Hiukkasoppia

inhere

Mikrobien maailma: Ilman mikro-organismit
Hengitystiet ja hiukkasten kerääntyminen

http://helios.bto.ed.ac.uk/bto/microbes/airborne.htm#Top
The Microbial World: Airborne Microorganisms
(Sivuilla on havainnollinen kuva eri kokoisten hiukkasten terveysvaikutuksista;
alla on kuvaan liittyvä teksti käännettynä suomeksi)



Ihmisen hengitystiet poimivat keräävät tehokkaasti ilmassa leijuvia hiukkasia. Joskus niillä on vakavia terveydellisiä haittavaikutuksia.

1. Suurilla hiukkasilla (noin 10 mikrometriä – millimetrin tuhannesosaa) on riittävän suuri massa, jotta ne törmäisivät hengitysteiden pinnoille pienelläkin nopeudella. Ne eivät seuraakaan ilmavirtaa, kun se kiertää mutkissa ja esteiden ohitse. Tavanomaisen hengityksen aikana ilmavirta sieraimissa ja henkitorvessa on noin 100 cm/s – se riittää siihen, että siitepölyhiukkaset ja homeitiöt (Alternaria ja muut) jäävät limakalvoille, joilla ne aiheuttavat tavanomaisia siitepölyallergiaoireita kuten nuhaa ja astmaa.

Nämä hiukkaset ovat niitä, joita tarttuvat eräisiin hiukkaskeräinmalleihin (Rotorod- ja Burkard-keräimet). Ne jäävät myös Andersen-keräimen ylimpiin lautasiin.

2. Pienemmät hiukkaset eivät törmää limakalvoille näillä nopeuksilla. Niiden nopeus kasvaa, kun ne joutuvat etäämmäksi hengitysteiden syvimpiin haaroihin [inheren lisäys: kun väylä kapenee/ohenee, niin nopeus kasvaa]. Näin hiukkaset, joiden koko on 5 mikrometriä tai vähemmän joutuvat syvällä keuhkoihin. Ne pysähtyvät ja kerrostuvat, kun ilmavirtaus lakkaa ulos- ja sisäänhengitysten välillä.

Hiukkaset.joiden koko on 2 – 4 mikrometriä ovat optimaalisen kokoisia, jotta ne voisivat tunkeutua ja jäädä ilmarakkuloihin [alveoleihin]. Tämän kokoisia hiukkasia tuottavat monet Aspergillus- ja Penicillium-suvun homeet. Tämä on se tapa, jolla monet ihmisen hengityselintulehdukset kehittyvät, kuten aspergilloma, kudossienitauti (histoplasmosis), coccidioidomycosis [hoitamattomana vaarallinen hengityselintulehdus], ja muut.

3. Tätäkin pienemmät hiukkaset, kuten sädesienten itiöt (koko noin 1 mikrometri – millimetrin tuhannesosa),eivät ole yhtä herkkiä kerrostumaan hengityselimiin, mutta maanviljelijöiden toistuva altistus sädesieni-itiöille saattaa aiheuttaa herkistymisen ja allergisen alveoliitin (viljelijän pölykeuhkon, jne.)

4. Hyvin pienet hiukkaset, pienemmät kuin 0,5 mikrometriä, eivät törmää [ suoraan pahki keuhkojen pinnoille], vaan leviävät tasaisesti kaikkialle ja asettuvat sattumanvaraisesti keuhkojen kaikille pinnoille. (Brownian Motion [teoria pienhiukkasten jakautumisesta tilassa; kts. kuvat osoitteessa http://www.pitt.edu/~jdnorton/Goodies/Einstein_stat_1905/ ]).
Tämä pätee kaikkiin hienojakoisiin pieniin hiukkasiin, mikä aiheuttaa monia ammattitauteja.


Miten tauteja aiheuttava bakteerit ja virukset liittyvät tähän kaavaan?

Virukset aiheuttavat ylähengitysteiden tulehduksia, joihin liittyy runsaana valuva nuha. Useimmat bakteeriperäiset tulehdukset alkavat myös ylähengitysteistä, kun bakteereja joutuu suuria määriä sieraimiin ja limakalvoille. Kuitenkin tulehdukset, joiden aiheuttajana on Mycobacterium (tuperkuloosin aiheuttaja) tai Bacillus antharacis (pernarutto), alkavat keuhkoista. Nämä ovat hyvin myrkyllisiä taudinaiheuttajia, ja jopa yksi ainoa solu tai itiö (Bacilluksen itiön koko on noin 3 micromeriä) saattaa aiheuttaa tulehduksen, jos se joutuu hengitysrakkulaan (alveoliin).

LINKIT:

Erittäin käyttökelpoista tietoa löytyy Minnesotan yliopiston Ympäristöterveyden ja turvallisuustieteen laitokselta: Homeet ja rakennukset (http://www.dehs.umn.edu/iaq/fungus/)

LÄHDE, kotisivu: Micobial World – Microorganisms and microbial activities: http://www.dehs.umn.edu/iaq/fungus/

6

1883

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Homeherkkä

      Eli nuo tutkijagurut ovat sitä mieltä, että mirkobien hiukkaskoko on se tekijä, joka määrää mikä sairaus altistuksesta syntyy.

      He ovat myös sitä mieltä, että virukset aiheuttavat VAIN ylähengitysteiden tulehduksia.
      No kyllähän jokainen ruohonjuuritason kansalainenkin tietää, että virusinfektio saattaa jälkitautina aiheuttaa korva-, silmä-, poskiontelo- ja jopa keuhkoputkitulehduksiakin.
      Ja sitten on vielä nämä A- ja B-virukset, jotka saattavat jälkitautina aiheuttaa vaikkapa keuhkokuumeen.

      Pohjimmiltaan on kysymys siitä, että ihmisellä on immuunipuolustusjärjestelmä ja kun se toimii moitteettomasti ihminen on terve ja hyvinvoiva.

      Kun immuunijärjestelmä käy kamppailua virusten kanssa, jokainen tuntee sen luissaan ja ytimissään.
      Kun IMMUUNIPUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ LIIKAHERKISTYY allergeenille/antigeenille jokainen herkistynyt tuntee myös sen luissaan ja ytimissään olkoonpa kysymys hengittämisestä,kosketusallergiasta tai syömisestä.
      Ja senhän me todella herkät homeallergikot tiedämme, että homeitiöiden pakkohengittämistä tässä maassa on vaikea välttää johtuen julkista valtaa palvelevien lääketiedegurjemme tiedon puutteesta, jonka tiedon he itse toteavat toistuvasti, jopa median välityksellä, olevan tosi vajavaista.

      Näyttää siltä, että nuo tutkijagurut ovat jättäneet huomioonottamatta ikivanhan allergian määritelmän: KUN IMMUUNIREAKTIO EI OLE ELIMISTÖN KANNALTA HYÖDYLLINEN VAAN JOKO LIIAN VOIMAKAS TAI SIITÄ AIHEUTUU KUDOSVAURIOITA, puhutaan allergiasta. Ja sekin, että toistuvat allergiset reaktiot aiheuttavat autoimmuunisairauksia on tiedetty jo ajat sitten.

      Allergisissa reaktioissa hiukkaskoko ei ole se tekijä mihin sairauteen jatkuvan altistuksen kohde sairastuu.
      Sairastumisen määrää geneettinen perimä, joka voidaan immuunijärjestelmän herkistyttyä tietylle antigeenille/allergeenille jakaa karkeasti kahteen eri tyyppiin: hektinen ja viivästynyt tulehdusreaktio.
      Ja toistuvat allergiset tulehdusreaktiot keuhkotasolla aiheuttavat kudosvaurioita keuhkojen eri tasoilla.
      Ja näitä kudosvaurioita nykylääketiede nimittää astmaksi (hektinen tai viivästynyt keuhkoputkitason reaktio) tai keuhkoahtaumataudiksi, koska akuuttia allergista alveoliittia tai allergista keuhkoputkitulehdusta nämä lääkärimme eivät pysty AJOISSA toteamaan.

    • nisuiisua kaivaten

      Nisuiisu on muuten ollut harvinaisen oikeassa todetessaan, että kosteusvauriomikrobien itiöt eivät aiheuta astmaa. Astmaa aiheuttavat ylläolevan kohdan 1. hiukkaset.

      Kuten huomaatte, niin hengitysilman nopeus on todella suuri 1 metri/sekuntti. Nisuiisu on jo varmaan kymmeniä kertoja maininnut sen, että hiukkaset, joiden koko on alle 5 mikrometriä päätyvät keuhkorakkuloihin aiheuttaen yliherkkyyskeuhkokuumeen eli allergisen alveoliitin.

      Ajatelkaa, että aktinobakteerien (eli sädesienten) koko on niinkin pieni kuin 1 mikrometri. Kiitos inherelle siitä, että olet löytänyt tieteellisen lähteen, jossa se todetaan.

      Hilkkaliisa kertoo Matti Paajasen sanoneen luennolla, että homeista sairastuneille kehittyy myöhemmin astma. Keuhkolääkäri Paajasen olisi pitänyt luennollaan sanoa, että itiöiden aiheuttama allerginen keuhkoputkitulehdus on astman KALTAINEN tautitila. Ei siis varsinainen astma.

      Missä olet nisuiisu? Toivottavasti edes kommentoit meidän juttujamme.

      • haaa

        nisuiisu itse kirjoittelee......


    • inhere

      Sisäilman hiukkasten
      mittasuhteita micrometriasteikolla

      - tuuman korkuinen postimerkki – 25.400 µm
      - neulansilmä – 1.230 µm
      - ohut hius – 50 – 100 µm
      - hiilipöly – 1 – 100 µm
      - kasvien siitepöly – 10 – 1000 µm (1mm)
      - useimmat homepölyitiöt – 5 - 30 µm
      - pienimmät home- ja mikrobi-itiöt – 0,5 – 5 µm
      - sädesienet - 1 µm

      Huoneilmassa näkyvä pöly on vain alle 10% koko sisäilman hiukkasmäärästä painon mukaan laskettuna.

      Huonekalujen päällä näkyvä pölyn partikkelikoko on noin 50 µm ja suurempi.

      Erittäin suotuisissa olosuhteissa (taustan väri, valon suunta ja voimakkuus kohdallaan) saattaa olla nähtävissä jopa 10 µm pölyhiukkasia

      Haitallisimpien hiukkasten koko on 3 µm tai sitä vähemmän.

      1 µm kokoiset hiukkaset eivät laskeudu, vaan ne tarttuvat pinnoille molekyylien vetovoiman vaikutuksesta.

      Kappalemäärin laskettuna 98 – 99% sisäilman hiukkasista on kooltaan alle 5 µm. Nämä leijuvat ilmassa tai laskeutuvat painovoiman vaikutuksesta alas erittäin hitaasti. Pölyimurilla niitä ei voi poistaa, mutta elektrostaattisesti toimivilla ilmanpuhdistajilla niiden määrää voidaan vähentää huomattavasti.

      Yli 5 µm hiukkaset ja sitä suuremmat hiukkaset laskeutuvat ja kerrostuvat.

      ALLA VERTAILLAAN ohuenpuoleisen 60 mikrometrin hiuksen halkaisijaa 1 mikrometrin kokoiseen sädesienen itiöön. Alimmaisena on ”hius” eli 60 kaariviivasta muodostuva jana ja sen yläpuolella on kuvattu samassa mittakaavassa sädesientä yhdellä tähdellä.

      *
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    • Anonyymi

      Olipa annettu myös paljon väärää tietoa.

      Siitepöly koostuu suurimmista aerosolihiukkasista, sillä niiden läpimitat ovat yleensä 0,01–0,1 mm.

    • Anonyymi

      Jostain syystä omat keuhkoni ovat nykyään eli useamman vuoden sädesieni- & homealtistuksen jälkeen todella herkkänä homeille, siitepölylle ja vaikka mille. Selittääköhän tämän ”kroonistumisen” tuo että nuo pahimmat ovat noin pieniä ja päässeet altistumisvuosina esteettä keuhkojen perukoille asti.. Tarkoitan tuota
      Sisäilman hiukkasten
      mittasuhteita micrometriasteikolla-listaa

      - tuuman korkuinen postimerkki – 25.400 µm
      - neulansilmä – 1.230 µm
      - ohut hius – 50 – 100 µm
      - hiilipöly – 1 – 100 µm
      - kasvien siitepöly – 10 – 1000 µm (1mm)
      - useimmat homepölyitiöt – 5 - 30 µm
      - pienimmät home- ja mikrobi-itiöt – 0,5 – 5 µm
      - sädesienet - 1 µm

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8534
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2585
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      124
      2313
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1966
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1704
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1519
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1472
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1203
    Aihe