viemäreistä tulevat vipeltäjät???

mitä ihmettä

oiskos kellään tietoa/kokemusta,mitä on ne hopeanharmaat valoa karttavat "vipeltäjät"joita ilmaantuu kerrostaloasuntoihin(helsingissä yleisiä)yleensä yöaikaan tunkevat esille,ilmeisesti viemäreistä?ja valo karkoittaa ne lattialistojen ynm:n ahtaisiin paikkoihin.tiedän että ne on vaarattomia,mutta inhottavia.mitähän nämä"virutetun pisaran"oloiset asukkaat ovat,ja millä niistä pääsee eroon???

26

23843

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • jokeri

   Sokeritoukkia ne on.

  • kla

   Sokeritoukkiahan nuo, yleensä merkki kosteusvauriosta

   • ---

    Kyllä niitä sokeritoukkia on lähes joka (ainakin) vanhimmissa) talossa, eikä ne välttämättä tarkoita että olisi kosteusvaurio. Sokeritoukat syövät putkistoista likaa ym. töhnää ja pitävät siis erityisesti kosteasta. Jos toukkia alkaa ihan kymmeniä olla, niin sitten olisin huolissani, mutta ei muutama vielä mitään haittaa. Inhottavia ovat lähinnä ;). Ja kerrostalossa vaikea torjua, kun toukat liikkuvat putkistoissa asunosta toiseen.


  • toukka

   ...

  • on...

   ...yleisimmin kerrostaloissa, mutta kyllä niitä täällä omakotitalossakin on muutamia ollut! Ei tosin niin paljon, kuin kerrostalossa oli. Kulkivat siellä jopa sähköputkia pitkin, koska löysin kattolampuistakin muutamia yksilöitä.

   Joillain torjunta-aineilla voi saada väliaikaisen rauhan niistä (edellisen kirjoittajan linkki on hyvä!), mutta tuskin niitä ihan kokonaan pois saa.

   Koti kannattaa pitää siistinä: säännöllinen imurointi, puhtaat lattiapinnat, ei pyykkejä lattialle, lattiakaivojen säännöllinen pesu jne. Jostain luin, että viihtyvät etenkin sottaisilla alustoilla, joten jos siisteys auttaa, niin kannattaa jo senkin takia siivota säännöllisesti. Ja tietysti muutenkin! :)

  • tenula

   Laita peruna yöksi vessan lattialle .Aamulla hiivi äänettömästi ja ilman voimakkaita valoja ja nosta pottu varovasti roskapussiin.
   Suurin osa lähiputkistojen vipeltäjistä on sitä syömässä eli kerralla eroon kaikista.

   • houkutellaan

    perunalla naapurustonkin toukat omaan kotiin kiitos ei!
    Mitäs jos pesisit useimmin lattiakaivoja, ja jätät yöksi lattikaivoon vaikka jotain putkistolle vaaratonta ainetta, josta toukat ei tykkää.


  • olla mustia?

   mä olen öisin nähnyt meidän vessassa pomppimassa yhden toukan kerrallaan ja ne on väriltään mustia,ovat myöskin valon-arkoja juoksevat heti johonkin koloon piiloon, tai siis niillä on toukkamainen rakenne mutta pomppivat vikkelästi,olen liiskannut yhden. todella inhottavia. voisiko joku kertoa?

  • Hanna K ins.

   kokeileppa kloridea sinne viemäriin , varmaankin sulle tuntemaon puhdistusaine.

   • kloriitti

    ihan vaan tiedoksi,että meillä siivotaan n:3 kertaa viikossa(allerginen koira)..lattiakaivoihin on myös kaadettu desifioivaa ainetta.että tollainen nokkiminen on aivan turhaa.ei niitä "toukkia" aivan riesaksi asti ole,mutta kysymys kuuluikin mitä ne on.täältä sai paljon hyviä neuvoja,ja kaunis kiitos siitä kaikille.nyt kun tietää mitä ne on,niin tietää mitä ja millä torjua.eipähän se auta,jos niitä tulee naapuriasunnoista viemäreitä pitkin.


   • miäs49

    Miksi täällä on aina noita nokkijoita, jos olen jotain teitoa hakemassa ei tarviis alkaa pilkkaamaan, etenkin kun lyhyt kymys ei kerro niin kuin tässäkin tapauksessa kloridin käytöstä.


  • uunitoukka

   Sokeritoukka (Lepisma saccharina)
   Tämä alkeellinen kolmisukahäntäinen on elänyt maan päällä yli 300 milj. vuotta. Aikuinen sokeritoukka on noin 1 cm pitkä, hopeanhohtoisten suomujen peittämä "notkea" hyönteinen. Se elää kosteissa sisätiloissa: viemäreissä, keittiössä, kylpyhuoneessa, kellareissa ja pesiytyy esimerkiksi laattojen alle ja putkistojen ympäristöön. Se kulkee tilasta toiseen muun muassa putkien läpivientien kautta ja pystyy nousemaan huoneistoihin hajulukkojen läpi. Munansa sokeritoukka laskee rakoihin ja halkeamiin. Se elää pimessä, joten parhaiten sokeritoukat pääsee yllättämään pistämällä valot pitkään pimeänä olleeseen kylpyhuoneeseen.

   Sokeritoukka on kaikkiruokainen
   Sokerituokka syö melkein mitä tahansa tärkkelyspitoista materiaalia (esim. leivänmuruja). Se pystyy hajoittamaan selluloosaa ja se voi nakerrella tapettiliimaa, kirjojen sidontaan käytettyä liimaa, homeista paperia, jopa valokuvia. Se saattaa käydä myös likaisten tekstiilien, nahan ja synteettisten materiaalien kimppuun ja jyrsiä niihin reikiä. Kylpyhuoneissa ne ruokkivat itsensä hiuksilla ja ihokarvoilla, irronneella ihosolukolla ja lialla. Jos sokeritoukkia on paljon, se saattaa olla merkki kosteusvauriosta, sillä sokeritoukka syö myös homesienien rihmastoa ja itiöitä.

   Torju aerosoleilla ja RAID Muurahaissirotteella
   Sokeritoukan aiheuttama haitta on yleensä vähäinen. Ne elävät vanhoiksi (jopa 4-vuotiaiksi) ja lisääntyvät hitaasti, joten niitä on harvoin kiusaksi asti. Sokeritoukka välttelee kuivia ja hyvin ilmastoituja paikkoja. Se on kotioloissa harmiton, mutta esimerkiksi sairaaloissa se saattaa levittää tauteja faraomuurahaisen tavoin. Torjuntaan voidaan käyttää torjunta-aerosoleja ja Raid Muurahaissirotetta: klikkaa oheista linkkiä ja lue yksityiskohtaiset ohjeet.

   Uunitoukka (Thermobia domestica) vaatii korkeamman lämpötilan ja on harvinainen asunnoissa. Jos sitä esiintyy on se kuitenkin kiusallisempi, sillä hyönteisiä on runsaasti. Torjunta kuten sokeritoukalla.
   Aikuinen: Muistuttaa sokeritoukkaa, mutta on jonkin verran tummempi, suurempi ja leveämpi. Sivuilla keltaista karvoitusta.
   Toukka: Aikuisen kaltainen.
   Esiintyminen: Uunitoukka tavattiin Suomessa ensimmäisen kerran 1930-luvulla, ja on selvästi harvinaisempi kuin sokeritoukka. Uunitoukka tarvitsee lisääntyäkseen korkean lämpötilan. Se viihtyy parhaiten 37 oC:n lämpötilassa. Asuintaloissa se esiintyy harvoin. Se ei myöskään ole erityisen yleinen laitoksissa, kuten leipomoissa, ravintoloissa ja muissa paikoissa, joissa on lämpöä kehittäviä, sokkeloisia koneita ja tarjolla tärkkelyspitoista ravintoa. Kuopion yliopistolla se näyttää menestyvän lämpökaappien läheisyydessä. Esiintyessään uunitoukka muodostaa suurempia populaatioita kuin sokeritoukka ja näyttää myös kestävän kuivuutta tätä paremmin.
   Haitat : Uunitoukkia on joskus esiintynyt suuria määriä kartonkitehtaissa, missä on käytetty tärkkelyspitoisia liimoja. Kokonsa ja karvaisuutensa takia laji herättää enemmän huomiota kuin sokeritoukka. Laji pystyy käyttämään ravintonaan puuvillaa, silkkiä ja jopa viskoosia. Torjunta pyretriinisumutteilla.

  • KAIKILLE teille

   hyvistä neuvoista.meillä siivotaan,ja yritetään parhaamme.mutta jos niitä tulee naapuriasunnoista,niin se on vaikeampi juttu.(eihän niitä nyt kumminkaan riesaksi asti ole)mutta se yksikin on liikaa.hyvät kesänalut kaikille.

  • anni

   ..sokeritoukkia. nimestään huolimatta ne viihtyy kosteissa tiloissa, etkä saa niitä kotikonstein karkotettua. jos nimittäin kerrostalossa asut, niin luultavasti niitä on naapurillasikin. eli vaikka ne asunnostasi hetkeksi saisikin hävitettyä, niin naapurista putkia pitkin ne jostain tulevat ennen pitkään takaisin.

   olisko yhtiökokouksen paikka? soitatte yhteistuumin jollekin tuholaistorjujalle.

   ei ne yölliset vipeltäjät kyllä muuta pahaa tee kuin että inhottavat meitä triljoona kertaa isompia tuholaisia..

  • ihan

   selvästi!!!

  • vkp

   Suihkuta pyretriini-pitoista hyönteismyrkkyä (esim. Raid, muitakin merkkejä on) kerran viikossa kolmen viikon ajan lattialistoihin, viemärin läpivientien yms. paikkoihin niin ötökät kaikkoavat. Jos ei sitten lopullisesti niin ainakin kunnes jostain muusta paikasta taas vaeltavat takaisin. Suihke on tosi tehokasta, ötökät eivät kovin monta sekuntia ole hengissä kun niihin suihkuttaa kohti.

   • andytappaa

    Laita käsienpesualtaan viemäriputken ympärille lattialle kierros raakaa andya. sentin levyinen kierros riittää. andy tappaa ne heti kun juoksevat yöllä liemeen. usein saa niitä monta kymmentä kerralla. kannattaa sumuttaa myös jalkalistojen rakoihin.


  • eskok70

   Kaikkien suihkussakäynnin jälkeen lattiakaivoon hyppysellinen tupakanpurua. (yöksi jne.) 1/4- 1/2 tl riittää, jos et tupakoi osta toppa sätkätupakkaa, halvempaa kuin savukkeet ja tähän tarkoituksen ei haittaa että purut kuivavat ajan myötä(riittää ikuisuuden) Siis PURUA, ei missään nimessä tuhkaa!
   -
   Toimii, keksin idean kun muistin että aikanaan nikotiinia käytetty hyönteismyrkkynä. Ei ole ötököitä näkynyt, aluksi laitoin joka ilta ja myöhemmin pari kertaa viikossa niin tekee varmaan lattiakaivon seisovan veden myrkylliseksi.
   Jos mennyt yli kuukausi että unohtanut purua laittaa niin tulevat takaisin
   ainakin tällä asuinalueella jossa talot 30-40-luvuilta

  • vihavainen44

   Eiköhän siisteydestä huolehtiminen ole helpoin konsti torjua noita,,

  • Siskokinkyllästyi

   Sokeritoukka
   Sokeritoukka viihtyy kosteassa ja epäsiistissä ympäristössä

   Tuntomerkit: Aikuinen sokeritoukka on noin 1 cm pitkä, hopeanhohtoisten suomujen peittämä ”notkea” hyönteinen. Se elää kosteissa sisätiloissa: viemäreissä, keittiössä, kylpyhuoneessa, kellareissa ja pesiytyy esimerkiksi laattojen alle ja putkistojen ympäristöön.

   Sokeritoukka (Lepisma saccharina) kulkee tilasta toiseen muun muassa putkien läpivientien kautta ja pystyy nousemaan huoneistoihin hajulukkojen läpi. Munansa sokeritoukka laskee rakoihin ja halkeamiin. Sokeritoukka elää pimeässä, joten parhaiten vikkelät sokeritoukat pääsee yllättämään pistämällä valot pitkään pimeänä olleeseen kylpyhuoneeseen.

   https://www.youtube.com/watch?v=XxcZe6GpUMY
   tälläinen eikö vain?
   https://www.youtube.com/watch?v=2kBIyJSaus4
   ihme kun ehtivät kuvaamaan on niin luikas :)
   http://www.hyonteismaailma.fi/torjunta/sokeritoukan-torjunta/

  • Harako

   Kiehuvaa vettä kannattaa kaataa reilusti viemäriin. Auttaa!!

  • Yhteiselämää

   Epäonnistunut tekele koko muoviviemäristö. En ole koskaan nähnyt näin alkeellista työtä. Vikoja on niin paljon etten jaksa luetella. Ostetaan erikokoisia putkia ja liitetään sitten yhteen vaikka ei sovi. Kun on lattian ja paskaviemärin rako senttejä sanotaan että se on ilmastoiva viemäri. Mitähän vielä keksitään. Sitten kun koko talon paskat tulee meidän lattialle sanotaan kaiketi että se on ekologista. Viemäristä tai juuri vesilukon joka on laitettu liian suureen viemäriputkeen välisestä raosta tulevat ruskeat vikkeläjalkaiset pienet vipeltäjät. Tai toisesta ylimääräisestä ns. ylivuotoviemäristä mikä on juuri tässä epäonnistuneessa härvelissä polveilevasti yhteydessä koko talon paskaviemäriin. Viemäreitä on pestävä lähes päivittäin ja tuhdisti kumihanskat kädessä ja hengitysnaamari päässä. Paljon pahempia kuin silmäin nähtävät vipeltäjät ovat leigionellaa ym. sairauksia aiheuttavat bakteerit ja loiset.

   • Anonyymi

    Omassa asunnossa oli vessanpönttö asennettu pari senttiä sivuun reiästä, tiiviste kovettunut ja oli suora aukko viemäriin. Hirveä löyhkä ja banaanikärpäset pesi viemärissä. Lavuaarin putken aukkoon taas oli jätetty lattimatto osaksi aukon päälle ja teräväöt särmät, siitäkinmoli suora yhteys viemäriin, jopa lattiakaivo oli saatu soikeaksi ja tiiviste fuskasi siinäkin. Nämä taisi olla suomalaisten jäljiltä, kuinka surkeaa työtä tekeekään virolaiset, sitäkin nähty jukisissa kohteissa.

    Sokeritoukkia tuli pari kertaa kun vessan/suihkun lattiamaton sauma oli auennut nurkasta, suihkutin myrkkyä ja uusi sauma, ei ole enää näkynyt.


  • Anonyymi

   Sokeritoukkia. Vaarattomia mutta ällöttäviä...

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Täti-ihminen Sofia ja nuori kanadalainen lätkänpelaaja

   Sofialla on kiikarissa Logan Thompson 25v, Las Vegasissa pelaava kanadalaispelaaja. Tätä se kai tarkoitti, kun sanoi Seiskalle, ettei tiedä kuinka pit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   154
   1789
  2. Some pillastui: Farmin voitto pedattiin Teemulle?!? "Törkee temppu" "Taina oli ihan vailla mahiksia"

   Ohhoh, Farmi-kaksintaistelu ja finaali on saanut tunteet kuumiksi - ja ehkä syystäkin Suomi24 Keskustelu -palstalla... Olisiko Tainalla ollut mahdolli
   Suomalaiset julkkikset
   8
   1252
  3. Pääsikö Martti

   Esittelemään velaka mersua ja hyyryä hienostoalueella lippisjonnelle🤗😜😎
   Kotimaiset julkkisjuorut
   174
   1211
  4. Etkö voisi

   Mies: Etkö millään voisi, tahtoisi tai haluaisi tavata? Edes hetken, kuten silloin joskus. Etkö voisi pyytää? Itse en voi. Tekisin mitä vain, jos näki
   Rakkaus ja rakastaminen
   73
   982
  5. Suomessa todettu ilmeisesti eka apinarokkotapaus

   Euroopassa matkailleella miehellä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008841676.html
   Maailman menoa
   47
   869
  6. Mitäs ajattelisit

   Jos saisit häneltä tänään pienessä sievässä lähetetyn viestin puhelimeen "haluan nähdä" tai "ikävä"?
   Ikävä
   69
   784
  7. J joskus haluaisin

   Istua syliisi ja samalla suudella sinua...
   Ikävä
   33
   777
  8. Petit miestäsi

   Pettäisit myös minut. Sinulle ei merkitse rehellisyys mitään. Naisilla on selkäranka. Käärmellä sitä ei ole. Älä enää vaivaa minua.
   Järki ja tunteet
   58
   763
  9. Nyt on aika muistella jättitarakkaa

   Uuh uuh uuh. https://aijaa.com/wMPRhU
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   739
  10. Osui suomalaisia omaan nilkkaan terroristien hyysääminen

   Muthei, eihän täällä pitäisi niitä olla kun kaikkien taustat on tarkastettu ennen maahan tuloa. Vai oliko sittenkään. Nyt tämä hyysääminen saa aikaan
   Maailman menoa
   159
   650
  Aihe