Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

YK-operaatiot 50 vuotta!

Jan Stark

Rauhanturvaamista on nyt sitten tehty kunniakkaat 50 vuotta. Vuonna 1956 suomalaiset osallistuivat ensimmäistä kertaa rauhanturvaoperaatioon Siinailla Suezin sodan jälkeen. Juuri tätä ennen Suomi oli hyväksytty YK:n jäseneksi.

Eilen, 29.5. paljastettiin Helsingin Hietaniemen hautausmaalla muistomerkki rauhanturvaamistoiminnassa kuolleiden suomalaisten rauhanturvaajien muistoksi.

Television uutiset esittivät muistomerkin paljastustilaisuudessa erään armeijaveteraanin haastattelun, jossa tämä totesi rauhanturvaamisen käyneen viime vuosina aina vain vaikeammaksi. Nyt operaatioita tehdään yhä enemmän EU:n tai NATO:n, ei YK:n valtuutuksella.

Siinäpä se.

Ovatko siis nykyiset uudemmat NATO-johtoiset operaatiot suoraa jatkumoa YK:n perinteisille väliinmeno-operaatioille 1950-luvulta alkaen?

Eivät.

Vielä perinteisissä YK-johtoisissa operaatioissa kuten Siinailla, Kyproksella ja Etelä-Libanonissa väliintulon edellytyksenä oli, että molemmat sotivat osapuolet hyväksyivät YK-joukkojen väliintulon todetessaan sen olevan järkevää keskenään nahinoivien, lähellä toisiaan asuvien väestöryhmien pitämiseksi poissa toistensa kimpusta.

Tästä on 2000-luvulla tultu operaatioihin, joihin YK:n valtuutusta ei kysytä, paikallisen väestön tai hallitusten kutsua ei tarvita. Kyse on parhaimmillaan rauhaanpakottamisesta, pahimmillaan interventiosta maan hallituksen mieleiseksi vaihtamiseksi, maan miehittämiseksi ja sen energiavarojen haltuun ottamiseksi.

Operaatio Kyproksella 1970-luvun lopulla, kun pidettiin toisilleen vihamielisiä kreikkalaisia ja turkkilaisia erillään, on aivan toista kaliiperia kuin Afganistanin ja Irakin operaatiot, joissa tilanne alkoi Yhdysvaltain hyökkäyksellä itselleen epämieluista hallitusta vastaan. Viimeksi mainittuihin osallistuminen ei täytä tyypillisen YK-operaation tunnusmerkkejä.

Rauhanturvaamisen suurvallan Suomen on tulevaisuudessa yhä tarkemmin pidettävä kiinni niistä YK:n rauhanturvaamisen periaatteista, joille olemme tähänkin asti olleet uskollisia.

Mitkä tahansa NATO- tai USA-vetoiset öljykenttien hallintaanotto-operaatiot eivät ole rauhanturvaamista. Sellaisiin Suomella ei ole perusteita osallistua, vaikka näin ovat läheisetkin naapurimme Viro, Tanska ja Ukraina harhautuneet tekemään.

2

354

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • enää merkitystä

      Vain 4% suomalaisista turvaajista on enää YK:n lipun alla. Yli 80% NATO:n operaatioissa ja loput EU:n. Vaikka olisi ylevää olla vain YK:n tehtävissä, niin ei enää ole ollut pitkään aikaan, eikä menneeseen ole enää paluuta. YK on muutenkin menettänyt asemansa hitautensa, kykenemättömänä puuttua kriiseihin ja kankeutensa takia. Sillä ei ole enää paljon merkitystä. Nyt mennään EU:n joukkoihin, jotka nekin ovat NATO:n johtamia. Oikein vai ei, mutta tämä on suunta. Hassua on muuten puhua ylipäätään rauhanturvaajista, koska ulkomaisissa tiedotusvälineissä suomalaiset esim. Afganistanissa mainitaan aina "finnish NATO-troops"!!! NATO-operaatio, NATO:n joukot. Välimuotoja ei ulkomailla tunneta, ainoastaan meillä harrastetaan sanakikkailua epämieluisassa asiassa.

      • Jan Stark

        "Afganistanissa mainitaan aina "finnish NATO-troops"!!! NATO-operaatio, NATO:n joukot. Välimuotoja ei ulkomailla tunneta, ainoastaan meillä harrastetaan sanakikkailua epämieluisassa asiassa."

        Vilpittömät kiitokset tiedosta. Tätä olen aina epäillytkin, mutta ainahan viranomaistahot ovat vain kiistäneet, ettäkö muka Suomella olisi jotain jo tekeillä NATO:n kanssa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1965
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1743
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1604
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1356
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1262
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1254
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1236
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1233
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1212
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1191
    Aihe