Mitä ruokaa koiralle saa antaa?

uusi koiranomistaja

Heipähei!

Meillä on kotona 3 -kuukautinen koiranpentu. Ennen ei ole ollut koiraa, niin kyselen tässä, että mitä kaikkea annatte koiralle ruaksi?? Eläinkaupasta ostettiin kuivamuonaa, mutta mitä muuta..

Eikö koiralle voi antaa kermaviiliä? Maitoahan ei saa antaa, mutta miksi sitten koiralle voi antaa esim. raejuustoa? Onhan siinäkin maitoa. Pitääkö sitten olla laktoositon tai hyla?

Maksalaatikkoa (ilman rusinoita) olen antanut ja koira tykkää paljon.

Kiitos vastauksista =)

23

5986

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juu'u

      Koirille annetaan pääravintona mieluiten laadukasta (ikään ja kokoon soveltuvaa) kuivamuonaa. Koiran kotiruokavalio, kuten esim barf, edellyttää erityistä perehtymistä.

      Oleellistahan on että koiran ruokavalio on koiralle sopiva ja terveellinen. Mitään ylimääräistä koiralle ei tarvitse antaa, mutta jos annetaan niin on muistettava että pääravinto on se tärkein ravinto.

      Koiranne on vielä tärkeässä kasvuvaiheessa, suosittelen että pitäydytte laadukkaassa koiran ikään ja kokoon soveltuvassa kuivamuonassa. Jos annatte koiralle lisäravintoa niin tarkistakaa miten paljon ja kuinka usein niitä suositellaan annettavaksi.

      Maito ei yleensä sellaisenaan sovellu koira lisäravinnoksi, mutta maidon käsitteleminen muuttaa maidon koostumusta ja siksi esim piimä ja raejuusto soveltuvat koiran lisäravinnoksi.

      Helpompi olisi listata koiralle sopimattomat ainekset, mutta sitä en nyt tee.

      Tärkeää on muistaa että terveellisyys ja tarpeellisuus ovat aina ne oleellisimmat seikat koiran ruokinnassa, se ei saa vaikuttaa ruokavalioon mitä kaikkea koiralle voi antaa tai mitä kaikkea koira tahtoo syödä.

      Lisäravintona koiralle voi antaa esim raakaa lihaa, raakoja luita, raakoja sisäelimiä yms aineksia. Myös esim raejuustoa, piimää, raakaa vihannessosetta ja maksalaatikkoa voi koiralle antaa. Annostukseen ja mm luiden valintaan saa apua tutustumalla barf-ruokavalioon.

      Korostan vielä että tässä vaiheessa on tärkeää että ruokavalio on koiran ikään ja kokoon soveltuva ja tasapainoinen.


      Tämä asia olisi pitänyt olla selvä jo ennen koiran hankintaa, mutta hyvähän se on että asia edes nyt kiinnostaa.

      • lottakatariina

        Jotta koiran vatsan entsyymit ja bakteerikanta pysyy kuosissaan, anna lihaa/mahaa/sydänjauhelihaa raakana soseutettujen vihannesten / keitetyn juuressoseen kanssa. Edes muutaman kerran viikossa.
        Myös kalaa keitettynä kerran viikossa. Lisäksi piimää, raejuustoa, kermaviiliä. Kylmäpuristettua ruokaöljyä joka päivä.
        Aloita kuitenkin uusien ainesten antaminen pienistä määristä, jotta ei tule ripulia.
        Hakusanalla koiran ruokinta löytyy kyllä tietoa enempikin


      • Eräs vaan

        Eikös tuo viimeinen kommenttisi ollut aika turha? ei sitä kaikkea huomaa miettiä ennaltakäsin jos ensimmäistä koiraa on hankkimassa. Kokemus se tuossakin asiassa tekee mestariksi. Itse otin ensimmäisen oman koirani 3 kk sitten ja kyllä se opettelu vie oman aikansa.


    • ohjeita

      Noudata kasvattajalta saamiasi ruokintaohjeita, ettei koirallesi tule mitään kasvuhäiriöitä.

      Jos annat koiralle maitotuotteita, anna vähälaktoosisia, sillä koira ei yleensä siedä laktoosia, vaan siitä tulee löydä maha. Koira ei tarvitse maitotuotteita, jos se saa kuivamuonaa. Paras maitotuote on ab-piimä (tai vastaava), sillä siinä on maitohappobakteeria. Anna mieluummin lihaisia raakoja luita, niistä koira saa kalkkia. Esim. kanansiivet raakoina ovat meidän koiran herkkua. Kypsinä kananluita ei saa antaa, sillä ne hajoavat teräviksi säleiksi.

      Jos annat kuivamuonaa, ei koira tarvitse mitään muuta. Kylmäpuristettua rypsiöljyä voit lorauttaa vähän kuivamuonan joukkoon. Jos lisäät kuivamuonaan jotain herkkuja, saat olla lisäämässä aina, koska kohta eivät pelkät kuivamuonat kelpaa koirallesi.

      Maksalaatikkoa voi antaa silloin tällöin, ei usein, koska muuten koira saa liikaa a-vitamiinia (varsinkin jos syö kuivamuonaa, jossa jo kaikki vitamiinit on lisättynä).

      Pidä pennullesi välillä kuivamuonaton päivä. Anna sille raakaa lihaa, porkkanaraastetta tai kaaliraastetta tai parsakaalimössöä ja esim. kaurapuuroa tai keitettyä riisiä. Kerran viikossa voit antaa keitettyä suolatonta kalaa, esim. seitiä. Jos pennun tassut alkavat kääntyä ulospäin, on pennun saama ruoka liian vahvaa, ja silloin kannattaa jättää kuivamuonaa vähemmälle ja antaa raakaa lihaa, vihanneksia tai juureksia raastettuna tai hienoksi jauhettuna ja puuroa.

      Tässä linkkejä ruokintajuttuihin:

      http://koirakopla.com/koiratietoa.html#ruokinta
      http://www.flagstones.info/raakaruokinta/
      http://kks.aptual.com/kks.php/fi/etusivu/jutut/koiranruokinnas
      http://seitti.net/koira/saitti/jau.html

      • uusi koiranomistaja

        vastauksestasi! =)


    • että koirallekaan

      ei liika maksa ole hyvästä (maksa kerää elimistöstä kaikki myrkyt itseensä niin eläimillä kuin ihmisillä joten maksa saattaa sisältää liiallisina annoksina kasvua heikentäviä aineita ja myrkkyjä)

    • koiran omistaja

      Omalle pennullemme emme usein antaneet muuta kuin kuivamuonaa, mutta välillä jotain lihaa. Pentu alkoi ontumaan vuorotellen jokaista jalkaa, jota sitten kysyin eläinlääkäriltä ja vastaus oli: Ei muuta kuin pennulle sopivaa kuivamuonaa koska lihatuotteet saattavat johtaa kasvukipuihin ja luuston väärään kehittyymiseen. Lopetimme lihan antamisen ja ontuminen hävisi viikossa tämän jälkeen.

      • mää

        Moni unohtaa sen tosiasian, että nappulakoiralle kun antaa raakaa lihaa nappuloiden lisäksi, kalsium/fosforisuhde heittää häränpyllyä. Nappulat on tasapainotettu tuote. Lihassa on väärä ca/p suhde. Jos syöttää nappuja ja lihaa,(Paljon, vaikka50/50%) on syytä joko lisätä kalsiumia ruokaan. Lisäksi raakaruoka ja naput kulkevat suolistossa eritavalla, vatsavaivat voivat olla yleisiä. Eli pennun sekaruokkimisen kanssa saa olla tarkkana, jottei tule kasvuhäiriöitä.


      • kasvuhäiriö

        Oma pentumme alkoi ontumaan etujalkojaan n. kolmen kk:n iässä, oli saanut PELKKÄÄ pennulle sopivaa kuivamuonaa.
        Syyksi selvisi HOD, eli luusto kasvoi nopeammin kuin osasikaan, jolloin ontuminen ja iltaisin itkeminen alkoi. Kasvun hillitseminen kolmen kk:n ajan auttoi asiaa, luusto on nyt kunnossa ja koira saa syödä taas. Annamme edelleen sitä kuivamuonaa, sehän ei ole syynä HOD:iin, vaan "liian ravintorikas" ruoka.


      • molossi

        Huomasin,että tämä oli sinun kirjoituksesi myös nyt ;)

        eli hieman kommentoin...

        Pennullasi on ollut melko varmaan kyse siitä,että se on saanut " vahvaa" kuivamuonaa.Siihen kun sitten sekoittaa lihaa ( varsinkaan jos ei vastaavasti " laimenna " teollista ruokaa),niin koira saa liian vahvaa ruokaa,joka saattaa aiheuttaa joillekin kasvukipuja ja kasvuhäiriöitäkin.
        Kalkki ja fosforin suhde on ilmeisesti mennyt pieleen ja vahvassa ruokinnassa sen haitat nimenomaan tulevat esiin.Proteiininmäärä on myös saattanut nousta liian korkeaksi tapauksessanne,josta sitten osaltaan tuo ontuminen.

        Toki on voinut olla niinkin,että kasvukivut vain on ollut hetkellisiä muutenkin ja sitten vain loppuneet muutenkin ( onneksi :O) )...


    • ...........

      koira on lihansyöjä! ehkä lihaan (ainakin raakaan) totuttelu vie aikaa, mutta terveet ja täysipainoiset koirat tarvitsevat lihaa ja luita, niin raakana kuin joskus kypsennettyinäkin.
      Ehkä tämän "ei lihaa"-suosittelijan omalla koiralla on sitten jotain allergiaa, vaikka en kyllä koskaan ole kuullutkaan koirasta, joka ei voi syödä yhtään lihaa. Pennulla ja aikuisellakin koiralla vie aikaa, ennen kuin vatsa tottuu raakaan lihaan, joten jos syötätte raakaa lihaa, voi koiralla olla aluksi vatsa hieman löysänä.

      • koiran omistaja

        ..nyt siitä että pentuna ei lihaa saisi antaa tottakai sitten vanhempana muttei pentuaikana


      • mää
        koiran omistaja kirjoitti:

        ..nyt siitä että pentuna ei lihaa saisi antaa tottakai sitten vanhempana muttei pentuaikana

        Miksi ei saisi antaa pentuaikana lihaa? Sekaruokinnassa kun on tarkkana, voi syöttää nappilaa ja lihaa (kts. aiempi teksti) ja raakaruokitut penikat syövät pääasiassa raakaa lihaa ja luita.


      • molossi
        koiran omistaja kirjoitti:

        ..nyt siitä että pentuna ei lihaa saisi antaa tottakai sitten vanhempana muttei pentuaikana

        Höpö höpö...

        Kyllä sitä lihaa ja mieluiten raakana voi antaa ihan vieroitusruuasta alkaen.Määrät vaan on tärkeät ja kokonaisuus mitä koira saa.Kasvavalle koiralle vielä tärkeämpää kuin aikuiselle.
        Jollei koira ole siihen kasvattajalla tottunut (tai ruokavaliota radikaalisti muutetaan),niin toki pitää muistaa,että totuttelu pikkuhiljaa.

        Kannattaa muistaa,että ei tuo teollinen ruoka ikuisuutta ole ollut... ;=)


      • tietoinen!
        molossi kirjoitti:

        Höpö höpö...

        Kyllä sitä lihaa ja mieluiten raakana voi antaa ihan vieroitusruuasta alkaen.Määrät vaan on tärkeät ja kokonaisuus mitä koira saa.Kasvavalle koiralle vielä tärkeämpää kuin aikuiselle.
        Jollei koira ole siihen kasvattajalla tottunut (tai ruokavaliota radikaalisti muutetaan),niin toki pitää muistaa,että totuttelu pikkuhiljaa.

        Kannattaa muistaa,että ei tuo teollinen ruoka ikuisuutta ole ollut... ;=)

        Mikä ihmeen mututieto kerroin vain asian jonka eläinlääkäri minulle sanoi kun tästä asiasta pennun kanssa kävimme eläinlääkärillä!
        Nämä asiat ovat niin koira kohtaisia että kannattaisi nyt olla olematta niin kauhean "minä aina oikeassa"


      • molossi
        tietoinen! kirjoitti:

        Mikä ihmeen mututieto kerroin vain asian jonka eläinlääkäri minulle sanoi kun tästä asiasta pennun kanssa kävimme eläinlääkärillä!
        Nämä asiat ovat niin koira kohtaisia että kannattaisi nyt olla olematta niin kauhean "minä aina oikeassa"

        Jos eläinläkäri on sinulle kertonut,ettei pennulle saa antaa lihaa,niin olisi mielenkiintoista tietää,mistä ruokintatavasta myös on kyse.
        Kotiruuassa liha on erittäin oleellinen osa.Kotiruokaa on annettu iät ajat ja jo silloin,kun eläinlääkäriäsi tuskin edes oli.
        Niinkuin sanoin,niin nappulat ei ole ikuisesti olleet olemassa.
        Jos nyt eläinlääkärisi tarkoitti,ettei kasvavalle koiralle,joka ruokitaan pääasiallisesti nappuloilla,saa antaa lihaa,niin se on sitten täysin eri juttu.Jotkut kun ovat sitä mieltä,että lihan ja ylipäätäänkin sekaruokinnan syöttäminen ( varsinkin jos pääasiassa syödään kuivamuonaa) ei ole hyväksi,koska siinä kalkki ja fosforisuhde voi mennä pieleen.Itse en tuohon ota kantaa...
        Mutta jos siis yleisesti ottaen eläinlääkärisi on sitä mieltä, että lihaa ei pidä koiralle antaa pennulle lainkaan ( kotiruuassakaan),niin eipä hän paljoa koiran ruokinnasta tiedä.
        No,toisaalta moni eläinlääkäri ei siihen kovasti ole perehtynytkään,varsinkaan "nuoret"."Lääkkiksessä" kun ruokinnan osuus on hyvin pieni,kuivamuonapainotteinen,eikä monellakaan ole kokemusta niistä ajoista,millä koirat ruokittiin ennen vanhaan,eikä haluakaan tietää niistä kokemuksista.Ne suurinpiirtein samat systeemit on erittäin toimivia nykypäivänäkin ja kotiruoka onkin taas monelle se ominainen ruokintatapa.

        Niin ja kuinka monella klinikalla on myös myynnissä kuivamuonasäkkejä.Tokihan ne silloin niiden puolesta puhuu,sehän nyt kuuluu jo bisnekseen ;)

        Omasta puolestani sanon,että lihaa on annettu iät ajat pennusta lähtien.Mutta niinkuin täällä on jo sanottu,ruokinta on kokonaisuus ja otettava se sinä huomioon.

        Ja kyllä tuo snun eka tekstissäsi sanomasi " pentuaikana ei lihaa saisi antaa" oli kyllä sen lajin heitto,että pahasti se pelkältä mutu-tiedolta kuulosti ;)
        Minusta ainakin olisi ihan hyvä kuulla aina perusteita ja taustaa,jos noin vahvoja väitteitä esittää ;)

        " minä aina oikessa".Tässä asiassa kumminkin olen...Yhtään normaalia tervettä pentua ei ole olemassa,jolle ei voi lihaa antaa.Mutta kuten sanoin,se on eri asia,jos se ei huomioida oikeaoppisesti kokonaisuutena ;)


      • tietoinen!
        molossi kirjoitti:

        Jos eläinläkäri on sinulle kertonut,ettei pennulle saa antaa lihaa,niin olisi mielenkiintoista tietää,mistä ruokintatavasta myös on kyse.
        Kotiruuassa liha on erittäin oleellinen osa.Kotiruokaa on annettu iät ajat ja jo silloin,kun eläinlääkäriäsi tuskin edes oli.
        Niinkuin sanoin,niin nappulat ei ole ikuisesti olleet olemassa.
        Jos nyt eläinlääkärisi tarkoitti,ettei kasvavalle koiralle,joka ruokitaan pääasiallisesti nappuloilla,saa antaa lihaa,niin se on sitten täysin eri juttu.Jotkut kun ovat sitä mieltä,että lihan ja ylipäätäänkin sekaruokinnan syöttäminen ( varsinkin jos pääasiassa syödään kuivamuonaa) ei ole hyväksi,koska siinä kalkki ja fosforisuhde voi mennä pieleen.Itse en tuohon ota kantaa...
        Mutta jos siis yleisesti ottaen eläinlääkärisi on sitä mieltä, että lihaa ei pidä koiralle antaa pennulle lainkaan ( kotiruuassakaan),niin eipä hän paljoa koiran ruokinnasta tiedä.
        No,toisaalta moni eläinlääkäri ei siihen kovasti ole perehtynytkään,varsinkaan "nuoret"."Lääkkiksessä" kun ruokinnan osuus on hyvin pieni,kuivamuonapainotteinen,eikä monellakaan ole kokemusta niistä ajoista,millä koirat ruokittiin ennen vanhaan,eikä haluakaan tietää niistä kokemuksista.Ne suurinpiirtein samat systeemit on erittäin toimivia nykypäivänäkin ja kotiruoka onkin taas monelle se ominainen ruokintatapa.

        Niin ja kuinka monella klinikalla on myös myynnissä kuivamuonasäkkejä.Tokihan ne silloin niiden puolesta puhuu,sehän nyt kuuluu jo bisnekseen ;)

        Omasta puolestani sanon,että lihaa on annettu iät ajat pennusta lähtien.Mutta niinkuin täällä on jo sanottu,ruokinta on kokonaisuus ja otettava se sinä huomioon.

        Ja kyllä tuo snun eka tekstissäsi sanomasi " pentuaikana ei lihaa saisi antaa" oli kyllä sen lajin heitto,että pahasti se pelkältä mutu-tiedolta kuulosti ;)
        Minusta ainakin olisi ihan hyvä kuulla aina perusteita ja taustaa,jos noin vahvoja väitteitä esittää ;)

        " minä aina oikessa".Tässä asiassa kumminkin olen...Yhtään normaalia tervettä pentua ei ole olemassa,jolle ei voi lihaa antaa.Mutta kuten sanoin,se on eri asia,jos se ei huomioida oikeaoppisesti kokonaisuutena ;)

        Kyllä nyt täytyy sanoa että jollain on selvästi tekemisen puutetta!

        Minulle on aivan sama mitä sinä olet pennuillesi syöttänyt ja syötät, mutta tämä oli minun kokemukseni juuri tästä pennusta ei mitään yleistystä.

        Ja nyt vielä kerran eläinlääkäri sanoi että lihaa kannattaa jonkin aikaa välttää koska oli ontumista.Kuivamuonassa juuri tämä pentu sai sopivassa määrin eri ainesosia ja vitamiineja jotta luusto kehittyisi normaalisti, koska kasvu tapahtui niin nopeasti.
        En ole tarkoittanut etteikö koiralle saisi lihaa antaa
        Ennen oli mitä oli mutta nykyään näin!
        Tuskin sinäkään taljassa kuljet!


      • molossi
        tietoinen! kirjoitti:

        Kyllä nyt täytyy sanoa että jollain on selvästi tekemisen puutetta!

        Minulle on aivan sama mitä sinä olet pennuillesi syöttänyt ja syötät, mutta tämä oli minun kokemukseni juuri tästä pennusta ei mitään yleistystä.

        Ja nyt vielä kerran eläinlääkäri sanoi että lihaa kannattaa jonkin aikaa välttää koska oli ontumista.Kuivamuonassa juuri tämä pentu sai sopivassa määrin eri ainesosia ja vitamiineja jotta luusto kehittyisi normaalisti, koska kasvu tapahtui niin nopeasti.
        En ole tarkoittanut etteikö koiralle saisi lihaa antaa
        Ennen oli mitä oli mutta nykyään näin!
        Tuskin sinäkään taljassa kuljet!

        Kukahan tässä nyt mahtoi yleistää,jos otsikkona on " ei lihaa"...

        Ja jos nyt itse maltat lukea kirjoitukseni uudelleen niin juurihan kirjoitin,että teidän tapauksessanne ruoka todennäköisesti saattoi olla liian vahvaa ( tai kalkki/fosforisuhteet pielessä,tai protskuja liikaa lihasta johtuen) ...

        Etkä muuten kovinkaan selvästi painottanut itse ainakaan omissa kirjoituksissasi,että puhuit vaan omasta pennustasi ja tietystä ruokintamuodosta,vaan kyllä tuo tekstisi aika yleistykseltä vaikutti tietyissä kohdin hyvinkin.

        No pääasia,että koirasi on kunnossa ja toivottavasti pysyy :o).

        Enkä kulje taljassa,kun en kannata turkiksia.
        Mutta jos ruokintamuodosta puhut,niin sinun koirasihan se on ontunut, ei minun tähän mennessä vielä yksikään...;O)

        Joten tämä tästä tällä kertaa :=)


    • tuli

      mieleen vielä semmoinen asia, että omat koirani(suuria rotuja)ovat nelikuiseksi syöneet neljä kertaa päivässä, puolivuotiaaksi kolme kertaa päivässä ja aikuisenakin vielä kaksi kertaa päivässä. Aina vain veteen turvotettuja papuja piimällä höystettynä. Hyvin harvoin herkkuja tms.
      Terveinä ovat kasvaneet.

      • Papusen.vaikutus

        Pierevätkö ne paljonkin?


      • dogfoodglyphosate

    • ihmettelene

      kuinkahan moni miettii omassa ruokailussaan calsium fosfori suhdetta taikka lapsensa ruokailussa ?

      • utyityity

        "Kalsium-fosfori -suhde."

        Kävitkö äikäntunneilla


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      67
      1676
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1391
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1222
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1194
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1086
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      849
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      825
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      186
      743
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      92
      717
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe