmin reklamaatioaika virheen havaitsemisesta oli 6 kk, mutta nykyään sovelletaan 4 kuukautta. Ja paintan vielä, että kun teette reklamaation niin tehkää se asianajajan kanssa. Muuten oikeudessa voidaan osoittaa, että reklamaatiosta puuttuu sen tarvitsemat tiedot. Tosiaan asianajaja aina kehiin alkumetreiltä saakka. Voitte säästyä monenlaiselta paskanjauhamiselta myyjän ja ostajan välillä.
- sama edessä
Käy kaupunkisi kuluttajaneuvojan sivuilla. Usein siellä on mm esimerkkejä valituksista jne. As Oy:n kaupoissa myyjään vastuu ulottuu 2v kaupantekohetken jälkeen. Yleensä piilevän virheen on oltava huomattava jossa otetaan huomioon kauppahinta ja asunnon ikä ja taloyhtiössä tehdyt remontit. Teidän tapauksessa virhe voisi lievästi ilmaista että se on huomattava mutta korvausta ei voi saada koko remontista koska se samalla nostaa asunnon arvoa kun se on tehty. Ilmoita asiasta todistettavasti (faksi, sähköposti (pyydä kuittaus), kirjattu kirje) myyjälle mitä on sattunut ja muista mainita että pidätätte oikeuden mahdolliseen kaupanhyvityksen tai vahingonkorvaukseen.
- itämaan tietäjä
Ota heti yhteys lakimieheen ja selvitä asia. Sitten joku luotattava kuntotutkimusfirma asialle ja tutkimustulosten pohjalta jatkotoimet. Kaikki muut toimet ovat huuhaata. Laita kova kovaa vasten jos aiot saada oikeutta.
- peukku68
miksei voi heti ilmoitta aasiasta niin ei tarvitse sitten enää miettiä? Ei moiseen mene kuin hetki..
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 783190
- 492400
- 322117
Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen
Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa4812112- 1371879
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313301752- 311745
Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne101569Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi51310Hyvää yötä
Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani61264