Hajuaistin menetys kaatumisen seurauksena

Rölli

Reilu kuukausi sitten kaaduin ja löin takaraivoni.Takaraivolle,oikealle puolelle tuli ruhje ja pienehkö haava joka parani ilman tikkejä.Pahin seuraus kuitenkin oli TOTAALINEN HAJUAISTIN MENETYS,jonka huomasin heti kaatumista seuraavana aamuna.

Hakeuduin lääkäriin ja pääni on sittemmin kuvattu röntgenillä ja magneettikuvauksessa.Näissä ei näkynyt mitään "erikoista",onneksi.Lääkärit sanoivat että mitä luultavimmin aivojen sisällä kulkeva hajurata/hajuhermo on katkennut.Se voi joissain tapauksissa ajan kuluessa uusiutua,mutta ennuste on kuulemma varsin heikko.
Olen todella onneton ja aika ahdistunut tämän aistivammani kanssa.Tuntuu toivottamalta,ja epätietoisuus ja kohtalotovereiden puute vaivaa.Löytyisikö täältä saman kokeneita ihmisiä,tietoa tästä hajuaistin menetyksestä ja ehkä rohkaisua minulle ?

46

19951

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hius halkeama.

      sinulla kävi sinäänsä hyvin, ustäväni kaatu täs pari viikkoa sit ja löi päänsä, eikä päällepäin näkyny mitään.. oli kuollu aamulla sänkyynsä.

      • aistit

        kaaduin liukkaalla, kaksi kallonmurtumaa, aivoverenvuoto - ambulanssilla teholle. Liki vuoden sisällä ei haju- eikä makuaisti ole palautunut.


    • hajuton

      itse huomasin keväällä etten haista mitään. minä myös kaaduin talvella ja löin takaraivoni pahasti. en kuulemma kuulu neurologille eikä kukaan tiedä mitä tehdä. hajuvesiä, pesuaineita ym on turha haistella. masentavinta oli kun ei haistanut kevään tuloa.

      • itselläkin

        ainakin 13 vuotta en ole haistanut enköä maistanut mitn. ihan sama mitä syö nykyään yritän erotella ruokaineet toiasistaan raekoon perusteella. kaadoin kerran dieseliä pojan mopoonkin kun luulin pensaksi


    • ja aikuinen poikani myös

      Niin, olen elänyt 44v. ilman hajuaistia. Jos on jotain tosi ärhäkkää,niin sen kyllä aistii, mutta ei se ole hajuaisti. Aikuisella pojallani on sama tilanne. On vain arvailuja, mistä voisi johtua, mutta kun on näin äidillä ja pojalla, niin samoja tekijöitä ei meillä kuitenkaan ole, jotka olisi molemmilla vaikuttaneet asiaan. Hänellä ollut myös koko ikänsä.

    • mimi32

      veljeni joutui kesällä pahaan onnettomuuteen kun auto ajoi jalkakäytävällä päälle. Kallo murtui otsasta ja kallon sivuilta useasta kohtaa ja tuli aivoverenvuoto sekä oikeaan että vasempaa otsalohkoon. Yksi pysyvä vamma on ainakin se, että hajuaisti meni. Erona sinuun se, että vammat siis pään etuosassa. Hajuaivokuorihan on otsalohkon alaosassa.

      • Jo 4 kuukautta...

        Nyt on siis yli 4 kuukautta kulunut,eikä hajuaisti ole palautunut yhtään.Toisin kuin ensiksi luulin,multa ei vielä olekaan otettu magneettikuvaa,vaan tavallinen röntgen otettiin ensihätään ja sitten ct-kuva.En oikeen tiennyt mikä mikin kuvaustyyppi on...Nyt siis kumminkin olen pääsemässä magneettikuvaukseen Hyksiin,lokakuussa.Eli siinä ehkä selviää lisää.Mutta parantaa/operoidahan tätä ei mitenkään voi.Tuskin tämä tästä miksikään paranee,toiveeni hajuaistin palautumisesta ovat aikalailla hiipumassa.Vaikka vuosi on kuulemma sellainen aika että joko/tai jotain tapahtuu...
        Veljellesi toivottelen jaksamisia,hänelle kävi pahemmin,kun tuli murtumiakin.t: Rölli


    • Sohvi-74

      Minulle kävi samanlailla, kaaduin ja löin takaraivoni. Ja samalla meni hajuaisti. Olotila on aika outo, kun ei mitään haista. Luin täältä netistä että joillekkin oli hajuaisti palautunut luontaistuote lääkkeellä, ja aion itse myös kokeilla kyseistä lääkettä. Bio carnosin forte 400mg .

      • hajuaistin täysin menettänyt

        Hei!

        Olisi kiva kuulla onko joku oikeasti saanut Tohtori Tolosen Bio-Carnosin 400 mg Forten avulla hajuaistin takaisin? Itse suhtaudun hieman epäilevästi kyseiseen tuotteeseen. Olen nyt syönyt päivittäin kyseistä tuotetta 2x400mg n. 6 kk ilman minkäänlaista hajuaistin palautumista. Lisäksi olen syönyt 2x päivässä Tohtori Tolosen E-Epaa. Ilmeisesti jatkossakin saan pärjätä ilman hajuaistia... Toki olen lukenut esim. Helka Heikkilän lehtiartikkelin asiasta, jossa hän lehtihaastattelussa mainitsi, että kyseisen tuotteen avulla sai hajuaistinsa takaisin. Hän söi kirjoituksen mukaan tuotetta n. 3kk.


    • tottunut

      Minun hajuaistini ei kadonnut kkatumalla. Menetin sen n. 15 vuotta sitten, kun allerginen nuhani paheni. Joskus, ehkä kerran vuodessa saan hajuaistini takaisin pieneksi hetkeksi. Hetki voi kestää 15 sek. Silloin onkin kiire haistella kaikenlaista. Minun ongelmani on siis paksu limakerros nenäkuorikoissa, joka peittää hajusolut. Haju ei siis saavuta soluja enkä haistakaan mitään. Joskus limakerros ohenee antibioottikuurin tai kortisonikuurin vaikutuksesta. Mutta pääasiassa olen hajuaistiton.

      On ollut pakko vain tottua siihen, ettei haista eikä oikein maistakaan. Aluksi ajattelin, että kyllä se palautuu kuin oikein toivoo ja uskoo, mutta katinkontit. Parempi on ollut suunnata energiansa vaihtoehtoihin, miten muulla tavoin elämästä voi nauttia. Esim. visuaaliset jutut, värit ovat tärkeitä. Kun ruusua ei haista, sitä voi katsella ja tunnustella ja ihastella sen väriä. Ruuissa maistaa vain ne 4-5 päämakua, muuhan perustuu hajuaistiin. Siihenkin on vain totuttava ja hyväksyttävä se. Pystyn kyllä sanomaan, onko ruoka maittavaa vai ei. Muuta on vaikea sanoa.

      Tähän tilanteeseen on ollut pitkä tie. Välillä on ottanut niin pattiin, kun ei haista, mutta minkäs teet. Elämästä kuitenkin voi nauttia niin monin tavoin. Hajuaisti on kuitenkin ensimmäinen aisti, josta luopuisin, jos jostakin pitäisi luopua. Tsemppiä tulevalle.

    • Nainen 23v

      Kaaduin takaraivolleni ja sain hiusmurtuman vuosi sitten maaliskuussa. Hajuaisti lähti ja nyt sain ajan neurologille. Mitä tutkimuksia minun kannattaisi pyytää? Jotta syy selviäisi..

    • sama vika

      Joo. vaimo kaatui terveyskeskuksen portaissa, löi päänsä kiviseinään, käsi poikki, se parani, mutta 4-5 kk:n kuluttua flunssan yhteydessä hävisi haju ja maku. Johtuiko flunssasta vai kaatumisesta, jää arvailunvaraan. Magneettikuvaukset ei paljastaneet mitään erikoista. Onneksi muut toiminnot on ok. Aloitan laihiksen hänen kanssaan, koska ruoka ei maistu milleen, hänelle on sama, vaikka kerppuja (on lammasten ruokaa) pureksittais..pientä onnea onnettomuudessa..

      • palautuuko ennalleen 49

        Onko sinulle käynyt niin, että flunssan yhteydessä haju- ja makuaisti hävisivät, eivätkä ne ole palanneeet ennalleen? Kävitkö lääkärissä samassa yhteydessä ja jos kävit, niin määräsikö lääkäri jotakin antibioottia ja minkähän nimistä se oli?


    • Juippi!!

      Muutama kuukausi takaperin kaaduin pyörällä erittäin pahasti lyöden pääni lyhtypylvääseen todella kovaa ja kaatumisen seuraksena sain kalloonikin murtuman. Näin ollen olen sen jälkeen huomanut, että se hajuaisti on mennyt sen siljän tien. Tästä johtuen olen pohtinut, että onko tämänlainen tapaturma pysyvä haitta, jolloin voisin hakea vakuutusyhtiöltä korvauksia vai käsitelläänkö hajuaisitin menetystä millään lailla?? Minkälaisia kertomuksia asiasta muilla kohtalotovereilla??

      T:Jupe

      • Riitta7

        Kaaduin itse tasan kuukausi sitten lyöden takaraivoni. Kolmen päivän kuluttua kaatumisesta päästä otettiin ct-kuva, jossa oli pään sisäinen mustelma ohimolla, ei murtumia. Huomasin pääkipujen hellitettyä että hajuaisti on poissa. Tänään kävin uusinta kuvauksessa ja mustelma oli parantunut. Hajuaisti on edelleen poissa. Neurokirurgi sanoi että hajuaistin menetys voi olla usein pysyvä vamma. Kovan tärähdyksen seurauksena hermosoluihin voi tulla aksonivamma eli hermosolu 'katkeaa' eikä enää palaudu. Itse haistan ehkä hiukan tosi voimakkaita hajuja joten hän sanoin että ehkä hermosolu ei ole kokonaan poikki vaan vaurioitunut ja uuden hermon kasvaminen kestää noin 6kk.

        Enpä osaa sanoa tuohon vakuutusasiaan mitään.. Itselläni ei ole vakuutusta mikä hieman harmittaa koska jossei hajuaisti parane tietyt työpaikat ovat poisluettuja minulta, vasta valmistuneelta..


      • mustarastas
        Riitta7 kirjoitti:

        Kaaduin itse tasan kuukausi sitten lyöden takaraivoni. Kolmen päivän kuluttua kaatumisesta päästä otettiin ct-kuva, jossa oli pään sisäinen mustelma ohimolla, ei murtumia. Huomasin pääkipujen hellitettyä että hajuaisti on poissa. Tänään kävin uusinta kuvauksessa ja mustelma oli parantunut. Hajuaisti on edelleen poissa. Neurokirurgi sanoi että hajuaistin menetys voi olla usein pysyvä vamma. Kovan tärähdyksen seurauksena hermosoluihin voi tulla aksonivamma eli hermosolu 'katkeaa' eikä enää palaudu. Itse haistan ehkä hiukan tosi voimakkaita hajuja joten hän sanoin että ehkä hermosolu ei ole kokonaan poikki vaan vaurioitunut ja uuden hermon kasvaminen kestää noin 6kk.

        Enpä osaa sanoa tuohon vakuutusasiaan mitään.. Itselläni ei ole vakuutusta mikä hieman harmittaa koska jossei hajuaisti parane tietyt työpaikat ovat poisluettuja minulta, vasta valmistuneelta..

        Muuan keittiömestari, gourmet-kokki, menetti pahoinpitelyn seurauksena hajuaistinsa. Uutisoitiin lehdissä muutama vuosi sitten. Joku idiootti vastaantulija löi summanmutikassa päin nenää. Tuomittiin merkittäviin korvauksiin, koska kokki ei enää gourmetia kyennyt tekemään.

        Jos kaatuu työmatkalla, vakuutetulla matkalla jne. voi anoa korvausta aistinmenetyksestä mutta ennakkotapauksia ei ole tiedossani. Kannattaa yrittää.


    • smp

      Samoin kävi myös täällä. Noin puolitoista kuukautta sitten kaaduin ja löin takaraivoni asfalttiin. Seurauksena hiusmurtuma kallon etuosassa ja verta tihkuttavia hiusverisuonia otsalohkossa sekä hajuaistin menetys, jonka huomasin heti seuraavana päivänä. Aluksi en haistanut YHTÄÄN MITÄÄN..tai ehkä jonkinlaisen häivähdyksen jostain tosi voimakkaasta hajusta, kuten balsamiviinietikasta, jos oikein kovasti nuuskutti. Noin kolme viikkoa sitten tilanne kuitenkin muuttui, kun huomasin, että nenääni oli ilmestynyt sellainen paha haju, jota voisi kuvailla ehkä "palaneen ja eltaantuneen rasvan aromiksi". Ja nyt tämä haju haisee mun nenässä siis aivan koko ajan, varsinkin silloin, kun jokin voimakas tuoksu on läsnä (esim. tehdessäni ruokaa). Eihän tätä oikein parannukseksikaan voi sanoa, mutta nyt ainakin tiedän, jos jokin haisee oikein voimakkaasti - oli se sitten hyvä tai huono haju. Haluaisin toivoa, että tämä olisi askel kohti hajuaistin palautumista ja jouluaattona voisin taas tuoksutella glögiä ja pipareita, mutta yritän olla elättämättä ihan mitään epärealistisia toivoja - myös mua hoitanut neurokirurgi sanoi, että palautuminen on hyvin epätodennäköistä. Mutta sitä olen kyllä hiljaa mielessäni toivonut, että jos tämä kuoleman haju mun nenässä ei tarkoita hajuaistin palautumista, niin saisi se häipyä sitten kokonaan...tekee meinaan pahan olon ja kiristää hermoja..

      Mutta se on ihan totta, että jos jonkinlainen elinikäinen vamma täytyy saada, niin tämä on ehdottomasti sieltä pienimmästä päästä. Jos olisin menettänyt näköni, kuuloni tai tuntoni, niin normaalin elämän eläminen olisi loppunut siihen paikkaan. Makuaististakin on vielä jonkin verran iloa - ainakin suklaata tulee mussutettua ihan samaan tahtiin kuin ennenkin:).

      Tsemppiä kaikille saman kokeneille!

      • mm72

        Aivan saman olen kokenut minäkin. Kaaduin syksyllä ja hajuaisti menialuksi kokonaan. Nyt kaikki haisee samalle pahalle. Varsinkin ruokaa tehdessä paha eltaantunut haju vie kyllä ruokahalunkin. Olen huomannut muutoksen myös makuaistissa. Se harmittaa todella paljon. Toivon, että tilanne korjautuisi vielä. Olen myös sitä mieltä, että mielummin ilman hajuaistia kuin, että kaikki haisee pahalle!


      • minäkinn

        kaatumisen oire täälläkin.. en 5v ole haistanyt yhtään mitää. ei se oikeastaan haittaa tuo puute kun sillon jos esim joku ruoka pilaantunut. pitää lapsilla tai ukolla haisteluttaa,, niin ja jos jotain hajustetta ostaan nii ei voi haistaa onko hyvää tai ei


