Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kivimuuri

Tuutikki

Talomme sijaitsee mäen päällä ja olemme pengertäneet rinteen kolmeen tasoon kivimuureilla (vanhoja kivijalkakiviä). Haluaisin aidalle joitain riippuvia kasveja, miten pohja pitäisi perustaa ja kuinka se olisi järkevintä eristää nurmikosta jottei se valtaisi alaa. Entä mitkä ovat kauneimpia ja kestävämpiä kasveja muurille ? Ja vielä: lannoitus ja kastelu.

7

5193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pms68

      Meillä on ollut sekä luonnonkivi että betonikivimuurit. Riippuu tietysti korkeudestakin, mutta alimmaisena meillä on ollut ihan joutomaata eli sillisalaattia täytössä. Jopa tiiliä yms jotka tekevät sinne "viemäreitä" niiden paikka vaan on muistettava istuttaessa koska ne ovat kuivempia kohtia. Muuten kunnon multaa reilusti sillä pengerryshän kuivuu helposti ja jäätyy talvella sivusta ja pinnasta joten kasveilla on siinä aikamoiset oltavat.

      Älä istuta kivien lähelle mitään vaan jätä väliä 30cm jotta kiven kylmä ei talvelal vaurioita kasveja. Luonnonkiven kanssahan ei styrox sovi..

      Hanki laadukkaita ja hyviä kasveja tai ole valmis uusimaan niitä parin ekan talven jälkeen. Kukkivia kuten maanpeiteruusuja ei kananta päästää ekana kesänä kukkimaan ja syyslannoitus hoitaa ajoissa jotta ehtivät talviteloille hyvillä eväillä.

      Itse suosin nurmikon ja istutuksen rajana ihan maahan kaivettua uraa "kanttausta". Nurmikko eittämättä leviää joka vuosi ja kasvit penkissä saattavat vaatia myös lisää tilaa jolloin lapiolla n10-15cm syvän ja leveän V-mallisen vaon teko on helppo tapa pitää asiat erillään. Voittaa katteilla leikkimisen ja niiden sinkoilun leikkurista.. Samalla selvä nurmikon raja on todella huolitellun näköinen ja rikkaruohot tulee kitkettyä samalla..

      Ihan suora istutusraja on varmaan monen mieleen, mutta itse tekisin niin että istutusalueen raja vähän eläisi eli mutkittelisi ja siinä on muuta kasvillisuutta kuin valuvia. Jos koko päällinen on valuvaa niin muurista jää vain muisto. Runsaisiin muureihin voi jonnekkin laittaa runsaan istutuksen ja toisaalle ei mitään yli valuvaa vaan vain reunalle tulevaa jolloin erilaiset maisemat vaihtelevat ja muuri on eloisampi.

      Paikasta riippumatta suosikkejani muurille ovat tietysti kivikkokasvit jotka kasvavat mattomaisesti, tarpeeksi taimia ja alkuun katetta ympärille. Havuista katajat ja tuiviot ovat hyviä, tosin tuivion keväinen ruskehtava sävy ei ihan paraatipaikoilla ole nätti vaikka se nopeasti vihertyy. Muista valuvista maanpeiteruusut ovat kauniita varsinkin Fairy, seppelvarvut, lamoherukka, vihmat ja lamohietakirsikka joka ei kaikkialla tarkene. Sipulikukat ja vuorenkilvet kuuluvat asiaan.

      Lannoita maa perustaessa pitkäkestoisilla lannoitteilla ja jatkossa kunkin kasvin tarpeen mukaan. Kastelu kannattaa istuttaessa taas tehdä huolella eli ainakin istutuskuopallinen vettä silloin ja jatkossa säiden mukaan mutta kerran viikossa ainakin alkuun ellei kaatamalla sada. Kastele kerrralla paljon ja jätä sitten väliin jotta juuret menevät alaspäin vettä ja kosteaa kohti eikä nouse pintaan.

      • Tuutikki

        Kiitos vastauksestasi, olit nähnyt paljon vaivaa ja sain monia todella hyviä vinkkejä. Lämmintä kesää !


      • pms68
        Tuutikki kirjoitti:

        Kiitos vastauksestasi, olit nähnyt paljon vaivaa ja sain monia todella hyviä vinkkejä. Lämmintä kesää !

        tällä palstalla kun jotenkin ollaan hengenheimolaisia niin on kiva auttaa.. ja vaivaa ei olut kuin kirjoittaa sillä itse olen pihafriikki joten avun antaminen on vähän kuin tilanne jossa miettii mitä itse siihen tekisi..


    • Anniepannie

      Vanhempieni kivimuurin päällä kasvaa maksaruohoa (kuulostaa ällottävältä, mutta näyttää tosi hienolta) ja metsämansikoita..

    • Veli Viherpeukalo

      Suosittelisin ehdottomasti sinne hysasinttiä länsi-kaakkosuunnassa, jotta lehdet kasvaisivat kauniisti auringon paisteen mukaisesti. Ja hysasintinkin saa nätisti roikkumaan kun ei kastele muutamaan päivään.

      • ellit

        Hih ;))


      • Tuutikki taas

        Oikein paljon kiitoksia vinkistä, ennenaikaiset hyvänjouluntoivukset ja kimpullinen hysasintteja!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2057
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1644
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1450
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1384
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      19
      1321
    7. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1298
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1292
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1241
    Aihe