Vehnänoraan kasvatus

Santtu

Hei!

Onko kellään hyviä neuvoja vehnänoraan kasvatukseen? Mistä saa siemeniä? Millaista multaa oraat tarvitsevat ja millaiset kasvuolosuhteet? Entäpä kuinka paljon orasta pitää kasvattaa, jos haluaa päivittäin nauttia pienen annoksen orasmehua esim. 1 rkl? Suositukset hyvistä orasmehun tekoon soveltuvista mehulingoista otetaan myös kiitollisuudella vastaan.

Terv.Santtu

27

23404

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokemusta riittää

      Hei
      Voinen kait sanoa itseäni jonkin näköiseksi "asiantuntijaksi", sillä olen kasvattanut vehnänorasta yms. terveellistä. Homma vaatii melkoisen perehtymisen ja hyvän hygienian. Ota yhteyttä, voisin ehkä auttaa. Elikkä [email protected]

      • Hellu

        Vehnänoraan kasvatus ei vaadi juuri mitään. Siemeniä saa aika helposti, tavallisistakin kaupoista, pakkauksessa on kasvatusohjeet. Itse olen liottanut siemeniä päivän ja sen jälkeen kasvattanut mustassa mullassa ja hyvin kasvaa. Kastelua aamuin illoin. Itse olen ostanut hyvän käsikäyttöisen myllyn www.novakari.fi. Ei ole ruostuvia osia, kuten mm. ruohonjuuren myllyissä.


      • ituviljelijä
        Hellu kirjoitti:

        Vehnänoraan kasvatus ei vaadi juuri mitään. Siemeniä saa aika helposti, tavallisistakin kaupoista, pakkauksessa on kasvatusohjeet. Itse olen liottanut siemeniä päivän ja sen jälkeen kasvattanut mustassa mullassa ja hyvin kasvaa. Kastelua aamuin illoin. Itse olen ostanut hyvän käsikäyttöisen myllyn www.novakari.fi. Ei ole ruostuvia osia, kuten mm. ruohonjuuren myllyissä.

        Idätän jyvät likoamisen jälkeen lasipurkki kallellaan (sideharsokangas kumilenkillä) keittiön astiakaapissa. Vasta kun jyvät ovat itäneet, siirrän ne multaan. Itse kyllästyin hommaan, kun mehua tuli pitkän odotuksen jälkeen vain pari desiä. Hyvä harrastus ja varmasti terveellistä. Mehu on melko voimakkaan makuista, kannattaa laimentaa esim ananas mehuun.


      • Mullaton
        ituviljelijä kirjoitti:

        Idätän jyvät likoamisen jälkeen lasipurkki kallellaan (sideharsokangas kumilenkillä) keittiön astiakaapissa. Vasta kun jyvät ovat itäneet, siirrän ne multaan. Itse kyllästyin hommaan, kun mehua tuli pitkän odotuksen jälkeen vain pari desiä. Hyvä harrastus ja varmasti terveellistä. Mehu on melko voimakkaan makuista, kannattaa laimentaa esim ananas mehuun.

        Miten pitkiksi kasvaa ilman multaa? Siis jos versottaa niitä samaan tyyliin kuin herneen- tai auringonkukanversoja märän talouspaperin päällä, vai onnistuuko se edes? En jaksaisi mullan kanssa sotkea.


      • tuulentupa2
        Mullaton kirjoitti:

        Miten pitkiksi kasvaa ilman multaa? Siis jos versottaa niitä samaan tyyliin kuin herneen- tai auringonkukanversoja märän talouspaperin päällä, vai onnistuuko se edes? En jaksaisi mullan kanssa sotkea.

