Tän päivän IS
Depeche Mode oli Helsingissä vedossa!
Depeche Mode asetti eilen riman korkealle aikalaisilleen, jotka tulevat Helsinkiin kuukauden kuluessa. Brittibändin tavoin 1980-luvulla itsensä läpilyöneet Morrissey ja Simple Minds tulevat myös odotettuina vieraina, mutta joutuvat tyytymään paljon pienempiin saleihin.
Suomessa Depeche Mode on tällä hetkellä suositumpi kuin koskaan. Syksyllä julkaistu Playing The Angel on bändin ensimmäinen virallisen kultalevyrajan ylittänyt albumi. Areenakin myytiin loppuun niin nopeasti, että toinenkin konsertti olisi varmasti voitu järjestää.
Depeche Mode tuli Areenaan kolmatta kertaa kahdeksassa vuodessa. Show on aina ollut näyttävä ja tarkoin harkittu niin ohjelmiston kuin lavasteidenkin osalta, mutta eilen yhtyeen esiintyminen oli aiempaa intensiivisempää. Sitä voi pitää yllätyksenä. Depeche Mode on tehnyt levyjä jo 25 vuotta. Ja uusimmalla albumilla kappaleiden tempot ovat pikemminkin rauhallisia kuin kiihkeitä.
Tänne lehdissä olevia juttuja keikasta!
45
5996
Vastaukset
- (sisterofnight)
Vaikuttaa lyhyeltä ja sit toi moka: Depeche Mode myi Exciterilla kultaa eli yli 15000 kappaletta vuonna 2001. Tieto löytyy ifpi.fi. Eli eipä ole ensimmäinen kerta. Pitääpä mennä ostamaan päivän lehdet, että saa kuvat talteen :)!
- SisterOfNight
Hiukan lyhyt ja mitäänsanomaton juttu, mutta aivan suloinen kuva Davidista!! Kiirehtikää hankkimaan numero talteen ihan vaan sen takia.
Tyyllikkyyden ruumiillistuma
Depeche Mode tarjoili laatukattauksen Hartwall Areenalla
Heta Häyrynen/IL
Jos suomalaiset saivatkin odottaa Depeche Moden ensimmäistä keikkaa liki 20 vuotta, vuoden 1998 ensikonsertin jälkeen konerokkarit ovat viihtyneet maassamme useampaankin otteeseen.
Yli 50 miljoonaa albumia maailmanlaajuisesti myynyt yhtye asetti eilen Hartwall Areena lavalle eheän kokonaisuuden., jonka avaruushenkisyys tuki tyylikkäästi esiintynyttä yhtyettä. Yksinkertaisuus oli valttia, eikä krumeluureja olisikaan tarvittu.
Depeche Mode oli julkaissut jo aikaisemin vaihtoehtoiset kiertueen settilistansa nettisivuillaan, joten liki 12000 kuulijaa tiesivät mitä odottaa, kun uusimman Playing The Angel -albumin avaavat A Pain That I'm Used To ja John The Revelator -kappaleet kaikuivat ilmoille.
Jos Areenan-keikaööa 2001 konsertin ensimmäinen puoliaika keskittyikin silloisen Exciter-albumin hitaisiin biiseihin, tällä kerralla uutuustuotanto ja maalailu jätettiin vähemmälle. Bändin koneet on selkeästi rasvattu taas menoasentoon.
Vaikka yhtye on tehnyt mainioita ralleja vuosituhnnen vaihteen jälkeenkin ja hienon uuden albumin, 80-luvun Violator-levyn tuotannon ensisävelet sekä esimerkiksi 90-luvun alun Walking In My Shoes saivat varttuneemman fanikunnan hytkymään. Edelleen Enjoy The Silence saa hyvänolon väreet hiipimään niin sisuskaluihin kuin käsikarvoihinkin.
Kun Depeche Modesta on kyse, on mahdotonta sivuuttaa historiaa, joka liki listi sekä yhtyeen että sen tekijät. Huumehuuruisesta menneisyydestä erityisesti vastannut vokalist Dave Gahan keekoili katsojat lämpimiksi. Vaikka elämä onkin jättänyt jälkensä tai ehä juuri sen vuoksi, Gahanin meininki lavalla tihkui karismaa.
Martin Gore puolestaan näytti gladiaattoriasussaan somalta pikku tipuselta, jonka soolo-osuus kuitenkin kasvatti miehen kukon mittaiseksi.
Yhtye joka ei tuhlaa energiaa turhaan yleisön kosiskeluun vaan vakuuttaa musiikillaan, kuten eilen nähtiin, ei selittelyjä kaipaa. Erinomaista!
(uvateksti) VEDOSSA Yhtye pääsee viettämään pari vapaapäivää ennen kiertueen seuraavaa keikkaa Stuttgartissa. - SisterOfNight
"Sielukkaan konepopin kuninkaat"
http://www.iltalehti.fi/2006/03/07/popstars/
Sama ihana kuva kuin lehdessä :) Online-versiossa on siis eri juttu kuin paperilehdessä.- (sisterofnight)
Depeche Mode näytti täpötäydelle Hartwall Areenalle olevansa enemmän kuin nostalginen jukeboksi.
(kuvateksti) Laulaja Dave Gahan on vielä 45-vuotiaanakin uskottava rockkukko. (JOHN PALMÉN)
Jokaisella yhtyeellä on oma vuosikymmenensä, oma kultakautensa. Jotkut vuosikymmenet ovat vain arvostetumpia kuin toiset: kun esimerkiksi The Beatlesista puhutaan 60-luvun yhtyeenä, esitetään vain kiistaton tosiasia ilman minkäänlaista arvoarvostelmaa.
Brittiläistä Depeche Modea puolestaan pidetään usein vähätellen 80-luvun yhtyeenä. Yhtyeen kaksituntinen konsertti Helsingin Areenassa osoittaa maineen vääräksi useallakin eri tavalla.
Ensinnäkin kuulluista 21 kappaleesta ainoastaan seitsemän on peräisin olkatoppausten ja mauttomien kampausten luvatulta vuosikymmeneltä, loput ovat yhtyeen 90-luvun albumeilta sekä viime syksynä ilmestyneeltä kehutulta Playing The Angel -levyltä.
Toiseksi yhtyeen innovatiivinen konerock näytti jo 80-luvulla suuntaa tulevien vuosikymmenien rockmusiikin kehitykselle. Eivätkä yhtyeen vanhat hitit, kuten konsertissa kuullut Enjoy The Silence, Personal Jesus ja Behind The Wheel, ole vanhentuneet päivääkään siitäkään huolimatta, että niiden ilmestymisestä on kohta jo kaksi vuosikymmentä.
Vahvat laulajat pitävät profiilin korkealla
Valtavan hittivaraston lisäksi Depeche Mode perustaa lavashownsa kahden vankan tukipilarin varaan. Laulaja Dave Gahan on vielä 45-vuotiaanakin yhä uskottava rockkukko, jonka esiintymisessä ei ole piiruakaan yleensä konepopyhtyeisiin yhdistettävästä lavapassiivisuudesta. Häntä tukevat Anton Corbijnin kuvaamat animaatiot ja taustafilmit, jotka eivät kuitenkaan tunkeile konsertin keskipisteeksi vaan antavat tarvittavaa lisäsävyä konserttielämykselle.
Depeche Modella on myös onnekseen riveissä toinen erinomainen laulaja. Käytännössä kaikki yhtyeen klassikot kirjoittanut Martin Gore pääsee valokiilaan tuttuun tapaan kolmen akustissävytteisemmän laulun ajaksi, jotka tarjoavat kaivatun herkän hengähdyshetken konserttia muuten hallinneilta kylmiltä ja nopeatempoisilta kappaleilta.
Lavashow ei petä
Myös Helsingin Areenalla näkee, että yhtye on maineensa rakentanut paitsi 80-90-luvun taitteiden klassisilla levyillään myös ahkeralla keikkailemisella.
Depeche Mode elävänä on suuri show, jossa mikään ei jää sattuman varaan eikä yhtyeen musiikista pitävälle jätetä mahdollisuutta pettyä.
Kun Gore ja Gahan yhdessä laulavat päätöskappaleena kehtolaulumaisen Goodnight Loversin yleisön sekaan kurottuvalla rampilla, he kaiken paukkeen ja kilkkeen päätteeksi onnistuvat vielä paljastamaan Depeche Moden suosion kaikista tärkeimmän syyn, intiimin ja emotionaalisesti rikkaan laulunkirjoitustaidon.
STT
- Agent Orange
KONSERTTI
Depeche Mode on elämänsä vedossa
Julkaistu: 18:46
JUHA METSO
(kuvateksti
Depeche Moden laulusolisti Dave Gahan vauhdissa lavalla.
"Depeche Mode on erikoinen ilmestys 1980-luvulla maineensa luoneiden yhtyeiden joukossa", kirjoittaa Otto Talvio arviossaan Depeche Moden maanantai-iltaisesta Helsingin konsertista.
"Se ei ole Curen lailla noussut uusien jälkipunkia kierrättävien yhtyeiden esikuvaksi eikä toisaalta ole pyrkinyt ratsastamaan futuristiveteraanin maineellaan. Yhtye on luottanut vankasti soundiinsa, jota se on 1990-luvulta lähtien vienyt rockpainotteisempaan suuntaan."
"Kuudentoista vuoden takaiset Policy of Truth, Personal Jesus ja varsinaisen setin päätteeksi kuultu Enjoy the Silence toimivat yhä loistavasti, mutta myös yhtyeen uudet kappaleet osoittautuivat vahvoiksi livehiteiksi.
Esimerkiksi sinänsä aika köykäiselle popkoukulle rakentuva John the Revelator soi livenä mukaansatempaavalla vankkuudella."
"Kokonaisuutena Depparien show'ssa ei ole oikeastaan mitään väsynyttä. Valot ja lavasteet ovat iskevät ja tyylikkäät, laulaja Dave Gahanin karisma riittää koko keikan ajan eikä yhtye ei soita liian kauan. Ainakaan ei tunnu siltä, ja se on yleensä onnistuneen konsertin paras mittari."
TALVION ARVIO KOKONAISUUDESSAAN KESKIVIIKON HELSINGIN SANOMISSA
Linkki tähän juttuun:
http://tinyurl.com/q68ma - (sisterofnight)
Arvio keikasta on Aamulehden tämän päivän numerossa. Pitänee käydä hakemassa lehti r-kiskalta. Laitan tekstin, kun saan lehden käsiini (jollei joku Mansesterista kerkeä ekaks).
- DMgirl
Kasarimeiningin kypsä kuningas hallitsi viisaasti
Helsingin Areena 6.3.2006
Playing The Angelin kannessa luvataan, kunnon brittiläisellä itseironialla, ”tuskaa ja kärsimistä eri tempoissa”. Tämän pitkän kiertueen alaotsikko on ”tuskaa ja kärsimistä eri kaupungeissa”. Silti Helsingin Areenalle marssii 12 000 hyvin käyttäytyvää, aika tavallista nuorta aikuista. Ehkä he 1980-luvulla näyttivät ”epätoivoisemmin uusromanttisilta”.
Ensin newyorkilainen kitarabändi The Bravery tarjoili reilut puoli tuntia mukavasti rokannutta Bowie/Iggy/Cure-salaattia. Kolme tuntia myöhemmin porukka poistuu rakennuksesta tietäen Depeche Moden livenäkin kantavan kasarisoihtua tyylikkäästi.
Show oli hyvän maun juhlaa tuoreesti toteutetuista videotaustoista juuri sopivaan volyymiin ja dynaamisen tasapuolisesti uuteen albumiin ja hitteihin keskittyneeseen settiin asti.
DM ei tuntenut tarvetta olla puhdas syntikkabändi. Yhä mustaa nahkahamosta (housujen päällä) käyttänyt Martin Gore esiintyi eniten kitaristina tuoden musiikkiin rock-elementtiä, joka loisti komeimmin klassisesti kruisailleessa Behind The Wheelissä ja rosoisella bluesriffillä nykineessä Personal Jesusissa.
Inhimillistä potkua toi myös ulkopuolinen rumpali. Kosketinosastoakin vahvisti pätevä palkkatyöläinen. Kolmatta ufon näköistä synttypatteria hallinnut Andy Fletcher on tänään enemmän tilinpitäjä ja manageri kuin soittaja.
Vahvimmin rock tuoksui tietysti Dave Gahanista. Hän juoksi pitkin lavaa, riisui paitaa, keikutti lanteita ja pyöritteli mikkitelinettä kuin nuori Jagger. Onneksi. Paikallaan nyhjäävää nörttiryhmää ei livenä kestä nörttikään. Toki hyvännäköisessä Davessa oli tatuointeineenkin androgyyniä transseksiä sen verran, ettei machoilu juolahtanut mieleenkään.
Gahan on oikeasti hyvä laulaja, jonka orastavasti kohtalokas ääni ei keekoilusta huolimatta viestinyt teennäisyydestä. Toisaalta ei siitä huokunut kihelmöivää intensiteettiäkään, mutta DM:n laulut tilittävätkin enemmän tekijänsä eli alussa mustaan irokeesipipoon sonnustautuneen Goren tuntoja.
DM henkilöityy tähteyttä tihkuvaan vokalistiin. Musiikin säätää kuitenkin Gore, joka itsekään ei ole mikään tuohikurkku. Sen tajusi viimeistään miehen avatessa ensimmäisen encoren pelkän (elektroni)flyygelin säestämällä balladilla, jossa hän sydäntä riipivästi pyysi: understand me. Varsinaisessa setissä Martin päästi Daven tauolle Damaged Peoplen ja Homen ajaksi.
Jussi Niemi - MrsFeathers
DMgirl kirjoitti:
Kasarimeiningin kypsä kuningas hallitsi viisaasti
Helsingin Areena 6.3.2006
Playing The Angelin kannessa luvataan, kunnon brittiläisellä itseironialla, ”tuskaa ja kärsimistä eri tempoissa”. Tämän pitkän kiertueen alaotsikko on ”tuskaa ja kärsimistä eri kaupungeissa”. Silti Helsingin Areenalle marssii 12 000 hyvin käyttäytyvää, aika tavallista nuorta aikuista. Ehkä he 1980-luvulla näyttivät ”epätoivoisemmin uusromanttisilta”.
Ensin newyorkilainen kitarabändi The Bravery tarjoili reilut puoli tuntia mukavasti rokannutta Bowie/Iggy/Cure-salaattia. Kolme tuntia myöhemmin porukka poistuu rakennuksesta tietäen Depeche Moden livenäkin kantavan kasarisoihtua tyylikkäästi.
Show oli hyvän maun juhlaa tuoreesti toteutetuista videotaustoista juuri sopivaan volyymiin ja dynaamisen tasapuolisesti uuteen albumiin ja hitteihin keskittyneeseen settiin asti.
DM ei tuntenut tarvetta olla puhdas syntikkabändi. Yhä mustaa nahkahamosta (housujen päällä) käyttänyt Martin Gore esiintyi eniten kitaristina tuoden musiikkiin rock-elementtiä, joka loisti komeimmin klassisesti kruisailleessa Behind The Wheelissä ja rosoisella bluesriffillä nykineessä Personal Jesusissa.
Inhimillistä potkua toi myös ulkopuolinen rumpali. Kosketinosastoakin vahvisti pätevä palkkatyöläinen. Kolmatta ufon näköistä synttypatteria hallinnut Andy Fletcher on tänään enemmän tilinpitäjä ja manageri kuin soittaja.
Vahvimmin rock tuoksui tietysti Dave Gahanista. Hän juoksi pitkin lavaa, riisui paitaa, keikutti lanteita ja pyöritteli mikkitelinettä kuin nuori Jagger. Onneksi. Paikallaan nyhjäävää nörttiryhmää ei livenä kestä nörttikään. Toki hyvännäköisessä Davessa oli tatuointeineenkin androgyyniä transseksiä sen verran, ettei machoilu juolahtanut mieleenkään.
Gahan on oikeasti hyvä laulaja, jonka orastavasti kohtalokas ääni ei keekoilusta huolimatta viestinyt teennäisyydestä. Toisaalta ei siitä huokunut kihelmöivää intensiteettiäkään, mutta DM:n laulut tilittävätkin enemmän tekijänsä eli alussa mustaan irokeesipipoon sonnustautuneen Goren tuntoja.
DM henkilöityy tähteyttä tihkuvaan vokalistiin. Musiikin säätää kuitenkin Gore, joka itsekään ei ole mikään tuohikurkku. Sen tajusi viimeistään miehen avatessa ensimmäisen encoren pelkän (elektroni)flyygelin säestämällä balladilla, jossa hän sydäntä riipivästi pyysi: understand me. Varsinaisessa setissä Martin päästi Daven tauolle Damaged Peoplen ja Homen ajaksi.
Jussi NiemiHäpeällistä toimintaa Aamulehdeltä - ei edes valokuvaa!!! Kyllä edellisillä kerroilla on sentään kuva ollut. Ilmankos en ensin tuota juttua meinannut löytääkään, kun etsin vain Davea...
- (sisterofnight)
MrsFeathers kirjoitti:
Häpeällistä toimintaa Aamulehdeltä - ei edes valokuvaa!!! Kyllä edellisillä kerroilla on sentään kuva ollut. Ilmankos en ensin tuota juttua meinannut löytääkään, kun etsin vain Davea...
8.3 Aamulehden B-osan etusivulla (sivu B17) on seuraava teksti:
Yhä vedossa
Depeche Mode täytti Helsingin Areenan ja osoitti, ettei ole kahdessa vuosikymmenessä muuttunut pilakuvaksi itsestään.
Kuvassa (tosi pieni kuva) Dave vielä puvuntakki päällä teräspallon edessä, sama kuva taitaa olla kuin Turun Sanomissa, ottajana Lehtikuva.
Kuva-anti tähän saakka kyllä aika surkea, vaikka se yksi kuva onkin tosi suloinen *lääh* - MrsFeathers
(sisterofnight) kirjoitti:
8.3 Aamulehden B-osan etusivulla (sivu B17) on seuraava teksti:
Yhä vedossa
Depeche Mode täytti Helsingin Areenan ja osoitti, ettei ole kahdessa vuosikymmenessä muuttunut pilakuvaksi itsestään.
Kuvassa (tosi pieni kuva) Dave vielä puvuntakki päällä teräspallon edessä, sama kuva taitaa olla kuin Turun Sanomissa, ottajana Lehtikuva.
Kuva-anti tähän saakka kyllä aika surkea, vaikka se yksi kuva onkin tosi suloinen *lääh*no niinpäs olikin... oli niin kiire selata odottamani DM-reportaasi esiin, ettei tuollainen miniatyyrikuva osunut silmään.
- (sisterofnight)
Depeche Moden maaninen maanantai
Depeche Modesta on tullut ilahduttavan säännöllinen Suomen vieras. Yhtye oli jo kolmatta kertaa keikalla maassamme alle kymmenen vuoden sisään. Taitavan ja tasonsa säilyttäneen orkesterin jokainen keikka on aina miellyttävä kokemus.
Vetreä Dave Gahan oli Depeche Modelle ominaisesti tyylikkäästi koristellun lavan kuningas. Ainahan mies on ollut laihassa kunnossa, mutta nyt hän myös jaksoi riehua ja tanssia huomattavasti energisemmin kuin edellisellä Suomen vierailullaan. Martin L. Gorella oli yllään tavaramerkiksi muodostuneet siipensä, tällä kertaa mustat. Mies otti hallin haltuunsa etenkin Home ja A Question of Lust -soolovetojensa ajaksi. Suurimmat aplodit yleisöltä sai kuitenkin Andrew Fletcher – tuo Markku Uusipaavalniemen lihavammalta serkulta näyttävä kivikasvoinen mies avaruusalus-syntetisaattorinsa takana.
Pirteästi esiintyneet englantilaiset tekivät kaikkensa innostaakseen loppuunmyytyä Hartwall Areenaa. Suomalaisia vaan ei kannattaisi houkutella yhteislauluun – etenkään keskimäärin 35-vuotiasta yleisöä ja maanantai-iltana. Enjoy the Silencen kertosäkeet menivät vielä kohtuullisesti, mutta esimerkiksi Everything Countsin kertsien aikaan oli nolottavan hiljaista, vaikka Dave Gahan kuinka kannusti laulamaan mukana sanoja, joita on ollut yli 20 vuotta aikaa opetella ulkoa. Never Let Me Down Againin legendaariseen käsienheilutukseen sentään osallistuttiin innokkaasti.
Depeche Moden settilista oli koottu miellyttävän tasapuoliseksi. Mukana oli kappaleita lähes kaikilta bändin levyiltä. Eniten painoa sai luonnollisesti viimeisin levy Playing the Angel, mutta se ei haitannut, sillä Precious, A Pain That I'm Used To ja seuraavana single Suffer Well ovat parasta Depeche Modea 2000-luvulla. Vanhemmasta tuotannosta toimi parhaiten suorastaan rokannut versio Question of Timesta, jykevästi taonnut Behind The Wheel ja loistoparivaljakko Walking In My Shoes ja World In My Eyes.
Jopa niin kovin kuluneet Personal Jesus ja I Feel You toimivat aivan eri tavalla, kun kitarasoundi on livenä räkäisempi ja takapotkua on antamassa oikea rumpali. Seuraavaksi Depeche Mode -kataloogi saisikin laajentua live-levyllä ja -dvd:llä. 101:stä on kulunut jo liikaa aikaa.
Teksti: Matti Markkola / V
http://www.soneraplaza.fi/vapaaaika/artikkeli/0,2973,h-8969_a-329415,00.html
(ei tuoreita kuvia)- hmmmmmmmm
"Suomalaisia vaan ei kannattaisi houkutella yhteislauluun"
-Yhdyttekö tuohon? Mun ympärillä ainakin kaikki tuntuivat laulavan niin paljon kuin sielu sietää...myös tuota Everything Countsia! Markkolan Matti on tainnut istua jollain huonolla paikalla.. - MrsFeathers
hmmmmmmmm kirjoitti:
"Suomalaisia vaan ei kannattaisi houkutella yhteislauluun"
-Yhdyttekö tuohon? Mun ympärillä ainakin kaikki tuntuivat laulavan niin paljon kuin sielu sietää...myös tuota Everything Countsia! Markkolan Matti on tainnut istua jollain huonolla paikalla..Kyllä kieltämättä kuulosti paikoitellen aika vaisulta yhteislaulu ainakin siinä osassa katsomoa, jossa itse olin... meidän ympärillä ei laulanut kukaan (paitsi minä). Lähinnä alkoi nolottaa Just Can't Get Enoughin kohdalla >>> kyllä siitä porukkamäärästä olisi enemmänkin volyymia varmasti irronnut. Osassa biisejä koko jengi taas olikin kiitettävästi mukana!
- (sisterofnight)
MrsFeathers kirjoitti:
Kyllä kieltämättä kuulosti paikoitellen aika vaisulta yhteislaulu ainakin siinä osassa katsomoa, jossa itse olin... meidän ympärillä ei laulanut kukaan (paitsi minä). Lähinnä alkoi nolottaa Just Can't Get Enoughin kohdalla >>> kyllä siitä porukkamäärästä olisi enemmänkin volyymia varmasti irronnut. Osassa biisejä koko jengi taas olikin kiitettävästi mukana!
Mitä omalta laulamiselta, mikä The Braveryn raiskaamien korvien avauduttua meni lähes jopa nuotilleen, kerkesin seurata, juuri JCGE ja EC menivät vaisuimmin. Suomalaiset eivät osanneet laulaa niitä samalla tavalla kuin muita biisejä. Sitten taas Personal Jesuksen kohdalla laulaminen oli niin hurjaa, ettei Daven tarvinnut pyytää pahemmin lisävolyymiä ja ETS meni tosi mallikkaasti. Joka yleisöllä eri maissa on sitten kait omat suosikkinsa.
Miten laulamiset kuuli, varmaan tosiaan oli kiinni siitä missä seisoi tai istui.
- (sisterofnight)
Musiikkia massoille, osa kolme
Depeche Mode hallitsee modernin rockshown kaikki hienoudet. Brittiyhtyeen maanantainen Suomen konsertti oli tuorein muunnelma kokonaisvaltaisesta areenaspektaakkelista.
Vaikka Touring The Angel 2005/2006 -kiertueen ohjelma on osittain sama kuin kahdella aiemmalla vierailulla, esityksestä jäi tuore ja ryhdikäs vaikutelma. Depeche Mode on kypsynyt neljännesvuosisadassa täysiveriseksi rockyhtyeeksi, jonka soinnissa synapopin leikillisyys, tummat elektrosävyt ja tarttuvat kitarariffit ovat kaikki löytäneet paikkansa.
Samalla Andy Fletcher, Dave Gahan ja Martin Gore ovat vakiinnuttaneet asemansa alan luottotyöläisinä. Tekee trio mitä tahansa, se saa levyn- ja lipunostajat liikkeelle, mikä nähtiin Helsingissäkin täpötäytenä hallina.
Ylempään sarjaan
Vuonna 1980 perustettu Depeche Mode on nähnyt suosion nosteet ja notkelmat. Bändi kiilasi sähköisillä saundeilla operoivien uusien musiikintekijöiden eliittiin Music For The Masses -albumin myötä 1987 ja löysi samalla nykyisen olemuksensa.
Sittemmin ilmeeseen ei ole kajottu ajoittaista hienosäätöä lukuunottamatta. Matkan varrelle ovat jääneet romanttinen hilpeily, alkoholi- ja huumeongelmat sekä jäsenet Vince Clarke ja Alan Wilder. Tilalle taas on tullut persoonallista lavauskottavuutta ja silkkaa karismaa.
Kymmentuhatpäistä katsomoa laulattava Gahan näyttää tatuointeineen oikealta rocktähdeltä. Vaikka yhtye on lavalla jäyhä ja puhumaton, yleisö pysyy kämmenellä ja vastaa pyydettäessä - ja vetää kertosäkeet vanhasta tottumuksesta välillä pyytämättäkin.
Kiertueillaan Depeche Mode on uusiutunut levyjäkin varovaisemmin. Silti yleisöä on riittänyt, eihän Basildonin kasvateille ole kilpailijoita. Oman sarjansa luonut bändi onkin ainoa synapopympyröistä putkahtanut ryhmä, joka on pystynyt parantamaan asemiaan läpimurtonsa jälkeen.
Tasapainoisesti
Depeche Mode tunnetaan näyttävistä esillepanoistaan. Tällä kertaa lavalle oli parkkeerattu ufon näköiset sormiokorokkeet sekä satelliittia muistuttava pallo, jonka valotaulut ja -kirjaimet viestivät illan tunnetiloista lyhyin tietoiskuin "enjoy", "love", "sex", "pain ja niin edelleen. Catwalkilta Gahan ja Gore kävivät puolestaan ottamassa lähikontaktia yleisöön.
Lavan taustalla komeili kiertueen enkelisymbolin ohella erillisiksi heijastuspinnoiksi jaetut videokankaat livekuvaa, animoitua grafiikkaa ja väriprojisointeja varten. Muunneltavan kokonaisuuden upea visuaalinen ilme oli yhtyeen ulkojäsenen Anton Corbijnin käsialaa kuten aiemmillakin turneilla.
Äänentoisto ei ollut samaa tasoa. Sisähallissa päästeltiin stadionasetuksilla ja tilaan nähden volyymi tuntui ylimitoitetulta. Kun vielä rumpalilla ja kosketinsoittajalla täydennetty ydintrio korosti teosten perkusiivisuutta, äänikuva kuulosti repivältä ja kolkolta. Sen seurauksena musiikin dynamiikka kärsi. Luukutus jyräsi sävyt jopa Goren matalatempoisista tulkinnoista Damaged People ja Home.
Muutoin illassa ei ollut nokan koputtamista. Parituntisessa ohjelmassa uusi ja vanha oli sovitettu saumattomasti yhteen, kun synaklassikoiden jylhää perusilmettä karhennettiin rockelementein.
Viimeisimmästä albumista Playing The Angel soitettiin yli puolet. Komea aloitus, koneilla leikittelevä A Pain That I'm Used To sekä hurmoksellisen julistava J ohn The Revelator sulautuivat vuosikertahitteihin, joille oli omistettu konsertin loppuosa.
Music For The Masses -levyn Never Let Me Down Again, Behind The Wheel sekä areenan massakaraokeen kannustanut Enjoy The Silence muodostivat ehjän temaattisen kokonaisuuden, jota täydensi Johnny Cashinkin levyttämä Personal Jesus.
Encore-putken aloittanut, Goren pianon säestyksellä laulama tummasävyinen Shake The Disease sekä helmeilevän hyväntuulinen Just Can't Get Enough puolestaan kumpusivat yhtyeen juurilta, ajasta jolloin kaikki vaikutti hieman viattomammalta.
MATTI KOMULAINEN
? Depeche Mode Helsingin areenassa maanantaina 6. maaliskuuta.
Julkaistu 8.3.2006 3:05:53
linkki: http://www.turunsanomat.fi/kulttuuri/arvostelut/?ts=1,3:2019:0:0,4:61:0:0:0;4:62:0:0:0;4:78:0:0:0;4:82:0:0:0;4:85:0:0:0;4:87:0:0:0;4:99:0:0:0;4:100:0:1:2006-03-08;4:107:0:0:0,104:100:363828,1:0:0:0:0:0: - (sisterofnight)
Melankolian kuninkaat
Konsertti
Depeche Mode Hartwall-Areenalla Helsingissä 6.3
Rockikoni Dave Gahanin luotsaaman Depeche Mode osoitti olevansa kovassa vedossa. Tunnelma täydessä jäähallissa nousi kattoon kun avaruusaiheisiin lavasteisiin verhoutunut Depeche Mode heitti jäätävällä varmuudella hittipainotteisen settinsä.
Uuden levyn avausraita A pain that I'm used to aloittaa illan. Laulusolisti Gahan pyärittelee mikkitelinettä harmaaseen pikkutakkiin verhoutuneena ja verryttelee kuin kissa paistin äärellä.
Kitaristi Martin Gore on pukeutunut levyn kannen enkeliksi. Hämmentävään mustaan asusteeseen kuuluvat töyhtöpäähine ja siivet. Levyn biisijärjestystä noudattaen seuraa John the revelator, joka kuulostaa kitarariffeineen yhtyeen takavuosien Personal Jesus -hitiltä.
Eturivin tytöt villintyvät kun Gahan viskaa takkinsa lavan nurkkaan. Tatuoidut käsivarret paljastuvat mustan liivin alta. Liivikin lentää kohta pois ja tytöt saavat mitä haluavat.
Gahanin syvä matala ääni soi uhkaavana kun kiihkeätempoinen A question of time kajahtaa ilmoille. Se on ensimmäinen illan lukuisista vanhoista hiteistä. Sitä seuraavat Policy of truth ja Walking with my shoes [sic], jossa melankolinen messias Gahan anelee armoa ja saa sitä yhden jäähallillisen verran.
Tuorein sinkkulohkaisu, Suffer Well, ei kovassa seurassa kalpene. Kappale on Gahanin kynästä lähtöisin. Huomion arvoista siksi, että aiemmin sävellysvastuu on ollut täysin Goren vastuulla.
Roolijakoa tarkistettiin vuonna 2001 ilmestyneen Exciter-levyn jälkeen miesten riitaantuessa ja Gahanin siirtyessä soolouralle. Nyt sotakirveet on haudattu ja miehet huokuvat harmoniaa. Hyvä niin, olisi mahdotonta kuvitella bändiä ilman Gahania.
Kohta viisikymppinen Gahan on kypsynyt saman sarjan seksisymboliksi kuin Mick Jagger tai Bonokin.
80-luvulla Depeche Mode oli nörtti konemusiikkibändi ja Gahan sen söpö laulusolisti. 90-luvulla mies heittäytyi täysin rinnoin rock-elämään ja selviytyi huumesekoiluistaan vain täpärästi. Uusi synkempi imago ja lukuisat pop-hitit veivät bändin maailmansuosioon.
Yhtyeen kappaleet ovat tarkoin harkittuja kokonaisuuksia joissa kaikki palat ovat hallitusti kohdallaan. Siihen Gahanin itsevarma elvistely ja raju liikehdintä sopii täydellisesti luoden illuusion spontaaniudesta.
Kun live-kokoonpanossa vielä vaikutta loistava rumpali voi todellakin puhua rock-bändistä. 80-luvun syntikkapopbändistä on siihen ollut pitkä matka. Sen huomasi yhtyeen soittaessa varhaisen hittinsä Just can't get enough, joka kuulosti pirteydessään lainakappaleelta.
Tommi Virtanen / Kaleva
(kuvateksti: Depeche Moden laulusolisti Dave Gahan on seksisymboli)- (DMgirl)
"Eturivin tytöt villintyvät kun Gahan viskaa takkinsa lavan nurkkaan. Tatuoidut käsivarret paljastuvat mustan liivin alta. Liivikin lentää kohta pois ja tytöt saavat mitä haluavat."
Näinhän se olikin... Oih
Nimimerkillä, Eturivissä seissyt - (sisterofnight)
(DMgirl) kirjoitti:
"Eturivin tytöt villintyvät kun Gahan viskaa takkinsa lavan nurkkaan. Tatuoidut käsivarret paljastuvat mustan liivin alta. Liivikin lentää kohta pois ja tytöt saavat mitä haluavat."
Näinhän se olikin... Oih
Nimimerkillä, Eturivissä seissytI Want It All aikana oikeastaan jalat oli pettää alta, kun tajuntaan nousi lause "miten mies voikaan olla noin kaunis". Hetket, kun Dave tuli mun puolelle lavaa (harvemmin) ja otti vastaan ja antoi ylenpalttisesti rakkautta kasvot loistaen tyytyväisyyttä elämään juuri sillä hetkellä, ne oli unohtumattomia hetkiä!
- Uusiofani
(DMgirl) kirjoitti:
"Eturivin tytöt villintyvät kun Gahan viskaa takkinsa lavan nurkkaan. Tatuoidut käsivarret paljastuvat mustan liivin alta. Liivikin lentää kohta pois ja tytöt saavat mitä haluavat."
Näinhän se olikin... Oih
Nimimerkillä, Eturivissä seissytAijai, Dave on kyllä livenä ihan syötävän seksikäs edelleen, mikä oli positiivista havaita. :-) *vihertää kateudesta eturivin tytöille*
Allekirjoittaneelta sai jalat alta se kohtaus alkupuolella keikkaa, kun Gahan pyörähteli mikrofonin varren kanssa lavan vasempaan reunaan...ympäri, ympäri. Ah. Siinä oli jotain maagisen kaunista ja intensiivistä.
Onneksi se pikkutakki lähti aika nopsaan, Dave oli huomattavasti paremman näköinen pelkässä liivissä ja niissä erittäin istuvissa housuissa. Huh. - se on
Uusiofani kirjoitti:
Aijai, Dave on kyllä livenä ihan syötävän seksikäs edelleen, mikä oli positiivista havaita. :-) *vihertää kateudesta eturivin tytöille*
Allekirjoittaneelta sai jalat alta se kohtaus alkupuolella keikkaa, kun Gahan pyörähteli mikrofonin varren kanssa lavan vasempaan reunaan...ympäri, ympäri. Ah. Siinä oli jotain maagisen kaunista ja intensiivistä.
Onneksi se pikkutakki lähti aika nopsaan, Dave oli huomattavasti paremman näköinen pelkässä liivissä ja niissä erittäin istuvissa housuissa. Huh.ollu jo monta vuotta! Mäki jo 22v. kunnellu ja katellu,ni yhä tutisee.... ja ikää mulla sentäs jo 36....
- Annika
se on kirjoitti:
ollu jo monta vuotta! Mäki jo 22v. kunnellu ja katellu,ni yhä tutisee.... ja ikää mulla sentäs jo 36....
Ja miten Dave osaakin käyttää aivan täydellisesti istuvia housuja! :)
Tuollaisen ulkonäön ja taivaallisen äänen yhdistelmä on aivan uskomatonta..
Edellisen kerran kun DM oli täällä, sain kaveriltani, joka oli tuolloin Stockmannilla töissä, tekstiviestin keikan jälkeisenä päivänä, että arvaapa kuka kävi juuri hänen asiakkaanaan..
Tuolloin kyllä kirosin töissä istuessani! :) - miri
Annika kirjoitti:
Ja miten Dave osaakin käyttää aivan täydellisesti istuvia housuja! :)
Tuollaisen ulkonäön ja taivaallisen äänen yhdistelmä on aivan uskomatonta..
Edellisen kerran kun DM oli täällä, sain kaveriltani, joka oli tuolloin Stockmannilla töissä, tekstiviestin keikan jälkeisenä päivänä, että arvaapa kuka kävi juuri hänen asiakkaanaan..
Tuolloin kyllä kirosin töissä istuessani! :)..viserrätte,neitoset..Itselläni oli katsomopaikka,mutta ei se mitään..Näin DM:n ensi kertaa livenä,kokemus oli sanalla sanoen JÄRISYTTÄVÄ..
- Dave
...ja onnistunut kuva.
http://www.rockmusica.net/knews/index.php?Action=Full&NewsID=805- ...tähän mennessä
heh :D
- (sisterofnight)
Mielenkiintoisia tunnelmia tämä kirjoittaja aistinut, mutta se on tietenkin hänen näkemyksensä. Tähän saakka muut arviot ovat olleetkin pelkästään ylistäviä!
- Dave
(sisterofnight) kirjoitti:
Mielenkiintoisia tunnelmia tämä kirjoittaja aistinut, mutta se on tietenkin hänen näkemyksensä. Tähän saakka muut arviot ovat olleetkin pelkästään ylistäviä!
Vähän kriittinen mutta silti aika kehuva. Jotain samoja vaikutelmia mullakin. Kuva on kyllä loistava lisä melkein yliasialliselle tekstille :) Hyvä asenne.
- (sisterofnight)
Dave kirjoitti:
Vähän kriittinen mutta silti aika kehuva. Jotain samoja vaikutelmia mullakin. Kuva on kyllä loistava lisä melkein yliasialliselle tekstille :) Hyvä asenne.
Tosta sai sen käsityksen, että toi piirros, jossa Daven sixpack oli tosi loistavasti huomioitu, olis Hannu Laitalan itse piirtämä? Näillä kuvilla on tapana levitä kuin liekinheittimellä ympäri maailmaa, joten musta olis ollut kiva, jos se piirtäjän nimi olis ollut siinä kuvan alla tai kiinni kuvassa. Nimittäin minusta se on mahtava!!!
- (sisterofnight)
(sisterofnight) kirjoitti:
Tosta sai sen käsityksen, että toi piirros, jossa Daven sixpack oli tosi loistavasti huomioitu, olis Hannu Laitalan itse piirtämä? Näillä kuvilla on tapana levitä kuin liekinheittimellä ympäri maailmaa, joten musta olis ollut kiva, jos se piirtäjän nimi olis ollut siinä kuvan alla tai kiinni kuvassa. Nimittäin minusta se on mahtava!!!
Linkola, Hannu, kuvan piirtäjä. On tää kirjottaminen tänään taas vaikeeta.... Meniköhän vieläkään oikein...
- MrsFeathers
laitettu mukaan vähän kritiikkiäkin... tosin yleissävy oli edelleen mun mielestä asianmukaisen ylistävä :) Tai sitten mä vain katselen kaikkea Deppareihin liittyvää omien vaaleanpunaisten linssieni läpi ja tulkitsen positiivisuutta olevan sielläkin missä sitä ei välttämättä ole ;)
Kuva on kyllä tosi mahtava!!!
- (sisterofnight)
Löytyihän se pakollinen vähän heikompi arvio keikasta. Pitäähän jonkun edustaa niitäkin...
http://www.katosblog.com/2006/03/depeche-mode-06032006-hartwall-areena.html- Dave
...tällä kertaa. Kieltämättä aika pintapuolinen teksti. Ja tuota rumpali-kommenttia on aika vaikea ymmärtää. Ja uuden levyn slovarit? Tuosta saa sen kuvan että niitä olisi ollut paljonkin. No, ollaan avoimia kaikille mielipiteille.
- (sisterofnight)
Dave kirjoitti:
...tällä kertaa. Kieltämättä aika pintapuolinen teksti. Ja tuota rumpali-kommenttia on aika vaikea ymmärtää. Ja uuden levyn slovarit? Tuosta saa sen kuvan että niitä olisi ollut paljonkin. No, ollaan avoimia kaikille mielipiteille.
Christian Eignerin panos keikalla oli sen verran kovaa luokkaa, että tuota kohtaa en ymmärrä. Mutta ainahan voi olla muita syitä harmitukseen. Ulkona oli kylmä, bussilakko vitutti, Hartwall-areenan kalja kallista ja hapanta...
- SisterOfNight
Depeche Mode, The Bravery
06.03.2006 Hartwall-areena, Helsinki
Depeche Mode soitti Helsingissä sopivassa suhteessa rokkaavan suurhallikeikan.
Alku oli hieman hankala. Parin tunnin junamatkan jälkeen Hjallishallin lippupisteestä ei löytynytkään lippuani. Herrasmiehenä kieltäydyin vastaanottamasta Helsingin Sanomien Ilkka Mattilan lippua, vaikka sitä minulle tarjottiinkin. Pienen tutkailun jälkeen päädyimme yhteistuumin siihen, että Aku-Tuomas Mikkolalle varattu lippu kuuluu minulle, joten pääsin sisälle.
Depeche Moden Touring the Angel -kiertueella tämän vuoden osuudella on supportina kiertänyt newyorkilainen The Bravery, joka viime vuonna sai julki debyyttialbuminsa. Levynsä oli lievä pettymys verrattuna muihin viime vuosien tuoreisiin post punk -bändeihin sekä An Honest Mistake -singleensä, mutta keikallaan bändi näytti olevansa levyä paremmassa vauhdissa. Biisit sekä soundit toimivat ja bändi tuntui olevan erityisen innostunut tehtävästään.
Hieman synkistelevää uutta aaltoa, tilkka Blondie-discoa ja höysteeksi duranduranmaista tarttuvuutta oli The Braveryn resepti ja sillä yhtye varasti ansaitusti huomion puoleksi tunniksi ja loi hyvän odotustunnelman. The Braveryn heikoin lenkki on kitaristi, joka on sekä soitoltaan että ulkonäöltään liian rokkaava muuhun yhtyeeseen verrattuna, mutta niin oli Duran Duranillakin.
Depeche Moden lavalletulointron jälkeen keikka käynnistyi arvattavasti Playing the Angel -albumin tavoin A Pain That I'm Used to -biisillä. Loppuunmyydyn hallin yleisö oli heti mukana meiningissä. Lavarakennelma muistutti miellyttävästi 70-lukulaista avaruustietokilpailustudiota. Syntikat oli piilotettu ufomallisten metallikuorien taakse ja katosta roikkui suurikokoinen avaruuspallo, joka toimi iskulauseautomaattina antaen yleisölle pieniä vinkkejä siitä missä milloinkin mennään. Dave Gahanin, Martin Goren ja Andy Fletcherin apuna kiertueella oli tutuksi tulleen tavan mukaisesti rumpali sekä kosketinsoittaja.
Martin Goren kiertuepukeutuminen on aina yksi mielenkiintoinen odotuksen kohde. Turneen nimeen viitaten Gore oli pukeutunut mustaksi enkeliksi. Päässänsä Gorella oli musta roomalaista kypärää muistuttava kangaspäähine, ja siipineen ja päätöyhtöineen yleisilme oli enemmänkin lintumainen, mikä tänä päivänä on kuoleman enkeliäkin pelottavampi juttu.
Fletch oli syntikkansa takana kuin kuka tahansa nuorekas nelikymppinen IT-ammattilainen, ja Gahanilla oli aiemmiltakin kiertueilta tuttu "tumma liivipuku ilman paitaa" -tyylinsä. Takkinsa Gahan riisui jo kolmannessa biisissä ja rokkimeininkiään vokalisti korosti hieromalla haaroväliään, joka oli hetken aikaa myös videoscreenin pääaiheena.
Soundit olivat kunnossa ja Depeche Mode oli sopivassa suhteessa rokkaava suurhallikeikalle. Martin Gore soitti lähes jokaisessa biisissä kitaraa, ja Policy of Truthin, World in My Eyesin, Just Can't Get Enoughin ja Everything Countsin aikana Gorelle tuotiin lavalle oma ufokuorinen syntikkaständinsä. Precious-hitti kuultiin hieman vaisuna tulkintana, ja vaikka Gore kitaraa soittikin, niin yllättävästi intron ja väliosan kaiutetut kitaraiskut tulivatkin muun konemateriaalin mukana eivätkä live-soittona.
Gahanin kirjoittama Suffer Well jaksaa edelleenkin hämmästyttää hienoudellaan. Keikalla biisi toimi mainiona rauhallisemman osuuden lähtölaskentana. Tuoreen levyn kahdesta Goren laulamasta biisistä Helsingissä vuoron sai parempi eli Damaged People. Hienon tulkinnan jälkeen kuultiin vielä toinenkin Goren soolonumero eli Home, jonka aikana pallolla välkkyivät vuoronperään erikieliset käännökset biisin nimestä – ja koska Suomessa oltiin, niin kierros alkoi tietenkin koti-sanalla. Rauhallisesta tunnelmasta huolimatta Gorelle tuli ilmeisesti lämmin, sillä roomalaispäähine viskattiin lavamiksaajalle.
Gahanin lepohetken jälkeen tunnelma oli vielä hetken aikaa rauhallisempi. Lavalla kuultiin viimeisinä Playing the Angel -biiseinä I Want It All ja The Sinner in Me. Viiden biisin loppuhuipennuksen käynnisti I Feel You. Gahan riisui liivinsä ja tasa-arvoisena vuorotteluna näytettiin videomateriaalina erilaisia lähizoomauksia kyljellään maanneesta alastomasta naismallista.
Hittiputki jatkui Behind the Wheelilla sekä World in My Eyesilla, jonka aikana screenillä esiteltiin lähikuvia Gahanin lukuisista tatuoinneista. Personal Jesus oli aika monelle keikan kohokohta ja ”Reach out and touch faith” -huudatuksiin ei tarvinnut yleisöä juurikaan yllyttää. Enjoy the Silencen aikana screenillä esiteltiin onnistunut piirrosmukaelma biisin videosta, jossa Gahan kiipeää vuorelle pukeutuneena kuninkaan viittaan ja kruunuun. Kaikin puolin onnistunut keikka päättyi tuhansien ihmisten yhteislauluun ja yleisö oli valmiina encoreihin.
Encore alkoi riisutulla, mutta erittäin komealla pianoversiolla Shake the Diseasesta, jonka esittivät Gore ja live-kosketinsoittaja kahdestaan. Jatkokseen kaunis tunnelmointi sai ihastuttavan hömpän Just Can’t Get Enoughin sekä Everything Countsin, jonka yleisölaulanta lähenteli volyymissaan Enjoy the Silencen kertosäettä.
Lavalta poistuttuaan Depeche Mode antoi odottaa itseään pitkään, mutta toinenkin encore saatiin. Never Let Me Down oli odotettu encore-pala, mutta viimeinen biisi oli keikan suurin yllättäjä niin valinnallisestikin kuin esitykseltään. Exciterin kaunis gospel-päätös Goodnight Lovers kuultiin Gahanin ja Goren duettona. Välillä riidoissakin ollut kaksikko lauloi ensiksi vierekkäin, sitten selät vastakkain ja lopulta kaulakkain. Biisin päätteeksi Gahan vielä suuteli Gorea päälaelle. ”When you're born a lover, You're born to suffer, Like all soul sisters and soul brothers”. Kaunista, niin kaunista.
Settilista: Intro, A Pain That I'm Used to, John the Revelator, A Question of Time, Policy of Truth, Precious, Walking in My Shoes, Suffer Well, Damaged People, Home, I Want It All, The Sinner in Me, I Feel You, Behind the Wheel, World in My Eyes, Personal Jesus, Enjoy the Silence /// Encore: Shake the Disease, Just Can't Get Enough, Everything Counts /// encore #2:, Never Let Me Down Again, Goodnight Lovers
Teksti: Aku-Tuomas Mattila
http://www.suezine.fi/liveraportit?t=1&sid=326- DMgirl
Tästä jutusta minä pidin!
Olipas toimittaja tarkka, kun on huomannut nuo kaikki yksityiskohdatkin, esim.
screenillä esitetyt kuvamateriaalit ym...
