paljon kysyttävää?

äiti pulassa

Hei! Toivottavasti vastauksia viititte laittaa tällaiselle "mummelille", joka kyselee poikansa hamsterin hoidosta!
Meillä on nyt viikon ajan asunut pieni 2kk vanha talvikko poika. Meidän esikouluikäinen poika sitä hoitelee, aikuisen avustuksella!

1. Miten kesyksi talvikko voi tulla?
- Meillä on viikossa tapahtunut tosi paljon. Hamsu tulee päivisinkin pesästään ja tulee ottamaan kädestä ruokaa ja herkkuja ja saattaa jopa herätä jos ruualla houkutellaan.
- Pidämme sitä kädessä päivittäin ja annamme juoksennella matolla pieniä matkoja? Onko tämä riittävää/oikein?

2. Miten vessan kanssa tulisi toimia?
- Eilen ostettiin sille vessa. Ja musta tuntui aluksi, että se vain kylpi siinä hiekassa, mutta aamulla hiekalla oli 5 kakkapapanaa, joista tietenkin riemuittiin asiaan kuuluvin tavoin ;)
Pitääkö nämä näkyvät papanat poistaa päivittäin, vai viikottaisen siivouksen yhteydessä?

3. Proteiinin syönti?
- Olemme tarjonneet hamsulle jogurttia, koiran ruokaa, juustoa ja katkarapua, mutta mikään proteiinipitoinen ei tunnu maistuvan. Olemme siis kokeilleet yhtä lajia kerrallaan. Sen sijaa herra tuntuu plokkaavan kääpiöhamstereille tarkoitetusta siemensekoituksesta kaikki pähkinät ja auringonkukansiemenet ja elävän niillä. Mitä merkkejä alkaa ilmaantua, jos proteiineista alkaa ollaa pula? Vai ajaako luonto sitten proteiinin kimppuun kun siitä on puutetta?

4. Duna?
- En nyt sitten tiedä, miksi tuota "häkkiä" kutsutaan, mutta se on sellainen muovinen ja pleksi yläosa, jossa on kaltereita vain katossa. Melko iso!
- Koska kaltereita on vain katossa on sinne vaikea laittaa paljon mitään aktivointi välineitä. Juoksupyörässä tykkää juosta ja muutamia kertoja painelee pitkin vessapaperi ja talouspaperi hylsyjä. Lisäksi katosta nyt roikkuu sellainen herkkutikku, jossa tykkää kiipeillä ja rouskuttaa sitä tikkua. Mitä muuta voisi keksiä? Käykö ulkoa nyt kaikki oksat? Ja voiko syödä esim. koivun nirkkoja kun alkavat tossa kohtapuolin olla turpeita ja hiirenkorvallakin? Rairuohosta joku jo kysyikin ja taidan sitä laittaakin sinne ;)


Kiitos jo vastauksista etukäteen. Poika jolle tämä hamsteri ostettiin on niin sekaisin koko eläimestä, että puhuu öin ja päivin ainoastaan hamsterista. Kauhean pitkiltä tuntuu pojasta aika kun hamsteri nukkuu, sillä emme anna herättää montaa kertaa päivässä. Yleensä illalla herättelemme syömään siinä kahdeksan yhdeksän pintaan. Tämä siksi, koska liikkeessä sanottiin, että tulee helposti purevaiseksi jos häiritään unia paljon päivällä. Pitääköhän paikkansa?

Oikein ihania hamsterin tuoksuisia päiviä kaikille ;)
terv. Hamsterin "MUMMU"

12

2129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaalinpää

      itsekin olen vasta hamsterinhankinta vaiheessa, joten noi sun kysymykset oli ihan samoja mitä itekin olen miettinyt, eli ois tosi kiva jos joku kehtais vastata. Mulla ois vielä pari tarkentavaa kysymystä.
      1. Voiko häkkiin purujen alle laitta kuivikkeekksi sanomalehteä, niin ois helpompi siivota? Vai onko vaarallista?
      2. Mitä on kylpyhiekka?
      3. Kannattaisiko hankkia yksi vai kaksi hamsteria (kääpiöhamsteria)?

      • Tintsi

        1. Minusta se ei helpota, ja painomuste voi olla vaarallista.
        2. Chinchillan kylpyhiekka, eläinkaupoissa. Kääpiöhamsteri kylpee siinä ja hoitaa turkkiaan.
        3. Jos otatte campbellin tai roborovskin niin kaksi, talvikoilla voi kokeilla kahta, mutta saattavat alkaa tapella noin 4-kuisina (tosin myös campbellit ja robot voivat joskus tapella). Kiinankääpiöitä pidetään yksin.


    • Tintsi

      1. Talvikko voi kesyyntyä niin hyvin että se tulee itse kädelle (ilman lahjuksiakin) ja pyrkii ihmisen seuraan. Sitä voi juoksuttaa valvottuna lattialla tai isossa laatikossa (esim. pahvi- tai vuodevaatelaatikko) ja käsittely/seurustelu päivittäin on suositeltavaa, ettei hamsu ole yksinäinen.
      2. Sille voi koittaa laittaa erikseen kylpyhiekkaastian (chinchillan kylpyhiekkaa) ja wc-laatikon (esim. kissan pellettikuiviketta). Kylpyhiekka-astiaa ei kannata pitää jatkuvasti häkissä, koska hamsteri pitää myös sitä papanointipaikkanaan. Jos se vain papanoi wc-laatikkoon, sillä on pissapaikka muualla. Voitte kokeilla siirtää laatikon pissanurkkaan, jos sellainen löytyy. Wc-laatikon voi putsata parin - muutaman päivän välein.
      3. Se ei ilmeisesti ole synnyinpaikassaan tottunut monipuoliseen ruokaan. Kokeile vauvan soseita, puuroja joihin on sekoitettu jotain proteiinipitoista yms. Ja tuoreita kasviksia tai hedelmiä päivittäin. Kyllä se ajan mittaan todennäköisesti maistaa.
      4. Lehtipuun oksat käyvät. Itse puhdistaisin ne huolella nyt keväällä kun muuttolinnut tulevat viruksineen. Pahvilaatikot, akvaarioihin myytävät juurakot, kivet ja eläinkauppojen virikelelut esim. pajusillat ovat myös kivoja.
      5. Usein herättäminen lyhentää hamsun elinikää ja tekee siitä ärtyisän. Sitä ei kannata herättää "väkisin" kajoamalla sen pesään, vaan esim. rapistella häkin luona ja laittaa sinne tuoksuvaa ruokaa. Lapselle hamsun vuorokausirytmi on kieltämättä vähän hankala, mutta kyllä meillä ainakin kääpiöhamsterit heräävät itse muutaman kerran päivän mittaan syömään ja touhuamaan.

      • myös äiti

        Heips! Itselläni on 2 Talvikkonaarasta samasta poikueesta olleet kahdestaan samassa terrariossa koko ikänsä. Hyvin ovat toimeen tulleet. Ei mitään ongelmia ole ilmaantunut. En tiedä miten esim 2 urosta pärjäävät keskenään, muttaa naaraat tulevat ainakin keskenään toimeen. Talvikkoni pitävät eritt. paljon juustosta, jota muut. kerran viikossa annan. Siinäkin on proteiinia. Kesällä nypin voikukan nuppuja ja apilan kukkia. Varsinkin voikukan nuput maistuvat.Itse käytän kylpyhiekkana chincillan kylpyhiekkaa(saa eläintarvikekaupoista. Turkki pörhistyi ja puhdistui huomattavasti, kun älysin laittaa kylpyhiekkakipon terraan.Kippo kannattaa ottaa välillä pois, muuten kakkivat siihen ajan kanssa.


    • Tiinu

      1. Miten kesyksi talvikko voi tulla?
      - Talvikot tulee kyllä todella kesyiksi, etenkin jos se sattuu olemaan helposti kesyyntyvän luonteinen. Kesy hamsteri tulee itse kädelle ja antaa käsitellä itseään ilman vastustusta. Se luottaa ihmiseen.

      Pidämme sitä kädessä päivittäin ja annamme juoksennella matolla pieniä matkoja? Onko tämä riittävää/oikein?
      - On hyvä. Mitä enemmän sitä käsitellään, sitä nopeammin se tulee luottavaiseksi ja kesyksi. Vapaanaolo piristää myös sitä.

      Pitääkö nämä näkyvät papanat poistaa päivittäin, vai viikottaisen siivouksen yhteydessä?
      - Hamsteri käy vessalaatikolla vain pisulla. Papanoita se tekee melkein missä vain. Luulen, että ne ovat tipahtaneet laatikkoon vain sattumalta hamsterin. Laatikko kannattaa putsata silloin, kun tuntuu, että se on likainen.

      Mitä merkkejä alkaa ilmaantua, jos proteiineista alkaa ollaa pula?
      - Hamsterista tulee hoikka ja pieni, koska lihakset tarvitsevat proteiineja kasvaakseen. Se voi olla myös ulkoisesti huonokuntoisennäköinen.
      - Kokeilkaapa vauvasoseita, joissa on esim. kalaa. Niiden pitäisi olla suurta herkkua. Esimerkiksi Pikkukalastajan herkku on supersuosikki ainakin meillä.

      Käykö ulkoa nyt kaikki oksat?
      - Käy, kunhan ne ovat puhtaalta paikalta. Niitä kannattaa hieman huuhtaista kuumalla vedellä ennen hamsulle antamista.
      - Koivun hiirenkorvat ovat erittäin terveellisiä. Niitä saa hamsterille vähän etukäteenkin, kun tuo sisälle maljakkoon koivunoksia. Silloin kevät tulee hamsterille hieman etukäteen. :)

      Tämä siksi, koska liikkeessä sanottiin, että tulee helposti purevaiseksi jos häiritään unia paljon päivällä. Pitääköhän paikkansa?
      - Pitää. Ne myös stressaantuvat siitä ja stressi heikentää vastustuskykyä, mikä taas altistaa useille sairauksille.

    • hamster^^

      1. Miten kesyksi talvikko voi tulla?
      sain käsityksen että hasmu ollut vasta viikon?no se voi tulla tuosta kyllä vielä kesymmäksi hyvällä kohtelulla.
      hamsun oilisi hyvä päästä myös hieman kauemmaksi vapaalle...mutta kyllä se riittää jos on juoksupyörä?

      2. Miten vessan kanssa tulisi toimia?
      no vessaan hamsteri tekee tarpeensa ja se siivotaan aina kun on tarve,minä siivoan 3krt viikossa.

      3. Proteiinin syönti?
      - no yleensä talvikot yleensä syövät melkein mitä vaan(meillä kelpaa perunasta kanaan).mutta vitamiinitippoja voisi ostaa ja pellettejä eläinkaupasta.

      4. Duna?
      no ihan hyvä tuo duna on asumukseksi,meilläkin on sellanen iso.sinne voi ostaa eläinkaupasta mökkejä,kaikkea putkiloita ja ihan puupalikat ja oksat käy hyvin,kunhan niitä pesee kuumassa.pesälle tulisi laittaa wc/talouspaperia joita tulisi ensin hieman "suikaloida".

      • "mummu"

        Oikein paljon kiitoksia kaikille vastanneille! Meillä oli taas oikein mukava iltahetki pikkumiehen kanssa. Täytyy myöntää, että joka päivä oppii uutta. Tänään huomasimme, että hamsu poikamme syö mielellään parsakaalia. Se katosi alta aika yksikön kupista. Sen sijaan piltti ei oikein maistunut.

        Heti kun häkki avataan ja koko yläosa poistetaan, on tuo pikku ihme pyrkimässä kädelle. Meidän 6-vuotias osaa todella hyvin käsitellä mielestäni hamsua ja heillä tuntuu synkkaavan hyvin. Olen aikuisena vaan vierestä seurannut ettei puristella liikaa ja toiminta on muutenkin turvallista.

        Vessaansa tuntuu pitävän kylpemispaikkana. En todella tiedä minne mahtaa pissiä. Pesäänsä varmaan, koska missään ei pissa haise. Täytynee tutkia asiaa. Onko muuten vaarallista jos syö vessahiekkaa?

        terv. "mummu"


      • Tiinu
        "mummu" kirjoitti:

        Oikein paljon kiitoksia kaikille vastanneille! Meillä oli taas oikein mukava iltahetki pikkumiehen kanssa. Täytyy myöntää, että joka päivä oppii uutta. Tänään huomasimme, että hamsu poikamme syö mielellään parsakaalia. Se katosi alta aika yksikön kupista. Sen sijaan piltti ei oikein maistunut.

        Heti kun häkki avataan ja koko yläosa poistetaan, on tuo pikku ihme pyrkimässä kädelle. Meidän 6-vuotias osaa todella hyvin käsitellä mielestäni hamsua ja heillä tuntuu synkkaavan hyvin. Olen aikuisena vaan vierestä seurannut ettei puristella liikaa ja toiminta on muutenkin turvallista.

        Vessaansa tuntuu pitävän kylpemispaikkana. En todella tiedä minne mahtaa pissiä. Pesäänsä varmaan, koska missään ei pissa haise. Täytynee tutkia asiaa. Onko muuten vaarallista jos syö vessahiekkaa?

        terv. "mummu"

        Onko muuten vaarallista jos syö vessahiekkaa?
        - Voi olla vaarallista, siksi sitä ei suositellakaan hamstereille. Puupelletit ovat parempia, koska ne sulavat hamsterin elimistössä takuu varmasti, jos niitä sinne joutuu.


      • "mummu"
        Tiinu kirjoitti:

        Onko muuten vaarallista jos syö vessahiekkaa?
        - Voi olla vaarallista, siksi sitä ei suositellakaan hamstereille. Puupelletit ovat parempia, koska ne sulavat hamsterin elimistössä takuu varmasti, jos niitä sinne joutuu.

        Katos, mutta se onkin oikein hamsuille tarkoitettua hiekkaa? Mitäs siihen sanot? Ei siis paakkuuntuvaa kissanhiekkaa. Nyt kyllä myrkyn lykkäs, jos oikein hamsu hiekka on vaarallista! Kääks!


      • Harriet Hamster
        "mummu" kirjoitti:

        Katos, mutta se onkin oikein hamsuille tarkoitettua hiekkaa? Mitäs siihen sanot? Ei siis paakkuuntuvaa kissanhiekkaa. Nyt kyllä myrkyn lykkäs, jos oikein hamsu hiekka on vaarallista! Kääks!

        Mielestäni hamsterin wc-hiekat ovat pönttö keksintö: eivät (ainakaan minusta) sido hajua, ovat kalliita. En osaa sanoa, miten ne vaikuttavat syötyinä, mutta muita huonoja puolia niissä kyllä on.

        Suosittelenkin lämpimästi kissan hiekkalaatikkoon tarkoitettua puupellettiä (ei kissanhiekkaa missään nimessä, vaan _puu_pellettiä). Sitä myydään mm. Pellex-nimellä marketeissa. Kun siihen menee pissaa, puupelletti murenee ja sen kohdan voi nostaa pienellä lapiolla pois. Puupelletti myös sitoo jonkin verran pissan hajua, joten suosittelen sitä myös herkkänenäisille!

        Itse siivoan papanoita (ja pissejä) päivittäin minilapiolla, sillä niitä ilmestyy välillä aikomoisia kasoja ympäri dunaa. Ainakin meillä tulee kymmenkunta kakkaa päivittäin, joten siivous on ihan tarpeellista..

        Proteiinista ja tuoreruokinnasta: Jotkin nuoret hamsut vieroksuvat tuoreruokia (silkasta tottumattomuudesta), mutta ajan kanssa nämäkin alkavat yleensä maistumaan. Olisi kyllä hyvä, jos hamsu söisi muutakin kuin siemenseoksen pähkinöitä, sillä ne ovat juuri lihottavia. Poimi liiat pähkinät pois, ei hamsteri nälkään kuole, jos ruokakippo on vieressä. Liiallinen herkkujen syönti saattaa myös aiheuttaa ruokahalun menetystä (kuten meillä ihmisilläkin), joten vähentämällä nameja ruokakin alkaa luultavasti maistua paremmin.

        PS. Onnittelut hamsterista ja kiva kuulla, että poikasi on innostunut hamsterin hoidosta! Hyvä, että olet pitänyt silmällä poikasi hamsteria, sillä liian monet vanhemmat jättävät pienet lemmikkieläimet yksin lapsen vastuulle, vaikka vastuu eläimestä kuuluu aina viime kädessä vanhemmille.


      • Tiinu
        Harriet Hamster kirjoitti:

        Mielestäni hamsterin wc-hiekat ovat pönttö keksintö: eivät (ainakaan minusta) sido hajua, ovat kalliita. En osaa sanoa, miten ne vaikuttavat syötyinä, mutta muita huonoja puolia niissä kyllä on.

        Suosittelenkin lämpimästi kissan hiekkalaatikkoon tarkoitettua puupellettiä (ei kissanhiekkaa missään nimessä, vaan _puu_pellettiä). Sitä myydään mm. Pellex-nimellä marketeissa. Kun siihen menee pissaa, puupelletti murenee ja sen kohdan voi nostaa pienellä lapiolla pois. Puupelletti myös sitoo jonkin verran pissan hajua, joten suosittelen sitä myös herkkänenäisille!

        Itse siivoan papanoita (ja pissejä) päivittäin minilapiolla, sillä niitä ilmestyy välillä aikomoisia kasoja ympäri dunaa. Ainakin meillä tulee kymmenkunta kakkaa päivittäin, joten siivous on ihan tarpeellista..

        Proteiinista ja tuoreruokinnasta: Jotkin nuoret hamsut vieroksuvat tuoreruokia (silkasta tottumattomuudesta), mutta ajan kanssa nämäkin alkavat yleensä maistumaan. Olisi kyllä hyvä, jos hamsu söisi muutakin kuin siemenseoksen pähkinöitä, sillä ne ovat juuri lihottavia. Poimi liiat pähkinät pois, ei hamsteri nälkään kuole, jos ruokakippo on vieressä. Liiallinen herkkujen syönti saattaa myös aiheuttaa ruokahalun menetystä (kuten meillä ihmisilläkin), joten vähentämällä nameja ruokakin alkaa luultavasti maistua paremmin.

        PS. Onnittelut hamsterista ja kiva kuulla, että poikasi on innostunut hamsterin hoidosta! Hyvä, että olet pitänyt silmällä poikasi hamsteria, sillä liian monet vanhemmat jättävät pienet lemmikkieläimet yksin lapsen vastuulle, vaikka vastuu eläimestä kuuluu aina viime kädessä vanhemmille.

        kun ostaa lämmitystarkoitukseen tarkoitettuja puupellettejä. Ne ovat riittoisia (isompi pellettikoko) ja suhteessa halvempia kuin kissanhiekaksi tarkoitetut. Koostumus on aivan sama.


    • Laavalamppu

      Mun hamsteri ei oikee osaa käyttää kylpyhiekkaa oikein kun huomasin että se alkoi syödä sitä niin aloin miettiä eikai se ole vaarallista hamsterille?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1883
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1446
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1394
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      9
      1356
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1337
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1197
    Aihe