NUOHOUSTOIMI SUOMESSA
Nuohoustöitä tekee Suomessa noin 900 henkilöä, joista vajaat 500 on yksityisyrittäjinä toimivia piirinuohoojia. Osa-aikaisia piirinuohoojia em. määrästä on noin sata. Piirinuohoojien palveluksessa on runsaat 300 työntekijää. Kunnallisia nuohouslaitoksia on kolme: Iisalmi, Imatra ja Sievi. Alueellinen nuohouslaitos on käytössä Tampereen aluepelastuslaitoksessa (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala ja Tampere). Parissa kunnassa on käytössä niin sanottu sopimusperusteinen nuohous.
Nuohoojien määrä on ollut laskusuunnassa. 1980-luvun alussa nuohoojia oli noin 1200 ja piirejä 850 kpl. Nuohoojien työtilanne on tällä hetkellä hyvä. Ammattitaitoisia nuohoojia ei ole riittävästi, ts. alalle ei saada tarvetta vastaavasti työvoimaa.
Lainsäädäntö
Nuohousta on kautta aikojen suoritettu, jotta savuhormeihin ja tulisijoihin kertyvä palamisjäte ei aiheuttaisi tulipalon vaaraa. Paloturvallisuuden lisäksi nuohoustoiminnan tavoitteena on energian taloudellinen käyttö (energiansäästö) sekä ympäristönsuojelu ja ihmisten terveys ja hyvinvointi.
Yhteiskunta on katsonut tarpeelliseksi määrätä nuohousvelvoitteen lakisääteisenä. Nuohous perustuu Suomessa pelastuslakiin ja -asetukseen. Lain mukaan kiinteistön omistajan ja haltijan on huolehdittava, että tulisijat ja savuhormit nuohotaan sekä ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot puhdistetaan määrävälein. Pelastustoimesta vastaava ministeriö voi antaa määräyksiä nuohouksien suorittamisesta, ilmanvaihtokanavien ja -laitteistojen puhdistamisesta.
Jos kiinteistön omistaja tai haltija ei hoida nuohouksiaan lain säännösten mukaan voi lääninhallitus pakottaa niskoittelijan noudattamaan lakia uhkasakolla tai sillä uhalla, että tekemättä jäänyt nuohous suoritetaan laiminlyöjän kustannuksella. Edelleen lain mukaan voidaan laiminlyöjä tuomita pelastusrikkomuksesta sakkoon. Samat pykälät koskevat myös nuohouskortiston pitämistä.
Pelastuslain 40 §:n mukaan " nuohoojan ammatin harjoittajalta, hänen palveluksessaan olevalta itsenäisesti nuohoustyötä tekevältä ja alueen pelastustoimen palveluksessa olevalta nuohoojalta vaaditaan nuohoojan ammattitutkinto ".
Nuohouksen järjestämisestä laissa (39 §) todetaan, että alueen pelastustoimi päättää nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan. Alueen pelastustoimi voi alueellaan tai osassa sitä
1) tuottaa nuohouspalvelut itse (= alueellinen nuohoustoiminta) tai
2) hankkia nuohouspalvelut muulta palvelujen tuottajalta (=piirinuohousjärjestelmä) taikka
3) sallia rakennuksen omistajan tai haltijan sopia nuohouksesta palvelujen tuottajan kanssa (=sopimusperusteinen nuohous).
Alueen pelastustoimen järjestäessä nuohouspalvelut 1 ja 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla, se päättää myös nuohouksesta perittävästä maksusta.
Myös vioista ilmoittaminen sisältyy lakiin. Laissa (41 §) todetaan, että jos nuohooja havaitsee tulisijoissa ja savuhormeissa vikoja ja puutteita, joista voi aiheutua tulipalon vaara, on hänen ilmoitettava niistä kirjallisesti nuohottavan kohteen edustajalle ja alueen pelastusviranomaiselle.
Lain 42 §:n mukaan nuohoustoimen harjoittajan tulee pitää luetteloa nuohoamistaan kohteista ja antaa luettelosta pyydettäessä maksutta tietoja alueen pelastusviranomaiselle. Tietoja tulee säilyttää kymmenen vuoden ajan toimenpiteen suorittamisesta.
Nuohousasetus
Edellä mainittujen lisäksi tarkemmat säännökset nuohouksesta ja ilmanvaihtolaitteiden puhdistuksesta ilmenevät sisäasiainministeriön antamista asetuksista. Nuohousasetus tuli voimaan 1.8.2005.
Käytössä oleva kiinteällä polttoaineella, useammilla polttoaineilla tai raskasöljyllä toimiva tulisija hormeineen on nuohottava vuoden välein. Suuluukuttoman tulisijan (avotakka) tulipesää ei nuohota, ellei siitä erikseen sovita.
Yksinomaan kevytöljykäyttöinen tulisija hormeineen on nuohottava vuoden välein. Tämä määräväli ei koske keskuslämmityskattilan tulipesää ja tulipintoja.
Omaan yksityiseen käyttöön pääasiassa tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein. Muuhun kuin omaan yksityiseen käyttöön tarkoitetun, säännöllisessä käytössä olevan vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava vuoden välein.
Nuohous suoritetaan tarkoituksenmukaisena ajankohtana.
Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja hormi on nuohottava lisäksi ennen käyttöönottoa.
Ilmanvaihtokanavien ja -laitteistojen puhdistusasetus
Sisäasiainministeriö on antanut 1.10.2001 voimaantulleen asetuksen ilmanvaihtokanavien ja laitteistojen puhdistamisesta.
Asetuksen mukaan kerran vuodessa on puhdistettava
• ammattimaisten ruuanvalmistuspaikkojen ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot;
• ruiskumaalaamon, puusepäntehtaan ja -liikkeen, tekstiilitehtaan, pesulan, leipomon ja savustamon ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot sekä ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot, jotka ovat sellaisessa teollisuus- tai muussa tilassa, missä ilmanvaihtokanaviin kerääntyy runsaasti herkästi paloa levittäviä aineita;
• ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot huonetilassa, jossa teollisesti valmistetaan tai teknisesti käytetään palavaa nestettä.
Vähintään viiden vuoden välein tulee puhdistaa
• sairaalan, vanhainkodin ja suljetun rangaistuslaitoksen ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot;
• päivähoitolaitoksen, koulun, hotellin, lomakodin, asuntolan ja ravintolan ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot.
Kunnan pelastusviranomainen voi yksittäisessä kohteessa määrätä pelastustoimesta annetun lain 31 §:n nojalla ilmanvaihtolaitteiston puhdistamisesta.
Nuohoustyöohjeet
Nuohousalan Keskusliitto on 2.2.2001 hyväksynyt mallin nuohoustyöohjeista. Ohjeet on päivitetty 1.8.2005.
Nuohouskäytäntö
Suurimmassa osassa Suomen kunnista on edelleenkin käytössä ns. piirinuohousjärjestelmä. Piirinuohousjärjestelmää ei mainita säädöksissä, mutta se on ollut voimassa jo 1930-luvulta saakka. Lain mukaan alueen pelastustoimi valitsee nuohousjärjestelmän. Jos alueen pelastustoimi päättää hankkia nuohouspalvelut yksityiseltä palvelujen tuottajalta, kysymyksessä on piirinuohousjärjestelmä. Tällöin alueen pelastustoimi päättää, montako nuohouspiiriä kunnassa on. Alueen pelastustoimi myös valitsee piirinuohoojat ja sillä on oikeus päättää nuohouksen hinnasta. Alueen pelastustoimen ja piirinuohoojan välillä on yleensä tehty kirjallinen sopimus nuohouksesta.
Nykyiset nuohouspiirit ovat luonnollisesti erilaisia. Maaseutukunnassa piiri käsittää yleensä vain yksinään työskentelevän piirinuohoojan, jonka työnkuvaan kuluu pääasiassa vain tulisijojen ja savuhormien nuohousta. Piirejä tällaisessa kunnassa on keskimäärin 1-2 kpl. Jos maalaiskunnan piirinuohooja joskus tarvitsee apua, esim. jonkun suuren kohteen ilmastoinnin puhdistuksessa, hän kääntyy naapurikunnan tai -kuntien piirinuohoojien puoleen ja pyrkii hoitamaan tällaiset työt yhteistyössä toisten piirinuohoojien kanssa. Sen sijaan kunnissa, missä on taajamia, piirinuohoojilla saattaa olla palveluksessaan 1-2 työntekijää. Tällöin piirinuohoojan työhön kuuluu nuohoustöiden lisäksi jonkin verran ilmastoinnin puhdistustöitä ja ehkä myös savupiippujen korjauksia. Kaupunkimaisissa taajamissa työskentelevät piirinuohoojat ovat useinkin työnantaja-asemassa ja heidän palveluksessaan on keskimäärin 2-5 työntekijää. Tällaisten piirien työmäärästä puolet tai jopa enemmän koostuu ilmanvaihtolaitteiden puhdistus-, mittaus- ja säätötöistä.
Osa piirinuohoojista ei suorita ilmanvaihdonpuhdistuksia. Koska kaikilla nuohoojilla ei myöskään ole kalliita, suurten ilmanvaihdonpuhdistuskohteiden puhdistamiseen tarvittavia välineitä, tällöin kysymykseen tulee joko yhteistoiminta nuohoojien kesken tai sitten kyseinen piirinuohooja jättää tällaiset kohteet suosiolla toisten nuohoojien puhdistettavaksi.
Vuonna 1999 voimaan tulleen lain tuoma muutos kiinteistön omistajan ja haltijan ensisijaisesta vastuusta huolehtia nuohouksesta, ei ole kovin paljon muuttanut perinteisiä nuohouskäytäntöjä. Niissä kunnissa, joissa on käytössä piirinuohousjärjestelmä, paikallinen piirinuohooja huolehtii ja ilmoittaa nuohouksista, kuten aiemminkin, eikä asiakkaiden tarvitse huolehtia nuohouksen ajankohdasta.
Asiakkaan vastuu näkyy vasta silloin, jos nuohous ei onnistu piirinuohoojan ehdottamana nuohousaikana. Tällöin asiakkaan on huolehdittava, että nuohous tulee tehdyksi määräysten mukaan. Lisäksi jos nuohoojan edellisestä käynnistä on kulunut reilusti yli vuosi, niin kannattaa ottaa yhteyttä nuohoojaan. Viime kädessähän vastuu on asiakkaalla. Erityisesti kesämökkiasukkaiden kohdalla tätä vastuuta on syytä korostaa.
Nuohoojien tutkinnot
Nuohoojilla on kaksi tutkintoa: nuohoojan ammattitutkinto ja nuohoojamestarin erikoisammattitutkinto, jotka perustuvat ammattitutkintolakiin. Molemmista tutkinnoista on laadittu omat perusteet. Kummastakin tutkinnosta järjestetään vuosittain näyttötutkinto, joka kestää 3-4 päivää. Ammattitutkintoon osallistuu vuosittain noin 40 - 60 osallistujaa, joista yli puolet on viimeisten vuosien aikana läpäissyt koko tutkinnon ensimmäisellä yrittämällä. Mestarintutkintoon osallistuu puolestaan noin 10 - 15 henkilöä, joista noin puolet on läpäissyt koko tutkinnon ensimmäisellä kerralla.
Tutkinnot ovat maksullisia. Osallistumismaksu on noin 1200 euroa/osallistuja. Toistaiseksi kuitenkin lääninhallitus (=valtio) on tukenut tutkintojen järjestämistä siten, että oppilaan maksettavaksi on jäänyt vain 200 - 500 euroa/osallistumiskerta (tuen määrä on vaihdellut eri vuosina).
Tutkintojen järjestämisestä vastaa Opetushallituksen nimeämä, valtakunnallinen, 7 jäsentä käsittävä Nuohousalan tutkintotoimikunta, jossa liitolla on kaksi edustajaa, jotka kolmikantaperiaatteen mukaan edustavat ns. työnantajia. Lisäksi toimikunnassa ovat edustettuina itsenäiset yrittäjät, joiden edustajan esittää Suomen Yrittäjät, ja työntekijät, joiden kaksi edustajaa nimeää Kunta-alan ammattiliitto, sekä kaksi Opettajien ammattijärjestön edustajaa. Tutkintotoimikunta tekee tutkinnon käytännön järjestämisestä määräaikaisen sopimuksen jonkun oppilaitoksen kanssa. Tällä hetkellä sopimus on tehty Pirkanmaan Taitokeskuksen kanssa.
Nuohoojien koulutus
Suomessa ammattioppilaitoksissa ei anneta koulumaista opetusta nuohoojille, kuten suurimmalle osalle muista ammateista.
Liitto järjestää nuohoojille tietopuolista, kurssimuotoista peruskoulutusta, joka valmistaa nuohoojan ammattitutkintoon. Liiton jatkokoulutus valmistaa oppilaita nuohoojamestarin erikoisammattitutkintoon. Liitto järjestää myös erilaisia täydennyskoulutuskursseja mm. ilmastointiin liittyvistä asioista, sisäpiippujen asennuksesta, markkinoinnista, kirjanpidosta, ATK:sta.
Liiton koulutuksesta vastaavat pääasiassa liiton kouluttaja ja koulutusmestarit, jotka ovat liiton jäseniä. Liiton kurssit pyritään jatkossa keskittämään 2 – 3 paikkakunnalle, jossa on saatavissa hyvät ja toimivat koulutustilat sekä edulliset majoitustilat niin oppilaille kuin myös kurssien vetäjille. Koulutustilaisuuksia järjestetään ensisijassa Jalasjärvellä ja Suonenjoella.
Nuohouksesta tietoa
26
9468
Vastaukset
- poltintietäjä
Nytpä tuli tietoa noille kaikkien alojen erikois
asiantuntijoille.KIITOS. - inssi
Otanpa tuohon lainauksen laista:
"Nuohouksen järjestämisestä laissa (39 §) todetaan, että alueen pelastustoimi päättää nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan. Alueen pelastustoimi voi alueellaan tai osassa sitä
1) tuottaa nuohouspalvelut itse (= alueellinen nuohoustoiminta) tai
2) hankkia nuohouspalvelut muulta palvelujen tuottajalta (=piirinuohousjärjestelmä) taikka
3) sallia rakennuksen omistajan tai haltijan sopia nuohouksesta palvelujen tuottajan kanssa (=sopimusperusteinen nuohous)."
Tuossa kohta 3) mielestäni vahvistaa sen, että talonomistaja tai haltija ei voi ITSE nuohota, vaan hän voi sopia sen tilaamisen joltain ammatinharjoittajalta. Tämän pitäisi nyt olla selvä kaikille tee-se-itse-pelleille.- itse nuohousta
jos saa siihen luvan eli tekee sopimuksen itsensä kanssa.
- inssi
itse nuohousta kirjoitti:
jos saa siihen luvan eli tekee sopimuksen itsensä kanssa.
Kyllä tuo tarkennus on paikallaan. Tietysti sillä edellytyksellä, että on itse pätevä nuohooja.
- olisi
inssi kirjoitti:
Kyllä tuo tarkennus on paikallaan. Tietysti sillä edellytyksellä, että on itse pätevä nuohooja.
pätevä kunhan vain piipulle uskaltaa nousta.
- inssi
olisi kirjoitti:
pätevä kunhan vain piipulle uskaltaa nousta.
Näyttää olevan sisälukutaito kadoksissa. Otetaan vielä uudestaan lainauksia:
"Nuohouksen järjestämisestä laissa (39 §) todetaan, että alueen pelastustoimi päättää nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan. Alueen pelastustoimi voi alueellaan tai osassa sitä
1) tuottaa nuohouspalvelut itse (= alueellinen nuohoustoiminta) tai
2) hankkia nuohouspalvelut muulta palvelujen tuottajalta (=piirinuohousjärjestelmä) taikka
3) sallia rakennuksen omistajan tai haltijan sopia nuohouksesta palvelujen tuottajan kanssa (=sopimusperusteinen nuohous)."
Tässä siis määritellään, miten nuohoustoimi voidaan järjestää. Eli kolmesta vaihtoehdosta tuo 3) antaa mahdollisuuden, että talonomistaja ottaa yhteyden piirinuohoojaan tai vastaavaan ja tilaa nuohouksen. Siinä ei missään anneta lupaa, että jokainen Pelle Peloton voi itse hoitaa LAKISÄÄTEISEN nuohouksen. Omia kattiloitaan ja niiden solia ja kanavia saa toki nuohota vaikka aamuin illoin, jos siltä tuntuu.
Ja seuraava lainaus:
"40 §
Nuohoojan kelpoisuus
Nuohoojan ammatin harjoittajalta, hänen palveluksessaan olevalta itsenäisesti nuohoustyötä tekevältä ja alueen pelastustoimen palveluksessa olevalta nuohoojalta vaaditaan nuohoojan ammattitutkinto."
Eli tämän mukaan kuka tahansa EI OLE pätevä nuohooja. - kerro
inssi kirjoitti:
Näyttää olevan sisälukutaito kadoksissa. Otetaan vielä uudestaan lainauksia:
"Nuohouksen järjestämisestä laissa (39 §) todetaan, että alueen pelastustoimi päättää nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan. Alueen pelastustoimi voi alueellaan tai osassa sitä
1) tuottaa nuohouspalvelut itse (= alueellinen nuohoustoiminta) tai
2) hankkia nuohouspalvelut muulta palvelujen tuottajalta (=piirinuohousjärjestelmä) taikka
3) sallia rakennuksen omistajan tai haltijan sopia nuohouksesta palvelujen tuottajan kanssa (=sopimusperusteinen nuohous)."
Tässä siis määritellään, miten nuohoustoimi voidaan järjestää. Eli kolmesta vaihtoehdosta tuo 3) antaa mahdollisuuden, että talonomistaja ottaa yhteyden piirinuohoojaan tai vastaavaan ja tilaa nuohouksen. Siinä ei missään anneta lupaa, että jokainen Pelle Peloton voi itse hoitaa LAKISÄÄTEISEN nuohouksen. Omia kattiloitaan ja niiden solia ja kanavia saa toki nuohota vaikka aamuin illoin, jos siltä tuntuu.
Ja seuraava lainaus:
"40 §
Nuohoojan kelpoisuus
Nuohoojan ammatin harjoittajalta, hänen palveluksessaan olevalta itsenäisesti nuohoustyötä tekevältä ja alueen pelastustoimen palveluksessa olevalta nuohoojalta vaaditaan nuohoojan ammattitutkinto."
Eli tämän mukaan kuka tahansa EI OLE pätevä nuohooja.että itsekin voi nuohota ihan luvalla.
- inssi
kerro kirjoitti:
että itsekin voi nuohota ihan luvalla.
Inssi kertoo nyt, että omalla luvalla saa nuohota, se ei ole kiellettyä. Kuten aiemmin totesin, niin saa nuohota rakoja ja kanavia vaikka aamuin illoin, jos siihen on mahdollisuus ja haluja.
Lakisääteinen nuohous on sen sijaan teettettävä jollakin pätevällä nuohoojalla, siten kuin kunnan pelastustoimi sen on päättänyt. Itse saa tehdä myös tämän nuohouksen, jos on hankkinut joko nuohoojan ammattitutkinnon tai nuohoojamestarin erikoisammattitutkinnon. - Vaan
inssi kirjoitti:
Näyttää olevan sisälukutaito kadoksissa. Otetaan vielä uudestaan lainauksia:
"Nuohouksen järjestämisestä laissa (39 §) todetaan, että alueen pelastustoimi päättää nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan. Alueen pelastustoimi voi alueellaan tai osassa sitä
1) tuottaa nuohouspalvelut itse (= alueellinen nuohoustoiminta) tai
2) hankkia nuohouspalvelut muulta palvelujen tuottajalta (=piirinuohousjärjestelmä) taikka
3) sallia rakennuksen omistajan tai haltijan sopia nuohouksesta palvelujen tuottajan kanssa (=sopimusperusteinen nuohous)."
Tässä siis määritellään, miten nuohoustoimi voidaan järjestää. Eli kolmesta vaihtoehdosta tuo 3) antaa mahdollisuuden, että talonomistaja ottaa yhteyden piirinuohoojaan tai vastaavaan ja tilaa nuohouksen. Siinä ei missään anneta lupaa, että jokainen Pelle Peloton voi itse hoitaa LAKISÄÄTEISEN nuohouksen. Omia kattiloitaan ja niiden solia ja kanavia saa toki nuohota vaikka aamuin illoin, jos siltä tuntuu.
Ja seuraava lainaus:
"40 §
Nuohoojan kelpoisuus
Nuohoojan ammatin harjoittajalta, hänen palveluksessaan olevalta itsenäisesti nuohoustyötä tekevältä ja alueen pelastustoimen palveluksessa olevalta nuohoojalta vaaditaan nuohoojan ammattitutkinto."
Eli tämän mukaan kuka tahansa EI OLE pätevä nuohooja.Saakkaan "monikossa"!
Tämä sisälukutaidottomille!
>Siinä ei missään anneta lupaa, että "jokainen" Pelle Peloton voi itse hoitaa LAKISÄÄTEISEN nuohouksen.<
Vaan sisälukutaistoisille tämä:
Alueen pelastusviranomainen voi "yksittäisen" kohteen osalta antaa luvan siihen, että nuohouksen suorittaa joku muukin kuin nuohooja.
Näinhän siellä 39 § lukee sisälukutaitoisille. - inssi
Vaan kirjoitti:
Saakkaan "monikossa"!
Tämä sisälukutaidottomille!
>Siinä ei missään anneta lupaa, että "jokainen" Pelle Peloton voi itse hoitaa LAKISÄÄTEISEN nuohouksen.<
Vaan sisälukutaistoisille tämä:
Alueen pelastusviranomainen voi "yksittäisen" kohteen osalta antaa luvan siihen, että nuohouksen suorittaa joku muukin kuin nuohooja.
Näinhän siellä 39 § lukee sisälukutaitoisille.No, onko sinulla tuon perusteella lupa nuohota itse mökkisi korsteeni, poislukien, mikäli olet pätevä nuohooja. Minun sisälukutaidollani ja luetun ymmärrykselläni vastaan: Ei ole. Eikä muuten tule lupaa, vaikka kuinka tinkaisit.
- Osku
inssi kirjoitti:
No, onko sinulla tuon perusteella lupa nuohota itse mökkisi korsteeni, poislukien, mikäli olet pätevä nuohooja. Minun sisälukutaidollani ja luetun ymmärrykselläni vastaan: Ei ole. Eikä muuten tule lupaa, vaikka kuinka tinkaisit.
Mieltä ”inssin” kanssa luvan saamisesta,
vaikka asetuksessa näin lukeekin, niin se on kuollut lause.
Lakihan on niin kun se luetaan.
Olettaen Suomen ( viran ) pelastusviranomaisten mahdollisen keskinäisen ( tietotoimiston ) kartellin toimivan hyvin.
Ainoastaan jos yksittäinen henkilö valittaa asiasta,
joka ”ollee” turhaa, potkia tutkainta vastaan!
Esimerkkinä vaikka opetusluvan myöntämisestä eräässä nimismiespiirissä, jossa Nimismies myönsi luvan vasta valituskierroksien jälkeen.
Itsellä on kokemusta Turun ja Porin lääninhallituksesta, eräästä luvanvaraisesta toiminnanharjoittamisesta,
ja siellä erään virkamiehen väärinkäytöksestä lupa-asiassa
( kahden virkamiehen keskinäisestä sopimuksesta ).
Itse en silloin ko. lupaa saanut.
Myöhemmin ko. henkilö joutui kiinni, ja jättämään virkansa.
Muuttaessani toiseen lääniin ko. lupa irtosi.
- Osku
Palvelujen maksajana!
Aloittajalla on hyvä kirjoitus nuohouksesta, joka kyllä monelle omakoti ym.asujalle taitaa olla ”munkkilatinaa”.
Tavallisille lämmittäjälle, ( joka itsekin olen ) lyhyemmin,nuohouksesta ja muustakin:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030468
Otteita pelastuslaista, täältä pääsee muutoksiin, viemällä kursori siniselle ja napsauttamalla sormea esim. 39 ja 40 §:
Pelastuslaki 13.6.2003/468
8.luku Nuohous
39 §
Nuohouksen järjestäminen
Alueen pelastustoimi päättää nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan.
Alueen pelastustoimi voi alueellaan tai osassa sitä:
1) tuottaa nuohouspalvelut itse; tai
2) hankkia nuohouspalvelut muulta palvelujen tuottajalta; taikka
3) sallia rakennuksen omistajan tai haltijan sopia nuohouksesta palvelujen tuottajan kanssa.
Alueen pelastustoimen järjestäessä nuohouspalvelut 2 momentin 1 tai 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla se päättää myös nuohouksesta perittävästä maksusta.
Alueen pelastusviranomainen voi yksittäisen kohteen osalta antaa luvan siihen, että nuohouksen suorittaa joku muukin kuin nuohooja.
yksittäisen kohteen osalta antaa luvan siihen, että nuohouksen suorittaa joku muukin kuin nuohooja.
TÄHÄN VÄLIIN HUOMAUTUS, muillekin kun pelleille, ylläoleva on kokonainen lainaus 39 §:
Inssin joka on ilmeisesti sopimusehtoinen palvelujen tuottaja, kirjoitti vaan ”otteen” josta jätti varmaan tarkoitushakuisesti 39 § kohta 3) lopun, eli oleellisen pois,
mutta eipä tämä koske montaakaan öljylämmitystaon omistajaa, joita Suomessa on vielä lähes neljännes miljoonaa:
"Inssi" kirjoitti
>Otanpa tuohon lainauksen laista:
"Nuohouksen järjestämisestä laissa (39 §) todetaan, että alueen pelastustoimi päättää nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan. Alueen pelastustoimi voi alueellaan tai osassa sitä
1) tuottaa nuohouspalvelut itse (= alueellinen nuohoustoiminta) tai
2) hankkia nuohouspalvelut muulta palvelujen tuottajalta (=piirinuohousjärjestelmä) taikka
3) sallia rakennuksen omistajan tai haltijan sopia nuohouksesta palvelujen tuottajan kanssa (=sopimusperusteinen nuohous)."
Tuossa kohta 3) mielestäni vahvistaa sen, että talonomistaja tai haltija ei voi ITSE nuohota, vaan hän voi sopia sen tilaamisen joltain ammatinharjoittajalta. Tämän pitäisi nyt olla selvä kaikille tee-se-itse-pelleille.<
JATKAN TAAS TÄMÄN VÄLIHUOMAUTUKSEN JÄLKEEN:
40 §
Nuohoojan kelpoisuus
Nuohoojan ammatin harjoittajalta, hänen palveluksessaan olevalta itsenäisesti nuohoustyötä tekevältä ja alueen pelastustoimen palveluksessa olevalta nuohoojalta vaaditaan nuohoojan ammattitutkinto. Euroopan yhteisön lainsäädännön alaan kuuluvan ammattipätevyyden tunnustamisesta säädetään valtioneuvoston asetuksella.
Palotarkastusohje: http://www.finlex.fi/data/normit/24739-palotark.pdf
Sisäministeriön nuohousasetus on muuttunut 1.8.2005 alkaen.
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2005/20050539
Nuohousalan keskusliitto: http://www.nuohoojat.fi/
Nuohouksien yksikkömäärät löytyy, luettelossa olevien pelastuslaitosten alueelta.
Otteita kiinteillä polttoaineilla lämmittäville:
Nuohousasetuksen mukaan kiinteällä polttoaineella ja raskasöljyllä toimivat kattilat hormeineen nuohotaan kerran vuodessa. Nuohousalan Keskusliitto suosittelee, että jos kiinteistön omistaja tai haltija puhdistaa kiinteällä polttoaineella toimivan kattilan säännöllisesti useamman kerran vuodessa, nuohooja ainoastaan puhdistaa savu- ja liitinhormin sekä tarkastaa, että kattila on paloturvallisessa käyttökunnossa, ellei kiinteistön omistajan tai haltijan kanssa muuta sovita.
Otteita öljylämmittäjille:
Pelkästään kevytöljyä käyttävien kattiloiden hormit nuohotaan nuohousasetuksen mukaan kerran vuodessa
Sisäpiippu nuohotaan erikoisharjoja käyttäen ja varovaisuutta noudattaen.
Suomen pelastusalan keskusjärjestö, turvallisuustietoa:
http://www.spek.fi/
Ps On tietysti tärkeää että lämmityslaitteet/piiput ovat paloturvallisessa kunnossa. Nuohoaa sen sitten virallinen nuohooja, tai paloviranomaisen erityisluvalla omakotitalon omistaja oman piippunsa, itse kyllä jouduin nuohoamaan öljylämmityskattilan itse uudestaan, koska virallinen piirinuohooja ei huomannut nuohota savusolaa ( joka tukkeutui ) turbulenssilevyjen takaa, pannu alkoi noettamaan yhä enemmän.
Itse voi nuohota virallisten nuohousten välillä vaikka viikoittain. - kustannuksista
Kertoisitko paloviranomainen vielä sen, millä perusteella nuohoojan 5 minuutin työ maksaa 30 euroa. Aika on ihan sekundaattorilla otettu monena vuonna.
Matkakulut eivät voi olla syynä, koska sutari kulkee talosta taloon.- Paloviranomainen
Kerron toki. Jos nuohooja veloittaisi vaan siitä viidestä minuutista minkä olet kellottanut niin ei taitaisi nontaa muohoojaa olla suomenmaassa.
Alin yksikkömäärä kiinteistöä kohden on 45 yksikköä. Vaikka nuohotaan vain yksi hormi.
Millään en viitsisi käydä läpi kaikkea mitä asetus pitää sisällään mistä yksiköt muodostuu. Kysykää nuohoojaltanne.
Nuohous on kuitenkin vielä halpaa lystiä verrattuna moneen muuhun palveluun. Ja yleensä jos tilaa jonkun korjaamaan vaikka mitä, niin pienin veloitus on tunti_ matkakulut - Paloiranomainen
Paloviranomainen kirjoitti:
Kerron toki. Jos nuohooja veloittaisi vaan siitä viidestä minuutista minkä olet kellottanut niin ei taitaisi nontaa muohoojaa olla suomenmaassa.
Alin yksikkömäärä kiinteistöä kohden on 45 yksikköä. Vaikka nuohotaan vain yksi hormi.
Millään en viitsisi käydä läpi kaikkea mitä asetus pitää sisällään mistä yksiköt muodostuu. Kysykää nuohoojaltanne.
Nuohous on kuitenkin vielä halpaa lystiä verrattuna moneen muuhun palveluun. Ja yleensä jos tilaa jonkun korjaamaan vaikka mitä, niin pienin veloitus on tunti_ matkakulutJos noin närästää nuohoojan ansiot mikä estää teitä hankkimasta pätevyyttä. Suomi on vapaa maa siinä asiassa. Töitä riittää monelle, tekijät on harvassa. Monet jotka aloittaa niin lopettaa aika pian.
Ei kannata tuijottaa sitä laskua siten että kaikki mitä veloitetaan menee sutarin omaan pussiin. Ei todella, jos kuka on yrittäjä niin tietää sen.
ASIA SAA NYT OLLA KÄSITELTY PUOLESTANI, HYVÄÄ KEVÄTTÄ KAIKILLE - viranomaiselle
Paloiranomainen kirjoitti:
Jos noin närästää nuohoojan ansiot mikä estää teitä hankkimasta pätevyyttä. Suomi on vapaa maa siinä asiassa. Töitä riittää monelle, tekijät on harvassa. Monet jotka aloittaa niin lopettaa aika pian.
Ei kannata tuijottaa sitä laskua siten että kaikki mitä veloitetaan menee sutarin omaan pussiin. Ei todella, jos kuka on yrittäjä niin tietää sen.
ASIA SAA NYT OLLA KÄSITELTY PUOLESTANI, HYVÄÄ KEVÄTTÄ KAIKILLENuohoojan koulutuksen huomioiden tuo taksa on karmeasti ylimitoitettu. Aivan löysästikin pystyy rokottamaan 150 euroa tunnissa.
Nuohoojat eivät ole mitään yrittäjiä, vaan kouluja käymätön porukka, jolle on annettu oikeus nylkeä omissa kodeissaan asuvia!
Vastuussa ovat kuntien viranomaiset! - Rutiset
viranomaiselle kirjoitti:
Nuohoojan koulutuksen huomioiden tuo taksa on karmeasti ylimitoitettu. Aivan löysästikin pystyy rokottamaan 150 euroa tunnissa.
Nuohoojat eivät ole mitään yrittäjiä, vaan kouluja käymätön porukka, jolle on annettu oikeus nylkeä omissa kodeissaan asuvia!
Vastuussa ovat kuntien viranomaiset!Turhaan siellä kadehdit, rupee nuohoojaksi senkin pelle.
- Tosi mies
Ketä kiinnostaa jokin "nuohous". Meillä ei ole nuohottu miesmuistiin ja näillä näkymillä ei nuohota. Turhaa holhousta mihin ei tosimiehet alistu.
Eihän ylinopeuttakaan saa ajaa mutta sitä ajetaan jatkuvasti.- mASA
Tosimies istuu linnassa poltettuaan talonsa, ja naapurinsa.. =) Ha haa
- MENE HOITOON
Tuollaiset sairaat yksilöt pitäisi ampua ettei tuota lisää sairaita jälkeläisiä.
- itse vai
ei?
- piippuun
Kolme kertaa alas ja ylös, lapioin tuhkat pois luukusta . Kyseisen teon tein viime viikolla , ei tullut kukaan mitään sanomaan, enkä itsekkään lakia lukennut.
- cfyjfkjfkk
Hah, paskapuhetta! Meidän öljypolttimen hormia ei ole nuohottu ikinä (6v.) ja kiiltelee puhtaana. Ei niihin mitään kerry kun öljy palaa puhtaasti. Tulipesän nuohoan itte parin vuoden välein, ei sielläkään paljon tuhkaa ole.
Nuohoojat on ylihinnoiteltu monopoli ja mafiasysteemi! Mitään en niille maksa. - meillä
joulupukki käy kerran vuodessa, kyllä se piippu nuohoontuu siinä tilanteessa. Eikä ole vekeet mustana ikinä, eli ei siellä piipussa paljon nuohottavaa näytä olevan.
- Nuohoukseen kyllästynyt
Meillekin marssi tuossa viime viikolla nuohooja kylään. En ollut häntä tänne tilannut, vaan aivan pyytämättä tuli vähän niinkuin Jäätteenmäen faksit.
Kymmenisen minuuttia hormeja rassasi ja tänään postisetä toi 55 Euron laskun kyseisestä työstä.
Nuohouksen jälkeen eukko sai pari tuntia siivota nuohoojat sotkuja.
On aivan käsittämätöntä että tälläinen touhu on Suomessa vielä mahdollista.
Kunnassa on 2 nuohoojaa, mutta en saa kuulemma itse valita nuohoojaani vaan ovat jakaneet kunnan monopoleihin.
Miksen saa itse valita nuohoojaa? Samalla voisin kilpailuttaa hinnatkin.
Kuulemma toinen nuohooja tekee siistimmin työnsäkin.- Kartellia?
Nimimerkki paloviranomaiselta jäi mainitsematta pari juttua koskien ( Nuohouksen järjestämisestä laissa )
Tässäpähän tätä: Pelastuslaki 13.6.2003/468
8 luku
Nuohous
39 §
Nuohouksen järjestäminen
Alueen pelastustoimi päättää nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan.
Alueen pelastustoimi voi alueellaan tai osassa sitä:
1) tuottaa nuohouspalvelut itse; tai
2) hankkia nuohouspalvelut muulta palvelujen tuottajalta; taikka
3) sallia rakennuksen omistajan tai haltijan sopia nuohouksesta palvelujen tuottajan kanssa.
Alueen pelastustoimen järjestäessä nuohouspalvelut 2 momentin 1 tai 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla se päättää myös nuohouksesta perittävästä maksusta.
Alueen pelastusviranomainen voi yksittäisen kohteen osalta antaa luvan siihen, että nuohouksen suorittaa joku muukin kuin nuohooja.
Sekä Sisäasiainministeriön asetus: Sisäasiainministeriön asetus
nuohouksesta
Sisäasiainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 30 päivänä kesäkuuta 2003 annetun pelastuslain (468/2003) 22 §:n 2 momentin nojalla:
1 §
Soveltamisala
Tämä asetus koskee määrävälein nuohottavia tulisijoja ja hormeja. Tätä asetusta ei sovelleta kaasukäyttöiseen tulisijaan eikä sen hormiin.
2 §
Määrävälein nuohottavat tulisijat ja hormit
Käytössä oleva kiinteällä polttoaineella, useammilla polttoaineilla tai raskasöljyllä toimiva tulisija hormeineen on nuohottava vuoden välein. Suuluukuttoman tulisijan (avotakka) tulipesää ei nuohota, ellei siitä erikseen sovita.
Yksinomaan kevytöljykäyttöinen tulisija hormeineen on nuohottava vuoden välein. Tämän momentin mukainen määräväli ei koske keskuslämmityskattilan tulipesää ja tulipintoja.
Omaan yksityiseen käyttöön pääasiassa tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein. Muuhun kuin omaan yksityiseen käyttöön tarkoitetun, säännöllisessä käytössä olevan vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava vuoden välein.
3 §
Nuohouksen ajankohta
Nuohous suoritetaan tarkoituksenmukaisena ajankohtana. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja hormi on nuohottava lisäksi ennen käyttöönottoa.
4 §
Nuohoustyön sisältö
Nuohoustyö sisältää:
1) valmistelutoimet;
2) tulisijan, savuhormin, sen lisälaitteiden sekä liitinhormin ja yhdyshormin nuohouksen;
3) tulisijan ja savuhormin kunnon tarkastuksen;
4) tukkeutuneen savuhormin avaamisen;
5) savupeltien puhdistamisen ja niiden toiminnan tarkistuksen; sekä
6) nuohouksesta kertyneen tuhkan ja muun jätteen poistamisen sekä sen paloturvallisen sijoituksen.
Tulisijan, sen hormien ja ilmanvaihdon on työn suorituksen jälkeen oltava samassa käyttövalmiudessa kuin ennen nuohousta.
Muista töistä voidaan sopia erikseen (lisätyö).
5 §
Nuohoustyöstä annettava todistus
Nuohoustyöstä kohteen edustajalle annettavaan todistukseen merkitään seuraavat tiedot:
1) nuohouskohde;
2) nuohouksen suorittaja;
3) nuohouksen ajankohta;
4) tehdyt toimenpiteet;
5) havaitut viat ja puutteet; sekä
6) suoritetut lisätyöt.
6 §
Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä elokuuta 2005.
Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2005
Sisäasiainministeri
Kari Rajamäki
Neuvotteleva virkamies
Johanna Hakala
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 773184
- 492400
- 322117
Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen
Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa4812112- 1371879
- 311745
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313291731Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne101569Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi51290Hyvää yötä
Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani61254