Myyräsuojaus

kaiken kokenut

Myyrätuhoihin kyllästynenä, kerron muille vastaavassa tilanteessa oleville hiukan omista kokemuksistani.
Puutarhassa on kokeiltu kaikkia tavallisia hedelmäpuita, kuten omena-, luumu, kirsikka- ja päärynäpuita. Lähes kaikki ovat myyrille kelvanneet, lukuunottamatta maatiasta luumua, "kriikunaa". Usein niin, että vastaistutettu taimi on keväällä irrallinen kuiva keppi, kun kaikki juuret on syöty.
Vastaavasti torjunnassa on kokeiltu lähes kaikkea myrkyistä, ja mädistä kaloista myyräkäytävissä tuntikausien pakokaasutukseen.
Sillä tuloksella, että kun auto työnsi pakokaasua käytäviin, joiden näkyvät suut olin tukkinut, myyrät olivat avannueet ne taas seuraavana aamuna.
Erästä vanhasta kirasta löytämääni ohjetta en ole voinut kokeilla. Nimittäin karbidia. Se on kuulemma tehokas ja halpa aine, joka erittää hitaasti asetyleeniä myyrän käytävään pantuna, ja jollei tapa, niin ainakin pitää myyrät poissa.
Ongelma on se, että se on niin halpaa, etteivät rauta- taika putarhakaupat sitä myy. Ei ilmeisesti tule katetta tarpeeksi. Vai onko paremminkin este uusille taimikaupoille, mene-tiedä. Yhdessä apteekissa vanha apteekkari sanoi tuntevansa keinon ja ostaneensa itse osuuskaupan viimeiset karbidit käyttöönsä. Mutta, kuten sanottu, kyseistä ainetta ei ole enää Suomeen tuotu.
Luulisi, että joku yksityinen tuontifirma voisi ottaa ohjelmaansa, vaikka suuret keskusliikkeet eivä ole kiinostuneita aineesta, joka voisi syrjäyttää kalliit myrkyt.

5

2216

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Juffe

   Paljonko autta puiden ympäri kävely alkutalvesta? Itse olen tallannut lumen omenapuiden ympärillä, jotta maa jäätyisi pinnasta nopeammin. Lumen olen tallannut ihan rungon juuresta ja myös jänisverkon ulkopuolelta. Jäätyneessä maassa ei ole niin helppo kaivaa koloja. Meillä myyrän reikiä löytyy, mutten huomannut niissä tallatuissa paikoissa. Omenapuut säilyivät myyriltä.

   Tuo menetelmä vaatii kengät eli ei ole sekään kallis ;) Aikaa ja muistamista tarvitaan eli onnistuminen ei ole varmaa.

   • tehtäväksi

    Toisaalta lumen tallaaminen juurien päältä voi olla haitallistakin. Puiden juuret kestävät pakkasta yleensä huonommin kuin varret, ero on ihan huomattava. Tallattu lumi on huonompi eriste. Parempi keino on käyttää kunnon myyrä- ja jänissuojia, puiden aluset mlloksella ja heinät kurissa ( - niin ja hirvikarkote MOTA saattaa auttaa myyriäkin vastaan jos jotain erikoisempaa haluat kokeilla. Sitä vain ei saa aivan pienissä päniköissä.)


  • finngubbe

   Morjens,Ruotsissa löytyy,ainakin Jönköpingissä.Ostin juuri kilon täkäläisestä,vanhan ajan rautakaupasta.
   Hinta on n.16E kilo.
   Uskon,että kyllä häipyvät.Minulla on näitä kavereita eka kerran siirtomaapalstallani,ovat jo syöneet aika
   hyvän läjän tulppaanin ym. sipuleita.
   Että Ruotsiin vaan,huvi ja hyöty,on eurokin niin hyvässä kurssissa.
   Tervetuloa!
   Markku

  • verkotin ne

   Myyrät ovat meillä myös herkutellet, mutta eivätpä herkuttele enää! Olen ottanut tavaksi hedelmäpuita istuttaessani (luulen että niille maistuu parhaiten omppu) kaivaa valtavan kuopan jonka sisään rakennan ikäänkuin riitävän tiheäsilmäisestä verkosta katiskan (ilman muuta sisäänkäyntiä paitsi mitä nyt varrella ylöspäin aurinkoa kohti) minkä sisään istutan puun ja täyttelen ja lannoitan ja kalkitsen maan. Tuleepa tehtyä sekin laajemmalta alueelta. Suhteellisen pienikin "katiska" kuulema riittää mutta otin tässäkin varman päälle ettei verkoista olisi puun juurille haittaa. Eli nyt ärsyttää myyriä mutta ei ärsytä minua. Melko työläs projekti mutta onpa mukava katsella keväisin hankien sulaessa kun puun vieressä kulkee myllätyt myyrän käytävät mutta eivätpä päässeet juuristoon kurjat.

   • laatta.....

    Hyvä vihje. Kiitos! Vaikuttaaa hyvin varmalta menetelmältä.

    Itse ole vain istutuksen yhteydessä pannut pohjalle betonisen laatan, jonka päälle istutan taimen. Tähän asti sekin on auttanut.
    Kai tärkeintä on sen nuoren pääjuuren suojaaminen. Onko asiaa jotenkin tutkittu?


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Seiska: Sofia Belorf haki terapeutilta apua - Avautuu Stefan Thermanista: "Räjähdysherkkä ilotulite"

   Sofia Belórf avautuu miesystäviensä Stefan Thermanin ja Niko Ranta-ahon yhteisistä piirteistä Seiskalle. Therman heitti Sofian tavarat ulos ikkunasta
   Kotimaiset julkkisjuorut
   97
   6122
  2. Raju tilitys Stefan T, nyt aloitti Sofia haukkumiset ja käy terapiassa.

   Siitä nähtiin taas, Sofia alkoi heti syyttelyt ja kaikki kertonut Seiskassa,ei osannut tätäkään nainen pitää suutaan kiinni erosta.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   397
   3783
  3. Ukrainalaiset varastivat kaikki ruoat

   Olimme leipäjonossa, kuten ennen eläkepäivää muutenkin. Oli jo hyvissä ajoin Ukrainan pojat tulleet. Kun ovet aukesivat, niin kaksin käsin kantoivat
   Maailman menoa
   251
   1786
  4. Rane lähettää terveisiä Sofialle ja Stefulle instassa

   Case: 2020-luvun Matti ja Mervi Näiden kahden sankarin elämään en ole liittynyt enää pariin vuoteen. Olen vankilaan asti kuullut mitä hurjimpia tarino
   Kotimaiset julkkisjuorut
   238
   1773
  5. Millä vitun mandaatilla Sanna Marin

   Menee Ukrainaan heilumaan, sehän antaa Venäjälle, lisäsyyn operoida Suomeenkin?! :x
   Maailman menoa
   333
   1294
  6. Sofian piti taas matkia Martina ja ostaa samanlainen nahkatakki.

   Miksi seuraa Martina ja pukeutuu ja ostaa samoja vaatteita, on kuin kiusan tekoa .?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   158
   1045
  7. Vanhemmalle södelle naiselle

   Olithan ihan mukava, ei siinä mitään mutta pysy jo kauempana minusta. Sydämeni kuuluu nyt naiselle joka voisi ikänsä puolesta olla sinun oma tyttäresi
   Tunteet
   71
   1027
  8. Mä haluisin niin paljon nähdä

   Sinut.. voi tätä haluamisen määrää.. :(
   Ikävä
   37
   937
  9. Et sä kehtaisi kumminkään

   Et kehtaisi seistä vierelläni! Vai kehtaisitko? naiselle mieheltä
   Ikävä
   60
   870
  Aihe