YK-operaatiot 50 vuotta!

Jan Stark

Rauhanturvaamista on nyt sitten tehty kunniakkaat 50 vuotta. Vuonna 1956 suomalaiset osallistuivat ensimmäistä kertaa rauhanturvaoperaatioon Siinailla Suezin sodan jälkeen. Juuri tätä ennen Suomi oli hyväksytty YK:n jäseneksi.

Eilen, 29.5. paljastettiin Helsingin Hietaniemen hautausmaalla muistomerkki rauhanturvaamistoiminnassa kuolleiden suomalaisten rauhanturvaajien muistoksi.

Television uutiset esittivät muistomerkin paljastustilaisuudessa erään armeijaveteraanin haastattelun, jossa tämä totesi rauhanturvaamisen käyneen viime vuosina aina vain vaikeammaksi. Nyt operaatioita tehdään yhä enemmän EU:n tai NATO:n, ei YK:n valtuutuksella.

Siinäpä se.

Ovatko siis nykyiset uudemmat NATO-johtoiset operaatiot suoraa jatkumoa YK:n perinteisille väliinmeno-operaatioille 1950-luvulta alkaen?

Eivät.

Vielä perinteisissä YK-johtoisissa operaatioissa kuten Siinailla, Kyproksella ja Etelä-Libanonissa väliintulon edellytyksenä oli, että molemmat sotivat osapuolet hyväksyivät YK-joukkojen väliintulon todetessaan sen olevan järkevää keskenään nahinoivien, lähellä toisiaan asuvien väestöryhmien pitämiseksi poissa toistensa kimpusta.

Tästä on 2000-luvulla tultu operaatioihin, joihin YK:n valtuutusta ei kysytä, paikallisen väestön tai hallitusten kutsua ei tarvita. Kyse on parhaimmillaan rauhaanpakottamisesta, pahimmillaan interventiosta maan hallituksen mieleiseksi vaihtamiseksi, maan miehittämiseksi ja sen energiavarojen haltuun ottamiseksi.

Operaatio Kyproksella 1970-luvun lopulla, kun pidettiin toisilleen vihamielisiä kreikkalaisia ja turkkilaisia erillään, on aivan toista kaliiperia kuin Afganistanin ja Irakin operaatiot, joissa tilanne alkoi Yhdysvaltain hyökkäyksellä itselleen epämieluista hallitusta vastaan. Viimeksi mainittuihin osallistuminen ei täytä tyypillisen YK-operaation tunnusmerkkejä.

Rauhanturvaamisen suurvallan Suomen on tulevaisuudessa yhä tarkemmin pidettävä kiinni niistä YK:n rauhanturvaamisen periaatteista, joille olemme tähänkin asti olleet uskollisia.

Mitkä tahansa NATO- tai USA-vetoiset öljykenttien hallintaanotto-operaatiot eivät ole rauhanturvaamista. Sellaisiin Suomella ei ole perusteita osallistua, vaikka näin ovat läheisetkin naapurimme Viro, Tanska ja Ukraina harhautuneet tekemään.

2

336

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • enää merkitystä

   Vain 4% suomalaisista turvaajista on enää YK:n lipun alla. Yli 80% NATO:n operaatioissa ja loput EU:n. Vaikka olisi ylevää olla vain YK:n tehtävissä, niin ei enää ole ollut pitkään aikaan, eikä menneeseen ole enää paluuta. YK on muutenkin menettänyt asemansa hitautensa, kykenemättömänä puuttua kriiseihin ja kankeutensa takia. Sillä ei ole enää paljon merkitystä. Nyt mennään EU:n joukkoihin, jotka nekin ovat NATO:n johtamia. Oikein vai ei, mutta tämä on suunta. Hassua on muuten puhua ylipäätään rauhanturvaajista, koska ulkomaisissa tiedotusvälineissä suomalaiset esim. Afganistanissa mainitaan aina "finnish NATO-troops"!!! NATO-operaatio, NATO:n joukot. Välimuotoja ei ulkomailla tunneta, ainoastaan meillä harrastetaan sanakikkailua epämieluisassa asiassa.

   • Jan Stark

    "Afganistanissa mainitaan aina "finnish NATO-troops"!!! NATO-operaatio, NATO:n joukot. Välimuotoja ei ulkomailla tunneta, ainoastaan meillä harrastetaan sanakikkailua epämieluisassa asiassa."

    Vilpittömät kiitokset tiedosta. Tätä olen aina epäillytkin, mutta ainahan viranomaistahot ovat vain kiistäneet, ettäkö muka Suomella olisi jotain jo tekeillä NATO:n kanssa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Pajari gerontofiili?

   Poliitikko Harry ”Hjallis” Harkimo, 70, kertoi itsenäisyyspäivänä seurustelevansa Jasmine Pajarin, 35, kanssa. Fuengiro
   Maailman menoa
   33
   5201
  2. Uskomatonta, Sanna Marinille ei haluttu antaa näkyvyyttä Linnan juhlissa

   Kymmenen Uutiset juuri ennen Marinin saapumista ja Areenakin kyykkäsi. Kyllä SDP:läinen politiikan supertähti on paha on
   Maailman menoa
   321
   3140
  3. Sofia & Stefan

   Kas kummaa, yhtäaikaa Dubaissa? Pääsikö Sofia pitkästä aikaa Dubain kotiin? 😂 Instaan muistettu laittaa kuva "vesi ton
   Kotimaiset julkkisjuorut
   134
   1811
  4. Ei sydäntään voi pettää loputtomiin

   Vielä me toisemme löydetään.
   Ikävä
   133
   1742
  5. Kiitos että olet

   Tiedän, että sinä olet ja ajattelet minua välillä. Se tuo minulle voimaa, et tiedäkään miten paljon. Vaikka meistä ei tu
   Ikävä
   72
   1654
  6. Muistan kuinka isovanhemmat kertoivat teinipoikia VIEDYN VÄKISIN kodeistaan SOTAAN

   Suomen sotien aikaan erittäin nuoria teinipoikia vietiin väkisin kodeistaan ja lähetetiin sotimaan. Meinaatteko ettei t
   Maailman menoa
   286
   1210
  7. Hjalliksen uusi pano on 35 v nainen.

   Hjallis itse on 70 vuotias vanha papparainen. Kyllä siinä on taas saanut hjallis lompakkoa pitää paksuna kun on naisen i
   Sinkut
   119
   1028
  8. Mitähän tässä kävikään

   Jotain kummaa on tapahtunut.. Miksen tunne kaipausta? Mihin katosi roihu sydämestä jonka vielä hetki sitten tunsin?
   Ikävä
   111
   833
  9. Voi kun uskaltasin

   Sulta suoraa kysyä onko kaikki hyvin? 🫤 Poistit kaikki kuvatkin ja muuta... Tietäsipä et pahan olon susta pois halata
   Ikävä
   80
   824
  10. Nainen, mitä tahdot ja odotat tulevaisuudelta

   Itse olen jo kaiken sanottavan sanonut ja haudannut ne unelmat. Ei ole oikeastaan juurikaan mitään enää mitä tavoittelis
   Ikävä
   81
   775
  Aihe