Itse näin.

Juulia

Ollessani potilaana eräässä Helsingin sairaalassa kirurgisella osastolla näin seuraavan horror.tapahtuman:
Kuuden naispotilaan huoneessa vastapäätäni oli dementoitunut mummeli,jolla oli käsi paketissa ja aina hoitajille valitteli kipujaan ja itki.
Hän valitti epäselvästi"miul on käsi poikki,pää poikki jalat aivan poikki,aijaijai" huutoa tuli jatkuvasti,kun valitteli jalkojaankin istumaan nostettaessa,kukaan ei uskonut,olivat lääkärit jo "viisaasti"tutkineet!
Hän oli tullut johonkin pienempään leikkaukseen sairaalaan,mutta pudonnut sängystä jonka jälkeen käden murtuma todettiin.
Jalkojen valittelu ei loppunut,vihdoin 5 päivän jälkeen jalatkin kuvattiin(en tiedä varmasti kuvattiinko jalkoja ensin ollenkaan,todennäköisesti kyllä).
Uuden tutkimuksen jälkeen molemmat jalat kipsattiin,eli molemmat reisiluut olivat murtuneina noin 5 päivää ilman hoitoa,sairaalassa!
Itse tiedän miten musertava tuska murtumasta seuraa,siksi en pysty edes ajattelemaan miten epäinhimillistä toi on ollut.
Teille joilla ei ole omaa kokemusta kerron että tuska on samaa luokkaa kuin jalkaa sahattaisiin irti.
Tämä on ikävä kyllä totta,ja korostan että vanhuksen kipuvalituksia kannattaa kuunnella.
Lääkärit tekevät hitosti vääriä diagnooseja,eikä röntgenkuviin ole aina luottamista,minullakin oli jalka selvästi murtunut,mutta vasta seuraava lääkäri sen kuvasta näki,kuten minäkin.
On nimittäin kokemusta siinä asiassa,ikävä kyllä.

8

1202

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mukaan

      ... kovasti levottomalle ja valittavalle dementiapotilaalle aloitetaan vahva ja monipuolinen lääkitys eri tavoin vaikuttavilla kipu- ja psyykelääkkeillä, koska syytä on vaikea saada selville ja dementoitunut saattaa kovasti häiriintyä niistä tutkimuksista. Tämä tieto on kuultu geriatrin suusta tämän kevään aikana, joten ei ole edes kovin vanha käytäntö.
      Kysyn vaan, että eikö vahvasta lääkityksestä ole enemmän haittaa kuin vaikkapa verenpaineen mittauksesta?

      • Juulia

        En oikein ymmärrä miten tuo liittyy tuohon tapaukseen?


      • häiriötä
        Juulia kirjoitti:

        En oikein ymmärrä miten tuo liittyy tuohon tapaukseen?

        Ehkä henkilökunta ajatteli, että se potilas sekoilee muuten vaan. Tutkimuksista voi olla haittaa dementikolle, joka sekoaa niistä entistä pahemmin. Jospa ajateltiin,että kyllä se siitä kohta rauhoittuu.
        Ainakin tällä perusteella laitoshoidossa olevaa potilasta lääkittiin, mutta tutkimusten laita on niin ja näin.


    • --------

      Sairaaloitten hoitohenkilökunnita ei löydy myötätuntoa dementoituneelle huutavalle vanhuspotilaalle.

      Olen sen huomannut mitä sairaaloissa olen ollut ja ymmärrän hyvin heidän suhtautumisensa kun dementia potilaat jatkuvasti sekapäisenä huutavat,jankuttavat aina usein jatkuvasti vaan sitä samaa aijaa,auttakaa,aijaa,auttakaa jne tuntitolkulla ja yötä päivää kyllä siinä kyynistyy aikaa myöten empaattisinkin ihminen. Tosiasiassa dementia potilas lioittelee ja häiritsee samalla muita sen vuoksi niistä ei osastoilla oikein pidetä ja eutanasiaa ei vielä saa suorittaa jahka tulevaisuudessa ei ole dementikko ongelmia kun tulee eutanasia säädös voimaan niin löytyy kyllä sitten jo hoitopaikkoja kun syvästi dementoituneet hoidetaan pois päiviltä ajoissa kuormittamasta yleisen tervydenhoidon varoja.

      Onhan nykyäänkin jo eutanasia käytössä että jos syvästi dementoitunut saa tulehduksen ei sitä hoideta parantavasti vaan annetaan kipulääkettä ei antibiottia ja useinkin syvästi dementoituneen hoitolapussa on piirretty kukan kuva joka tiedottaa hoitohenkilökunnalle ettei elvyttäviä toimenpiteitä.

      • Juulia

        Kyllähän sen ymmärtää että ne rasittaa!
        Dementoitunut on yleensä tosi rasittava hoidettava,tai edes kuunneltava.
        Hoitajien kypsymisen ymmärtää kyllä,itsekään en tahdo joutua suurempiin tekemisiin demisten kanssa.
        Ollessani puoli vuotta työharjoittelussa heitä ohjaamassa,sain niin tarpeekseni niistä loukkauksista,haukkumisista,jankutuksista ja valituksista mitä dementoitunut usein syytää.
        Itsellenikin haluaisin eutanasian ennenkuin sellaiseksi joudun.
        Eihän tiedottomana vuodeosastolla makaaminen ole mitään elämää,eutanasiaa siellä tarvitsisivat monet.


      • omainen

        Käytännössä eutanasia hoituu nykykäytännön mukaan niin, että sekavalle potilaalle annetaan niin rankka lääkitys hänen rauhoittamiseksi, että lakkaa kävelemästä ja syömästä. Siinähän sitten melko pian, jo muutamassa kuukaudessa kuihtuu niin, että omaisilta kysytään, että eihän tarvitse enää pakkoruokkia.


    • lääkettä

      Minun vanha isäni kaatui ja meni lääkäriin. Ylimeilinen ja koppava lääkäri ei vanhaa miestä tutkinut oli vain sanonut että "sitä tuossa iässä tulee noita kolotuksia" ja lääkkeeksi kehotti syömään porkkanan päivässä. Kipu sitten lisääntyi ja minä läksin isäni mukaan uudelleen lääkärin päivystykseen ja niinhän siellä oli reisiluu murtunut. Leikkasivat ja hopealevyn laittoivat ja niin isäni eli vielä 10 vuotta.

      Kyllä säälittää tuo vanhuksien makuuttaminen ja "heitteillejättö" ja lääkkeiden ylenmääräinen määräily. Kuntoutusta ei terveyskeskuksissa ole kuin harvoille. Tuo "Käypähoito"-ohje valittavan vanhuksen hiljentämiseksi on kyseenalaistettava. Vanhuksen valituksella on aina järkevä syy, jos ei muu niin: "ette makuuttaisi minua päivästä toiseen tässä sängyssä, haluaisin olla välillä kotona ja jutella omalla tavallani toisten kanssa".

    • Henry_Toivoinen

      Apua voisi hakea mielenkiintoisesta palvelusta. Tutustu www.muistin.fi , meitä auttoi radikaalisti

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe