viemäreistä tulevat vipeltäjät???

mitä ihmettä

oiskos kellään tietoa/kokemusta,mitä on ne hopeanharmaat valoa karttavat "vipeltäjät"joita ilmaantuu kerrostaloasuntoihin(helsingissä yleisiä)yleensä yöaikaan tunkevat esille,ilmeisesti viemäreistä?ja valo karkoittaa ne lattialistojen ynm:n ahtaisiin paikkoihin.tiedän että ne on vaarattomia,mutta inhottavia.mitähän nämä"virutetun pisaran"oloiset asukkaat ovat,ja millä niistä pääsee eroon???

26

29176

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jokeri

      Sokeritoukkia ne on.

    • kla

      Sokeritoukkiahan nuo, yleensä merkki kosteusvauriosta

      • ---

        Kyllä niitä sokeritoukkia on lähes joka (ainakin) vanhimmissa) talossa, eikä ne välttämättä tarkoita että olisi kosteusvaurio. Sokeritoukat syövät putkistoista likaa ym. töhnää ja pitävät siis erityisesti kosteasta. Jos toukkia alkaa ihan kymmeniä olla, niin sitten olisin huolissani, mutta ei muutama vielä mitään haittaa. Inhottavia ovat lähinnä ;). Ja kerrostalossa vaikea torjua, kun toukat liikkuvat putkistoissa asunosta toiseen.


    • toukka

      ...

    • on...

      ...yleisimmin kerrostaloissa, mutta kyllä niitä täällä omakotitalossakin on muutamia ollut! Ei tosin niin paljon, kuin kerrostalossa oli. Kulkivat siellä jopa sähköputkia pitkin, koska löysin kattolampuistakin muutamia yksilöitä.

      Joillain torjunta-aineilla voi saada väliaikaisen rauhan niistä (edellisen kirjoittajan linkki on hyvä!), mutta tuskin niitä ihan kokonaan pois saa.

      Koti kannattaa pitää siistinä: säännöllinen imurointi, puhtaat lattiapinnat, ei pyykkejä lattialle, lattiakaivojen säännöllinen pesu jne. Jostain luin, että viihtyvät etenkin sottaisilla alustoilla, joten jos siisteys auttaa, niin kannattaa jo senkin takia siivota säännöllisesti. Ja tietysti muutenkin! :)

    • tenula

      Laita peruna yöksi vessan lattialle .Aamulla hiivi äänettömästi ja ilman voimakkaita valoja ja nosta pottu varovasti roskapussiin.
      Suurin osa lähiputkistojen vipeltäjistä on sitä syömässä eli kerralla eroon kaikista.

      • houkutellaan

        perunalla naapurustonkin toukat omaan kotiin kiitos ei!
        Mitäs jos pesisit useimmin lattiakaivoja, ja jätät yöksi lattikaivoon vaikka jotain putkistolle vaaratonta ainetta, josta toukat ei tykkää.


    • olla mustia?

      mä olen öisin nähnyt meidän vessassa pomppimassa yhden toukan kerrallaan ja ne on väriltään mustia,ovat myöskin valon-arkoja juoksevat heti johonkin koloon piiloon, tai siis niillä on toukkamainen rakenne mutta pomppivat vikkelästi,olen liiskannut yhden. todella inhottavia. voisiko joku kertoa?

    • Hanna K ins.

      kokeileppa kloridea sinne viemäriin , varmaankin sulle tuntemaon puhdistusaine.

      • kloriitti

        ihan vaan tiedoksi,että meillä siivotaan n:3 kertaa viikossa(allerginen koira)..lattiakaivoihin on myös kaadettu desifioivaa ainetta.että tollainen nokkiminen on aivan turhaa.ei niitä "toukkia" aivan riesaksi asti ole,mutta kysymys kuuluikin mitä ne on.täältä sai paljon hyviä neuvoja,ja kaunis kiitos siitä kaikille.nyt kun tietää mitä ne on,niin tietää mitä ja millä torjua.eipähän se auta,jos niitä tulee naapuriasunnoista viemäreitä pitkin.


      • miäs49

        Miksi täällä on aina noita nokkijoita, jos olen jotain teitoa hakemassa ei tarviis alkaa pilkkaamaan, etenkin kun lyhyt kymys ei kerro niin kuin tässäkin tapauksessa kloridin käytöstä.


    • uunitoukka

      Sokeritoukka (Lepisma saccharina)
      Tämä alkeellinen kolmisukahäntäinen on elänyt maan päällä yli 300 milj. vuotta. Aikuinen sokeritoukka on noin 1 cm pitkä, hopeanhohtoisten suomujen peittämä "notkea" hyönteinen. Se elää kosteissa sisätiloissa: viemäreissä, keittiössä, kylpyhuoneessa, kellareissa ja pesiytyy esimerkiksi laattojen alle ja putkistojen ympäristöön. Se kulkee tilasta toiseen muun muassa putkien läpivientien kautta ja pystyy nousemaan huoneistoihin hajulukkojen läpi. Munansa sokeritoukka laskee rakoihin ja halkeamiin. Se elää pimessä, joten parhaiten sokeritoukat pääsee yllättämään pistämällä valot pitkään pimeänä olleeseen kylpyhuoneeseen.

      Sokeritoukka on kaikkiruokainen
      Sokerituokka syö melkein mitä tahansa tärkkelyspitoista materiaalia (esim. leivänmuruja). Se pystyy hajoittamaan selluloosaa ja se voi nakerrella tapettiliimaa, kirjojen sidontaan käytettyä liimaa, homeista paperia, jopa valokuvia. Se saattaa käydä myös likaisten tekstiilien, nahan ja synteettisten materiaalien kimppuun ja jyrsiä niihin reikiä. Kylpyhuoneissa ne ruokkivat itsensä hiuksilla ja ihokarvoilla, irronneella ihosolukolla ja lialla. Jos sokeritoukkia on paljon, se saattaa olla merkki kosteusvauriosta, sillä sokeritoukka syö myös homesienien rihmastoa ja itiöitä.

      Torju aerosoleilla ja RAID Muurahaissirotteella
      Sokeritoukan aiheuttama haitta on yleensä vähäinen. Ne elävät vanhoiksi (jopa 4-vuotiaiksi) ja lisääntyvät hitaasti, joten niitä on harvoin kiusaksi asti. Sokeritoukka välttelee kuivia ja hyvin ilmastoituja paikkoja. Se on kotioloissa harmiton, mutta esimerkiksi sairaaloissa se saattaa levittää tauteja faraomuurahaisen tavoin. Torjuntaan voidaan käyttää torjunta-aerosoleja ja Raid Muurahaissirotetta: klikkaa oheista linkkiä ja lue yksityiskohtaiset ohjeet.

      Uunitoukka (Thermobia domestica) vaatii korkeamman lämpötilan ja on harvinainen asunnoissa. Jos sitä esiintyy on se kuitenkin kiusallisempi, sillä hyönteisiä on runsaasti. Torjunta kuten sokeritoukalla.
      Aikuinen: Muistuttaa sokeritoukkaa, mutta on jonkin verran tummempi, suurempi ja leveämpi. Sivuilla keltaista karvoitusta.
      Toukka: Aikuisen kaltainen.
      Esiintyminen: Uunitoukka tavattiin Suomessa ensimmäisen kerran 1930-luvulla, ja on selvästi harvinaisempi kuin sokeritoukka. Uunitoukka tarvitsee lisääntyäkseen korkean lämpötilan. Se viihtyy parhaiten 37 oC:n lämpötilassa. Asuintaloissa se esiintyy harvoin. Se ei myöskään ole erityisen yleinen laitoksissa, kuten leipomoissa, ravintoloissa ja muissa paikoissa, joissa on lämpöä kehittäviä, sokkeloisia koneita ja tarjolla tärkkelyspitoista ravintoa. Kuopion yliopistolla se näyttää menestyvän lämpökaappien läheisyydessä. Esiintyessään uunitoukka muodostaa suurempia populaatioita kuin sokeritoukka ja näyttää myös kestävän kuivuutta tätä paremmin.
      Haitat : Uunitoukkia on joskus esiintynyt suuria määriä kartonkitehtaissa, missä on käytetty tärkkelyspitoisia liimoja. Kokonsa ja karvaisuutensa takia laji herättää enemmän huomiota kuin sokeritoukka. Laji pystyy käyttämään ravintonaan puuvillaa, silkkiä ja jopa viskoosia. Torjunta pyretriinisumutteilla.

    • KAIKILLE teille

      hyvistä neuvoista.meillä siivotaan,ja yritetään parhaamme.mutta jos niitä tulee naapuriasunnoista,niin se on vaikeampi juttu.(eihän niitä nyt kumminkaan riesaksi asti ole)mutta se yksikin on liikaa.hyvät kesänalut kaikille.

    • anni

      ..sokeritoukkia. nimestään huolimatta ne viihtyy kosteissa tiloissa, etkä saa niitä kotikonstein karkotettua. jos nimittäin kerrostalossa asut, niin luultavasti niitä on naapurillasikin. eli vaikka ne asunnostasi hetkeksi saisikin hävitettyä, niin naapurista putkia pitkin ne jostain tulevat ennen pitkään takaisin.

      olisko yhtiökokouksen paikka? soitatte yhteistuumin jollekin tuholaistorjujalle.

      ei ne yölliset vipeltäjät kyllä muuta pahaa tee kuin että inhottavat meitä triljoona kertaa isompia tuholaisia..

    • ihan

      selvästi!!!

    • vkp

      Suihkuta pyretriini-pitoista hyönteismyrkkyä (esim. Raid, muitakin merkkejä on) kerran viikossa kolmen viikon ajan lattialistoihin, viemärin läpivientien yms. paikkoihin niin ötökät kaikkoavat. Jos ei sitten lopullisesti niin ainakin kunnes jostain muusta paikasta taas vaeltavat takaisin. Suihke on tosi tehokasta, ötökät eivät kovin monta sekuntia ole hengissä kun niihin suihkuttaa kohti.

