Kirjoittamaan A-ruotsia B-ruotsin pohjalta

tyhmäkö?

Ilmottauduin ens syksyn A-ruotsin yo-kokeeseen, vaikka oon lukenu aina B-ruotsia. B-ruotsin kursseista on tullu pelkkää kumppiä. Päädyin tähän saadakseni enemmän pisteitä jatko-opintoja ajatellen. Nyt alko kuitenkin pelottaa ja paljon. Teinkö tymästi??! Ois kiva kuulla kokemuksia muilta, jotka on kirjottanu A-ruotsin B-oppimäärän pohjalta.

11

1090

  Vastaukset

  • Minä luin B:n ja kirjoitin A:n. Arvosanaksi sain ainoastaan M:n, mihin olin pettynyt. Kannattaa tsekata sellaisten koulujen hakutiedot, mihin olet aatellut hakea. Joissain paikoissa a-ruotsin l vastaa b-ruotsin e:tä, jossain ämmää. Itse sain magnastani saman verran pisteitä kuin olisin saanut b-ruotsin e:stä. Tosiasiassa olisin todennäköisesti saanut b-ruotsistä ällän. A-ruotsin kirjottajilla on yleensä motivaatio korkeammalla kuin b-ruotsin kirjoittajilla, joten A-ruotsissa on usein yo-arvosanojen pisterajat korkeammat kuin B-ruotsissa. Sanoisin, että A-ruotsista on hyötyä, jos se on L tai E. Magnasta ei ole itselleni ollut mitään iloa, kun tietää, että helposti olisi sen ällän saanut siitä keskipitkästä ja sillä olisi saanut enemmän pisteitä :/ Mutta jos uskot, että vähintään E:n voisit saada, niin tsemppiä yritykseen :)

   • Kiitti vastaukesta, vaikka nyt kyl pelottaa viel enemmän ;).Miten valmistauduit? Haen vaan sitä, et kävitkö jotai a-ruotsin abikursseja ja luietko tosi paljo itsenäisesti?


   • tyhmäkö? kirjoitti:

    Kiitti vastaukesta, vaikka nyt kyl pelottaa viel enemmän ;).Miten valmistauduit? Haen vaan sitä, et kävitkö jotai a-ruotsin abikursseja ja luietko tosi paljo itsenäisesti?

    Luin A-ruotsin oppikirjoja ja vanhoja A-ruotsin yo-vihkoja. Kuuntelukoe oli itselläni ehkä se vaikein juttu, mikä vei pisteet. Muista, että e tai jopa se ällä ei ole minkäänmoinen mahdottomuus b-ruotsin lukijalta, ei tarvitse pelätä :) Yo-koetta,niin ruotsin kuin muittenkin aineiden kokeita, ajatellen kannattaa muistaa se, että vaikka osaa sanastot, kieliopit jne. pitää myös osata "tehdä koe". Esimerkiksi kaverini, joka asui pitkään USA:ssa ja puhuu "täydellistä" englantia, sai kirjoituksissa "vain" e:n.

    Opetetaanko teillä koulussa siis A-ruotsia myös? Niistä kursseista olisi mahdollisesti apua. Ihan ykkösjuttu on kyllä itsenäinen lukeminen yleensäkin aina yo-kokeitten kannalta. Saatko opettajaltasi noita A-ruotsin yo-vihkoja ja pystyt harjoittelemaan A-ruotsin kuunteluja?


   • ...lyhyen oppimäärän korkeampi arvosana vastaa aina pitkän oppimäärän alempaa arvosanaa. Esimerkiksi keskipitkän (eli B-) ruotsin laudatur vastaa pitkän (eli A-) ruotsin eximiaa tai magnaa.

    Anteeksi oikaisu. Varmasti tarkoitit tuota samoin. :)


  • Oli tyyppi joka vetäisi ällän pitkästä ruotsista, tosin hän kirjoitti kyllä muutenkin 7 ällää.

   • B ruotsin ruotsin


  • B-ruotsin luin ja siitä keskiarvoni oli harmittavasti n. 9,4. Kirjoitin A-ruotsin valmistautuen lukemalla kieliopin ja sanoja tenttiin ja viimeisenä iltana. En siis paljoa harjoitellut. Ihan hyvin meni, E:nä pitäisi tulla takaisinkin.

   • tosin oon vielki ihan paniikis ja silleen mitä menin tekemään?! fiiliksellä ;) mut joo otin kesäks a-ruotsin abikurssin ja täytyy sit vaa lukee paljo ite...


  • Voi herranjumala!!! jos sä kirjotat pelkkiä kymppejä ruotsista ni eikö nyt maalaisjärki ala kolkuttaa että ymmärrät sen kielen?!?!?!
   Se nyt on ihan sama että kirjotatko sen ö-kielenä tai a-kielenä. Äläkä välitä tollasista tyypeistä jotka kirjottaa, "sain vaan e:n pitkästä ruotsista, olin hyvin pettynyt". Mua ainaki on aina ottanu tommoset run***rit päähän.

   • "Äläkä välitä tollasista tyypeistä jotka kirjottaa, "sain vaan e:n pitkästä ruotsista, olin hyvin pettynyt". Mua ainaki on aina ottanu tommoset run***rit päähän."

    Kyllä, kuten sanoin, olin pettynyt a-ruotsin ämmääni joka oli melkein e (E:hen en olisi ollut pettynyt!). Syynä se, että magnasta ei joissakin paikoissa saa yhtä paljon pisteitä kuin b-ruotsin laudaturista (joka olisi ollut aika helppo nakki). A-ruotsissa kun nuo arvosanojen pisterajat ovat korkeammat kuin B-ruotsissa. Esimerkiksi viime keväänä pisterajat L-E-M-C olivat a-ruotsissa 275-249-225-200 ja b-ruotsissa 265-239-212-178. Eli sen lisäksi, että koe on vaikeampi, arvosanarajatkin ovat 10-20 pistettä korkeammat (opiskelijoiden motivaatiosta johtunee). Tarkoitukseni oli ainoastaan informoida a-kokeen tasosta suhteessa
    b-kokeeseen.

    http://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/pisterajat/

    Alkuperäiselle kysyjälle toivotan tsemppiä. Tarkoitus ei todellakaan ollut pelotella sinua :) Mielestäni sinun kannatta ehdottomasti kirjoittaa se a-ruotsi, kun kerran motivaatiokin on kohdallaan ja olet ajoissa asiaa miettinyt. Itseäni ainakin harmittaisi enemmän, jos en olisi edes yrittänyt, joten siinä mielessä olen ihan ylpeä magnastani :)


  • Minäkin kirjoitin pari vuotta sitten A ruotsin B ruotsin tiedoilla- hetken mielijohteesta. Kursseista olin saanut lähinnä ysejä muutamaa kymppiä lukuun ottamatta. En osannut silloin jännitää hirveästi enkä mitenkään erikoisesti valmistautunut juuri A- ruotsin kokeeseen. Luin paljon sanoja, pari ruotsin kielistä romaania ja kiatsoin telkkarista ruotsinkielisiä ohjelmia. Meidän koulussa ei A- ruotsia opetettu enkä saanut opettajalta vanhoja kokeita yms lisämateriaalia. Kirjoitin kuitenkin E:n, ällä kaatui surkeaan aineeseen. Tsemppiä sinulle, eikä kannata turhia jännittää.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Järkyttäviä Paljastuksia Nikon TV-sarjasta

   Tänään se sitten alkaa, sarja nikosta ja katiskasta. Ennakkotietojen mukaan sisältö paljon ikävämpää kuin luulin. Niko käyttänyt huumeita jo 13 vuotia
   Kotimaiset julkkisjuorut
   160
   4759
  2. Kuka maksaa ei-turvallisesta maasta tulevan pakkokatanteenin..

   ..eivät kai veronmaksajat Kelan ansiosidonnaisella päivärahalla? Vastuuton mokailija maksakoon mokiensa kulut itse! Se on Ruotsin risteilyltä tai Balk
   Maailman menoa
   156
   4557
  3. Henna ja Tauski jälleen yhdessä onnellisina

   Kihlatkin hankittu. https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/503fdd42-5bef-4519-ae07-de01ca6aa9ba
   Viihde ja kulttuuri
   24
   2436
  4. Suomi olisi itse tarvinnut kehitysapua

   suomen koronatalous ja sannan lahjarahat italiaan on kestämätön setti. Suomen julkinen ajetaan alas, teitä ei kunnosteta, omaa taloutta ei elvytetä..
   Maailman menoa
   217
   2225
  5. Heti alkoivat "asiantuntijat" sössöttämään

   ettei hallituksella ole oikeus pistää ihmisiä pakkokaranteeniin https://yle.fi/uutiset/3-11487500
   Maailman menoa
   223
   1526