LIIKENNEINFOA

relax

Puskuri special: Via Baltica, osa 1
5.11.2004

Viro, Latvia ja Liettua ovat nyt Euroopan unionin jäseniä, ja Baltian maita halkova tieyhteys houkuttaa autoturisteja entistä enemmän. Puskuri kulki Via Balticaa kaksi viikkoa Puolan rajalle saakka. Matkalta bongattiin moottorikansaa kiinnostavia juttuja.




Tallinnan satamassa tarkistetaan, että kaikki pakollinen varustus on mukana. Liikennevakuutuksesta todistava green card ei ole enää pakollinen Baltian maissa, mutta suositeltava pitää mukana. Palosammutin ja ensiapulaukku ovat pakollisia.
Promilleraja on Virossa 0,2. Sakkorangaistuksia liikennerikkeistä on Virossa viime aikoina kovennettu, sakot tuntuvat nyt mojovalta suomalaisenkin lompakossa. Sakko voi olla jopa 18 000 kruunua toista tuhatta euroa.
Poliisia pakoon on täällä turha yrittää, Viron poliisilla on viisi Subaru Impreza WRX:ää, osa sinivalkoisia, osa siviiliväreissä. Nollasta sataan 6,7 sekuntia.

Sitten varoituksen sana autovarkaista, joita Tallinnassa on poliisin arvion mukaan toista sataa. Varas iskee autoon, jossa ei ole hälytintä, ja varmimmat paikat turistin hukata autonsa ovat satama ja suurten marketien parkkipaikat.
Varas seuraa autoilijaa marketin ovesta sisään varmistaakseen, ettei tämä tule heti takaisin, ja sillä välin varkan kumppani vie auton. Pitkää aika varkaat eivät tarvitse, riittää että turisti käy ostamassa suklaapatukan.
Poliisi neuvoo, että turistiporukasta yhden kannattaisi jäädä autoon vahtiin. JOS tai lukkotankoa/hälytintä ei ole.

Varkaiden suosikkilistan kärki on tämä: ykkönen Mercedes, kakkonen Audi, kolmonen Volkswagen. Autot puretaan osiksi, ja osia ostavat poliisin mukaan varsinkin taksikuskit.
Työkaluillaan varas saa auton auki ja liikkeelle nopeammin kuin rauhallinen turisti tekee sen avaimillaan.
Elektroninen ajonestolaitekaan ei kaikissa autoissa suojaa varkailta. Vanhempi konstaapeli Urmas Eesaru esittelee pieniä yksinkertaisia laitteita, joilla varas ohittaa ajonestolaitteen vuosituhannen lopun Audeissa ja Volkswageneissa.
Varkailla on sellainenkin laite, joka estää turista saamasta hälytintä päälle. Laite varkaan takin sisällä sotkee turistin kauko-ohjauksen, varkaan tarvitsee vain seisoskella auton lähettyvillä. ELI RATTI/POLJINTANKO MUKAAN !!!
Jokaisen autoturistin kannattaa tarkistaa oma vakuutuksensa, onko varkausvakuutus voimassa Baltiassa lainkaan ja jos, niin kuinka suurella omavastuulla. Kymppitonnin autosta omavastuu saattaa olla Baltiassa varastettuna 2500 euroa, kun se Suomessa olisi vain 150.

www.vakuutusneuvonta.fi





Jos autoon tulee vika kesken matkan, ei paniikkia. Baltian maissa toimii kaupallinen tiepalvelu vuorokauden ympäri. Puhelinsoitto vaan päivystysnumeroon, ja apu kiitää paikalle. Tavallisimmillaan apu maksaa parikymmentä euroa.

4

1004

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • relax

      Ensiapulaukku on pakollinen
      Baltian automatkalla et tarvitse kansainvälistä ajokorttia, ja liikennekin on kaikissa maissa tutusti oikeanpuoleinen. Viimeisten tietojen mukaan EU-maissa ei välttämättä tarvita Green Cardiakaan, mutta se on kuitenkin yhä kätevin tapa todistaa auton vakuutusten kunnossa olo. Vihreä kortti onkin suotavaa hankkia aina, kun lähtee ajoneuvolla Pohjoismaita pidemmälle. Useissa EU:hun kuulumattomissa maissa kortti on pakollinen. Kortti on voimassa yhden matkan ajan, joten useaan erilliseen matkaan tarvitaan erilliset Green Cardit. Omasta vakuutusyhtiöstä kannattaa myös tiedustella mahdollisten lisävakuutusten tarvetta.

      latviassa ja Liettuassa poliisilla on oikeus periä liikennesakkoja paikan päällä. Taajamissa nopeusrajoitus on Suomen tapaan 50 km/h, Liettuassa ja Puolassa 60 km/h. Maanteillä saa ajaa 90 km/h, Puolassa paikoin myös 100 km/h. Moottoriteillä rajoitus on yleisesti 110 km/h, tosin Puolassa jopa 130 km/h. Alkoholin suhteen Virolla ja Liettualla on tiukka nollatoleranssi, Puolassa promilleraja on 0,2 ja Latviassa 0,5. Turvavyön käyttö on pakollista kaikissa maissa.




      Muista tarkistaa auton varustetaso ennen matkaa. Varoituskolmio on pakollinen varuste kaikissa maissa. Ensiapulaukku on Baltiassa pakollinen ja Puolassa suositeltu, samoin vaahtosammutin. Valojen käyttöä vaaditaan Virossa ja Latviassa marraskuun alusta maaliskuun alkuun ja Puolassa lokakuun alusta helmikuun loppuun. Varakanisteriin tankattavan polttoaineen määrää on rajoitettu. Latviassa ja Liettuassa kanisterissa saa kuljettaa bensaa 20 litraa, Virossa 10 litraa. Täytä kanisteri kuitenkin vasta laivamatkan jälkeen, sillä varapolttoaineen kuljettaminen on kaikilla laivoilla kielletty.

      Automatkailijan on syytä noudattaa normaalia varovaisuutta kaikissa Baltian maissa, eikä autoon kannata jättää arvoesineitä - näkyville ainakaan. Aina kun mahdollista, auto kannattaa pysäköidä vartioidulle parkkipaikalle. Automatkan reittien suunnitteluun saa apua vaikkapa Internetissä toimivista reittisuunnittelupalveluista, esimerkiksi Via Michelinistä. Liian tiukkaa ohjelmaa autoreissulle ei kannata laatia, mutta jonkinlainen perusrunko on toki hyvä pitää kasassa matkan alusta loppuun. Autolla ulkomaille 2006 - ja Autolla Via Balticalla -oppaita voi tiedustella Autoliitosta.

      Teksti: Hanna Pesonen

      • minä

        Ensimmäisessä viestissä luki, että Virossa promilleraja on 0,2 promillea ja tässä toisessa sanottiin, että on nollatoleranssi. Eli onko se siis 0,2 vai 0,0?


      • oskuboy
        minä kirjoitti:

        Ensimmäisessä viestissä luki, että Virossa promilleraja on 0,2 promillea ja tässä toisessa sanottiin, että on nollatoleranssi. Eli onko se siis 0,2 vai 0,0?

        eli yksi pieni tuoppi


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2042
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      165
      1582
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      153
      1521
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1338
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1270
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      275
      1105
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      129
      1019
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1012
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      993
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      52
      828
    Aihe