      • pete62

        Moi,
        Luin täs näitä kohtalotovereiden viestejä.. Kaikki menettäneet maku ja/tai hajuaistin lyömällä kallonsa. Mulle sattu kaatuminen kuukausi sitten kun löin takaraivoni ja parinpäivän päästä sairaalassa kovan päänsäryn ohessa tajusin että oli tapahtunut jotain.. hajuaisti oli mennyt melkein kokonaan (jotain tosi vahvaa haistoi) sekä makuaistista ainakin puolet. Just ja just voi maistaa ettei ihan mädännyttä syö:( Sitten pari viikkoa sitten huomasin että nenässä haisee koko ajan "palaneen käry". Nyt se on haissu sama haju yöt ja päivät pari viikkoa ja tosiaan parempi olisikin jo häviäis kaikki hajut ku ei tota jatkuvasti hauais samaa haistella. Olis kiva jos kerttoisitte että onko palautumista kellään tapahtunut joilta jompikumpi tai kumpikin näistä aisteista kärsinyt.
        Olis myös kiva saada yhteys johonkin kohtalotoveriin että vois jutella niistä ja näistä.
        Tsemppiä kuitenkin. Jos tosiaan olisi pakosta pitänyt valita niin haju/ ja tai makuaistista olis ekana luopunut. Vaikka kyllähän se ottaa pattiin v...sti että näin kävi!


    • Koitetaan jaksaa!!!

      Puoli vuotta sitten sain kovan tällin päähän. Sen jälkeen en ole mitään haistanut. Ja hoitokeinoja tähän ei ole. Kyllä se on harmittanut, sillä en ennen tätä miettinyt, että sen voisi edes menettää. Onneksi on vielä makuaisti mikä pelaa. Kyllä kohtalotovereita löytyy!!!Kannataa tuossa tilanteessa ajatella sitä, mitä pahempaa olisi voinut sattua. Ja ei se mahdotonta ole, että se palautuisi:) Kyllä tämäm asian kanssa oppii elämään. Ja jos miettii, minkä aistin antaisi pois...Niin kyllä se hajuaisti sieltä lähtisi ensimmäisenä. Koitetaan jaksaa eteenpäin!!!

      • palasi

        Veljeni sai hajuaistinsa takaisin 15 vuoden kuluttua, että joidenkin kohdalla voi tämmöinen ihmekin vielä tapahtua. Menetti sen nenän polyyppileikkauksessa aikanaan.Jotakin uusiutumista siis ilmeisesti voi joskus tapahtua pitkien aikojen kuluttua.


      • Nuuhkija

        Itse sain melko vakavan aivovamman kovasta iskusta takaraivon alueelle. Putosin n.6 metrin korkeudesta selälleni asfalttipinnalle. Olin pitkään kuntoutuslaitoksessa ja noin kahden kuukauden jälkeen onnettomuudesta minulta lähti haju- ja makuaisti. En reagoinut mitenkään, koska kuvittelin olevani vain tulossa kipeäksi. Makuaisti palautui itsestään parin viikon kuluttua sen lähdettyä. Hajuaisti jäi olemattomaksi.
        Kuitenkin "haistan", esim. hajuvettä nuuhkiessani lievästi alkoholin hajua nenässäni. Myös esim. nuuskaa nuuhkiessani nenään tulee tunne, että haistaisin soodan lievän sivuhajun. Vanhasta leivästä on kuitenkin mahdotonta haistaa leivän vanhuus hajun mietouden takia. Myös iltaisin minusta tuntuu välillä että haistaisin jonkinlaista palaneen käryä, mutta nämä hajut eivät ole todellisia, sillä muut eivät haista niitä ja itselleni nämä "hajut" tulevat missä vain.
        Mitä mieltä olette, että voisiko näillä perusteilla hajuaistini pystyä elvyttämään jotenkin? Onko kenelläkään kokemuksia tälläisistä "sivuhajuista" esim. hajuvedestä alkoholin haju? Tai onko kokemuksia näistä "haamuhajuista" joita kuvittelen haistavani (minun tapauksessani palaneen käry)?
        Anteeksi jos viesti on liian pitkä ja vaikeasti ymmärrettävä, mutta minua on todella ruvennut häiritsemään tämä hajuaistittomuus. Voimia kaikille, jotka ovat samassa tilanteessa, kuin minä ja heille, joilla tilanne on vielä pahempi!!!


    • tuoksu

      itse menetin haju ja makuaistin flunssan seurauksena. kestänyt jo puolivuotta

    • lymfa

      jossa hajuaisti saatiin takaisin lymfaterapian avulla. Siis henkilö sai kasvolymfaa ja hajuaisti palautui vähitellen. Voitte yrittää kysellä lymfaterapeuteilta tai sitten vain kokeilla hoitoa. Kasvolymfa ihanaa rentoutusta ihan noin muutenkin!

      • Keljuttaa

        Kuten Tuoksu kirjoitti minulle kävi samoin. Olin maaliskuussa flunssassa ja menetin sekä haju-että makuaistin. Käytin nenäsumutetta nenän tukkoisuuteen ja en tiedä voisiko se olla syynä?
        Kuulin nimittäin yhdeltä kohtalotoverilta hänelle käyneen niin. Hänen aistimukset olivat poissa puoli vuotta ja palasivat. Toinen kohtalotoveri kertoi menettäneen haju ja makuaisti hampaiden laiton yhteydessä.Hänellä mennyt vuosi odotellessa.
        Itselläni on yhdestä hampaasta osittain irronnut paikka ja käyn sen nyt korjauttamassa jos vaikka silläkin olisi merkitystä. On tämä niin harmillista kun ei voi nauttia esim eri ruokalajeista.
        Taidanpas tuota Lymfaterapiaakin kokeilla, mutta noihin terveyskaupan rohtoihin en sorru.
        niin voisin sanoa myös sen, että minulle syötettiin 2 antibioottikuuria tuon flunssan jälkeen kun epäiltiin poskiontelotulehdusta mutta ei niistäkään ollut apua.


      • Prinsessa Ruusunen
        Keljuttaa kirjoitti:

        Kuten Tuoksu kirjoitti minulle kävi samoin. Olin maaliskuussa flunssassa ja menetin sekä haju-että makuaistin. Käytin nenäsumutetta nenän tukkoisuuteen ja en tiedä voisiko se olla syynä?
        Kuulin nimittäin yhdeltä kohtalotoverilta hänelle käyneen niin. Hänen aistimukset olivat poissa puoli vuotta ja palasivat. Toinen kohtalotoveri kertoi menettäneen haju ja makuaisti hampaiden laiton yhteydessä.Hänellä mennyt vuosi odotellessa.
        Itselläni on yhdestä hampaasta osittain irronnut paikka ja käyn sen nyt korjauttamassa jos vaikka silläkin olisi merkitystä. On tämä niin harmillista kun ei voi nauttia esim eri ruokalajeista.
        Taidanpas tuota Lymfaterapiaakin kokeilla, mutta noihin terveyskaupan rohtoihin en sorru.
        niin voisin sanoa myös sen, että minulle syötettiin 2 antibioottikuuria tuon flunssan jälkeen kun epäiltiin poskiontelotulehdusta mutta ei niistäkään ollut apua.

        Sairastuin kovaan flunssaan keväällä 2008. Ensiavuksi kävin ostamassa apteekista nenäsumutetta. En ollut vastaavaa koskaan käyttänyt. Heti ainetta sieraimiini sumutettuani tunsin todella kovaa kipua otsassa asti. Haju- ja makuaisti hävisivätkin sitten tämän "hoidon" ja flunssan jälkeen. Nyt on yli puolitoista vuotta kulunut, ja edelleen odotan ja toivon, että pystyisin jälleen haistamaan ja maistamaan muutakin kuin näitä perusjuttuja: suolainen, makea, hapan. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, etten sen koommin ole flunssaan sairastunut.


      • ss
        Prinsessa Ruusunen kirjoitti:

        Sairastuin kovaan flunssaan keväällä 2008. Ensiavuksi kävin ostamassa apteekista nenäsumutetta. En ollut vastaavaa koskaan käyttänyt. Heti ainetta sieraimiini sumutettuani tunsin todella kovaa kipua otsassa asti. Haju- ja makuaisti hävisivätkin sitten tämän "hoidon" ja flunssan jälkeen. Nyt on yli puolitoista vuotta kulunut, ja edelleen odotan ja toivon, että pystyisin jälleen haistamaan ja maistamaan muutakin kuin näitä perusjuttuja: suolainen, makea, hapan. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, etten sen koommin ole flunssaan sairastunut.

        Minulla on ollut maku ja hajuaisti kokonaan kadoksissa nyt viikon. En tiedä johtuuko pitkittyneestä flunssasta vai takaraivolleen kaatumisesta johtuneesta aivotärähdyksestä, kaaduin nimittäin flunssassa! En nyt tiedä mitä pitäisi alkaa tutkimaan.. mutta näitä juttuja luettuani ajattelen että ei varmaan mitään koska näköjään tää on aika yleistä ja harvalla ne enää palautuu! Vähän elämä vaikeutunut mutta olen iloinen että kuulo ja näkö on tallella!! =)


    • hajuton

      Ihan sattumalta löysin tän keskustelun ja hyvä löytö oliki! Mulla murtu reilu pari vuotta sitten kallonpohja ja hajuaisti lähti. Tapaturman jälkeen nenään tuli ajasta ja paikasta riippumatta aika ajoin voimakas outo paha haju. Tiesin että haju ei ollut tästä maailmasta ja tuntu niin voimakkaalle nenässä että pahaa teki. Alussa en myöskään maistanut mitään mutta nyt kun yli kaksi vuotta ollut ilman hajuaistia niin uskoisin että makuaisti huomaamatta harjaantunut. Tiedän kyllä etten varmaan maista puoliakaan ruoan oikeasta mausta mutta en silti menettänyt syömisen iloa.
      Toi palaneen käry kuulostaa myös niin tutulta! Nykyään tulee harvemmin mutta esim vielä vuosi sitten etenkin illalla ja nukkumaan mennessä nenään tuli sellanen käry että oli jopa vaikea hengittää, ihan niinkuin joku olisi tyyliin pitänyt tupakkaa suoraan nenän alla. Aluksi mietin että joku naapureista polttaa ja ilmastoinnin kautta kaikki käry tulee asuntooni kunnes päättelin ettei kyse voinut olla siitä.
      Omasta kokemuksesta voisin sanoa että kyllä ilman hajuaistiakin oppii elämään ja pärjäämään. Tietysti joskus osaa ottaa niin paljon päähän kun ei haista asioita mitkä muistaa hyviksi.. kevät, kukkiva tuomi, puhdas pyykki, hyvä partavesi, ihmisen ominaistuoksu, ruoan haju.. Ja haluaisin myös itse tietää miltä haisen/tuoksun. Nykyään pesee esim vaatteita turhan usein mutta haluaa tietenkin olla mielummin ylihygieeninen kuin mennä riskillä ihmisten ilmoille. Mut näillä mennään mitä on. Ja hajuaisti tosiaan se vähäpätöisin ihmisen aisteista.

      • ...

        Minulle on käynyt myös ihan samoin kuin näiden muiden kirjoituksissa, huomasin ainakin, että en ole sitten ainut. Sairastin sekä flunssan ja nyt tarkemmin ajateltuna myös täräytin pääni vahingossa seinää vasten aika voimakkaasti flunssaisena ja tokkuraisena. Joten enpä tiedä kummasta se hajuaistin menetys johtuu. Minulta myös lähti makuaisti eli molemmat siis. Minun tapauksessa voi olla kyllä kysymys siitä, että olen jollekin voimakkaasti allerginen, vaatepöly tai jonkinlainen home vaikkapa työpaikalla..

        Minulla on myös juuri tuo sama palaneen, ihan kuin jonkin verran pilaantuneen haju suussa ja aistin sen myös haistamalla. Muutamalla kerralla hajuveden olen lievästi haistanut, mutta mitään hajuvesiä en muuten haista, enkä muitakaan tuoksuja. Kahvi ja tavallinen perusruoka ruoasta riippumatta maistuu suussa ihan samalta, palaneelta ja aavistuksen pilaantuneelta ja rasvaiselta.

        Onko kukaan näistä aikasemmista kirjoittajista parantunut ..?Saanut aistinsa takaisin ?

        Luulin olevani ainut joka aistii tällaisen palaneen hajun, mutta näköjään en ole:)


    • Ei ongelma

      Hei, niin minullakin meni hajuaisti kun olin töissä jossa oli hometta. Olen elännyt ilman hajuaistia yli 7v. Joskus siitä on hyötyäkin...

      • näinkin pärjää

        Huomasin n. 2 vuotta sitten etten haistakaan kahvipaketista tulevaa tuoksua. Haistelin mitä tahansa en tuntenut mitään. Voi olla että oli ollut flunssaa tai yskää. Lääkärin ajan saatuani, hajuaisti oli täysin palannut, mitäään erikoista ei sillon löytynyt. Myöhemmin hajuaisti lähti uudelleen pitkäksi ajaksi. Välillä haistoin juuri tuota palaneen käryä, kuin lihaa olisi poltettu. Toisinaan saatan haistaa yllättäen suolakurkun, sitä ei kylläkään ole lähettyvillä tai hiihtolenkillä vanamon! Joskus hajuaisti palautuu oikeasti kestäen tosiaan vain pienen hetken tai muutaman päivän. Nyt oli takana ainakin ½ vuoden hajuton jakso. Pari viikkoa sitten en haistanut yhtään mitään. Yht.äkkiä haistoin nuotion metsässä, sitten koivun tuoksun sateen jälkeen, tuntui tosi ihanalta. Tällä hetkellä olen kuin Liisa ihmemaassa noiden hajujen kanssa. Saippua tuoksui hyvälle, tanssikaverin olkapäällä oleva hajuvesi aivan liian voimakkaalle, toisen tanssikaverin olkapää tuoksui ihanan puhtaalle vaatteelle. Metsässä oli ihania tuoksuja. En tiedä kuinka kauan saan näitä tuoksuja tuntea. Kummallista, en oikeastaan ole haistanut vielä yhtään pahaa hajua!


      • Railikki
        näinkin pärjää kirjoitti:

        Huomasin n. 2 vuotta sitten etten haistakaan kahvipaketista tulevaa tuoksua. Haistelin mitä tahansa en tuntenut mitään. Voi olla että oli ollut flunssaa tai yskää. Lääkärin ajan saatuani, hajuaisti oli täysin palannut, mitäään erikoista ei sillon löytynyt. Myöhemmin hajuaisti lähti uudelleen pitkäksi ajaksi. Välillä haistoin juuri tuota palaneen käryä, kuin lihaa olisi poltettu. Toisinaan saatan haistaa yllättäen suolakurkun, sitä ei kylläkään ole lähettyvillä tai hiihtolenkillä vanamon! Joskus hajuaisti palautuu oikeasti kestäen tosiaan vain pienen hetken tai muutaman päivän. Nyt oli takana ainakin ½ vuoden hajuton jakso. Pari viikkoa sitten en haistanut yhtään mitään. Yht.äkkiä haistoin nuotion metsässä, sitten koivun tuoksun sateen jälkeen, tuntui tosi ihanalta. Tällä hetkellä olen kuin Liisa ihmemaassa noiden hajujen kanssa. Saippua tuoksui hyvälle, tanssikaverin olkapäällä oleva hajuvesi aivan liian voimakkaalle, toisen tanssikaverin olkapää tuoksui ihanan puhtaalle vaatteelle. Metsässä oli ihania tuoksuja. En tiedä kuinka kauan saan näitä tuoksuja tuntea. Kummallista, en oikeastaan ole haistanut vielä yhtään pahaa hajua!

        olen ollut jo 20 vuotta. En varsinaisesti tiedä, mistä aistin puutos on johtunut - minulla on kuitenkin ollut kaiken ikää rankkoja sivuontelotulehduksia, allergista nuhaa ja nykyään astmaa myös. Nyt olen saneerannut ympäristöni, viimeiseksi siitä lähti sisällä tupakoinut mies ja olen hiukan odotellut, josko hajuaisti palaisi. Viitisen vuotta sitten asiaa tutkittiin korvapolilla, otettiin röntgenkuva, mutta mitään selitystä ei asialle löytynyt.

        Hajuaistin täydellinen puutos aiheuttaa sen, että kaikki ruoka maistuu samalta. Vain päämaut erotan, suolaisen, makean, happaman ja karvaan. Eipä juuri kannata gourmet- ruokia syödä! kaikki muut vaikeudet on tässä viestiketjussa jo kuvattukin.

        Sain jostain vinkkiä, että akupunktiolla olisi joskus saatu hajuaisti palaamaan. Sitä ajattelin kokeilla. Tiedän ettei hajuaistini ole 'kuollut' koska joskus harvoin aistin esim. voimakkaita tuoksuja kuten tupakanhajua tai vastaavaa. Jos hajuhermo olisi poikki, en pystyisi siihen. Eli piuhat ovat ilmeisesti tallella, mutta ne pitäisi jotenkin herätellä eloon ja toimintaan. Tuo aiemmin mainittu kasvolymfakin olisi kokeilemisen arvoinen.

        Tsemppiä teille kaikille kohtalotovereille!


    • eetla55

      Minä kaaduin jäällä luistimet jalassa. Löin takaraivon jäähän ja siitä minut vietiin sairaalaan ja TT-kuviin jossa todettiin seuraavat vammat. Avohaavan lisaksi sain myös kallon murtuman ja sisäiset verenvuodot. Tietysti aivotärähdyksen Kaksi päivää oli kulunut tapaturmasta kun huomasin, etten haista mitään, kerroin lääkärille ja hän sanoi että, se voi tulla takaisin tai sitten tulee osittain takaisin. Nyt odottelen neurologille pääsyä.

    • moneen asiaan

      Kannattaa katsoa lääkäri Matti Tolosen sivuilta, miten muutamat hajuaistinsa loukkaantumisen vuoksi menettäneet ovat saaneet sen takaisin.

      Nimittäin ottamalla ravintolisiä eli karnosiinia ja sinkkiä hajuaisti on palautunut.
      Tolonen on Suomessa kärkipään asiantuntija karnosiinin ravitsemuksellisesta vaikutuksesta.

      • 62v

        onko muita joilla on ollut syntymästä saakka pois ,minä en ole haistannut milloinkaan enkä paljon maistannutkaan onneksi makean ja suolan maistan mutta mausteita en.on kiva tietää että muillakin on sama vaiva itse olen kärsinnyt ja peitellyt vaivaani en ole kertonnu kellekään.


      • ttppii

        Tolonen on ihan puhdas bisnesmies, joka tekee rahaa ravintolisillään.
        Hajuhermon palautumiseen ei tuollaisilla ole yhtikäs mitään vaikutusta. Tosin ei niistä haittaakaan ole, jos rahansa maniatrille haluaa lahjoittaa, niin siitä vain.


    • Kohtalotoveri

      Tässä yksi aivovamman saanut, takaraivolleen jäällä kaatunut kohtalotoveri. Haju ja maku menivät. Mausta päämaut maistan. Maistan syönkö makeaa vai suolaista. Olen niin surullinen, koska mieheni on taitava ruoanlaittaja. Tuo paha haju nenässä ärsyttää. Se tuli n. kaksi kuukautta tapahtuneesta. Koko ajan haisee ällöttävä, selittämätön haju nenän sisällä??? Ajatellen mitä olisi voinut muuta tapahtua. Tämä menetys on pieni hinta. Mutta, tuoksujen ja hyvän ruuan ystävälle tämä vaatii sopeutumista. Nykysin sanon: " ruuan "kooste" on hieno, varmasti herku ruokaa! Olen vielä toiveikas. Aina voi toivoa.

    • roope lipasti

      Hei kaikille!

      olen toimittaja ja tekemässä juttua Turun Sanomiin hajuista. Juttuun etsin yhdeksi haastateltavaksi ihmistä, joka on menettänyt hajuaistin. Siis ihmistä, joka kertoisi, miltä tuntuu, kun ei haista, mIllä tavalla se vaikuttaa elämään ja hankaloittaa sitä. Hajuaisti kun on kuitenkin sellainen aisti, jota ei varmaan tule oikein arvostaneeksi ennen kuin sen menettää...
      Olisi hienoa, jos tätä kautta löytäisin haastateltavan ja vielä hienompaa olisi, jos hän sattuisi olemaan Turun seudulta. Mikäli suostuisit haastatteluun, soittele tai meilaa: 041 515 9 601 / [email protected]
      Haastattelu pitäisi tehdä ensi viikolla 7.3. alkavalla viikolla.

    • haluumaistaa

      Hei te joilla ei ole hajuaistia niin oletteko kadottaneet tyystin myös syömisen nautinnon/halun? Esim ravintolassa käyminen tuntuu enemmän turhalta kuin nautinnolliselta?

      Minä kallon murtuman seurauksena jo neljä vuotta ilman hajuaistia ja en enää muista millaista se elämä oli hajuaistin kanssa. Joskus mietin olevinaan hyvää ruokaa syödessäni että nautinko vaan siitä suolaisesta/makeasta ja oikeesti jään paitsi kaikista muista sivumauista.

    • harmistunut

      Itsekin kaaduin n. kuukausi sitten ja löin takaraivoni lattiaan ja sain aivotärähdyksen. Olin pari päivää täysin vailla hajuaistia, mutta sitten se palautui pikku hiljaa lähes normaaliksi. Siinä vaiheessa, kun mikään ei maistunut juuri miltään, laihduin n. 4 kiloa viikossa (mikä on paljon muutenkin alipainon rajoilla roikkuvalle naiselle), koska syöminen tuntui turhalta. Nyt harmittaa lähinnä on tuo SIVUHAJU- ja maku monissa voimakkaissa tuoksuissa/ruuissa. Itse kuvailisin sitä palaneen lihapiirakan hajuksi. Kaikki raikkaat tuoksut tuoksuvat lähes siltä, miltä niiden pitäisikin, mutta esimerkiksi valkosipuli ei haise/maistu valkosipulilta ja lähes kaikki viljatuotteet haisevat/maistuvat palaneelta. Ja kahvi se vasta hirveää onkin.

      Tietysti tämä on pientä sen rinnalla, että olisin menettänyt hajuaistini kokonaan, mutta koska olen innokas harrastelijakokki, tämäkin harmittaa kovasti. Yksi suurimmista nautinnoista elämässäni on ollut ruoka.

    • -...d-

      ite menetin maku ja haju aistin nuhan jälkeen nyt ne on ollu poissa 1.5 vuotta

    • mietinpä vaan

      Minulla on ollut jo n.22 vuotta hajuaisti toisesta sieraimesta poissa, löytyi sattumalta neurologin vastaanotolla, eikä sitä mitenkään sitten tutkittu. Minua häiritsee kanssa se palaneen, kuin jonkin väkevän, tai pistävän hajuisen lääkkeen haju aika ajoin, tosi pelottavaa ja epämiellyttävää. Olen miettinyt, josko se hajuaistin puutos johtuisi siitä, että minulta poltettiin suoni nenästä pienenä, runsaan verenvuodon takia, enkä tietenkään ollut paikoillani ja siinä paloi kenties jotain muutakin, mikä vaikuttaa hajuaistiin.

    • smp 2

      Jotkut ovat toivoneet, että aiemmin tänne kirjoittaneet kertoisivat, missä jamassa hajuaisti on nyt myöhemmin.

      Mä kerroin tarinani marraskuussa 2008 eli kaatumisesta ja hajuttomaksi muuttumisesta on kohta kulunut neljä vuotta. Hajuaisti ei ole vieläkään palautunut normaaliksi, mutta muutoksia tuohon neljän vuoden takaiseen on kyllä tapahtunut. Palaneen käryt ja eltaantuneet rasvat onneksi hävisivät - tai sitten niihin tottui ja on nyttemmin alkanut pitämään sellaisena normaalina taustahajuna. Voin ehdottomasti sanoa, että haistan asioita, mutta todennäköisesti en haista asioita sellaisena kuin ne oikeasti ovat. Mutta se ei oikeastaan haittaa, koska tosiasiassa en enää edes muista, miltä asioiden pitäisi tuoksua. Se on joskus tietysti vähän surullista, mutta eipä sitä tule kovinkaan paljon ajateltua. Sanon aina ihmettelijöille, että mulla on tällainen oma hajupaletti, jonka kanssa olen oppinut pelaamaan.

      Olen nainen ja aivan viime aikojen havainto on ollut se, että jossain vaiheessa kuukautta hormonien ollessa jotenkin normaalista poikkeavalla tasolla, hajuaististani tulee uskomaton yliaisti. Voin haistaa bussin etuosasta, jos joku takaosassa avaa energiajuomatölkin ja saatan vielä illallakin haistaa, jos joku on edellisenä päivänä syönyt valkosipulia. Miestäni hämmensin vasta vähän aikaa sitten kysymällä, että onko hän syönyt meetvurstia. Ensin hän kielsi, mutta muisti sitten, että joskus pari välipalaa sitten, noin kahdeksan tuntia aikaisemmin, hän oli syönyt pari viipaletta ko. makkaraa...

      Lisäksi, jos jokin tuoksu on oikein tiivis, saatan haistaa sen melkein normaalina. Esimerkiksi pari vuotta sitten meillä oli joulukuusi sulamassa yön yli pienessä kylpyhuoneessa. Kun aamulla avasin kylppärin oven, tulvahti nenäänin aivan mahtavan upea kuusen tuoksu. Samoin oikein märkä syksyinen metsä saattaa tuoksahtaa välillä lenkkipolun varrella.

      Elämä on siis täysin normaalia, enkä missään nimessä ajattele vammaani joka päivä. Välillä joudun kyselemään mieheltäni, että miltä jokin asia tuoksuu. Neljän vuoden varrella hänestäkin on tullut oikein taitava kuvailemaan tuoksuja sanallisesti:)!

    • Anonyymi

      Mulla meni noin kuusi vuotta sitten haju ja makuaisti, pakko elää sen kanssa

    • Anonyymi

      Kaaduin v 2011 ja seurauksena oli kallonpohjan murtuma. Hajuhermo katkesi ja hajuaisti meni, eikä ole keinoa palauttaa sitä. Toki hajuaisti on vähiten tärkeä aisti. Kaikki muut toimii ja olen elossa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4803
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2290
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1816
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1481
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1328
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1247
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1121
    10. 23
      1102
    Aihe