marja-aronian leikkaaminen

vende

Osaisiko joku neuvoa miten tulee menetellä marja-aronia pensasaidan kanssa.

Aita oli ollut edellisellä omistajalla suht´hyvä kuntoinen. Aikaisempi omistaja ei ollut tehnyt pensasaidalle n. 3 vuoteen mitään..

Viime keväänä en ehtinyt tehdä aidalle mitään vaan leikaksin sitä kesällä.
Leikkasin vanhoja kuivuneita oksia pois ja jotenkin loppukesästä näytti siltä, että aita "kärsi" leikkaamisesta.

Milloin aitaa tulee leikata; heti lumien jälkeen, versovaiheessa vai syskyllä? Pitäisikö tänä keväänä leikata pensasta jotenkin, jotta sen saisi tuuheammaksi ja mistä tietää mistä kohdin pitää leikata? Vai pitäisikö jättää pensas rauhaan ja seurata sitä tänä kesänä?

Kiitos jos osaat neuvoa tässä visaisessa pulmassa. :)

21

60879

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Keväällä/kesällä/syksyllä

      Marja-aronia on hieno aidannekasvi, joka vaatii leikkausta vain harvoin. Pensaasta poistetaan vanhimpia oksia silloin tällöin. Heikot ja vahingoittuneet oksat poistetaan heti, kun niitä ilmantuu. Juurivesoja harvennetaan, jos niitä kasvaa runsaasti. Paras leikkausaika on keväällä ennen silmujen avautumista.


      Marja-aroniaa leikataan varhain keväällä tai syksyllä, kun kasvukausi on päättynyt. Se sietää leikkaamista hyvin ja sitä voidaan tarvittaessa kasvattaa myös muotoon leikattuna aitana. Muotoon leikattavaa aitaa typistetään muutamia kertoja myös kesän aikana.

      • Anonyymi

        Olen leikannut aidan täydessä lehdessä eli kesä-heinäkuussa pääasiassa muotoon. Ei ole kärsinyt yhtään. Puutarhuri kertoi että 15 cm uutta kasvua jätetään ja muu poistetaan. Ei tuuhennu juuresta vaan olen istuttanut uusia taimia harventuneisiin kohtiin


    • itsekin aloitteleva

      Kyllähän se kai aroniakin vaatii sen hyvin säännöllisen leikkauksen, jotta sen tuuheaksi saa. Siis jo ihan alun alkaen istutusleikkaus ja sitten vuosittain uutta jätetään vain sellainen "peukalon - etusormen" -mitta. Meillä marja-aronia istutettu rajalle ja ollut hoitamatta vuosia (edelliset asukkaat), joten nyt sen joutuu vetämään ihan lyhyeksi keväällä ja siitä lähdemme kasvattamaan. Ei ole todellakaan kovin peittävä, koska istutettu liian harvaan ja sitten kun syksyllä oli marjoja aivan vietävästi, oksat roikkui melkein vaakatasossa. Sääli kun ei kaikki viitsi nähdä vaivaa kun ensin jotain istuttavat. Tuollaisenaan hoitamattomana mielestäni mikään aita ei ole kauniin näköinen, varsinkin kun se on aitana kahdelle omakotitalotontille, eri asia jos olisi vain tontin rajana asumattomalle alueelle.

      • Peukalo keskellä kämmentä..

        Haluaisin tarkennusta tuohon leikkausasiaan.
        Siis mitä tarkoitetaan, että uutta jätetään vain peukalon mitan verran.
        Siis mitä uutta?
        Muutettiin talvella ja pihassa kasvaa aroniapensas korkeudeltaan 1-1,5 m. Leikkaanko
        pensasta siis latvasta tasaiseksi vai jokaista oksaa erikseen? Ja kuinka paljon suunnilleen pois leikattava pätkä on pitkä? 10 cm, 5 cm???
        Leikataanko jotkut oksat pois ihan läheltä maanpintaa?
        Olisin kiitollinen, jos joku viitsisi vastata ja selittää ihan tosi yksinkertaisesti yksinkertaiselle :)


      • viherpeukalo minäkään
        Peukalo keskellä kämmentä.. kirjoitti:

        Haluaisin tarkennusta tuohon leikkausasiaan.
        Siis mitä tarkoitetaan, että uutta jätetään vain peukalon mitan verran.
        Siis mitä uutta?
        Muutettiin talvella ja pihassa kasvaa aroniapensas korkeudeltaan 1-1,5 m. Leikkaanko
        pensasta siis latvasta tasaiseksi vai jokaista oksaa erikseen? Ja kuinka paljon suunnilleen pois leikattava pätkä on pitkä? 10 cm, 5 cm???
        Leikataanko jotkut oksat pois ihan läheltä maanpintaa?
        Olisin kiitollinen, jos joku viitsisi vastata ja selittää ihan tosi yksinkertaisesti yksinkertaiselle :)

        Me leikkasimme edellisessä asunnossa Aroniapensaan pensasleikkurilla kevättalvella joka vuosi (4v aikana) ja suunnilleen samasta korkeudesta. Uuden jättämisellä tarkoitetaan varmaan edellisen kesän aikana kasvanutta osaa. Meillä se oli luokkaa 20-25 cm ja koska aita oli jo yli 2m korkea, en jättänyt uutta osaa. Sivuilta leikkaamalla saa myös tiheämmäksi, mutta marjoja saattaa tulla seuraavana kesänä vähemmän.
        Kun pensasta vielä kasvatetaan, muistelen lukeneeni, että latvuksesta jätetään n. 10cm uutta osaa leikkauksen yhteydessä.
        Marjat ovat myös vitamiinipitoisia ja teen niistä viiniä, jossa on myös puna- ja mustaherukkaa, näitä enemmän kuin Aroniaa.
        Muutettuamme isompaan rivariin keväällä, meillä on taas sattumalta puna- ja mustaherukkaa sekä Aroniapensas pienen pihan ympärillä, joten viinin teko jatkuu ;))


    • pijami

      voiko leikata jo nyt vai pitääkö odottaa että yöt lämpenevät vai voiko leikata vaikka on pakkastakin.

