Entis aikaa.

viidanhelmi

Muistan ajan kun Outokumpu oy.llä oli oma kirjasto yläsaunalla.
Sitten oli oma neuvola terveyssisar ja lääkäri.
Oli pallokenttää luistinrataa ekö ollut myös palokuntakin.
Ennen riitti rahaa panostaa myös työntekijöiden viihtyvyyteen.
Elämä oli vaatimattomampaa kun nykyisin mutta aika kultaa muistot.
Äidit tekivät lapsia ja olivat kotirouvina.
Aika harva äiti kävi töissä.
Isä toi yhtiöltä tilipussin ja sillä pärjättiin.
Kauppaan jäi joskus "häntää" ruokalaskusta.

189

11364

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ex p-aholainen

      Rahaa oli ehkä vähemmän, mutta vastaavasti stressitasot olivat myös alhaisemmat. Vai luulenko elämän olleen lungimpaa?

      • Anonyymi

        Nii ku enneaikaa tää pojhavesi ei ollu vielä vaikuttanu paikalliste kumpupäihin


    • Suutarinkadulta

      Yhtiön lääkäri oli Lappi ja kunnanlääkäri Näppä. Sitten myöhemmin oli eläin- ja ihmis-Virtanen.

      Yhtiön kentällä rusettiluisteltiin Kultaa ja hopeaa-valssin tahdissa. Katsottiin, kun Maire Hammar, tunnettu kaunoluistelija, harjoitteli loistavaksi kiilloitetulla jäällä. Myös pikaluistelijoita seurattiin kuten Seppo Hännistä, Heikki Heikkistä ja Leo Hovisaloa. Potkureista tehtiin pitkä juna ja sillä viiletettiin mäkeä alas Alatorille.

      Ennenkuin Särkiselälle rakennettiin hyppytornit, käytiin uimassa Saarikkaalla ja joskus jopa Kalattomalla.

      Oli rätti-Riikonen ja pyorä-Riikonen, kenkä-Rannela ja suutari Väistö. Oma-Apu-kaupasta ostettiin marjareissulle hevosenkengän muitoiset kahvileivät. Naumasen leipomosta sai parhaat viinerit ja possut. Vainikan kemikaliosta löytyivät tiskin alta ensimmäiset terveyssiteet.

      Lundin mamma ei oppinut koskaan puhumaan suomea ja hevos-Vänskä kävi tyhjentämässä huussit pari kertaa vuodessa...

      • Paljon asiaa

        Muistan nämä kaikki.
        Lundin mamma asui Hovilankadulla, hän jututti meitä lapsia, kuunneltiin ihmeissämme.
        Muistan jopa hänen talonsa vieressä olevan pensaan tuoksun.
        Tuntuu haikelta katsella paikkoja jotka ovat niin paljon muuttuneet.
        Vanhaa on purettu ja uutta tullut tilalle, Vanhoista taloista keskustassa on ainakin entinen Oma-apu Osuuspankin talo ja posti.Kansallispamnkin talo on myös.
        Vainikan kemikaliosta ostin ensimmäisen huulipunani ja puuterin.


      • hartsapappa

        Unohdit Toivo Riikosen.Oli vissiin nimismies.


      • Uuno

        Riikosen Topi oli yhtiön poliisi. Nimismiehen nimi ei nyt tule mieleeni.


      • VarmaTIETO

        Olavi Kahola oli nimimismies eräässä vaiheessa noihin aikoihin 1960 luvun lopullakin


      • Anonyymi
        VarmaTIETO kirjoitti:

        Olavi Kahola oli nimimismies eräässä vaiheessa noihin aikoihin 1960 luvun lopullakin

        Vanha "juttuketju", mutta monia vuosia ennen nimismiehenä oli Kuusjärvellä Sutisen Kalle, kuoli 1946 ja lepää Rauhanmaan hautausmaalla, vaimonsa Ainon ( kuoli 1964 ) keralla.( vauvana kuollut poikalapsi ; enomme )
        Vanhat Okulaiset muistanevat nimismies Sutisen. !? "Virkatalo" , jossa asuivat oli heillä Kaavintien alkupäässä, oikealla, "mäkitöyräällä", talo vieläkin paikallaan, korjattuna. !
        Meijän ukki, jota en kerennyt näkemään, kuin kuvista.
        Lieneekö ketään niin vanhaa ihmistä elossa joka muistaisi Sutisen ?!
        Elämä siihen aikaan lienee ollut vähän erilaista kuin nykyään !? Kaikki Sutisen lapset, puolisoineen jo kuolleet.


      • Anonyymi
        Uuno kirjoitti:

        Riikosen Topi oli yhtiön poliisi. Nimismiehen nimi ei nyt tule mieleeni.

        Nimismies oli Olavi Kahola.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nimismies oli Olavi Kahola.

        Sihvonen oli pitkään.. Kahola Eikös sana kenkää kun ulosmittasi väöri yrittäjältä


      • Anonyymi

        Olisipa Aikakone, siirtyisn mielelläni tuohon ajanjaksoon. Oli vähän rahaa, mutta enemmän järkeä! Tämä maailma on hullu.


    • muistan minäkin

      Hiltusen koneliikkeen puutalon, jonka tilalle rakennettiin se kivitalo, joka nyt tukkii Kummunkadun. Ravintola Kuilu, joka oli kaukana ravintolasta. Ruplan alakerran baari, huh huh. Ja sitten rakennettiin oikein upea hotellirakennus, joka seisoi tyhjillään pari vuotta. Koska avattiin, kuka sanoo vuoden. Minä sen kyllä tiedän, koska minun yo-luokkani oli käytävä juhlimassa Joensuussa, mutta seuraavana vuonna juhlivat jo Malmikummussa. Kuka muistaa Herkkukulman ja missä se oli? Monikin varmasti. Entäs tämä vanhempi puinen elokuvateatteri. Sieltä on pysyvät muistot monesta elokuvasta. Mutta mikäs sen nimi oli? Kino Marita oli nykyinen, mutta mikä oli se vanha. Omistajahan oli Toivola.

    • Oohauhau

      Tulin 1975 kaivos ammattikouluun Joensuusta. Asuimme kurssin ajan sänkinotkon kadun asuntolassa ,jossa meillä oli "kuria" pitämässä Helmi Holopainen , hän asui perheineen tässä samassa talossa. Pasasen kaupasta kävimme ruokaa velaksi ja maksoimme tilipäivä.Oli superkulma ,josta kävimme kaljat viikon lopuksi .Kuokkanen iso puinen tavaratalo ja sen yläkerrassa baari olipa sellainenkin ihme kuin Tavaratalo Leppänen oli siinä kaupunkilaispojalla ihmettelemistä ,että tuleekohan tuo kotus niskaan ,mutta kotvan myyjää huhuiltuani sain ostettua hyvät talvihanskat.Toripäivät olivat tapahtumia sinänsä nehän olivat yhtiön tilipäivinä 8 ja23 päivinä. Ravintola Kuiluun tutustuin siten ,että meille oli siellä järjestetty teoria päivinä ruokailu maksua vastaan se kaalikeitto jäi kyllä viimeiseksi ,ruoka oli kyllä kelvollista ,mutta siellä hän vaikutti silloinen kaivosmiesten ristimä "Ykkös ryhmä" persoonineen savustaen ja rykien naapuripöydässä. Metsähovissa saimme ateriamme pöydässä jossa oli pöytäliina ilman mölisevää pöytäseuruetta.Tosin tässäkin kapakassa oli omat vakiseurueensa ,jotka Kumpulaiset hyvin tunsivat. Kaivoksesta tuli minulle työpaikka useiksi vuosiksi ,tosin vain yksi Outokumpulainen minun lisäkseni jäi koulun loputtua kaivokseen. Kouluttajina meillä oli Sakari Soininen pomona ,Aimo Ahonen, Tuomo Moilanen, Veli Ketonen ,Mäkelän Pekka ja Kyösti Keronen . Tämä oli. Outokumpu Oy.n viimeinen Ammattikoulun luokka vv75-76 Löysin kummusta elämänkumppanin ja perustimme perheen. Kaivoksesta lähdin neljän vuoden jälkeen ja jatkoin rakennus alan opintoja ja töitä. Asuimme Outokummussa vuoteen1989 ja surukseni huomasin monen katu idylliin kuuluneen maamerkin kadonneen ,kuten kaunis Sokoksen pieni tavaratalo.

      • Anna-Tea

        Ahosen Aimo on 90 v ja muistaa hyvin vanhat tutut, taitaa ajaa vielä autollakin. Hiukan askel on lyhentynyt ja puhetta riittää:). pohjanmaan murre oli mukavaa kuultavaa, nyt en sitä niin paljoa huomannut kun muutama viikko sitten näin.


      • Oohauhau

        Aimo aurinkoista kesää sinulle ! Toivottavat entiset kaivosoppilaat valoisia vuosia tulevaisuutesi ja terveyttä !


      • Helmi Holopainen oli asuntolanhoitajana myös Kyykerillä olleessa poikamiesasuntolassa. Alatorilla sijaitsevissa asuntoloissa pyöri kanssa.


      • Anonyymi
        Anna-Tea kirjoitti:

        Ahosen Aimo on 90 v ja muistaa hyvin vanhat tutut, taitaa ajaa vielä autollakin. Hiukan askel on lyhentynyt ja puhetta riittää:). pohjanmaan murre oli mukavaa kuultavaa, nyt en sitä niin paljoa huomannut kun muutama viikko sitten näin.

        Joku heitti komusaappaan heitto kilpailuissa vahingossa saappaan Aimon päähän, Aimo oli tokaissut, että kuka perkules mua löi.
        Mukava mies Aimo. Ei suuttunut, hyvä persoona.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Joku heitti komusaappaan heitto kilpailuissa vahingossa saappaan Aimon päähän, Aimo oli tokaissut, että kuka perkules mua löi.
        Mukava mies Aimo. Ei suuttunut, hyvä persoona.

        Meillä oli kaivosammatti koulun virallisen todistusten jaon jälkeen järjestetty pienet kekkerit kouluttajillemme mukana olivat Ahosen Aimo ,Kerosen Kyösti, Mäkelän Pekka ,Moilasen Tommi tosin ei uskaltanut tulla , kun pelkäsi ,että Holopaisen Helmi suuttuisi juhlistamme . Meillähän oli hauskaa ja juomaa oli ja juhannus tulossa. Tuli puhetta urheilulajeista kerroin että, meillä oli Joensuussa sellainen valmentaja nyrkkeilystä joka saattoi kesken ohjeitaan pamauttaa valmennettava turpiin ja katkaista keskity sanoin opin menneen niin hyvin perille ,että nyrkin iskun oppi aavistamaan ja myöntämään niin ,että se ei täräyttänyt niin kovasti päätä vastapäätä istunut Aimo pamautti ennen kuin olin lopettanut puhumiseni kelpo koukun leukaani ja kysyi hieman sammaltaen no aavistikko .
        Enpä tainnut keritä jatkoimme juhlaamme tulihan asia todistettua.Kiva muisto Aimosta ja muista kouluttajistamme.Tommin aavistus piti kutinsa ja juhla päättyi kun Helmi kävi komentamassa vierailijat ulos kämpästämme syynä oli erään juhlijan vahingossa polkaistua jalkansa peltiseen roskakoriin ja siitä syntynyt kolina ,kun sitä miehissä irroitettiin


      • Minäkin muistan tämän ykköryhmän sieltä Kuilusta . Nehän tulivat sinne aamulla ja kai pilsneriä joivat kunnes viinakauppa aukesi .
        Tämä remmi painui kassiensa kanssa pöpelikköön kuin kaukopartio sissit samasta kohdasta aina oli kai pohjoisahontien ja kiisukadun kulmasta. Silloin ei vielä ollut Kiisumarketin rakennusta siihenhän Alkokin siirtyi olipahan lyhyempi matka kantaa lasti tukikohtaan.
        En muista milloin lie hävinnyt tämä porukka katukuvasta siinä oli pari hyvää duunaria seassa Okulaisille nämä olivat tuttuja kavereita olisivatko olleet eläkeläisiä tai sopan asiakkaita, en erityisemmin heistä häiriintynyt,vaikka asuin jonkin aikaan siinä lähistöllä. Semmoinen muisto jäi mieleen nuorelle miehelle rauha heidän muistolleen ,hyvää tulevaa kesää kaikille Outokummun asukkaille uusille ja wanhoille!


      • Anonyymi
        Miningman kirjoitti:

        Minäkin muistan tämän ykköryhmän sieltä Kuilusta . Nehän tulivat sinne aamulla ja kai pilsneriä joivat kunnes viinakauppa aukesi .
        Tämä remmi painui kassiensa kanssa pöpelikköön kuin kaukopartio sissit samasta kohdasta aina oli kai pohjoisahontien ja kiisukadun kulmasta. Silloin ei vielä ollut Kiisumarketin rakennusta siihenhän Alkokin siirtyi olipahan lyhyempi matka kantaa lasti tukikohtaan.
        En muista milloin lie hävinnyt tämä porukka katukuvasta siinä oli pari hyvää duunaria seassa Okulaisille nämä olivat tuttuja kavereita olisivatko olleet eläkeläisiä tai sopan asiakkaita, en erityisemmin heistä häiriintynyt,vaikka asuin jonkin aikaan siinä lähistöllä. Semmoinen muisto jäi mieleen nuorelle miehelle rauha heidän muistolleen ,hyvää tulevaa kesää kaikille Outokummun asukkaille uusille ja wanhoille!

        Nämä joita kutsuit ykkös ryhmäksi, ei olleet kaivosmiehiä eivätkä kaikki edes eläkeläisiä.
        Joskus joku pyysi hakemaan "kamppi pullon" olivat keränneet kolehdin iltapäivällä toisiltaan nämä kaverit eivät pummanneet ohi kulkijoilta muuta kuin jos joku kävisi sen pullon.
        Seurasin tätä porukkaa joka siellä metsän siimeksessä istui ja pelasi korttia , koska yhtiön asuntoja oli siinä lähellä. Kerran iltavuoroon lähtiessä kävin pyynnöstä "kamppi pullon" siis Gabina olisiko se ollut tilhiviinaksi kutsuttua pihlajanmarjasta makua saanut väkevä viini n.28% eli ihan hyvä laskuhumalaan. Toinen suosikki oli sorbus latinan kielen pihlaja. Viinakaupan myyjä kysyi vienkö sen ykkösryhmän jätkille vastasin ehkä kietaisen sen itse tai vien näille jätkille kun ammateista puhutaan , että hoida sinä vain puotipuksun hommia.
        Saattoivathan he joskus olla äänekkäitä , mutta eivät kai ihmisten kimppuun käyneet eivätkä rähinöineet , paitsi toisilleen he olivat valinneet sellaisen ajankulun kavereiden kesken, olisiko syy ollut sen ajan työttömyys tms . Mutta tuomitsemaan en voi ruveta heitä, koska olen ihminen kuten hekin eikä minulle ole annettu Tuomiovaltaa vaan ehkä parempi tuuri elämäni järjestelyssä. Kuitenkin he kuuluivat Outokummun katukuvaan siinä kuin me muutkin hauskojakin kavereita he joskus olivat ainakin joukkuehenkisiä . 70-80 vuosien aikaisia muistoja Outokummun katukuvasta. Oli hieno kaupunki meille muualta tulleille tulimme okuun työn ja opiskelun perässä osa meistä jäi asumaan pysyvästi ,paitsi jotkut kaivostyöstä elantonsa saaneet. Aikaa on kulunut ja kuten eräs kirjoittaja sanoi tästä ykkösryhmästä rauha heidän muistolleen ,ehkä "kamppi pullo heidän kunniakseen!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joku heitti komusaappaan heitto kilpailuissa vahingossa saappaan Aimon päähän, Aimo oli tokaissut, että kuka perkules mua löi.
        Mukava mies Aimo. Ei suuttunut, hyvä persoona.

        Muuten oikein tuo saappaanheitto vaan kyllä Aimo suuttui ja todella.
        Muistan heittäjänkin vaan olkoon nimi muistojen joukossa,riski mies,
        heitti myös keihästä pärjäsi kilpailuissa.
        Aimon "korkonimi" oli Malakias,sillä nimellä hänet tunnettiin jätkä porukoissa silloin,
        kova viinamies ja möyhäsi kännissä pohojalaasittain.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nämä joita kutsuit ykkös ryhmäksi, ei olleet kaivosmiehiä eivätkä kaikki edes eläkeläisiä.
        Joskus joku pyysi hakemaan "kamppi pullon" olivat keränneet kolehdin iltapäivällä toisiltaan nämä kaverit eivät pummanneet ohi kulkijoilta muuta kuin jos joku kävisi sen pullon.
        Seurasin tätä porukkaa joka siellä metsän siimeksessä istui ja pelasi korttia , koska yhtiön asuntoja oli siinä lähellä. Kerran iltavuoroon lähtiessä kävin pyynnöstä "kamppi pullon" siis Gabina olisiko se ollut tilhiviinaksi kutsuttua pihlajanmarjasta makua saanut väkevä viini n.28% eli ihan hyvä laskuhumalaan. Toinen suosikki oli sorbus latinan kielen pihlaja. Viinakaupan myyjä kysyi vienkö sen ykkösryhmän jätkille vastasin ehkä kietaisen sen itse tai vien näille jätkille kun ammateista puhutaan , että hoida sinä vain puotipuksun hommia.
        Saattoivathan he joskus olla äänekkäitä , mutta eivät kai ihmisten kimppuun käyneet eivätkä rähinöineet , paitsi toisilleen he olivat valinneet sellaisen ajankulun kavereiden kesken, olisiko syy ollut sen ajan työttömyys tms . Mutta tuomitsemaan en voi ruveta heitä, koska olen ihminen kuten hekin eikä minulle ole annettu Tuomiovaltaa vaan ehkä parempi tuuri elämäni järjestelyssä. Kuitenkin he kuuluivat Outokummun katukuvaan siinä kuin me muutkin hauskojakin kavereita he joskus olivat ainakin joukkuehenkisiä . 70-80 vuosien aikaisia muistoja Outokummun katukuvasta. Oli hieno kaupunki meille muualta tulleille tulimme okuun työn ja opiskelun perässä osa meistä jäi asumaan pysyvästi ,paitsi jotkut kaivostyöstä elantonsa saaneet. Aikaa on kulunut ja kuten eräs kirjoittaja sanoi tästä ykkösryhmästä rauha heidän muistolleen ,ehkä "kamppi pullo heidän kunniakseen!

