Kalvo akvaarion pinnalla

Vesa

Olisiko kenelläkään tietoa kummallisesta kalvosta joka on tullut uuden akvaarioni pintaan?
Perustin juuri 130-litraisen akvaarioni usean vuoden tauon jälkeen ja se on nyt kypsymässä (oolut 1,5 viikkoa). Keitin hiekan ja kivet ja niiden lisäksi pohjalla on pari puunrunkoa jotka olivat edellisessäkin akvaariossani. Ostin uuden suodattimen ja 6 kasvia. Laitoin veten vedenparannusainetta ja pohjaan kasville muutaman tabletin. Muuta ainetta en ole käyttänyt.

Nyt pinnalle on tullut kummallinen, vaalea öljymäinen kalvo. Koskiessa kalvosta jää sormeen jotain vaaleaa mönjää. Aikaisemmin en moista ilmiötä ole nähnyt.
Kaloja akvaariossani ei vielä ole. Olisin kiitollinen jos joku tietäisi mistä tuo kalvo on tullut ja miten sen saisi järkevästi pois? Imemällä vettä se ei oikein halunnut lähteä.

9

1064

  Vastaukset

  • Liekkö sulla suodatinta siinä päällä. Pistä veden pinta liikkeeseen. En tiedä mikä se kalvo on, mutta sen saa ilmeisesti pois, esim. jonkunsortin imupaperin avulla (kokeile talouspaperia asettaa siihen pinnalle, imeytyyköhän se siihen?) On tästä aiheesta ollut ennenkin tälläpalstalla, kertokoon joku viisaampi enempi. On meilläkin ollut joskus sellasta, mutta asia kyllä korjaantunee suodattimella.

   • ...bakteerikalvo. lähtee pois sanomalehdellä tai talouspaperilla. ja säädä suodatin niin että veden pinta liikkuu, kuten amatööri tuossa jo neuvoikin.


   • siiri kirjoitti:

    ...bakteerikalvo. lähtee pois sanomalehdellä tai talouspaperilla. ja säädä suodatin niin että veden pinta liikkuu, kuten amatööri tuossa jo neuvoikin.

    Elikkäs tommonen kalvo johtuu yleensä liikaruokinnasta. Eli vähennä ruokintaa ja yritä saada kalvo paperilla pois akvaarion pinnalta (Aseta paperi akvaarion pinnalle ja anna imeytyä n. korkeintaan pari minuuttia ja nosta paperi tasaisesti pois -> ja tsadaa! Suurin osa kalvosta pitäs lähtee mukaan...). Nosta sitten Suodattimen ulostuoloaukkoa (jos sisäsuodatin, nosta koko kapine...) Kalvo häviää aika pian, ja vähemmällä ruokinnalla sitä tuskin enää ilmestyykään. =)


  • Kiitoksia kommenteista ja ohjeista. Kokeilen tänään illalla saada sen pois. Liikaruokinnasta kuitenkaan ei voi olla kyse koska ei ole vielä kalojakaan akvaariossa. Suodatin on kyllä uusi mutta ollut toiminnassa koko ajan. Palaan vielä asiaan jos ongelma ei korjaannu.

   • Yksi oikein hyväksi havaittu keino on laittaa ilmapumpulla toimiva "kuplakivi" akvaarioon. Ja tarkoitan siis sellaista ilmapumpulta lähtevän letkun päähän laitettavaa kiveä joka hajottaa pumpatun ilman "miliuunaksi" pieneksi kuplaksi. ;)Tällöin vesi kiertää myös ylösalaisessa suunnassa, ei vain suodattimen tekemässä vaakasuorassa liikkeessä. Joistain suodattimistakin saa puhalluksen "kupla-asennolle" jolloin pinnalla hajoavat kuplat rikkovat kalvon.

    Sekavaa... ;)


   • KatiR kirjoitti:

    Yksi oikein hyväksi havaittu keino on laittaa ilmapumpulla toimiva "kuplakivi" akvaarioon. Ja tarkoitan siis sellaista ilmapumpulta lähtevän letkun päähän laitettavaa kiveä joka hajottaa pumpatun ilman "miliuunaksi" pieneksi kuplaksi. ;)Tällöin vesi kiertää myös ylösalaisessa suunnassa, ei vain suodattimen tekemässä vaakasuorassa liikkeessä. Joistain suodattimistakin saa puhalluksen "kupla-asennolle" jolloin pinnalla hajoavat kuplat rikkovat kalvon.

    Sekavaa... ;)

    Meillä tuli kilpan akvaan samanmoinen pinta, fiksuna pistettiin ulkosuodattimen putki veden alle ettei lorise niin isosti. Kalvohan siitä tuli joten nostettiin putki takas vanhaan paikkaan että veden pinta rikkoontuu ja ei ole enää vastaavaa ilmennyt.

    Eikä johtunut liikaruokinnasta ;)


  • Ainakin turun vesi on sen verran "huonoa" että tuo pinta tulee jo päivässä esiin ja siksi "joudun" ainakin itse käyttämään tehokkaampaa suodatinta (kuin akvaariooni normaalisti tarvitsisi).
   Ei kuitenkaan vaarallista!

  • Mulla oli ihan sama juttu kun akvaarion perustin. Sellainen kalvo saattaa tulla veden pinnalle vaikka suodatin olisi niin että pintavesi virtaa hyvin. Se kalvo kuulemma häviää itsestäänkin siitä ja niin mullakin tapahtui. Kärsivällisyyttä vain jollei se pintaveden kunnollinen virtaus heti auta asiaa!

  • Kalvo ei siis ole kuitenkaan haitallinen?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   195
   7735
  2. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   5285
  3. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   4209
  4. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   101
   3143