Sisämaan yöjunien lakkauttaminen

VR ei säästä

ROVANIEMI-KAJAANI-HELSINKI YÖJUNA
VR JA YHTEISKUNTA SÄÄSTÄISI

VR lakkauttaa sisämaan yöjunat kannattamattomina. Matkustajamäärien vähentymistä kukaan ei kiistäkään.

Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu, että VR:llä on julkinen palvelutehtävä. VR joutuu järjestämään yöjunia korvaavaa liikennettä, koska kansalaisten matkustamisen mahdollisuus on perusoikeus ja liikkuminen on turvattava.

Rovaniemi-Oulu-Kokkola-Seinäjoki-Tampere-Helsinki -reittiä kulkee kaksi yöjunaa päivittäin (tai öittäin) peräjälkeen Helsinkiin. Toinen näistä junista voisi kulkeakin reittiä Rovaniemi-Oulu-Kajaani-Kuopio-Pieksämäki-Jyväskylä-Tampere-Helsinki tai Rovaniemi-Oulu-Kajaani-Pieksämäki-Mikkeli-Helsinki.

Nyt VR tarjoaa lakkautettavan yöjunan P84/P81 tilalle kainuulaisille syöttöjunaa Kajaanista (n. klo 21.00) Ouluun Rovaniemeltä länsirataa pitkin Helsinkiin menevään yöjunaan. Tosiasia on, että tuossa junassa on varmasti matkustajia aivan kourallinen eli VR:n lupaama syöttöjuna tulee kulkemaan tappiolla.

Kenelläkään kajaanilaisella ei yleensä ole tarvetta matkustaa Kajaanista Ouluun illalla klo 21.00 ja ainoaksi syöttöjunan tarpeeksi jää meno Oulun yöjunalle. Syöttöjunat aiheuttavat siis vain kuluja VR:lle. Säästöä tulisi, jos toinen Rovaniemen yöpikajunista ajettaisiin Kainuun kautta eikä kannattamattomia syöttöjunia tarvittaisi.

Kajaanin yöjuna on joku vuosi sitten itse asiassa lähtenyt Rovaniemeltä ja mennyt Helsinkiin. Yhteys on siis täysin mahdollinen. Jos kaikki Pohjanmaan radan matkustajat eivät mahdu yhteen länsiradan päivittäiseen yöjunaan, voisivat he tulla jollakin Helsingistä Ouluun menevällä päiväjunalla (syöttöjunalla) siis Ouluun, josta he voisivat nousta Kainuun kautta Helsinkiin menevään yöjunaan.

On myös huomioitava, että länsiradan matkustajilla on mahdollisuus käyttää myös Pendolino-junaa 48, joka lähtee klo 04.45 Oulusta ja saapuu Helsinkiin klo 10.30. (Se voinee korvata toisen länsiradan yöjunista, joka siirtyy kulkemaan Kainuun kautta).

Rovaniemi-Kajaani-Helsinki yöjuna voisi Pieksämäeltä mennä siis Mikkeliin ja edelleen Helsinkiin tai sitten se lähtisi Pieksämäeltä Tampereelle. Näin se palvelisi mm. opiskelijoita, jotka ovat matkalla Jyväskylään, Tampereelle tai Turkuun. Yhteys Turun satamaankin säilyisi. Laivat Tukholmaan lähtevät noin klo 09.00 ja saapuvat Turkuun n. klo 20.00.

Rovaniemen yöjunan kierrättäminen palvelisi myös Oulun ja Kajaanin välillä olevia pikkukuntia (Muhos, Utajärvi, Vaala,Paltamo). Tämä ratkaisu toisi säästöä VR:lle ja se saisi kaikessa rauhassa lakkauttaa nykyiset sisämaan yöjunat.

Koska Joensuu-Turku yöjunakin lakkautetaan, voisi Joensuusta Pieksämäelle ajatella syöttöjunaa Rovaniemi-Kajaani-Pieksämäki-Tampere-Helsinki -yöjunaan.

Liikenne- ja viestintäministeriön liiknnepalveluyksikön päällikkö Juhani Tervala ei edes perehdy asiaan vaan sanoo: "Kainuun yöjunaliikenne loppuu. Piste." - Aika harkitsematonta, kun Rovaniemi-Helsinki yöjunan ajaminen Kajaanin kautta toisi VR:lle säästöä, kun ei tarvitsisi järjestää erikseen syöttöjunia Oulun ja Kajaanin välille.

Länsirataa kulkevaan Rovaniemi-Helsinki yöjunaan ei juurikaan nouse matkustajia enää Oulun jälkeen. Länsiradalle jää joka tapauksessa jäljelle toinen yöjuna ja aamulla vielä Pendolino. Alueellisen tasa-arvon säilyttämiseksi liikenneministeriössä olisi aika aukaista korvat kansalaisten mietteille.

1

254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Junailijaa

      Siitä on jo melkein 11 vuotta kun vr lakkautti sisämaan yöjunat. Olisi niin hienoa jos niitä olisi edelleen. Mutta vr sekoilee muutenkin niin paljon että tämä vielä siihen päälle...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1991
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1475
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1153
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1128
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1119
    Aihe