    • omakotiasukas

      Marja-arniaan on tullut kuollutta, keltaista lehdistöä. Millä myrkytän, ettei koko aita kuole? Otin jo kaksi kuollutta pensasta pois ja istutin uudet.

    • hemppsu

      Meidän pihassa on ollut kymmenisen vuotta mustamarja-aronia.
      Tänään juuri vedettiin puska ihan matalaksi, sormen mittaiseksi jätettiin.
      Edellisen kerran se on leikattu viitisen vuotta sitten ja nyt pituutta oli reilu 3 metriä.
      Meillä on puska voinut hyvin ihan niinkin yksinkertaisesti, että ollaan vaan leikattu huonoja oksia pois niiden ilmestyttyä ja uudet oksanalut katkottu juuresta heti kun niitä on ilmestynyt.
      Nyt on puska matalana eikä syksyllä ole niin kamalaa haravoimista. Mustamarja-aronia on todella nopea kasvamaan joten ensi kesänä on jo matala puska pihassa.

    • Jos lyhyeksi ...

      Jos meinaa lyhteksi vetää, niin keväällä kannattaa leikata (ennen versoja). Jäeteään 10 - 15 cm pituiseksi. Seuraavana keväänä toistetaan leikkaus ja jätetään uusien oksien pituudeksi sama 10 - 15 cm. Näin saadaan tuuhea pensas heti alhaalta alkaen. Sitten annetaan kasvaa ja leikataan vain (joka vuosi) haluttuun muotoon.

    • Gardener in Tampere
    • jsu1

      Montako vuotta voi kasvattaa marja-aronian pensasaitaa, ennenkuin se täytyy leikata lähes juuresta poikki ja aloittaa kasvattamaan uutta pensasaitaa ? Onko tähän mitään vuosirajaa, vai mitkä on ne määritelmät jolloin se pitäisi leikata lähes juuresta poikki ? Vastausta odotellen.

      • Yleisohje

        Pensasaitaa ei hoideta noin, vaan sitä hoitoleikataan kevyesti joka vuosi. Kun hoidat sitä ALUSTA ALKAEN oikein, niin aita pysyy aina hyvän näköisenä.

        Ensimmäinen leikkaus tehdään samalla, kun istutat taimet. Jos istutat syksyllä, niin leikkauksen voi jättää kevääseen, mutta tee se heti lumien sulettua.
        Jos yhtään yrität, niin lähes juuresta poikki ehkä parinkymmenen vuoden kuluttua.


    • mies 33v

      joka kevät kannattaa leikata, meillä kasvaa voin 50-70cm pituutta joka kesä. ei tarvitse matalaksi laittaa kun pätkäisee vaikka joka viidennen vähän alempaa poikki. hyvin pysynyt tuuheana ja koko tonttia kiertää aronia. lannoitettu on ja kalkittu joka kevät. ainakin Lahden korkeudella menestyy hyvin vaikka vielä savimaata koko tontti. huhtikuussa olen yleensä leikannut. todella tasainen ja tiheä on aita ollut

    • Vauhko2

      Voiko n. 10v vanhan marja-aroniapensasaidan leikata ihan alas vielä näin kesällä? Olen käsittänyt, että muotoiluleikkauksille ihan hyvä aika on juhannukseen asti, mutta voiko silloin vielä leikata ihan tyngäksi astikin? Vai pitääkö odottaa syksyyn tai ensi kevääseen?

    • Axelandes Tsubb

      Voiko leikata saksilla vai menevätkö pilalle siitä?

      • Anonyymi

        Menee todellakin. Osta sekatööri. Pari euroa.


    • Omakotikallis

      Meillä on 2kpl noin 2 m korkeaa maraja-aronia pensasta ja aion leikata nyt syksyllä maahan asti,kunhn marjt on kerätty. Saa sitten nähdä nouseeko yhtään tynkää keväällä.

    • arielvh

      Miten ton saa kasvamaan,aita on jo 10 vuotta vanha eikä korkeutta oo kun metri.

      • Anonyymi

        Ole onnellinen jos noin selviät😊😂


    • Nokkoset_kukkivat

      Tarkoitiko aroniaa? Kasvupaikan pitää mieluusti olla tuoreen puoleinen ja aurinkoinen tai pieni varjo sallitaan. Lannoita vapun aikoihin, jotain eläinperäistä. Poni tai kananen voi auttaa lannoitteen hankinnassa. Aidan lannoittamiseen tarvitaan useamman kanasen apu. Kevättalvella voi käydä kaatamassa kalkkia pensaille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      258
      800
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe