Aihe

Ohjeet mielipidekirjoitukseen?

Minttu

Meillä on tiistaina äidinkielessä mielipidekirjoitus, joka arvioidaan ja siitä määräytyy koko kurssin arvosana.

Joten tulkaa tänne kirjoittamaan ohjeet, miten sellainen tehdään, sillä olin silloin sairas, kun saimme ohjeet siihen, kirjassa ei lue, ei ole ketään, jolta kysyä ja opettajattaren näen vatsa koepäivänä, jolloin on myöhäistä kysyä.

4

1974

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ...

   Jaa-a, ensitöiksesi tietenkin lukaiset muutaman mielipiteen vaikkapa paikkakuntasi päivälehdestä tai hesarista. Muutaman pääkirjoituksenkaan lukeminen ei ole pahitteeksi.

   En kyllä muista suoranaista "kaavaa" mielipiteelle, vaikka viestintää opiskelenkin, mutta periaatteessa homma menee näin:

   1) Otsikko joka herättää mielenkiinnon ja jo ohjaa aiheeseen.

   2) Sitten selvität lyhyesti mistä jutussasi on kyse. HUOM! Jos kommentoit jotakin aiempaan mielipidettä, tulee sinun kertoa ko. mielipiteen kirjoittajan nimi/nimimerkki ja ko. mielipiteen julkaisuajankohta. Johdattelet aiheeseen.

   3) Esität omat kommenttisi (mielipiteesi aiheesta), esim. vastustan USA:n mahdollista hyökkäystä Irakiin.

   4) Annat perustelut edelliselle, eli miksi vastustat, miksi koet että tuo on väärin jne. Tämä on pisin osa kijroituksesta.

   Periaatteessa voit lopettaa sitten tähän.
   Loppuun tietysti oma nimesi/nimimerkki.

   ---
   5) Voit vielä esittää mahdolliset vastakommentit omalle kannallesi, kunhan vain osaat myös kumota ne, esim. "Toki on esitetty, että Saddam on pahis ja piilottelee joukkotuhoaseita. Kuitenkin ensimmäinen keino ongelman ratkaisemiseksi ovat YK:n asetarkastusten jatkaminen, ei USA:n hyökkäys ja sen kautta aiheutuva vahinko syyttömille siviileille." jne. jne.

   6)Sitten vielä toistat oman kantasi uudelleen lopuksi, jotta se jää viimeisinä asiana jutustasi lukijan mieleen.

   Muuta:
   -Joskus mielipidekirjoituksissa vedotaan myös ns. auktoriteetteihin tai muihin taustalähteisiin. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
   -Kieliasun tulee olla hyvä. Tosin mielipidekirjoituksessa voi tietyissä rajoissa käyttää kieltä luovastikin, silti tietty korrektius on paikallaan, koska muuteen mielipiteeltäsi saatta kadota uskottavuus.
   -Mielipiteessä ei myöskään pitäisi arvostella henkilöä (esim. jos vastustat jonkin aiemman kirjoittajan kantaa), vaan nimenomaan hänen mielipidettään.

   • Kiitos!

    Paljon kiitoksia! Kiitos kiitos kiitos!
    :)


   • Jariär
    Kiitos! kirjoitti:

    Paljon kiitoksia! Kiitos kiitos kiitos!
    :)

    Muista kans olla ytimekäs ilmaisussasi, älä aloita muinaisista roomalaisista...


   • Anonyymi

    Ihanaa. Kiitos tästä. Auttoi paljon.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   332
   21794
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   337
   6171
  3. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   362
   4143