Mihin katosi karaten maine?

Al Bundy

Kuten Kari Aittomäki kertoi turvamieskarate-ketjussa, niin karate oli vielä 15 vuotta sitten uskottava laji suuren yleisön silmissä. Mihin tämä maine on kadonnut? Onko nykyisestä karateopetuksesta kadonnut "liiallisen avoimuuden" takia mystiikka? Luulisi, että Suomessa vielä treenataan kovaa ja kovia juttuja karate-nimikkeenkin alla. Ainakin muutamien vanhojen patujen (Matsuoi, Jalamo...)ja jonkun nuoremmankin (mm. Brännbacka) opetuksiin kuuluu ihan katu-uskottavaa ja arkiseen tappeluunkin sopivaa tavaraa. Ettei vain karate olisi liian vaikeaa nykyajan nuorille... henkisesti ja fyysisesti.

64

25295

  Vastaukset

  • Hassua, että mietiskelin juuri tuossa aamutuimaan vanhoja karateaikojani. Tuli harrastettua lajia vuodesta 84 lähtien pitkälle 90-luvun loppuun. Kivaahan tuo oli, paljon heittoja, lukkoja ja muuta toimivaa. Katoistakin pidin jossain määrin. Etenkin siksi, että niillä sai vedettyä yksin vaikkapa mökillä treenit.

   Nyttemmin, siirryttyäni erään toisen lajin kautta kolmanteen, on karateharrastuksesta löytynyt heikkojakin puolia.

   Ensinnäkään en koskaan oppinut lyömään kunnolla. Murskausta toki treenattiin ja siinä pilkkeet lentelivät, mutta teatteria ja fysiikan lakejahan se puuha hyvin pitkälle on. Nopeuttakin harjoiteltiin, mutta yleensä perustekniikan kautta. Lyönti lähti sieltä lantio vierestä C. Norris -tyylillä ja palautui samaan paikkaan. Toimii hyvin esim. nyrkkeilijää vasten - no ei todellkaan. Kaiken lisäksi siinä ilmaan lyömisessä tuli aina lyödyksi kyynärpää pahasti yli. Siis liian suoraksi - No, tiedätte, mitä tarkoitan. Ja se, että lyönnit harjoiteltiin vain leikisti perille oli typerintä mitä voi olla.

   Kovia potkuja huiskittiin patjoihin ja ennen kaikkea ILMAAN. "Halkona" potkimisesta tuli heti palautetta. Polven, sen piti aina nousta. Mikähän on esim. thaihemmoilla genetiikassaan niin äärettömä poikkeavaa, kun he polttavat halkona sellaisia tykkejä, että peruskarateka paskoo housuunsa. Niin minäkin teen. Olin tosin huonompi kuin peruskake. Torjuntaakaan ei tuollaiseen killeriin ollut tarjolla. Gedanbarai puree moiseen melko heikosti. Tarkalleen ottaen se on, ainakin formaalisesti suoritettuna ihan paska torjunta. Työntäkääpä kätenne eteen jollekin thaityypille. Ihan sama ohjaatteko vai pysäytättekö. Jaloilla ei ainakaan minun treenaamassani tyylissä koskaan opetettu torjumaan.

   Ja stop, en harrasta itse thanyrkkeilyä, että mitään lajienvälistä ei kannata tässä yhteydessä rakentaa.

   Muutenkin karatetorjunnat on kai suunattu karatetekniikkoja vastaan. Toimii hyvin - ehkä - treeneissä, mutta käytännön ip-tilanteessa saattaa tulla vaikeuksia. Mutta ihmisiähän me kaikki olemme ja osaamme - toivottavasti - soveltaa oppimaamme.

   Paritekniikoita tuli myös treenattua, osa toimii edelleenkin hyvin. Mutta suurinta osaa en muista, koska niitä oli älyttömän monta ja niissä oli sen tuhat eri variaatiota ja kaikki oli suurinpiirtein numeroitu ykkösestä miljoonaan. Hieno homma, jos treenaa monta tuntia päivässä, huonompi juttu jos aikaa on vähmmän.

   Matsaaminen oli ihan pelleilyä. Kovaa kontaktia ei oppinut sitten millään. Juu, toki potkittiin ja lyötiin kaveria kovaakin eri puolille kroppaa. Kroppa vaan oli tuolloin paikoillaan. Sen piti kai kasvattaa kivunsietokykyä - kilinviikset, sattui vaan kipeästi. Nyt, kun olen hieman päässyt ottamaan kovempaa erää kunnon rensseleillä, en keksi mitään hyvää moisesta perversiosta. On hieman eri asia, kun kaveri täräyttää liikkeessä nyrkillä pataan. Kyllä siinä hippaleikissä paljon hyvää oli, ehkä juuri pelisilmä kehittymisessä. Mutta se hillitön pompsahtelu oli älytöntä. Itse kyllä pidättäydyin siitä alkuvuosia lukuun ottamatta.

   Mainittuejen Jalamon ja Yujin leireillä tuli käytyä ja Jalmon leirit ovatkin olleet kamppailuharrastukseni parasta antia. Edellisestä Jalamon leiristä alkaa olla jo kymmenen vuotta aikaa, että ihan tarkkaa muistikuvaa ei ole, mutta väittäisin, että hänen leireillään keskityttiin aivan muuhun kuin karateen. Käsittääkseni kyseessä oli aina itsepuolustus ja osallistujina monen eri lajin edustajia.

   Kuten aloituksessani totesin, oli karaten harrastaminen kaikesta yllä luetellusta huolimatta mukavaa puuhaa. Kunto pysyi korkealla ja kaverit olivat mukavia ja ovat edelleen. Eikä lajissa noin liikunnan kannalta mitään vikaa ole. Aivan kaikki puuha ei ollut ergonomialtaan ihanteellisia, mutta mitä sitten. Mutta suosittelisinko lajia enää kellekään? Toki, monellekin.

   • Niin, toivottavasti kukaan ei vedä hernettä nenään. Tarkoitus oli kirjoittaa kaikella kunnoituksella. Ja olen minä paluutakin harkinnut, sillä paljon jäi vielä oppimatta. Nyt vain on tilanne se, että olen jo yli kuuden vuoden ajan koettanut oppia pois "puhtaista" potkuista ja saada vetoon kynnolla ytyä. Ja "halkonahan" tuo parhaiten onnistuu. Polvea nostamalla voi toki edelleen potkia korkeuksiin, mutta enpä lähtisi tositilanteessa moista kokeilemaan. Samoin kaiken maailman päkiällä ja jalkapöydällä sekä -syrjällä tehtävät potkut haluan unohtaa. Ei nimittäin juuri tule kotipihaa lukuun ottamatta paljain jaloin missään käveltyä. Kyllä nykyaikana ja ennen kaikkea Suomessa pitäisi kaikkia lajeja treenata jonkinlaiset tossut jalassa ja yleensäkin arkivermeissä. En myöskään enää suostu palaamaan siihen, että valtaosa lyönneistä lähtee lantion vierestä ja palautuu sinne.

    Nyt joku varmasti sanoo, että pysy sitten siellä, missä oletkin. Mutta minkäs minä tälle voin, lajissa on paljon hyvääkin. Mutta noita muinaisjäänteitä on vähän liikaa.


   • Nykyään on trendikästä vähätellä karaten toimivuutta käytännössä ja vedota sen muinaisjäänteisiin tekniikoihin ja pistematsaamisen epärealistisuuteen. Nykyään on myös trendikästä painottaa käytännössä toimivaa kamppailulajia; MMA on muotijuttu nykyään, ja jenkkiskidit luulee sitä sitten oikein omaksi lajityylikseen.

    Kyllä karatella varmaan pärjää, jos sen osaa moitteetta.

    Meillä on niin helvetin kovat alkulämmittelyt, että sen jälkeen on puku läpimärkä eikä enää pysty oikeen liikkumaan. Sitten matsaamista koitetaan joskus treenin lopussa, kun henkikään ei enää kulje. Ja se on ihan hirveetä hösäämistä eikä edes kontaktia, kamalaa touhua.

    Itse en pidä matsaamisesta, oikeastaan pelkään sitä. Karatea on vain siisti opetella.

    Tositilanteessa ratkaisee rohkeus usein ratkaisevasti enemmän kuin taito!


  • Karaten maine katoaa niiden karatesalien mukana, jotka opettavat ottelua puolinopeudella ilman kontaktia, opettavat kataa ilman minkäänlaista käytännön soveltamista ja opettavat muuten vaan enemmän aerobiciä kuin kamppailua.

   Kun joka kaupungissa on 3-4 salia, jossa opetetaan karatea siten, että 99% harjoittelusta tapahtuu ilmaan potkien ja lyöden, sekä 1-2 salia, jossa opettelu tapahtuu oikealla tavalla (sovelluksia, ottelua, kamppailua usein), niin tottakai enemmistön mukaan maine kulkee.

   Kun verrataan thainyrkkeilyä nykyään ja karatea joskus 1990-luvun alussa (ja varsinkin 1980-luvulla), harjoittelu oli hyvinkin samanlaista. Nykyään nämä kaksi lajia eroavat varsinkin ottelulta ja kontaktin kovuudelta kuin yö ja päivä. Näin ei tarvitsisi olla eikä pitäisikään olla, mutta niin vain on.

   Sinne on mennyt karaten maine. Kontaktia pelkäävien opettajien mukana pöntöstä alas. Toivottavasti tilanne on koko maassa parempi kuin meikäläisen kirjoituksesta voi päätellä, mutta pahaa pelkään. Karatesalilla harjoittelevat ihmiset eivät halua otella ja pelkäävät kontaktia.

  • Kyse on hyvin yksinkertaisesti mielikuvista.
   Jos jokin laji mielletään kovaksi, sinne hakeutuu kovaluonteisia. Jotka omalla esiintymisellään nostavat sitä katu-uskottavuusindeksiä. Hyvä esimerkki on Suomen kansallispeli jääkiekko (1 maailmanmestaruus), jota häpeämättömästi markkinoidaan väkivallalla. Asialla on vaikutusta, kamppailulajien saama minimaalinen huomio johtuu juuri tuosta markkinointi-imagesta.
   Suuri yleisö eli pahvipäät saattaisivat pian hoksata miltä oikea myllyttäminen näyttää ja pianvaikka kyseenalaistaa sen lätkärähjäämisen aitouden.

   Mutta se oli sivuseikka.
   Seitsemänkymmentäluvulla karate oli hirviömaineessa. Oyaman kirjat, Citizen-mainos (jossa kämmensyrjäili judoka Hiroasu Tanayama ) ja ennenkaikkea se POTKIMINEN!
   Jalkojen käyttö oli jotain aivan järisyttävää, hyppypotkut rinnastettiin suunnilleen 44 Magnumiin. Make my day.
   Lisäksi, varsinaisessa suomessa eli stadissa liikkui jengejä. Jengejä senkaltaisia, että jos vaikka silloinen assan teddyjengi paukahtaisi aikakoneella vanhoille kulmilleen, ravaisivat aluetta nyt isännöivät erinäköiset lahkeet päristen Luumäelle asti.
   Eli jengit tappelivat, antaumuksella ja hartaasti. Ja jokainen treenasi, enimmin karatea.
   ”Mun kaverit on kakessa/ ne potkii pitkätukkia kadulla” röhisi Jäykkä Perusmakkara.

   Myös silloiset treenit olivat kovuudeltaan aivan toista luokkaa. 1977 Jermu-lehti esitteli jenkkien uusimman hullutuksen kontaktikaraten, kuvissa taekwondosällit vetelivät juttujaan niissä centuryn vaahtomuovisuojissa.
   Suomessa jutulle naurettiin, täällä oltiin vedelty varsin kontrolloimattomasti kaiken aikaa. Katujätkät tarvitsivat työkaluja. Myös kilpahuiput olivat sellaisia sirkkeleitä että alta pois.
   Nata, Naatti, Tuoviset, Liisteri, Jokke ja kumppanit olivat kansainvälisen tason urheilijoita - sekä legendaarisia katumyllyttäjiä.

   Kovaa mainetta ylläpidettiin jopa itsetarkoituksellisesti, sen ensimmäisen maaottelun ”Pahempaa kuin Vietnam”-otsikointi täytti peruskurssit aina viimeistä siivouskomeroa myöten.
   Karateka oli jotain äärimmäistä.

   Tämä maine jaksoi kantaa yllättävän pitkään, tosiaan sinne yhdeksänkymmentäluvulle saakka.
   Tottakai terve järki voitti, liittotasolla painotettiin urheiluarvoja ja henkisiäkin asioita koettiin esiintuoda.

   Kovista kovin-maine siirtyi hetkeksi aikaa fulariin eli potkunyrkkeilyyn, oikeastaan voisi katsoa karaten maineen vesittymisen alkaneen silloin kuin fullcontact karate muuttui potkunyrkkeilyksi.
   Thainyrkkeily ei koskaan ratsastanut pahis-mentaliteetillä, syynä tietysti Mustosten terve markkinointi, thainyrkkeilyn silkka vaativuus sekä tietysti se, että lajeja alkoi olla enemmän.
   Etenkin Niinikedon jujutsu toi tervejärkisen vaihtoehdon, vaihtoi tappelun itsepuolustukseen.

   Kovanaamojen uusi tuleminen oli tietenkin vapaaottelun saapuminen, harvapa muistaa että lajista tehtiin eduskuntakysely ja Finnfightia oli seuraamassa korkeita poliisipäälliköitä, valmiina viheltämään pelin poikki.
   Samanlaista massaryntäystä kuin muinaiskarateen ei syntynyt, ihan silkan vaativuuden takia.
   Ja tilanne on nyt tasoittunut, elämysmatkailu on vaihtunut tiukkaan ammattilaisasenteeseen.

   Lisäksi, nykyinen parikymppinen on valtavasti edeltävien vuosikymmenien samanikäisiä fiksumpi – ainakin mitä tulee markkinoinnin vastaanottamiseen ja manipulointiin.
   Superlatiivit aiheuttavat vain hörähdyksiä.
   Generation Xtreme tajuaa snoukkaamisen ja sauvakävelyn eron.

   Eli karatella oli oma neitsytlentonsa. Näen karaten tulevaisuuden lepäävän koryo karaten ja kyokushin-tyyppisten lajien kombinaatiossa, jossa kovuus kohdistetaan sisäänpäin.

   • Erittäin hyvä kirjoitus ja tyhjentävä katsaus aiheeseen. Kymmen pojoa ja papukaijamerkki!


   • Sujuvasti heitit. Mutta - tartun yksityiskohtaan. En yhdy mielipiteeseesi noin niinkuin laajemmin tarkasteltuna, että Aven markkinoima jutsu olisi tuonut niin hirveän tervejärkisen vaihtoehdon.

    No pitäisi varmaan tarkentaa, että tervehenkisen. Kyseessähän on lähes despoottimainen ote ja henkevyys pohjautuu brittimafiaan. Suuri massahan ei kaikkea ymmärrä - eikä välttämättä tarvitsekkaan. Old school onkin eri juttu!

    Hengitä ja mieti tarkkaan, tiedät kyllä.

    Toisaalta "kenen lauluja laulat, sen leipää syöt" on todellisuutta. Mutta, että eräät ihan kädestä ...


   • Kick my ass kirjoitti:

    Sujuvasti heitit. Mutta - tartun yksityiskohtaan. En yhdy mielipiteeseesi noin niinkuin laajemmin tarkasteltuna, että Aven markkinoima jutsu olisi tuonut niin hirveän tervejärkisen vaihtoehdon.

    No pitäisi varmaan tarkentaa, että tervehenkisen. Kyseessähän on lähes despoottimainen ote ja henkevyys pohjautuu brittimafiaan. Suuri massahan ei kaikkea ymmärrä - eikä välttämättä tarvitsekkaan. Old school onkin eri juttu!

    Hengitä ja mieti tarkkaan, tiedät kyllä.

    Toisaalta "kenen lauluja laulat, sen leipää syöt" on todellisuutta. Mutta, että eräät ihan kädestä ...

    Moni meistä on vähän riehunut ennen lajien aloittamista. Tai turva-alan hommien. Harav kamppailulajiVALMENTAJA ja turva-alan KOULUTTAJA kuitenkaan kiristää ihmisiä uhkaamalla näiden lasten henkeä. Ja saa siitä tuomion vielä...ei tunnu ketään haittaavan.Hyvä näin.Aven mafiakytköksethän ovat kaikkien tiedossa...kyselkääpä iten ne turvahommat ja "antikiristys" toimenpiteet siellä Leningradissa suju...ja kenen avulla.Vihjeenä voin kertoa että herralla on slaavilaisvaikutteinen nimi ja tyly ulkonäkö...


   • Kick my ass kirjoitti:

    Sujuvasti heitit. Mutta - tartun yksityiskohtaan. En yhdy mielipiteeseesi noin niinkuin laajemmin tarkasteltuna, että Aven markkinoima jutsu olisi tuonut niin hirveän tervejärkisen vaihtoehdon.

    No pitäisi varmaan tarkentaa, että tervehenkisen. Kyseessähän on lähes despoottimainen ote ja henkevyys pohjautuu brittimafiaan. Suuri massahan ei kaikkea ymmärrä - eikä välttämättä tarvitsekkaan. Old school onkin eri juttu!

    Hengitä ja mieti tarkkaan, tiedät kyllä.

    Toisaalta "kenen lauluja laulat, sen leipää syöt" on todellisuutta. Mutta, että eräät ihan kädestä ...

    Juu. Kirjoitan paraillaan Fighteriin artikkelia "Roistot saleillamme", joka käsittelee suunnilleen tuota.
    Siis krimikytkentöjä kamppailulajeihin. Ennen ja nyt.

    Koska kirjoitat nimimerkin takaa, voisit kaiketi kertoa suoraan asuiat ja jättää vihjailut.
    Ave ei ole nam-nam-positiivinen ilosanomamies vaan perkeleen kova jätkä sekä henkilönä että liikemiehenä.

    Omissa seuroissani olen usein lipsunut lepsuiluun, nimenomaan treenimaksujen ja muitten huomioon ottamsien suhteen. Avella ei ole sitä vikaa.

    Rakenteeltaan hokutoryu on todella erittäin järkevää, huomattavan tervejärkistä verrattuna moniin silmänpuhkomistyyleihin.
    Enkä nyt tarkoita krav magaa. Erinomaien laji.
    Vaikka eipä sitä huonoa lajia vielä vastaan ole tullut, en kehtaa nimittää huonoksi sellasita mitä en pysty toteuttamaan tai ymmärrä.

    Olen Avelle ikuisessa kiitollisuudenvelassa, mies piti meitä karatepossuja nurkissaan ilman minkäänlaisia taloudellisia pyyteitä. Hävettää vieläkin ettei homma lähtenyt.

    Henkivartijapuolesta nyt puhumattakaan.
    Ave on hyvä jätkä. Sen kanssa on helvetin helppo tulla toimeen. Tekee vaan just niinku se sanoo, eikä ongelmista ole tietoakaan.


   • Kari a kirjoitti:

    Juu. Kirjoitan paraillaan Fighteriin artikkelia "Roistot saleillamme", joka käsittelee suunnilleen tuota.
    Siis krimikytkentöjä kamppailulajeihin. Ennen ja nyt.

    Koska kirjoitat nimimerkin takaa, voisit kaiketi kertoa suoraan asuiat ja jättää vihjailut.
    Ave ei ole nam-nam-positiivinen ilosanomamies vaan perkeleen kova jätkä sekä henkilönä että liikemiehenä.

    Omissa seuroissani olen usein lipsunut lepsuiluun, nimenomaan treenimaksujen ja muitten huomioon ottamsien suhteen. Avella ei ole sitä vikaa.

    Rakenteeltaan hokutoryu on todella erittäin järkevää, huomattavan tervejärkistä verrattuna moniin silmänpuhkomistyyleihin.
    Enkä nyt tarkoita krav magaa. Erinomaien laji.
    Vaikka eipä sitä huonoa lajia vielä vastaan ole tullut, en kehtaa nimittää huonoksi sellasita mitä en pysty toteuttamaan tai ymmärrä.

    Olen Avelle ikuisessa kiitollisuudenvelassa, mies piti meitä karatepossuja nurkissaan ilman minkäänlaisia taloudellisia pyyteitä. Hävettää vieläkin ettei homma lähtenyt.

    Henkivartijapuolesta nyt puhumattakaan.
    Ave on hyvä jätkä. Sen kanssa on helvetin helppo tulla toimeen. Tekee vaan just niinku se sanoo, eikä ongelmista ole tietoakaan.

    Niinpä niin ... LYPSÄVÄÄ LEHMÄÄ EI KANNATA LOPETTAA!!

    Mutta tämä jääköön tähän ja nimerkki poistuu takavasempaan.

    PS
    Jotkut eivät aina kuitenkaan elä niinkuin opettaa.


   • Kari a kirjoitti:

    Juu. Kirjoitan paraillaan Fighteriin artikkelia "Roistot saleillamme", joka käsittelee suunnilleen tuota.
    Siis krimikytkentöjä kamppailulajeihin. Ennen ja nyt.

    Koska kirjoitat nimimerkin takaa, voisit kaiketi kertoa suoraan asuiat ja jättää vihjailut.
    Ave ei ole nam-nam-positiivinen ilosanomamies vaan perkeleen kova jätkä sekä henkilönä että liikemiehenä.

    Omissa seuroissani olen usein lipsunut lepsuiluun, nimenomaan treenimaksujen ja muitten huomioon ottamsien suhteen. Avella ei ole sitä vikaa.

    Rakenteeltaan hokutoryu on todella erittäin järkevää, huomattavan tervejärkistä verrattuna moniin silmänpuhkomistyyleihin.
    Enkä nyt tarkoita krav magaa. Erinomaien laji.
    Vaikka eipä sitä huonoa lajia vielä vastaan ole tullut, en kehtaa nimittää huonoksi sellasita mitä en pysty toteuttamaan tai ymmärrä.

    Olen Avelle ikuisessa kiitollisuudenvelassa, mies piti meitä karatepossuja nurkissaan ilman minkäänlaisia taloudellisia pyyteitä. Hävettää vieläkin ettei homma lähtenyt.

    Henkivartijapuolesta nyt puhumattakaan.
    Ave on hyvä jätkä. Sen kanssa on helvetin helppo tulla toimeen. Tekee vaan just niinku se sanoo, eikä ongelmista ole tietoakaan.

    ovat taas sellaisia ihmisiä jotka kaipaavat toista ihmistä komentamaan pyyhkimään perse tai hyppäämään kaivoon, toisinsanoen nauttii kurista. Jokainen taplaa tyylillään...


  • olisiki siihen että siinä 80 luvun paikkeilla ei niitä lajeja ollu varmaankaan montaa muuta kuin karate judo ja taekwondo.sen takia varmaankin...

  • Kamppailuseuroille saliaikoja kerjäävät ovat varmaankin mielissään lajien hyvästä maineesta. Kunnanisien on helpompi antaa koulun jumppasali sivistyneelle harrastajaryhmälle kuin laumalle gorilloja.

   Kari Aitomäki luetteli 70-luvulla karaten mainetta ylläpitäneitä henkilöitä. Minkä ikäisinä jätkät mahtoivat aloittaa kovan treenaamisen? 13-vuotiaina? 16? Alle 18-vuotiaina joka tapauksessa. Nykyään kamppailulajeja treenaavat pääasiassa täysi-ikäiset, jopa keski-ikäiset ihmiset. Vielä 15-kesäisten kloppien äidit soittelevat vihaisina ja sali tyhjenee, jos treeneissä tehdään etunojapunnerruksia (Niissä menee selkä... liian raskasta Sulo-Pekalle!). "Realistiset" lajit pitävätkin ikärajana 18 vuotta. Harva aikuinen, perheellinen veronmaksaja (vaikka oliskin kova jätkä/gimma) tulee potkineeksi naapurijengiläisiä tai muita pitkätukkia kadulla..

   • Kyse oli myös tässä maineasiassa mielikuvista.
    Nämä herrat nyt vain miellettiin kovina jätkinä.. ja lujia, pelottomia miehiähän herrat olivat ja ovat.

    Nyt mainitut ja monet muut olivat kuuluisia ottelijoita ja siten suurennuslasin alla. Jokainen nujakka kerrottiin kuohkean lapinlisän kera. Eiväthän miehet mitään enkeleitä olleet mutteivät myöskään öykkäreitä. Pahemmin.

    Jo silloin seuratasoilla koettiin kovasti hillitä katurähjäämistä ja kasvattaa vastuuntuntoa.
    Asiaan vaikutti myös lehdistö, sensaatioita kaivettiin silloinkin.
    Mm. Halmeen ja kaverinsa Krissen baarinhajottamistalkoot Tampereella kipattiin karatemiesten tekosiksi. Heh, Krisse on nyrkkeilijä ja Tony taas Kipparikalle.

    Negatiivinen maine saatiinkin lopulta vesitettyä.. mutta siinä vesittyi mainekin.

    Jokainen voisi kohdallaan miettiä keinoja, millä karaten maine saataisiin taas pari pykälää tiukemmaksi.
    Kun surullinen tosiseikka lie se, että siihen tarvittaisiin näyttävä karatemurha.
    "Jääkiekkojoukkue kuoli ja vammautui! Karatemestari kertoo: Jalkani osui.."


   • Kovat lyönti/potku lajit ovat tänä päivänä täyskontaktilajeja joissa käytetään suojia.
    Ennen otettiin suhteellisen kovaa ilman suojiakin, mutta nykypäivänä se tyhjentäisi salin nopeasti.
    Ilman suojia kova kontakti luonnollisesti lisää loukkaantumisriskiä. Vanhan koulun harrastajilla on melko paljon vammoja Karate ajoiltaan. Nykypäivänä harjoitellaan ehkä hieman järkevämmin kovaa.
    Karaten kohdalla maine kovana lajina on kadonnut, koska harjoittelu painottuu kilpailuun kevyemmällä kontaktilla ja ottelusäännöt tekevät siitä epäkäytännöllisen kadulla. Toki taitava Karateka pärjää tekniikallaan perusjuntille nakkarilla.
    Kiukkari on niitä harvoja Karate tyylejä joissa luonne kasvaa katu uskottavaksi. Säännöt eivät vain ole ihan järkevimmästä päästä ja suojia kannattaisi käyttää mahdollisimman paljon.

    Avea on arvosteltu täällä monella tapaa.
    Negatiivista arvostelua antavat eivät tunne Avea.
    Ave on ensimmäisiä täällä suomessa joka toi todellista kovuutta lakanalajeihin.
    Kuten Kari jo aiemmin totesi, että Aven kanssa tulee hyvin toimeen kun on vain kaikesta samaa mieltä. Vanhan koulun Taekwondo ohjaaja Hwang (autoritäärinen johtamistapa)on ajanut samaa linjaa hyvin pitkälle, siksi ersä ryhmä erosi ja perusti aikoinaan oman liiton. Hwang oli vanha mies suomeen tullessaan, mutta tunnetaan koreassa kovana ottelijana ja erittäin katu uskottavana.
    Aven ja Hwangin edustamat lajit ovat erilaisia, mutta molemmissa on samaa kovaa asennetta.
    Avekaan ei ole enää yksinvaltias Jujutsussa.
    Aven vanhoja oppilaita on lähtenyt omille teilleen ja perustanut omia Jujutsu suuntauksiaan, mutta valtaosa porukasta on pysynyt uskollisena tiukassa otteessa.

    Karatesta vielä sen verran, että suuri yleisö ymmärtää Karaten aina Karatena. Massoille ei avaudu se totuus, että perus kilpakarate on aivan eri asia kuin perinteisemmät tyylit tai Kiukkari.
    Puhumattakaan muutamista vanhankoulun kasvateista.


   • Pilpon paatos kirjoitti:

    Kovat lyönti/potku lajit ovat tänä päivänä täyskontaktilajeja joissa käytetään suojia.
    Ennen otettiin suhteellisen kovaa ilman suojiakin, mutta nykypäivänä se tyhjentäisi salin nopeasti.
    Ilman suojia kova kontakti luonnollisesti lisää loukkaantumisriskiä. Vanhan koulun harrastajilla on melko paljon vammoja Karate ajoiltaan. Nykypäivänä harjoitellaan ehkä hieman järkevämmin kovaa.
    Karaten kohdalla maine kovana lajina on kadonnut, koska harjoittelu painottuu kilpailuun kevyemmällä kontaktilla ja ottelusäännöt tekevät siitä epäkäytännöllisen kadulla. Toki taitava Karateka pärjää tekniikallaan perusjuntille nakkarilla.
    Kiukkari on niitä harvoja Karate tyylejä joissa luonne kasvaa katu uskottavaksi. Säännöt eivät vain ole ihan järkevimmästä päästä ja suojia kannattaisi käyttää mahdollisimman paljon.

    Avea on arvosteltu täällä monella tapaa.
    Negatiivista arvostelua antavat eivät tunne Avea.
    Ave on ensimmäisiä täällä suomessa joka toi todellista kovuutta lakanalajeihin.
    Kuten Kari jo aiemmin totesi, että Aven kanssa tulee hyvin toimeen kun on vain kaikesta samaa mieltä. Vanhan koulun Taekwondo ohjaaja Hwang (autoritäärinen johtamistapa)on ajanut samaa linjaa hyvin pitkälle, siksi ersä ryhmä erosi ja perusti aikoinaan oman liiton. Hwang oli vanha mies suomeen tullessaan, mutta tunnetaan koreassa kovana ottelijana ja erittäin katu uskottavana.
    Aven ja Hwangin edustamat lajit ovat erilaisia, mutta molemmissa on samaa kovaa asennetta.
    Avekaan ei ole enää yksinvaltias Jujutsussa.
    Aven vanhoja oppilaita on lähtenyt omille teilleen ja perustanut omia Jujutsu suuntauksiaan, mutta valtaosa porukasta on pysynyt uskollisena tiukassa otteessa.

    Karatesta vielä sen verran, että suuri yleisö ymmärtää Karaten aina Karatena. Massoille ei avaudu se totuus, että perus kilpakarate on aivan eri asia kuin perinteisemmät tyylit tai Kiukkari.
    Puhumattakaan muutamista vanhankoulun kasvateista.

    Ave loi kovan pohjan suomen kamppailulajeille, Aven ansiosta tie oli auki monelle muulle tehokkaalle lajille, kuten Krav maga mainitakseni, Ave otti ensimmäisenä vyökokeisiin kovan ottelun, Ave kävi karateseuroissa vetämässä itsepuolustusta ja karatekat olivat tyytyväisiä ja apinoivat sitten tekniikoita omaan lajiinsa, itse kun harrastin 70-luvulla karatea, se oli pelkkää kilpamatsia ja vähän kataa, sitten aloitin Aven opissa jujutsun ja ihastus oli suuri, jujutsu oli hieno ja toimiva laji(Ave toi kickboxingin suomeen) kokeilin sitten hieman kickboxingia ohessa, nyt vanhemmalla iällä treenailen Krav magaa ja se on myöskin erittäin älykäs ja toimiva itsepuolustuslaji.

    Kunnia suomen jujutsun uranuurtajalle Avelle!


  • vaikkapa SEMMY SCHILT:in kanssa.

   Karaten mainehan on taas palaamassa siihen paikkaan, missä se on ollutkin.

   Palikat ei taida muistaa kuka se oli UFC1 finaalissa, kun koko vapari touhu alkoi. Sehän oli karateka Gerard Gordeau. Vanha mies pisti hanttiin ihan kivasti. Eipä ole yhtä vanhoja miehiä nähty sen jälkeen UFC matseissa ja vastaavissa. Thainyrkkeilijä, painija, nyrkkeilijä, judoka, potkunyrkkeilijä.. ei ollut finaalissa. Siellä oli KARATEKA ja JUJUTSUKA. Sisaruslajit vastakkain.

   Tuon UFC1 jälkeen ei ole ollut mitään eri tyylejä oikein esillä. Kaikki karatekat lisäsi omaan juttuun jujutsua ja judoa, painia....
   Ihan samoin teki kaikki muut.

   Mutta periaatteessa karatella ei ole näissä merkeissä kovinkaan surkea menneisyys, kun vertaa moniin muihin lajeihin.

   Periaatteessa K1 matsityyli on ihan yksi yhteen Gerard Gordeaun edustaman tyylin kanssa.
   Eli sen K1 homman on luonut KARATEKA.

   Tästähän päästään siihen, että aika moni muu laji on alkanut matkimaan karatea. Historia on historiaa ja sitä ei voi muuttaa.

   • "Periaatteessa K1 matsityyli on ihan yksi yhteen Gerard Gordeaun edustaman tyylin kanssa.
    Eli sen K1 homman on luonut KARATEKA. "

    Muut on ihan peesaajia.


  • Aittomäen kirjoitus oli tyhjentävä. Juuri noin asian täytyy olla. 70-luvulla ei termiä "katu-uskottava" ollut olemassakaan, mutta karate oli juuri sitä. Tällaisen nelikymppisen takarivin budokan mielessä ja muistoissa karate oli se juttu. Jos halusi harrastaa "itämaisia taistelutaitoja", vaihtoehtoja oli peräti kaksi: judo ja karate. Luettiin Kung Fu - sarjista, käytiin katsomassa silmät renkaina Chuck Norrisin elokuvia ja kovat jätkät meni karaten alkeiskurssille. Mamikset ei uskaltaneet ( siksi aloitin karaten vähän myöhemmin ). 80-luvun alussa katseltiin videonauhureilla ninja-elokuvia ja alettiin puhua, että ehkä karate ei sittenkään ole se kaikista kovin juttu - alkoi tulla taekwondoa, jujutsua... lopulta lajien kirjo suorastaan räjähti käsiin.
   Mikään ei ole ikuista. Nykylajeillekin nousee aikanaan haastajia, jos ei muusta syystä, niin ainakin siitä, että tulevat sukupolvet tarvitsevat aina jonkin irtioton tai hajuraon vanhaan.

   • Tulee olemaan todella mielenkiintoista seurata, mikä on seuraava kova juttu.
    Ounastelin aikanaan sotilaslajien nousua, mutta Suomi on niin turvallinen ja hyvä maa elää ettei pelko siihen mittaan ruoki näitä survival-suuntautuneita.
    Ellei nyt sitten äärimuslimit onnistu kiihottamaan muutamaa nuorempaa kuumakallea.

    Merkkejä kyllä on näkyvissä siitäkin, ulkomasiten nuorten miesten jengiytyminen lisääntyy.
    Katsotaan.


   • Sukupolvissakin on eroa - 70-luvulla karatefilmi innosti pojat karatesaleille, nykyään sellaiset innostaisivat nuorison pelaamaan PS2:lla karatepelejä...


  • Vaikka en karateka olekkaan, niin jostain syystä junnut nostaa näitä lajeja aina milloin mihinkin arvoasteikkoon. Perusteena leffat, telkkari ja Nintendopelit. Judo oli aivan auttamattomasti nössöjen laji '80-'90 luvun taitteessa. Ja nyt lajilla on olevinaan meneillään joku uusrenessanssi, kun ultimate vapaapainijat on tänhetken "äijiä" ;D Mutta väliäkö tolla maineella oikein on ? Ei kai tässä treenata sen takia, että oltaisiin mediaseksikkäitä.

  • Imagokysymyshän siinä on. Joku muukin jo totesi että nämä "kovat lajit" menevät ja tulevat. Varmuus on siinä että mikään laji ei jää sille paikalle ikuisesti. Kovimmat karjut (omasta mielestään) haluavat aina hakea sen uusimman lajin ja ratsastaa näin aallonharjalla. On ollut hauska nähdä kuinka BJJ:ssäkin on alkanut tuo ilmiö näkyä. Sehän oli vielä jokin aika sitten kovista kovin laji. Nyt siellä pyörii kaiken maailman vaparihemmoja polvisuojissa ja sortseissa. Kimonotekniikoita (tekniikoira joissa käytetään uken kimonoa apuna esim kuristuksessa) pidetään epärealistisina ja toimimattomina kadulla. Koko ajan etsitään sitä parasta ja nopeinta lajia. Ihan niin kuin autotehtaalta tulee uusi automalli joka vuosi, täytyy myös kamppailulajien vaihtua yhä tiheämpään tahtiin. Vanhoissa on aina ihan liikaa "turhaa ajanhukkaa" kuten esimerkiksi karatessa ne kuuluisat katat.

   Joka tapauksessa kaketreeneissä treenataan erittäin tehokasta tekniikkaa, enkä ole jujutsuhemmojen tai magaajien nähnyt tekevän yhtään sen kummempia temppuja kun heidän treenejään silloin tällöin olen seurannut. Tahinyrkkeily on tarjonnut suosittua ja tehokasta pakettia jossa on jopa kyynärpäät ja polvet. Kyllä sitä samaa treenataan kakepuolellakin ja jos joku nyt sanoo että ei full kontaktilla niin eipä siellä thaissakaan saa pistää täysiä polvella päähän (suomessa) ja kyynärpäätekniikoissakin on rajoituksia. Ehkäpä nämä K1:ssä pärjäävät karatemestarit sitten nostavat taas karaten mainetta. Toisaalta se on huono juttu koska silloin tulee noita raivohulluja sähläreitä taas sinne alkeiskurssille hosumaan. On ollut kiva treenata sellaisten kanssa joihin voi luottaa. Tietää esim. että painissa pääsee lukosta pois kun taputtaa. Sanottakoon vielä että kakkoslajini on BJJ ja en halunnut tässä väheksyä mitään muuta lajia huonompana.

   • "Kimonotekniikoita (tekniikoira joissa käytetään uken kimonoa apuna esim kuristuksessa) pidetään epärealistisina ja toimimattomina kadulla."

    Olen aivan eri mieltä. Kadulla liikutaan ulkotakit päällä. Ei uimahousuissa. Painitekniikat toimii oli sitten vaatteet tai ei. Mutta kyllä ulkotakeista voi aika hyvin ottaa kauluksista ja hihoista kiinni. Tuokin maihari, jota itse käytän on oikein sopiva repimisapuväline. Kyllähän ne repeilee, mutta mitä väliä sillä on, jos joku käy päälle. Sen takki saa repetyäkkin, joka tulee pullistelemaan.


   • ymmärrä kirjoitti:

    "Kimonotekniikoita (tekniikoira joissa käytetään uken kimonoa apuna esim kuristuksessa) pidetään epärealistisina ja toimimattomina kadulla."

    Olen aivan eri mieltä. Kadulla liikutaan ulkotakit päällä. Ei uimahousuissa. Painitekniikat toimii oli sitten vaatteet tai ei. Mutta kyllä ulkotakeista voi aika hyvin ottaa kauluksista ja hihoista kiinni. Tuokin maihari, jota itse käytän on oikein sopiva repimisapuväline. Kyllähän ne repeilee, mutta mitä väliä sillä on, jos joku käy päälle. Sen takki saa repetyäkkin, joka tulee pullistelemaan.

    ..kyllä sen sortsimentaliteetin.
    Kas kun vapari/lukkopaini katsotaan ultimaatumina testinä miehuudesta, kaikki apukeinot on vippaskonsteja.
    Totta, on helvetisti kasvattavampaa asennoitua kamppailuun pyrkimällä tekemään itsestä vahva.

    Mutta jos puhutaan katujutuista niin.. No, en nyt vielä ole nähnyt alasatonpainia pakkasella.. EIKU OLEMPAS! Aikoinaan kun oli vielä tapana siirtyä ulos kattoon kuka on kuka, asiaan kuului yläruumiin paljastaminen kaikilla keleillä. Ja kun silloinkaan ei yleensä päästy puhetta pitemmälle, oli hauska seurata kukkojen kylmänsietokykyä. On se kukkoilu mahtava voima.

    Tätä näkee ajoittain yhä. Hehee.

    No, olen aina ajoittain opettanut vaatteitten käyttöä aseina, esim nahkaliivi on oikein hyvä kapine.
    Vanha termi viitta-ja-tikari on vakiintunut tarkoittamaan salakähmäilyä, mutta kyllä kyseessä on ihan tappelutyyli. Ihan härkätaistelutyyliin.


   • kari a kirjoitti:

    ..kyllä sen sortsimentaliteetin.
    Kas kun vapari/lukkopaini katsotaan ultimaatumina testinä miehuudesta, kaikki apukeinot on vippaskonsteja.
    Totta, on helvetisti kasvattavampaa asennoitua kamppailuun pyrkimällä tekemään itsestä vahva.

    Mutta jos puhutaan katujutuista niin.. No, en nyt vielä ole nähnyt alasatonpainia pakkasella.. EIKU OLEMPAS! Aikoinaan kun oli vielä tapana siirtyä ulos kattoon kuka on kuka, asiaan kuului yläruumiin paljastaminen kaikilla keleillä. Ja kun silloinkaan ei yleensä päästy puhetta pitemmälle, oli hauska seurata kukkojen kylmänsietokykyä. On se kukkoilu mahtava voima.

    Tätä näkee ajoittain yhä. Hehee.

    No, olen aina ajoittain opettanut vaatteitten käyttöä aseina, esim nahkaliivi on oikein hyvä kapine.
    Vanha termi viitta-ja-tikari on vakiintunut tarkoittamaan salakähmäilyä, mutta kyllä kyseessä on ihan tappelutyyli. Ihan härkätaistelutyyliin.

    Kovia olivat katusällit, mutta puutteita oli taktiikassa ja tekniikassa, eräs näistä kovista karatekoista(euroopan mestari) tapahtui 80-luvulla, joutui ravintolan ulkopuolella mylläkkään ja jäi alle, vahva kaveri päälle ja ote kurkusta, ei päässyt karate-opein ylös, kaverit auttoi, ehkä olisi jujutsutekniikoilla päässyt irti?

    Olen nähnyt kun sinisen vyön jujutsuka peittosi mustavöisen karaten suomen mestarin, jutsuka oli tullut Aven tuutista ja osasi ja omasi kovan asenteen.


   • Ex-soturi kirjoitti:

    Kovia olivat katusällit, mutta puutteita oli taktiikassa ja tekniikassa, eräs näistä kovista karatekoista(euroopan mestari) tapahtui 80-luvulla, joutui ravintolan ulkopuolella mylläkkään ja jäi alle, vahva kaveri päälle ja ote kurkusta, ei päässyt karate-opein ylös, kaverit auttoi, ehkä olisi jujutsutekniikoilla päässyt irti?

    Olen nähnyt kun sinisen vyön jujutsuka peittosi mustavöisen karaten suomen mestarin, jutsuka oli tullut Aven tuutista ja osasi ja omasi kovan asenteen.

    mitään treenaamaton nörtti pieksi karaten ruskean vyön, treeneissä tosin muttasilti.
    Oli vielä nimeltään Janne(!) ja ellei oksentanu niin itki. Paini kaksikymmentä kiloa painavampaa voimannostajaa vastaan ja voitti senkin.

    Onhan Ave lyönyt karaten Euroopan mestarin tainnoksiin. Tosin painoero oli huomattava mutta Ave anto tasotusta ja löi istualtaan.
    Jos tarkoitat Engbergin kuristusta niin Mikolla oli tuolloin oranssi.
    Sama mies tempasi puukon kyljestään ja kävi puukottajan päälle.

    Mainitsemasi euroopanmestari olisi kyllä päässyt alta karkuun mutta viihtyi hyvin... Oli sitäpaitsi ollut flunssassa ja poissaolojakin oli, etenkin escapetunneilta.

    Mitä perkuletta, eikä mitale teekään kuolemattomaksi? Entäs Matti?


   • ymmärrä kirjoitti:

    "Kimonotekniikoita (tekniikoira joissa käytetään uken kimonoa apuna esim kuristuksessa) pidetään epärealistisina ja toimimattomina kadulla."

    Olen aivan eri mieltä. Kadulla liikutaan ulkotakit päällä. Ei uimahousuissa. Painitekniikat toimii oli sitten vaatteet tai ei. Mutta kyllä ulkotakeista voi aika hyvin ottaa kauluksista ja hihoista kiinni. Tuokin maihari, jota itse käytän on oikein sopiva repimisapuväline. Kyllähän ne repeilee, mutta mitä väliä sillä on, jos joku käy päälle. Sen takki saa repetyäkkin, joka tulee pullistelemaan.

    En väittänytkään että kimonotekniikat olisivat tehottomia vaan halusin vaan sanoa että on sellaisia ihmisiä jotka aina vaihtavat lajia uudempaan ja uudempaan etsien ikuisesti sitä parasta ja tehokkainta lajia. Minusta kimonotekniikat on ihan toimivia myös kadulla.


   • Ex-soturi kirjoitti:

    Kovia olivat katusällit, mutta puutteita oli taktiikassa ja tekniikassa, eräs näistä kovista karatekoista(euroopan mestari) tapahtui 80-luvulla, joutui ravintolan ulkopuolella mylläkkään ja jäi alle, vahva kaveri päälle ja ote kurkusta, ei päässyt karate-opein ylös, kaverit auttoi, ehkä olisi jujutsutekniikoilla päässyt irti?

    Olen nähnyt kun sinisen vyön jujutsuka peittosi mustavöisen karaten suomen mestarin, jutsuka oli tullut Aven tuutista ja osasi ja omasi kovan asenteen.

    Joopa joo taas näitä auvouskovaisia. Muistaakseni joku jujutsuka sitä jo pahoittelikin kun auvon nimeä näin loataan noilla yli-innokkaiden sähläreiden kommenteilla. Jos kuitenkin Auvo on niin kova jätkä niin missä on hänen ottelulistansa. Aina kun finnjujutsusta puhutaan niin kerrotaan legendaa tyyliin: "olen nähnyt kuinka auvo pieksi judokan painissa" tai "olen nähnyt kuinka auvo pieksi nyrkkeilijän nyrkkeilyssä". Jos hän ja hänen seuraajansa on niin kovia jätkiä niin missä on menestys judo, karate, potkunyrkkeily tai vaparikehistä. Puhetta on paljon mutta ei mitään tekoja. Nuo hämärät salijutut jätän omaan arvoonsa. Ei royce gracie tai muhammed alikaan ole tuollaisilla pellejutuilla omaa asemaansa ansainneet. Ottelulista näyttää kuinka kova jätkä on oikeasti kyseessä. Niin ja vielä kun auvo on kerran piessyt karaten euroopanmestarin niin saisinko nimen kiitos. Varmaan auvo pieksisi Semmy Schiltinkin ja varmaan on jo piessytkin. Ainakin joku hokytoryukko näki varmasti salilla sen. Sitten joku valkovöinen hokytoriukko meni pieksemään vapaaottelun hallitsevan maailmanmestarin.


   • Nimetön kirjoitti:

    Joopa joo taas näitä auvouskovaisia. Muistaakseni joku jujutsuka sitä jo pahoittelikin kun auvon nimeä näin loataan noilla yli-innokkaiden sähläreiden kommenteilla. Jos kuitenkin Auvo on niin kova jätkä niin missä on hänen ottelulistansa. Aina kun finnjujutsusta puhutaan niin kerrotaan legendaa tyyliin: "olen nähnyt kuinka auvo pieksi judokan painissa" tai "olen nähnyt kuinka auvo pieksi nyrkkeilijän nyrkkeilyssä". Jos hän ja hänen seuraajansa on niin kovia jätkiä niin missä on menestys judo, karate, potkunyrkkeily tai vaparikehistä. Puhetta on paljon mutta ei mitään tekoja. Nuo hämärät salijutut jätän omaan arvoonsa. Ei royce gracie tai muhammed alikaan ole tuollaisilla pellejutuilla omaa asemaansa ansainneet. Ottelulista näyttää kuinka kova jätkä on oikeasti kyseessä. Niin ja vielä kun auvo on kerran piessyt karaten euroopanmestarin niin saisinko nimen kiitos. Varmaan auvo pieksisi Semmy Schiltinkin ja varmaan on jo piessytkin. Ainakin joku hokytoryukko näki varmasti salilla sen. Sitten joku valkovöinen hokytoriukko meni pieksemään vapaaottelun hallitsevan maailmanmestarin.

    Olen kuunnellut tätä Aven mollaamista nyt vuodesta 1979,jolloin mies voitti karaten Suomen mestaruuden ja lopetti kilpaurheilun.

    Tähän Niinikedon ja Ari Kankaan ja muitten ammattilaisten haukkumiseen ei loppua tule. Sellasta se on.

    Mutta olet kovin väärässä tässä näkemyksessäsi, että menestyvät kamppailu-urheilijat olisivat "kovimpia kaikista".
    Urheilu on vaativaa ja siihen on mahdollista ladata sadalla prosentilla vain niitten, joilla on paitsi lahjat kohdallaan myös aikaa ja riittävä motiivi opetella kyseinen peli.

    niinkin yksinkertainen lai kuin murtomaahiihto sisältää monta erikoisosaamisen aluetta, puhumattakaan nyt kamppailulajeista.
    Joitten urheiluversiot ovat vain ja ainoastaan pelejä.

    Mutta vaativia pelejä.

    Enkerro sitä euroopanmestarin nimeä koska kyseessä on kaverini ja nykyisin tasaantunut perheenisä. Oli nuorempana hurjapoika.

    Mutta onnea elontielle.


   • kari a kirjoitti:

    Olen kuunnellut tätä Aven mollaamista nyt vuodesta 1979,jolloin mies voitti karaten Suomen mestaruuden ja lopetti kilpaurheilun.

    Tähän Niinikedon ja Ari Kankaan ja muitten ammattilaisten haukkumiseen ei loppua tule. Sellasta se on.

    Mutta olet kovin väärässä tässä näkemyksessäsi, että menestyvät kamppailu-urheilijat olisivat "kovimpia kaikista".
    Urheilu on vaativaa ja siihen on mahdollista ladata sadalla prosentilla vain niitten, joilla on paitsi lahjat kohdallaan myös aikaa ja riittävä motiivi opetella kyseinen peli.

    niinkin yksinkertainen lai kuin murtomaahiihto sisältää monta erikoisosaamisen aluetta, puhumattakaan nyt kamppailulajeista.
    Joitten urheiluversiot ovat vain ja ainoastaan pelejä.

    Mutta vaativia pelejä.

    Enkerro sitä euroopanmestarin nimeä koska kyseessä on kaverini ja nykyisin tasaantunut perheenisä. Oli nuorempana hurjapoika.

    Mutta onnea elontielle.

    Olen kuunnellut tuota hokytoriukkojen muiden lajien mollausta nyt vaikka kuinka kauan eikä siihenkään loppua tule. Sellaista se todellakin on.

    Jos ave on kerran hakannut judokoita ja nyrkkeilijöitä niin onhan siinä selvä kamppailutilanne silloin ollut. Yhtä hyvin hän olisi voinut tehdä sen kehässä kaikkien nähden. No turha tästä on sen enempää jauhaa. Ajattlelin vaan antaa kommenttia tuohon aven ylistämiseen. Tuskin hän mikään turha jätkä on mutta tuskin mikään voittamaton mestarikaan.


   • Nimetön kirjoitti:

    Olen kuunnellut tuota hokytoriukkojen muiden lajien mollausta nyt vaikka kuinka kauan eikä siihenkään loppua tule. Sellaista se todellakin on.

    Jos ave on kerran hakannut judokoita ja nyrkkeilijöitä niin onhan siinä selvä kamppailutilanne silloin ollut. Yhtä hyvin hän olisi voinut tehdä sen kehässä kaikkien nähden. No turha tästä on sen enempää jauhaa. Ajattlelin vaan antaa kommenttia tuohon aven ylistämiseen. Tuskin hän mikään turha jätkä on mutta tuskin mikään voittamaton mestarikaan.

    Jaa. En ole huomannut hokutopoikien ketään mollaavan, ainakaan silloin kun joukoistaan helvetin hyviä kavereita löysin.

    Sanopa joku, joka olisi tehnyt yhtä paljon lajien eteen kuin Niiniketo?

    Tuo "voittamaton mestari"-termi kertoo sinusta aika paljon. Se hahmo kuuluu Kungfuleffoihin, ei tänne paatiseen arkeen.
    vaikka urheilupuolella noita sankaritarinoita koetaankin hehkuttaa.
    satu on satu.


   • kari a kirjoitti:

    Jaa. En ole huomannut hokutopoikien ketään mollaavan, ainakaan silloin kun joukoistaan helvetin hyviä kavereita löysin.

    Sanopa joku, joka olisi tehnyt yhtä paljon lajien eteen kuin Niiniketo?

    Tuo "voittamaton mestari"-termi kertoo sinusta aika paljon. Se hahmo kuuluu Kungfuleffoihin, ei tänne paatiseen arkeen.
    vaikka urheilupuolella noita sankaritarinoita koetaankin hehkuttaa.
    satu on satu.

    Tässäpä yksi viesti siihen suuntaan
    http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=109&conference=4500000000001069&posting=22000000014355310
    Lisää löytyy jos vain jaksaa alkaa etsimään. Ketään en ole kutsunut voittamattomaksi mestariksi vaan olen ainoastaan yrittänyt selittää että nämä Auvon opetuslapset pitävät juuri auvoa joskus sellaisena. Urheilupuolella on reilu peli. Itse harrastan itsepulustusta mutta siinä vaiheessa kun aletaan selittää kuinka jonkun lajin harrastajat pieksevät tuosta vain vaikkapa karatekoja niin kannattaisi siinä olla sitten väitteille tukea ettei mene pelkäksi "kerran salilla näin kuinka ...".


   • Nimetön kirjoitti:

    Tässäpä yksi viesti siihen suuntaan
    http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=109&conference=4500000000001069&posting=22000000014355310
    Lisää löytyy jos vain jaksaa alkaa etsimään. Ketään en ole kutsunut voittamattomaksi mestariksi vaan olen ainoastaan yrittänyt selittää että nämä Auvon opetuslapset pitävät juuri auvoa joskus sellaisena. Urheilupuolella on reilu peli. Itse harrastan itsepulustusta mutta siinä vaiheessa kun aletaan selittää kuinka jonkun lajin harrastajat pieksevät tuosta vain vaikkapa karatekoja niin kannattaisi siinä olla sitten väitteille tukea ettei mene pelkäksi "kerran salilla näin kuinka ...".

    Mitäpä siitä jos joku kolmepäivää kuperkeikkoja tehnyt hehkuttaa lajinsa johtonaamalla.
    Onko se sen johtohahmon vika?

    Ei tyhmyys lajia katso, ei ole aivan yksi eikä kaksi aloittelevaa jujutsupoikaa joille pistin isällisen tällin korvalle kun tulivat avautumaan kännipäin karatekalle. Ei siinä lajit olleet vastakkain vaan tyhmät jätkät.

    Nämä kovanaamajutut ovat aina hypeä. Pidetäänhän lätkäpelaajiakin kovina poikina,a inakin itse pitävät. Ja einiin kauansitten eräs ammattitappelija antoi hyvät kyydit viidelle eturivin lätkämiehelle. Tämä ammattilainen on kauhea myllyttäjä, jolla ei ole lainkaan kilpaviettiä.

    Eli urheilun ulkopuolelta löytyy valtavasti hyviä tyyppejä. Esim Ave.
    Ota säkki pois päästä, näet paremmin.

    Niin, edelleen, kerropa kuka on tehnyt enemmän lajien eteen?


   • kari a kirjoitti:

    Mitäpä siitä jos joku kolmepäivää kuperkeikkoja tehnyt hehkuttaa lajinsa johtonaamalla.
    Onko se sen johtohahmon vika?

    Ei tyhmyys lajia katso, ei ole aivan yksi eikä kaksi aloittelevaa jujutsupoikaa joille pistin isällisen tällin korvalle kun tulivat avautumaan kännipäin karatekalle. Ei siinä lajit olleet vastakkain vaan tyhmät jätkät.

    Nämä kovanaamajutut ovat aina hypeä. Pidetäänhän lätkäpelaajiakin kovina poikina,a inakin itse pitävät. Ja einiin kauansitten eräs ammattitappelija antoi hyvät kyydit viidelle eturivin lätkämiehelle. Tämä ammattilainen on kauhea myllyttäjä, jolla ei ole lainkaan kilpaviettiä.

    Eli urheilun ulkopuolelta löytyy valtavasti hyviä tyyppejä. Esim Ave.
    Ota säkki pois päästä, näet paremmin.

    Niin, edelleen, kerropa kuka on tehnyt enemmän lajien eteen?

    "Mitäpä siitä jos joku kolmepäivää kuperkeikkoja tehnyt hehkuttaa lajinsa johtonaamalla.
    Onko se sen johtohahmon vika? "

    Ei mutta katson asiakseni korjata tuollaiset väitteet.

    "Eli urheilun ulkopuolelta löytyy valtavasti hyviä tyyppejä. Esim Ave.
    Ota säkki pois päästä, näet paremmin. "

    Löytyy tietysti ja hyvä niin. Eipä ole säkki ollut päässäni tietääkseni.

    "Niin, edelleen, kerropa kuka on tehnyt enemmän lajien eteen?"

    Monikin on tehnyt mutta vähän pienemmällä mekastuksella. Ei se auvon jujutsuklubi ainoa itsepuolustusseura suomessa tietääkseni ole. Ei edes ainoa jujutsutyylisuunta. On paljon ihmisiä jotka ovat omistaneet koko elämänsä esim. karateseuralleen tms. Auvo nyt on keksinyt kirjotuttaa kimonoon semmosen kangasmerkin jossa sanotaan "the king of martial arts". Se katsos vetää uskomattoman paljon amatöörejä. Vaikka Avuon tekniikka onkin ihan hyvää itsepuolustusta, en kuitenkaan menisi sanomaan sitä ihan kuningaslajiksi.


   • Nimetön kirjoitti:

    "Mitäpä siitä jos joku kolmepäivää kuperkeikkoja tehnyt hehkuttaa lajinsa johtonaamalla.
    Onko se sen johtohahmon vika? "

    Ei mutta katson asiakseni korjata tuollaiset väitteet.

    "Eli urheilun ulkopuolelta löytyy valtavasti hyviä tyyppejä. Esim Ave.
    Ota säkki pois päästä, näet paremmin. "

    Löytyy tietysti ja hyvä niin. Eipä ole säkki ollut päässäni tietääkseni.

    "Niin, edelleen, kerropa kuka on tehnyt enemmän lajien eteen?"

    Monikin on tehnyt mutta vähän pienemmällä mekastuksella. Ei se auvon jujutsuklubi ainoa itsepuolustusseura suomessa tietääkseni ole. Ei edes ainoa jujutsutyylisuunta. On paljon ihmisiä jotka ovat omistaneet koko elämänsä esim. karateseuralleen tms. Auvo nyt on keksinyt kirjotuttaa kimonoon semmosen kangasmerkin jossa sanotaan "the king of martial arts". Se katsos vetää uskomattoman paljon amatöörejä. Vaikka Avuon tekniikka onkin ihan hyvää itsepuolustusta, en kuitenkaan menisi sanomaan sitä ihan kuningaslajiksi.

    Superlatiivien käyttö kuuluu korkean profiilin markkinointiin. Hällä väliä..
    vaikka täytyy kyllä myöntää, että naureskeltiin untuvaisiin partoihimme kun ensimmäiset jujutsukat kuperkeikkasivat tontille puvut täynnä mikkihiirimerkkejä. Hymähtelyä kesti aina sen ukemisession loppuun, siihen, kun jätkät alko veteleen.

    Ja kun lopulta parkkeerasin Vilhovuornekadulle,löytyi porukosita enemmän sielunveljiä kuin muusta budoyhteisöstä yhteensä.

    Hyvä laji, hyviä tyyppejä.
    Vaikka eihän niistä neideistä ollut meidän knockdownkisoihin, edes silloin kun muokattiin hommaa hokutomatsin suuntaan. Mun vaivalla tekemän julisteen saivat sotkettua.

    Kyllä näitä palikoita riittää, kerran meinas posekt revetä kun eräs tampio tuli pirunkiukkuisena Avelle: "Mä haluan rahat takaisin, ei tästä jujutsusta ole mihinkään! Sain eilen poliisilta turpaani."

    Jos nyt katsotaan ihan viivoilla. Ave on vaikuttanut näitten lajien esiinmarssiin:
    - jujutsu poliisijutsuineen
    - jopa taekwondo alkuvaiheessaan
    - kickboxing
    - kyokushin karate
    - sambo
    - brasilian jujutsu

    jep.


   • kari a kirjoitti:

    Superlatiivien käyttö kuuluu korkean profiilin markkinointiin. Hällä väliä..
    vaikka täytyy kyllä myöntää, että naureskeltiin untuvaisiin partoihimme kun ensimmäiset jujutsukat kuperkeikkasivat tontille puvut täynnä mikkihiirimerkkejä. Hymähtelyä kesti aina sen ukemisession loppuun, siihen, kun jätkät alko veteleen.

    Ja kun lopulta parkkeerasin Vilhovuornekadulle,löytyi porukosita enemmän sielunveljiä kuin muusta budoyhteisöstä yhteensä.

    Hyvä laji, hyviä tyyppejä.
    Vaikka eihän niistä neideistä ollut meidän knockdownkisoihin, edes silloin kun muokattiin hommaa hokutomatsin suuntaan. Mun vaivalla tekemän julisteen saivat sotkettua.

    Kyllä näitä palikoita riittää, kerran meinas posekt revetä kun eräs tampio tuli pirunkiukkuisena Avelle: "Mä haluan rahat takaisin, ei tästä jujutsusta ole mihinkään! Sain eilen poliisilta turpaani."

    Jos nyt katsotaan ihan viivoilla. Ave on vaikuttanut näitten lajien esiinmarssiin:
    - jujutsu poliisijutsuineen
    - jopa taekwondo alkuvaiheessaan
    - kickboxing
    - kyokushin karate
    - sambo
    - brasilian jujutsu

    jep.

    jujutsusta...voit kysellä Westersundin kaitsulta ja muilta Tapiuolan Erän veteraaneilta miten Auvolta ne lukot pystyssä sujuu jos ei saa vastustajalta heti älyä ämpäriin..ja mikä se tekniikan osuus Hokutossa on verrattuna moneen muuhun tyyliin...turpaansa toki saa enemmän kuin muissa jujutsutyyleissä..

    Ja on sieltä Hokutosta poiskin lähdetty....ei ole Auvon talouspainoitteinen toimintastrategia aina miellyttänyt..

    Ja auvohan on myös turva-alan esiintuoja Suomessa..Opettanbut kaverit perimään velkojaan oikein..olikos se Orre joka Aven kehotuksesta uhkasi velallisen LAPSEN henkeä...Ave on saanut siitä tuomion Helsingin käräjäoikeudessa.

    Hieno mies, hieno mies...

    Minut on opetettu uskomaan, että maltin saa menettää jos korjaa jälkensä mutta rikolliseksi ryhtyminen on paskahousujen puuhaa..en ole Vankeinhoitolaitoksen palveluksessa koskaan tavannut suoraselkäistä rikollista.Tai oikeasti rohkeaa.

    Niinpä luen Avenkin paskahousuksi.Harkittu kiristäminen, heikon miehen tavoin tehtynä...


   • tuosta kirjoitti:

    jujutsusta...voit kysellä Westersundin kaitsulta ja muilta Tapiuolan Erän veteraaneilta miten Auvolta ne lukot pystyssä sujuu jos ei saa vastustajalta heti älyä ämpäriin..ja mikä se tekniikan osuus Hokutossa on verrattuna moneen muuhun tyyliin...turpaansa toki saa enemmän kuin muissa jujutsutyyleissä..

    Ja on sieltä Hokutosta poiskin lähdetty....ei ole Auvon talouspainoitteinen toimintastrategia aina miellyttänyt..

    Ja auvohan on myös turva-alan esiintuoja Suomessa..Opettanbut kaverit perimään velkojaan oikein..olikos se Orre joka Aven kehotuksesta uhkasi velallisen LAPSEN henkeä...Ave on saanut siitä tuomion Helsingin käräjäoikeudessa.

    Hieno mies, hieno mies...

    Minut on opetettu uskomaan, että maltin saa menettää jos korjaa jälkensä mutta rikolliseksi ryhtyminen on paskahousujen puuhaa..en ole Vankeinhoitolaitoksen palveluksessa koskaan tavannut suoraselkäistä rikollista.Tai oikeasti rohkeaa.

    Niinpä luen Avenkin paskahousuksi.Harkittu kiristäminen, heikon miehen tavoin tehtynä...

    Minä olen saanut tuomion Helsingin käräjäoikeudessa pahoinpitelystä, jonka suoritin liikkumatta itse lainkaan. Taidan olla aika Ninjameister. Eli se niitten tuomioitten uskottavuudesta.

    Orrevainaa taas lähti sinne krimipolulle. Sattuu aika lailla kun muistaa sitä shorinjikemposälliä joka ei-vaan-vittu-voinut-pitää-päätään-kiinni. Saatana kun ei voinut tajuta ettei noissakuvioissa ole keneenkään luottamista.

    Kyllä niitä krimikytkentöjä on käytännössä joka miehellä.

    Mutta ymmärrän kyllä näkemyksesi. Ehkä tämän maan hienoin bujutsupersoona Jyrki Rytilä lähti nostelemaan salilta Daitoryun pariin. Mutta eiköhän mies jotain saanutkin treenivuosinaan.
    Ja sitäpaitti, Rytilänveroinen Jari Seppänen on edelleen Hokutoryu-aktiivi.

    Olet aivan erittäin oikeassa tuossa rikollismielipiteessäsi. Olen katsonut sitä paskasakkia pennusta lähtien.
    Rotta on rotta.
    Silti, isäni veljineen keikkasi junia, myi viinaa ja hakkasi kenet huvitti. Mutta vain koska vaarini vammautui sodassa ja oli syötävä.. ja sittense elämäntyyli vei mennessään, niinkuin voi käydä.
    Rujoja jätkiä silti, setämies oli Rhodesiassa seitkytluvun alusta tappiin asti. Faijani ja klaanijohtaja ajoivat ostamansa laivan kivelle briteissä, jenkkeihin oli jätkien matka.
    Jolla sreissulla minä parkaisin maailmaan.

    Eli ymmärtänet että ihan sukurasitteilla en kykene ottamaan ihan kaikkea päivittelyä todesta.


   • kari a kirjoitti:

    Minä olen saanut tuomion Helsingin käräjäoikeudessa pahoinpitelystä, jonka suoritin liikkumatta itse lainkaan. Taidan olla aika Ninjameister. Eli se niitten tuomioitten uskottavuudesta.

    Orrevainaa taas lähti sinne krimipolulle. Sattuu aika lailla kun muistaa sitä shorinjikemposälliä joka ei-vaan-vittu-voinut-pitää-päätään-kiinni. Saatana kun ei voinut tajuta ettei noissakuvioissa ole keneenkään luottamista.

    Kyllä niitä krimikytkentöjä on käytännössä joka miehellä.

    Mutta ymmärrän kyllä näkemyksesi. Ehkä tämän maan hienoin bujutsupersoona Jyrki Rytilä lähti nostelemaan salilta Daitoryun pariin. Mutta eiköhän mies jotain saanutkin treenivuosinaan.
    Ja sitäpaitti, Rytilänveroinen Jari Seppänen on edelleen Hokutoryu-aktiivi.

    Olet aivan erittäin oikeassa tuossa rikollismielipiteessäsi. Olen katsonut sitä paskasakkia pennusta lähtien.
    Rotta on rotta.
    Silti, isäni veljineen keikkasi junia, myi viinaa ja hakkasi kenet huvitti. Mutta vain koska vaarini vammautui sodassa ja oli syötävä.. ja sittense elämäntyyli vei mennessään, niinkuin voi käydä.
    Rujoja jätkiä silti, setämies oli Rhodesiassa seitkytluvun alusta tappiin asti. Faijani ja klaanijohtaja ajoivat ostamansa laivan kivelle briteissä, jenkkeihin oli jätkien matka.
    Jolla sreissulla minä parkaisin maailmaan.

    Eli ymmärtänet että ihan sukurasitteilla en kykene ottamaan ihan kaikkea päivittelyä todesta.

    Hakkasi isäukko ketä huvitti? Aikas psykopaattimies...pakosta varastaminen on kuitenkin hiukan eri kaliiperin juttu kuin kylmä väkivallan käyttö...

    Ei pahalla, mutte ei ihme että susta on kasvanut(juttujesi perusteella) hiukan häiriintyneen oloinen hemmo...

    Mutta ei siinä mitään tunnen monia kaltaisiasi, hurjia poikia, joilla ei tunnu väkivallan käytöllä olevan mitään voimankäytön rajaa ja jotenkin aina "ajautuvat" tappelemaan mitä ihmeellisimmissä tilanteissa...

    Tule joskus tänne turkuunpäin niin usutan muutaman tällaisen sekopoltsin kaupungille niin voisit hiukan opettaa tapoja heille?


   • Nimetön kirjoitti:

    Tässäpä yksi viesti siihen suuntaan
    http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=109&conference=4500000000001069&posting=22000000014355310
    Lisää löytyy jos vain jaksaa alkaa etsimään. Ketään en ole kutsunut voittamattomaksi mestariksi vaan olen ainoastaan yrittänyt selittää että nämä Auvon opetuslapset pitävät juuri auvoa joskus sellaisena. Urheilupuolella on reilu peli. Itse harrastan itsepulustusta mutta siinä vaiheessa kun aletaan selittää kuinka jonkun lajin harrastajat pieksevät tuosta vain vaikkapa karatekoja niin kannattaisi siinä olla sitten väitteille tukea ettei mene pelkäksi "kerran salilla näin kuinka ...".

    On silti pakko kirjoittaa. Olen itsekin huomannut että moni Hokutoryu tyylin edustaja mollaan toisia lajeja ja yrittää "pakolla" käännyttää kaikki treenaamaan kyseistä jujutsua. Itselläni kokemusta kolmesta eri kaverista, jotka kuulivat minun harrastavan judoa. Tämän kuultuaan kaikille näille kundeille tuli pakonomainen tarve arvostella judoa ja ylistää jujutsua vaikka itse en ottanut mitään kantaa asiaan. No tuota mollaamista kesti aina kun tavattiin (pientä vihjailua vaikka ei muuten koko aiheesta puhuttu) ja sitten kun eräänä kertana osuttiin yhtä aikaa dojolle, niin eräs näistä jujutsu kundeista (minua kaksi vyöarvoa korkeammalla) halusi välttämättä ottaa "erää". Suostuin vaikkakin vastahakoisesti, eikä siitä tullut ihan oikeasti mitään. Molemmat oltiin pystyssä ja kaveri koitti nyhjätä molemmilla käsillä toisesta kädestäni jotain gote gaeshia- ja minä seisoin ja ihmettelin että mitähän se nyt ähisee. Lopulta sanoin hänelle, ettei toi tunnu miltään eikä tosta taida nyt tulla mitään-lähdin pois. Jutun pointti on se, ettei se hokytoryu ole ainoa ja oikea laji, vaikka varmasti ihan hyvä onkin.


   • kari a kirjoitti:

    mitään treenaamaton nörtti pieksi karaten ruskean vyön, treeneissä tosin muttasilti.
    Oli vielä nimeltään Janne(!) ja ellei oksentanu niin itki. Paini kaksikymmentä kiloa painavampaa voimannostajaa vastaan ja voitti senkin.

    Onhan Ave lyönyt karaten Euroopan mestarin tainnoksiin. Tosin painoero oli huomattava mutta Ave anto tasotusta ja löi istualtaan.
    Jos tarkoitat Engbergin kuristusta niin Mikolla oli tuolloin oranssi.
    Sama mies tempasi puukon kyljestään ja kävi puukottajan päälle.

    Mainitsemasi euroopanmestari olisi kyllä päässyt alta karkuun mutta viihtyi hyvin... Oli sitäpaitsi ollut flunssassa ja poissaolojakin oli, etenkin escapetunneilta.

    Mitä perkuletta, eikä mitale teekään kuolemattomaksi? Entäs Matti?

    katoin fist of furyn way of the dragonin bigg bossin game of deathin tällä viikolla chuck norris karaten maailmanmestari joskus muinoin sai kyllä niin hyvin pataan bruce leelta jeet kune do että tunti itsensäkin pieneksi lapseksi ja sai nauraa sen verran oli brucellakin huumorin tajua ja katoin extra levyn äijä punnerti kolmella sormella yhdellä kädellä viisi kertaa ja kaikkee muuta käsittämätöntä ja olihan miehellä kolmekymppisenä 18 vuotiaan ruumis ja vielä sanottakoot että löyti kaikkien kamppailu lajien hyvät puolet ja liitti ne yhteen loistavasti jeet kune do on sulavan näköistä meininkiä...rauha lohikäärmeen muistolle


  • Toimiiko laji vai ei riippu opettajasta (sensesistä). Ihmisen nivelet taipuvat vain tiettyyn suuntaan ja tietyn määrän. Lyöntejä ja potkuja on vain tietty määrä. kaikki asiaan kuuluva on siis jo keksitty aikoja sitten.

   Lajien toimivuus, uskottavuus ja realistisuus riippuu vain ja ainoastaan lajin opettajan taidosta ja halusta jakaa tietoaan.

   • Opetuksen kovuudesta. Jos halutaan oppia lyömään täysiä toista ihmistä, jos halutaan edes jotenkin oppia lyömään myös päähän toista ihmistä, sitä ikävä kyllä pitää harjoitella.

    Ei vaan auta takoa ilmaa, ilmaan lyömällä ei opi kuin murto-osan asioista, jotka oppii elävässä ottelussa. Ilmaanlyöminen on varmasti osana harjoitusta jossain tapauksissa hyvä. Varmasti sillä ainakin oppii lyömään ilmaa.

    Jos 99% treenistä sisältää ilman hakkaamista, ei ole mikään ihme jos ei karatesalilta tule "kovia jätkiä". Ensin mennään salille, taitellaan puhtaan valkoinen puku auki, kävellään saliin, kumarrellaan matoille, karjaistaan sotahuuto ja vedetään 200 kertaa ilmaan eri puolille. Taitellaan sama puhtaanvalkoinen lakana takaisin laskoksille ja poistutaan voittajana.

    Herätys kansalaiset tässä kohti. Eipä yllätys yllätys toimikaan kun päälle karkaa joku älykääpiö juosten TÄYSIÄ ylitse. Enää ei ole ilmaa välissä, pitäisi lyödä ihmistä. Ja jos sitä ei tee kontrolloidussa tilanteessa jossa on valvontaa, niin missäs sitten harjoitellaan ottelua? Siinäkö tapauksessa, kun paviaani juoksee ylitse?

    Tässä asiassa mennään metsään osassa saleja. Ei vaan uskalleta otella. Varmasti osasyy on se, ettei seuroilla ole välineitä - totta ihmeessä ottelu tekee kipeää jos pelkillä nyrkeillä hakkaa kylmiltään. Sitten ottelusta jää mielikuva, ettei sitä voi harjoitella vammautumatta. Ei kai voi, jos ensimmäinen kolhaisu kasvojen alueelle tekee jo rystysenkuvat osumakohtaan, toinen tekee mustan silmän ja kolmas aukaisee huulen.

    Pitäisi käyttää suojia ja kokeilla miltä ottelu tuntuu. Jos ne nyrkkeilyhanskat tosiaan on niin onnettomat ja rajoittaa tekniikkaa, niin pistää sitten grappling-hanskat käteen.


   • maithai kirjoitti:

    Opetuksen kovuudesta. Jos halutaan oppia lyömään täysiä toista ihmistä, jos halutaan edes jotenkin oppia lyömään myös päähän toista ihmistä, sitä ikävä kyllä pitää harjoitella.

    Ei vaan auta takoa ilmaa, ilmaan lyömällä ei opi kuin murto-osan asioista, jotka oppii elävässä ottelussa. Ilmaanlyöminen on varmasti osana harjoitusta jossain tapauksissa hyvä. Varmasti sillä ainakin oppii lyömään ilmaa.

    Jos 99% treenistä sisältää ilman hakkaamista, ei ole mikään ihme jos ei karatesalilta tule "kovia jätkiä". Ensin mennään salille, taitellaan puhtaan valkoinen puku auki, kävellään saliin, kumarrellaan matoille, karjaistaan sotahuuto ja vedetään 200 kertaa ilmaan eri puolille. Taitellaan sama puhtaanvalkoinen lakana takaisin laskoksille ja poistutaan voittajana.

    Herätys kansalaiset tässä kohti. Eipä yllätys yllätys toimikaan kun päälle karkaa joku älykääpiö juosten TÄYSIÄ ylitse. Enää ei ole ilmaa välissä, pitäisi lyödä ihmistä. Ja jos sitä ei tee kontrolloidussa tilanteessa jossa on valvontaa, niin missäs sitten harjoitellaan ottelua? Siinäkö tapauksessa, kun paviaani juoksee ylitse?

    Tässä asiassa mennään metsään osassa saleja. Ei vaan uskalleta otella. Varmasti osasyy on se, ettei seuroilla ole välineitä - totta ihmeessä ottelu tekee kipeää jos pelkillä nyrkeillä hakkaa kylmiltään. Sitten ottelusta jää mielikuva, ettei sitä voi harjoitella vammautumatta. Ei kai voi, jos ensimmäinen kolhaisu kasvojen alueelle tekee jo rystysenkuvat osumakohtaan, toinen tekee mustan silmän ja kolmas aukaisee huulen.

    Pitäisi käyttää suojia ja kokeilla miltä ottelu tuntuu. Jos ne nyrkkeilyhanskat tosiaan on niin onnettomat ja rajoittaa tekniikkaa, niin pistää sitten grappling-hanskat käteen.

    Nata karaten euroopan mestari, oli tuolloin 2. danin musta vyö, jotui kahinaan ja niitä hänellä oli aika usein, oli nuorena hurja poika, tuli sälli hulluna päälle, ei pysähtynyt Natan potkuihin, vaan maahan ja Nata ei pääsyt alta pois, rupesi naama punoittamaan, niin paljon, että kaverit irroittivat ukon päältä pois, muuten olisi loppu tullut!

    Nata olisi heti ottanut pystystä uusinnan, mutta tilanne saatiin rauhoitettua, ilman kavereita Nata ei ehkä olisi selvinnyt, koska ei ollut harjoitellut koskaan maassakamppailua.

    Tämäkö syynä, kun Nata lopetti karateuransa, alkoi treenailemaan Judoa, judo tai jujutsu.harjoittelu olisi auttanut maassakamppailussa varmasti.

    Kunnioitankin lajeina jujutsua, Krav magaa, Jeet Kune Dota, kosak näissä harjoitellaan katutilanteita, pelkkä pystykarate ei aina tehoa, vaikka olisi kovakin ottelija.


   • Vanha Budoka kirjoitti:

    Nata karaten euroopan mestari, oli tuolloin 2. danin musta vyö, jotui kahinaan ja niitä hänellä oli aika usein, oli nuorena hurja poika, tuli sälli hulluna päälle, ei pysähtynyt Natan potkuihin, vaan maahan ja Nata ei pääsyt alta pois, rupesi naama punoittamaan, niin paljon, että kaverit irroittivat ukon päältä pois, muuten olisi loppu tullut!

    Nata olisi heti ottanut pystystä uusinnan, mutta tilanne saatiin rauhoitettua, ilman kavereita Nata ei ehkä olisi selvinnyt, koska ei ollut harjoitellut koskaan maassakamppailua.

    Tämäkö syynä, kun Nata lopetti karateuransa, alkoi treenailemaan Judoa, judo tai jujutsu.harjoittelu olisi auttanut maassakamppailussa varmasti.

    Kunnioitankin lajeina jujutsua, Krav magaa, Jeet Kune Dota, kosak näissä harjoitellaan katutilanteita, pelkkä pystykarate ei aina tehoa, vaikka olisi kovakin ottelija.

    Nata lopetti uransa 1986 MM-kisoihin. Eli kilpaurheilu loppui siihen, tilalle tuli perhe-elämä ja harrastukseksi judo.

    Nämä katumylläkät kuuluivat poikakodin kasvatin elämään aikamoisen pitkään, eihän leopardi voi pilkkujaan pois pestä.
    Tuosta tapuksesta en ole kuullutkaan, eipä siinä tunnu suuira tapahtuneen.

    Nata oli ja on mainettaan tervepäisempi ja lukee tavattoman hyvin tilanteita. Muistanpa kun mulla oli eräs elämää pienempi kusipää polvipotkulle hollilla, hyvä ote ohimoletistä, vetelin jalkaa taakse ja asettelin ja päässä tako annamennäannamennäannamennä.. Takaa kuuluu Natan rauhallinen ääni: "Pitäiskö sun Aitto mennä solariumiin sä oot aika kalpee"...
    Pffft, kaikki raivo valu ku vesi puhkaistusta pussista.

    Se on sitä katutaitoa. Lueka suuttunutta jätkä ja sanoa just oikeat sanat oikealla hetkellä.


   • kari a kirjoitti:

    Nata lopetti uransa 1986 MM-kisoihin. Eli kilpaurheilu loppui siihen, tilalle tuli perhe-elämä ja harrastukseksi judo.

    Nämä katumylläkät kuuluivat poikakodin kasvatin elämään aikamoisen pitkään, eihän leopardi voi pilkkujaan pois pestä.
    Tuosta tapuksesta en ole kuullutkaan, eipä siinä tunnu suuira tapahtuneen.

    Nata oli ja on mainettaan tervepäisempi ja lukee tavattoman hyvin tilanteita. Muistanpa kun mulla oli eräs elämää pienempi kusipää polvipotkulle hollilla, hyvä ote ohimoletistä, vetelin jalkaa taakse ja asettelin ja päässä tako annamennäannamennäannamennä.. Takaa kuuluu Natan rauhallinen ääni: "Pitäiskö sun Aitto mennä solariumiin sä oot aika kalpee"...
    Pffft, kaikki raivo valu ku vesi puhkaistusta pussista.

    Se on sitä katutaitoa. Lueka suuttunutta jätkä ja sanoa just oikeat sanat oikealla hetkellä.

    80-luvulla kattelin joskus kaverin perään hädin tuskin 70 kiloo 170 senttii ,ei mitään kamppailu taustaa,aivan lyömätön katu ukko.Ei jälkiä, veteli avokkaita,tiputteli kenet halus.Takakäsi JT spesial.


  • karaten maine kovimmillaan Karate kid elokuvien aikoihin! ;)

  • Se katosi samalla , kun yksi karateka tuli vi'ttuilee Rääkkylän citymarketissa kolmelle skinille.
   siinä oli tuloksena: kuolema karatekalle.

   Skinien urotyötä muistaen: Polli4256

   • Vai että karateka otti turpaansa skiniurpoilta. Piti ilmeisesti olla kolme yhtä vastaan että yleensä edes uskaltautuvat edes alkaa aukomaan. Kyllä nuo skinarit tiedetään. Intissä oli yksi tuollainen läskiperse joka sössötti kuinka siistiä on sulkeisharjoitukset yms. roskaa. Itse se ressukka oli seurustellut mustan naisen kanssa ja jossain vaiheessa oli sitten mennyt poikki. Ressukka ei siitä toipunut ja vihas siitä lähtien kaikkia kansanryhmiä ja varsinkin juutalaisia vaikkei ollut koskaan yhtäkään juutalaista edes nähnyt. Olisi tullut halvemmaksi mennä psykiatriselle vähäksi aikaa selvittämään päätään. Täys tyhjäpää koko kaveri alumperinkin ja tyhjäpäänä tulee aina pysymäänkin. Tosihommiinkaan ei siitä ollut kun ei kuntoa riittänyt leireille vaikka kovasti aina uhosi. Samanlaisia pissahousuja olivat puoluekaverinsa. Eivät mitään podareita vaan lähinnä säälittäviä koulukiusattuja ressukoita. Ajelivat sitten päänsä kaljuksi ja saivat hyväksyntää joltain liimanhaistelijalta. Kun lusikalla on annettu niin ei voi ämpärillä vaatia.


   • Nakkikioski kirjoitti:

    Vai että karateka otti turpaansa skiniurpoilta. Piti ilmeisesti olla kolme yhtä vastaan että yleensä edes uskaltautuvat edes alkaa aukomaan. Kyllä nuo skinarit tiedetään. Intissä oli yksi tuollainen läskiperse joka sössötti kuinka siistiä on sulkeisharjoitukset yms. roskaa. Itse se ressukka oli seurustellut mustan naisen kanssa ja jossain vaiheessa oli sitten mennyt poikki. Ressukka ei siitä toipunut ja vihas siitä lähtien kaikkia kansanryhmiä ja varsinkin juutalaisia vaikkei ollut koskaan yhtäkään juutalaista edes nähnyt. Olisi tullut halvemmaksi mennä psykiatriselle vähäksi aikaa selvittämään päätään. Täys tyhjäpää koko kaveri alumperinkin ja tyhjäpäänä tulee aina pysymäänkin. Tosihommiinkaan ei siitä ollut kun ei kuntoa riittänyt leireille vaikka kovasti aina uhosi. Samanlaisia pissahousuja olivat puoluekaverinsa. Eivät mitään podareita vaan lähinnä säälittäviä koulukiusattuja ressukoita. Ajelivat sitten päänsä kaljuksi ja saivat hyväksyntää joltain liimanhaistelijalta. Kun lusikalla on annettu niin ei voi ämpärillä vaatia.

    Nakkikioski, elä puhu paskaa.

    Taisit ymmärtää väärin tuon skini vs karateka jutun..

    niitä skinejä oli vain paikalla 3 , mutta vain yks osallistu tappeluun. Yksi skini kuvas tappelun, ja toinen nauro paskasta naurua kun karateka sai turpaan 100-0.

    Muistan , kun tikkakosken karateseura tuli Hippos Hallilla kesken JYPin pelin vi'ttuilemaa mulle sinne A1:n kulmakatsomoon, iskin mun vanhan kunnon oikeasuoran [niittänyt paljon mainetta mm. pääkaupunkiseudulla] siinä se niiden sensei putos polvilleen ja potkasin sen rappusia alas. SIinä ne sen oppipojat väänti itkua " älä lyö älä lyö" . Otin niitä pillistä kii ja heitin ulos hallista.

    Sen jälkeen koko hipposhallin skinijengi (noin 1000paikalla) osoitti minulle raikuvat kunnianosoitukset.
    Sen jälkeen Jyväskylän Kaupunki tarjosi minulle pizzan ja limusiinin loppuvuodeks käyttöön.


   • Tikkakosken rautateiden joh... kirjoitti:

    Nakkikioski, elä puhu paskaa.

    Taisit ymmärtää väärin tuon skini vs karateka jutun..

    niitä skinejä oli vain paikalla 3 , mutta vain yks osallistu tappeluun. Yksi skini kuvas tappelun, ja toinen nauro paskasta naurua kun karateka sai turpaan 100-0.

    Muistan , kun tikkakosken karateseura tuli Hippos Hallilla kesken JYPin pelin vi'ttuilemaa mulle sinne A1:n kulmakatsomoon, iskin mun vanhan kunnon oikeasuoran [niittänyt paljon mainetta mm. pääkaupunkiseudulla] siinä se niiden sensei putos polvilleen ja potkasin sen rappusia alas. SIinä ne sen oppipojat väänti itkua " älä lyö älä lyö" . Otin niitä pillistä kii ja heitin ulos hallista.

    Sen jälkeen koko hipposhallin skinijengi (noin 1000paikalla) osoitti minulle raikuvat kunnianosoitukset.
    Sen jälkeen Jyväskylän Kaupunki tarjosi minulle pizzan ja limusiinin loppuvuodeks käyttöön.

    .... minä heräsin ja laskin kissan ulos... mutta mix mun yöpän etumus on märkä ja tahmea? Onx se vaarallista?


   • Tikkakosken rautateiden joh... kirjoitti:

    Nakkikioski, elä puhu paskaa.

    Taisit ymmärtää väärin tuon skini vs karateka jutun..

    niitä skinejä oli vain paikalla 3 , mutta vain yks osallistu tappeluun. Yksi skini kuvas tappelun, ja toinen nauro paskasta naurua kun karateka sai turpaan 100-0.

    Muistan , kun tikkakosken karateseura tuli Hippos Hallilla kesken JYPin pelin vi'ttuilemaa mulle sinne A1:n kulmakatsomoon, iskin mun vanhan kunnon oikeasuoran [niittänyt paljon mainetta mm. pääkaupunkiseudulla] siinä se niiden sensei putos polvilleen ja potkasin sen rappusia alas. SIinä ne sen oppipojat väänti itkua " älä lyö älä lyö" . Otin niitä pillistä kii ja heitin ulos hallista.

    Sen jälkeen koko hipposhallin skinijengi (noin 1000paikalla) osoitti minulle raikuvat kunnianosoitukset.
    Sen jälkeen Jyväskylän Kaupunki tarjosi minulle pizzan ja limusiinin loppuvuodeks käyttöön.

    Heh herkeä nyt jo uhomasta ja mene pelaamaan sitä tekkeniä. Olet kuitenki joku 150-senttinen 40-kiloinen pelle jonka muijan on joku etnisen vähemmistön edustaja vienyt (ja vetänyt vielä sua turpaan siinä sivussa). Sitten pitää täällä itkeä ja uhota. Mene hakeen uus akka itelles ja ole mies.


   • Nimetön kirjoitti:

    Heh herkeä nyt jo uhomasta ja mene pelaamaan sitä tekkeniä. Olet kuitenki joku 150-senttinen 40-kiloinen pelle jonka muijan on joku etnisen vähemmistön edustaja vienyt (ja vetänyt vielä sua turpaan siinä sivussa). Sitten pitää täällä itkeä ja uhota. Mene hakeen uus akka itelles ja ole mies.

    hei kuules, ensinnäkään mun eukkoa ei ole kukaan vienyt.
    Ja toisekseen, en ole ikinä saanut somalilta tai miltään muultakaan pakolaiselta turpaani koskaan ikinä!
    Ja noi sun veikkaukset meni pahasti vikaan!
    hAHAHAH
    Minä olen Viikinki, etkä voi sille mitään.
    Nimetön, taisit puhua omista kokemuksista kun puhuit että joku vei sun muijas. Se on toki aina valitettavaa, kun somalit jyllää ja saa kaiken ilmaseks.


   • Tikkakosken Tony Halme kirjoitti:

    hei kuules, ensinnäkään mun eukkoa ei ole kukaan vienyt.
    Ja toisekseen, en ole ikinä saanut somalilta tai miltään muultakaan pakolaiselta turpaani koskaan ikinä!
    Ja noi sun veikkaukset meni pahasti vikaan!
    hAHAHAH
    Minä olen Viikinki, etkä voi sille mitään.
    Nimetön, taisit puhua omista kokemuksista kun puhuit että joku vei sun muijas. Se on toki aina valitettavaa, kun somalit jyllää ja saa kaiken ilmaseks.

    HANKI ELÄMÄ !!!!!!!!!!!!!!!!!!


   • Tikkakosken Tony Halme kirjoitti:

    hei kuules, ensinnäkään mun eukkoa ei ole kukaan vienyt.
    Ja toisekseen, en ole ikinä saanut somalilta tai miltään muultakaan pakolaiselta turpaani koskaan ikinä!
    Ja noi sun veikkaukset meni pahasti vikaan!
    hAHAHAH
    Minä olen Viikinki, etkä voi sille mitään.
    Nimetön, taisit puhua omista kokemuksista kun puhuit että joku vei sun muijas. Se on toki aina valitettavaa, kun somalit jyllää ja saa kaiken ilmaseks.

    Hurriko sinä olet. Olen pettynyt.
    Jos osaisit historiaa, niin tietäisit, että Hämäläiset tappoi kaikki viikingit aikoinaan, kun ne tuli makeilemaan tänne maailmanherruuksien kanssa. Muuallla ne kyllä mellasti, mutta ei Härmässä.
    Ne ajettiin Novgorodiin ja Englantiin asti täältä. Ne jotka jäi henkiin ui vähin äänin rapakontaakse ja perusti suklaamannatehtaat sinne.
    Sitä samaa paskahousu homosakkiako sinä edustat?
    Itse en ilkeäisi pitää noin kamalaa ääntä tuolla menneisyydellä.
    Suomalaisilla on sentään Lauri Törnit ja kumppanit. Annettiin sentään turpaan isolle ydinasevaltiolle. Siihen ette te ruottalaiset pysty.


   • ruotsalaisia kirjoitti:

    Hurriko sinä olet. Olen pettynyt.
    Jos osaisit historiaa, niin tietäisit, että Hämäläiset tappoi kaikki viikingit aikoinaan, kun ne tuli makeilemaan tänne maailmanherruuksien kanssa. Muuallla ne kyllä mellasti, mutta ei Härmässä.
    Ne ajettiin Novgorodiin ja Englantiin asti täältä. Ne jotka jäi henkiin ui vähin äänin rapakontaakse ja perusti suklaamannatehtaat sinne.
    Sitä samaa paskahousu homosakkiako sinä edustat?
    Itse en ilkeäisi pitää noin kamalaa ääntä tuolla menneisyydellä.
    Suomalaisilla on sentään Lauri Törnit ja kumppanit. Annettiin sentään turpaan isolle ydinasevaltiolle. Siihen ette te ruottalaiset pysty.

    Kovempia olivat jätkät ennen, nyky-matsaajat on enemmän tanssijoita, ja Ave aloitti Suomessa kovan lajin opettamisen, turpiin tuli vyökokeissa ja se kasvatti, osas kadullakin itseään puolustaa.


   • Vanha jujutsuka kirjoitti:

    Kovempia olivat jätkät ennen, nyky-matsaajat on enemmän tanssijoita, ja Ave aloitti Suomessa kovan lajin opettamisen, turpiin tuli vyökokeissa ja se kasvatti, osas kadullakin itseään puolustaa.

    Ennen oli miehet rautaa ja laivat puuta,,joopa joo nostalgiaa se vaa on
    Päinvastoin,mun mielestä nämä nykyajan nuoret kamppailijat on tosi fiksuja ja hyväkuntoisia,ihan hävettää kun muistelee omia nuoruusvuosiaan,lahjoja olis ollut mutta ei pitkäjänteisyyttä,viinaa piti ottaa ja naisiskin käytiin välillä vaikka senkin ajan olis voinut käyttää harjoitteluun..
    no onneksi vielä pystyy jonkin verran treenaamaan nuorempienkin kanssa,vaikka sitten vaan heitopussina mutta kumminkin, kovia on jätkät nykysin ei muuta voi sanoo näin se vaan o


  • Väärin ymmärretty ja väärin opetettu laji, joka ei lupaa hetkessä mitään. Kuka sitä nyt vuosikausia harjoitella haluaisi...

  • Eräs syy on ollut se, että on ollut tehtäväänsä sopimattomia ohjaaja.
   Pahimmat ovat jo eleiltäänkin Vääpeli Körmy -tyyppisiä, jotka kyllä saavat ihmiset jopa halveksumaan lajia.

  • Hyvää settiä tässäkin ketjussa ja Ave on edelleen sälli ja toi suomeen itsepuolustuslajit näin se on oikeasti..

  • Aloituksessa on kyllä asiaa ja isolla A:lla.

  • Varhaisin muisto näistä Karaten "kovista kundeista" oli 80-luvun alun Kannelmäestä, kun samassa talossa asunut "karaten mustavyö" tiputti pihallamme kaksi paikallisesti tunnettua kriminaalia, toista vielä potkaisi päähän.

   Silloin ajattelin, että tämän kovempaa voi ollakaan (oli alle 10-vuotias) ja liityin itse karateseuraan. Tuli treenattua kyseistä lajia 9 vuotta ja saavutinkin siinä mustan vyön. Täytyy sanoa, että Karate oli kovassa maineessa ainakin Helsingissä silloin kasarilla, myöhemmin sen syrjäytti potkunyrkkeily, jota itsekin aloin harjoittelemaan vuoden 87 tienoilla, ensin Karaten ohella, sitten 90-luvun taitteessa pelkästään. Myöhemmin sitä tajusi, että olisi voinut treenata vaikka Judoa siinä kyljessä, olisi tullut monipuolisemmaksi kamppailijaksi ja siirryinkin brassijutsun pariin 98.

  • MMA:n myötä on monen perinteisen lajin maine karsiutunut, vaikkakin moni menestyksekäs MMA ottelija perustaa ottelutaitonsa harrastamiensa lajien varaan joihin kuuluu monesti ns. perinteisiä lajeja.
   Nykyisin salit joissa mma:ta voi ns. omana lajinaan harrastaa, niin kuitenkin opetukset ovat monista perinteisistä lajeista matosta-pystyyn.
   Karkeasti voisi sanoa, että jos osaa pystyottelun taidot johon mm. full contact karate eli potkunyrkkeily antaa hyvät perusteet ja matto-ottelun taidot joihin lukeutuu brassi jujutsu tai noh lukkopaini ja nekun yhdistää, niin siinä on ihan toimiva paketti.
   Bjj:ssäkin on kuitenkin vanhat Japanilaiset jujutsun juuret vaikuttamassa ja samoja asioita löytää näistä perinteisistäkin jujutsuista, mutta bjj on vaan viety lähes kokonaan mattoon.

   Hyvän kamppailijan tulee hallita osa-alueet maasta lattiaan ja omata hyvä taktinen silmä lukeakseen vastustajan tekemisiä.

   Esimerkiksi hapkido tai jujutsu on kokonaisvaltaisia ns. perinteisiä lajeja, no hapkido tuoreempi, mutta pohjaa perinteisiin ja niissä on kuitenkin matosta-pystyyn tekniikkaa, jos vaan tarpeeksi sparraa ja matsaa, niin varmasti on kova tyyppi jomman kumman lajin pohjalta, koska ovat kokonaisvaltaisia.

  • se katosi kysyjän peräaukkoon

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sanna Marin Ylellä: Uusimaa avataan 19. huhtikuuta, jos tartuntamäärät tasaantuvat - Ei v-ttu nyt!

   Sanna Marin Ylellä: Uusimaa avataan 19. huhtikuuta, jos tartuntamäärät tasaantuvat https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/0701fdf9-a761-44ec-9579-40a
   Maailman menoa
   190
   7647
  2. Järkyttävä koronakylä

   21 jo. Enemmän kuin esim porissa !. Eikö hygieniasta ole kukaan kuullut vai onko lehmänhaju ainoa hygieniahaju. Semmoista kun käsidesiä saa kaupoista.
   Kiuruvesi
   153
   3380
  3. Korona syylliset vastuuseen!

   Kiuruvedellä on nyt 21 koronatartuntaa. Se on valtava määrä asukaslukuun suhteutettuna. Se myös tarkoittaa että tartuntoja joista emme vielä tiedä on
   Kiuruvesi
   75
   1922
  4. Työvoimapula iskemässä Suomeen

   Tarjolla 10 000 työpaikkaa maatiloilla. Hallituksen työllisyystavoite täyttynee etuajassa, kun ulkomaalaisten kausityöntekijöiden sijaan Suomessa alet
   Maailman menoa
   122
   1771
  5. Kaivattunne nimi

   Pelkkä nimi. Aloitan Jaakko
   Ikävä
   121
   1676