juhani ahon:Rautatie

15v

tietääkö kukaan juhanin ajatuksia kirjasta,kirjan aika ja-paikka,kirjan ajankohta kenelle se on teidän mielestä tarkoitettu,kirjan päähenkilöt ja niiden esittelyt ja mitä teidän mielestä on kirjan sanoma lukijalle?entä mitkä ovat teidän mielipiteet rautatie-kirjasta?

9

928

  Vastaukset

  • sun pitää varmaan koulussa tehdä siitä joku analyysi, joten en auta!

  • Entäpä jos ensin itse mainitsisit jotain ajatuksiasi kyseisistä asioista?

   Ajatus:
   Aho palaa tuotannossaan usein juniin ja rautateihin. Ne ovat hänen kehitysuskoaan ja modernin maailman symboleja.

   • Äläpä unohda sitä syvää, mystistä seksuaalista symboliikkaa joka juniin erityisesti Ahon tuotannossa liittyy. Vallankii höyryveturien kiiltävien mäntien ja ensimmäisten pimeiden tunnelien aikana.

    Kahden vaimon miehenä Juhani toki tiesi asiasta muutakin kuin teorian.

    Matin ja Liisan paluumatkan eroottisten kohtausten kuvaus on parasta pornoa mitä maassamme on paperille painettu, ennen Juhannustansseja. Ihan senkin vuoksi kannattaa lukea, kunhan ei kastele kirjaston kirjaa.


  • Kaunis Catherine on ratapäällikön tytär ja varttuu näin rautatien varjossa. Ratapäällikkö kuitenkin myrskyisänä yönä jääpi junan alle ja Catherinen elämä muuttuu kovasti tämän tapauksen jälkeen- tapaus on novellin ns. kulmminaattiopiste.
   Kaunis Catherine räytyy kahden vaiheilla: ottaako radan tuolla puolen asuva kreivi Moreuse vai radan tällä puolen vaikuttava seppä Alois Regnnackel. Rautatie on ikäänkuin ns. metaffoora Catherinen epätoivoiselle päättämättömyydelle. Vaikuttava teos kaiken kaikkiaan.

   • metafora päättämättömyydestä
    öiset junat
    ja aamu aamulta kuin uneksi selkenevä tietoisuus
    päätöksistä jotka tullaan tekemään

    ratapihojen humina särkyy
    illuusioiksi
    hääkellojen soitossa
    syvenevä yksinäisyys toiveiden toteutuessa

    kuunvalo kämmenillä
    ikkunat kuin silmät menneeseen
    puolison nukkuessa tyytyväisesti korahtaen
    odotat jotakin vielä


   • Ihmeellistä miten muistini

    pettää :-)


  • Kysessähän on Ahon tuotannon alkukaudesta ja kotiseudulleen Pohjois-Savon Lapinlahdelle Aho romaanin sijoittaa. Hassua paikassa on se ettei Lapinlahdella ollut vielä teoksen kirjoittamis vuotena juna-asemaa vaan muistelen Juhani Ahon saaneen asemaan vaikutteita Jyväskylän liepeillä sijaitsevasta pikkuasemasta.
   Teos on muistaakseni kautta aikojen kolmanneksi myydyn (suomalainen) romaani Suomessa ja se sopii kyllä ihan koko perheelle. Päähenkilöinan Rautatiessä on perussuomalainen ja keski-ikäinen pariskunta, joitten kautta päästää miettimään teollistuvaa maailmaa 1800-luvulla.

   • mutta mitä juhani itse on ajatellut kirjastansa?
    ja minkälaisia ovat teidän mielestä matti ja liisa,kirjan päähenkilöt?ja muut sivuhenkilöt?
    ja vielä kirjan sanoma lukijalle ja mitä muita mielipiteitä kirjasta?


  • Että Juhani Ahoa luetetaan edelleen peruskoulussa. Ei 15 vuotias voi vielä käsittää mistä siinä on kyse. Itselleni jäi aikoinaan päällimmäisenä mieleen se puolen vuoden mykkäkoulu, joka vanhalla pariskunnalla oli! =D Kerrassaan hilpeää.

   Jos kuitenkin lukisit muutakin kuin kirjan takakannen. Se on myös jaossa e-bookina jos lukeminen tuntuu siten luontevammalta.

   http://www.gutenberg.org/browse/languages/fi

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Stefan on puhunut Seiskassa: Naapurien juoruaminen ei häntä haittaa.

   Stefan kertoo, että rakentaa Sofian kanssa kotia tietoisena naapureiden katseista, eikä häntä haittaa, vaikka naapurit soittelevat heistä lehteen.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   96
   7671