        Jyvien pitää olla ensiluokkaisia ja hyvin itäviä. Ns torajyvät, eli mustat jyvät on tarkoin noukittava pois. Jyviä ensin liotetaan n. 10 - 12 tuntia, sitten idätetään pari päivää (itse pidän parin litran lasipurkkia astiakaapissa alas-suin, kantena valoverho-kangasta ja kuminauha). Pidä huolta, ettei juuret ole liian märkiä, vaan että vesi poistuu juurastosta. Huuhtele runsaalla vedellä, jotta on raikas tuoksu (home ei kasva). Sitten tilanteen mukaan purkkia lähinnä käännellään, jotta siemenet pysyvät sopivan kosteina. Senjälkeen kun ovat päässeet itämisvauhtiin, voi kylvöksen nostaa lautaselle. Itse luotan parhaiten mullassa kasvaneeseen ituun. Ei ainakaan ole pelkoa, että yksikään siemen ei olisi terveellinen, koska pilaantuneet eivät kasva, vaan jäävät mullan alle. Jos et tykkää mullan kanssa kasvattamisesta, niin voisin lähettää sinulle valmiita oraita (säilyvät ilmavassa pussissa noin viikon). [email protected] Ota yhteyttä


      • tuulentupa2
        Mullaton kirjoitti:

        Miten pitkiksi kasvaa ilman multaa? Siis jos versottaa niitä samaan tyyliin kuin herneen- tai auringonkukanversoja märän talouspaperin päällä, vai onnistuuko se edes? En jaksaisi mullan kanssa sotkea.

        Itselläni kasvaa nyt ikkunalla tarjottimella, jossa luomumultaa, vihreitä kolmen sentin oraita. Mukava nipistää korsi suuhun, tulee selvästi havaittava "vihreä" maku. Orastukko voi tukkia suolen, siksi pitää silputa mahdollisimman hienoksi.Aion puristaa tämän satsin mehuksi. Älä sitä multaa pelkää, hoito ei ole vaikeampaa kuin ruukkukasvin kastelu.


      • En löytänyt
        tuulentupa2 kirjoitti:

        Jyvien pitää olla ensiluokkaisia ja hyvin itäviä. Ns torajyvät, eli mustat jyvät on tarkoin noukittava pois. Jyviä ensin liotetaan n. 10 - 12 tuntia, sitten idätetään pari päivää (itse pidän parin litran lasipurkkia astiakaapissa alas-suin, kantena valoverho-kangasta ja kuminauha). Pidä huolta, ettei juuret ole liian märkiä, vaan että vesi poistuu juurastosta. Huuhtele runsaalla vedellä, jotta on raikas tuoksu (home ei kasva). Sitten tilanteen mukaan purkkia lähinnä käännellään, jotta siemenet pysyvät sopivan kosteina. Senjälkeen kun ovat päässeet itämisvauhtiin, voi kylvöksen nostaa lautaselle. Itse luotan parhaiten mullassa kasvaneeseen ituun. Ei ainakaan ole pelkoa, että yksikään siemen ei olisi terveellinen, koska pilaantuneet eivät kasva, vaan jäävät mullan alle. Jos et tykkää mullan kanssa kasvattamisesta, niin voisin lähettää sinulle valmiita oraita (säilyvät ilmavassa pussissa noin viikon). [email protected] Ota yhteyttä

        Kävin prismassa ja siellä ei ollut siemeniä. Mistä kaupoista niitä saa (asun Tampereella)?? Tuolla joku sanoi että saa tavallisistakin kaupoista, hmm...

        Kunhan löydän jyviä niin kokeilen ensin versottaa ilman multaa ja katson mitä siitä tulee. Jos lopputulos ei ole hyvä niin siinä tapauksessa suostun likaamaan sormeni. :)


      • En löytänyt
        tuulentupa2 kirjoitti:

        Itselläni kasvaa nyt ikkunalla tarjottimella, jossa luomumultaa, vihreitä kolmen sentin oraita. Mukava nipistää korsi suuhun, tulee selvästi havaittava "vihreä" maku. Orastukko voi tukkia suolen, siksi pitää silputa mahdollisimman hienoksi.Aion puristaa tämän satsin mehuksi. Älä sitä multaa pelkää, hoito ei ole vaikeampaa kuin ruukkukasvin kastelu.

        Miten nopeasti ne muuten kasvavat?
        Itse ajattelin syödä niitä ihan sellaisinaan tai salaateissa. Olen ihan hulluna kaikkiin vihanneksiin, versoihin ja ituihin. Maapähkinätkin idätän ja niistä tulee paljon paremman makuisia ja ovat terveellisiä (ja ruoansulatukselle helpompia kuin itämättömät).


      • Santtu
        En löytänyt kirjoitti:

        Miten nopeasti ne muuten kasvavat?
        Itse ajattelin syödä niitä ihan sellaisinaan tai salaateissa. Olen ihan hulluna kaikkiin vihanneksiin, versoihin ja ituihin. Maapähkinätkin idätän ja niistä tulee paljon paremman makuisia ja ovat terveellisiä (ja ruoansulatukselle helpompia kuin itämättömät).

        Kiitos kaikille kasvatusvihjeistä. Ostin kaupasta Boschin mehulingon ja kokeilin puristaa sillä mehua kaupasta ostamistani oraanversoista. Ei toiminut kovin hyvin. Harmittaa, mutta voihan sillä tehdä muitakin mehuja. Olisi pitänyt taas ottaa kunnolla asioista selvää ennen kuin rupeaa hötkyileen. Oraan mehustamiseen siis viesteistä päätellen tuntuu olevan oma myllynsä. Novakarilla näyttää olevan joku 600 euron sähkökäyttöinen vempele. Sellaiseen en kuitenkaan ajatellut satsata. Eli mitäs nämä käsikäyttöiset myllyt maksavat ja onko olemassa halvempia sähkökäyttöisiä kuin tuo Novakarin myymä?


      • ituviljelijä
        En löytänyt kirjoitti:

        Kävin prismassa ja siellä ei ollut siemeniä. Mistä kaupoista niitä saa (asun Tampereella)?? Tuolla joku sanoi että saa tavallisistakin kaupoista, hmm...

        Kunhan löydän jyviä niin kokeilen ensin versottaa ilman multaa ja katson mitä siitä tulee. Jos lopputulos ei ole hyvä niin siinä tapauksessa suostun likaamaan sormeni. :)

        Luontaiskaupasta


      • tuulentupa2
        En löytänyt kirjoitti:

        Miten nopeasti ne muuten kasvavat?
        Itse ajattelin syödä niitä ihan sellaisinaan tai salaateissa. Olen ihan hulluna kaikkiin vihanneksiin, versoihin ja ituihin. Maapähkinätkin idätän ja niistä tulee paljon paremman makuisia ja ovat terveellisiä (ja ruoansulatukselle helpompia kuin itämättömät).

        Kun ensin on liottanut noin 10-12 tuntia ja sitten pitää purkkia alas-suin 45 asteen kulmassa, niin itua alkaa muodostua noin kahden päivän kuluttua. Mitä kauemmin annat itää, sitä voimakkaamman makuiseksi tulee, eli ei välttämättä kannata liian montaa päivää kasvatella. Mullassa kasvatuksesta: omani meni pieleen, olisi pitänyt ilmeisesti peittää kevyesti mullalla, eikä laittaa vain päälle. Näin sitä oppii, erehdyksien kautta. Multaviljely kannattaa aluksi peittää muovikalvolla, jossa reikiä.


      • tuulentupa2
        Santtu kirjoitti:

        Kiitos kaikille kasvatusvihjeistä. Ostin kaupasta Boschin mehulingon ja kokeilin puristaa sillä mehua kaupasta ostamistani oraanversoista. Ei toiminut kovin hyvin. Harmittaa, mutta voihan sillä tehdä muitakin mehuja. Olisi pitänyt taas ottaa kunnolla asioista selvää ennen kuin rupeaa hötkyileen. Oraan mehustamiseen siis viesteistä päätellen tuntuu olevan oma myllynsä. Novakarilla näyttää olevan joku 600 euron sähkökäyttöinen vempele. Sellaiseen en kuitenkaan ajatellut satsata. Eli mitäs nämä käsikäyttöiset myllyt maksavat ja onko olemassa halvempia sähkökäyttöisiä kuin tuo Novakarin myymä?

        Ostin luontaistuote-kaupasta aikoinaan käsikäyttöisen myllyn. Se oli ikäänkuin vanhan ajan lihamylly, johon oli tehty muovisia lisäosia. Kokoamiseen meni vähän aikaa ja lopuksi osien putsaamiseen. Sitä sai sitten vääntää, mehua tuli, hitaasti ja varmasti. Mylly maksoi ehkä noin satasen vanhaa markkaa. Normaali edullinen sähkökäyttöinen mehupuristin on varmaan nykyihmiselle parempi. Uskon, että nykyinen koneesi on hyvä, kunhan itse viljelet ja saat isomman sadon, eikä tarvitse tyytyä kaupan pikku satseihin.


      • santtu
        tuulentupa2 kirjoitti:

        Itselläni kasvaa nyt ikkunalla tarjottimella, jossa luomumultaa, vihreitä kolmen sentin oraita. Mukava nipistää korsi suuhun, tulee selvästi havaittava "vihreä" maku. Orastukko voi tukkia suolen, siksi pitää silputa mahdollisimman hienoksi.Aion puristaa tämän satsin mehuksi. Älä sitä multaa pelkää, hoito ei ole vaikeampaa kuin ruukkukasvin kastelu.

        Kasvattelin tuossa eka satsin orasta. Liotin ensin vehänjyviä noin vuorokauden ja laitoin ne sitten lautaselle multakerroksen päälle ja sirottelin sitten vielä ohuen multakerroksen myös jyvien päälle. Pistin sitten vielä rei'itetyn kelmun päälle, kunnes ensimmäiset vihreät oraat rupesivat pilkottamaan. Ja oras kasvaa rehottaa niin, että suhina melkein kuuluu :-) Eli helppo homma, ei vaadi erityistaitoja kunhan muistaa kastella kerran päivässä.
        Ostin sellaisen braunin sähkökäyttöiset mehulingon. Ei oikein toimi vehnänoraan kanssa, oiva peli porkkanamehun puristuksessa. Kokeilin sitten plan B:tä eli pätkin vehnänoraan pieniksi ja laitoin veden kanssa kippoon. Pyöräyttelin sitten tätä seosta reippaasti sauvasekoittimella ja siiviöin sitten tavallisen teesihdin läpi. Tuloksena lasillinen tumman vihreää mehua ja sihtiin jäävä "jäte" oli hyvin vaalean vihreää kasviselluloosaa. Eli tämä tuntuu olevan erittäin tehokas keino saada mehu irti oraista. Ja helppo, koska ei tarvi pestä myllyä. Orasmehun puristaminen ei näemmä vaadi kalliin myllyn ostamista.
        Olen siis saanut homman toimimaan sekä kasvatuksen että mehun puristamisen suhteen. ;-))


      • tuulentupa2
        santtu kirjoitti:

        Kasvattelin tuossa eka satsin orasta. Liotin ensin vehänjyviä noin vuorokauden ja laitoin ne sitten lautaselle multakerroksen päälle ja sirottelin sitten vielä ohuen multakerroksen myös jyvien päälle. Pistin sitten vielä rei'itetyn kelmun päälle, kunnes ensimmäiset vihreät oraat rupesivat pilkottamaan. Ja oras kasvaa rehottaa niin, että suhina melkein kuuluu :-) Eli helppo homma, ei vaadi erityistaitoja kunhan muistaa kastella kerran päivässä.
        Ostin sellaisen braunin sähkökäyttöiset mehulingon. Ei oikein toimi vehnänoraan kanssa, oiva peli porkkanamehun puristuksessa. Kokeilin sitten plan B:tä eli pätkin vehnänoraan pieniksi ja laitoin veden kanssa kippoon. Pyöräyttelin sitten tätä seosta reippaasti sauvasekoittimella ja siiviöin sitten tavallisen teesihdin läpi. Tuloksena lasillinen tumman vihreää mehua ja sihtiin jäävä "jäte" oli hyvin vaalean vihreää kasviselluloosaa. Eli tämä tuntuu olevan erittäin tehokas keino saada mehu irti oraista. Ja helppo, koska ei tarvi pestä myllyä. Orasmehun puristaminen ei näemmä vaadi kalliin myllyn ostamista.
        Olen siis saanut homman toimimaan sekä kasvatuksen että mehun puristamisen suhteen. ;-))

        Aika hyvän konstti. Tuleeko siitä todella oraan erittäin vahva maku esiin? Voimakas vihreä ja makea. Niin vahva, että jos heti totuttelematta joisi enemmän, tulisi huono olo.


      • Santtu
        tuulentupa2 kirjoitti:

        Aika hyvän konstti. Tuleeko siitä todella oraan erittäin vahva maku esiin? Voimakas vihreä ja makea. Niin vahva, että jos heti totuttelematta joisi enemmän, tulisi huono olo.

        Tietysti maku laimenee,koska siihen on lisätty vettä. Laitoin itse vehnänoraita n.saman verran tai vähän enemmän kun kaupassa myytävissä annoksissa on ja sitten pari desiä vettä. Lopputulos on niin tumman vihreää, ettei mehu näy edes läpi vaikka katsoo voimakasta valoa vasten.Ja se jäljelle jäävä kasvikuitu on tosiaan muuttunut ihan vaalean vihreäksi. En usko, että mikään linko voi saada oraista enempää irti. Itse pätkin oraat saksilla n. 2 cm palasiksi ennen sekoitusta, jotta sekoittaminen käy helpommin.
        Olen tottunut voimakkaisiin makuihin niin, että edes orasmehu "raakana" ei tee heikkoa. Mutta kyllä tässä laimennetussakin versiossa sitä makua riittää. Kannattaa kokeilla, jos lingon kanssa pelautuminen tympii.


      • tuulentupa2
        santtu kirjoitti:

        Kasvattelin tuossa eka satsin orasta. Liotin ensin vehänjyviä noin vuorokauden ja laitoin ne sitten lautaselle multakerroksen päälle ja sirottelin sitten vielä ohuen multakerroksen myös jyvien päälle. Pistin sitten vielä rei'itetyn kelmun päälle, kunnes ensimmäiset vihreät oraat rupesivat pilkottamaan. Ja oras kasvaa rehottaa niin, että suhina melkein kuuluu :-) Eli helppo homma, ei vaadi erityistaitoja kunhan muistaa kastella kerran päivässä.
        Ostin sellaisen braunin sähkökäyttöiset mehulingon. Ei oikein toimi vehnänoraan kanssa, oiva peli porkkanamehun puristuksessa. Kokeilin sitten plan B:tä eli pätkin vehnänoraan pieniksi ja laitoin veden kanssa kippoon. Pyöräyttelin sitten tätä seosta reippaasti sauvasekoittimella ja siiviöin sitten tavallisen teesihdin läpi. Tuloksena lasillinen tumman vihreää mehua ja sihtiin jäävä "jäte" oli hyvin vaalean vihreää kasviselluloosaa. Eli tämä tuntuu olevan erittäin tehokas keino saada mehu irti oraista. Ja helppo, koska ei tarvi pestä myllyä. Orasmehun puristaminen ei näemmä vaadi kalliin myllyn ostamista.
        Olen siis saanut homman toimimaan sekä kasvatuksen että mehun puristamisen suhteen. ;-))

        Tämä systeemi oli niin hyvä, että innostuin kerralla tekemään liian ison annoksen ja koko päivä on maha ollut kipeä. Eli, te jotka luette näitä oraskirjotuksia, ottakaa alku rauhallisesti, totutellen. Kysymys on erittäin voimakkaasta ja puhdistavasta asiasta, ei kannata pilata hyvää juttua liian isolla annoksella. Aloittakaa siis varovasti. Jatkossa voi sitten juoda vähän enemmän, kun ensin tottuu.


      • Santtu
        tuulentupa2 kirjoitti:

        Tämä systeemi oli niin hyvä, että innostuin kerralla tekemään liian ison annoksen ja koko päivä on maha ollut kipeä. Eli, te jotka luette näitä oraskirjotuksia, ottakaa alku rauhallisesti, totutellen. Kysymys on erittäin voimakkaasta ja puhdistavasta asiasta, ei kannata pilata hyvää juttua liian isolla annoksella. Aloittakaa siis varovasti. Jatkossa voi sitten juoda vähän enemmän, kun ensin tottuu.

        Minullekin meinasi ahneus iskeä aluksi tuon mehun kanssa, kun sen teko muuttuikin yhtäkkiä niin helpoksi. Maltti on valttia tässäkin.
        Meinasin jo heittää hanskat tiskiin koko mehun suhteen kun alku oli niin hankalaa, mutta tällä keinolla sitä ehkä tulee tehtyä säännöllisesti.
        Ottaako käsi- tai sähkökäyttöinen mylly mehut oraista pois näin tarkasti? Oma mehulinkoni oli oraiden suhteen tosi surkea.


      • tuulentupa2
        Santtu kirjoitti:

        Minullekin meinasi ahneus iskeä aluksi tuon mehun kanssa, kun sen teko muuttuikin yhtäkkiä niin helpoksi. Maltti on valttia tässäkin.
        Meinasin jo heittää hanskat tiskiin koko mehun suhteen kun alku oli niin hankalaa, mutta tällä keinolla sitä ehkä tulee tehtyä säännöllisesti.
        Ottaako käsi- tai sähkökäyttöinen mylly mehut oraista pois näin tarkasti? Oma mehulinkoni oli oraiden suhteen tosi surkea.

        Kyllä käsikäyttöinen mylly hyvin mehut puristi. Tosin monta nippeliä asetettava ja sitten taas pestävä. Se oli samanlainen, kuin vanhan ajan veivattava lihamylly, mutta oli tehty muovikauluksia sun muita ruuveja "käytävään", jossa jätesilppu kulki. Tuossa Elsa Ervamaan kirjan kannessa kuva. Sähköinen mehulinkoni kyllä pärjäsi, mutta sitten oli tehtävä mehua enempi, kun kerran joutui sen laitoksen väsäämään. Kyllä tämä sauvasekoitin on ehdottomasti paras. Lienetkö itse "keksijä".
        Olen muuten joskus laittanut pakkaseen jääpalapusseissa itumehuja, etenkin jos olen ison määrän tehnyt kerralla. Oraskasvusto putsaa myös ilmaa, sen väitetään neutraloivan esim tuontihedelmien kemiallisia aineita (orastuppo veteen, jossa esim kuivattuja hedelmiä). Sitä voi säilyttää jääkaapissa muovipussissa vain tätä tarkoitusta varten. Ainakin tujua ainetta on. Helposti tekee mieli lopettaa, mutta alku oireilut näköjään kuuluvat "puhdistavina" asiaan. Ekana päivänä tuli ihan lämpöä 37.8, mutta en tiedä olisiko tullut muutenkin, vai kuuluiko tuo asiaan. Reakoiko elimistöni niin voimakkaasti. Koitko vastaavaa. Laitoin jo toisen kasvuston, koska ensimmäistä ei loputtomiin voi hyödyntää, jos meinaa todella saada kaikki hyvät aineet.


      • Santtu
        tuulentupa2 kirjoitti:

        Kyllä käsikäyttöinen mylly hyvin mehut puristi. Tosin monta nippeliä asetettava ja sitten taas pestävä. Se oli samanlainen, kuin vanhan ajan veivattava lihamylly, mutta oli tehty muovikauluksia sun muita ruuveja "käytävään", jossa jätesilppu kulki. Tuossa Elsa Ervamaan kirjan kannessa kuva. Sähköinen mehulinkoni kyllä pärjäsi, mutta sitten oli tehtävä mehua enempi, kun kerran joutui sen laitoksen väsäämään. Kyllä tämä sauvasekoitin on ehdottomasti paras. Lienetkö itse "keksijä".
        Olen muuten joskus laittanut pakkaseen jääpalapusseissa itumehuja, etenkin jos olen ison määrän tehnyt kerralla. Oraskasvusto putsaa myös ilmaa, sen väitetään neutraloivan esim tuontihedelmien kemiallisia aineita (orastuppo veteen, jossa esim kuivattuja hedelmiä). Sitä voi säilyttää jääkaapissa muovipussissa vain tätä tarkoitusta varten. Ainakin tujua ainetta on. Helposti tekee mieli lopettaa, mutta alku oireilut näköjään kuuluvat "puhdistavina" asiaan. Ekana päivänä tuli ihan lämpöä 37.8, mutta en tiedä olisiko tullut muutenkin, vai kuuluiko tuo asiaan. Reakoiko elimistöni niin voimakkaasti. Koitko vastaavaa. Laitoin jo toisen kasvuston, koska ensimmäistä ei loputtomiin voi hyödyntää, jos meinaa todella saada kaikki hyvät aineet.

        Oma-aloitteisesti tuota sauvasekoitinta kokeilin, kun ajatus uuden lingon ostamisesta ei innostanut eli siinä mielessä olen ehkä "keksijä". Keksintö vaan tuskin on niin omaperäinen etteikö sitä varmaan moni muukin ole kokeillut. Itse aloitin oraan käytön tosi varovaisesti; ensin laitoin oraita salaattiin ja soseutin hedelmäpirtelön joukkoon, sitten ostin luontaistuotekaupasta sellaisia pakastettuja mehupaloja, joissa oli 33% orasta ja vasta sitten siirryin omiin mehuihin, kun keksin hyvän tavan tehdä. Eli mulla ei ole ollut aineesta sen kummempia oireita.


      • tuulentupa2
        Santtu kirjoitti:

        Oma-aloitteisesti tuota sauvasekoitinta kokeilin, kun ajatus uuden lingon ostamisesta ei innostanut eli siinä mielessä olen ehkä "keksijä". Keksintö vaan tuskin on niin omaperäinen etteikö sitä varmaan moni muukin ole kokeillut. Itse aloitin oraan käytön tosi varovaisesti; ensin laitoin oraita salaattiin ja soseutin hedelmäpirtelön joukkoon, sitten ostin luontaistuotekaupasta sellaisia pakastettuja mehupaloja, joissa oli 33% orasta ja vasta sitten siirryin omiin mehuihin, kun keksin hyvän tavan tehdä. Eli mulla ei ole ollut aineesta sen kummempia oireita.

        Oletko huomannut terveydessäsi mitään muutosta parempaan suuntaan. Nyt alkaa itselläni vaihe, että maha tottui, mutta muita hyviä vaikutuksia saan vielä odotella. Tuntuu, että väsyttää joka päivä ihan liikaa ja kunnonkin toivoisin kohentuvan. Olen kyllä idätystä (sinimailanen, munga, yms yms) ja tällästä paljonkin harrastanut, ehkä enemmänkin kausiluontoisesti. Pitäisi ilmeisesti rutinoitua, ettei hyvä asia sammaloituisi. Aina on edessä uusi opetteleminen. Nyt en tätä vehnänorasta hautaa. Se on sitäpaitsi ihan nätti "huonekasvi".


      • Parempi vanhuus
        tuulentupa2 kirjoitti:

        Kyllä käsikäyttöinen mylly hyvin mehut puristi. Tosin monta nippeliä asetettava ja sitten taas pestävä. Se oli samanlainen, kuin vanhan ajan veivattava lihamylly, mutta oli tehty muovikauluksia sun muita ruuveja "käytävään", jossa jätesilppu kulki. Tuossa Elsa Ervamaan kirjan kannessa kuva. Sähköinen mehulinkoni kyllä pärjäsi, mutta sitten oli tehtävä mehua enempi, kun kerran joutui sen laitoksen väsäämään. Kyllä tämä sauvasekoitin on ehdottomasti paras. Lienetkö itse "keksijä".
        Olen muuten joskus laittanut pakkaseen jääpalapusseissa itumehuja, etenkin jos olen ison määrän tehnyt kerralla. Oraskasvusto putsaa myös ilmaa, sen väitetään neutraloivan esim tuontihedelmien kemiallisia aineita (orastuppo veteen, jossa esim kuivattuja hedelmiä). Sitä voi säilyttää jääkaapissa muovipussissa vain tätä tarkoitusta varten. Ainakin tujua ainetta on. Helposti tekee mieli lopettaa, mutta alku oireilut näköjään kuuluvat "puhdistavina" asiaan. Ekana päivänä tuli ihan lämpöä 37.8, mutta en tiedä olisiko tullut muutenkin, vai kuuluiko tuo asiaan. Reakoiko elimistöni niin voimakkaasti. Koitko vastaavaa. Laitoin jo toisen kasvuston, koska ensimmäistä ei loputtomiin voi hyödyntää, jos meinaa todella saada kaikki hyvät aineet.

        Minä olen käyttänyt SoloStar II mehupuristinta jolla saadaan vehnänoraksesta mehua, tällä laitteella oraasta saadaan 70 % mehua. Orasmehun laitan puristettuani jääpalapussiin ja pakastan. Otan
        aamuisin 1-2 palaa ja sulatan sen kylmään veteen. Sen helpompaa ei voi olla vehnänoraan juominen.
        Lisäksi puristan nokkoset, kuusenkerkät, koivunlehdet ja porkkanat ja sellerit, inkiväärit,punavuuret mehuksi.
        Ensimmäinen myllyni oli GreenPower vuonna 1995. Helppoa jos tarvitsee hyvinvointia, vitamiineja ja hivenaineita, mehua jonka vanhemmankin ihmisen elimistö voi käyttää hyväksi niin elämä hymyilee.
        Lisäksi laitan puristusjätteen kylpyveteen tai siivilöin ja pesen hiukseni. (sauvakävelyä päälle ja
        olo on kuin osuuskaupan hoitajalla.


      • Anonyymi

        Voitko sanoa mistä voin ostaa vehnä oras myllyn .siis laitteen millä voi puristaa tuon mehun oraasta


      • Anonyymi
        En löytänyt kirjoitti:

        Kävin prismassa ja siellä ei ollut siemeniä. Mistä kaupoista niitä saa (asun Tampereella)?? Tuolla joku sanoi että saa tavallisistakin kaupoista, hmm...

        Kunhan löydän jyviä niin kokeilen ensin versottaa ilman multaa ja katson mitä siitä tulee. Jos lopputulos ei ole hyvä niin siinä tapauksessa suostun likaamaan sormeni. :)

        Ruohonjuuresta ainakin saa.


    • tuulentupa2

      Löysin vanhan hyvän "aapisen" näistä idätysasioista. Elikkä : Elsa Ervamaa: Elävä Ravinto, Toteutus: Ritva Alku. WSOY:n tuotantoa, omani painos 1983. Tämä perehdyttää idätyksen saloihin kädestä pitäen. Suosittelen.

      • Ekikii

        Myös Ann Wigmoren, joka tunnetaan elävän ravinnon profeettana, kirjoja löytyy suomennettuna. Erittäin hyviä opastuksia näistä asioista.


      • ?
        Ekikii kirjoitti:

        Myös Ann Wigmoren, joka tunnetaan elävän ravinnon profeettana, kirjoja löytyy suomennettuna. Erittäin hyviä opastuksia näistä asioista.

        Hei ! Luin mielenkiinnolla ohjeitanne, aloittelen vehnänoraskokeluja. Käytättekö tuosta sauvasekoitin-suodatus-systeemistä jäävän kuituosan esim. leivonnassa? Vai meneekö se loppuosa hukkaan?


      • näin kuulin
        ? kirjoitti:

        Hei ! Luin mielenkiinnolla ohjeitanne, aloittelen vehnänoraskokeluja. Käytättekö tuosta sauvasekoitin-suodatus-systeemistä jäävän kuituosan esim. leivonnassa? Vai meneekö se loppuosa hukkaan?

        Se kuitu on sellaista, jota ei suositella syötäväksi, sillä se voi tukkia suolen. Heitä pois vaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe