4-v puuttuu l, s ja r

Jonna

4-v poika puhuu paljon, mutta l, s ja r puuttuu. Tähän on nyt kiinnitetty päiväkodissakin huomiota, yrittää laittaa kieltä kitalakeen ja sanoa 'l' muttei onnistu.
Hänellä on myös vaikeuksia karkeamotoriikan kanssa, pallon kiinniottaminen käsiin on vaikeaa, ja on muutenkin vähän kömpelö.
Ollaan menossa toimintaterapiaan kun meidän kunnassa sinne helposti pääsee. Mietin vielä puheterapiaan menemistä. Mieluummin käy sitten turhaan kuin että liian myöhään huomaa, että jotain olisi pitänyt tehdä,
Mites teillä muilla?

7

1783

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äityli

      Hei,

      minä huomasin pojallani saman jo varhain ja sen verran olen toimelias mami ja ajattelin poikani parasta, että suin päin vaatimalla vaadin poikani puheterapeutin konsultaatioon ja siitä sitten päästiin foniatrille ja pojalla lievä dysfasia, joka siis korjattavissa puheterapialla. Yleensä kouluiässä ei enää mitään huomaa. POika aloitti säännöllisen puheterapian 4-v ja kaikki muut tulee paiti R. Lycka till ja äkkiä puheterapeutille. siitä se lähtee! Hyvää kesää"!

    • keksin syyn

      Mun pojalla oli puhe-ongelma vielä 5 vuotiaanakin.Puuttui kaikki kirjaimet joissa kieli pitää nostaa ylös.Mietin kovasti syitä siihen.Sitten keksin että kieli ei vain halua nousta ylös.
      Aloimme yhdessä harjoitella,jumpattiin kielenkantaa,esim liikuttamalla kieltä suusta ulkona kuin kellon viisaria,kieli pitkälle ulos suusta ja pitkin hitain liikkein kieli kulki suuta ypäri,välillä sivulta sivulle,välillä ylös alas.
      Välillä harjoiteltiin D-kirjainta,se puheterapeutin mukaan vaikein kirjain jos on vastaava ongelma(kysyin neuvoa,ei käyty paikan päällä) din-din-den-den.
      Joka päivä pieni hetki tuota,esim silloin kun ajettiin autolla,tai samalla kun pestiin hampaita peilin edessä(näki samalla itse miten kieli kulki).
      Meni alle puoli vuotta kun kaikki 8 kirjainta löytyi.
      Kannattaa kokeilla.

    • äitee +4

      hoitakaa se toimintaterapeutti nyt ensin ainakin alkuun ja sitten puheterapeutille ettei tule lapselle liikaa kerralla. Jos on selvästi ongelmaa kahdella alueella kehityksessä niin vika luultavasti on sama. Luulen että kumpaakin terapiaa tarvitaan korjaamaan motoriikkaa jonka ongelma ilmeisesti nuo kirjaintenkin puuttuminen on.

    • myös 4-vuotias

      Ja hänellä puhe on epäselvää ja s,r ja l puuttuu sanoista myös mutta hänelle kävi alle 2-vuotiaana pikku onnettomuus missä katkesi etuhampaat.Etuhampaat vaikuttaa s ja r äänteen sanontaan.Kävimme lääkärissä kun neuvolasta sanottiin että kielijänne on liian tiukalla mutta lääkäri sanoi että ei hätää kieli toimii niin kuin pitääkin mutta jos ei tulevaan syksyyn mennessä puhe selkiydy niin menemme puheterapeutille ja katsomme asian siellä uudestaan.Pojan puheesta saa selvää jos hän puhuu hitaasti ja tarkkaan kuuntelee mitä sanoo mutta kyllä joskus joudun sanomaan että mitähän tarkotit.Että mene vain terapeutille ei se turhaakaan ole...

    • tuubafani

      Hei sinulle 4-vuotiaan lapsen Äiti ei syytä huoleen kyllä lapsesi oppii kaikki asiat hän oppii vain ne hitaammin eikä kannata päiväkodin huomautuksia ottaa kovin vakavasti!
      Minun poikani alkoi oppia puhumaan vasta ekoja sanoja 4v enkä ollut huolissaan vaikka päiväkoti oli kauhussaan onko poika kuuro.
      Ajattelin kyllä hän oppii kaikki aikanaan ja nyt poikani on 12-vuotta ja puhuu mukavasti ja on oppinut kirjoittamaan vasta 11v eikä se haittaa meitä ollenkaan pää asiahan on,et siitä saa itse selvää mitä lapsella on asiaa! tsemppiä sulle ja ole kovana jos asiasta liikaa ruvetaan vahtoomaan ja etsimään syitä sano vaan kaikki aikanaan!

    • ne kirjaimet

      sieltä löydy kun aikaa kuluu.Kaksospoikamme kävi puhe-opetuksessa muutaman kerran 5 v ja nyt eskaritalvena tarhan puheterapeutilla ja r ja s kirjain "löytyivät" nyt keväällä.On se pojalla suu messingillä kun päräyttää RRRR (joskus nauraen sanoo uhallakin peRSe)

    • niin tuttu

      kirjainyhdistelmä.

      Onneksi ajat ja opetustavat ovat muuttuneet...kai? Tai ainakin omat lapseni oppivat kirjaimet nopeammin, kuin minä aikoinaan.

      6-vuotiaana opin päiväkodissa puheopetuksessa S:n. Koko ala-asteen ajan kävin kerran viikossa puheopetuksessa ja vihdoin 6. lk.:lla opin R:n.
      Sitä ennen minua jo oltiinkin alettu kiusata noiden puhevikojen vuoksi ja eräs kiusaustapa oli minulle ollut mysteeri parin vuoden ajan, kunnes sitten puheope totesi R:n opittuani:"Sitten sulla olis vielä tuo L. Opetellaan nyt se"
      Omaan korvaan se L oli kuulostanut normaalilta ja oikeinsanottuna kuulosto oikeasti aivan kauhealta :) Ei siinä lopulta kauan mennyt, kun L alkoi tulla normaalimmin. Nyt olen jo ihan iso :) , mutta edelleen joissain kirjainyhdistelmissä L ja S toimii paremmin ja joissain taas kuulostaa hiukka...englantilaiselta :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4993
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4533
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2911
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1937
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1719
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1706
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe