kaunistusta

mökille

onko olemassa mitään kasvia mikä menestyisi mökillämme?mökki sijaitsee saaressa, tontille paistaa aamu/aamupäiväaurinko. Tontti on kallioinen, jossa kasvaa lähinnä puolukkaa, mustikkaa, sammalta(?)puina mäntyä ja muutama koivu. Mökin takana alkaa metsä, joten ajoittain aika varjoinenkin paikka.Multaa ei juurikaan ole, eli se olisi sinne itse kannettava.Mutta mikä tuollaisissa olosuhteissa kasvaa, ja varsinkin kun siellä ei olla kuin viikonloppuisin, eli kuivuuttakin olisi kestettävä.olisi niin kivaa saada sinne jotakin kukkivaakin, tai edes jotakin kunnon vihreää, olisiko ehdotuksia.(Asutaan Itä-suomen läänissä)

2

671

  Vastaukset

  • Paikkahan sinulla on ihanteellinen kuivan paikan kasveille. Meillä on "pihapiiri" mökillä saman kaltainen- kuivaa, paahteista, kivikkoista männikkö kangasta Itä- suomessa, Saimaan rannalla. On opittu monien vuosien epäonnistumisien kautta, että kyllä sen karunkin maan saa kukoistamaan.
   Ensiksi, kerrot että tontilla kasvaa mäntymetsää, silloin maaperä on liian hapanta- siinä ei kasvit viihdy. Mutta apu löytyy kalkituksessta. Me tehtiin näin: ostettiin säkkimultaa ja kalkkia. Kivien välit mihin oli tarkoitus istuttaa, niin perusmaa pöyhittiinpohjia myöten ja siihen lisättiin säkkimultaa ja kalkkia- mustikan varvut revittiiin pois. Siihen sitten siemen kylvö tai sitten siirrettiin kasveja luonnosta juurinen kerätyistä kasveista.Monivuotiset siemenet itävät ennen kukintaa hitaasti( vaatii kärsivällisyyttä).
   Mutta se kyllä kyllä palkitaan.
   Lajeina meillä on mm. Keltamaksaruoho, Isomaksaruoho, kangasajuruoho (leviää runsaasti). Ketoneilikka(punainen)(erittäin kaunis).Kissankäpälä (ei viihdy erityisen hyvin), Kissankello (lisääntyy hitaasti). Mäkitervakko (kaunis, kukkii juhannuksen tienoilla.Ja Keto-orvokki, joka on paras, eli yksivuotinen ja kukkii toukokuusta- syyskuuhun ja siementää jatkuvasti. Nämä lajit kestävät kestävät kuivuutta erittäen hyvin, eivät vaadi kastelua kuin pitkinä pouta jaksoina. Mutta jos kastelet, niin kastele sitten perusteellisesti, että maapohja menee märäksi pohjiamyöten, sillä pieni ripaus vettä jättää kasvien juuret pintaan.
   Älä osta ulkolaisia taimia, ne ei oikein kestä Itä-Suomalaista kovaa talvea. Luota kotimaiseen karuihin olosuhteisiin tottuneita taimia ja luonnonmukaisesti keskisuomessa kasvatettuihin siemeniin, jotka ovat suomalaista alkuperää.
   Siemeniä saa muunmuassa; www. suomenniittysiemen. fi ja www. pratensins.fi . Nämä on luotettavia siementuottajia. Taitaa olla, että Suomenniittysiemenestä saa myös esikasvatettuja taimia- kannattaa kysyä?..Kyllä näillä eväillä pääset alkuun, mutta tämä homma vaatii sitä pitkäjännitteisyyttä- Meiltäkin meni monia vuosia, ennenkuin päästiin ihailemaan (siitä mistä on haaveiltupitkään),Eli, karunkin maan saa kukoistamaan.
   jos sinulla on jotain kysyttävää, niin annappa tulla, yritetään vastata parhamme mukaan.

   Ps. Kokeilimme Puna-ailakkia aivan rannan tuntumassa, vähän kosteammassa maaperässä, se viihtyi erittäin hyvin.Kukki runsaasti ja siemeniä tuli paljon, jotka kerättiin talteen. Jos tarvitset puna-ailakin siemeniä, niin meiltähän niitä saat, voitaas lähettää jos kiinnostaa.

  • mitä maksaa puna-ailakin alut tai siemenet?

   Vastaus: puutarhapalvelua at gmail.com kiitos

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sohvi takaisin Eirassa

   Riita tullut,yöllä lähti koiran kanssa,aamupäivitys eirasta,lakanoista tunnistin,samat mitkä vaihtoi silloin toukokuussa😅
   Kotimaiset julkkisjuorut
   184
   3807