        Voi teitä ,kirjoitatte kampista ,oikea nimi olisi GAMBINA,sanottiin yleensä:
        täytyy käydä ostamassa iso G,se oli 3 vartin pullo,pikku G oli pieni pullo.
        No ,samapa tuo mitä höpisette.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi teitä ,kirjoitatte kampista ,oikea nimi olisi GAMBINA,sanottiin yleensä:
        täytyy käydä ostamassa iso G,se oli 3 vartin pullo,pikku G oli pieni pullo.
        No ,samapa tuo mitä höpisette.

        Varsinainen G-mies tämä joka huomasi kirjoitusvirheeni koskien ykköryhmän suosikki viinaa oli se sitten Gambina tai kamppi pullo asiantuntijan kanssa ei parane väitellä totta höpiset.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi teitä ,kirjoitatte kampista ,oikea nimi olisi GAMBINA,sanottiin yleensä:
        täytyy käydä ostamassa iso G,se oli 3 vartin pullo,pikku G oli pieni pullo.
        No ,samapa tuo mitä höpisette.

        Et ole tainnut vielä syntyäkään tämän ykkösryhmän aikoihin . Olit varmasti vielä isän mukana tiedä vaikka ykkösryhmäläisen . Eivät nämä kaverit pahemmin G:tä käyttäneet puheessaan . Gambina oli halpa ja siinä oli tarpeeksi prosentteja.
        Olen kerran maistanut tätä ainetta ,mutta ei se maistunut . Samalla rahalla sai Carrillo pullon se oli muotia nuorison keskuudessa silloin ykkösryhmän aikoihin.
        Kamppi pulloa nämä pyysivät hakemaan kourallinen kolikoita ojennetussa kädessään.
        En tosin itse tälläistä pyyntöä saanut,mutta näin kyllä monesti tämän asian.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi teitä ,kirjoitatte kampista ,oikea nimi olisi GAMBINA,sanottiin yleensä:
        täytyy käydä ostamassa iso G,se oli 3 vartin pullo,pikku G oli pieni pullo.
        No ,samapa tuo mitä höpisette.

        Olipas laittamattomasti haasteltu tämä "kamppi pullosta" tölväisty kommentti . Tuskimpa nämä kampin juojat ymmärsivät konsonaatteja puheessaan käyttää olisiko pitänyt käydä enemmän koulua , että sinäkin voivottelija saisit selvää mistä puhutaan. Kivemmältä tuo Kamppi kuulostaa kuin Gambina tuskin nämä miehet osasivat Suomen kielen 13-konsonaattia tai 8-vokaalia puhuessaan Savo-Karjalan murretta. P.s ei taida olla kovin maku aisti hienostunut jos täytyy käydä pikku G haetuttamassa tätä p...kaa. Joten samapa tuo mitä höpiset ei taida ikä riittää itse hakea.


      • Anonyymi

        Missä tämä tavaratalo Leppänen oli Outokummussa? Kuka muistaa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Missä tämä tavaratalo Leppänen oli Outokummussa? Kuka muistaa!

        Leppäsen tavaratalo oli Alatorilta Joensuun suuntaan


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Leppäsen tavaratalo oli Alatorilta Joensuun suuntaan

        Minä muistan sen sijainneen ainakin viimeiseksi hovilankadulla, siinä talossa oli myös outokummun seutukin jossain välissä ja nyt siinä on rauhanyhdistys.


    • 1980-1990

      Kerrankin ketju jota lueskelee mielellään, itsellä ei muistelot näin kauas kanna 60 luvulla syntyneenä.
      Ell Virtasen muistan, vieläkö lie voimissaan ?
      Kaivoksien loppumiset, teollisuuskylän rakentumisen... Paljonkin vastaavaa muistikuvaa löytyy..
      Ravintolan jonot silloiseen Malmikumpuun 1980 - 90 luvulla, punaoven, monet kivat ja ikimuistoiset yöt näissä liikkeissä...
      Kummunkatu kuhisi elämää yömyöhään, ei ollut tyhjiä liiketiloja juurikaan...
      1980-1990 luku oli hurjan nuoruuden aikaa, tyttökavereineen päivineen...

      Kaikki on muuttunut, väki vähentynyt lähes puoleen... Yöelämästä muistot jäljellä, ei tosin enää itsestä ole yökiitäjäksi kun ikä alkaa olla este...
      Hauskaa kesää meille kaikille, pidetään toisistamme huoli...

      • Anonyymi

        60-luku tinun Jaska ,Häkkinen, Palander ,Räsäsen Mallu, Paapan Harri,sekä paljon meitä muita oli naisilla hauskaa ja jätkät viihtyi.


    • Oohauhau

      Kirjoitin 14.5.2018 tulostani Outokumpuun yhtiön ammattikouluun elokuussa 1975 ,kerroin myös kouluttajiemme nimiä ,joista Ahosen Aimo rehevine ,joskin tyylikkäin partoineen oli meille kaivosoppilaille Todellinen oppi-isä ,siellä maan alla 250 tasolla. Aimo jaksoi kertoa meille virheistä joita esim. porauksessa ei tarvitse tehdä .
      Samoin panostuksesta tapahtuvia töppäyksiä , jotka veivät aikaa ja teettävät turhia töitä hän jaksoi meistä karsia.
      Myös Moilasen Tomi oli mainio kouluttaja , kun porattiin Holman polvisyöttö koneella tai panostettiin paineilma laitteella ammonniumnitraatilla , kerran tälläisen työn aikana asteli työmaalle Soinisen Sakari , joka kuten tunnettua poltteli korttia pari askia päivän mittaan ilma oli sakeana anoa ja akuuttia , siis räjähdysmäinen pölyä ja kortti paloi ajatuksissaan kulkevan Sakun huulilla kuului Tuomon hihkaisu Hee! Ja Aimon rykäisy ja käden liike nortti lensi kaaressa kaatokuiluun ,vaikka matkaa oli vielä melkoisesti.
      Turvallisuudesta nämä kaivostyön opettajat eivät tinkineet yhtään!
      Ahosen Aimolla oli jo silloin polvivamma , joka vaivasi häntä niin , että hän läksi vähän ennen meitä kävelemään hissille ja täyden päivän tehneenä "perkeles ennen oli miäheet rautaa"
      Olen joitakin näistä vanhoista koulutovereistani tavannut ja yksi vain jäi kaivostyöhön hän oli toisen polven mainari .

      Yhteistä meille on , että muistamme nämä kouluttajamme Veli Kerosen nimi oli "hanska fiban" takia muuttunut Ketoseksi.
      Opimme sen aikaisesta kaivostyöstä , että huolimattomuus ja turvaohjeista piittaamattomuus johtavat usein turpeen alle .

      • Oohauh

        Saku poltti norttia ei korttia ja ilmassa oli ammonniumnitraatti ja aniitti pölyä


    • Satu

      Lueskelin tätä Amille ääneen, kiitoksia muistamisesta entisille oppilaile :-)

    • Jopppe

      Hienoja juttuja.!! Minunkin piti mennä yhtiölle töihin 70-luvulla armeijan jälkeen mutta kaivokset alkoivat jo hiipumaan. Piti sitten työ perässä lähteä muualle. Mitäs aikaa se oli kun keskikalja vapautui.? Katukuva muuttui pikkasen sen myötä. Kuka muistaa lumumban joka oli metsähovin ovella. Piti huomata aina muutama kolikko laittaa isoon kouraan niin ovi aukesi seuraavallakin kerralla.

      • Oohauhau

        Keskikalja tuli ruokakauppaan 69 uudenvuoden yönä. Itse en kaljoittelua harrastanut , ennen kuin 1972 armeijassa "isot pojat" opettivat viikonloppu vapailla ja iltalomilla KymPionP:ssa .
        Metsähovissa oli , silloin kun 1975 tulin Kumpuun Nissisen Eikka viikonloppuisin portsarina
        Outokumpu Oyllä oli melko paljon alkoholiongelmaisia nuoria työntekijöitä . Jotkut aina pakkolomilla n.s ryyppylomiksihan näitä kutsuttiin. Yleensä nämä kaverit joivat keskikaljaa monesti velaksi kaupasta ostamalla keskustan metsiköissä .
        Lumumbasta en muista kuulleeni , mutta olihan siellä joku painija joskus ovella liekö hän sitten ollut tämä. Okussa oli silloin 70- luvun puolivälin tienoilla asukkaita 10800 joten illalla ja yöllä oli kanssa liikkeellä melkoisen paljon Poliiseilla tuntui olevan viikonloppuisin täysi miehitys . Hauskaa oli nuorella poikamiehenä työviikon jälkeen tilipäivänä ,joskus liikaa viinaa tuli kitattua , parikin päivää yhteen menoon.
        Kaikki mainarithan tietävät , että "karpula" kaivoksessa ei ole verrattavissa samaan maan päällä .. Hyi helvetti vielä pelkkä muistokin puistattaa.😁 HYVÄÄ KESÄÄ OKULAISILLE..!


    • Jopo60

      Oli yläsauna ja alasauna.

    • Jopppe

      Tuo Nissisen Eikan lempinimi oli joissakin piireissä lumumba.
      Tilipäivänä oli takuulla Viemeröt ja Niskaset ja...kuka muistaa ketä vielä.

    • Oohauhau

      Rouhiainen Laurin tunsivat monet okulaiset hänestä tuli kaupungin liikuntasihteeri.
      Late oli kaivoskoulussa liikunnanopettajana ja tiesi , että meillä oli työssä ihan tarpeeksi voimistelemista , joten kävelimme jonkun lenkin tunnilla .
      Tunsin Laurin nyrkkeilijänä jo ennen tuloani Outokumpuun olin itse kolmena vuotena Pohjois-Karjalan SVUL:n piirinmestari keskisarjassa nyrkkeilyssä,
      Olimme Joensuussa jvk :n kehässä monet kerrat saman valmentajan ohjauksessa ja hän täydensi aina , että nyrkkeily loppuu kun hanskat riisutaan salilla ,muuten sen nimi on tappelua jota hän eikä seura hyväksy.
      Kerran sain vieraan kouluaikana Outokumpuun viikonloppu oli juuri alkanut ja tämä kaveri oli Kokon Ahti tulossa Tammer- turnauksesta ja oli upouusi Suomen mestari kevyessä keskisarjassa.

      Halusin tietysti esitellä hänet Laurille ja pian istuimmekin Metsähovissa saimme kakkukahvit , kun itse kävimme kakun ostamassa konditoriasta siihen vielä pari jallua.
      Naapuripöydässä joka oli iso pyöreä pöytä oli kuilusta porttikiellon saanut porukka reuhaamassa . Laten he tunsivat joten saimme olla rauhassa , kunnes lähdin Laurin kanssa käymään vessassa , jossa otimme tuikeat ryypyt pötikkä pullosta .

      Kun tulimme takaisin oli meitä vastassa melkoinen näky iso pyöreä nurkka pöytä oli tehnyt voltin ja iso öykkäri , joka aina huuteli ja uhkaili muita asiakkaita joku Rane niminen makasi taju kankaalla kahden muun alla loppu sakki oli katsonut parhaaksi häipyä.
      Huikurin Raimo oli purkamassa tätä sumaa ja tuumasi , ei olisi pitänyt päästää tätä metsä päivä sakkia tänne .

      Rami kertoi silminnäkijä lausunnon tapahtumasta neljä näistä jätkistä oli siirtynyt heti meidän lähdettyämme pöytäämme ja syönyt kakun lopun sekä minun jallun lopuksi tämä kingi Rane oli sanonut , ettei noin pieni mestari kestäisi hänen käsittelyään kymmentä sekuntiakaan ja erehtyi nostamaan kätensä lyödäkseen,
      Seuraavaksi Rami näki koko sakin lattialla osan kavutessa ovesta ulos.
      Mestari "Ati" tuumasi , että tulikohan syyllistyttyä hätävarjelun liioitteluun , hanskat kun olivat kassissa narikassa. Oli kassissa pari puteliakin.

      • Oohauhau

        Ambulanssi kävi virvoittelemassa nämä sankarit , yhdelle oli kakkulusikka kiilautunut tekohampaiden väliin. Tämä suurin korsto virottuaan sai paniikkikohtauksen nähtyään ensimmäiseksi pienen mestarin ja juoksi suoraan ulkona odottavaan poliisiautoon .
        Kaikki muut olivat jo tallessa , ilmeisesti olivat rötöstelleet jo päivällä muuta.
        Joimme keskeytyneet kahvimme ilman kakkua ,eikä ravintoloitsija meitä tapahtumasta moittinut vaan juttelimme ja nauroimme asialle. Asiakkaat ihmettelivät tapahtuman nopeutta hyvä nyrkkeilijä lyö 8-10 iskua sekunnissa . Eivät nämä ainakaan vammautuneen kun jo maanantaina heiluivat "kylillä" saivat vain tällin vuorostaan ei vielä tukka lähtenyt


      • LasseRkamu

        "Kyynel" . Se oli todella nopea. Ja ukot tippu, jotka kerjää sitä turpasaunaa.
        Ei käänny ku kengät siihen missä ukko elämölöi.
        "Kyynel" oli niin nopea, että pöydällä lojunut ns. Iso pilsneripullo korkkasi oikeella koukulla, tosin hanskan sisällä oli sellainen kova luusta tehty suojus.
        Nopeita ei näy nykyjään.
        Ovat syömässä horsmaa.

        Kyyneltä muistellen.

        JK. Kuka ees muistaa. Ukot ja irtolaisnaiset on poissa ketä muistaa.

        50-60 lukua.


      • Oohauhau

        Mistä tämä "Kyynel" lisänimi lie Lassille myönnetty kun ei siitä itse paljastanut.
        Muut kyllä kertoivat moniakin juttuja hänestä , mutta käskimme heidän pitää turpansa kiinni kun eivät edes häntä tunteneet. Eräs yhtiön johtoon kuulunut kertoi hänen uransa loppuneen kuningas A: n takia ,jolloin joku sanoi tietävänsä minkä takia tämän johtohenkilön ura loppui maksan poksahdukseen ja kuka hänen kuninkaana nyt on.
        Selkään ampujia on maailma täynnä.


      • Anonyymi

        Tervehdys oohauhau:lle sinulle sattui vahingossa kai vaihtumaan Ati:n sukunimessä erehdys vai oliko tämä niitä sinun jekkujasi , terveisiä häneltä asuu Jyväskylässä nykyisin.
        Kävin 67. vuotis synttäreillä ei tiennyt osoitettasi olisi kutsunut juhliinsa KAKKOhan se sukunimi on .Ei mitään sanoi hän ja kutsuihan hän sinua kerran kameliksi armeijassa , kun jouduit kantamaan ryhmäsi reppuja loppusodassa kilpamarssilla taisi ne kessun jämät tulla siitä. Hyvää kesää sinulle ystäväni


    • Anna-Tea

      Muistan että kylillä kiersi terveyssisar , Kovalaisen rouva. Lieneekö hän ollut kunnan vai yhtiön terveyssisar. Oli melko pienikokoinen rouva. kun hän tuli meille hänellä oli lähes aina mukanaan pieni lääkepullo. Muistan vieläkin sen lääkkeen mansikanmaun. liekö ollut angiinaan vai mihin vaivaan lie ollutkaan.

      • Anonyymi

        Mansikanmakuinen lääke lienee ollut sitä lapsille tarkoitettua penisilliiniä ja se maku oli kirsikkaa.


    • Oohauhau

      Katselin vanhoja valokuvia , jotka on otettu 76-77 Joensuuntie 1 yhtiön asuntolassa.
      Näissä kuvissa oli vielä monen hyvin tuntema Luukkosen Kalle , joka kertoi minulle monesti kupposia nautiskellen tarinoita vanhoista kaivos ajoistaan.
      Olin jo asunut muutamia vuosia toisessa osoitteessa enkä ollut enää kaivostyössä , kun kuulin Kallen menehtyneen.
      Hyvät muistot jäivät hänestä . Kalle kertoi ja tutustutti minut moneen vanhaan mainarithan.
      Pari kertaa vein hänet naapurissa olevaan sairaalaan , kun hän tuli yöllä koputtamaan lähellä olevalle ovelleni.
      Hänen sydämensä alkoi olla lopussa jo silloin.
      Muistatteko tämän Polvijärvellä lähtöisin olleen Kallen!

