Mitä eroa on näiden kahden välillä.Jos otan rypsiöljyä 2 rkl päivässä vai saman määrän kalanmaksaöljyä.
Rypsiöljy / Kalanmaksaöljy
4
1580
Vastaukset
- erona
Rypsiöljy on kasviöljy.
Rypsiöljy on maailman kolmanneksi yleisin kasviöljy soija- ja palmuöljyn jälkeen. Suomessa rypsiöljy on ylivoimaisesti eniten käytetty kasviöljy. Tämä on ennen kaikkea suomalaisten tutkijoiden ja teollisuuden öljykasvialalla tekemän uraa uurtavan tutkimus- ja tuotekehitystyön ansiota.
Rypsiöljyn arvostus nousi merkittävästi 1980-luvulla tutkijoiden selvitettyä sen myönteiset, ravitsemukselliset ominaisuudet. Sen jälkeen rypsiöljyn käyttö kasvoi Suomessa nopeasti. Rypsiöljyä käytetään elintarviketeollisuuden raaka-aineena sekä sellaisenaan kotitalouksissa.
Kotitalouksissa rypsiöljy on monipuolinen elintarvike. Sitä voidaan käyttää paistamiseen ja leivontaan. Parhaiten se soveltuu hiivataikinoihin, kuten pulla- ja sämpylätaikinoihin. Rypsiöljyä käytetään paljon myös salaatin- ja grillauskastikkeisiin sekä marinadeihin ja majoneesiin. Ominaisuuksiensa ansiosta rypsiöljy sopii myös pannulla paistamiseen ja uppopaistoon.
Elintarviketeollisuudessa rypsiöljyä käytetään eniten margariinin valmistuksen raaka-aineena. Meijeriteollisuus käyttää rypsiöljyä voi-kasviöljyseoksissaan. Toiseksi suurin kulutuskohde on einesteollisuus, jossa rypsiöljyä käytetään sekä erilaisten tuotteiden raaka-aineena että paistorasvana.
Rypsiöljyn terveellisyys perustuu sen erittäin matalaan tyydyttyneiden rasvahappojen pitoisuuteen. Lisäksi siinä on runsaasti ns. kertatyydyttymätöntä öljyhappoa, jota on paljon myös jo varhemmin terveelliseksi tiedetyssä oliiviöljyssä. Rypsiöljy sisältää myös merkittäviä määriä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja (linoli- ja alfalinoleenihappo). Korvaamalla tyydyttyneitä rasvoja rypsiöljyllä pystytään alentamaan veren kolesteroliarvoja. Rypsiöljy on erinomainen E-vitamiinin ja muiden rasvaliukoisten vitamiinien lähde.
Rypsiöljy sisältää runsaasti elimistölle välttämättömiä linoli- ja alfalinoleenirasvahappoja ja niukasti tyydyttyneitä rasvahappoja.
Kalanmaksaöljy on eläinperäinen.
Rasvahapot ovat erilaiset kuin kasviöljyillä.
Kalanmaksaöljy on runsaasti A- ja D-vitamiinia sisältävä, tavallisesti turskan maksasta tehty öljyvalmiste. Kalanmaksaöljyä on
käytetty pitkään Suomessa A- ja D-vitamiinien puutteen ehkäisyyn ja hoitoon.
Kalanmaksaöljyn nauttiminen ensimmäisen elinvuoden aikana saattaa pienentää lapsen riskiä sairastua nuoruusiän eli tyypin 1
diabetekseen. Tämä käy ilmi tuoreesta norjalaistutkimuksesta, johon osallistui 545 diabeetikkolasta ja 1668 tervettä verrokkia.
Tutkimuksessa kartoitettiin miten lapsen ensimmäisen elinvuoden tai äidin raskauden aikana nauttimat D-vitamiinilisät ja
kalanmaksaöljy vaikuttivat lapsen diabetesvaaraan. Tutkijat havaitsivat, että kalanmaksaöljyä saaneiden lasten riski sairastua
diabetekseen oli 26 prosenttia muiden riskiä pienempi. D-vitamiinilisien ja äidin raskauden aikana nauttiman kalanmaksaöljyn ei
todettu alentavan diabeteksen vaaraa. Tutkijat arvelevat kalanmaksaöljyn suojavaikutuksen johtuvan siinä olevista pitkäketjuisista
n-3-rasvahapoista, jotka vaikuttavat mm. tulehdusta hillitsevästi.