      • andytappaa

        Laita käsienpesualtaan viemäriputken ympärille lattialle kierros raakaa andya. sentin levyinen kierros riittää. andy tappaa ne heti kun juoksevat yöllä liemeen. usein saa niitä monta kymmentä kerralla. kannattaa sumuttaa myös jalkalistojen rakoihin.


    • eskok70

      Kaikkien suihkussakäynnin jälkeen lattiakaivoon hyppysellinen tupakanpurua. (yöksi jne.) 1/4- 1/2 tl riittää, jos et tupakoi osta toppa sätkätupakkaa, halvempaa kuin savukkeet ja tähän tarkoituksen ei haittaa että purut kuivavat ajan myötä(riittää ikuisuuden) Siis PURUA, ei missään nimessä tuhkaa!
      -
      Toimii, keksin idean kun muistin että aikanaan nikotiinia käytetty hyönteismyrkkynä. Ei ole ötököitä näkynyt, aluksi laitoin joka ilta ja myöhemmin pari kertaa viikossa niin tekee varmaan lattiakaivon seisovan veden myrkylliseksi.
      Jos mennyt yli kuukausi että unohtanut purua laittaa niin tulevat takaisin
      ainakin tällä asuinalueella jossa talot 30-40-luvuilta

    • vihavainen44

      Eiköhän siisteydestä huolehtiminen ole helpoin konsti torjua noita,,

    • Siskokinkyllästyi

      Sokeritoukka
      Sokeritoukka viihtyy kosteassa ja epäsiistissä ympäristössä

      Tuntomerkit: Aikuinen sokeritoukka on noin 1 cm pitkä, hopeanhohtoisten suomujen peittämä ”notkea” hyönteinen. Se elää kosteissa sisätiloissa: viemäreissä, keittiössä, kylpyhuoneessa, kellareissa ja pesiytyy esimerkiksi laattojen alle ja putkistojen ympäristöön.

      Sokeritoukka (Lepisma saccharina) kulkee tilasta toiseen muun muassa putkien läpivientien kautta ja pystyy nousemaan huoneistoihin hajulukkojen läpi. Munansa sokeritoukka laskee rakoihin ja halkeamiin. Sokeritoukka elää pimeässä, joten parhaiten vikkelät sokeritoukat pääsee yllättämään pistämällä valot pitkään pimeänä olleeseen kylpyhuoneeseen.

      https://www.youtube.com/watch?v=XxcZe6GpUMY
      tälläinen eikö vain?
      https://www.youtube.com/watch?v=2kBIyJSaus4
      ihme kun ehtivät kuvaamaan on niin luikas :)
      http://www.hyonteismaailma.fi/torjunta/sokeritoukan-torjunta/

    • Harako

      Kiehuvaa vettä kannattaa kaataa reilusti viemäriin. Auttaa!!

    • Yhteiselämää

      Epäonnistunut tekele koko muoviviemäristö. En ole koskaan nähnyt näin alkeellista työtä. Vikoja on niin paljon etten jaksa luetella. Ostetaan erikokoisia putkia ja liitetään sitten yhteen vaikka ei sovi. Kun on lattian ja paskaviemärin rako senttejä sanotaan että se on ilmastoiva viemäri. Mitähän vielä keksitään. Sitten kun koko talon paskat tulee meidän lattialle sanotaan kaiketi että se on ekologista. Viemäristä tai juuri vesilukon joka on laitettu liian suureen viemäriputkeen välisestä raosta tulevat ruskeat vikkeläjalkaiset pienet vipeltäjät. Tai toisesta ylimääräisestä ns. ylivuotoviemäristä mikä on juuri tässä epäonnistuneessa härvelissä polveilevasti yhteydessä koko talon paskaviemäriin. Viemäreitä on pestävä lähes päivittäin ja tuhdisti kumihanskat kädessä ja hengitysnaamari päässä. Paljon pahempia kuin silmäin nähtävät vipeltäjät ovat leigionellaa ym. sairauksia aiheuttavat bakteerit ja loiset.

      • Anonyymi

        Omassa asunnossa oli vessanpönttö asennettu pari senttiä sivuun reiästä, tiiviste kovettunut ja oli suora aukko viemäriin. Hirveä löyhkä ja banaanikärpäset pesi viemärissä. Lavuaarin putken aukkoon taas oli jätetty lattimatto osaksi aukon päälle ja teräväöt särmät, siitäkinmoli suora yhteys viemäriin, jopa lattiakaivo oli saatu soikeaksi ja tiiviste fuskasi siinäkin. Nämä taisi olla suomalaisten jäljiltä, kuinka surkeaa työtä tekeekään virolaiset, sitäkin nähty jukisissa kohteissa.

        Sokeritoukkia tuli pari kertaa kun vessan/suihkun lattiamaton sauma oli auennut nurkasta, suihkutin myrkkyä ja uusi sauma, ei ole enää näkynyt.


    • Anonyymi

      Sokeritoukkia. Vaarattomia mutta ällöttäviä...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe