puheterapeutin lausunto

huolestunut äippä

saatiin tänään lausunto jonka mukaan lapsi 2v kehitystä jäljessä kielellisesti ja tulee tarvitsemaan puheterapiaa useiden vuosien ajan. Toisaalta ihana että apua nyt saa mutta jotenki sitä on huolissaan.. onko tämä jotenkin vanhemman syytä, ei ole tarpeeksi luettu kirjoja pienempänä, ei olla puhuttu tarpeeksi.. muuten lapsi on iloinen tavallinen lapsi.

10

3333

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Flikka

      Älä syytä itseäsi. Lapsen puheenkehitystä ei voi estää, edellyttäen että elätte tavallista elämää. Eli jotta toimintanne olisi viivästyttänyt lapsen puheen kehitystä teidän olisi pitänyt olla nämä pari vuotta kommunikoimatta lapselle ollenkaan tai säilyttää häntä suljettussa kaappissa tms. Silloin hän tuskin olisi kuvailemasi iloinen ja tavallinen lapsi.

      Lukemisella, loruttelulla, lapsen kanssa juttelemalla yms. voi edistää lapsen puheenkehitystä jonkin verran, mutta ilman tälläistä extra-viestintääkin suurin osa lapsista oppii puhumaan normaalisti ja taas lapsen kielelliset erityisvaikeudet ei korjaannu tälläisillä kotoisilla tukitoimilla (ne voivat toki olla osana kuntoutusta).

    • Miina

      lapsesi on kaksi vuotta ikätovereitaan kielellisessä kehityksessä jäljessä, vai että hän on nyt kaksivuotias ja hänen puheensa on viivästynyt?

      Jos tarkoitit, että lapsesi on nyt kaksivuotias, niin ihmettelen puheterapeutin lausuntoa, sillä monikaan kaksivuotias ei vielä puhu, mutta saa kyllä pian ikätoverinsa kiinni, kunhan rupeaa puhumaan.

      Oma esikoiseni ei kaksi vuotta täyttäessään puhunut kahtakymmentä sanaa enempää, mutta kaksi ja puolivuotiaana puhui jo kuin papupata. Nuoremmat lapseni ovat puhuneet hyvin jo 1 1/2 -vuotiaina.

      • huolestunut äippä

        anteeksi jos kirjoitin huonosti. siis lapsi 4½v ja 2v kehitystä jäljessä..


      • Miina
        huolestunut äippä kirjoitti:

        anteeksi jos kirjoitin huonosti. siis lapsi 4½v ja 2v kehitystä jäljessä..

        Onko lapsesi kuulo tutkittu? Onko tutkittu, ettei hänessä ole mitään neurologista sairautta?


      • Maru
        huolestunut äippä kirjoitti:

        anteeksi jos kirjoitin huonosti. siis lapsi 4½v ja 2v kehitystä jäljessä..

        suuresti, että neuvolassa eivät ole aikaisemmin ohjanneet lastasi puheterapeutille. Minun 4-vuotiaan pojan kohdalla meinasivat laittaa jo 2,5-vuotiaana kun puhe ei luistanut, mutta kun samoihin aikoihin laitoimme pojan päiväkotiin niin johan alkoi puhetta tulla. 4-vuotis neuvolassa sanoivat, että lausepuhepuhe on erittäin rikasta. Työkaverin nykyään 8-vuotiaalle pojalle teetätettiin vaikka mitä testejä aivokäyriä myöten kunnes yhtäkkiä 5- vuotta täyettyään hän alkoi puhua, joten älä turhia hermoile. Minun mielestä vanhempien kannattaa kuitenkin olla aktiiviisiä näissä asioissa ja puhua neuvolassa avoimesti huolistaan.


    • näin..

      Meillä kohta 4v täyttävä autisti poika, hänellä kehitys arvioitu 1.5v tasolle. Meitä vanhempia ei ole edes yritetty syyllistää mitenkään vaikka väkisinkin sitä välillä miettii oisko itse voinut tehdä jotain toisin yms.. tsemppiä vaan nyt!!

      • Miina

        ovat esimerkkejä sairauksista, joissa puheenkehitys viivästyy. Puheen kehityksen viivästyminen on hyvin harvoin huonon hoidon syytä, yleensä taustalla on joku sairaus.

        Alkuperäisen ei tule syyllistää itseään mitenkään, mutta lapsi on syytä tutkia huolellisesti.


    • äitee +4

      jos kielellinen kehitys on noin selvästi jäljessä niin ainoastaan puhumattomuudellasi olisit voinut sen aiheuttaa!

      Puheterapia on hieno asia. Muutamalal käynnillä saattaa jokin palikka loksahtaa paikalleen ja näkyvää tulosta voi tulla nopeaankin. Tosin on paljon myös asioita jotka vaativat pitkää selvittelyä ja kuntoutusta ja odottelemaan voi joutua pitkäänkin. Jotain kuitenkin yleensä tapahtuu nopsaan ja pienikin asia on hieno juttu!

      Onhan lapsen kuulo tarkastettu? Kuulovammahan voi olla osasyy tilanteeseen vaikka vaikuttaisi normaalikuuloiselta ainakin melkein..

      Kielelliset vaikeudet kieltämättä usein johtuvat neurologisista syistä ja niihin liittyy puheen lisäksi kirjoittamisen ja lukemisen ongelmat, mutta niihin tulee apua samalla ja aikanaan koulumuotoa voi miettiä ja aloitusaikaa, nyt ei ole vielä siihenkään kiire.

      Toivotaan että terapeutilla ja lapsella synkkaa ja käynnit ovat mukavia ja että se terapeutti edes löytyy! Pulahan on ihan tajuton koko maassa.. Niin ja muistakaa että harjoitteluläksyjä voi tulla kotiin, mutta koti on koti eikä terapiakeskus..

    • kaikki aikanaan

      Hei!
      Oma lapseni aloitti puheterapian noin 3-4 vuoden iässä. Aluksi tilannetta seurattiin, sitten tuli tiiviimpiä terapia jaksoja ja lopulta kunnon tutkimukset. Diagnoosi saatiin ja sen myötä saatiin paljon vinkkejä miten auttaa lasta oppimaan. Nyt neiti on menossa kouluun, erityisryhmään kylläkin, ja ollaan varauduttu oppimis vaikeuksiin, mutta kun asia on ennalta tiedossa on siihen helpompi suhtautua ja varautua. Onneksi on lapsella niin vahva itsetunto, että ei maailma kaadu vaikka hänen puheesta jotkut huomauttavat. Juoksee ulkona muiden ikäisten kanssa, eikä joukosta erotu muuten kuin puheen perusteella.

      Aurinkoista kesää ja ennen kaikkea positiivista asennetta!!!

    • puheterapeutin vastaus

      Olen puheterapeutti ja työskentelen lasten kanssa. Nykytutkimusten valossa kannattaa kuntoutus aloittaa heti, kun viivästymä havaitaan. Odottaminen ei kannata, sillä vaikka osa lapsista kurookin ikätason kiinni niin kaikki eivät sitä tee ja jos on odotettu useita kuukausia on menetetty tärkeitä kehityksellisiä herkkyysvaiheita. Kun aloitetaan varhain, niin on myös suuremmat todennäköisyydet estää koulussa ilmeneviä oppimisvaikeuksia. Kotona on tärkeää tarjota lapselle sopivan tasoisia leikkivirikkeitä, kielellistää leikkiä ääneen (nyt auto ajaa isosta ovesta talliin...), nimetä paljon arkipäivän esineitä, asioita ja toimintoja. Lorujen rytmi auttaa myös sanarakenteen hahmottamisessa ja siten kielen kehityksessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 127
      3387
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      92
      3120
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2328
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      27
      1814
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1688
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1549
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1514
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1466
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1431
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1365
    Aihe