Milloin ihminen on aikuinen?

Nevahööd

Eräässä toisessa keskustelussa tuli (jälleen kerran) puhuttua otsikon aiheesta. Kysymys on kuitenkin niin tärkeä, ehkä jopa olennaisin tällä palstalla, että päätin perustaa ihan oman aiheen sille. Joo, on tätä varmaan ennenkin käsitelty...


Siis:
Milloin ihminen on aikuinen? Milloin nuoruus vaihtuu aikuisuudeksi?

Käsittääkseni tälle ei ole olemassa mitään vakiintunutta määritelmää. Olen kuullut, että sellaiseksi on esitetty unirytmin vakiintumista. Se, että nuoret valvovat lomalla aina myöhempään ja myöhempään ei johdu siitä, että he olisivat laiskoja, vaan ikävaiheeseen liittyvästä järjestelmastaan. 24,5 tunnin vuorokausikellon vaihtuminen 24 tunnin sisäiseen kelloon on tämän esityksen mukaan aikusuuden rajana.

Ymmärrän kyllä syyn, miksi tieteeseen halutaan saada puhtaasti fyysisesti mitattava määritelmä muttei sekään ehkä ihan koko totuus ole. Henkistä puolta ei tule dissata. Aikuistuminen lienee kuitenkin enemmän henkinen ja yhteiskunnallinen muutos. Fyysinen muutoshan tapahtuu jo murrosiässä. Entisaikaan nuoruusvaihetta ei juuri tunnettu, se oli hyvin lyhyt. Naimisiin mentiin nuorina ja ammattikin oli usein tiedossa jo syntymästä lähtien.

Lisäksi lihan ja hengen perinteisen länsimaisen filosofian mukainen tiukka eroittaminen on perseestä.

Vähän sekavaa... Parempi lopettaa ajoissa. Jos sinulla on jotakin kuolematonta, mikä päästäisi minut sekavuudestani, niin kerro se ihmeessä! Mitä ylipäätään teet aikuistuminen-palstalla, jos sinulla ei olisi? Hä!?

9

2275

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • en ole

      Lopeta tuo itsesi aliarvioiminen........

      Teksti tulee vain siinä kohtaa sekavaksi, kun alat moittia itseäsi. Lukija on silloin ihan että "mitä ihmettä??".

      No sitten itse asiaan.
      Mielestäni aikuisuuden raja on vielä enemmän kuin tiedelehti esittää. Vasta silloin on aikuinen, kun ei tarvitse vanhempiaan p*skan vertaa. Ja sitähän ei voi määrittää lainkaan ikävuosissa, vaikka jotkut tällä palstalla ovat sitä yrittäneet. Tietenkin on jonkinlainen alaraja iässä, esim. 16 vuotta. Mutta ylärajaa ei ole ->jotkut eivät välttämättä koskaan luovu otteestaan vanhempiinsa. Se on ikävä asia, koska kehittynyt ja tasapainoinen aikuinen on irti vanhemmistaan!

    • semmu

      Mitä turhaan tekemään siitä yhtään monimutkaisempaa kuin mitä se on. Iällisesti ihminenhän on aikuinen 18-vuotiaana (=täysi-ikäinen), mutta eikös se nyt kuitenkin ole niin, että kun oppii ottamaan vastuun muistakin kuin itsestään ja näkemään omaa napaansa kauemmas, alkaa olla jo aikuisuuden kieppeillä. Eihän tossa mitään selvää siirtymärajaa ole, ihan turhaa miettiä kysymystä johon ei ikinä tule selvää vastausta ;).

      Ite oon huomannu pari asiaa. Millon tietää olevansa aikuinen (tai ainakin vanha):
      -"Hei muistatteko te sillon yläasteella ku tehtiin sitä ja tätä? Ja mä muistan ku lukiossa plaa plaa plaa..."
      -Menee lauantai-iltana verkkarit jalassa baarin viereiseen pizzeriaan tilaamaan pizzan kotiin vietäväksi.

      • hmmmm

        Lapsellinen määritelmä. Ihmiset tarvitsevat toisiaan, ja sen tajuaminen on kypsyyttä. Aikuiset voivat toki elää ilman vanhempiaan, mutta ovat monesti surullisia, jos näin joutuvat tekemään. Kun itse tulee äidiksi tai isäksi, viimeistään silloin huomaa taas tarvisevansa omien vanhempiensa tukea, apua ja läsnäoloa. Kukaan ei pärjää yksinään, eikä mielestäni tarvitsekaan. Aikuinenkaan ei ole saari.


      • semmu
        hmmmm kirjoitti:

        Lapsellinen määritelmä. Ihmiset tarvitsevat toisiaan, ja sen tajuaminen on kypsyyttä. Aikuiset voivat toki elää ilman vanhempiaan, mutta ovat monesti surullisia, jos näin joutuvat tekemään. Kun itse tulee äidiksi tai isäksi, viimeistään silloin huomaa taas tarvisevansa omien vanhempiensa tukea, apua ja läsnäoloa. Kukaan ei pärjää yksinään, eikä mielestäni tarvitsekaan. Aikuinenkaan ei ole saari.

        En nyt oikeastaan ymmärrä että mihin kohtaan kommentoit... Sanoinko jossain välissä että ihmisen pitäisi pärjätä yksinään?


      • hmmmm
        semmu kirjoitti:

        En nyt oikeastaan ymmärrä että mihin kohtaan kommentoit... Sanoinko jossain välissä että ihmisen pitäisi pärjätä yksinään?

        Vastauksen piti olla edelliselle kirjoittajalle (nimim. en ole), joka määritteli aikuisuuden niin, että aikuinen "ei tarvitse vanhempiaan paskan vertaa". En tiedä, miten meni väärin...


      • semmu
        hmmmm kirjoitti:

        Vastauksen piti olla edelliselle kirjoittajalle (nimim. en ole), joka määritteli aikuisuuden niin, että aikuinen "ei tarvitse vanhempiaan paskan vertaa". En tiedä, miten meni väärin...

        No mä ajattelinkin ettei tämä välttämättä ollu mulle tarkoitettu :) mutta nyt kun sanoit asiasta, niin tuolla joku valitti siitä kun ihmiset takertuu vanhempiinsa. Oon ihan samaa mieltä sun kanssa siitä ettei kukaan pärjää yksin eikä vanhempien tukeen luottaminen ole lapsellista. Päinvastoin.


    • lapsi,nuori,aikuinen

      hmm aikuinen. ehkä ensin pitäisi määritellä mikä on aikuinen, jos ruvetaan miettimään sitä milloin ihminen on aikuinen.

      aikuisen voi määritellä monella eri tapaa niinkuin tässä on jo ilmi tullutkin.

      iän mukaan, henkinen tai fyysinen kehitys..

      ehkä aikuisuus on kuitenkin näiden kaikkien määrittelyjen summa. siihen kuuluu monta osaa, jonka mukaan ihminen luetaan aikuiseksi. joku osa voi olla enemmän tai vähemmän kehittynyt kuin toinen. joskus välttämättä mikään ei kehity niin paljon, että se olisi muiden silmissä aikuismaista.

      onko koko aikuisuutta edes olemassa? mitä se tarkoittaa?
      vastuuta? ikää? viisautta? näitä kaikkia?

      sama henkilöhän me olemme koko elin ajan. saamme vain enemmän tietoa ja kokemusta miten elämässä tulee käyttäytyä eli siis tulemme viisaammiksi. tuleeko aikuiseksi siis silloin kun tarpeeksi viisas ollakseen aikuinen? entä jos ei ikinä tule niin viisaaksi? voiko silloin olla aikuinen?

      juupa juu kannattaako aikuisuutta edes yrittää määritellä?

      ääh pää sekoaa.

      ehkä kannattaa miettiä lapsen/nuoren ja aikuisen eroja.

      • geeh

        Yleisestihän nyt ainakin ajatellaa, että ainakaan alaikäinen ei voi olla aikuinen kun lakikin sen jo estää. Mutta täysi-ikäinen toki voi olla aikuinen varsin hyvin, riippuu millainen hän on, ihmisethän ovat erilaisia. Tunnen erään 18-vuotiaan joka on käsittämättömän lapsellinen (hyvä on, joskus ehkä mietin onko hän jälkeenjäänyt) ja toisen 18-vuotiaan joka on jo kauan asunut yksin, hoitaa omat asiansa ja ottaa vastuuta itsestään.

        Yksi päivä muuten tuli suomalainen tositeeveeohjelma jossa 19-vuotias mies ja 30-vuotias nainen menivät naimisiin, eiköhän siinäkin miehen tule jo olla aikuinen kun sellaisen päätöksen tekee.


    • Anonyymi

      Mun mielestä aikuinen silloin kun osaa käsitellä asioita aikuisen lailla, eikä ota nokkiinsa jos joku sanoo että "sähköpotkulauta on hanurista" "ei kannata ajaa pyörällä ilman pipoa" ...jos mulle joku sanoisi noin niin olisin vaan että "okei, selvä juttu".... Mutta miten aikuinen tekee.....viha oikein huokuu niskaan & rupeaa tulemaan sitä että "mitä sie horise, kyllähän pyörällä boe ajjoo Ilona pippoo, kuuleha ku mie oon ajanut ilima housujakkii" & kaikki toisetkin tulevat samaa lallattamaan "ku kaekki muutkin tekkööp tuollee", tulee mieleen semmonen piiri pieni pyörii, lapset siinä hyörii, sormet sanoo soi soo soo, silmät sannoo joo joo joo, jos maailma olisi täynnä samanlaisia hyörijöitä, ei olisi sellaisia nimiä kuten Michael Monroe ym. Lapselliset ihmiset tekevät väkisin kohteestaan sitä mitä tahtovat, kun eivät kestä katsoa omia puutteistaan terv.Sepi98-

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      150
      10892
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3063
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      210
      2902
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2147
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1908
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1729
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1706
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. 83
      1566
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1553
    Aihe