Auttakaa pienyrittäjää

kun ei tiedä

Ensin, en hae TÄÄLTÄ työntekijää. En ole itse media-alan ammattilainen, vaan koulutukseni on muulta alalta. Mutta jos auttaisitte alkuun.

Teen sivutyönä pientä harrastelehteä "sisäpiirille". Olen tähän asti tehnyt sen printterillä ja ihan tavallisella tekstinkäsittely/piirto-ohjelmilla, tulostanut printterillä ja ottanut kopioita. Nyt alkaa työt lisääntyä ja levikki kasvamassa, että harkitsen kirjapainoon viemistä. Kun työhön sisältyy lehden painokuntoon viemistä (taittaminen?) ja vähän piirtämistä, niin mikä on se ammattinimike, joka tämän tekee? Graafikko vai mikä? Kannattaisiko etsiä joku, joka tekee näitä yrittäjänä, koska sitä hommaa on vain noin 6 krt/vuosi.

Älkää arvostelko tietämättämyytäni, kiitos, sillä varsinainen työni ja koulutus on muuta alaa. Tämä ei ole työpaikkailmoitus, vaan alustava kysely.

11

1766

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • shoo

      jees. ainakin tuolla graafikko-nimikkeellä kannattaa metsästää. Perus-nimikehän tuolle on taittaja, mutta on paljon graafisen alan tekijöitä, jotka eivät ole taittajia, mutta osaavat taittaa. jos vaikka muotoilet tulevan työ-ilmoituksesi muotoon "lehden taiton osaava graafikko/graafinen suunnittelija" niin jo alkaa puhelimet pärisemään ja sähköposti laulamaan hoosiannaa.

      • Kirjapainoalalla ollut

        Älä hyvä ihminen hae graafikkoa tai graafista suunnittelijaa, taittaja (amk tai ent. ammattikoulu) tekee saman homman huomattavasti halvemmalla. Graafikot ovat näitä taideteollisen korkeakoulun käyneitä hurahtaneita taiteilijoita, jotka eivät lainkaan tunne käsitteitä deadline ja kustannuskatto. Kirjapainoalalla taittohommia tekevät monet kirjatyöntekijät sivunvalmistajan tai aikaisemmin painopinnanvalmistajan nimikkeellä, suunnittelevat ja toteuttavat jopa lehtien sivuja. Ja palkkaero on graafikkoihin nähden vähintään se tuhat eukkua kuukausipalkoissa, useimmiten enemmänkin siis graafikkojen eduksi.


      • raafikko
        Kirjapainoalalla ollut kirjoitti:

        Älä hyvä ihminen hae graafikkoa tai graafista suunnittelijaa, taittaja (amk tai ent. ammattikoulu) tekee saman homman huomattavasti halvemmalla. Graafikot ovat näitä taideteollisen korkeakoulun käyneitä hurahtaneita taiteilijoita, jotka eivät lainkaan tunne käsitteitä deadline ja kustannuskatto. Kirjapainoalalla taittohommia tekevät monet kirjatyöntekijät sivunvalmistajan tai aikaisemmin painopinnanvalmistajan nimikkeellä, suunnittelevat ja toteuttavat jopa lehtien sivuja. Ja palkkaero on graafikkoihin nähden vähintään se tuhat eukkua kuukausipalkoissa, useimmiten enemmänkin siis graafikkojen eduksi.

        Kyllä meistä graafikoista/graafisista suunnittelijoista löytyy niitä jotka tuntevat aikataulut ja kustannuskatot...ja osaavat myös hiukan säätää hintaa asiakkaan mukaan (ainakin kunnes on ollut tarpeeksi kauan alalla eikä tarvitse enään "säätää"). Yksityisyrittäjänä sitä oppii tavoille kun ei sovi aina olla niin kranttu, koska kaikki asiakkaat ei omaa hulvattomia markkinointibudjetteja.

        Eli "kirjapainoalalla ollut", älä yleistä meitä "grasuja" siihen samaan lodjuun niiden muutaman harvan haihattelijan kanssa...joihin olet ehkä törmännyt joskus. Kyllä me "taitelijat" osataan taittaakin...ihan kokonaisia lehtiä, eikä vain sivuja.

        PS. En normaalisti puhu muiden grasujen puolesta, mutta nyt oli pakko...:)


    • nappula

      Sinuna pistäisin ihan rohkeasti ilmoituksen työkkärin sivuille. Kyllä osaavat ihmiset sitä foorumia seuraa. Sitäpaitsi tulee edullisemmaksi kuin etsiä jollain lehti-ilmoituksella. Ja varmaan työhön ilmoittautuvien tasokin on eri kuin jos vaikka tältä palstalta alkaisi värväämään.

      Tavallisesti kyseiseen työhön käytetään Adoben PageMaker-ohjelmaa tai InDesign-ohjelmaa. Toki on muitakin käypiä.

      Palkasta voisin arvioida, mikäli hommaan ryhtyy ammattilainen, että jos harrastelehti on enemmän kuin neljän sivun laajuinen, että varaudu nyt maksamaan ainakin satanen per julkaisu.

      • yhteistyötä

        esimerkiksi jonkun oppilaitoksen kanssa;
        evtek, Lahden muotoiluinstituutti jne...
        Siellä moni opiskelija tekis duunin esim päättötyönsä osana.Tai vaikka oppilastyönä.


    • medianomi

      Vältä konkurssi jo hyvissä ajoin eli ÄLÄ PERUSTA YRITYSTÄ!
      Graafisen alan pelleyrityksiä on liikaa Suomessa ja töitä ei riitä kaikille.

      Sitäpaitsi kouluista valmistuneet AMK ja Amis medianomit yms. mediapellet tekevät mielellään ammattitason työt ilmaiseksi erilaisten työharjoittelujen/työhönharjaantumiskurssien kautta siinä uskossa että kuvittelevat pääsevänsä töihin johonkin mainostoimistoon. Totuus on kuitenkin että firmat vain kusettavat sinisilmäisiä tyhmiä jotka kuvittelevat harjoittelun jälkeen saavansa vakituisen työpaikan

      • ap viestiäni?

        Teen SIVUTYÖNÄ pientä harrastelehteä. Varsinainen työ on muuta alaa, kuten ap. viestissä lukee. Yritys, siis ihan muuta alaa, on ollut jo kolme vuotta. Ei tässä siis ole kyse mistään graafisen alan yrityksen perustamisesta, vaan kyselin, minkä alan ihmiset osaavat tehdä tuon lehden, jota olen tehnyt itse jo pitempään kopiosydeemillä, painokuntoon. Kas kun suuren määrän kopiointi on työlästä ja maksaa sekin. Kiitos aiemmille vastaajille, autoitte paljon.


    • ohje

      Kysy kirjapainoilta tarjous myös taitosta, ne tahtovat tehdä nykyään graafikoidenkin työt. Tai ota paikkakuntasi keltaiset sivut ja etsi kaikki mainostoimistot ja pyydä tarjous. Tai vähintään osta homma joltain toiminimeltä tai muuten yksityisesti hommaa tekevältä.

      Sotkeudut kohtuuttomaan paperisotaan pienen sivubisneksen takia jos aiot palkata tekijän. Jos sulla ei edes ole lisensoituja taitto-ohjelmia ja fontteja niin laskua tulee.

      • on tämä

        Onko seudulla jossa asut graafisen alan oppilaitosta tai AMKia joista valmistuu sivuntaittajia tms.?
        Jos on, saat sitä kautta ilmaisia (typeryksiä) jotka suostuvat harjoittelua vastaan tekemään mitä vaan graafista suunnittelua. Jos hyvin käy, saat ammattitaitoisin medianomin tai tradenomin tekemään uudet visuaaliset ilmeet lehdellesi ilmaiseksi ja jatkossa tekemään koko lehden ilman että sinun tarvitsee koskaan maksaa mitään.
        Nykyään suolletaan tradenomeja ja muita nomeja joka oppilaitoksesta


      • tuomo

        no perjaatteessahan graafikkoja ne on nekin mitkä mainostoimistoissa ja kirjapainoissakin on ne on vain työntekijöitä ei yksityisyrittäjiä tms.
        Ja graaffikonhan kuuluu osata tehtä taitto, julisteet, logot, leikkausvarat, värimuunnokset eli kaikki painopinnan valmistukseen liittyvä.Onko muuten edes olemassa erikseen koulutus alaa taittaja? vai onko kaikki AD /graafikkoja?
        itsekään en ole tuota tullut ajatelleeksi.

        Samaa mieltä kysy tarjous kirjapainoista ja teetä halvimmalla.


    • tuna

      Hei!

      Graafiset suunnittelijat suunnittelevat ja taittavat lehtiä. Jos ajatuksena on vain lätkäistä tekstiä sivuille, ei kuitenkaan kannata palkata graafista suunnittelijaa, sillä kustannukset nousevat turhaan korkeiksi (vähintään 500 euroa helposta taitosta, jossa vain muutama sivu).

      Kannattaa laittaa ilmoitus esim. www.pingstate.nu -sivuille (foorumi > rekry) ja kertoa, että tehtävä soveltuu ei-niin-visuaaliselle ihmiselle joka osaa taitto-ohjelmat. Esimerkiksi painopinnan valmistajat ovat koulutettuja tällaiseen.

      Sinun ei myöskään tarvitse huolehtia ohjelmien lisensseistä, se on tekijän ongelma.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4449
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1744
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe