Kiinnostaako Madrid?

Madridilainen

Jos olet kiinnostunut Madridista, niin kysy! Olen asunut täällä tosin vasta 2 vuotta, enkä voi väittää tuntevani kaupunkia läpikotaisin, mutta kerron kyllä sen minkä kykenen.

9

983

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aurora

      Kerro minkälaista siellä on tammikuussa, sään puolesta tarkoitan.Tarkeneeko hotellissa sisällä? Onko Madridissa upeita kangaskauppoja, niinkuin esim Lontoossa on. Onko kalliit sisäänpääsyt taidenäyttelyihin?

      • Madridilainen

        Korkeasta sijainnistaan huolimatta (800 m) lunta satoi viime talvena vain 5 minuuttia, joka sekin suli pois ennen kuin ehdin hakea kameraa kuvatakseni ihmeen. 20 km päässä vuoristossa tosin on lunta yllin kyllin (näkyy hyvin taksilla kentältä keskustaan tultaessa). Yleensäkin vähäsateinen, joskin pientä yöpakkasta: uima-altaan vesi oli mm. yön jäljiltä pienoisessa riitteessä. Ajoittaisesta tuulisuudesta huolimatta ohuehkolla syys- tai talvitakilla pärjää - itse käytän suurimman osan talvesta pelkkää villapuseroa ulkona. Täkäläiset siirtyvät talvikauteen enemmänkin kalenterin kuin todellisen sään mukaan. Lokakuun alusta lähtien toppatalvitakkeja ja turkkeja näkee jo paljon, vaikka ilma sallisi terasseilla istumisenkin.

        Hotelleissa on yleensä lämmitykset, jopa halvimmissa hostelleissa. Asuin alkuun 2 kk halvassa hostellissa aivan keskustassa (Puerta del Sol). Lämmitys kyllä toimi, mutta vanha talo oli sen verran hutera (mm. yksinkertaiset ikkunat), ettei pitkähihainen asu sisätiloissakaan ollut yhtään liikaa. Ns. "normaali"hotelleissa ei kylmästä tarvitse kärsiä.

        Kangaskaupoissa en ole käynyt, mutta jopa keskustakolmion Puerta del Sol - Plaza Mayor - Opera välissä muistan nähneeni muutaman kangaskaupan. Äitini oli käväissyt parissa niistä, ja kertoi (vähän vanhanaikaisena ihmisenä) kuosien olleen "merkillisten". En yhtään epäile, vaikka hänen käsityksensä "merkillisestä" olisi toisen silmissä hyvinkin "upea".

        Tunnetuimpiin museoihin (Museo del Prado, Centro de Arte Reina Sofía,...) pääsymaksut ovat lähinnä muodollisia. Lisäksi ainakin Pradossa on tiettyinä viikonpäivinä ilmainen sisäänpääsy esimerkiksi eläkeläisille ja muistaakseni myös opiskelijoille.


    • sami

      onko se niin vaarallinen kaupunki kuin väitetään?

      • Madridilainen

        Millä tavalla vaarallinen, tarkoitatko ulkona liikkumista?

        Taskuvarkaita kyllä on riittämiin, mutta niiltäkin usein välttyy pitämällä rahat eri taskuissa tai muuten jemmattuna. Kädet taskuissa suuri osa kulkee etenkin öiseen aikaan (itsekin liikun 2-6 kertaa viikossa yön tunteina klo 02-06 kaupungilla), eikä kukaan ole väkisin taskujani tullut penkomaan. "Kädettömästä" taskusta sain kerran tarjottua huomaamattani kyllä nipun kauppakuitteja, kun käytän niitä tahallani joskus syötteinä ;-).

        Reppujen ja käsilaukkujen nappaamisia olen nähnyt kuutisen kappaletta, mutta kaikki olivat kantajansa huolimattomuutta: reppu tuolin selkänojalle ripustettuna, käsilaukku laskettiin baarin tiskille kun käännyttiin ostamaan tupakkaa automaatista, jne. Väkivallan käyttöä pelkään huomattavasti enemmän liikkuessani Turussa, Tampereella, Espoossa, Vantaalla, Helsingissä,...

        Yksi taskuvarkaiden käyttämä keino muuten on pyytää tupakkaa tai tulta: kun irrottaa käden taskustaan tarjotakseen tulta, tasku tyhjenee hämmästyttävällä ammattitaidolla muistakin tavaroista. Pidän sytkäriä rahattomassa taskussa, ja annan pyytäjän itse sytyttää tupakkansa.


    • H

      Vau.. onkohan tässä kyseessä telepaattinen yhteys tai jotain? Olen juuri vähän aikaa sitten päättänyt muuttaa Espanjaan - todennäköisesti Madridiin - ensi keväänä joten aika passelisti osasit neuvojasi tyrkyttää!

      Totta puhuen en kyllä keksi mitään aivan erityistä kysyttävää, kokemukseni mukaan asiat hoituvat parhaiten paikan päällä, vaikka toki lähtöajankohdan lähestyessä on syytä alkaa katsella netistä käsin valmiiksi hostelleja, virastojen osoitteita ja kenties töitäkin. Toisaalta, jos sinulla on vinkkejä ja varoituksia otan ne nöyrän kiitollisena vastaan :)!
      Esimerkiksi asunnon löytämistä ajatellen voisit kernaasti kertoa jotain Madridin eri alueista, minne päin kaupunkia kannattaisi päätyä kun aluksi hakusessa on tietysti mahdollisimman halpa huone. Ja voisithan samalla tietysti muutenkin valottaa vuokratasoa eri kaupunginosissa.

      Laukkujen pakkaamisen ajattelin aloittaa aikaisintaan puolen vuoden päästä, joten enpä oikein muuta keksi vielä kysyä. En tiedä miten innostunut olet nettioppaaksi, mutta kenties voin kysellä myöhemmin vielä tarkempia infoja?

      • Madridilainen

        Varmaan kosminen yhteys sai minut juuri kirjoittamaan taannoin viestini tänne - tai sitten älytön ukkoskuuro kun olin juuri lähdössä lähikauppaan kalja- ja brandyostoksille.

        Jos nyt muuttaisin uudestaan, alkaisin valmistella asioita jo Suomesta käsin. Asuinalueista kiertelin noin 10 ennen tärppäämistä. Vuokra-asuntoa hakiessa pitää lähteä AJOISSA aamulla liikkeelle: moni asunto oli klo 10:een mennessä jo vuokrattu, kun soittelin.

        1) Jos aiot käydä töissä, koita saada asunto metroreitin varrelta. Työmatkaan hupenee muutenkin helposti toista tuntia yhteen suuntaan.

        Jostain kuulin, että vakinaisia työpaikkoja saa välittää vain täkäläinen viranomainen (INEM), mutta yksityisten työnvälittäjien sivuiltakin löytyy määräaikaisia, jotka voitaneen vakinaistaa määräaikaisuuden jälkeen. Suurin osa työhauista haluaa yhteydenoton sähköpostitse.

        Tutustu: empleofacil.com, jobline.fi (tiedot menee myös espanjalaisen vastaavan nähtäville), OficinaEmpleo.com, http://eurescv-search.com/ (vielä tosin koekäytössä), laboris.net.

        CV:tä kirjoittaessasi älä turhaan ujostele, mutta älä valehtelekaan yltiöpäisesti. Työtodistuksia ei juuri kysellä, koska mahdollisessa työhaastattelussa valheet tulisi kuitenkin esille. Koulutusvaatimuksissa mainitaan usein BUP (vastaa lähinnä ylioppilastutkintoa), sekä FP1 tai FP2 (n. 2 - 4 vuotta kestävä merkonomin tai vastaavan tutkinto).

        2) Hanki etukäteen kartta, jossa mm. viranomaisten, terveydenhuollon ym. julkisten laitosten sekä liikennelaitoksen kartta. Hyväksi havaitsemani tuote on ISBN 84-7010-063-7 (kustantaja almax editores). Suomalaiset suuret kirjakaupat voinevat auttaa hankinnasssa. Madridin kaupunki esittäytyy osoitteessa

        http://www.munimadrid.es/principal/index.html

        ...ja metro upeine katuhakemistoineen osoitteessa

        http://www.metromadrid.es/metrohoy.htm

        Vuokra-asunnon sain Segundamano-lehden ilmoituksesta, jonka kautta muuten saa ilmoituksen näkyviin ainakin Tampereella ja Helsingissä ilmestyvään johonkin(?) julkaisuun. Kysy lehdestä myös irtonumeroa suomalaisesta lehti- tai kirjakaupasta (etusivun EAN-koodi näyttää olevan 8414467010007 (02777).

        3) Vuokrataso vaihtelee, katsoin lehdestä ja asuntoja tarjotaan 300 € (yksiö/kaksio) ... 1000 € (4 huonetta, 2 kylppäriä). Asuinkustannuksissa huomioi erityisesti talvikauden lämmityskustannukset. Kaasulasku on mulla talvella 100 m2 kämpässä noin 150 €/kk (lisäksi sähkö, vesi, puhelin). Asuntoa hankittaessa kysy, onko kämpässä ylipäätään lämmitystä. Vuokratakuuta haluttiin 12 kk(!) vuokra, joka pankissa valmistellun 15-sivuisen paperinipun jälkeen piti käydä henk.koht. vahvistamassa julkisella notaarilla.

        4) Oleskelulupa tarvitaan 3 kk oleskelun jälkeen. Sen saa joko näyttämällä poliisille työsopimuksen, tai osoittamalla, että täkäläisellä pankkitilillä on rahaa vuoden asumista varten. Ilman oleskelulupaa ei saa mm. terveydenhuoltopalveluita julkiselta puolelta.

        5) Alkuasumiseen kannattaa harkita edullista hostellia keskustasta, josta on hyvät yhteydet lähteä asuntojahtiin. Vähän homssahtava - eikä järin luksus - oli Hostal Puerta del Sol aivan keskustassa (http://www.hostalpuertadelsol.com/), mutta hintaan kuului aamupala, päivällinen ja lounas. Asiakas- ja henkilökunta vaihtelee homoista hetskuihin, mutta kukaan ei käynyt kyllä ahdistelemaan ;-)


    • xanna

      Yllättäen pääsen visiitille Madridiin n.kuukauden päästä ihan ekaa kertaa... matka jatkuu kohti Pohjois-Espanjaa, mutta poistullessa ois aikomuksena nauttia myös el capitalin antimista:).Aikaa saadaan varmasti kulumaan opaskirjojen must-nähtävyyksien parissa, mutta ois kiva kuulla asukkaan omat TOP-kohteet (...esim. suosikkikaupunginosat, baareja, rokkiklubeja missä cervezan hinta ei oo ihan päätähuimaava...)

      Muchas cracias y... adelante companeros;)!

      • Madridilainen

        En hirmuisesti ole tutustunut eri kaupunginosiin keskustaa (Sol), Chuecaa (täynnä erikoisuuksiakin, mm. useita drag-show-baareja) ja kotiympäristöäni (Legazpi) lukuunottamatta. Nuo kaikki ovat kyllä suosikkejani.

        Erityisesti tykkään latinoporukasta (etelä- ja väliamerikkalaisista tyypeistä), joita asuu paljon Solista etelään päin. Mm. Lavapiés-metroaseman ympäristössä näkee lähes pelkästään amerikkalaista syntyperää olevia, joiden kanssa on vietetty monta hauskaa iltaa ja yötä. En kyllä yksin lähde hevin ainakaan viikonloppuyönä sinne, vaan jonkun täkäläisen kaverin kanssa.

        Rokkiklubeista en osaa valitettavasti sanoa juuta enkä jaata, eivät ole oikein mun suosikkejani. Baareissa ja diskoissa (lähinnä keskustassa) sen sijaan on tullut notkuttua yö jos toinenkin. Baarit ovat kuta kuinkin samanlaisia kaikki, ja niistä löytyy usein myös diskojen ja klubien esitteitä, kannattaa pitää silmät auki baaritiskillä ja ulko-oven vieressä olevien esitetelineiden kohdalla.

        Juomien hinnoittelu noudattaa tuttua kaavaa: keskustassa kalliimpaa ja parin metropysäkin päässä Solista halvempaa. Baareissa tuopin hinnat vaihtelevat 3,5 ... 2 euron välillä lähinnä sijainnin mukaan. Baarit kun paukkaavat ovensa kiinni klo 00-01 (pitempäänkin, jos asiakkaita riittää), yöpaikat nyppäävät sitten luonnollisesti reilummin juomista (olutpullo esim. 4-5 e). Lähiöistä ei juuri yömenopaikkoja löydä, vaan puolen yön jälkeen porukka suunnistaa pääsääntöisesti keskustan suuntaan (Sol, Callao, Chueca, Opera, Plaza de España). Helsingistäkin tuttuun tyyliin taksin saaminen keskustasta pois päin on viikonloppuöisin tuskaista, joten tarpeen yllättäessä kannattaa kävellä vaikka kilometrin verran Solilta pois päin "ottamaan vauhtia": keskustaan tulee solkenaan vapaita takseja hakemaan lisää kuskattavia lähiöihin.

        Yhtenä poikkeuksena kalliista baareista olen huomannut olevan Paseo de la Castellanan (virastoja, liikerakennuksia, pankkeja, teleyrityksiä,...) varrella olevat paikat.

        Nähtävyyksistä: en ole käynyt kuin Museo del Pradossa sekä kerran kaupunkikiertoajelulla. Kioskeista saa ostettua hienoja postikorttisettejä, joissa upeat valokuvat tunnetuimmista nähtävyyksistä. Suosittelen enemmänkin omatoimista klubi-baari-kauppakiertelyä. Nähtävyyskuvia voi katsella kotona jälkeenkin päin, mutta baarikokemukset on hankittava itse!

        Bienvenidos y disfrútados!


    • maiu

      Huu, olen lähdössä reilun viikon päästä työharjoitteluun madridiin onneksi suomenkieliseen yritykseen itse täysin kielitaidottomana. Olen tässä miettinyt pääni puhki miten asunnon löytäminen, esim. vuokraajille soittelu onnistuu jos englantia ei käytännössä osata? Onko mitään palvelua, jonka kautta asunnon voisi hommata jo ennen lähtöä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1981
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      143
      1458
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1153
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1119
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    Aihe