Mun silmät kyllä oli suuri osa ajasta kohdistettuna Gahaniin, miksiköhän ;) - (sisterofnight)
DMgirl kirjoitti:
Tästä jutusta minä pidin!
Olipas toimittaja tarkka, kun on huomannut nuo kaikki yksityiskohdatkin, esim.
screenillä esitetyt kuvamateriaalit ym...
Mun silmät kyllä oli suuri osa ajasta kohdistettuna Gahaniin, miksiköhän ;)Enpä muista screeneistä ja teräspalloista oikeastaan yhtikäs mitään minäkään, ihanaa Martinia ja vielä ihanampaa Davea seuratessa ja musiikista nauttiessa meni koko ilta. Tuleva dvd voikin sitten näyttää ihan eri show'lta :D
- MrsFeathers
Ohoh, olipas hyvä ja tarkka reportaasi! Pidin myös koko jutun sävystä - se oli jotenkin lämminhenkinen :)
- Agent Orange
MrsFeathers kirjoitti:
Ohoh, olipas hyvä ja tarkka reportaasi! Pidin myös koko jutun sävystä - se oli jotenkin lämminhenkinen :)
On se kiva että joku on sitä palloakin jaksanut vahdata! Sitä vartenhan se siellä oli...Itse en siitä pallosta muista muuta kuin alun "Hello" -tekstin ja sitten huomio kiinnittyikin jo ihan muihin asioihin ;)
- MrsFeathers
Agent Orange kirjoitti:
On se kiva että joku on sitä palloakin jaksanut vahdata! Sitä vartenhan se siellä oli...Itse en siitä pallosta muista muuta kuin alun "Hello" -tekstin ja sitten huomio kiinnittyikin jo ihan muihin asioihin ;)
pakko myöntää - mä kyllä tarkkailin sitä palloakin silmä kovana > ja sitten lepuutin silmiäni Martinissa ja Davessa
:)
- (sisterofnight)
Takana on luja putki rilluvuosien
DEPECHE MODE 6.3.06 Hartwall Areena Helsinki
Uskokaa tai älkää, Depeche Mode perustettiin 26 vuotta sitten. Ja sen esiasete, Andy Fletcherin ja sittemmin Yazossa ja Erasuressa vaikuttaneen Vince Clarken muodostama (älkää naurako!) No Romance in China, jo 30 vuotta sitten!
Tätä väittämää tukee Hartwall Areena illassa vain kaksi seikkaa: Martin Goren kurttuiset kasvot ja hyvinvoivan Andy Fletcherin habituksesta huokuva keski-ikäisyys. Muuten lavalla häärää yhtye, jonka parasta ennen -päiväykseen on kaikesta päätellen vielä reilusti aikaa.
Mitä kokoonpanoon tuee, Depeche Mode on harvinainen ilmiö: "kaksimiehinen trio". Kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti jo kolmannen kerran tässä arviossa mainittava Andy Fletcher kun pimputtelee syntetisaattoreita vain sen verran kuin bändin käytännön asioiden hoitelemiselta joutaa.
Musiikillisesti Depeche Mode onkin nojannut Alan Wilderin lähdön jälkeen kahteen tukipylvääseen, kitaristi Martin Goreen ja yhä enemmän myös laulaja Dave Gahaniin. Tänä iltana yhtye saa taustatukea vain kahdelta kiertuemuusikolta, mikä onkin ilalhduttavaa. Gospel-laulajattaria, kakkoskitaristeja tai muuta ylimääräistä sirkusta jää tuksin kukaan kaipaamaan.
Keikka alkaa kahdella uuden Playing The Angel -albumin kappaleella. A Pain That I'm Used To ja Join [sic] the Revelator eivät ole sävellyksinä kaksisia, mutta todistavat bändin livesoundin olevan ällistyttävän muhkea ja Gahanin äänen olevan kunnossa.
Ensimmäisenä DM-klassikkona kuullaan A Question Of Time, joka saa pelkäämään pahinta, kun Gahan jättää kertosäkeet laulamatta - ja niin jättää yleisökin. Jonnekin alitajunnan pimeisiin onkaloihin kätketyt muistot vaisusta viiden vuoden takaisesta Mode-keikasta ja Gahanin Provinssirock-farssista alkavat nousta esiin.
Pelko osoittautuu kuitenkin turhaksi. Gahan, kenties hieman vaivaantuneena suomalaisyleisön kohteliaasta käytöksestä, keskittyy lähinnä laulamiseen, ja - paradoksaalista kyllä - miehen esiintymine on sitä myöten vakuuttavampaa kuin edellisillä kerroilla. Policy Of Truth, Walking In My Shoes ja uuden albumin ensisingle Precious ovatkin synkkää ja ihanaa pophurmosta.
Illan kuningas (tai kuningatar, miten vaan) on kuitenkin sulkiin sonnustautunut, viisi vuotta sitten lähes masentavasti esiintynyt Martin Gore, joka kaikessa rujoudessaan näyttää upealta. Ja kuulostaa - miehen soolovedoista Home ja vain pianon säestyksellä ensimmäisenä encorena esitetty Shake The Disease saavat ihon kananlihalle.
Parhaimmillaan Depeche Mode on setin loppupuolella, kun Areenalla kaikuvat vuoroin I Feel You, Behind The Wheel ja World In My Eyes. Näistä viimeisen kohdalla Gahan tosin väläyttää vähemmän ihastuttavaa puoltaan ja esittelee kesken biisin Andy Fletcherin, joka vastaa irvistelemällä kameralle ja venkoilemalla Gahanin selän takana. Pitääkö bändin synkimpiin ja tunnemallisimpiin kuuluva kappale pilata näin? Ilmeisesti pitää.
Encoreissa Gahan yrittää laulattaa yleisöllä täkäläisittäin suht tuntemattomalla Everything Countsilla, eikä siitä tietenkään mitään tule. Basildonin pojat saapuvat kuitenkin lavalle vielä toistamiseen ja päättävät hienon illan hienolla tavalla: ensin Never Let Me Down Again ja perään yllärinä GOodnight Lovers, jonka Gahan ja Gore esittävät toisiaan veljellisesti halaillen.
Kun Gahan aplodien raikuessa antaa hellän suudelman Goren otsalle, tuntuu hetkessä kiteytyvän aika paljon veteraani-ikäisen bändin historiaa - ja kuka tietää, ehkä tulevaisuuttakin.
Antti Lähde / Rumba
KOMMENTTI: EVVK?
Areenalle saapuessaan sai hieraista silmiään, kun katsahti ensimmäisen kerran lavalle. Depeche Moden lavarakennelmasta juolahti mieleen Lapinlahden Lintujen Kuudesti laukeava -tv-sarja ja sen Tähtireki-sketsi, joka parodioi herkullisesti Star Trek -scifi-klassikkoa.
Tähtireki muistetaan parhaiten paitsi EVVK-sanonnan ("ei voisi vähempää kiinnostaa") lanseeraamisesta, myös epäonnistuneen sädetysoperaation seurauksena alukselle pelmahtaneesta kansanedustaja Osmo Soininvaarasta ja tämän kuolemattomasta kysymyksestä: "Anteeks, mut onks täällä ne Vihreiden vaalivalvojaiset?"
"Futuristiset" syntetisaattorimodulit olivat erinomaisen ankean näköiset, jollain vaikeasti määriteltävällä, TV2:n kotimaisesta tuotannosta muistuttavalla tavalla. Eikä yllä möllöttänyt valtaisa avaruusdiscopallo juuri kohentanut tilannetta. Pallossa luki joukko ydinsanoja ("pain", "vice", "angel", "love"...) joita valaistiin vuorotellen. Vaikka sympaattinen pallo teki epäilemättä parhaansa, ei se onnistunut missään vaiheessa lisäämään keikan vaikuttavuutta unssinkaan verran.
Sanotaan nyt kohteliaasti, että Anton Corbijn on pystynyt parempaankin.
Video-screenit olivat sen sijaan täyttä asiaa. Niille tuutattiin runsaasti live-materiaalia bändistä ja yleisöstä, ja materiaalia manipuloitiin lennosta varsin innovatiivisilla ja aina visuaalisesti vaikuttavilla tavoilla.
Antti Lähde
Kuvatekstit: Maltillisesti esiintyneeltä Dave Gahanilta (takana) ja kurttunaamaiselta Martin Gorelta nähtiin Hartwall Areenalla muun muassa veljellistä halailua (kuva on ihan keikan alusta, Davella vielä takki päällä)
Lisäksi sivulla on vertailun vuoksi näkyvillä 19.9.01 ja 6.3.06 biisilistat. '01 lista vähän vaan väärässä järjestyksessä :/
Kommentin vieressä kolme virallisilta sivuilta (krediitti Daniel Barassille) kaapattua pientä kuvaa teräspallosta, isompi kuva on kyllä taas hyvä, Tomi Palsan käsialaa.- (sama)
Ihan hyvä arvio, olen itse asiassa itsekin sitä mieltä, että Daven riehunta haittaa laulusuoritusta. Silti, Depeche Mode livenä "on" hyperaktiivinen ja rakastettava Dave sekä välillä lentoon pääsevä Martin (jonka naama ei tod. ole kurtussa). Taas yksi toimittaja, joka kerkeää keikan aikana tiirailla lavasteita ja intoilla screeneistä :o
- Petronella
Martin tuntuu herättävän toimittajissa, musiikillisten kehujen lisäksi, ulkomuotoon liittyviä antipatioita. Hesarin jutussa Martinia sanottiin kanaksi ja tässä jutussa kurttunaamaksi! En tykkää yhtään! :(
- Agent Orange
Petronella kirjoitti:
Martin tuntuu herättävän toimittajissa, musiikillisten kehujen lisäksi, ulkomuotoon liittyviä antipatioita. Hesarin jutussa Martinia sanottiin kanaksi ja tässä jutussa kurttunaamaksi! En tykkää yhtään! :(
Ei nuo toimittajat tunnu tajuavan, että Martin on Depeche Moden sydän. Leipätyökseenhän ne noita konsertteja arvostelee ja silloin on tietty helpompi kiinnittää huomiota vaan ulkoisiin seikkoihin. Voisi kyllä silti vähän kiinnittää huomiota, kenestä kirjoittavat ja miten =/
- Lefa
TÄYDELLISEN LÄSNÄ JA ELÄMÄNSÄ VEDOSSA
DEPECHE MODE
6.3. Hartwall Areena,Helsinki
Newyorkilainen The Bravery on ajallemme tyypillinen ensilevynsä julkaissut lupaus. Kun riisuu kohkaamisen, pillifarkut,Converset, mustalaisvillapaidat ja lainaukset vuosilta 1980-1982, jäljelle ei jää mitään.
Martin Gorella ei tätä ongelmaa ole, vaikka Depeche Moden biisinikkari näyttääkin lavalla lähinnä lämpimässä kaljassa uitetulta paholaismehiläiseltä. Hupaisasta lavaolemuksestaan huolimatta Gore on lavalla vakuuttava, selkeästi innoissaan ja täydellisen läsnä. Goren laulama Home onkin koko keikan huippukohta.
Laulaja David Gahan on perinteisempänä keulakuvana oiva aisapari Gorelle. Gahanilla on karismaa kuin kreikkalaisella hovimestarilla. Hänen ei tarvitse edes hirveästi ponnistella saadakseen suomalaisyleisön mukaan. Yhtään pidempää välispiikkiä ei esimerkiksi tule.
Gahanin esiintyminen ja vahva laulu toimisivat sataprosenttisesti, vaikka ei tietäisi miehen sydämen pysähtyneen pariinkin otteeseen 90-luvulla huumeissa rypemisen seurauksena. Bändin musiikillinen ja ilmaisullinen kehitys pysähtyi jo hivenen aiemmin, Alan Wilderin eroamisen aikoihin. Mutta turvallisuuden ja jatkuvuuden tunne ei Depeche Moden tapauksessa ole haitaksi. Gahanista ja Goresta huokuu kerrankin harmonia ja terve itsevarmuus. Samaa ei voi sanoa kolmannesta alkuperäisjäsenestä Andy Fletcheristä, joka sopisi paremmin tilitoimistoon kuin avaruusaseman lavalle räpläämään merkityksettömästi syntikan nuppeja.
Perinteistä koneistusta ryyditetään livenä Goren sähkökitaran lisäksi kunnon rumpalilla ja kosketinsoittajalla. Se on fiksua, sillä soundi säilyy suurillakin areenoilla avarana. Laulu tuntuu välillä olevan jopa liian isolla, kuten vanhalla suosikillani Walking In My Shoes, joka ei yllättäen kuulosta livenä miltään.
Biisilistalla on kolmasosa Violatoria, Kolmasosa muuta ja kolmasosa viimevuotista Playing The Angelia. Levyhän kävi jopa listäkärjessä Suomessa. Maailmanlaajuisesti se ei ole mikään uutinen, vetihän bändi 101:n aikoihin Amerikassa suurimmatkin esiintymispaikat täyteen. Samoihin aikoihin Rollarit, Gunnarit ja U2 joutuivat tyytymään puolta pienempiin stadioneihin.
Maailmalla Depeche Moden vakava syntikkapop on soinut niin teinien makuuhuoneissa kuin suurkaupunkien nahkaluolissakin. Suomessa ruutupaitainen rockväki suhtautui Depeche Modeen nihkeästi ihan 90-luvulle asti, jolloin Neljä Ruusua uskalsi ylistää ja ottaa vaikutteita yhdeltä aikamme suurista, joka on tällä hetkellä elämänsä vedossa.
KAI LATVALEHTO- SisterOfNight
Soundi tästä ketjusta puuttuikin. Hmmm, arvostelu on tietty aina arvostelijansa näköinen :/. Meikäläiseen vertaus Martinista lämpimässä kaljassa uitettuna paholaismehiläisenä ei ihan iske. Miten monen bissen jälkeen tollasen kielikuvan voi keksiä?!? Martin muistuttaa pikemminkin pientä kerubia, enkeliä, joka lämmittelee korviaan mohikaanipipo päässä. Lehti pitää kummiskin ostaa kuvien toivossa ;)
- Lefa
SisterOfNight kirjoitti:
Soundi tästä ketjusta puuttuikin. Hmmm, arvostelu on tietty aina arvostelijansa näköinen :/. Meikäläiseen vertaus Martinista lämpimässä kaljassa uitettuna paholaismehiläisenä ei ihan iske. Miten monen bissen jälkeen tollasen kielikuvan voi keksiä?!? Martin muistuttaa pikemminkin pientä kerubia, enkeliä, joka lämmittelee korviaan mohikaanipipo päässä. Lehti pitää kummiskin ostaa kuvien toivossa ;)
Musta tuo vertaus oli ihan hauska, sitä vaan mietin että miks juuri LÄMPIMÄSSÄ kaljassa???
Yleensä nuo Martinin lava-asusteet on olleet ihan kiehtovia, mut pakko sanoa että toi tämänkertainen hattu on ihan pikkuisen liikaa...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ja taas ammuttu kokkolassa
Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.344051Kuinka kauan
Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?1131533Milli-helenalla ongelmia
Suomen virkavallan kanssa. Eipä ole ihme kun on etsintäkuullutettu jenkkilässäkin. Vähiin käy oleskelupaikat virottarell2481486Helena Koivu on äiti
Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.1821244Ja taas kerran hallinto-oikeus että pieleen meni
Hallinto-oikeus kumosi kunnanhallituksen päätöksen vuokratalojen pääomituksesta. https://sysmad10.oncloudos.com/cgi/DREQ831015Löydänköhän koskaan
Sunlaista herkkää tunteellista joka jumaloi mua. Tuskin. Siksi harmittaa että asiat meni näin 🥲1301011Purra saksii taas. Hän on mielipuuhassaan.
Nyt hän leikkaa hyvinvointialueiltamme kymmeniä miljoonia. Sotea romutetaan tylysti. Terveydenhoitoamme kurjistetaan. ht254978Kun näen sinut
tulen iloiseksi. Tuskin uskallan katsoa sinua, herätät minussa niin paljon tunteita. En tunne sinua hyvin, mutta jotain34953- 62949
Kaipaan sua, Jii
Haluaisin vaan olla sylissäsi ja kuunnella mitä ajattelet, mistä haaveilet, mistä olet huolissasi jne 🥹 🫂56785