Aihe

Entis aikaa.

viidanhelmi

Muistan ajan kun Outokumpu oy.llä oli oma kirjasto yläsaunalla.
Sitten oli oma neuvola terveyssisar ja lääkäri.
Oli pallokenttää luistinrataa ekö ollut myös palokuntakin.
Ennen riitti rahaa panostaa myös työntekijöiden viihtyvyyteen.
Elämä oli vaatimattomampaa kun nykyisin mutta aika kultaa muistot.
Äidit tekivät lapsia ja olivat kotirouvina.
Aika harva äiti kävi töissä.
Isä toi yhtiöltä tilipussin ja sillä pärjättiin.
Kauppaan jäi joskus "häntää" ruokalaskusta.

79

4076

  Vastaukset

  • Rahaa oli ehkä vähemmän, mutta vastaavasti stressitasot olivat myös alhaisemmat. Vai luulenko elämän olleen lungimpaa?

  • Yhtiön lääkäri oli Lappi ja kunnanlääkäri Näppä. Sitten myöhemmin oli eläin- ja ihmis-Virtanen.

   Yhtiön kentällä rusettiluisteltiin Kultaa ja hopeaa-valssin tahdissa. Katsottiin, kun Maire Hammar, tunnettu kaunoluistelija, harjoitteli loistavaksi kiilloitetulla jäällä. Myös pikaluistelijoita seurattiin kuten Seppo Hännistä, Heikki Heikkistä ja Leo Hovisaloa. Potkureista tehtiin pitkä juna ja sillä viiletettiin mäkeä alas Alatorille.

   Ennenkuin Särkiselälle rakennettiin hyppytornit, käytiin uimassa Saarikkaalla ja joskus jopa Kalattomalla.

   Oli rätti-Riikonen ja pyorä-Riikonen, kenkä-Rannela ja suutari Väistö. Oma-Apu-kaupasta ostettiin marjareissulle hevosenkengän muitoiset kahvileivät. Naumasen leipomosta sai parhaat viinerit ja possut. Vainikan kemikaliosta löytyivät tiskin alta ensimmäiset terveyssiteet.

   Lundin mamma ei oppinut koskaan puhumaan suomea ja hevos-Vänskä kävi tyhjentämässä huussit pari kertaa vuodessa...

   • Muistan nämä kaikki.
    Lundin mamma asui Hovilankadulla, hän jututti meitä lapsia, kuunneltiin ihmeissämme.
    Muistan jopa hänen talonsa vieressä olevan pensaan tuoksun.
    Tuntuu haikelta katsella paikkoja jotka ovat niin paljon muuttuneet.
    Vanhaa on purettu ja uutta tullut tilalle, Vanhoista taloista keskustassa on ainakin entinen Oma-apu Osuuspankin talo ja posti.Kansallispamnkin talo on myös.
    Vainikan kemikaliosta ostin ensimmäisen huulipunani ja puuterin.


   • Unohdit Toivo Riikosen.Oli vissiin nimismies.


   • Riikosen Topi oli yhtiön poliisi. Nimismiehen nimi ei nyt tule mieleeni.


   • Olavi Kahola oli nimimismies eräässä vaiheessa noihin aikoihin 1960 luvun lopullakin


   • VarmaTIETO kirjoitti:

    Olavi Kahola oli nimimismies eräässä vaiheessa noihin aikoihin 1960 luvun lopullakin

    Vanha "juttuketju", mutta monia vuosia ennen nimismiehenä oli Kuusjärvellä Sutisen Kalle, kuoli 1946 ja lepää Rauhanmaan hautausmaalla, vaimonsa Ainon ( kuoli 1964 ) keralla.(+vauvana kuollut poikalapsi ; enomme )
    Vanhat Okulaiset muistanevat nimismies Sutisen. !? "Virkatalo" , jossa asuivat oli heillä Kaavintien alkupäässä, oikealla, "mäkitöyräällä", talo vieläkin paikallaan, korjattuna. !
    Meijän ukki, jota en kerennyt näkemään, kuin kuvista.
    Lieneekö ketään niin vanhaa ihmistä elossa joka muistaisi Sutisen ?!
    Elämä siihen aikaan lienee ollut vähän erilaista kuin nykyään !? Kaikki Sutisen lapset, puolisoineen jo kuolleet.


   • Uuno kirjoitti:

    Riikosen Topi oli yhtiön poliisi. Nimismiehen nimi ei nyt tule mieleeni.

    Nimismies oli Olavi Kahola.


  • Hiltusen koneliikkeen puutalon, jonka tilalle rakennettiin se kivitalo, joka nyt tukkii Kummunkadun. Ravintola Kuilu, joka oli kaukana ravintolasta. Ruplan alakerran baari, huh huh. Ja sitten rakennettiin oikein upea hotellirakennus, joka seisoi tyhjillään pari vuotta. Koska avattiin, kuka sanoo vuoden. Minä sen kyllä tiedän, koska minun yo-luokkani oli käytävä juhlimassa Joensuussa, mutta seuraavana vuonna juhlivat jo Malmikummussa. Kuka muistaa Herkkukulman ja missä se oli? Monikin varmasti. Entäs tämä vanhempi puinen elokuvateatteri. Sieltä on pysyvät muistot monesta elokuvasta. Mutta mikäs sen nimi oli? Kino Marita oli nykyinen, mutta mikä oli se vanha. Omistajahan oli Toivola.

  • Tulin 1975 kaivos ammattikouluun Joensuusta. Asuimme kurssin ajan sänkinotkon kadun asuntolassa ,jossa meillä oli "kuria" pitämässä Helmi Holopainen , hän asui perheineen tässä samassa talossa. Pasasen kaupasta kävimme ruokaa velaksi ja maksoimme tilipäivä.Oli superkulma ,josta kävimme kaljat viikon lopuksi .Kuokkanen iso puinen tavaratalo ja sen yläkerrassa baari olipa sellainenkin ihme kuin Tavaratalo Leppänen oli siinä kaupunkilaispojalla ihmettelemistä ,että tuleekohan tuo kotus niskaan ,mutta kotvan myyjää huhuiltuani sain ostettua hyvät talvihanskat.Toripäivät olivat tapahtumia sinänsä nehän olivat yhtiön tilipäivinä 8 ja23 päivinä. Ravintola Kuiluun tutustuin siten ,että meille oli siellä järjestetty teoria päivinä ruokailu maksua vastaan se kaalikeitto jäi kyllä viimeiseksi ,ruoka oli kyllä kelvollista ,mutta siellä hän vaikutti silloinen kaivosmiesten ristimä "Ykkös ryhmä" persoonineen savustaen ja rykien naapuripöydässä. Metsähovissa saimme ateriamme pöydässä jossa oli pöytäliina ilman mölisevää pöytäseuruetta.Tosin tässäkin kapakassa oli omat vakiseurueensa ,jotka Kumpulaiset hyvin tunsivat. Kaivoksesta tuli minulle työpaikka useiksi vuosiksi ,tosin vain yksi Outokumpulainen minun lisäkseni jäi koulun loputtua kaivokseen. Kouluttajina meillä oli Sakari Soininen pomona ,Aimo Ahonen, Tuomo Moilanen, Veli Ketonen ,Mäkelän Pekka ja Kyösti Keronen . Tämä oli. Outokumpu Oy.n viimeinen Ammattikoulun luokka vv75-76 Löysin kummusta elämänkumppanin ja perustimme perheen. Kaivoksesta lähdin neljän vuoden jälkeen ja jatkoin rakennus alan opintoja ja töitä. Asuimme Outokummussa vuoteen1989 ja surukseni huomasin monen katu idylliin kuuluneen maamerkin kadonneen ,kuten kaunis Sokoksen pieni tavaratalo.

   • Ahosen Aimo on 90 v ja muistaa hyvin vanhat tutut, taitaa ajaa vielä autollakin. Hiukan askel on lyhentynyt ja puhetta riittää:). pohjanmaan murre oli mukavaa kuultavaa, nyt en sitä niin paljoa huomannut kun muutama viikko sitten näin.


   • Aimo aurinkoista kesää sinulle ! Toivottavat entiset kaivosoppilaat valoisia vuosia tulevaisuutesi ja terveyttä !


   • Helmi Holopainen oli asuntolanhoitajana myös Kyykerillä olleessa poikamiesasuntolassa. Alatorilla sijaitsevissa asuntoloissa pyöri kanssa.


   • Anna-Tea kirjoitti:

    Ahosen Aimo on 90 v ja muistaa hyvin vanhat tutut, taitaa ajaa vielä autollakin. Hiukan askel on lyhentynyt ja puhetta riittää:). pohjanmaan murre oli mukavaa kuultavaa, nyt en sitä niin paljoa huomannut kun muutama viikko sitten näin.

    Joku heitti komusaappaan heitto kilpailuissa vahingossa saappaan Aimon päähän, Aimo oli tokaissut, että kuka perkules mua löi.
    Mukava mies Aimo. Ei suuttunut, hyvä persoona.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Joku heitti komusaappaan heitto kilpailuissa vahingossa saappaan Aimon päähän, Aimo oli tokaissut, että kuka perkules mua löi.
    Mukava mies Aimo. Ei suuttunut, hyvä persoona.

    Meillä oli kaivosammatti koulun virallisen todistusten jaon jälkeen järjestetty pienet kekkerit kouluttajillemme mukana olivat Ahosen Aimo ,Kerosen Kyösti, Mäkelän Pekka ,Moilasen Tommi tosin ei uskaltanut tulla , kun pelkäsi ,että Holopaisen Helmi suuttuisi juhlistamme . Meillähän oli hauskaa ja juomaa oli ja juhannus tulossa. Tuli puhetta urheilulajeista kerroin että, meillä oli Joensuussa sellainen valmentaja nyrkkeilystä joka saattoi kesken ohjeitaan pamauttaa valmennettava turpiin ja katkaista keskity sanoin opin menneen niin hyvin perille ,että nyrkin iskun oppi aavistamaan ja myöntämään niin ,että se ei täräyttänyt niin kovasti päätä vastapäätä istunut Aimo pamautti ennen kuin olin lopettanut puhumiseni kelpo koukun leukaani ja kysyi hieman sammaltaen no aavistikko .
    Enpä tainnut keritä jatkoimme juhlaamme tulihan asia todistettua.Kiva muisto Aimosta ja muista kouluttajistamme.Tommin aavistus piti kutinsa ja juhla päättyi kun Helmi kävi komentamassa vierailijat ulos kämpästämme syynä oli erään juhlijan vahingossa polkaistua jalkansa peltiseen roskakoriin ja siitä syntynyt kolina ,kun sitä miehissä irroitettiin


   • Minäkin muistan tämän ykköryhmän sieltä Kuilusta . Nehän tulivat sinne aamulla ja kai pilsneriä joivat kunnes viinakauppa aukesi .
    Tämä remmi painui kassiensa kanssa pöpelikköön kuin kaukopartio sissit samasta kohdasta aina oli kai pohjoisahontien ja kiisukadun kulmasta. Silloin ei vielä ollut Kiisumarketin rakennusta siihenhän Alkokin siirtyi olipahan lyhyempi matka kantaa lasti tukikohtaan.
    En muista milloin lie hävinnyt tämä porukka katukuvasta siinä oli pari hyvää duunaria seassa Okulaisille nämä olivat tuttuja kavereita olisivatko olleet eläkeläisiä tai sopan asiakkaita, en erityisemmin heistä häiriintynyt,vaikka asuin jonkin aikaan siinä lähistöllä. Semmoinen muisto jäi mieleen nuorelle miehelle rauha heidän muistolleen ,hyvää tulevaa kesää kaikille Outokummun asukkaille uusille ja wanhoille!


   • Miningman kirjoitti:

    Minäkin muistan tämän ykköryhmän sieltä Kuilusta . Nehän tulivat sinne aamulla ja kai pilsneriä joivat kunnes viinakauppa aukesi .
    Tämä remmi painui kassiensa kanssa pöpelikköön kuin kaukopartio sissit samasta kohdasta aina oli kai pohjoisahontien ja kiisukadun kulmasta. Silloin ei vielä ollut Kiisumarketin rakennusta siihenhän Alkokin siirtyi olipahan lyhyempi matka kantaa lasti tukikohtaan.
    En muista milloin lie hävinnyt tämä porukka katukuvasta siinä oli pari hyvää duunaria seassa Okulaisille nämä olivat tuttuja kavereita olisivatko olleet eläkeläisiä tai sopan asiakkaita, en erityisemmin heistä häiriintynyt,vaikka asuin jonkin aikaan siinä lähistöllä. Semmoinen muisto jäi mieleen nuorelle miehelle rauha heidän muistolleen ,hyvää tulevaa kesää kaikille Outokummun asukkaille uusille ja wanhoille!

    Nämä joita kutsuit ykkös ryhmäksi, ei olleet kaivosmiehiä eivätkä kaikki edes eläkeläisiä.
    Joskus joku pyysi hakemaan "kamppi pullon" olivat keränneet kolehdin iltapäivällä toisiltaan nämä kaverit eivät pummanneet ohi kulkijoilta muuta kuin jos joku kävisi sen pullon.
    Seurasin tätä porukkaa joka siellä metsän siimeksessä istui ja pelasi korttia , koska yhtiön asuntoja oli siinä lähellä. Kerran iltavuoroon lähtiessä kävin pyynnöstä "kamppi pullon" siis Gabina olisiko se ollut tilhiviinaksi kutsuttua pihlajanmarjasta makua saanut väkevä viini n.28% eli ihan hyvä laskuhumalaan. Toinen suosikki oli sorbus latinan kielen pihlaja. Viinakaupan myyjä kysyi vienkö sen ykkösryhmän jätkille vastasin ehkä kietaisen sen itse tai vien näille jätkille kun ammateista puhutaan , että hoida sinä vain puotipuksun hommia.
    Saattoivathan he joskus olla äänekkäitä , mutta eivät kai ihmisten kimppuun käyneet eivätkä rähinöineet , paitsi toisilleen he olivat valinneet sellaisen ajankulun kavereiden kesken, olisiko syy ollut sen ajan työttömyys tms . Mutta tuomitsemaan en voi ruveta heitä, koska olen ihminen kuten hekin eikä minulle ole annettu Tuomiovaltaa vaan ehkä parempi tuuri elämäni järjestelyssä. Kuitenkin he kuuluivat Outokummun katukuvaan siinä kuin me muutkin hauskojakin kavereita he joskus olivat ainakin joukkuehenkisiä . 70-80 vuosien aikaisia muistoja Outokummun katukuvasta. Oli hieno kaupunki meille muualta tulleille tulimme okuun työn ja opiskelun perässä osa meistä jäi asumaan pysyvästi ,paitsi jotkut kaivostyöstä elantonsa saaneet. Aikaa on kulunut ja kuten eräs kirjoittaja sanoi tästä ykkösryhmästä rauha heidän muistolleen ,ehkä "kamppi pullo heidän kunniakseen!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Joku heitti komusaappaan heitto kilpailuissa vahingossa saappaan Aimon päähän, Aimo oli tokaissut, että kuka perkules mua löi.
    Mukava mies Aimo. Ei suuttunut, hyvä persoona.

    Muuten oikein tuo saappaanheitto vaan kyllä Aimo suuttui ja todella.
    Muistan heittäjänkin vaan olkoon nimi muistojen joukossa,riski mies,
    heitti myös keihästä pärjäsi kilpailuissa.
    Aimon "korkonimi" oli Malakias,sillä nimellä hänet tunnettiin jätkä porukoissa silloin,
    kova viinamies ja möyhäsi kännissä pohojalaasittain.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Nämä joita kutsuit ykkös ryhmäksi, ei olleet kaivosmiehiä eivätkä kaikki edes eläkeläisiä.
    Joskus joku pyysi hakemaan "kamppi pullon" olivat keränneet kolehdin iltapäivällä toisiltaan nämä kaverit eivät pummanneet ohi kulkijoilta muuta kuin jos joku kävisi sen pullon.
    Seurasin tätä porukkaa joka siellä metsän siimeksessä istui ja pelasi korttia , koska yhtiön asuntoja oli siinä lähellä. Kerran iltavuoroon lähtiessä kävin pyynnöstä "kamppi pullon" siis Gabina olisiko se ollut tilhiviinaksi kutsuttua pihlajanmarjasta makua saanut väkevä viini n.28% eli ihan hyvä laskuhumalaan. Toinen suosikki oli sorbus latinan kielen pihlaja. Viinakaupan myyjä kysyi vienkö sen ykkösryhmän jätkille vastasin ehkä kietaisen sen itse tai vien näille jätkille kun ammateista puhutaan , että hoida sinä vain puotipuksun hommia.
    Saattoivathan he joskus olla äänekkäitä , mutta eivät kai ihmisten kimppuun käyneet eivätkä rähinöineet , paitsi toisilleen he olivat valinneet sellaisen ajankulun kavereiden kesken, olisiko syy ollut sen ajan työttömyys tms . Mutta tuomitsemaan en voi ruveta heitä, koska olen ihminen kuten hekin eikä minulle ole annettu Tuomiovaltaa vaan ehkä parempi tuuri elämäni järjestelyssä. Kuitenkin he kuuluivat Outokummun katukuvaan siinä kuin me muutkin hauskojakin kavereita he joskus olivat ainakin joukkuehenkisiä . 70-80 vuosien aikaisia muistoja Outokummun katukuvasta. Oli hieno kaupunki meille muualta tulleille tulimme okuun työn ja opiskelun perässä osa meistä jäi asumaan pysyvästi ,paitsi jotkut kaivostyöstä elantonsa saaneet. Aikaa on kulunut ja kuten eräs kirjoittaja sanoi tästä ykkösryhmästä rauha heidän muistolleen ,ehkä "kamppi pullo heidän kunniakseen!

    Voi teitä ,kirjoitatte kampista ,oikea nimi olisi GAMBINA,sanottiin yleensä:
    täytyy käydä ostamassa iso G,se oli 3 vartin pullo,pikku G oli pieni pullo.
    No ,samapa tuo mitä höpisette.


  • Kerrankin ketju jota lueskelee mielellään, itsellä ei muistelot näin kauas kanna 60 luvulla syntyneenä.
   Ell Virtasen muistan, vieläkö lie voimissaan ?
   Kaivoksien loppumiset, teollisuuskylän rakentumisen... Paljonkin vastaavaa muistikuvaa löytyy..
   Ravintolan jonot silloiseen Malmikumpuun 1980 - 90 luvulla, punaoven, monet kivat ja ikimuistoiset yöt näissä liikkeissä...
   Kummunkatu kuhisi elämää yömyöhään, ei ollut tyhjiä liiketiloja juurikaan...
   1980-1990 luku oli hurjan nuoruuden aikaa, tyttökavereineen päivineen...

   Kaikki on muuttunut, väki vähentynyt lähes puoleen... Yöelämästä muistot jäljellä, ei tosin enää itsestä ole yökiitäjäksi kun ikä alkaa olla este...
   Hauskaa kesää meille kaikille, pidetään toisistamme huoli...

  • Kirjoitin 14.5.2018 tulostani Outokumpuun yhtiön ammattikouluun elokuussa 1975 ,kerroin myös kouluttajiemme nimiä ,joista Ahosen Aimo rehevine ,joskin tyylikkäin partoineen oli meille kaivosoppilaille Todellinen oppi-isä ,siellä maan alla +250 tasolla. Aimo jaksoi kertoa meille virheistä joita esim. porauksessa ei tarvitse tehdä .
   Samoin panostuksesta tapahtuvia töppäyksiä , jotka veivät aikaa ja teettävät turhia töitä hän jaksoi meistä karsia.
   Myös Moilasen Tomi oli mainio kouluttaja , kun porattiin Holman polvisyöttö koneella tai panostettiin paineilma laitteella ammonniumnitraatilla , kerran tälläisen työn aikana asteli työmaalle Soinisen Sakari , joka kuten tunnettua poltteli korttia pari askia päivän mittaan ilma oli sakeana anoa ja akuuttia , siis räjähdysmäinen pölyä ja kortti paloi ajatuksissaan kulkevan Sakun huulilla kuului Tuomon hihkaisu Hee! Ja Aimon rykäisy ja käden liike nortti lensi kaaressa kaatokuiluun ,vaikka matkaa oli vielä melkoisesti.
   Turvallisuudesta nämä kaivostyön opettajat eivät tinkineet yhtään!
   Ahosen Aimolla oli jo silloin polvivamma , joka vaivasi häntä niin , että hän läksi vähän ennen meitä kävelemään hissille ja täyden päivän tehneenä "perkeles ennen oli miäheet rautaa"
   Olen joitakin näistä vanhoista koulutovereistani tavannut ja yksi vain jäi kaivostyöhön hän oli toisen polven mainari .

   Yhteistä meille on , että muistamme nämä kouluttajamme Veli Kerosen nimi oli "hanska fiban" takia muuttunut Ketoseksi.
   Opimme sen aikaisesta kaivostyöstä , että huolimattomuus ja turvaohjeista piittaamattomuus johtavat usein turpeen alle .

   • Saku poltti norttia ei korttia ja ilmassa oli ammonniumnitraatti ja aniitti pölyä


  • Lueskelin tätä Amille ääneen, kiitoksia muistamisesta entisille oppilaile :-)

  • Hienoja juttuja.!! Minunkin piti mennä yhtiölle töihin 70-luvulla armeijan jälkeen mutta kaivokset alkoivat jo hiipumaan. Piti sitten työ perässä lähteä muualle. Mitäs aikaa se oli kun keskikalja vapautui.? Katukuva muuttui pikkasen sen myötä. Kuka muistaa lumumban joka oli metsähovin ovella. Piti huomata aina muutama kolikko laittaa isoon kouraan niin ovi aukesi seuraavallakin kerralla.

   • Keskikalja tuli ruokakauppaan 69 uudenvuoden yönä. Itse en kaljoittelua harrastanut , ennen kuin 1972 armeijassa "isot pojat" opettivat viikonloppu vapailla ja iltalomilla KymPionP:ssa .
    Metsähovissa oli , silloin kun 1975 tulin Kumpuun Nissisen Eikka viikonloppuisin portsarina
    Outokumpu Oyllä oli melko paljon alkoholiongelmaisia nuoria työntekijöitä . Jotkut aina pakkolomilla n.s ryyppylomiksihan näitä kutsuttiin. Yleensä nämä kaverit joivat keskikaljaa monesti velaksi kaupasta ostamalla keskustan metsiköissä .
    Lumumbasta en muista kuulleeni , mutta olihan siellä joku painija joskus ovella liekö hän sitten ollut tämä. Okussa oli silloin 70- luvun puolivälin tienoilla asukkaita 10800 joten illalla ja yöllä oli kanssa liikkeellä melkoisen paljon Poliiseilla tuntui olevan viikonloppuisin täysi miehitys . Hauskaa oli nuorella poikamiehenä työviikon jälkeen tilipäivänä ,joskus liikaa viinaa tuli kitattua , parikin päivää yhteen menoon.
    Kaikki mainarithan tietävät , että "karpula" kaivoksessa ei ole verrattavissa samaan maan päällä .. Hyi helvetti vielä pelkkä muistokin puistattaa.😁 HYVÄÄ KESÄÄ OKULAISILLE..!


  • Oli yläsauna ja alasauna.

  • Tuo Nissisen Eikan lempinimi oli joissakin piireissä lumumba.
   Tilipäivänä oli takuulla Viemeröt ja Niskaset ja...kuka muistaa ketä vielä.

  • Rouhiainen Laurin tunsivat monet okulaiset hänestä tuli kaupungin liikuntasihteeri.
   Late oli kaivoskoulussa liikunnanopettajana ja tiesi , että meillä oli työssä ihan tarpeeksi voimistelemista , joten kävelimme jonkun lenkin tunnilla .
   Tunsin Laurin nyrkkeilijänä jo ennen tuloani Outokumpuun olin itse kolmena vuotena Pohjois-Karjalan SVUL:n piirinmestari keskisarjassa nyrkkeilyssä,
   Olimme Joensuussa jvk :n kehässä monet kerrat saman valmentajan ohjauksessa ja hän täydensi aina , että nyrkkeily loppuu kun hanskat riisutaan salilla ,muuten sen nimi on tappelua jota hän eikä seura hyväksy.
   Kerran sain vieraan kouluaikana Outokumpuun viikonloppu oli juuri alkanut ja tämä kaveri oli Kokon Ahti tulossa Tammer- turnauksesta ja oli upouusi Suomen mestari kevyessä keskisarjassa.

   Halusin tietysti esitellä hänet Laurille ja pian istuimmekin Metsähovissa saimme kakkukahvit , kun itse kävimme kakun ostamassa konditoriasta siihen vielä pari jallua.
   Naapuripöydässä joka oli iso pyöreä pöytä oli kuilusta porttikiellon saanut porukka reuhaamassa . Laten he tunsivat joten saimme olla rauhassa , kunnes lähdin Laurin kanssa käymään vessassa , jossa otimme tuikeat ryypyt pötikkä pullosta .

   Kun tulimme takaisin oli meitä vastassa melkoinen näky iso pyöreä nurkka pöytä oli tehnyt voltin ja iso öykkäri , joka aina huuteli ja uhkaili muita asiakkaita joku Rane niminen makasi taju kankaalla kahden muun alla loppu sakki oli katsonut parhaaksi häipyä.
   Huikurin Raimo oli purkamassa tätä sumaa ja tuumasi , ei olisi pitänyt päästää tätä metsä päivä sakkia tänne .

   Rami kertoi silminnäkijä lausunnon tapahtumasta neljä näistä jätkistä oli siirtynyt heti meidän lähdettyämme pöytäämme ja syönyt kakun lopun sekä minun jallun lopuksi tämä kingi Rane oli sanonut , ettei noin pieni mestari kestäisi hänen käsittelyään kymmentä sekuntiakaan ja erehtyi nostamaan kätensä lyödäkseen,
   Seuraavaksi Rami näki koko sakin lattialla osan kavutessa ovesta ulos.
   Mestari "Ati" tuumasi , että tulikohan syyllistyttyä hätävarjelun liioitteluun , hanskat kun olivat kassissa narikassa. Oli kassissa pari puteliakin.

   • Ambulanssi kävi virvoittelemassa nämä sankarit , yhdelle oli kakkulusikka kiilautunut tekohampaiden väliin. Tämä suurin korsto virottuaan sai paniikkikohtauksen nähtyään ensimmäiseksi pienen mestarin ja juoksi suoraan ulkona odottavaan poliisiautoon .
    Kaikki muut olivat jo tallessa , ilmeisesti olivat rötöstelleet jo päivällä muuta.
    Joimme keskeytyneet kahvimme ilman kakkua ,eikä ravintoloitsija meitä tapahtumasta moittinut vaan juttelimme ja nauroimme asialle. Asiakkaat ihmettelivät tapahtuman nopeutta hyvä nyrkkeilijä lyö 8-10 iskua sekunnissa . Eivät nämä ainakaan vammautuneen kun jo maanantaina heiluivat "kylillä" saivat vain tällin vuorostaan ei vielä tukka lähtenyt


   • "Kyynel" . Se oli todella nopea. Ja ukot tippu, jotka kerjää sitä turpasaunaa.
    Ei käänny ku kengät siihen missä ukko elämölöi.
    "Kyynel" oli niin nopea, että pöydällä lojunut ns. Iso pilsneripullo korkkasi oikeella koukulla, tosin hanskan sisällä oli sellainen kova luusta tehty suojus.
    Nopeita ei näy nykyjään.
    Ovat syömässä horsmaa.

    Kyyneltä muistellen.

    JK. Kuka ees muistaa. Ukot ja irtolaisnaiset on poissa ketä muistaa.

    50-60 lukua.


   • Mistä tämä "Kyynel" lisänimi lie Lassille myönnetty kun ei siitä itse paljastanut.
    Muut kyllä kertoivat moniakin juttuja hänestä , mutta käskimme heidän pitää turpansa kiinni kun eivät edes häntä tunteneet. Eräs yhtiön johtoon kuulunut kertoi hänen uransa loppuneen kuningas A: n takia ,jolloin joku sanoi tietävänsä minkä takia tämän johtohenkilön ura loppui maksan poksahdukseen ja kuka hänen kuninkaana nyt on.
    Selkään ampujia on maailma täynnä.


   • Tervehdys oohauhau:lle sinulle sattui vahingossa kai vaihtumaan Ati:n sukunimessä erehdys vai oliko tämä niitä sinun jekkujasi , terveisiä häneltä asuu Jyväskylässä nykyisin.
    Kävin 67. vuotis synttäreillä ei tiennyt osoitettasi olisi kutsunut juhliinsa KAKKOhan se sukunimi on .Ei mitään sanoi hän ja kutsuihan hän sinua kerran kameliksi armeijassa , kun jouduit kantamaan ryhmäsi reppuja loppusodassa kilpamarssilla taisi ne kessun jämät tulla siitä. Hyvää kesää sinulle ystäväni


  • Muistan että kylillä kiersi terveyssisar , Kovalaisen rouva. Lieneekö hän ollut kunnan vai yhtiön terveyssisar. Oli melko pienikokoinen rouva. kun hän tuli meille hänellä oli lähes aina mukanaan pieni lääkepullo. Muistan vieläkin sen lääkkeen mansikanmaun. liekö ollut angiinaan vai mihin vaivaan lie ollutkaan.

  • Katselin vanhoja valokuvia , jotka on otettu 76-77 Joensuuntie 1 yhtiön asuntolassa.
   Näissä kuvissa oli vielä monen hyvin tuntema Luukkosen Kalle , joka kertoi minulle monesti kupposia nautiskellen tarinoita vanhoista kaivos ajoistaan.
   Olin jo asunut muutamia vuosia toisessa osoitteessa enkä ollut enää kaivostyössä , kun kuulin Kallen menehtyneen.
   Hyvät muistot jäivät hänestä . Kalle kertoi ja tutustutti minut moneen vanhaan mainarithan.
   Pari kertaa vein hänet naapurissa olevaan sairaalaan , kun hän tuli yöllä koputtamaan lähellä olevalle ovelleni.
   Hänen sydämensä alkoi olla lopussa jo silloin.
   Muistatteko tämän Polvijärvellä lähtöisin olleen Kallen!

  • Oliko se Luukkosen Kalle joka kulki usein Tamilan Leevin kanssa.? Tuo sankari metsähovissa oli varmaankin Kokoran Rane.?
   Kisi oli aoikoinaan kanssa nopee niin kuin kärppä.
   Joku karateukko pyörtyi karateasenttoon kun kisin kanssa tuli riitaa

  • Tamilan Leevi oli pitkä mies ,josta Kalle kyllä puhui kerran kanssani en tiedä hänestä sen enempää .
   Räsäsen Markku tunsi varmasti Kallen ja hänellä oli kaveri jota kutsuttiin "Fantomiksi" oliko tämä mies se Leevi . Kalle toimi myös vakuutus asiamiehenä ja sai myytyä minulle tapaturma ja vapaa-ajan vakuutuksen .
   Tämä vakuutus oli pari vuotta myöhemmin tarpeen , kun teloin peukalon polttopuita sahatessani silloinen KANSA -vakuutusyhtiö maksoi sairaamaksun ja päivä rahan kahden viikon ajalta.
   Ei taitaisi nykyään tämä onnistua on tullut vakuutuksiin lisää pykäliä.
   Kokon Esko pyöri Kallen kanssa usein , hehän olivat Vuonoksen miehiä.

   • Olikos se Esko Kokko jota kutsuttiin Kokon Ässäksi?Tunsi sen joskus aikanaan,kun olin Okussa.


   • Tamilan Leevin tunsi kaikki, minä tunsin Leevin lapsesta saakka, olihan hän kummisetäni, joten muistan myös toisenpuolen hänestä😇


   • Asuntolantyttö kirjoitti:

    Tamilan Leevin tunsi kaikki, minä tunsin Leevin lapsesta saakka, olihan hän kummisetäni, joten muistan myös toisenpuolen hänestä😇

    Oliko Leevi sinun kummisetä? Kuka sinä olet? Epäilen suuresti?

    Olen Leevin tyttö nimittäin.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Oliko Leevi sinun kummisetä? Kuka sinä olet? Epäilen suuresti?

    Olen Leevin tyttö nimittäin.

    Selvisikö tamilan Leevin tytön ja asuntola tytön asia. Tamilan Leeviä kutsuttiin tuttujen nuorempien mainarien seurassa "Fantomiksi" nimi tuli samannimisen sarjakuvan mukaan olihan heissä samaa näköä isokokoisia jykeväleukaisia kumpikin.


   • hartsapappa kirjoitti:

    Olikos se Esko Kokko jota kutsuttiin Kokon Ässäksi?Tunsi sen joskus aikanaan,kun olin Okussa.

    Oli ainakin minun tietoni mukaan ,hän oli vuonoksessa teroitti siellä porakruunuja ja oli kai hyvä siinä . Esko puhui tuiterissa käyttämällä duoda sanaa ,tuota sanan tilalla ja Esko oli äskö näin muistelen . Oohauhau oletko unohtanut poraässän.


   • Miningman kirjoitti:

    Oli ainakin minun tietoni mukaan ,hän oli vuonoksessa teroitti siellä porakruunuja ja oli kai hyvä siinä . Esko puhui tuiterissa käyttämällä duoda sanaa ,tuota sanan tilalla ja Esko oli äskö näin muistelen . Oohauhau oletko unohtanut poraässän.

    Esko oli kova työmies , paitsi tilipäivän jälkeen pari "ropeli päivää" kaiken kaikkiaan hieno kaveri ainaisessa rahapulassaan oli aina vippaamassa tutuilta mutta maksoi aina velkansa . Eki oli työkaverina minulla Vuonoksessa teroitti poria ja ajoi joskus kymppipyörä Magirusta työmaalla. Tuoda sana tuli muutaman kaljan jälkeen oli kuulemma isän perintä kielellisesti samoin kuin "minäbä tuon tiiän " Ässäksi tutut häntä kutsuivat mukavaa oli Ekin kanssa hän oli ensimmäinen tuttu minulle tultuani Okuun tämä Viinijärveltä lähtöisin ollut mies ,tekipä vielä kaivoksen loputtua maatalouslomittajan työtäkin. Kuulin Eskon poistuneen keskuudestamme juuri kuusikymmentä täyttäneenä. Ikävä jäi häntä.


  • Minä tunsin Kokon Eskon jota tutut sanoivat Ekiksi.
   Esko oli vaalea parrakas ja viiksekäs mukava kaveri viinijärveltä lähtöisin.
   Tästä ässä nimestä en tiedä.
   Tunsin Eskon hänen veljensä kautta jo 70- luvun alusta .
   Hän kertoi Eskon menehtyneen sauna polulle Liperissä 60vuotiaana
   Hän kertoi , että jos Eskola on humalassa silmät kiinni puhuessaan se puhuu palturia ja näinhän se oli. Tuo "ässä"nimi on tuttu jostakin muusta Espoosta.
   Moilasen Raimo , joka on myös edesmennyt kutsui joskus Eskoa Ruubeksi johtuen kai hänen mustalais tutuista aiheista.
   Oli mukava tutustua Kokon Eskoon tässä elämässä.

  • No minä tunsin "Ässän" -60-luvulla,en sen jälkeen ole paljon ollut Okussa,paitsi kesäisin kyläreissuilla.

   • Hartsapapalle tiedoksi , että kyllä tämä Esko Kokko tunnettiin myös "Ässänä" osasyynä oli työryhmässä ollut toinen Kokko joka oli Eino nimeltään.
    Esko oli myös Matti veljensä mukaan myös huippuluokan tekijä poranteroituksessa.
    Tämän asian voi moni elossa oleva mainari muistaa.
    Onkohan tämä mies se tuntemasi Kokon Esko ässäksi kutsuttu armoitettu baccuksen palvoja.
    Näin käy kun puhuu vastoin parempaa tietoa!.


   • Oohauhau kirjoitti:

    Hartsapapalle tiedoksi , että kyllä tämä Esko Kokko tunnettiin myös "Ässänä" osasyynä oli työryhmässä ollut toinen Kokko joka oli Eino nimeltään.
    Esko oli myös Matti veljensä mukaan myös huippuluokan tekijä poranteroituksessa.
    Tämän asian voi moni elossa oleva mainari muistaa.
    Onkohan tämä mies se tuntemasi Kokon Esko ässäksi kutsuttu armoitettu baccuksen palvoja.
    Näin käy kun puhuu vastoin parempaa tietoa!.

    No joo kyllä minä nyt muistan hänet , mutta se oli tuoda .Muistui jotenkin tuoda sanasta ja Ässähän oli tuiterissa aina.


  • Vuonoksen kaivoksen luottamusmiehenä oli Viemerön Ränni. Taisi olla panostaja.
   Kaikki varmaan muistaa kun iltavuoro räjäytti kallioo kaivoksessa niin koko kaupunki tärisi. Varsinkin keretistä se tuntui hyvin.

   • Viemerön tytön tunsin,oli vähän nuorempi kuin minä.


  • Lapsena pelättiin kun lippu nousi puolitankoon kaivostornissa. Jos isä oli vuorossa niin pelolla odotetiin kotiin.
   Silloin meilläkään ei ollut puhelinta, saati kännykkää.

  • Asuimme Ponkala nimisessä talossa kaivoskoulun jälkeen , meitä oli viisi nuorta miestä isossa talossa.
   Heti muutettuamme tähän Outokumpu Oy:n taloon sänkinotkonkadulta kesällä 1976 huomiomme kiintyi isoon huoneeseen alakerrassa , johon oli pinottu suuri määrä kirjoja ,joissa oli kirjaston lainaus kortit siististi taskuissa näissä korteissa oli 1927-38vv leimauksia ja lainaajien nimiä.
   Olin kuullut yläsaunalla olleesta kirjastosta olisivatko nämä olleet sieltä.
   Itse tunsin vain kunnantalossa vai oliko se kauppalan talossa olleen kirjaston ,jota kumpulaiset kutsuivat jännästi Lainastoksi..
   Ponkalassa oli mukava asua sehän oli alatorilla ja lähellä oli "pendeli" pysäkki josta kuljimme töihin kerettiin. Kerran lämpimänä kesäsunnuntaina joimme aamukahvia pihalla puutarhapöydältä ja istuimme tuoleissa joita yhtiö oli laittanut pihoille. Jo kaukaa kiinnitimme huomiomme ohi kulkevaan naisihmiseen joka jonkun matkan käveltyään vetäisi kengän kantilla viivan tien reunaan , tätä jatkui niin pitkälle kuin pihasta näimme sairaalankatua? Kahvihan siinä kääntyi kuppeihin kumma kyllä kukaan ei nauranut tapahtuman aikana vaan seurasimme tätä tarkkaa työskentelyä hiljaisina.
   Toinen tapaus oli sinnikkäästi lahkolais saarnaajat ,jotka monena iltana tyrkyttivät uskoaan meille , kunnes eräs kaveri suivaantui näille kahdelle ja toivotti heidät sinne mistä he olivat meitä muka pelastamassa .
   Ponkalassa meitä lähti kolme Joensuuntie 1 asuntolaan asumaan , koska Ponkala oli liian iso muutamalle asujalle. Kuitenkin se purettiin vasta kymmenenkunta vuotta myöhemmin.
   Olen kuullut ,että Ponkala olisi saanut suojelu päätöksen jos muutama taho olisi halunnut olihan se historiallisesti arvokas.

   • Kun Yläsaunalla ollut yhtiön kirjasto lakkautettiin, niin osa kirjoista kelpasi kaupungintalon kellarissa sijainneeseen lainastoon. Ettei vaan sinne mennyt myös yhtiön kirjaston hoitaja Luukko, jonka edeltäjänä oli Kiiskilä joskus 1950-luvulla ja sitä ennen. Ne kirjat jotka eivät kunnan kirjastoon kelvanneet, ovat siis päätyneet Ponkalaan, jossa oli joutavaa tilaa kirjoille, joita ei raskittu heti hävittää. Ponkala on saanut nimensä yhtiön palveluksessa olleesta Ponkalasta, joka asui ennen Eino Partasen perhettä Ponkalassa. Ponkala on rakennettu joskus 1912 ja sen hirret saatiin Hackmanin ostaman kiinteistön asuinrakennuksesta Korpivaarassa. Ponkalan pihalla oli pieni apurakennus, jossa toimi 1912 lähtien yhtiön ensimmäinen puhelinkeskus. Viereinen rakennus oli yhtiön pääkonttori siihen saakka kunnes kivinen komea pääkonttori valmistui 1936.


   • Kiitoksia tästä Ponkalan "kirja-arvoituksen"selvittämisestä . Nämä kirjat olivat hyvin tehdyissä puulaatikoissa ne olivat tehty höylätyistä laudoista.
    Kirjat olivat olleet ahkerassa käytössä siis luettu moneen kertaan.
    Itse luin päällimmäisenä laatikosta löytämäni Jack Londonin Merisusi kirjan tosin kirjan alkuosassa puuttui 15-sivua.
    Meidän muutettua pois Ponkkalan kirjat jäivät kaikki sinne laatikoihinsa paperien alle ,kun ovet lukittiin.


   • Oohauhau kirjoitti:

    Kiitoksia tästä Ponkalan "kirja-arvoituksen"selvittämisestä . Nämä kirjat olivat hyvin tehdyissä puulaatikoissa ne olivat tehty höylätyistä laudoista.
    Kirjat olivat olleet ahkerassa käytössä siis luettu moneen kertaan.
    Itse luin päällimmäisenä laatikosta löytämäni Jack Londonin Merisusi kirjan tosin kirjan alkuosassa puuttui 15-sivua.
    Meidän muutettua pois Ponkkalan kirjat jäivät kaikki sinne laatikoihinsa paperien alle ,kun ovet lukittiin.

    Tervehdys vieläkö Karin muistat ,tulin sinne Lahdesta silloin 75 kesällä asuin siinä pienessä huoneessa ,sinun ja Kaken vieressä yläkerrassa.
    Lähdin sitten teknilliseen 1978 muistan ne kirjalaatikot hyvin tuli silloin 76-77 talvella luettua monta kirjaa pimeinä talvi-iltoina . Oudointa oli eräs kirjalöytö tosin saksan kielinen versio,jonka Suomen kuin monen muunkin maan sensuuri oli kieltänyt sitähän yritettiin kääntää omalle kielellellemme. Oli tosin hyvä , että muita asian ja kirjan tarkoitusperän ymmärtäviä ei sattunut joukkoomme sinne kätkettiin sekin kirja alimmaiseksi laatikkoon. Nykyisin sen voi jo ostaa historiallisena teoksena tai tilata netistä. Mukava paikka Ponkala oli alatorilla asua lämmin ja viihtyisä ja huonekalut olivat funkkis tyylisiä tosi hienoja pöytiä ja nojatuoleja , jakkaroita ja kaikissa huoneissa jykevä kirjoituspöytä . Hienoa aikaa vietimme seitsemänkymmentä luvun puolenvälin tienoilla.
    En ollut "viinamäen miehiä" tulihan sitä vietettyä muutamia iltoja tämänkin aineen hauskuttamana , mutta kun meitä oli ympäri Suomen niin aina käytiin kotipuolessa viikonloppuisin kovin vähän meitä siellä Metsähovissa näkyi olin tekun jälkeen vuoden keretissä eipä näkynyt Ponkalan porukkaa enää. Vuonoskin oli jo lopettanut .
    Kuulin , että Ponkala on purettu ja tämän edellisen kirjoituksen näin erään tutun Outokumpulaisen vihjeen perusteella .Terveisiä kaikille jotka vielä olette voimissanne ja muistatte ajan tässä hienossa talossa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tervehdys vieläkö Karin muistat ,tulin sinne Lahdesta silloin 75 kesällä asuin siinä pienessä huoneessa ,sinun ja Kaken vieressä yläkerrassa.
    Lähdin sitten teknilliseen 1978 muistan ne kirjalaatikot hyvin tuli silloin 76-77 talvella luettua monta kirjaa pimeinä talvi-iltoina . Oudointa oli eräs kirjalöytö tosin saksan kielinen versio,jonka Suomen kuin monen muunkin maan sensuuri oli kieltänyt sitähän yritettiin kääntää omalle kielellellemme. Oli tosin hyvä , että muita asian ja kirjan tarkoitusperän ymmärtäviä ei sattunut joukkoomme sinne kätkettiin sekin kirja alimmaiseksi laatikkoon. Nykyisin sen voi jo ostaa historiallisena teoksena tai tilata netistä. Mukava paikka Ponkala oli alatorilla asua lämmin ja viihtyisä ja huonekalut olivat funkkis tyylisiä tosi hienoja pöytiä ja nojatuoleja , jakkaroita ja kaikissa huoneissa jykevä kirjoituspöytä . Hienoa aikaa vietimme seitsemänkymmentä luvun puolenvälin tienoilla.
    En ollut "viinamäen miehiä" tulihan sitä vietettyä muutamia iltoja tämänkin aineen hauskuttamana , mutta kun meitä oli ympäri Suomen niin aina käytiin kotipuolessa viikonloppuisin kovin vähän meitä siellä Metsähovissa näkyi olin tekun jälkeen vuoden keretissä eipä näkynyt Ponkalan porukkaa enää. Vuonoskin oli jo lopettanut .
    Kuulin , että Ponkala on purettu ja tämän edellisen kirjoituksen näin erään tutun Outokumpulaisen vihjeen perusteella .Terveisiä kaikille jotka vielä olette voimissanne ja muistatte ajan tässä hienossa talossa.

    Muistanhan toki sinut Kake läksi kotiseudulleen hoitamaan kotitilaansa kun vanhemmistaan aika jätti ja hän oli ainut lapsista joka oli vapaana, heitä kun oli siskonsa ja hän ei raaskinut jättää tilaa hunningolle . Tuumasi vain , että omassa työssä on pienempi palkka ja pidemmät tilivälit. Minä olin keretissä vuoteen 79 .Syksyllä lähdin Joensuuhun opiskelemaan Wärtsilän teknilliseen oppilaitokseen sain suoritettua tie-ja vesirakennuslinjan opinnot. Radis pertsahan kuoli 81 kotalahdessa kaivos turmasta saamiinsa vammoihin. Kuulin , että sinäkin sait vammoja sormiisi kaivoksessa oliko se vihannissa. Kaikille meistä jäi huonoja ja hyviä muistoja. En ole asunut Outokummussa vuoden 1979 jälkeen , mutta olen siellä käynyt aika useasti tuttuja ei enää kovin usein tule vastaan on tuoni korjannut vanhimmat työtoverimme , mutta aina joku muistaa. Lähetän osoitteeni sinulle Matin kautta hän kun tietää sinun kotipaikkasi.Hyvää toivottaen oohauhau!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Muistanhan toki sinut Kake läksi kotiseudulleen hoitamaan kotitilaansa kun vanhemmistaan aika jätti ja hän oli ainut lapsista joka oli vapaana, heitä kun oli siskonsa ja hän ei raaskinut jättää tilaa hunningolle . Tuumasi vain , että omassa työssä on pienempi palkka ja pidemmät tilivälit. Minä olin keretissä vuoteen 79 .Syksyllä lähdin Joensuuhun opiskelemaan Wärtsilän teknilliseen oppilaitokseen sain suoritettua tie-ja vesirakennuslinjan opinnot. Radis pertsahan kuoli 81 kotalahdessa kaivos turmasta saamiinsa vammoihin. Kuulin , että sinäkin sait vammoja sormiisi kaivoksessa oliko se vihannissa. Kaikille meistä jäi huonoja ja hyviä muistoja. En ole asunut Outokummussa vuoden 1979 jälkeen , mutta olen siellä käynyt aika useasti tuttuja ei enää kovin usein tule vastaan on tuoni korjannut vanhimmat työtoverimme , mutta aina joku muistaa. Lähetän osoitteeni sinulle Matin kautta hän kun tietää sinun kotipaikkasi.Hyvää toivottaen oohauhau!

    Minä muistan teidät molemmat ja muutkin Ponkalaan muuttaneet. Minullehan sattui työtapaturma kaivoksessa +285-tasolla peukalonpää jäi kaiteen ja putoavan parrun väliin ja piti poistaa ei tuo ole haitannut työtä eikä elämää , jäi muisto kaivoksesta. Lähetän Kaken välityksellä tiedon osoitteestani katsotaan montako meitä vielä on. Tavataan siellä Outokummussa ensi kesänä käydään katsomassa vanhaa"Jättiläistä" keretissä .Pääsin opiskelemaan 1982 syksyllä ja jätin kaivostyön vaihdoin sen markkinointiopiskeluun jota olin halunnut aina opiskella. Olen kertonut työtovereilleni , jotka eivät oikein ole uskoneet ,että heidän joukossaan on oikea mainari. Aina kun on pyydetty olen kertonut , että ennen nykytekniikkaa kaivostyö silloin kun itse sen koin vv 75-82 se oli lujahermoisten kestävien MIESTEN työtä vuorosta vuoroon vuodesta vuoteen kunnon palkalla!
    Olen kertonut kaivoksessa menehtyneistä työtovereistamme! Tavataan ja katsotaan montako meitä vielä on jäljellä. Jaakko toivottaa Outokumpulaisille hyvää aikaa , siellä oli hyvä olla ja asua sinne jäi hyviä kavereita ja reiluja työtovereita.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tervehdys vieläkö Karin muistat ,tulin sinne Lahdesta silloin 75 kesällä asuin siinä pienessä huoneessa ,sinun ja Kaken vieressä yläkerrassa.
    Lähdin sitten teknilliseen 1978 muistan ne kirjalaatikot hyvin tuli silloin 76-77 talvella luettua monta kirjaa pimeinä talvi-iltoina . Oudointa oli eräs kirjalöytö tosin saksan kielinen versio,jonka Suomen kuin monen muunkin maan sensuuri oli kieltänyt sitähän yritettiin kääntää omalle kielellellemme. Oli tosin hyvä , että muita asian ja kirjan tarkoitusperän ymmärtäviä ei sattunut joukkoomme sinne kätkettiin sekin kirja alimmaiseksi laatikkoon. Nykyisin sen voi jo ostaa historiallisena teoksena tai tilata netistä. Mukava paikka Ponkala oli alatorilla asua lämmin ja viihtyisä ja huonekalut olivat funkkis tyylisiä tosi hienoja pöytiä ja nojatuoleja , jakkaroita ja kaikissa huoneissa jykevä kirjoituspöytä . Hienoa aikaa vietimme seitsemänkymmentä luvun puolenvälin tienoilla.
    En ollut "viinamäen miehiä" tulihan sitä vietettyä muutamia iltoja tämänkin aineen hauskuttamana , mutta kun meitä oli ympäri Suomen niin aina käytiin kotipuolessa viikonloppuisin kovin vähän meitä siellä Metsähovissa näkyi olin tekun jälkeen vuoden keretissä eipä näkynyt Ponkalan porukkaa enää. Vuonoskin oli jo lopettanut .
    Kuulin , että Ponkala on purettu ja tämän edellisen kirjoituksen näin erään tutun Outokumpulaisen vihjeen perusteella .Terveisiä kaikille jotka vielä olette voimissanne ja muistatte ajan tässä hienossa talossa.

    Terve Oohau oletko jo saanut viestini Kaukolta. Näin tämän jutun hänen vinkistään kun en ole näitä lukenut. Niin se kirja joka silloin löydettiin ponkalan kirjojen seasta hyvin oli piiloitettu ei tainnut olla kirjasto käyttöön tarkoitettu olihan poliittinen ilmapiiri silloin aika painostava. Tämä kirja on ollut kaikkien saatavana tämä kirjahan oli Mein kampf.
    Minä toin niitä lukion saksankielen oppikirjoja kotoani Joensuusta. Eihän se meitä jaksanut oikein kiinnostaa , mutta puolet siitä käännettiin oli kyllä hyvä , että oltiin vähin äänin. No se aika oli silloin.


   • Oohauhau kirjoitti:

    Kiitoksia tästä Ponkalan "kirja-arvoituksen"selvittämisestä . Nämä kirjat olivat hyvin tehdyissä puulaatikoissa ne olivat tehty höylätyistä laudoista.
    Kirjat olivat olleet ahkerassa käytössä siis luettu moneen kertaan.
    Itse luin päällimmäisenä laatikosta löytämäni Jack Londonin Merisusi kirjan tosin kirjan alkuosassa puuttui 15-sivua.
    Meidän muutettua pois Ponkkalan kirjat jäivät kaikki sinne laatikoihinsa paperien alle ,kun ovet lukittiin.

    Oletko sinä joka käytät tunnusta oohauhau se Joensuusta tullut pitkä sporttinen kaveri jouduimme kerran yöllä sumpille täyttämään ö-betonilla louhoksen täyttöaukkojen kautta näitä alueita syynä oli helvetin kova vesisade ja ukonilma , joka kesti läpi sen yön aamuun asti kaivoksesta ilmoitettiin vettä tulevan siihen tahtiin ,että pumput eivät selviä vaan tulee vahinkoja. Kuorma-autokuskit noituivat kuin turkkilaiset sinä sanoit , että tulothan teillä kasvavat antaa palaa vaan. Sumpilla oli vettä niin paljon ,että kuormurien akselit olivat veden alla onneksi ei pahoja kiinnijuuttumisia tullut . Sinä ajoit toisella land roverilla tietä näyttäen kuormureille .Siitä oli vielä kattokuomu puhki kuskin kohdalta . Sitten piti vielä tavara saada alas kaivokseen oikeaan paikkaan ,puhelin yhteys meni monen mutkan kautta jos meni oli kiire tyhjentää kuormuri koska vettä tuli kuuppaan koko ajan .Aina ei velli mennyt kunnolla vaan täytyi rassailla putkea auki. Kyllä kuului monta perkelettä ja saatanaa sinä yönä selvittiihän siitä vaikka se oli meiltä ensimmäinen tämmöinen työ olimmehan molemmat kaivosmiehiä sinä oli muistaakseni komennuksella mökkivaaran tornin vieressä olleella murskaimella ja jouduit tähän yöhukiin kanssani siellä oli yksin olisiko nimi olut wikström en ihan varma ole nimestä. Minä olen Martti Eerikäinen olen kertonut joillekkin työ kavereilleni tästä veden paisumuksen yöstä ja sinun rautaisista hermoistasi sinä yönä ja kuinka repäisit lantikan rättikaton riekaleet ja sanoit saatanan avoauto. Olen jo eläkeukko ja taidat olla jo sinäkin olisitko ollut viitisen vuotta nuorempi nimeäsi en muista kävimme kaljoilla pari kertaa ota yhteyttä muistellaan tätä monsuunia.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Oletko sinä joka käytät tunnusta oohauhau se Joensuusta tullut pitkä sporttinen kaveri jouduimme kerran yöllä sumpille täyttämään ö-betonilla louhoksen täyttöaukkojen kautta näitä alueita syynä oli helvetin kova vesisade ja ukonilma , joka kesti läpi sen yön aamuun asti kaivoksesta ilmoitettiin vettä tulevan siihen tahtiin ,että pumput eivät selviä vaan tulee vahinkoja. Kuorma-autokuskit noituivat kuin turkkilaiset sinä sanoit , että tulothan teillä kasvavat antaa palaa vaan. Sumpilla oli vettä niin paljon ,että kuormurien akselit olivat veden alla onneksi ei pahoja kiinnijuuttumisia tullut . Sinä ajoit toisella land roverilla tietä näyttäen kuormureille .Siitä oli vielä kattokuomu puhki kuskin kohdalta . Sitten piti vielä tavara saada alas kaivokseen oikeaan paikkaan ,puhelin yhteys meni monen mutkan kautta jos meni oli kiire tyhjentää kuormuri koska vettä tuli kuuppaan koko ajan .Aina ei velli mennyt kunnolla vaan täytyi rassailla putkea auki. Kyllä kuului monta perkelettä ja saatanaa sinä yönä selvittiihän siitä vaikka se oli meiltä ensimmäinen tämmöinen työ olimmehan molemmat kaivosmiehiä sinä oli muistaakseni komennuksella mökkivaaran tornin vieressä olleella murskaimella ja jouduit tähän yöhukiin kanssani siellä oli yksin olisiko nimi olut wikström en ihan varma ole nimestä. Minä olen Martti Eerikäinen olen kertonut joillekkin työ kavereilleni tästä veden paisumuksen yöstä ja sinun rautaisista hermoistasi sinä yönä ja kuinka repäisit lantikan rättikaton riekaleet ja sanoit saatanan avoauto. Olen jo eläkeukko ja taidat olla jo sinäkin olisitko ollut viitisen vuotta nuorempi nimeäsi en muista kävimme kaljoilla pari kertaa ota yhteyttä muistellaan tätä monsuunia.

    On minulla sellainen nimimerkki kuin oohauhau ollut käytössä ja muistan hyvin tämän seikkailun silloin siellä sumpilla .Meinattiin tukehtua siihen tuulessa lentävään vesiseinään se oli elokuun puolivälin v.1977 aikaa silloin. Pimeää oli olisi hyvä kun olisimme ottaneet kaivoksen otsalamput mukaan , eihän ne jeepin paskaiset lamput paljon näyttäneet ja kuormurien valot oli samassa kunnossa ravassa , vaikka satoi niin hurjasti aivan kuin tuuli olisi vienyt valon mukanaan. En ole sen jälkeen ollut niin kovassa ukkosmyrskyssä ja vielä avoimella kentällä semmoisessa liejumeressä. Minä muistan sen kotipaikkasi pyttylammen lavan lähellä , sitä en tiedä onko se lava vielä siellä Viinijärvellä. Otan sinuun yhteyttä niin muistellaan sitä kurimusta. Oohauhau


   • Tämä nais henkilö joka näitä viivoja tienlaitaan veteli oli tuttu täällä kummussa nimeä en tiedä häntä kutsuttiin mittaajaksi.


   • Mustikkakorpi kirjoitti:

    Kun Yläsaunalla ollut yhtiön kirjasto lakkautettiin, niin osa kirjoista kelpasi kaupungintalon kellarissa sijainneeseen lainastoon. Ettei vaan sinne mennyt myös yhtiön kirjaston hoitaja Luukko, jonka edeltäjänä oli Kiiskilä joskus 1950-luvulla ja sitä ennen. Ne kirjat jotka eivät kunnan kirjastoon kelvanneet, ovat siis päätyneet Ponkalaan, jossa oli joutavaa tilaa kirjoille, joita ei raskittu heti hävittää. Ponkala on saanut nimensä yhtiön palveluksessa olleesta Ponkalasta, joka asui ennen Eino Partasen perhettä Ponkalassa. Ponkala on rakennettu joskus 1912 ja sen hirret saatiin Hackmanin ostaman kiinteistön asuinrakennuksesta Korpivaarassa. Ponkalan pihalla oli pieni apurakennus, jossa toimi 1912 lähtien yhtiön ensimmäinen puhelinkeskus. Viereinen rakennus oli yhtiön pääkonttori siihen saakka kunnes kivinen komea pääkonttori valmistui 1936.

    Osa näistä kirjoista oli myös Yläsaunan yläkerrassa toimineessa Metallin osasto 196
    toimistossa jäsenten lainattavissa.


  • Yläsaunalla oli myös yhtiön sauna ja pyykitupa. Talonmiehenä toimi Mannelan Helli ja Yrjö. Perjantai-iltana kammettiin aina perhesaunaan.

  • Riikosen Topi kuulutti yhtiön kentällä pesisotteluita. Kuka muistaa pelaajia : Kilpeläisen Antti, Gladin Teuvo, Litmanen, Kelkka, Smolanderit.....

  • Minkälainen paikka kaasila on nykyään.?? 70-luvulla siellä oli paljon lapsia ja kaikkien isät suurin piirtein yhtiöllä töissä.

   • Muuta Outokumpuun takaisin


   • No tule takas Outokumpuun. Asunnot edullisempia kuin siellä Joensuussa.


   • Edullisempia ovat mutta ei kiinnosta muutto takaisin.
    Joensuu on hyvä paikka olla ja elää. Palveluita löytyy kilpailukykyisin hinnoin enemmän kuin omiksi tarpeiksi ja maksettu asunto on olemassa...
    Täältä käsin on mukavaa muistella okusta niin hyvää kuin pahaakin, pistäytyä jos sattuu huvittamaan..


  • Maybe i will.....

   • Muuta Outokumpuun takaisin.
    Asunnot vielä halpoja. Kohta hinnat nousee, kun uusi kaivos aukeaa.

    Tee nopea päätös.


  • Viisikymmentäluvun alussa asuimme Imatrantalossa. Siinä paikalla on nyt Tokmanni.
   Oli paljon lapsia, ei ollut ongelmia miten viettää aikaansa.
   Se jäi mieleen että lapsia syntyi tiuhaan tahtiin, melkein joka vuosi eräskin perhe sai rotinoita.
   Opettajana oli Hilma Leppälä, he olivat tulleet siirtolaisina Sortavalasta. Hän muisteli haikeana aikojaan Sortavalan Seminaarissa.
   Betania oli siinä lähellä, pyhäkoulussa piti käydä joka viikko.
   Minä pelkäsin Lindströmiä, hän saarnasi kovalla äänellä helvetin tulesta.
   Joskus en saanut unta kun pelkäsin tulikivenkatkuisia saarnoja.
   Tulee haikea olo kun katselen kuvia Imatranatalosta, nukuttiin kesät vintillä, sielläkin oli pelottavaa kun naapurin poika sanoi nähneensä vintillä kummituksen.
   Paljon on ajat ja maisemat muuttuneet, lähes kaikkien isät olivat töissä kaivoksella. Aika harva äideistä kävi töissä, hoitvat lapsia ja kotia.

  • Uutisankkuri Rönkä ja näyttelijät Kovero ja Pehkonen olivat oppikoulussa samaan aikaan kun mie.
   Pehkonen alemmilla luokilla.

  • Outokumpu Kyllä oli Sänkinotkon kadulla asuntola kaivosammatti koulun oppilaille.
   Tähän asuntolaan minäkin tulin toisen Joensuulaisen kaverin kanssa kesän 1975 elokuun25. päivänä. Talo oli rivitalon näköinen puutalo jaettu pieniin kahden hengen huoneisiin. Meitä oli juhannuksen jälkeen nelisen kymmentä pääsykokeisiin menijää koulun pihalla
   Puolet porukasta oli kuitenkin karsittu pois ,ja vielä tästäkin porukasta väheni ensimmäisen tilipäivän jälkeen kaksi kaveria ,eivät enää ilmaantuneet työmaalle. Ajankuluessa väki väheni kahdella olivat jonkun sorttia rosvoja ja murtautuivat yhtiön edustustilohin ja veivät tietysti viinat ja arvotavaraa no he jäivät tietysti heti kiinni yrittäessään kaupata tavaroita. Muut oppilaat olivat eri puolilta Suomea ja olivat suurin piirtein juuri tälläista koulutusta vailla ,koska heidän kotiseudullaan oli kaivostoimintaa ja koulutus oli keskitetty Outokumpuun. Olipa joukossa tuleva ammattipoliitikko olimme kämppäkavereta ,mutta poliittiset suuntautumiset olivat meillä päinvastaiset ,meillä oli Joensuussakin monta väittelyä keskenämme ja kerran lensimme lähikapakasta ulos hän edusti vasemmistoa sitä jyrkintä linjaa ja minä kokoomus nuoria. Tämä ei koulunkäyntiämme häirinnyt meiltä kyseltiin kaivoksessa mainarien toimesta aika kinkkisiä kysymyksiä ,koska ei tiedetty kumpi edusti mitäkin aatetta. Meillä oli useita keskikoulun käyneitä ilmeisesti tavoitteena tekuLappeenrannassa minulla ja kämppiksellä oli yksi vuosi yli keskikoulun, mutta kun ei lukio kiinnostanut.
   Meillä oli hyötyä kielitaidosta ulkomaalaisten insinööri opiskelijoiden kanssa. Yrittäjän oli mm. Puolasta kaksi yksi Hollannista kaksi Malesialaista ,sekä yksi Hollannin Timorin saarelta hän ei voinut suvaita Hollantilaista opiskelijaa ilmeinen syy oli siirtomaa vihamielisyys. Monta hauskaa hetkeä vietimme heidän seurassaan he eivät olleet lasiin sylkijöitä niinpä tulivettä tuhoutui viikonloppuisin melkoisesti.
   Malesian pojat pienet ja pulleat nuoret kaverit esittivät jooga asennosta kuinka viinipullo juodaan tyhjäksi yhden käden varassa polvet koukussa lattialla käden varassa ollen. Yritimme itse seisoa yhden käden varassa , eihän siitä tullut patteja vain päähän. Kirjoittelen joskus lisää näistä kavereista!

   • Meitä jäi vain kymmenen jotka saivat ,silloin 76 juhannusaattona päästötodistuksen siihen tuli sellainen kurssi samana kesänä , mutta niiltä loppui se jo heinäkuulle .Outokumpu Oy:llä oli taloudellinen tilanne sellainen mutta ketään ei irtisanottu elokuunkurssi vain jäi pois. Outokumpu Oy ei irtisanonut ketään milloinkaan taloudellisten suhdanteiden takia.
    Muistan että tämän viimeisen ammattikoululuokan motto oli säännöllisessä työssäkäymisessä siis joka työ päivä tultiin työmaalle säännöllisesti.. Arto Hakola tähdensi puhuessaan meille nykyaikaisen kasvatuksen vapaanpaan työkuriin johtaneet säännöllisen työssäkäynnin löystymiseen nuorten keskuudessa. Ilmari Inervo sanoi tämän koulukurssin olleen koviten karsittu porukka kai meitä jäi sen takia näin vähän .Kaksi jäi pois saatuaan työpaikan muualta jo ennen koulun loppumista. Yhtään oppilasta ei kyllä huvikseen tai ajankulukseen tätä kurssia käynyt oli se työ siihen aikaan hurjaa siellä pimeässä , metelissä ja kosteassa kaiken moisessa pölyssä. Minä jäin ja olin aikani kunnes mieli teki opiskelemaan. Oli se minulle sellainen elämänkoulu , että opin työn arvostuksen ja sen kunnioittamisen aina näihin päiviin saakka vaikka olen jäänyt jo eläkkeelle tosin kevyemmästä työstä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Meitä jäi vain kymmenen jotka saivat ,silloin 76 juhannusaattona päästötodistuksen siihen tuli sellainen kurssi samana kesänä , mutta niiltä loppui se jo heinäkuulle .Outokumpu Oy:llä oli taloudellinen tilanne sellainen mutta ketään ei irtisanottu elokuunkurssi vain jäi pois. Outokumpu Oy ei irtisanonut ketään milloinkaan taloudellisten suhdanteiden takia.
    Muistan että tämän viimeisen ammattikoululuokan motto oli säännöllisessä työssäkäymisessä siis joka työ päivä tultiin työmaalle säännöllisesti.. Arto Hakola tähdensi puhuessaan meille nykyaikaisen kasvatuksen vapaanpaan työkuriin johtaneet säännöllisen työssäkäynnin löystymiseen nuorten keskuudessa. Ilmari Inervo sanoi tämän koulukurssin olleen koviten karsittu porukka kai meitä jäi sen takia näin vähän .Kaksi jäi pois saatuaan työpaikan muualta jo ennen koulun loppumista. Yhtään oppilasta ei kyllä huvikseen tai ajankulukseen tätä kurssia käynyt oli se työ siihen aikaan hurjaa siellä pimeässä , metelissä ja kosteassa kaiken moisessa pölyssä. Minä jäin ja olin aikani kunnes mieli teki opiskelemaan. Oli se minulle sellainen elämänkoulu , että opin työn arvostuksen ja sen kunnioittamisen aina näihin päiviin saakka vaikka olen jäänyt jo eläkkeelle tosin kevyemmästä työstä.

    Taisitte olla hyvää "vuosikertaa" te sen ajan nuoret teillä tuntui olevan jo nuorena velvollisuuden tuntoa. Varmasti tulitte ihan oikeasti tarvitsemaanne työhön kovin moni ei silloin ollut kiinnostunut mennä nyt maan alle töihin. Ette ole työtänne moittineet näissä kirjoituksissanne ettekä liioin etsineet paikkakunnan huonoja puolia ja haukkuneet niitä ehkäpä ette pitänyt sitä niin tärkeänä kuin nykyajan nuoret ihmiset vai eikö sellaisia silloin ollutkaan. Joka tapauksessa tunnutte olleen sivistyneitä nuoria jotka jättivät koulunsa tauolle hankkiakseen leipänsä rankassa työssä moni haki koulutus kustannuksensa kaivoksesta ja kävi suorittamassa koulunsa loppuun. En tiedä moniko jäi teistä Outokumpuun kiitos kun kävitte ja veitte meistä hyvän kuvan muualle. Kirjoitan tätä sanelun mukaan sen aikaisen vanhemman henkilön puolesta joka ei voi itse sitä tehdä , mutta muistaa ajan hyvin. EL.


  • Kerrankin mukavaa luettavaa tällä sivustolla, mielenkiintoista luettavaa entis ajan asioista ja henkilöistä.Lisää kertomuksia Outukummun historiasta

  • Jatkan tarinaa tästä Oku Oy:n asuntolasta sänkinotkonkadulta en tiedä onko rakennus vielä olemassa. Meillä oli siellä Holopaisen Helmi siivoojana ja samalla komendoorana meille, elikkä hän neuvoi tarvittaessa talon sääntöjä meille nuorille hän sai meidän kaikkien sympatiat ja kunnioituksen. Puolalaisista kahdesta kaverista jäi mieleen tavaton säästeliäisyys , eli he säästivät jokaisen ylimääräisen markkansa pienestä opiskelijan palkastaan. Samana syksynä he keräsivät useita sankollisia sieniä ja marjoja ,tästä aiheutuikin heille hengenvaarallinen tapaturma sienien kuivauksessa. Ilmeisesti pellille sattui "vääriä" sieniä osa kai myrkyllisiä, olin keittiössä ja näin tämän pellin uuniin laiton vaikka en tuntenut erikoisesti sieniä paitsi koulussa opitut lajit ,tarjosin pojille kaljat ja sanoin käryn hajusta , mutta he sanoivat valmiiden sienten olevan herkullisia ja ilmaista ruokaa. Lähdin käymään Joensuussa viikonloppuna kotonani, tullessani takaisin sunnuntai iltapäivänä huomasin , ettei talossa taida olla ketään kaikki olivat kai vielä kotipaikoillaan käymässä ainoastaan Hollantilainen kaveri kävi asunnossaan hakemassa jotain ja lähti jonnekin. Huoneeseeni mennessäni huomasin karmean oksennuksen hajun ja huomasin Puolalaisten huoneen oven olevan raollaan oven avattuani näin nämä kaverit lattialla joka oli aivan oksennuksen peitossa arvasin asian laidan ja käänsin heidät kyljelleen ja juoksin puhelinta etsimään Holopaiset eivät olleet kotona juoksin kylälle päin ja soitin poliisiasemalla ambulanssin , joka vei kaverit ensin terveyskeskukseen ja sitten Joensuuhun. Lääkäri kertoi kuultuaan ensin tarinani ,että liian myöhäis-syksystä kerätyt sienet ovat joka vuotinen riesa terveydenhoito henkilöstölle. Näiden Puolalaisten luona kävi säännöllisesti arvoituksellinen pukumies jonka minä sanoin olevan vasemmisto ystävälleni politrukki tai komissaari lähetystyöstä elettiin hän suuren ja mahtavan itä naapurin nuottien mukaan eivätkä nämä toverit juuri näistä asioista puhelimet. Myöhemmin kävin vaihtamassa Joensuun Osuuspankissa markkoja Amerikan dollareiksi nämä taalat vaihdoin heidän markkoihinsa ja sanoin sen olevan näin helppoa kyllä heitä pelotti ottaa dollarit käteensä , niitä oli 400 dollaria he sanoivat niillä saavan itäplokissa mitä vain. Tämä Hollantilainen kaveri oli huumorin tajuinen täysin eheä mies meille hän edusti keskieurooppalaista maailmaa nähnyttä kosmopoliittista näkökantaa edustavaa mitään vierastavat henkilöä. Tämä määritelmä tuli mieleeni serkustani joka on työskennellyt useissa maissa arkkitehtina. Hänelle oletimme Suomen kielen perusanastoa ja hän yritti opettaa meille friisin kielen sanoja ja lausuntaa kerran olimme perjantai iltana menossa Superkulmasta ruokaostoksille tietenkin ohranjyvä silmässä no poliisiaseman kohdalla hän oppi vihdoinkin sanan maitoa ja tarpeettoman kovalla äänellä hän luki kauppalapustaan , MAATOOIA poliisipartio oli lähdössä keikalle siitä parkistaan ja sanoivat vähemmänkin äänen riittävän.
   Kerromme kyseessä olevan ulkomaalaisen joka oppi juuri sanan maitoa!

   • Vieläköhän sänkinotkon asuntolatalo on olemassa siinä oli kiva asua jotkut soitti musiikkia tosi kovaa ,silloin oli virve äänessä ja chigago kuoli monesti samoin Kankaan kaunista Katriinaa raidat surivat turhan pitkään Katri lauloi oo la paloma plankaa monesti nämä soitot loppuivat kun kaksi kovan äänen fania sai potkut koulusta. Siellä oli tosi vanha sähköhella ja samaa vuosikertaa oli televisiokin länsimaiset inssi harjoittelijat katsoivat niitä pitkään , että eikö näin kuuluisalla huippuyhtiöllä ollut käytetty varoja oppilaiden viihtyvyyteen näissä asioissa maksoimmehan vuokraa huoneista.


   • Miningman kirjoitti:

    Vieläköhän sänkinotkon asuntolatalo on olemassa siinä oli kiva asua jotkut soitti musiikkia tosi kovaa ,silloin oli virve äänessä ja chigago kuoli monesti samoin Kankaan kaunista Katriinaa raidat surivat turhan pitkään Katri lauloi oo la paloma plankaa monesti nämä soitot loppuivat kun kaksi kovan äänen fania sai potkut koulusta. Siellä oli tosi vanha sähköhella ja samaa vuosikertaa oli televisiokin länsimaiset inssi harjoittelijat katsoivat niitä pitkään , että eikö näin kuuluisalla huippuyhtiöllä ollut käytetty varoja oppilaiden viihtyvyyteen näissä asioissa maksoimmehan vuokraa huoneista.

    Mikä tai kuka oli sellainen mies jota sanottiin "pikku Otoksi" minulle luvattiin että tämmöinen mies kuljettaisi minun muuttokuormani muutaman huonekalun pakettiautollaan tästä sänkinotkon asuntolan edestä odottelin pari tuntia ei näkynyt ottoa korkkasin hänelle lupaamani koskenkorva pullon ja hommasin tavarat taksiautolla jossa oli perävaunu.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mikä tai kuka oli sellainen mies jota sanottiin "pikku Otoksi" minulle luvattiin että tämmöinen mies kuljettaisi minun muuttokuormani muutaman huonekalun pakettiautollaan tästä sänkinotkon asuntolan edestä odottelin pari tuntia ei näkynyt ottoa korkkasin hänelle lupaamani koskenkorva pullon ja hommasin tavarat taksiautolla jossa oli perävaunu.

    Kerran näin tämän miehen toripäivillä eipä juuri mitään erikoista tullut mieleen vain hänen lyhyt kasvuisuutensa ja vilkkautensa. Muuten mitä on tapahtunut tälle kiisumarketin ja linja-auto aseman lopettamisen asialle eikös ne rakennettu joskus 70- ja80 -luvun vaihteen tienoilla siinähän oli alkokin . Samoja aikoja kai tuli Kelan rakennus. Ihme kun sitä ei ole vielä tyhjennetty. Sokoksen tavaratalo oli hävinnyt . Olin 1982-94 pitkällä komennuksella muilla kaivoksilla pohjoisen Suomen puolella. Tulin takaisin ja pääsin eläkkeelle ja jäin asumaan kotikaupunkiini Outokumpuun tämmöistä oli kerennyt jo tapahtua sillä aikaa kuitenkin valtava marketti oli ilmestynyt keskelle kaupunkia kuitenkin?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kerran näin tämän miehen toripäivillä eipä juuri mitään erikoista tullut mieleen vain hänen lyhyt kasvuisuutensa ja vilkkautensa. Muuten mitä on tapahtunut tälle kiisumarketin ja linja-auto aseman lopettamisen asialle eikös ne rakennettu joskus 70- ja80 -luvun vaihteen tienoilla siinähän oli alkokin . Samoja aikoja kai tuli Kelan rakennus. Ihme kun sitä ei ole vielä tyhjennetty. Sokoksen tavaratalo oli hävinnyt . Olin 1982-94 pitkällä komennuksella muilla kaivoksilla pohjoisen Suomen puolella. Tulin takaisin ja pääsin eläkkeelle ja jäin asumaan kotikaupunkiini Outokumpuun tämmöistä oli kerennyt jo tapahtua sillä aikaa kuitenkin valtava marketti oli ilmestynyt keskelle kaupunkia kuitenkin?

    Tämä palsta taitaa olla ainut jossa ei haukuta Outokumpuamme . Tulin takaisin ja jään tänne olen saanut keikkatöistä tarpeekseni vuosia on jo eläkkeelle asti kertynyt vuoden vaihteessa tulee täyteen. Asunnon kun saan vielä ostettua niin täällä on minulle kaikki mitä tarvitsen ja kaikki on niin tuttua.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   359
   17585
  2. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   672
   10007
  3. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   64
   6177
  4. Baha kadrum/Marzun mies

   Löytyy googlettamalla mukavaa luettavaa. Aivan kamala väkivalta rikollinen!! Ja veljensä samanlaista roskasakkia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   148
   2453