Osa-aikainen sairausloma

mitä mieltä?

Kun kuulin ensi kertaa osa-aikaisesta sairauslomasta, ajattelin että loisto juttu, tuota pitää hakea. Myöhemmin paljastui että kyseessä on jonkin sortin torso, vain pitkältä sairaslomalta takaisin työelämään palaaville tarkoitettu muutaman kuukauden pituinen ajanjakso.

Olisin kaivannut sellaista osa-aikaisuutta sairaslomaan, että niille joilla työkyky on vakavan sairauden vuoksi heikentynyt, olisi annettu mahdollisuus olla osittain töissä, osittain sairaslomalla. Nykyisinhän olet joko täysin työkykyinen tai täysin työkyvytön. Mielestäni tilanne on järjetön.

Olen vakituisessa työsuhteessa ja minua nyppii suunnattomasti se, että niinä päivinä kun minä ripuloin tai olen lääkityksen tuomasta anemiasta johtuen liian väsynyt työskentelemään, sairauteni kustannukset jäävät kokonaisuudessaan työnantajani maksettaviksi. Onneksi työnantajani on fiksua lajia eikä ole etsinyt tekosyytä potkia minua pellolle vaan sietää sairasteluani.

Kuinkahan paljon meitä osittain työkykyisiä mahtaa olla? Olisiko osa-aikaista sairauslomaa syytä kehittää?

Ai niin, sairauteni on krooninen myelooinen leukemia eli KML ja olen vasta tulossa parhaaseen työskentelyikään. Olen alle 40-vuotias.

4

934

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • epäluuloinen

      En ole ollenkaan vakuuttunut että olisi hyvä juttu tuo osa-aikainen sairasloma. Parempi joko olla töissä tai kokonaan poissa. Osa-aikaeläkkeetkin on joillakin työpaikoilla hankala juttu. Työkaverit katsoo kyttyrää että taas se on täällä vaan kuluttamassa aikaansa ja nostamassa palkkaa ja kun on poissa töistä niin sanotaan että taas se on eläkkeellä, eihän se ehtinyt mitään täällä tehdä ennenkun taas lähti.

    • myös tuota samaa.

      Hänellä on hodgkinin tauti johon hän saa sytostaattihoitoa joka toinen viikko yhtenä päivänä. Sen jälkeen hän on muutaman päivän väsynyt, mutta n. 1,5 viikkoa hän on aina työkykyinen sen jälkeen taas. Nyt kesällä hän ei ole ajatellutkaan menevänsä töihin, mutta syksyllä tykkäisi jo aloittaa. Mutta miten se onnistuu? Ei kai mitenkään. Tosin mieheni vanhassa työpaikassa on nainen jolta on hoidettu rintasyöpää. Hän on hoitojen vuoksi töistä pois aina viikon ja sitten taas töissä kolme viikkoa ja taas pois viikon. Sitä en tiedä miten tämä asia on hoidettu.

      Sitä en tiedä, että ajatteleeko aikuiset ihmiset oikeasti osa-aikaeläkkeellä olevista kuten tuo toinen vastaaja väitti niin en tiedä.... kuullostaa kyllä typerältä ja ajattelemattomalta, jos ihmiset tuollaista puhuvat. Tunnen paljon osa-aikaeläkkeellä olevia (vaikka olenkin itse vasta 27) enkä ole koskaan aiemmin törmännyt mihinkään vastaavantyyppiseen väitteeseen.

      Työnteko olisi varmasti monelle syöpää sairastavalle hieno juttu, jos voimia töissä käyntiin kerran on. Se pitäisi ajatukset ainakin muualla. Meillä on kaksi lasta ja minäkin olen hoitovapaalla vielä joten minun miehelläni piisaa kyllä puuhaa täällä kotonakin ja virikkeitä riittää jaettavaksi asti.

      Itse olen ajatellut tätä asiaa niin, että koskaan toiste elämässä emme voi perheenä saada tälläistä tilaisuutta olla vain kotona melkein kokonainen vuosi. Jonkun mielestä voi kuullostaa kauhealta, että joku puhuu samassa lauseessa syövästä ja hyvästä tilaisuudesta, mutta asiat joille et voi mitään niin ne pitää hyväksyä ja niistä pitää sinällään hakea hyvät puolet.

      Tsemppiä sulle paranemimseen!

    • osa-aikainen tehopakkaus

      Hei!
      Juu, eipä tuosta osa-aikaisesta sair.lomasta ole meille apua. Itse olen tiennyt sairastavani KML:ää tasan vuoden. Ensin olin kuukauden sair.lomalla lähinnä henkisistä syistä, nyt työnantajani on ollut hyvin ymmärtäväinen yksittäisten huilipäivien suhteen. (Kyllä matala hb, ripulit ja lihaskrampit vaatii välillä lepoa). Nyt työpaikalla(kunnallinen) suunnitellaan yhtiöittämistä, mitenkähän tällaisen ikuisesti sairaan kohtalona mahtaa olla... ei varmaan enää ymmärretä noita yksittäisiä päiviä enää ja yrittävät keksiä sitä tekosyytä pellolle potkimiseen, kuten mainitsit viestissäsi. No, päivä kerrallaan. En minäkään iän puolesta ihan raahka ole vielä, 43-vuotias :)
      Mitenkäs muuten jakselet, kauanko diagnoosisi ollut tiedossa?

    • Siipi

      Minulla todettiin kml marraskuun puolivälissä ja olen ollut siitä lähtien sairaus lomalla. En olisi millään kyennyt olemaan töissä. S- lomaa tammikuun loppuun ja edelleen tuntuu etten ole työkuntoinen. Esimieheni on erittäin ymmärtäväinen ja sanoo, että mennään minun kunnon mukaan. En ota töistä paineita, nyt ajattelen itseäni!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2520
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1469
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      883
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe