Nivelreumaa?

Nainen vm-1976

Niveleni alkoivat kipeytyä noin kolme viikkoa sitten. Lähes kaikki nivelet olivat todella kipeitä (päkiät, polvet, olkanivelet, kyynärnivelet ja sormien nivelet). Nyt kipu päkiöissä ja sormien nivelissä on helpottanut, mutta polvet, kyynärpäät ja olkavarret ovat edelleen kipeitä. Saamani kortisonikuuri helpotti, mutta se loppui tänään, joten pelkään, että kivut palaavat.

Ennen nivelkipuja kärsin mahakivuista ja ripulista, minkä vuoksi minulta otettiin bakteeriviljelmä ulosteesta salmonellan, yersinian, kampylobakteerin yms. selvittämiseksi. Bakteeriviljelmän tulos kaikkien kohdalla negatiivinen. Myös klamydiatesti negatiivinen. Reumafaktorin tulos 22 eli normaali. Lasko on koholla eli on 30 ja veren CRP-tulehdusarvo myös koholla eli 80.

Lääkäri on ollut selityksissään epämääräinen, joten olen itse joutunut selvittämään, mistä tässä voi olla kysymys. Luin asiasta nimeltä reaktiivinen artriitti eli niveltulehdus, joka voi olla seurausta sukupuolitaudista tai suolistobakteerista. Nyt olen seuraavaksi menossa yersinia-vasta-ainekokeisiin ja haluaisin tietää, mitä ko. kokeesta mahdollisesti selviää ja mitä te tiedätte reaktiivisesta artriitista? Ja voiko tämä reumafaktorikokeesta huolimatta olla nivelreumaa? Tuun kohta hulluksi, jos en saa tietää, mikä mua vaivaa. Ja jos kyseessä on reaktiivinen artriitti, niin onko tosiaan niin, ettei sille voi tehdä mitään? Luin ettei siihen kirjoiteta edes antibiootteja. Asiallisista vastauksista kiitollinen.

4

1203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • artriitti

      mulla ainakin diagnoosi reaktiivinen artriitti.
      useita niveliä tuli kipeäksi kerralla, johon kortisooni auttoi.
      sain siihen reumalääkityksen. trexan, remicade,niillä saatiin kivut pois ja pystyn liikkumaan jo lähes normaalisti.
      mulle se tuli salmonellanjälkitautina ja oli aika raju crp melkein 300..ja kivut ja säryt todella kovat.
      toivottavasti saat nopeasti diagnoosin ja oikeat lääkkeet.

    • vastauksia

      "Nyt olen seuraavaksi menossa yersinia-vasta-ainekokeisiin ja haluaisin tietää, mitä ko. kokeesta mahdollisesti selviää ja mitä te tiedätte reaktiivisesta artriitista? Ja voiko tämä reumafaktorikokeesta huolimatta olla nivelreumaa? Ja jos kyseessä on reaktiivinen artriitti, niin onko tosiaan niin, ettei sille voi tehdä mitään? Luin ettei siihen kirjoiteta edes antibiootteja."

      Yersinia-vasta-aineista selviää mahdollinen aikaisempi yersinia-bakteerin aiheuttama tulehdus
      (ulostenäytteestä ilmenee vain juuri senhetkinen tilanne).
      Ihmisen onma immuunipuolustus tuottaa vasta-aineet vereen. Joissakin sairauksissa immuniteetti jää elinikäiseksi. Joissakin, esim. tavallisessa nuhakuumeessa eli flunssassa, vasta-aineet katoavat ja elimistö on taas "vapaata riistaa" uuden virusinfektion tulla.

      Reaktiivinen artriitti on nimensä mukaisesti elimistön reaktio taudinaiheuttajiin; varsinaisen sairauden lisätauti. Reaktiivinen artriitti voi olla seurauksena monista infektioista kuten juuri suolistoinfektioista. Nivelet voivat joissakin tapauksissa oireilla pitkäänkin. Hoitoa löytyy. Ei kannata vaipua epätoivoon.

      Ymmärrän hyvin huolesi, mutta hulluksi tuleminen ei asiassa auta. Se pahentaa. Tärkeää on saada oikea diagnoosi ja asianmukainen hoito.

      Koeta pysyä rauhallisena ja toimi järkevästi.
      Luulen, että lääkärin selitykset ovat epämääräisiä sen vuoksi, että diagnoosin tekemiseen tarvittavia tutkimustuloksia ei ole riittävästi. Siksi hän on määrännnyt lisätutkimuksia.

      Diagnoosin tekeminen nettipalstalla on mahdotonta ja lisäksi väärin.
      Kaikista nivelreumatapauksista n. 20% on ns. seronegatiivisia. Niinpä reumafaktoreiden negatiivisuus ei sulje reumadiagnoosia ehdottomasti pois.

      Reumadiagnoosi ei välttämättä selviä kättelyssä. Varsinkin, jos on kyse seronegatiivisesta tyypistä. Yleensä lääkitys aloitetaan nopeasti ja aggressiivisin annoksin. Siten pyritään tauti parantamaan, pysähdyttämään välittömästi.

      Jaksamista!

      • vastauksestasi!

        Se valaisi asiaa. Olet tietenkin oikeassa, ettei nettipalstalla kannata alkaa odotella diagnooseja. Tämä epätietoisuus vain turhauttaa!


    • Jersiinian kokenut

      Sairastin vuonna 1972 yersinia-reaktiiviartriitin. Tauti ja kivut olivat erittäin kovat ja levisivät lähes kaikkiin niveliin, raajoihin ja selkärankaan. Silloin tauti oli uusi, sitä vasta tutkittiin. Terveyskeskus ei osannut auttaa lainkaan, eikä löytänyt mitään sairautta..
      Viikkojen kuluttua eräs ruotsalainen lääkäri kirjoitti lähetteen Hucsin reumapolille. Otettiin sinne hoitoon ja vietiin jo välillä kuolemankoppiinkin. Olin likimain liikuntakyvytön. Yersiniatiitteri nousi suomenennätykseen. Terveyskeskuksesta en saanut mitään lääkitystä.
      Osastolla sain heti kovan sulfa- ja tetrasykliinikuurin. Myöhemmin pääasiallinen lääkitys oli disperiiniä, jopa kahdeksan tablettia päivässä, mikä hieman lievitti kipuja. Muutaman kerran sain pienen pistoksen kortisonia nivelen sisään, jotta eivät vallan jäykistyisi. Pahimmillaan pelättiin keskushermostovaurioita, ehkä aiheellisestikin. Noin kahden kuukauden kuluttua alkoi hieman helpottaa. Sairaalassa olin noin kolme kuukautta. Työkyvyttömänä olin melkein vuoden.
      Ohjeeksi sanon, älä suostu syömään kortisonia. Sitä terveyskeskuslääkärit tarjoavat. Se lääke on itsestään perkeleestä. Lopputuloksena piilevä tubi aktivoituu, pää ja vartalo turpoaa, nahka hajoaa päältä ja lopulta voi tulla avanteita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      328
      2796
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      98
      2103
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1610
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1022
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      983
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      145
      899
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      842
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      744
    Aihe