Sisämaan yöjunien lakkauttaminen

VR ei säästä

ROVANIEMI-KAJAANI-HELSINKI YÖJUNA
VR JA YHTEISKUNTA SÄÄSTÄISI

VR lakkauttaa sisämaan yöjunat kannattamattomina. Matkustajamäärien vähentymistä kukaan ei kiistäkään.

Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu, että VR:llä on julkinen palvelutehtävä. VR joutuu järjestämään yöjunia korvaavaa liikennettä, koska kansalaisten matkustamisen mahdollisuus on perusoikeus ja liikkuminen on turvattava.

Rovaniemi-Oulu-Kokkola-Seinäjoki-Tampere-Helsinki -reittiä kulkee kaksi yöjunaa päivittäin (tai öittäin) peräjälkeen Helsinkiin. Toinen näistä junista voisi kulkeakin reittiä Rovaniemi-Oulu-Kajaani-Kuopio-Pieksämäki-Jyväskylä-Tampere-Helsinki tai Rovaniemi-Oulu-Kajaani-Pieksämäki-Mikkeli-Helsinki.

Nyt VR tarjoaa lakkautettavan yöjunan P84/P81 tilalle kainuulaisille syöttöjunaa Kajaanista (n. klo 21.00) Ouluun Rovaniemeltä länsirataa pitkin Helsinkiin menevään yöjunaan. Tosiasia on, että tuossa junassa on varmasti matkustajia aivan kourallinen eli VR:n lupaama syöttöjuna tulee kulkemaan tappiolla.

Kenelläkään kajaanilaisella ei yleensä ole tarvetta matkustaa Kajaanista Ouluun illalla klo 21.00 ja ainoaksi syöttöjunan tarpeeksi jää meno Oulun yöjunalle. Syöttöjunat aiheuttavat siis vain kuluja VR:lle. Säästöä tulisi, jos toinen Rovaniemen yöpikajunista ajettaisiin Kainuun kautta eikä kannattamattomia syöttöjunia tarvittaisi.

Kajaanin yöjuna on joku vuosi sitten itse asiassa lähtenyt Rovaniemeltä ja mennyt Helsinkiin. Yhteys on siis täysin mahdollinen. Jos kaikki Pohjanmaan radan matkustajat eivät mahdu yhteen länsiradan päivittäiseen yöjunaan, voisivat he tulla jollakin Helsingistä Ouluun menevällä päiväjunalla (syöttöjunalla) siis Ouluun, josta he voisivat nousta Kainuun kautta Helsinkiin menevään yöjunaan.

On myös huomioitava, että länsiradan matkustajilla on mahdollisuus käyttää myös Pendolino-junaa 48, joka lähtee klo 04.45 Oulusta ja saapuu Helsinkiin klo 10.30. (Se voinee korvata toisen länsiradan yöjunista, joka siirtyy kulkemaan Kainuun kautta).

Rovaniemi-Kajaani-Helsinki yöjuna voisi Pieksämäeltä mennä siis Mikkeliin ja edelleen Helsinkiin tai sitten se lähtisi Pieksämäeltä Tampereelle. Näin se palvelisi mm. opiskelijoita, jotka ovat matkalla Jyväskylään, Tampereelle tai Turkuun. Yhteys Turun satamaankin säilyisi. Laivat Tukholmaan lähtevät noin klo 09.00 ja saapuvat Turkuun n. klo 20.00.

Rovaniemen yöjunan kierrättäminen palvelisi myös Oulun ja Kajaanin välillä olevia pikkukuntia (Muhos, Utajärvi, Vaala,Paltamo). Tämä ratkaisu toisi säästöä VR:lle ja se saisi kaikessa rauhassa lakkauttaa nykyiset sisämaan yöjunat.

Koska Joensuu-Turku yöjunakin lakkautetaan, voisi Joensuusta Pieksämäelle ajatella syöttöjunaa Rovaniemi-Kajaani-Pieksämäki-Tampere-Helsinki -yöjunaan.

Liikenne- ja viestintäministeriön liiknnepalveluyksikön päällikkö Juhani Tervala ei edes perehdy asiaan vaan sanoo: "Kainuun yöjunaliikenne loppuu. Piste." - Aika harkitsematonta, kun Rovaniemi-Helsinki yöjunan ajaminen Kajaanin kautta toisi VR:lle säästöä, kun ei tarvitsisi järjestää erikseen syöttöjunia Oulun ja Kajaanin välille.

Länsirataa kulkevaan Rovaniemi-Helsinki yöjunaan ei juurikaan nouse matkustajia enää Oulun jälkeen. Länsiradalle jää joka tapauksessa jäljelle toinen yöjuna ja aamulla vielä Pendolino. Alueellisen tasa-arvon säilyttämiseksi liikenneministeriössä olisi aika aukaista korvat kansalaisten mietteille.

1

267

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Junailijaa

      Siitä on jo melkein 11 vuotta kun vr lakkautti sisämaan yöjunat. Olisi niin hienoa jos niitä olisi edelleen. Mutta vr sekoilee muutenkin niin paljon että tämä vielä siihen päälle...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1807
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      78
      1667
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1303
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      69
      1131
    5. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      789
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      775
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      757
    8. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      749
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      725
    10. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      702
    Aihe