    • Jopppe

      Oliko se Luukkosen Kalle joka kulki usein Tamilan Leevin kanssa.? Tuo sankari metsähovissa oli varmaankin Kokoran Rane.?
      Kisi oli aoikoinaan kanssa nopee niin kuin kärppä.
      Joku karateukko pyörtyi karateasenttoon kun kisin kanssa tuli riitaa

    • Oohauhau

      Tamilan Leevi oli pitkä mies ,josta Kalle kyllä puhui kerran kanssani en tiedä hänestä sen enempää .
      Räsäsen Markku tunsi varmasti Kallen ja hänellä oli kaveri jota kutsuttiin "Fantomiksi" oliko tämä mies se Leevi . Kalle toimi myös vakuutus asiamiehenä ja sai myytyä minulle tapaturma ja vapaa-ajan vakuutuksen .
      Tämä vakuutus oli pari vuotta myöhemmin tarpeen , kun teloin peukalon polttopuita sahatessani silloinen KANSA -vakuutusyhtiö maksoi sairaamaksun ja päivä rahan kahden viikon ajalta.
      Ei taitaisi nykyään tämä onnistua on tullut vakuutuksiin lisää pykäliä.
      Kokon Esko pyöri Kallen kanssa usein , hehän olivat Vuonoksen miehiä.

      • hartsapappa

        Olikos se Esko Kokko jota kutsuttiin Kokon Ässäksi?Tunsi sen joskus aikanaan,kun olin Okussa.


      • Tamilan Leevin tunsi kaikki, minä tunsin Leevin lapsesta saakka, olihan hän kummisetäni, joten muistan myös toisenpuolen hänestä😇


      • Anonyymi
        Asuntolantyttö kirjoitti:

        Tamilan Leevin tunsi kaikki, minä tunsin Leevin lapsesta saakka, olihan hän kummisetäni, joten muistan myös toisenpuolen hänestä😇

        Oliko Leevi sinun kummisetä? Kuka sinä olet? Epäilen suuresti?

        Olen Leevin tyttö nimittäin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Oliko Leevi sinun kummisetä? Kuka sinä olet? Epäilen suuresti?

        Olen Leevin tyttö nimittäin.

        Selvisikö tamilan Leevin tytön ja asuntola tytön asia. Tamilan Leeviä kutsuttiin tuttujen nuorempien mainarien seurassa "Fantomiksi" nimi tuli samannimisen sarjakuvan mukaan olihan heissä samaa näköä isokokoisia jykeväleukaisia kumpikin.


      • hartsapappa kirjoitti:

        Olikos se Esko Kokko jota kutsuttiin Kokon Ässäksi?Tunsi sen joskus aikanaan,kun olin Okussa.

        Oli ainakin minun tietoni mukaan ,hän oli vuonoksessa teroitti siellä porakruunuja ja oli kai hyvä siinä . Esko puhui tuiterissa käyttämällä duoda sanaa ,tuota sanan tilalla ja Esko oli äskö näin muistelen . Oohauhau oletko unohtanut poraässän.


      • Miningman kirjoitti:

        Oli ainakin minun tietoni mukaan ,hän oli vuonoksessa teroitti siellä porakruunuja ja oli kai hyvä siinä . Esko puhui tuiterissa käyttämällä duoda sanaa ,tuota sanan tilalla ja Esko oli äskö näin muistelen . Oohauhau oletko unohtanut poraässän.

        Esko oli kova työmies , paitsi tilipäivän jälkeen pari "ropeli päivää" kaiken kaikkiaan hieno kaveri ainaisessa rahapulassaan oli aina vippaamassa tutuilta mutta maksoi aina velkansa . Eki oli työkaverina minulla Vuonoksessa teroitti poria ja ajoi joskus kymppipyörä Magirusta työmaalla. Tuoda sana tuli muutaman kaljan jälkeen oli kuulemma isän perintä kielellisesti samoin kuin "minäbä tuon tiiän " Ässäksi tutut häntä kutsuivat mukavaa oli Ekin kanssa hän oli ensimmäinen tuttu minulle tultuani Okuun tämä Viinijärveltä lähtöisin ollut mies ,tekipä vielä kaivoksen loputtua maatalouslomittajan työtäkin. Kuulin Eskon poistuneen keskuudestamme juuri kuusikymmentä täyttäneenä. Ikävä jäi häntä.


      • Anonyymi
        Mainari75 kirjoitti:

        Selvisikö tamilan Leevin tytön ja asuntola tytön asia. Tamilan Leeviä kutsuttiin tuttujen nuorempien mainarien seurassa "Fantomiksi" nimi tuli samannimisen sarjakuvan mukaan olihan heissä samaa näköä isokokoisia jykeväleukaisia kumpikin.

        En ole koskasn kuullut fantomi nimeä?

        Minullecrknoke selvinnyt mitään!


      • Anonyymi

        Tamilan Leevi pitkä mies? Sotket toiseen ihmiseen…hän oli vain 170cm pitkä siis ei pitkä mies👁👁


      • Anonyymi
        Mainari75 kirjoitti:

        Selvisikö tamilan Leevin tytön ja asuntola tytön asia. Tamilan Leeviä kutsuttiin tuttujen nuorempien mainarien seurassa "Fantomiksi" nimi tuli samannimisen sarjakuvan mukaan olihan heissä samaa näköä isokokoisia jykeväleukaisia kumpikin.

        En usko fantom nimitykseen, tavallinen kaivos työmies. Ihme jengiä täällä? Olen Leevin tyttö edelleen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole koskasn kuullut fantomi nimeä?

        Minullecrknoke selvinnyt mitään!

        En minäkään ole kuullut enkä usko ollenkaan tuohon nimeen, kenties sotketaan ihmiset kenties sekoilaan muuten vain..?


      • Anonyymi
        Mainari75 kirjoitti:

        Selvisikö tamilan Leevin tytön ja asuntola tytön asia. Tamilan Leeviä kutsuttiin tuttujen nuorempien mainarien seurassa "Fantomiksi" nimi tuli samannimisen sarjakuvan mukaan olihan heissä samaa näköä isokokoisia jykeväleukaisia kumpikin.

        Leevi ei ollut iso mies sotket johonkin toiseen mieheen nyt, komea kylläkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole koskasn kuullut fantomi nimeä?

        Minullecrknoke selvinnyt mitään!

        En minäkään, hän sotkee ihmiset…?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En usko fantom nimitykseen, tavallinen kaivos työmies. Ihme jengiä täällä? Olen Leevin tyttö edelleen.

        väärä kaveri on ristitty fantomiksi eihän se mies Tamilan Leevi ollut vaan joku Rissasen Toivo Polvijärveltä kävi aina joskus Kallen luona Joensuun tie 1 asuntolassa. Televisiota katsottiin jotkut hiihtokilpailut tuli joku vain tokaisi pojista ,että Fantom tuli kun ohi kulkivat Kalle ,Toivo ja Leevi kysyin kuka ja sain vastauksen no se toinen mies Kallen takana heillä taisi olla Janttonen valmiina.


      • Anonyymi
        Mainari75 kirjoitti:

        Selvisikö tamilan Leevin tytön ja asuntola tytön asia. Tamilan Leeviä kutsuttiin tuttujen nuorempien mainarien seurassa "Fantomiksi" nimi tuli samannimisen sarjakuvan mukaan olihan heissä samaa näköä isokokoisia jykeväleukaisia kumpikin.

        Ei kutsuttu eikä hän Kallen kaveri tainnut olla työkaveri vain . Tämä Fantom oli joku Polvijärveläinen Kallen tuttu metsuri iso kaveri , mutta Tamilan Leevi oli toisenlainen mies kuin tämä roikale näin on asia eikä tarvitse luuloja kirjoitella , näin sattumalta tämän kirjoituksen ja päätin oikaista asian luulo ei ole tiedon väärtti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kutsuttu eikä hän Kallen kaveri tainnut olla työkaveri vain . Tämä Fantom oli joku Polvijärveläinen Kallen tuttu metsuri iso kaveri , mutta Tamilan Leevi oli toisenlainen mies kuin tämä roikale näin on asia eikä tarvitse luuloja kirjoitella , näin sattumalta tämän kirjoituksen ja päätin oikaista asian luulo ei ole tiedon väärtti.

        paskaa kirjoitat luuloinesi ei ole mitään korjattavaa nämä asiat ei ole mututietojen varassa


    • Oohauhau

      Minä tunsin Kokon Eskon jota tutut sanoivat Ekiksi.
      Esko oli vaalea parrakas ja viiksekäs mukava kaveri viinijärveltä lähtöisin.
      Tästä ässä nimestä en tiedä.
      Tunsin Eskon hänen veljensä kautta jo 70- luvun alusta .
      Hän kertoi Eskon menehtyneen sauna polulle Liperissä 60vuotiaana
      Hän kertoi , että jos Eskola on humalassa silmät kiinni puhuessaan se puhuu palturia ja näinhän se oli. Tuo "ässä"nimi on tuttu jostakin muusta Espoosta.
      Moilasen Raimo , joka on myös edesmennyt kutsui joskus Eskoa Ruubeksi johtuen kai hänen mustalais tutuista aiheista.
      Oli mukava tutustua Kokon Eskoon tässä elämässä.

    • hartsapappa

      No minä tunsin "Ässän" -60-luvulla,en sen jälkeen ole paljon ollut Okussa,paitsi kesäisin kyläreissuilla.

      • Oohauhau

        Hartsapapalle tiedoksi , että kyllä tämä Esko Kokko tunnettiin myös "Ässänä" osasyynä oli työryhmässä ollut toinen Kokko joka oli Eino nimeltään.
        Esko oli myös Matti veljensä mukaan myös huippuluokan tekijä poranteroituksessa.
        Tämän asian voi moni elossa oleva mainari muistaa.
        Onkohan tämä mies se tuntemasi Kokon Esko ässäksi kutsuttu armoitettu baccuksen palvoja.
        Näin käy kun puhuu vastoin parempaa tietoa!.


      • Anonyymi
        Oohauhau kirjoitti:

        Hartsapapalle tiedoksi , että kyllä tämä Esko Kokko tunnettiin myös "Ässänä" osasyynä oli työryhmässä ollut toinen Kokko joka oli Eino nimeltään.
        Esko oli myös Matti veljensä mukaan myös huippuluokan tekijä poranteroituksessa.
        Tämän asian voi moni elossa oleva mainari muistaa.
        Onkohan tämä mies se tuntemasi Kokon Esko ässäksi kutsuttu armoitettu baccuksen palvoja.
        Näin käy kun puhuu vastoin parempaa tietoa!.

        No joo kyllä minä nyt muistan hänet , mutta se oli tuoda .Muistui jotenkin tuoda sanasta ja Ässähän oli tuiterissa aina.


    • Jopppe

      Vuonoksen kaivoksen luottamusmiehenä oli Viemerön Ränni. Taisi olla panostaja.
      Kaikki varmaan muistaa kun iltavuoro räjäytti kallioo kaivoksessa niin koko kaupunki tärisi. Varsinkin keretistä se tuntui hyvin.

      • hartsapappa

        Viemerön tytön tunsin,oli vähän nuorempi kuin minä.


      • Anonyymi
        hartsapappa kirjoitti:

        Viemerön tytön tunsin,oli vähän nuorempi kuin minä.

        Ahaa..? Nimetön tyttö vielä…?


    • KaivosmiehenTytär

      Lapsena pelättiin kun lippu nousi puolitankoon kaivostornissa. Jos isä oli vuorossa niin pelolla odotetiin kotiin.
      Silloin meilläkään ei ollut puhelinta, saati kännykkää.

    • Oohauhau

      Asuimme Ponkala nimisessä talossa kaivoskoulun jälkeen , meitä oli viisi nuorta miestä isossa talossa.
      Heti muutettuamme tähän Outokumpu Oy:n taloon sänkinotkonkadulta kesällä 1976 huomiomme kiintyi isoon huoneeseen alakerrassa , johon oli pinottu suuri määrä kirjoja ,joissa oli kirjaston lainaus kortit siististi taskuissa näissä korteissa oli 1927-38vv leimauksia ja lainaajien nimiä.
      Olin kuullut yläsaunalla olleesta kirjastosta olisivatko nämä olleet sieltä.
      Itse tunsin vain kunnantalossa vai oliko se kauppalan talossa olleen kirjaston ,jota kumpulaiset kutsuivat jännästi Lainastoksi..
      Ponkalassa oli mukava asua sehän oli alatorilla ja lähellä oli "pendeli" pysäkki josta kuljimme töihin kerettiin. Kerran lämpimänä kesäsunnuntaina joimme aamukahvia pihalla puutarhapöydältä ja istuimme tuoleissa joita yhtiö oli laittanut pihoille. Jo kaukaa kiinnitimme huomiomme ohi kulkevaan naisihmiseen joka jonkun matkan käveltyään vetäisi kengän kantilla viivan tien reunaan , tätä jatkui niin pitkälle kuin pihasta näimme sairaalankatua? Kahvihan siinä kääntyi kuppeihin kumma kyllä kukaan ei nauranut tapahtuman aikana vaan seurasimme tätä tarkkaa työskentelyä hiljaisina.
      Toinen tapaus oli sinnikkäästi lahkolais saarnaajat ,jotka monena iltana tyrkyttivät uskoaan meille , kunnes eräs kaveri suivaantui näille kahdelle ja toivotti heidät sinne mistä he olivat meitä muka pelastamassa .
      Ponkalassa meitä lähti kolme Joensuuntie 1 asuntolaan asumaan , koska Ponkala oli liian iso muutamalle asujalle. Kuitenkin se purettiin vasta kymmenenkunta vuotta myöhemmin.
      Olen kuullut ,että Ponkala olisi saanut suojelu päätöksen jos muutama taho olisi halunnut olihan se historiallisesti arvokas.

      • Mustikkakorpi

        Kun Yläsaunalla ollut yhtiön kirjasto lakkautettiin, niin osa kirjoista kelpasi kaupungintalon kellarissa sijainneeseen lainastoon. Ettei vaan sinne mennyt myös yhtiön kirjaston hoitaja Luukko, jonka edeltäjänä oli Kiiskilä joskus 1950-luvulla ja sitä ennen. Ne kirjat jotka eivät kunnan kirjastoon kelvanneet, ovat siis päätyneet Ponkalaan, jossa oli joutavaa tilaa kirjoille, joita ei raskittu heti hävittää. Ponkala on saanut nimensä yhtiön palveluksessa olleesta Ponkalasta, joka asui ennen Eino Partasen perhettä Ponkalassa. Ponkala on rakennettu joskus 1912 ja sen hirret saatiin Hackmanin ostaman kiinteistön asuinrakennuksesta Korpivaarassa. Ponkalan pihalla oli pieni apurakennus, jossa toimi 1912 lähtien yhtiön ensimmäinen puhelinkeskus. Viereinen rakennus oli yhtiön pääkonttori siihen saakka kunnes kivinen komea pääkonttori valmistui 1936.


      • Oohauhau

        Kiitoksia tästä Ponkalan "kirja-arvoituksen"selvittämisestä . Nämä kirjat olivat hyvin tehdyissä puulaatikoissa ne olivat tehty höylätyistä laudoista.
        Kirjat olivat olleet ahkerassa käytössä siis luettu moneen kertaan.
        Itse luin päällimmäisenä laatikosta löytämäni Jack Londonin Merisusi kirjan tosin kirjan alkuosassa puuttui 15-sivua.
        Meidän muutettua pois Ponkkalan kirjat jäivät kaikki sinne laatikoihinsa paperien alle ,kun ovet lukittiin.


      • Anonyymi
        Oohauhau kirjoitti:

        Kiitoksia tästä Ponkalan "kirja-arvoituksen"selvittämisestä . Nämä kirjat olivat hyvin tehdyissä puulaatikoissa ne olivat tehty höylätyistä laudoista.
        Kirjat olivat olleet ahkerassa käytössä siis luettu moneen kertaan.
        Itse luin päällimmäisenä laatikosta löytämäni Jack Londonin Merisusi kirjan tosin kirjan alkuosassa puuttui 15-sivua.
        Meidän muutettua pois Ponkkalan kirjat jäivät kaikki sinne laatikoihinsa paperien alle ,kun ovet lukittiin.