Joidenkin asiantuntijoiden mielestä kalanmaksaöljy ei ehkä ole yhtä hyvä kuin puhdas kalaöljy. Kalan maksaan kertyy yhtä ja toista, raskasmetalleja sun muuta, joten mieti.
Minusta kannattaa käyttää sekä kaviöljyjä että kalaöljyjä. Molemmilla on hyvät puolensa ja tasapainoisen rasvahappokoostumuksen elimistön terveyttä kohottava vaikutus saadaan molempien käytöllä nimenomaan ruoanvalmistuksessa.
Pelkkä lusikallisten nauttiminen ei ole edullisin tapa saada näitä rasvahappoja, vaan mainittuja rasvahappoja sisältävien ruokien nauttiminen tuo parhaan tuloksen.- Miika
Kokonaisuudessaan hyvä ja asiapitoinen vastaus. Pientä hienosäätöä kuitenkin. Rypsiöljy on maailmalla lähes tuntematon, mutta rapsi sen sijaan taitaa olla ainakin lähellä kärkipäätä. Rypsi ja rapsi ovat kuitenkin sukulaiskasveja, ja niiden rasvahappokoostumuksessa ei ole käytännön eroja. Tosin jotkin rapsilajikkeet sisältävät runsaasti haitallista erukkahappoa, mutta tällaisia öljyjä ei ole hyväksytty ruokaöljyiksi.
Tervellisyyden vuoksi kannattaa hankkin kylmäpuristettua ns. netsytöljyä. Muovipulloissa myytävät halvat rypsiöljyt on kuumennettu valmistuksen aikana niin, että osa niiden kaksoissidoksista on muuttunut cis-muodosta trans-muotoon. En nyt selitä tarkemmin näiden muotojen eroja, mutta totean vain, että cis-muodot ovat luonnollisia, joita elimistö käyttää moniin elintärkeisiin toimintoihin. trans-muodot ovat taas kummajaisia, joita elimistö ei ole oppinut käyttämään. Siksi suosittelen ostamaan rypsiöljyn kylmäpuristettuna hieman kalliimmassa lasipullossa. se on selvästi terveellisempää, mutta tuskin ajaa ketään konkurssiin.
terv. miika - Tapani
Miika kirjoitti:
Kokonaisuudessaan hyvä ja asiapitoinen vastaus. Pientä hienosäätöä kuitenkin. Rypsiöljy on maailmalla lähes tuntematon, mutta rapsi sen sijaan taitaa olla ainakin lähellä kärkipäätä. Rypsi ja rapsi ovat kuitenkin sukulaiskasveja, ja niiden rasvahappokoostumuksessa ei ole käytännön eroja. Tosin jotkin rapsilajikkeet sisältävät runsaasti haitallista erukkahappoa, mutta tällaisia öljyjä ei ole hyväksytty ruokaöljyiksi.
Tervellisyyden vuoksi kannattaa hankkin kylmäpuristettua ns. netsytöljyä. Muovipulloissa myytävät halvat rypsiöljyt on kuumennettu valmistuksen aikana niin, että osa niiden kaksoissidoksista on muuttunut cis-muodosta trans-muotoon. En nyt selitä tarkemmin näiden muotojen eroja, mutta totean vain, että cis-muodot ovat luonnollisia, joita elimistö käyttää moniin elintärkeisiin toimintoihin. trans-muodot ovat taas kummajaisia, joita elimistö ei ole oppinut käyttämään. Siksi suosittelen ostamaan rypsiöljyn kylmäpuristettuna hieman kalliimmassa lasipullossa. se on selvästi terveellisempää, mutta tuskin ajaa ketään konkurssiin.
terv. miikaMuuttuuko sitten paistinpannulla kuumennettaessa kylmäpuristettu rypsiöljykin transrasvaksi?
- Päivi
Tapani kirjoitti:
Muuttuuko sitten paistinpannulla kuumennettaessa kylmäpuristettu rypsiöljykin transrasvaksi?
Itse en menisi kuumentamaan kylmäpuristettua rypsiöljyä, sen terveyvaikutukset ovat parhaat sellaisenaan käytettynä, esim salaatinkastikkeessa. Paistamiseen kannattaa käyttää voita, oliiviöljyä tai kylmäpuristettua kookosöljyä, ne kestävät kuumentamista parhaiten eivätkä muutu haitalliseen muotoon.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Alle 15 oli
Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata892658Heh, persut = vassarit = 10,0 %
Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f2041682- 1161610
Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!
Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois411471Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla
Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v641242Juhannusterveiset kaivatulle
Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻761015- 56979
- 74906
- 45877
- 61845