        Tervehdys vieläkö Karin muistat ,tulin sinne Lahdesta silloin 75 kesällä asuin siinä pienessä huoneessa ,sinun ja Kaken vieressä yläkerrassa.
        Lähdin sitten teknilliseen 1978 muistan ne kirjalaatikot hyvin tuli silloin 76-77 talvella luettua monta kirjaa pimeinä talvi-iltoina . Oudointa oli eräs kirjalöytö tosin saksan kielinen versio,jonka Suomen kuin monen muunkin maan sensuuri oli kieltänyt sitähän yritettiin kääntää omalle kielellellemme. Oli tosin hyvä , että muita asian ja kirjan tarkoitusperän ymmärtäviä ei sattunut joukkoomme sinne kätkettiin sekin kirja alimmaiseksi laatikkoon. Nykyisin sen voi jo ostaa historiallisena teoksena tai tilata netistä. Mukava paikka Ponkala oli alatorilla asua lämmin ja viihtyisä ja huonekalut olivat funkkis tyylisiä tosi hienoja pöytiä ja nojatuoleja , jakkaroita ja kaikissa huoneissa jykevä kirjoituspöytä . Hienoa aikaa vietimme seitsemänkymmentä luvun puolenvälin tienoilla.
        En ollut "viinamäen miehiä" tulihan sitä vietettyä muutamia iltoja tämänkin aineen hauskuttamana , mutta kun meitä oli ympäri Suomen niin aina käytiin kotipuolessa viikonloppuisin kovin vähän meitä siellä Metsähovissa näkyi olin tekun jälkeen vuoden keretissä eipä näkynyt Ponkalan porukkaa enää. Vuonoskin oli jo lopettanut .
        Kuulin , että Ponkala on purettu ja tämän edellisen kirjoituksen näin erään tutun Outokumpulaisen vihjeen perusteella .Terveisiä kaikille jotka vielä olette voimissanne ja muistatte ajan tässä hienossa talossa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tervehdys vieläkö Karin muistat ,tulin sinne Lahdesta silloin 75 kesällä asuin siinä pienessä huoneessa ,sinun ja Kaken vieressä yläkerrassa.
        Lähdin sitten teknilliseen 1978 muistan ne kirjalaatikot hyvin tuli silloin 76-77 talvella luettua monta kirjaa pimeinä talvi-iltoina . Oudointa oli eräs kirjalöytö tosin saksan kielinen versio,jonka Suomen kuin monen muunkin maan sensuuri oli kieltänyt sitähän yritettiin kääntää omalle kielellellemme. Oli tosin hyvä , että muita asian ja kirjan tarkoitusperän ymmärtäviä ei sattunut joukkoomme sinne kätkettiin sekin kirja alimmaiseksi laatikkoon. Nykyisin sen voi jo ostaa historiallisena teoksena tai tilata netistä. Mukava paikka Ponkala oli alatorilla asua lämmin ja viihtyisä ja huonekalut olivat funkkis tyylisiä tosi hienoja pöytiä ja nojatuoleja , jakkaroita ja kaikissa huoneissa jykevä kirjoituspöytä . Hienoa aikaa vietimme seitsemänkymmentä luvun puolenvälin tienoilla.
        En ollut "viinamäen miehiä" tulihan sitä vietettyä muutamia iltoja tämänkin aineen hauskuttamana , mutta kun meitä oli ympäri Suomen niin aina käytiin kotipuolessa viikonloppuisin kovin vähän meitä siellä Metsähovissa näkyi olin tekun jälkeen vuoden keretissä eipä näkynyt Ponkalan porukkaa enää. Vuonoskin oli jo lopettanut .
        Kuulin , että Ponkala on purettu ja tämän edellisen kirjoituksen näin erään tutun Outokumpulaisen vihjeen perusteella .Terveisiä kaikille jotka vielä olette voimissanne ja muistatte ajan tässä hienossa talossa.

        Muistanhan toki sinut Kake läksi kotiseudulleen hoitamaan kotitilaansa kun vanhemmistaan aika jätti ja hän oli ainut lapsista joka oli vapaana, heitä kun oli siskonsa ja hän ei raaskinut jättää tilaa hunningolle . Tuumasi vain , että omassa työssä on pienempi palkka ja pidemmät tilivälit. Minä olin keretissä vuoteen 79 .Syksyllä lähdin Joensuuhun opiskelemaan Wärtsilän teknilliseen oppilaitokseen sain suoritettua tie-ja vesirakennuslinjan opinnot. Radis pertsahan kuoli 81 kotalahdessa kaivos turmasta saamiinsa vammoihin. Kuulin , että sinäkin sait vammoja sormiisi kaivoksessa oliko se vihannissa. Kaikille meistä jäi huonoja ja hyviä muistoja. En ole asunut Outokummussa vuoden 1979 jälkeen , mutta olen siellä käynyt aika useasti tuttuja ei enää kovin usein tule vastaan on tuoni korjannut vanhimmat työtoverimme , mutta aina joku muistaa. Lähetän osoitteeni sinulle Matin kautta hän kun tietää sinun kotipaikkasi.Hyvää toivottaen oohauhau!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Muistanhan toki sinut Kake läksi kotiseudulleen hoitamaan kotitilaansa kun vanhemmistaan aika jätti ja hän oli ainut lapsista joka oli vapaana, heitä kun oli siskonsa ja hän ei raaskinut jättää tilaa hunningolle . Tuumasi vain , että omassa työssä on pienempi palkka ja pidemmät tilivälit. Minä olin keretissä vuoteen 79 .Syksyllä lähdin Joensuuhun opiskelemaan Wärtsilän teknilliseen oppilaitokseen sain suoritettua tie-ja vesirakennuslinjan opinnot. Radis pertsahan kuoli 81 kotalahdessa kaivos turmasta saamiinsa vammoihin. Kuulin , että sinäkin sait vammoja sormiisi kaivoksessa oliko se vihannissa. Kaikille meistä jäi huonoja ja hyviä muistoja. En ole asunut Outokummussa vuoden 1979 jälkeen , mutta olen siellä käynyt aika useasti tuttuja ei enää kovin usein tule vastaan on tuoni korjannut vanhimmat työtoverimme , mutta aina joku muistaa. Lähetän osoitteeni sinulle Matin kautta hän kun tietää sinun kotipaikkasi.Hyvää toivottaen oohauhau!

        Minä muistan teidät molemmat ja muutkin Ponkalaan muuttaneet. Minullehan sattui työtapaturma kaivoksessa 285-tasolla peukalonpää jäi kaiteen ja putoavan parrun väliin ja piti poistaa ei tuo ole haitannut työtä eikä elämää , jäi muisto kaivoksesta. Lähetän Kaken välityksellä tiedon osoitteestani katsotaan montako meitä vielä on. Tavataan siellä Outokummussa ensi kesänä käydään katsomassa vanhaa"Jättiläistä" keretissä .Pääsin opiskelemaan 1982 syksyllä ja jätin kaivostyön vaihdoin sen markkinointiopiskeluun jota olin halunnut aina opiskella. Olen kertonut työtovereilleni , jotka eivät oikein ole uskoneet ,että heidän joukossaan on oikea mainari. Aina kun on pyydetty olen kertonut , että ennen nykytekniikkaa kaivostyö silloin kun itse sen koin vv 75-82 se oli lujahermoisten kestävien MIESTEN työtä vuorosta vuoroon vuodesta vuoteen kunnon palkalla!
        Olen kertonut kaivoksessa menehtyneistä työtovereistamme! Tavataan ja katsotaan montako meitä vielä on jäljellä. Jaakko toivottaa Outokumpulaisille hyvää aikaa , siellä oli hyvä olla ja asua sinne jäi hyviä kavereita ja reiluja työtovereita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tervehdys vieläkö Karin muistat ,tulin sinne Lahdesta silloin 75 kesällä asuin siinä pienessä huoneessa ,sinun ja Kaken vieressä yläkerrassa.
        Lähdin sitten teknilliseen 1978 muistan ne kirjalaatikot hyvin tuli silloin 76-77 talvella luettua monta kirjaa pimeinä talvi-iltoina . Oudointa oli eräs kirjalöytö tosin saksan kielinen versio,jonka Suomen kuin monen muunkin maan sensuuri oli kieltänyt sitähän yritettiin kääntää omalle kielellellemme. Oli tosin hyvä , että muita asian ja kirjan tarkoitusperän ymmärtäviä ei sattunut joukkoomme sinne kätkettiin sekin kirja alimmaiseksi laatikkoon. Nykyisin sen voi jo ostaa historiallisena teoksena tai tilata netistä. Mukava paikka Ponkala oli alatorilla asua lämmin ja viihtyisä ja huonekalut olivat funkkis tyylisiä tosi hienoja pöytiä ja nojatuoleja , jakkaroita ja kaikissa huoneissa jykevä kirjoituspöytä . Hienoa aikaa vietimme seitsemänkymmentä luvun puolenvälin tienoilla.
        En ollut "viinamäen miehiä" tulihan sitä vietettyä muutamia iltoja tämänkin aineen hauskuttamana , mutta kun meitä oli ympäri Suomen niin aina käytiin kotipuolessa viikonloppuisin kovin vähän meitä siellä Metsähovissa näkyi olin tekun jälkeen vuoden keretissä eipä näkynyt Ponkalan porukkaa enää. Vuonoskin oli jo lopettanut .
        Kuulin , että Ponkala on purettu ja tämän edellisen kirjoituksen näin erään tutun Outokumpulaisen vihjeen perusteella .Terveisiä kaikille jotka vielä olette voimissanne ja muistatte ajan tässä hienossa talossa.

        Terve Oohau oletko jo saanut viestini Kaukolta. Näin tämän jutun hänen vinkistään kun en ole näitä lukenut. Niin se kirja joka silloin löydettiin ponkalan kirjojen seasta hyvin oli piiloitettu ei tainnut olla kirjasto käyttöön tarkoitettu olihan poliittinen ilmapiiri silloin aika painostava. Tämä kirja on ollut kaikkien saatavana tämä kirjahan oli Mein kampf.
        Minä toin niitä lukion saksankielen oppikirjoja kotoani Joensuusta. Eihän se meitä jaksanut oikein kiinnostaa , mutta puolet siitä käännettiin oli kyllä hyvä , että oltiin vähin äänin. No se aika oli silloin.


      • Anonyymi
        Oohauhau kirjoitti:

        Kiitoksia tästä Ponkalan "kirja-arvoituksen"selvittämisestä . Nämä kirjat olivat hyvin tehdyissä puulaatikoissa ne olivat tehty höylätyistä laudoista.
        Kirjat olivat olleet ahkerassa käytössä siis luettu moneen kertaan.
        Itse luin päällimmäisenä laatikosta löytämäni Jack Londonin Merisusi kirjan tosin kirjan alkuosassa puuttui 15-sivua.
        Meidän muutettua pois Ponkkalan kirjat jäivät kaikki sinne laatikoihinsa paperien alle ,kun ovet lukittiin.

        Oletko sinä joka käytät tunnusta oohauhau se Joensuusta tullut pitkä sporttinen kaveri jouduimme kerran yöllä sumpille täyttämään ö-betonilla louhoksen täyttöaukkojen kautta näitä alueita syynä oli helvetin kova vesisade ja ukonilma , joka kesti läpi sen yön aamuun asti kaivoksesta ilmoitettiin vettä tulevan siihen tahtiin ,että pumput eivät selviä vaan tulee vahinkoja. Kuorma-autokuskit noituivat kuin turkkilaiset sinä sanoit , että tulothan teillä kasvavat antaa palaa vaan. Sumpilla oli vettä niin paljon ,että kuormurien akselit olivat veden alla onneksi ei pahoja kiinnijuuttumisia tullut . Sinä ajoit toisella land roverilla tietä näyttäen kuormureille .Siitä oli vielä kattokuomu puhki kuskin kohdalta . Sitten piti vielä tavara saada alas kaivokseen oikeaan paikkaan ,puhelin yhteys meni monen mutkan kautta jos meni oli kiire tyhjentää kuormuri koska vettä tuli kuuppaan koko ajan .Aina ei velli mennyt kunnolla vaan täytyi rassailla putkea auki. Kyllä kuului monta perkelettä ja saatanaa sinä yönä selvittiihän siitä vaikka se oli meiltä ensimmäinen tämmöinen työ olimmehan molemmat kaivosmiehiä sinä oli muistaakseni komennuksella mökkivaaran tornin vieressä olleella murskaimella ja jouduit tähän yöhukiin kanssani siellä oli yksin olisiko nimi olut wikström en ihan varma ole nimestä. Minä olen Martti Eerikäinen olen kertonut joillekkin työ kavereilleni tästä veden paisumuksen yöstä ja sinun rautaisista hermoistasi sinä yönä ja kuinka repäisit lantikan rättikaton riekaleet ja sanoit saatanan avoauto. Olen jo eläkeukko ja taidat olla jo sinäkin olisitko ollut viitisen vuotta nuorempi nimeäsi en muista kävimme kaljoilla pari kertaa ota yhteyttä muistellaan tätä monsuunia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletko sinä joka käytät tunnusta oohauhau se Joensuusta tullut pitkä sporttinen kaveri jouduimme kerran yöllä sumpille täyttämään ö-betonilla louhoksen täyttöaukkojen kautta näitä alueita syynä oli helvetin kova vesisade ja ukonilma , joka kesti läpi sen yön aamuun asti kaivoksesta ilmoitettiin vettä tulevan siihen tahtiin ,että pumput eivät selviä vaan tulee vahinkoja. Kuorma-autokuskit noituivat kuin turkkilaiset sinä sanoit , että tulothan teillä kasvavat antaa palaa vaan. Sumpilla oli vettä niin paljon ,että kuormurien akselit olivat veden alla onneksi ei pahoja kiinnijuuttumisia tullut . Sinä ajoit toisella land roverilla tietä näyttäen kuormureille .Siitä oli vielä kattokuomu puhki kuskin kohdalta . Sitten piti vielä tavara saada alas kaivokseen oikeaan paikkaan ,puhelin yhteys meni monen mutkan kautta jos meni oli kiire tyhjentää kuormuri koska vettä tuli kuuppaan koko ajan .Aina ei velli mennyt kunnolla vaan täytyi rassailla putkea auki. Kyllä kuului monta perkelettä ja saatanaa sinä yönä selvittiihän siitä vaikka se oli meiltä ensimmäinen tämmöinen työ olimmehan molemmat kaivosmiehiä sinä oli muistaakseni komennuksella mökkivaaran tornin vieressä olleella murskaimella ja jouduit tähän yöhukiin kanssani siellä oli yksin olisiko nimi olut wikström en ihan varma ole nimestä. Minä olen Martti Eerikäinen olen kertonut joillekkin työ kavereilleni tästä veden paisumuksen yöstä ja sinun rautaisista hermoistasi sinä yönä ja kuinka repäisit lantikan rättikaton riekaleet ja sanoit saatanan avoauto. Olen jo eläkeukko ja taidat olla jo sinäkin olisitko ollut viitisen vuotta nuorempi nimeäsi en muista kävimme kaljoilla pari kertaa ota yhteyttä muistellaan tätä monsuunia.

        On minulla sellainen nimimerkki kuin oohauhau ollut käytössä ja muistan hyvin tämän seikkailun silloin siellä sumpilla .Meinattiin tukehtua siihen tuulessa lentävään vesiseinään se oli elokuun puolivälin v.1977 aikaa silloin. Pimeää oli olisi hyvä kun olisimme ottaneet kaivoksen otsalamput mukaan , eihän ne jeepin paskaiset lamput paljon näyttäneet ja kuormurien valot oli samassa kunnossa ravassa , vaikka satoi niin hurjasti aivan kuin tuuli olisi vienyt valon mukanaan. En ole sen jälkeen ollut niin kovassa ukkosmyrskyssä ja vielä avoimella kentällä semmoisessa liejumeressä. Minä muistan sen kotipaikkasi pyttylammen lavan lähellä , sitä en tiedä onko se lava vielä siellä Viinijärvellä. Otan sinuun yhteyttä niin muistellaan sitä kurimusta. Oohauhau


      • Anonyymi

        Tämä nais henkilö joka näitä viivoja tienlaitaan veteli oli tuttu täällä kummussa nimeä en tiedä häntä kutsuttiin mittaajaksi.


      • Anonyymi
        Mustikkakorpi kirjoitti:

        Kun Yläsaunalla ollut yhtiön kirjasto lakkautettiin, niin osa kirjoista kelpasi kaupungintalon kellarissa sijainneeseen lainastoon. Ettei vaan sinne mennyt myös yhtiön kirjaston hoitaja Luukko, jonka edeltäjänä oli Kiiskilä joskus 1950-luvulla ja sitä ennen. Ne kirjat jotka eivät kunnan kirjastoon kelvanneet, ovat siis päätyneet Ponkalaan, jossa oli joutavaa tilaa kirjoille, joita ei raskittu heti hävittää. Ponkala on saanut nimensä yhtiön palveluksessa olleesta Ponkalasta, joka asui ennen Eino Partasen perhettä Ponkalassa. Ponkala on rakennettu joskus 1912 ja sen hirret saatiin Hackmanin ostaman kiinteistön asuinrakennuksesta Korpivaarassa. Ponkalan pihalla oli pieni apurakennus, jossa toimi 1912 lähtien yhtiön ensimmäinen puhelinkeskus. Viereinen rakennus oli yhtiön pääkonttori siihen saakka kunnes kivinen komea pääkonttori valmistui 1936.

        Osa näistä kirjoista oli myös Yläsaunan yläkerrassa toimineessa Metallin osasto 196
        toimistossa jäsenten lainattavissa.


      • Anonyymi

        Nämä lahkolais " saarnaajat" kuten kutsuit heitä olivat muutamat veljekset ,joiden nimeä en halua arvailla , mutta heitä kutsuttiin nimillä Dubond ja Dubont .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On minulla sellainen nimimerkki kuin oohauhau ollut käytössä ja muistan hyvin tämän seikkailun silloin siellä sumpilla .Meinattiin tukehtua siihen tuulessa lentävään vesiseinään se oli elokuun puolivälin v.1977 aikaa silloin. Pimeää oli olisi hyvä kun olisimme ottaneet kaivoksen otsalamput mukaan , eihän ne jeepin paskaiset lamput paljon näyttäneet ja kuormurien valot oli samassa kunnossa ravassa , vaikka satoi niin hurjasti aivan kuin tuuli olisi vienyt valon mukanaan. En ole sen jälkeen ollut niin kovassa ukkosmyrskyssä ja vielä avoimella kentällä semmoisessa liejumeressä. Minä muistan sen kotipaikkasi pyttylammen lavan lähellä , sitä en tiedä onko se lava vielä siellä Viinijärvellä. Otan sinuun yhteyttä niin muistellaan sitä kurimusta. Oohauhau

        Oohauta ei enää ole hän poistui keskuudestamme 1.6 .2021 likenneonnettomuuden seur
        auksena . Hyvä ja hauska mies on kaikkien antama arvio hänestä postuumisti!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oohauta ei enää ole hän poistui keskuudestamme 1.6 .2021 likenneonnettomuuden seur
        auksena . Hyvä ja hauska mies on kaikkien antama arvio hänestä postuumisti!

        Antsa Andelinin Jarkka poissa moni tunsi hänet okussa kova työmies vaikka luki rakennusmestariksi kerran lähti raksalta lautapoika tilipäivänä ryyppäämään , kolme timpuria oli urakassa ja heidän työnsä meni sekaisin kun yksi joutui lautapojaksi eikä asennus työstä tullut kahdestaan mitään .Antsa kysyi kannatko tavaraa vai menetkö toisten avuksi saatuaan vastauksen hän vain tokaisi no sitten saatana annetaan palaa, koko päivän hän kantoi tavaraa timpureille ja puolet seuraavasta päivästä ennen kuin uusi mies tuli työppärin tomesta. Hän oli keretin kaivoksessa neljä vuotta jonka takia hän oikeastaan Okuun tulikin työtä etsimään ja jäi tänne kymmeneksi vuodeksi. Hän oli hyvin pidetty työtoveriensa keskuudessa , hänellä oli laaja ystävä piiri ympäri Suomen ja sukulaisia Saksassa jota kieltä hän puhui ulkolaisten inssiharjoittelijoiden kanssa kuten myös englantia. Koskaan en minä eikä muutkaan kuulleet hänen lausuvan kielitaitonsa perustuvan hänen äitinsä syntyperään ,hänhän oli syntyperäinen Saksatar. Ei hän liioin kertonut isänsä tuoneen vaimon opiskellessaan Saksassa teksiili-insnöörin tutkintoa varten jonka sota keskeytti äidistää tuli sittemmin täysin Suomalainen eikä hän mitenkään eroittunut karjalaisista kanssa sisaristaan. Tämä kaveri oli aina niin hyvän tuulinen ja hymy herkässa kiperissäkin työ asioissa sanoi aina ,että katsotaan missä se temppu seisoo ja heiluttaa häntäänsä. Oohauhau lisänimen hän sai Kyproksen sodan aikana 1974 kun olimme siellä rauhanturvaajina kumpikin makasimme kranaatinheitin tulessa toki hyvissä asemissamme tämä asema oli kiinni pienen kylän laidassa ,mutta Tukkilainen osasto hävitti siviiliväestöä ja nämä onnettomat pakenivat kohti meidän asemiamme turvaan . Eihän se onnistunut joten antsa käski ottaa radistin yhteyden esikuntaan kysyi saako näitä ihmisiä mennä auttamaan lupaa ei tullut hän kysyi saako näitä saatanan murhaajia edes ampua , luvattiin vain jos asemiin hyökättäisiin , hän sanoi olevan vain kersantti oli pitkään hiljaista ja sitten kuului eversti Haantion ääni missä ovat kaikki upseerit luulimme teitä kapteeni Karttuseksi hän sanoi kyseisen miehen haavoittuneen kaksi vuorokautta aiemmin.Te siis olette toiminut yksin tämän ajan, lähetän heti tällä kellonlyömällä teille avuksi kaksi upseeria ja teille ylikersantin koroituksen joka astuu voimaan nyt lisäksi lupa neuvotella vieressä olevan Kanadalaisen komppanian kanssa siviilien avustamisesta. Kanadalaisia ei tarvinnut kahdesti pyytää kun rävähti kk ja sinko ammunta , sekä raskas krh tulitus. Antsa ei pyytänyt ketään mukaansa vaan syöksyi kolmen ihmisen avuksi kaksi pientä lasta n. neljä vuotiasta piti kiinni äidistään joka oli kuollut hänet huomattiin ja ammunta alkoi jolloin syntyi tämä Oohauhau hän heitti kaksi käsikranaatti ja osui ampujien keskelle samalla hän ampui rynnäkkökiväärillä ja karjaisi Oohauhau perkeleet. Kanadalaiset ampuivat piiput punaisina joten hän sai tuotua kantamalla äidin ja lapset jotka roikkuivat kiinni äidin kaulassa .Tämmöinen mies oli Oohauhau nimimerkki. Olen hänen serkkunsa ja tiedän millainen hän aristokraattinen olemus ilman ylpeyttä pitkä mies 190cm solakka urheilija .joskus jos juhlittiin joi pullollisen jaloviinaa tunnissa ja oli seurassamme toisen tunnin ,että ei tulisi erimielisyyksiä.


      • Anonyymi

        Tässä huoneessa missä näitä kirjoja oli oli myös suuri vanha kaappi aika iso kokoinen ainakin kaksi metriä korkea ja n. Puolitoista metriä leveä painavan näköinen se oli lukittu sellaisella sarana salvalla joka oli taivutettu nurkan ympäri ja varustettu litteällä isolla lukolla. Molemmissa ovissa oli maalattu punaiset ristit toinen oli pahasti hilseillyt , ilmeisesti sitä puolta oli avattu enemmän . Tämä tuli mieleeni kun näin samanlaisen kaapin muutama kuukausi sitten viinijärvellä. Olisiko ollut joku lääkintäväline kaappi,siinähän oli se "Kalmistoksi" nimetty rakennus? Ei tämmöiset kaapit jaksaneet meitä kiinnostaa. Toivottavasti jollakin on muisto tästä huoneesta ja se


      • Anonyymi
        Oohauhau kirjoitti:

        Kiitoksia tästä Ponkalan "kirja-arvoituksen"selvittämisestä . Nämä kirjat olivat hyvin tehdyissä puulaatikoissa ne olivat tehty höylätyistä laudoista.
        Kirjat olivat olleet ahkerassa käytössä siis luettu moneen kertaan.
        Itse luin päällimmäisenä laatikosta löytämäni Jack Londonin Merisusi kirjan tosin kirjan alkuosassa puuttui 15-sivua.
        Meidän muutettua pois Ponkkalan kirjat jäivät kaikki sinne laatikoihinsa paperien alle ,kun ovet lukittiin.

        Siinä samassa huoneessa oli myös suuri puinen kaappi tosi vanhan näköinen n.kaksi metriä korkea ja puolentoista metrin levyinen . Muistan kun siitä näkyi siellä nurkassa vain yläosa joku taisi siirtää niitä pahvilaatikoita joita sen ympäriltä oli runsaasti emme tienneet mitä niissä oli . Näimme ne punaisen ristin merkit kaapin molemmissa ovissa , jotka oli lukittu sellaisella telki raudalla ja isolla lukolla. Painava se oli ainakin jätimme sen rauhaan ja sinne se unohtui . Ponkalassa oli paljon näkemistä meille nuorille onneksi olimme sen verran valistuneita , että osasimme jättää nämä historiallisesti kukaties arvokkaat esineet rauhaan. Minnekkähän nämä tavarat joutuivat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä muistan teidät molemmat ja muutkin Ponkalaan muuttaneet. Minullehan sattui työtapaturma kaivoksessa 285-tasolla peukalonpää jäi kaiteen ja putoavan parrun väliin ja piti poistaa ei tuo ole haitannut työtä eikä elämää , jäi muisto kaivoksesta. Lähetän Kaken välityksellä tiedon osoitteestani katsotaan montako meitä vielä on. Tavataan siellä Outokummussa ensi kesänä käydään katsomassa vanhaa"Jättiläistä" keretissä .Pääsin opiskelemaan 1982 syksyllä ja jätin kaivostyön vaihdoin sen markkinointiopiskeluun jota olin halunnut aina opiskella. Olen kertonut työtovereilleni , jotka eivät oikein ole uskoneet ,että heidän joukossaan on oikea mainari. Aina kun on pyydetty olen kertonut , että ennen nykytekniikkaa kaivostyö silloin kun itse sen koin vv 75-82 se oli lujahermoisten kestävien MIESTEN työtä vuorosta vuoroon vuodesta vuoteen kunnon palkalla!
        Olen kertonut kaivoksessa menehtyneistä työtovereistamme! Tavataan ja katsotaan montako meitä vielä on jäljellä. Jaakko toivottaa Outokumpulaisille hyvää aikaa , siellä oli hyvä olla ja asua sinne jäi hyviä kavereita ja reiluja työtovereita.

        Tapasimme vihdoin vuosikymmenien takaiset luokkatoverit v.1975-76 kaivos ammattikoulusta. Harventunut oli joukkomme , kaksi meistä oli poissa ikuisesti neljä oli noudattanut kutsua ja tullut Outokumpuun kaksi on ulkomailla eikä sieltä asti tullut paikalle, tosin kaikilta tuli puhelu meille ja lukuisia valokuvia koulu ajalta. Ihmeteltiin maisemien muuttumista ja uutta Outokummun uutta kuvaa nättiä oli kaupungissa tehty.
        Ajan hammas oli meihinkin lyönyt leimansa 60 -70 vuotta oli lähellä meitä tuttuja ei enää
        tullut vastaan ei edes Metsähovissa . Kävimme myös katsomassa Keretin tornia eli vanhaa jättiläistä sielähän se oli kuin silloin entiseen aikaan. Paljon oli kaikilla asian tynkää Keretistä olihan se meille ensimmäinen kaivostyöpaikkamme ja paljon paljon muistoja oli jäänyt mieleen haikeitakin. Kaksi oli palvellut täydet vuodet kaivoksessa tosin muualla kuin Keretissä . Erosimme kukin taholleen hauskan illan jälkeen toivotimme Outokummulle hyvää tulevaisuutta yksimielisesti. Outokumpu Farewell


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nämä lahkolais " saarnaajat" kuten kutsuit heitä olivat muutamat veljekset ,joiden nimeä en halua arvailla , mutta heitä kutsuttiin nimillä Dubond ja Dubont .

        Minulle muistui tästä nämä saarnaaja veljekset mieleeni tänään,kun luin tyttäreni vanhoja
        Tintti -sarjakuvia siinähän nämä Interpol poliisit olivatkin nenäni edessä ja aivan saman näköisinä kuin silloinkin 70 -luvullakin tosin knalli hattuja heillä ei ollut.
        Nimet olivat varsin osuvat Dubond ja Dubont ja hehän taistelivat toistensa sanomisia.
        En ole ihan varma kuka nimet keksi olisiko ollut Jyväskylästä lähtöisin Pekka etunimen kaveri en jaksa sukunimeä enää muistaa .Hän käski heidän painua Helvettiin! Koska meillä oli aikainen töihinlähtö , vaikka Helvetistä hän he meitä olivat pelastamassa. Tämmöinen muisto vielä vanhana sieltä ponkalasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulle muistui tästä nämä saarnaaja veljekset mieleeni tänään,kun luin tyttäreni vanhoja
        Tintti -sarjakuvia siinähän nämä Interpol poliisit olivatkin nenäni edessä ja aivan saman näköisinä kuin silloinkin 70 -luvullakin tosin knalli hattuja heillä ei ollut.
        Nimet olivat varsin osuvat Dubond ja Dubont ja hehän taistelivat toistensa sanomisia.
        En ole ihan varma kuka nimet keksi olisiko ollut Jyväskylästä lähtöisin Pekka etunimen kaveri en jaksa sukunimeä enää muistaa .Hän käski heidän painua Helvettiin! Koska meillä oli aikainen töihinlähtö , vaikka Helvetistä hän he meitä olivat pelastamassa. Tämmöinen muisto vielä vanhana sieltä ponkalasta.

        Asiaa en tunne enkä tietämään muista nähneeni , mutta olisiko nämä olleet veljekset uskovia tai ei toista kutsutaan " Disko Eskoksi" nykyään toisesta en mene sanomaan mitään ei ole näkynyt aikoihin


    • Yläsaunalla oli myös yhtiön sauna ja pyykitupa. Talonmiehenä toimi Mannelan Helli ja Yrjö. Perjantai-iltana kammettiin aina perhesaunaan.

    • Jopppe

      Riikosen Topi kuulutti yhtiön kentällä pesisotteluita. Kuka muistaa pelaajia : Kilpeläisen Antti, Gladin Teuvo, Litmanen, Kelkka, Smolanderit.....

      • Anonyymi

        Kilpeläisen Antti oli Myhkylän koulussa Johtaja opettajana Oli kesämökki juojärven rannalla Itkonsslolla.


      • Anonyymi

        Takakentällä Voutilaisen veljekset Tarnasen Hannu siepparina.


    • Arpppa

      Minkälainen paikka kaasila on nykyään.?? 70-luvulla siellä oli paljon lapsia ja kaikkien isät suurin piirtein yhtiöllä töissä.

      • AsunnotHALPOJA

        Muuta Outokumpuun takaisin


      • Anonyymi

        No tule takas Outokumpuun. Asunnot edullisempia kuin siellä Joensuussa.


      • Anonyymi

        Edullisempia ovat mutta ei kiinnosta muutto takaisin.
        Joensuu on hyvä paikka olla ja elää. Palveluita löytyy kilpailukykyisin hinnoin enemmän kuin omiksi tarpeiksi ja maksettu asunto on olemassa...
        Täältä käsin on mukavaa muistella okusta niin hyvää kuin pahaakin, pistäytyä jos sattuu huvittamaan..


    • Arpppa

      Maybe i will.....

      • Kiireellinen

        Muuta Outokumpuun takaisin.
        Asunnot vielä halpoja. Kohta hinnat nousee, kun uusi kaivos aukeaa.

        Tee nopea päätös.


    • Okulainen

      Viisikymmentäluvun alussa asuimme Imatrantalossa. Siinä paikalla on nyt Tokmanni.
      Oli paljon lapsia, ei ollut ongelmia miten viettää aikaansa.
      Se jäi mieleen että lapsia syntyi tiuhaan tahtiin, melkein joka vuosi eräskin perhe sai rotinoita.
      Opettajana oli Hilma Leppälä, he olivat tulleet siirtolaisina Sortavalasta. Hän muisteli haikeana aikojaan Sortavalan Seminaarissa.
      Betania oli siinä lähellä, pyhäkoulussa piti käydä joka viikko.
      Minä pelkäsin Lindströmiä, hän saarnasi kovalla äänellä helvetin tulesta.
      Joskus en saanut unta kun pelkäsin tulikivenkatkuisia saarnoja.
      Tulee haikea olo kun katselen kuvia Imatranatalosta, nukuttiin kesät vintillä, sielläkin oli pelottavaa kun naapurin poika sanoi nähneensä vintillä kummituksen.
      Paljon on ajat ja maisemat muuttuneet, lähes kaikkien isät olivat töissä kaivoksella. Aika harva äideistä kävi töissä, hoitvat lapsia ja kotia.

      • Anonyymi

        Olivatko Imatran talon asukkaat kaikki kaivoslaisten väkeä vai asuuko talossa muitakin kuin yhtiön vuokralaisia. Olen sen verran nuorempaa polvea etten tiedä eikä kohta taida olla keneltä kysytään? Haluaisin tietää. koska eräs sukulainen oli asunut tässä talossa ,mutta hän kuoli vuosikymmeniä sitten?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olivatko Imatran talon asukkaat kaikki kaivoslaisten väkeä vai asuuko talossa muitakin kuin yhtiön vuokralaisia. Olen sen verran nuorempaa polvea etten tiedä eikä kohta taida olla keneltä kysytään? Haluaisin tietää. koska eräs sukulainen oli asunut tässä talossa ,mutta hän kuoli vuosikymmeniä sitten?

        Imatran talo rakennettiin 20luvulla
        Sähköyhtiö Imatran voiman työntekijöille kun sähköä suunniteltiin kaivokseen.. Sotien jälkeen vasta kaivosmidhille ja kaupunki jossain vaiheessa osti


    • Jossses

      Uutisankkuri Rönkä ja näyttelijät Kovero ja Pehkonen olivat oppikoulussa samaan aikaan kun mie.
      Pehkonen alemmilla luokilla.

    • Anonyymi

      Outokumpu Kyllä oli Sänkinotkon kadulla asuntola kaivosammatti koulun oppilaille.
      Tähän asuntolaan minäkin tulin toisen Joensuulaisen kaverin kanssa kesän 1975 elokuun25. päivänä. Talo oli rivitalon näköinen puutalo jaettu pieniin kahden hengen huoneisiin. Meitä oli juhannuksen jälkeen nelisen kymmentä pääsykokeisiin menijää koulun pihalla
      Puolet porukasta oli kuitenkin karsittu pois ,ja vielä tästäkin porukasta väheni ensimmäisen tilipäivän jälkeen kaksi kaveria ,eivät enää ilmaantuneet työmaalle. Ajankuluessa väki väheni kahdella olivat jonkun sorttia rosvoja ja murtautuivat yhtiön edustustilohin ja veivät tietysti viinat ja arvotavaraa no he jäivät tietysti heti kiinni yrittäessään kaupata tavaroita. Muut oppilaat olivat eri puolilta Suomea ja olivat suurin piirtein juuri tälläista koulutusta vailla ,koska heidän kotiseudullaan oli kaivostoimintaa ja koulutus oli keskitetty Outokumpuun. Olipa joukossa tuleva ammattipoliitikko olimme kämppäkavereta ,mutta poliittiset suuntautumiset olivat meillä päinvastaiset ,meillä oli Joensuussakin monta väittelyä keskenämme ja kerran lensimme lähikapakasta ulos hän edusti vasemmistoa sitä jyrkintä linjaa ja minä kokoomus nuoria. Tämä ei koulunkäyntiämme häirinnyt meiltä kyseltiin kaivoksessa mainarien toimesta aika kinkkisiä kysymyksiä ,koska ei tiedetty kumpi edusti mitäkin aatetta. Meillä oli useita keskikoulun käyneitä ilmeisesti tavoitteena tekuLappeenrannassa minulla ja kämppiksellä oli yksi vuosi yli keskikoulun, mutta kun ei lukio kiinnostanut.
      Meillä oli hyötyä kielitaidosta ulkomaalaisten insinööri opiskelijoiden kanssa. Yrittäjän oli mm. Puolasta kaksi yksi Hollannista kaksi Malesialaista ,sekä yksi Hollannin Timorin saarelta hän ei voinut suvaita Hollantilaista opiskelijaa ilmeinen syy oli siirtomaa vihamielisyys. Monta hauskaa hetkeä vietimme heidän seurassaan he eivät olleet lasiin sylkijöitä niinpä tulivettä tuhoutui viikonloppuisin melkoisesti.
      Malesian pojat pienet ja pulleat nuoret kaverit esittivät jooga asennosta kuinka viinipullo juodaan tyhjäksi yhden käden varassa polvet koukussa lattialla käden varassa ollen. Yritimme itse seisoa yhden käden varassa , eihän siitä tullut patteja vain päähän. Kirjoittelen joskus lisää näistä kavereista!

      • Anonyymi

        Meitä jäi vain kymmenen jotka saivat ,silloin 76 juhannusaattona päästötodistuksen siihen tuli sellainen kurssi samana kesänä , mutta niiltä loppui se jo heinäkuulle .Outokumpu Oy:llä oli taloudellinen tilanne sellainen mutta ketään ei irtisanottu elokuunkurssi vain jäi pois. Outokumpu Oy ei irtisanonut ketään milloinkaan taloudellisten suhdanteiden takia.
        Muistan että tämän viimeisen ammattikoululuokan motto oli säännöllisessä työssäkäymisessä siis joka työ päivä tultiin työmaalle säännöllisesti.. Arto Hakola tähdensi puhuessaan meille nykyaikaisen kasvatuksen vapaanpaan työkuriin johtaneet säännöllisen työssäkäynnin löystymiseen nuorten keskuudessa. Ilmari Inervo sanoi tämän koulukurssin olleen koviten karsittu porukka kai meitä jäi sen takia näin vähän .Kaksi jäi pois saatuaan työpaikan muualta jo ennen koulun loppumista. Yhtään oppilasta ei kyllä huvikseen tai ajankulukseen tätä kurssia käynyt oli se työ siihen aikaan hurjaa siellä pimeässä , metelissä ja kosteassa kaiken moisessa pölyssä. Minä jäin ja olin aikani kunnes mieli teki opiskelemaan. Oli se minulle sellainen elämänkoulu , että opin työn arvostuksen ja sen kunnioittamisen aina näihin päiviin saakka vaikka olen jäänyt jo eläkkeelle tosin kevyemmästä työstä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meitä jäi vain kymmenen jotka saivat ,silloin 76 juhannusaattona päästötodistuksen siihen tuli sellainen kurssi samana kesänä , mutta niiltä loppui se jo heinäkuulle .Outokumpu Oy:llä oli taloudellinen tilanne sellainen mutta ketään ei irtisanottu elokuunkurssi vain jäi pois. Outokumpu Oy ei irtisanonut ketään milloinkaan taloudellisten suhdanteiden takia.
        Muistan että tämän viimeisen ammattikoululuokan motto oli säännöllisessä työssäkäymisessä siis joka työ päivä tultiin työmaalle säännöllisesti.. Arto Hakola tähdensi puhuessaan meille nykyaikaisen kasvatuksen vapaanpaan työkuriin johtaneet säännöllisen työssäkäynnin löystymiseen nuorten keskuudessa. Ilmari Inervo sanoi tämän koulukurssin olleen koviten karsittu porukka kai meitä jäi sen takia näin vähän .Kaksi jäi pois saatuaan työpaikan muualta jo ennen koulun loppumista. Yhtään oppilasta ei kyllä huvikseen tai ajankulukseen tätä kurssia käynyt oli se työ siihen aikaan hurjaa siellä pimeässä , metelissä ja kosteassa kaiken moisessa pölyssä. Minä jäin ja olin aikani kunnes mieli teki opiskelemaan. Oli se minulle sellainen elämänkoulu , että opin työn arvostuksen ja sen kunnioittamisen aina näihin päiviin saakka vaikka olen jäänyt jo eläkkeelle tosin kevyemmästä työstä.

        Taisitte olla hyvää "vuosikertaa" te sen ajan nuoret teillä tuntui olevan jo nuorena velvollisuuden tuntoa. Varmasti tulitte ihan oikeasti tarvitsemaanne työhön kovin moni ei silloin ollut kiinnostunut mennä nyt maan alle töihin. Ette ole työtänne moittineet näissä kirjoituksissanne ettekä liioin etsineet paikkakunnan huonoja puolia ja haukkuneet niitä ehkäpä ette pitänyt sitä niin tärkeänä kuin nykyajan nuoret ihmiset vai eikö sellaisia silloin ollutkaan. Joka tapauksessa tunnutte olleen sivistyneitä nuoria jotka jättivät koulunsa tauolle hankkiakseen leipänsä rankassa työssä moni haki koulutus kustannuksensa kaivoksesta ja kävi suorittamassa koulunsa loppuun. En tiedä moniko jäi teistä Outokumpuun kiitos kun kävitte ja veitte meistä hyvän kuvan muualle. Kirjoitan tätä sanelun mukaan sen aikaisen vanhemman henkilön puolesta joka ei voi itse sitä tehdä , mutta muistaa ajan hyvin. EL.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taisitte olla hyvää "vuosikertaa" te sen ajan nuoret teillä tuntui olevan jo nuorena velvollisuuden tuntoa. Varmasti tulitte ihan oikeasti tarvitsemaanne työhön kovin moni ei silloin ollut kiinnostunut mennä nyt maan alle töihin. Ette ole työtänne moittineet näissä kirjoituksissanne ettekä liioin etsineet paikkakunnan huonoja puolia ja haukkuneet niitä ehkäpä ette pitänyt sitä niin tärkeänä kuin nykyajan nuoret ihmiset vai eikö sellaisia silloin ollutkaan. Joka tapauksessa tunnutte olleen sivistyneitä nuoria jotka jättivät koulunsa tauolle hankkiakseen leipänsä rankassa työssä moni haki koulutus kustannuksensa kaivoksesta ja kävi suorittamassa koulunsa loppuun. En tiedä moniko jäi teistä Outokumpuun kiitos kun kävitte ja veitte meistä hyvän kuvan muualle. Kirjoitan tätä sanelun mukaan sen aikaisen vanhemman henkilön puolesta joka ei voi itse sitä tehdä , mutta muistaa ajan hyvin. EL.

        Olen pannut saman asian merkille ja näin näitä nuoria alatorin "pendeli"pysäkillä , kun itse olin menossa työpaikkaani. Kun ajattelen miten vaikea oli herätä nuorena aikaisin nämä kaverit olivat menossa aamuvuoroon kaivokseen ,jossa työvuoro alkoi klo 6 eli herätys oli oltava viiden tienoilla . Tiedän yhden näistä kavereista ,josta tuli arvostettu yhteiskunnan vaikuttaja. Tämmöisiä kavereita he olivat tuntuu omituiselta kun tämmöinen ryhmä tuli juuri tänne Outokumpuun .Ajat muuttuvat , mutta eivät aina paremmiksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen pannut saman asian merkille ja näin näitä nuoria alatorin "pendeli"pysäkillä , kun itse olin menossa työpaikkaani. Kun ajattelen miten vaikea oli herätä nuorena aikaisin nämä kaverit olivat menossa aamuvuoroon kaivokseen ,jossa työvuoro alkoi klo 6 eli herätys oli oltava viiden tienoilla . Tiedän yhden näistä kavereista ,josta tuli arvostettu yhteiskunnan vaikuttaja. Tämmöisiä kavereita he olivat tuntuu omituiselta kun tämmöinen ryhmä tuli juuri tänne Outokumpuun .Ajat muuttuvat , mutta eivät aina paremmiksi.

        Emme kai olleet sen parempaa vuosikertaa oli vain sellainen työttömyys tilanne ,että moni oli pakoitettu lähtemään työn etsintään edemmäskin. Meitä oli erilaisista yhteiskunta luokista lähtöisin olevia ja enemmän tai vähemmän opiskelleita nuoria. Nykyisin tuo sanonta yhteiskunta luokat tuntuu aika falskilta , mutta se oli sitä Kekkosen aikaa suurta valtiomiestämme millään tavalla loukkaamatta. Näimme ystäväni kanssa ilmoituksen sanomalehdestä tästä Outokumpu Oy:n koulutuksesta ja kun täytimme hakemuksia päätimme olla laittamasta sotilasarvoamme hakemukseen, koska armeijassa josta pääsimme edellisvuonna huomattiin , että jätkäthän ovat käyneet oppikoulua ja ammattikoulua tästä seurasi kummallakin RUK työppäririssä sanottiin ,että eikö vänrikki mies saa muuta työtä kuin lyhkäsiä rakennus keikkoja vastasin , että näköjään ei.
        No saimme ainakin sieltä laturin eli panostajan paperit joiden arvelimme olevan eduksi.
        Kaikki oppilaat saivat kaivoksessa panostajan koulutuksen ,että se siitä edusta.
        Paljon hakijoita oli koulun pihalla ,juhannuksen jälkeisenä päivänä monella oli krapulaisen oireita onneksi itsellä oli raitis juhannus joten näki kilometrin päähän mitä kukakin oli juonut. Onneksi oli sotilaspassi mukana ja sekin asia selvisi ihan hiljaisesti. Siitä alkoi mainarin ura viideksi vuodeksi vaihdoin iltaopiskelun myötä ammattia kevyempään työhön harmi vain kun piti vaihtaa paikkakuntaa työn perässä. Outokumpu jäi mieleen varmasti meille hyvänä muistona ihmisiä oli kaikkialta Suomesta ja jopa eri maista hieno
        nuoruus muisto kiitos Outokumpulaiset sen ajan ihmiset ja iso O !


      • Anonyymi

        Moi! Olinhan siellä minäkin minua kutsui tämä ammatin valintani toiseen suuntaan politiikan pariin varmaankin joku muistaa minut. Näillä Malesian pojilla oli kivat nimet ainakin meidän mielestämme yhden kaverin nimi oli Kam Fat Lee , jonka nimen joku koiran leuka jonka kyllä muistan käänsi englannin kieliseksi suomennoksia. Nämä nimethän luetaan heidän kielellään oikealta vasemmalle Terveiset kavereille väki on meistä taas yhden vähempi JH.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Moi! Olinhan siellä minäkin minua kutsui tämä ammatin valintani toiseen suuntaan politiikan pariin varmaankin joku muistaa minut. Näillä Malesian pojilla oli kivat nimet ainakin meidän mielestämme yhden kaverin nimi oli Kam Fat Lee , jonka nimen joku koiran leuka jonka kyllä muistan käänsi englannin kieliseksi suomennoksia. Nämä nimethän luetaan heidän kielellään oikealta vasemmalle Terveiset kavereille väki on meistä taas yhden vähempi JH.

        Minä olin Outokummussa kurssilla silloin 70-luvulla ,oli sellainen panostajille tarkoitettu perehdyttämis kurssi slurry nimisen räjähdysaineen käyttöön. Outokumpu Oy:n Hammaslahden kaivoksen avaus räjäytyksessä käytettiin tätä ainetta. Se oli sellaista hyytelöä ja sitä käytettiin suuria määriä mm. avolouhinnassa. Olin kyllä sairaslomalla tämän tapahtuman aikana sattui Vuonoksessa tapaturma ja en päässyt Hammaslahteen silloin olihan niitä ulkomaalaisia silloin koulutuksessa silloin monista maista , että varmaan näkyi katukuvassa oli monen väristä ihonväriäkin olihan ja on vieläkin Outokumpu kaivosyhtiö maailman huippuluokkaa. Yhtiö siirsi toimintansa ja toimistonsa takaisin Helsinkiin tuntui silloin , että meille tänne jäi näytteet entisestä suuruudesta tosin tulihan Turulan toiminnot lahjana Outokumpuun. Jämät jäivät !


    • Anonyymi

      Kerrankin mukavaa luettavaa tällä sivustolla, mielenkiintoista luettavaa entis ajan asioista ja henkilöistä.Lisää kertomuksia Outukummun historiasta

    • Anonyymi

      Jatkan tarinaa tästä Oku Oy:n asuntolasta sänkinotkonkadulta en tiedä onko rakennus vielä olemassa. Meillä oli siellä Holopaisen Helmi siivoojana ja samalla komendoorana meille, elikkä hän neuvoi tarvittaessa talon sääntöjä meille nuorille hän sai meidän kaikkien sympatiat ja kunnioituksen. Puolalaisista kahdesta kaverista jäi mieleen tavaton säästeliäisyys , eli he säästivät jokaisen ylimääräisen markkansa pienestä opiskelijan palkastaan. Samana syksynä he keräsivät useita sankollisia sieniä ja marjoja ,tästä aiheutuikin heille hengenvaarallinen tapaturma sienien kuivauksessa. Ilmeisesti pellille sattui "vääriä" sieniä osa kai myrkyllisiä, olin keittiössä ja näin tämän pellin uuniin laiton vaikka en tuntenut erikoisesti sieniä paitsi koulussa opitut lajit ,tarjosin pojille kaljat ja sanoin käryn hajusta , mutta he sanoivat valmiiden sienten olevan herkullisia ja ilmaista ruokaa. Lähdin käymään Joensuussa viikonloppuna kotonani, tullessani takaisin sunnuntai iltapäivänä huomasin , ettei talossa taida olla ketään kaikki olivat kai vielä kotipaikoillaan käymässä ainoastaan Hollantilainen kaveri kävi asunnossaan hakemassa jotain ja lähti jonnekin. Huoneeseeni mennessäni huomasin karmean oksennuksen hajun ja huomasin Puolalaisten huoneen oven olevan raollaan oven avattuani näin nämä kaverit lattialla joka oli aivan oksennuksen peitossa arvasin asian laidan ja käänsin heidät kyljelleen ja juoksin puhelinta etsimään Holopaiset eivät olleet kotona juoksin kylälle päin ja soitin poliisiasemalla ambulanssin , joka vei kaverit ensin terveyskeskukseen ja sitten Joensuuhun. Lääkäri kertoi kuultuaan ensin tarinani ,että liian myöhäis-syksystä kerätyt sienet ovat joka vuotinen riesa terveydenhoito henkilöstölle. Näiden Puolalaisten luona kävi säännöllisesti arvoituksellinen pukumies jonka minä sanoin olevan vasemmisto ystävälleni politrukki tai komissaari lähetystyöstä elettiin hän suuren ja mahtavan itä naapurin nuottien mukaan eivätkä nämä toverit juuri näistä asioista puhelimet. Myöhemmin kävin vaihtamassa Joensuun Osuuspankissa markkoja Amerikan dollareiksi nämä taalat vaihdoin heidän markkoihinsa ja sanoin sen olevan näin helppoa kyllä heitä pelotti ottaa dollarit käteensä , niitä oli 400 dollaria he sanoivat niillä saavan itäplokissa mitä vain. Tämä Hollantilainen kaveri oli huumorin tajuinen täysin eheä mies meille hän edusti keskieurooppalaista maailmaa nähnyttä kosmopoliittista näkökantaa edustavaa mitään vierastavat henkilöä. Tämä määritelmä tuli mieleeni serkustani joka on työskennellyt useissa maissa arkkitehtina. Hänelle oletimme Suomen kielen perusanastoa ja hän yritti opettaa meille friisin kielen sanoja ja lausuntaa kerran olimme perjantai iltana menossa Superkulmasta ruokaostoksille tietenkin ohranjyvä silmässä no poliisiaseman kohdalla hän oppi vihdoinkin sanan maitoa ja tarpeettoman kovalla äänellä hän luki kauppalapustaan , MAATOOIA poliisipartio oli lähdössä keikalle siitä parkistaan ja sanoivat vähemmänkin äänen riittävän.
      Kerromme kyseessä olevan ulkomaalaisen joka oppi juuri sanan maitoa!

      • Vieläköhän sänkinotkon asuntolatalo on olemassa siinä oli kiva asua jotkut soitti musiikkia tosi kovaa ,silloin oli virve äänessä ja chigago kuoli monesti samoin Kankaan kaunista Katriinaa raidat surivat turhan pitkään Katri lauloi oo la paloma plankaa monesti nämä soitot loppuivat kun kaksi kovan äänen fania sai potkut koulusta. Siellä oli tosi vanha sähköhella ja samaa vuosikertaa oli televisiokin länsimaiset inssi harjoittelijat katsoivat niitä pitkään , että eikö näin kuuluisalla huippuyhtiöllä ollut käytetty varoja oppilaiden viihtyvyyteen näissä asioissa maksoimmehan vuokraa huoneista.


      • Anonyymi
        Miningman kirjoitti:

        Vieläköhän sänkinotkon asuntolatalo on olemassa siinä oli kiva asua jotkut soitti musiikkia tosi kovaa ,silloin oli virve äänessä ja chigago kuoli monesti samoin Kankaan kaunista Katriinaa raidat surivat turhan pitkään Katri lauloi oo la paloma plankaa monesti nämä soitot loppuivat kun kaksi kovan äänen fania sai potkut koulusta. Siellä oli tosi vanha sähköhella ja samaa vuosikertaa oli televisiokin länsimaiset inssi harjoittelijat katsoivat niitä pitkään , että eikö näin kuuluisalla huippuyhtiöllä ollut käytetty varoja oppilaiden viihtyvyyteen näissä asioissa maksoimmehan vuokraa huoneista.

        Mikä tai kuka oli sellainen mies jota sanottiin "pikku Otoksi" minulle luvattiin että tämmöinen mies kuljettaisi minun muuttokuormani muutaman huonekalun pakettiautollaan tästä sänkinotkon asuntolan edestä odottelin pari tuntia ei näkynyt ottoa korkkasin hänelle lupaamani koskenkorva pullon ja hommasin tavarat taksiautolla jossa oli perävaunu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä tai kuka oli sellainen mies jota sanottiin "pikku Otoksi" minulle luvattiin että tämmöinen mies kuljettaisi minun muuttokuormani muutaman huonekalun pakettiautollaan tästä sänkinotkon asuntolan edestä odottelin pari tuntia ei näkynyt ottoa korkkasin hänelle lupaamani koskenkorva pullon ja hommasin tavarat taksiautolla jossa oli perävaunu.

        Kerran näin tämän miehen toripäivillä eipä juuri mitään erikoista tullut mieleen vain hänen lyhyt kasvuisuutensa ja vilkkautensa. Muuten mitä on tapahtunut tälle kiisumarketin ja linja-auto aseman lopettamisen asialle eikös ne rakennettu joskus 70- ja80 -luvun vaihteen tienoilla siinähän oli alkokin . Samoja aikoja kai tuli Kelan rakennus. Ihme kun sitä ei ole vielä tyhjennetty. Sokoksen tavaratalo oli hävinnyt . Olin 1982-94 pitkällä komennuksella muilla kaivoksilla pohjoisen Suomen puolella. Tulin takaisin ja pääsin eläkkeelle ja jäin asumaan kotikaupunkiini Outokumpuun tämmöistä oli kerennyt jo tapahtua sillä aikaa kuitenkin valtava marketti oli ilmestynyt keskelle kaupunkia kuitenkin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kerran näin tämän miehen toripäivillä eipä juuri mitään erikoista tullut mieleen vain hänen lyhyt kasvuisuutensa ja vilkkautensa. Muuten mitä on tapahtunut tälle kiisumarketin ja linja-auto aseman lopettamisen asialle eikös ne rakennettu joskus 70- ja80 -luvun vaihteen tienoilla siinähän oli alkokin . Samoja aikoja kai tuli Kelan rakennus. Ihme kun sitä ei ole vielä tyhjennetty. Sokoksen tavaratalo oli hävinnyt . Olin 1982-94 pitkällä komennuksella muilla kaivoksilla pohjoisen Suomen puolella. Tulin takaisin ja pääsin eläkkeelle ja jäin asumaan kotikaupunkiini Outokumpuun tämmöistä oli kerennyt jo tapahtua sillä aikaa kuitenkin valtava marketti oli ilmestynyt keskelle kaupunkia kuitenkin?

        Tämä palsta taitaa olla ainut jossa ei haukuta Outokumpuamme . Tulin takaisin ja jään tänne olen saanut keikkatöistä tarpeekseni vuosia on jo eläkkeelle asti kertynyt vuoden vaihteessa tulee täyteen. Asunnon kun saan vielä ostettua niin täällä on minulle kaikki mitä tarvitsen ja kaikki on niin tuttua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä palsta taitaa olla ainut jossa ei haukuta Outokumpuamme . Tulin takaisin ja jään tänne olen saanut keikkatöistä tarpeekseni vuosia on jo eläkkeelle asti kertynyt vuoden vaihteessa tulee täyteen. Asunnon kun saan vielä ostettua niin täällä on minulle kaikki mitä tarvitsen ja kaikki on niin tuttua.

        Lol outo kumpupää


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä palsta taitaa olla ainut jossa ei haukuta Outokumpuamme . Tulin takaisin ja jään tänne olen saanut keikkatöistä tarpeekseni vuosia on jo eläkkeelle asti kertynyt vuoden vaihteessa tulee täyteen. Asunnon kun saan vielä ostettua niin täällä on minulle kaikki mitä tarvitsen ja kaikki on niin tuttua.

        Olen lukenut koko ketjun mielenkiinnolla. Mukava muistella entisaikaa.
        Käykä ketään outokumpulaista lukemassa jotka olivat aikoinaan Hilma Leppälän luokalla kansakoulussa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen lukenut koko ketjun mielenkiinnolla. Mukava muistella entisaikaa.
        Käykä ketään outokumpulaista lukemassa jotka olivat aikoinaan Hilma Leppälän luokalla kansakoulussa.

        Minä olin. Olen syntynyt vuonna 1944.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lol outo kumpupää

        Lol outo kumpupää . So you means kusilauta


    • Anonyymi

      Tää on hyvä! Lisää, ei muuten outokumpulaiset tiedä mitään esi-isiensä touhuista.

    • Anonyymi

      Hei tehdään nyt selväksi tämä ässä juttu. Vuotoksen kaivoksen poranterottaja Esko K ei ole ns. Kokon ässä. Tämä oli kotoisin viinijärveltä ja nyt edesmennyt ,niinkuin täällä tiedettiin.
      Toinen Esko K oli autonkuljettaja vääätäsellä tai aikosella ja ajeli kiviä Vuotoksesta, tätä Eskoa sanottiin ässäksi vapaa-ajan riehakkaan auton ajo tyylin vuoksi eli oli kova ajamaan kaasupohjassa, niin on kerrottu. Häkin on jo edesmennyt.

      • Anonyymi

        Hei selväksi tekijä outokummussa ole ollut Vuotoksen kaivosta ja tämä "ässä" oli myös automiehiä ihan Vuonoksen kaivoksella. Häntä kutsuttiin myös Ässäksi!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hei selväksi tekijä outokummussa ole ollut Vuotoksen kaivosta ja tämä "ässä" oli myös automiehiä ihan Vuonoksen kaivoksella. Häntä kutsuttiin myös Ässäksi!

        Joo oot viisaampi kuin minä


      • Anonyymi

        Antakaa Eskon jo olla. Hän oli ja eli kuten muutkin!


    • Anonyymi

      Oli enemmän juttuja

    • Anonyymi

      Vuonos jota Vietnamiksi kutsuttiin! Keretistä ei tahtonut löytyä komennukselle lähtijöitä Vuonokseen. Vuonoksessa oli kovia jätkiä kerrankin maanalaisessa rakennusryhmässä ruokatauon päätteksi asioita selvitettiin puukon kanssa pomon ja työntekijän välillä, ruokatupa tyhjeni äkkiä kun kahnaus alkoi. Molemmat tulivat kuitenkin ulos ruokatuvasta sovun tehneenä eikä vahinkoja ollut tullut kahnauksessa.
      Yksi tapaus sattui kun panostaja oli lähtenyt kesälomalle ennen päivän päättymistä ja tästä pomo poltti lomaltapaluurahat. Lomalta palattuaan panostaja hyppäsi pomon autoon ja ajoi auton pukutuville ja otti lopputilin. Pomo raasu paineli perässä jalan vinotunnelia pitkin ja rukoili ettei työntekijä ottaisi lopputiliä, lomaltapaluurahatkin lupasi, mutta ei auttanut työntekijä vaihtoi maisemaa Stadiin. Perjantain iltavuoron jälkeen mentiin Metsähoviin olusille ja viettämään loppuiltaa.

      • Anonyymi

        Olin Vuonoksessa remonttimiehenä.


    • Anonyymi

      Kummussa oli paljon komennusmiehiä. Malmikummussa oli Tiistaisin naistentanssit.
      Siellä lempi leiskui, ainakin yhden illan.

      • Anonyymi

        Ohan niitä vanhoja boomer homppeleita vieläkin mutta vaatteet päällä kahvilla


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ohan niitä vanhoja boomer homppeleita vieläkin mutta vaatteet päällä kahvilla

        Nämä Homofiilit pysyivät silloin 75-80vuosina omissa piiloissaan eivätkä pahemmin esitelleet itseään taisi laki kieltää julki homouden Suomessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nämä Homofiilit pysyivät silloin 75-80vuosina omissa piiloissaan eivätkä pahemmin esitelleet itseään taisi laki kieltää julki homouden Suomessa.

        Näistä homoista joista vanhemmat työntekijät käyttävät aika rajuja nimityksiä kuten lipojat .rööriroopet tai ruskean tekijän ritarit ovat nykyisin onneksi jääneet vähemmälle halveeramiselle Työ tovereita he eivät erotu millään tavalla ovat joskus parempia työssään kuin normaalit samaa työtä tekevät annetaan siis heille oma arvonsa ja rauhassa olla niin kuin muutkin. Toivoo esimiehenä työtä tekevä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näistä homoista joista vanhemmat työntekijät käyttävät aika rajuja nimityksiä kuten lipojat .rööriroopet tai ruskean tekijän ritarit ovat nykyisin onneksi jääneet vähemmälle halveeramiselle Työ tovereita he eivät erotu millään tavalla ovat joskus parempia työssään kuin normaalit samaa työtä tekevät annetaan siis heille oma arvonsa ja rauhassa olla niin kuin muutkin. Toivoo esimiehenä työtä tekevä!

        Vanhojen kaivoshomojen menohan on loppunut tai mennyt piiloon. Ennen ei jäänyt arvailujen varaan saunalla. Olen kahvilla seurannut että pelkkää tökkimistä halailujen yrittämistä enää. Tulee ihan haikee olo kun ennen ottivat kiven katkuisen munan suoraan suuhun ja jyystä alkoi perään eikä tätä nykyistä sairasta menoa ollut joka puolella kun pitää varoa jotain hippereitä. Vanhana homona huomaa paikkakunnan alamäen mutta niin taitaa muuallakin olla homot tiukassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vanhojen kaivoshomojen menohan on loppunut tai mennyt piiloon. Ennen ei jäänyt arvailujen varaan saunalla. Olen kahvilla seurannut että pelkkää tökkimistä halailujen yrittämistä enää. Tulee ihan haikee olo kun ennen ottivat kiven katkuisen munan suoraan suuhun ja jyystä alkoi perään eikä tätä nykyistä sairasta menoa ollut joka puolella kun pitää varoa jotain hippereitä. Vanhana homona huomaa paikkakunnan alamäen mutta niin taitaa muuallakin olla homot tiukassa.

        Nämä homo jutut kuuluvat muille palstoille , kuin tähän . Enemmistön kanta!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nämä homo jutut kuuluvat muille palstoille , kuin tähän . Enemmistön kanta!!

        Joo homoilla on muita kommentointi palstoja ei tämä entis aikaa tunnu oikein sopivalta homostelu kertomuksille tämäkin on tietysti vain mielipide . Joku älykääpiö taas !?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo homoilla on muita kommentointi palstoja ei tämä entis aikaa tunnu oikein sopivalta homostelu kertomuksille tämäkin on tietysti vain mielipide . Joku älykääpiö taas !?

        Vanhojen kaivoshomojen menohan ei loppunut tai mennyt piiloon vaan jatkuu äänekkään näkyvästi kahvila keskusteluissa ihastuiksensa parissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vanhojen kaivoshomojen menohan ei loppunut tai mennyt piiloon vaan jatkuu äänekkään näkyvästi kahvila keskusteluissa ihastuiksensa parissa.

        Olisivatko nuo sinun homosi edes elossa enää , jos olisivat olleet työssä kaivoksessa! Taitavat olla sinun kesintöjäsi valopää vai oliko se kusilauta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olisivatko nuo sinun homosi edes elossa enää , jos olisivat olleet työssä kaivoksessa! Taitavat olla sinun kesintöjäsi valopää vai oliko se kusilauta.

        Kaivosaikaan saunalla oli myös piilohomoja joita odotti perhe kotona. Nykyiset suurisuisimmat kaivoshomot istuu omissa poppoissaan kahviloissa mölyten omiaan, eikä heidän lasittunut katse muutu säänkään mukaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaivosaikaan saunalla oli myös piilohomoja joita odotti perhe kotona. Nykyiset suurisuisimmat kaivoshomot istuu omissa poppoissaan kahviloissa mölyten omiaan, eikä heidän lasittunut katse muutu säänkään mukaan.

        Kaivossaunan aikaan oli kyllä ihan härskejä homoilun suhteenkin jotka menivät saunaan vain tyydyttämään tarpeitaan ja imemään munaa mukamas salassa. Olen sen verta vanhempi kaivosmies joka näki aikaa kutakin ja useita homoilusuhteita saunalla. Totuuden siemen voisi ollakin että samoja ukkoja joita osa olisi kahviloissa kupposella ns. maailmaa parantamassa ja homostelut jatkuvat jossain muualla. Oli sitä ennenkin homoja.

        Terveisin. kaivosmies joka tuntee teidät


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaivossaunan aikaan oli kyllä ihan härskejä homoilun suhteenkin jotka menivät saunaan vain tyydyttämään tarpeitaan ja imemään munaa mukamas salassa. Olen sen verta vanhempi kaivosmies joka näki aikaa kutakin ja useita homoilusuhteita saunalla. Totuuden siemen voisi ollakin että samoja ukkoja joita osa olisi kahviloissa kupposella ns. maailmaa parantamassa ja homostelut jatkuvat jossain muualla. Oli sitä ennenkin homoja.

        Terveisin. kaivosmies joka tuntee teidät

        Puhutko nyt kaivosvuoron jälkeen olleesta saunasta vai jostakin ylä- tai alasaunasta .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaivossaunan aikaan oli kyllä ihan härskejä homoilun suhteenkin jotka menivät saunaan vain tyydyttämään tarpeitaan ja imemään munaa mukamas salassa. Olen sen verta vanhempi kaivosmies joka näki aikaa kutakin ja useita homoilusuhteita saunalla. Totuuden siemen voisi ollakin että samoja ukkoja joita osa olisi kahviloissa kupposella ns. maailmaa parantamassa ja homostelut jatkuvat jossain muualla. Oli sitä ennenkin homoja.

        Terveisin. kaivosmies joka tuntee teidät

        Mitenkähän vanha kaivosmies mahdat olla jos homoja olisi ollut saunomassa esim. Keretissä tai Vuonoksessa tai vaikkapa vanhalla kaivoksella tai vieläpä mökki vaaran saunassa . Laki oli aika selvä siihen aikaan , että teidät homot olisi kannettu tikulla ulos saunasta asiasta olisi tehty rikosilmoitus . Olette kikitellyt jossain muualla perheelliset kiven katkuisine muninenne. Kertokaa näitä juttujanne jossakin muussa julkaisussa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaivosaikaan saunalla oli myös piilohomoja joita odotti perhe kotona. Nykyiset suurisuisimmat kaivoshomot istuu omissa poppoissaan kahviloissa mölyten omiaan, eikä heidän lasittunut katse muutu säänkään mukaan.

        Ei varmaan ollut eivätköhän ne olleet muissa töissä kuin mainareina!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaivossaunan aikaan oli kyllä ihan härskejä homoilun suhteenkin jotka menivät saunaan vain tyydyttämään tarpeitaan ja imemään munaa mukamas salassa. Olen sen verta vanhempi kaivosmies joka näki aikaa kutakin ja useita homoilusuhteita saunalla. Totuuden siemen voisi ollakin että samoja ukkoja joita osa olisi kahviloissa kupposella ns. maailmaa parantamassa ja homostelut jatkuvat jossain muualla. Oli sitä ennenkin homoja.

        Terveisin. kaivosmies joka tuntee teidät

        Lopettaisin tämmöiset kirjoittelut ei siellä mitään homoja ollut kaivoksessa eikä saunassa.
        Hoitakaa tämmöiset asiat omassa sirsippelmä porukoissa eikä tälläisessa kirjoitus palstasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaivossaunan aikaan oli kyllä ihan härskejä homoilun suhteenkin jotka menivät saunaan vain tyydyttämään tarpeitaan ja imemään munaa mukamas salassa. Olen sen verta vanhempi kaivosmies joka näki aikaa kutakin ja useita homoilusuhteita saunalla. Totuuden siemen voisi ollakin että samoja ukkoja joita osa olisi kahviloissa kupposella ns. maailmaa parantamassa ja homostelut jatkuvat jossain muualla. Oli sitä ennenkin homoja.

        Terveisin. kaivosmies joka tuntee teidät

        Lopettaisin tälläisen kirjoittelun. Olisihan tässä muitakin kiinnostavia tapahtumia kerrottavana ja luettaisi varmasti kävisikö näin , vai haluatko tahallaan lopettaa tämän palstan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lopettaisin tälläisen kirjoittelun. Olisihan tässä muitakin kiinnostavia tapahtumia kerrottavana ja luettaisi varmasti kävisikö näin , vai haluatko tahallaan lopettaa tämän palstan.

        Kyllä homoja oli ja monet piilotteli perheeltäkin heppileikit jotka jäi saunaan ja ryyppykaverin luo.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lopettaisin tämmöiset kirjoittelut ei siellä mitään homoja ollut kaivoksessa eikä saunassa.
        Hoitakaa tämmöiset asiat omassa sirsippelmä porukoissa eikä tälläisessa kirjoitus palstasta.

        Tuo sana sirsippelmähän on ihan väännös lasten kielellä Persesilmä ,jotta hyvin sanottu rööriroopet tiedoksi vain.


    • Anonyymi

      Asuttiin Imatrantaloksi kutsutussa kaksikerroksisessa puutalossa. Ole sillä paikalla missä on nykyisin Tokmanni.
      Lapsia oli paljon, ei ollut pulaa leikkikavereista.
      Olen katsellut Ruutun hautausmaalla kävellessäni nimiä hautakivistä, ajon siellä on sen aikuisia kavereita.
      Löysin netistä kuvan Imatrantalosta, kyllä tuli haikea olo.
      Elämä oli vaatimatonta, ukohuussi, vesi tuli ja meni kun kantoi sangolla toiseen kerrokseen.
      Silti oltiin tyytyväisiä, ikävä niitä aikoja.
      Betanian pyhäköulut muistan ja Lindströmin Einon saarnat kun huusi tulikivenkatkuisia uhkailujaan helvettiin joutumisesta. Pelotti niin että ei saanut nukuttua.

      • Anonyymi

        Olivatko nämä Imatran -talon asukkaat näitä niin sanottuja "väkkeen eläjiä " Olen kai erehtynyt paikasta , en ole muuta tietoa saanut asiasta vaikka olen kysellyt näistä outokumpulaisilta on tainnut tälläiset tiedot mennä ihmisten mukana hautaan? On alkanut vanhemmiten entisen kotiseudun historia kiinnostaa . Hyvää kevättä Outokumpulaiset


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olivatko nämä Imatran -talon asukkaat näitä niin sanottuja "väkkeen eläjiä " Olen kai erehtynyt paikasta , en ole muuta tietoa saanut asiasta vaikka olen kysellyt näistä outokumpulaisilta on tainnut tälläiset tiedot mennä ihmisten mukana hautaan? On alkanut vanhemmiten entisen kotiseudun historia kiinnostaa . Hyvää kevättä Outokumpulaiset

        Eikös näitä "Välineen eläjiä" asunut Hiekkapalsta nimisellä alueella en ole varma asiasta , mutta kuulin jotain tämän tapaista joskus 80- luvulla rakennus työmaalla kahvitauolla joku kertoi , että olisi kyse luvattomasta tontista . Oliko asumus tehty ilman rakennuslupaa.
        On niin paljon aikaa kulunut tästä , että en varmaksi tiedoksi sanoisi näistä "väkkeen eläjistä "


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olivatko nämä Imatran -talon asukkaat näitä niin sanottuja "väkkeen eläjiä " Olen kai erehtynyt paikasta , en ole muuta tietoa saanut asiasta vaikka olen kysellyt näistä outokumpulaisilta on tainnut tälläiset tiedot mennä ihmisten mukana hautaan? On alkanut vanhemmiten entisen kotiseudun historia kiinnostaa . Hyvää kevättä Outokumpulaiset

        Ihan tavallisia yhtiön työläisiä siellä meidän aikaan asui. Outokumpu oy omisti talon. Myöhemmin muuttui kaupungin omistukseen.
        Kertoivat että Tea Istankin perhe olisi joskus aikoinaan asunut talossa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihan tavallisia yhtiön työläisiä siellä meidän aikaan asui. Outokumpu oy omisti talon. Myöhemmin muuttui kaupungin omistukseen.
        Kertoivat että Tea Istankin perhe olisi joskus aikoinaan asunut talossa.

        Näitä " luvattomasti" rakennuksia oli Hiekkapalstan alueella muutamia oliko sitten yhtiön luvalla tehtyjä väli aikaisia asuntoja yhden huoneen mökkejä ihmisiä niissä asui kuin muuallakin saunat ja puuliiterit oli en tiedä mistä talousvesi tuli . Mitään "väkkeen eläjiä" en nähnyt jostain tämä nimitys on tullut tai onko sitä ollutkaan .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikös näitä "Välineen eläjiä" asunut Hiekkapalsta nimisellä alueella en ole varma asiasta , mutta kuulin jotain tämän tapaista joskus 80- luvulla rakennus työmaalla kahvitauolla joku kertoi , että olisi kyse luvattomasta tontista . Oliko asumus tehty ilman rakennuslupaa.
        On niin paljon aikaa kulunut tästä , että en varmaksi tiedoksi sanoisi näistä "väkkeen eläjistä "

        Väkisineläjistä puhuttiin. Oli varmaan tiukkaa aikaa silloin.
        Multiin menneet Väkisineläjät aikaa sitten.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näitä " luvattomasti" rakennuksia oli Hiekkapalstan alueella muutamia oliko sitten yhtiön luvalla tehtyjä väli aikaisia asuntoja yhden huoneen mökkejä ihmisiä niissä asui kuin muuallakin saunat ja puuliiterit oli en tiedä mistä talousvesi tuli . Mitään "väkkeen eläjiä" en nähnyt jostain tämä nimitys on tullut tai onko sitä ollutkaan .

        Tästä Hiekkapalsta alueesta minä olen kuullut ja yhden asujan minä tunsinkin siellä oli kuulemma monilapsisia perheitä pienissä tiloissa asumassa , mutta se elintaso kai parantui kun lapset varttui ja pääsi työelämään .Olen itse yli seitsemänkymmen vuotinen enkä ihan muista tämmöistä nimitystä kuin "väkkeen eläjät" Nykyään siellä on omakoti asutusta ja taitaa olla rivitalojakin. On siellä varmasti ollut elonkerjuu tiukassa eihän nämä tarinat itsestään synny.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tästä Hiekkapalsta alueesta minä olen kuullut ja yhden asujan minä tunsinkin siellä oli kuulemma monilapsisia perheitä pienissä tiloissa asumassa , mutta se elintaso kai parantui kun lapset varttui ja pääsi työelämään .Olen itse yli seitsemänkymmen vuotinen enkä ihan muista tämmöistä nimitystä kuin "väkkeen eläjät" Nykyään siellä on omakoti asutusta ja taitaa olla rivitalojakin. On siellä varmasti ollut elonkerjuu tiukassa eihän nämä tarinat itsestään synny.

        Äiti oli syntyjään Hiekkapalstan mökistä vuodelta -26.
        Lapsena kesäisin käytiin mummia ja ukkia siellä katsomassa.
        Ihan elämältä se näytti mutta monella oli joku katkeruus
        joka puski esille vanhoista ihmisistä.
        Ja asioita piiloteltiin, oli pois annettuja lapsia ja muuta myöhemmin paljastuvaa.
        Normaalia köyhien elämää josta kasvoi ja kouliutui kestäviä ihmisiä.


    • Anonyymi

      Voi niitä aikoja

    • Anonyymi

      No jp sinä muistat pitkälle !
      Vouhka olet.

      • Anonyymi

        Toinen nuorison edustaja tämä? Viuhka.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toinen nuorison edustaja tämä? Viuhka.

        Korjaan vouhka oletkin. Ecce homo.


    • Anonyymi

      Kovasti on taas piripäihtynyt Okun porikka kun niin mukava kerkustelu muuttui homotteluksi!

      • Anonyymi

        Olen samaa mieltä ajattelin lopettaa jo tämän palstan lukemisen , mutta ajattelin odotella jos loppuisi nämä homppeli jutut loppuisivat kiva olisi lukea Outokummun tapahtumista.
        Asuin Outokummussa yli kaksikymmentä vuotta joten tuli paikat ja ihmiset tutuiksi varsinkin Kummun kumaukset jäivät muistoihin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen samaa mieltä ajattelin lopettaa jo tämän palstan lukemisen , mutta ajattelin odotella jos loppuisi nämä homppeli jutut loppuisivat kiva olisi lukea Outokummun tapahtumista.
        Asuin Outokummussa yli kaksikymmentä vuotta joten tuli paikat ja ihmiset tutuiksi varsinkin Kummun kumaukset jäivät muistoihin.

        Taijat olla niitä kaivoshomppeleita kun tiedätkin jotain joka jäi muistoihin siellä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taijat olla niitä kaivoshomppeleita kun tiedätkin jotain joka jäi muistoihin siellä

        Ja sinä olet kai tämä häirikkö tai homppeli kuinka vaan. Pystyisit vain sillä puolue aiheisella häiriköinti linjalla Johan se tehtiin selväksi vai kuinka.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja sinä olet kai tämä häirikkö tai homppeli kuinka vaan. Pystyisit vain sillä puolue aiheisella häiriköinti linjalla Johan se tehtiin selväksi vai kuinka.

        asia ei miulle kuulu mutta homoseksuaalisuus ei ole nykylain mukaan häiriköintiä ollenkaan vaan suotavaa täällä pride kaupungissa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja sinä olet kai tämä häirikkö tai homppeli kuinka vaan. Pystyisit vain sillä puolue aiheisella häiriköinti linjalla Johan se tehtiin selväksi vai kuinka.

        Tuu pois vaan piilohomo kaapista oot kuitenkin niitä kaivoksen saunan saippuan kerääjiä ensimmäisenä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja sinä olet kai tämä häirikkö tai homppeli kuinka vaan. Pystyisit vain sillä puolue aiheisella häiriköinti linjalla Johan se tehtiin selväksi vai kuinka.

        Persut ovat paras puolue jo olet varmaan huomannutkin sen kun pitää politiikka sotkea likaiseen mielikuvitukseesi mukaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Persut ovat paras puolue jo olet varmaan huomannutkin sen kun pitää politiikka sotkea likaiseen mielikuvitukseesi mukaan.

        Olisi tilaa kirjoitella näitä persu ja homo asioita ihan omille palstoilleen. Antaisitten ihmisten muistella rauhassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olisi tilaa kirjoitella näitä persu ja homo asioita ihan omille palstoilleen. Antaisitten ihmisten muistella rauhassa.

        Antakee ihmisten muistella piilohomo aikaa täällä muutenhan he menevät kaappiin takaisin eivätkä kerro ruskeaa kultaista aikaa meille Perussuomalaisille


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Antakee ihmisten muistella piilohomo aikaa täällä muutenhan he menevät kaappiin takaisin eivätkä kerro ruskeaa kultaista aikaa meille Perussuomalaisille

        Voisit osoittaa persuvihasi muille saiteille!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voisit osoittaa persuvihasi muille saiteille!

        Oon Persu ja en oikein dikkaa hoppeleita kun toiset vihervasurit


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        asia ei miulle kuulu mutta homoseksuaalisuus ei ole nykylain mukaan häiriköintiä ollenkaan vaan suotavaa täällä pride kaupungissa

        Lopeta saatana vinksahtanut idiootti mikä saa sinut sotkeutumaan toisten kirjoituksiin noilla epänormeilla möläytyksillä sinunlaisiakin varten on lakeja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lopeta saatana vinksahtanut idiootti mikä saa sinut sotkeutumaan toisten kirjoituksiin noilla epänormeilla möläytyksillä sinunlaisiakin varten on lakeja

        Ei taida siellä tuppukylässä olla tasa arvoiset asiat olla kunnossa? Siksi varmaan kaivoksessa olleita homoseksuaaleja kiusattiin, mutta kuitenkin kukaan ei ole lain yläpuolella sielläkään pride kylällä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei taida siellä tuppukylässä olla tasa arvoiset asiat olla kunnossa? Siksi varmaan kaivoksessa olleita homoseksuaaleja kiusattiin, mutta kuitenkin kukaan ei ole lain yläpuolella sielläkään pride kylällä!

        Ohan siellä vanhojen kaivoshomojen jälkeen jääneitä jälkeläisiä pilvinpimein tapittamassa jos joku heidän fetissikylälleen tulee


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        asia ei miulle kuulu mutta homoseksuaalisuus ei ole nykylain mukaan häiriköintiä ollenkaan vaan suotavaa täällä pride kaupungissa

        Vieläkö se Vuonoksessa ollut
        Tikki Esko elää.
        Sillä oli aina kaikki tikissään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taijat olla niitä kaivoshomppeleita kun tiedätkin jotain joka jäi muistoihin siellä

        Kusilauta tiedän nimesi !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kusilauta tiedän nimesi !

        Olet se raukkamaisin peränantaja saunalta joka kärkkyi suolipitkällä parrua muttei tohtineet antaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet se raukkamaisin peränantaja saunalta joka kärkkyi suolipitkällä parrua muttei tohtineet antaa

        Kusilauta !


    • Anonyymi

      Asuttiin kahden huoneen mökissä, kuusi henkinen perhe. Mutta luonto ja järvi olivat lähellä.
      Kesät oltiin järvessä melkein koko ajan.
      Vaikka ei ollut rikkautta, niin onnellista lapsuutta vietettiin.
      Käytiin kirjastossa, Vuorialho oli siellä hoitajana. Antoi ottaa aikuistenkin kirjoja valikoiden.
      Olin kova lukemaan, koti kirjahyllystä luin jopa Synkän yksinpuhelun.
      Ehkä silloin lapsilla oli terveemmät elämäntavat, nyt kännykkä ja netti aikana tahtoo aika kulua siellä.
      Jos silloin olisi ollut netti, niin olisin heti ollut koukussa.

    • Anonyymi

      Kirjoitahan lisää juttuu

    • Anonyymi

      Joku kys onko Tikki elossa kuulu vielä oleva

    • Anonyymi

      Olikohan Näppä terveyssisarena?

    • Anonyymi

      Näppä oli lääkäri. Otti vastaan kaupungintalossa, mikähän siinä paikalla nyt on, en muista.
      On paljon ihania muistoja lapsuudsta vaikka köyhää oli nykyiseen verrattuna.
      Vesi kannettiin kaivosta, pesuvedeksi kelpasi oman kaivon vesi, juomavesi piti hakea naapurin kaivosta puolen km päästä.
      Kesät nukuttiin aitassa, mökissä oli pinta-alaa alle 50 neliötä.
      Ei slti tuntunut ahtaalta.
      Koulumatka lyheni paljon kun alkumatka mentiin veneeellä, talvella jäätä pitkin.
      Kun sain oman pyörän niin ajelin tietä pitkin koko matkan.
      Olin innokas kasvimaan laittaja, minulla oli aina oma kasvimaa.
      Olisinpa vielä nykysinkin yhtä innokas touhuamaan.
      Ei ollut edes lankapuhelinta, kirjeitä kirjoiteltiin jos haluttiin pitää yhteyttä kauempana asuviin sukulaisiin ja tuttaviin.
      Meillä oli savusauna, lämmitin sitä usein, siihen kului aikaa. Hyvät löyly oli, mutta piti varoa koskemasta seiniin muuten tuli nokiseksi.
      Isä kävi kaivoksella töissä. Kerran Keretin torniin nousi lippu puolitankoon kun olimme marjassa. Pelotti miten isä... Läksin ajamaan pyörällä isän työpakan lähelle, onneksi hänen vuoronsa oli juuri loppumassa ja hän tuli ulos. Helpotus oli todella suuri.

      • Anonyymi

        Mitä mieltä Outokumpulaiset ovat tästä kaivos hankkeesta , onnistuuko se Oulaisten parhaaksi vai onko työvoima tulossa muualta.


    • Anonyymi

      Toisaalta kaivoksen tulo olisi hyvä asia. Toisi piristystä kaikkeen elämään.
      Jospa asunnotkin alkaisivat taas mennä kaupaksi.

      • Anonyymi

        Mitäs nää Kepulaiset räyhää täälkin


    • Anonyymi

      Outokummussa oli mukava asua, kun Outokumpu Oy oli paikkakunnalla ja antoi toimeentulon suurimmalle osalle perheistä. kaupunki oli virkeä ja yhtiö piti hyvää huolta työntekijöistään. Olimme ylpeitä, koska paikkakunnalla oli Euroopan suurin kuparikaivos .
      Aika kultaa muistot!

      • Anonyymi

        Nykyään pskapaikka keskellä ei mitään eikä tulevaisuutta 1000 pakolaista odottaa jotain ja spr antaa, omille kansalaisilleen ei mitään


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nykyään pskapaikka keskellä ei mitään eikä tulevaisuutta 1000 pakolaista odottaa jotain ja spr antaa, omille kansalaisilleen ei mitään

        Loppu Bona nyt kai olet tyytyväinen.


    • Anonyymi

      Kepulaisten Hanna täällä räyhää. Ei Rehniä voi ottaa todesta. Liian luuser. Liittovaltio mies tää Rehni

    • Anonyymi

      Onko ollut suunnitelmissa vaihtaa kaupungin nimeä takaisin Kuusjärveksi?

      Kuusjärven kaupunki muutettiin Outokumpu-nimiseksi 1967 alueella toimineen kaivosyhtiön nimen mukaan (Outokumpu Kopparverk). Uusi nimi ehti olla voimassa vain 22 vuotta, kunnes viimeinenkin kaivos suljettiin ja Outokumpu -yhtiöllä ei ollut kaupungissa enää mitään toimintaa. Kaivosten sulkemisesta on jo 35 vuotta, joten eikö Kuusjärven kaupungin nimen voisi jo vaihtaa takaisin? Vaihdetaan vaikka Tornio Outokummuksi, koska siellä Outokumpu Oy:n tehtaat sijaitsevat, eivät Kuusjärvellä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      164
      2783
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2011
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1816
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe