Imetys/alkoholi/Pumppaus?

namu

Hei!

Meillä imetellään harvoin satunnaisesti Nannia. Miten toimia turvallisesti imetyksen ja rintamaidon suhteen silloin kun nauttii alkoholia? Kerran kokeiltu seuraavasti; viimeisen imetyksen jälkeen 20.00,sai lisämaitoa ennen nukkumaanmenoa klo. 21.30, yöllä ekalla syötöllä 03.00 sai omaa pumpattua, toisella klo.05.30 korviketta, aamulla 8.30 sai myös pikku satsin korviketta. Rinnasta sai 11.30.(Onneksemme vauva ottaa pullostakin, eikä osoita mitään "rinnan hylkäämismerkkejä", taitaa se olla vain mörkönä äidin omassa mielessä.)
Käsikäyttöisellä pumppasin rintoja yön aikana kahdesti ja kerran aamulla, koska maito luonnollisesti pakkautti rinnat tosi kipeäksi. Olin nauttinut viiniä pullollisen ja yhden siiderin välillä 20.00-24.00

Olisin kysellyt edelliseen viitaten kun nauttii esim; siiderin, lasin punkkua tai kokonaisen pullon viiniä.
Miten lasketaan poistuma verestä ja maidosta??? Milloin turvallista syöttää taas rinnasta? Pumppaaminen tarpeen (lähinnä nyt pidemmän illan tapauksessa?)ja kuinka useasti?

Tosi tylsää hommaa tuo pumppaminen, mutta kun se on kerta tai pari koko imetyksen aikana sen tietysti #kestää#. Välistä on vain saatava rentoutua ja irtaannuttaa ajatuksiaan mammamaailmastaan...vaikka kunnon lenkki hoitaakin tämän yleensä.

Aurinkoista kesää kaikille äideille ja heidän suloisille mussukoille!

19

19740

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koivuLeppä

      olisin toki sinulle vastannut,mutta minulla itselläni on 4,5kk.n ikäinen tytär-enkä ole vielä tilkkakaan ottanut alkoholia..

      • ihmeessä

        sun piti edes kertoa tuo ettet ole alkomaholia juonu. Et tosiaankaan vastannu kysymykseen sulla on näköjään tosi vähän ystäviä, kun pitää noin tuoda itseään julki.


      • namu

        Heips!

        Just poikani imetin päikkärin jälkeen ja kaiken huolen ja murheen poispyyhkäisevällä hymyllään hän ihmettelee maailmaa tässä vieressäni. Lapset säteilevät kaiken parantavaa valoa ja opettavat meitä aikuisia joka päivä! Ja meillähän tuota opittavaa riittää! Ja vaikka näin onnellisesti maailmani tällä hetkellä makaakin, en malta olla kommentoimatta sinun viestiäsi, koska pointtisi tuntui olevan jonkintasoinen kannanotto väritettynä syyllistämiselläkö? Tällaisen kuvan sain ja taisi saada joku muukin palstalla. Yleisestikin palstalla syyllistäminen tai provosoituminen tuntuu vieraalta, joskin nyt annoin itselleni luvan hiukan provosoitua "kommentistasi". Kommenttisi ei tuota sinänsä painoarvoa, sillä jokainen äideistä toivottavasti tietää olevansa paras äiti lapselleen, silloinkin jos ottaa alkoholia, mutta tekee sen turvallisesti. Mielestäni toimin näin, missään nimessä vaarantamatta lastani, vaikka asiaa joskus ylihuolehtivaisena äitinä jäinkin vielä jälkikäteen pohtimaan, hiukan itsestäni epävarmana.( Puhumattakaan etukäteispohdinnastani!) Taitaa kuulua äitiyden iloihin tämäkin! Tosin aidosti hienoa, kun olet ollut esimerkillisen raitis! Meitä on jokaiseen lähtöön ja onneksi niin. Toivottavasti et edes minun kaltaisesti kaipaa muutaman siiderin tuomaa rentoutta lihaksissasi oikein vauvantäyteisten touhukkaiden viikojen kotitöiden jälkeen. Holtittomat nautiskelut ovatkin sitten asia erikseen. Itse asiasssa eilen varmistelin tutulta lääkäriltäni, miten homma hoidetaan oikein ja sain asialliseen kysymykseeni asiallisen ja ymmärtäväisen vastauksen. Oikein kehoitti lähtemään tuulettamaan itseään. Julkista "kauhistelua" voidaan "esittää" kun siihen on oikeasti aihetta, vaikka tarpeesta en olisi tuolloinkaan varma. Paheksumisen tarpeella ei auteta odottavia tai jo synnyttäneitä äitejä, joilla on konkreettinen päihderiippuvuus. Hyväksyä ei missään nimessä tarvitse, mutta asioita voi oppia ymmärtämään. Kukaan ei tietenkään hyväksy tai ymmärrä vauvojen vahingoittamista! Tosin henkilökohatisesti olen vahavsti sitä mieltä, että aiheesta ei lähestulkoon puhuta riittävän avoimesti ja näkyvästi. Meillä Suomessakin on erilaisista päihteiden vieroitusoireista kärsiviä vauvoja aivan se yksikin liikaa! Tämä on aihe, jota vääryydellä "piilotellaan". Mediassa aiheen tulisi saada näkyvyyttä, eikä niinkään jonkun lordimaisen ilmiön, joka pohjimmiltaan on niin pinnallista ja tarpeetonta. Barrikaadeille ja adresseja kerämään pienten vauvojen puolesta, sillä he ovat puolustukyvyttömiä! Resusseja hoitotyöhön, jolla turvataan ihmisten hyvinvointia vauvasta vaariin!
        Palatakseni tähän omaan nautiskeluuni, tilanne tapahtui turvallisesti, vaikka vähän tylsänlaisesti (isommassa seurassa aina mukavampaa) kotona mieheni kanssa, joka hoiti poikaamme "päävastuullisena" ja vesiraittiina tuona yönä. Muina öinähän sitä itse tulee oltua kutakuinkin viivalla vaikka enemmän tai vähemmän väsyneenä yösyötöistä, hih.
        Tosin pakko mainita vielä, että odottelen jo seuraavaa kertaa,joka itseasiasssa on ensimmäinen hm, yli vuoteen kun pääsen istumaan rakkaan ystävättäreni patiolle nauttimaan hänen kukkaloistosta mielestäni ansaitsemani siiderilasi kädessä. Tuolloin vauvelillani on mahdottoman mukavaa isänsä ja isosiskonsa kanssa kolmistaan, kun ei ole äiti siinä käklättämässä ja tuputtamassa omia ah, aina niitä oikeita vauvanhoito-ohjeitaan. Saavat temmeltää omalla tavallaan! Kotiin saavat sitten "virkistäytyneen" äidin, joka sai henkiselle hyvinvoinnilleen tarpeellisen tujauksen maailman parantamista. Ja kun äiti voi hyvin, voi pienokaisensakin paremmin.Eikös se vähän näin mene?

        Kiitos imetystuki-sivu vinkistä!


    • : )

      Katoppa ohjeistusta www.imetystukilista.fi!

    • Memmu

      Jos lasillisen juo niin en mä ole ainakaan sitä pumpannut, odottanut vain niin kauan että alkoholia ei ole veressä. Maidostahan se poistuu yhtä nopeasti, jollei nopeamminkin.
      Pitkän illan jälkeen kannattaa sitten pumppailla. Minä ainakin nään ihan siitä maidon koostumuksesta että koska alkaa tulla sit normaalia maitoa. Ensiksi kun tulee vain sellaista lirua.

    • verestä ja maidosta

      Lainaus Kansanterveyslaitoksen sivuilta:
      "Tunnissa hävinnyt alkoholimäärä grammoina on 0.1 kertaa ruumiinpaino kiloina. Jos ihminen painaa esimerkiksi 70 kiloa, hänestä häviää noin 7 grammaa alkoholia tunnissa. Yksi annos alkoholia = 12 g"

      Ja lainaus YTHS:n sivuilta:
      "Esimerkkejä juomien sisältämistä alkoholimääristä grammoina (n.)
      Keskiolut, pullo 12 g
      A-olut, pullo 14 g
      Viina, viski tai konjakki, 4 cl 12 - 14 g
      Väkevä viini, 8 cl 10 - 12 g
      Mieto viini, 12 cl 11 -12 g"


      Alkoholi poistuu rintamaidosta, ja kaikista kehon nesteistä, samaa tahtia kuin verestä.
      Eli pumpata ei välttämättä tarvi kaikkea maitoa pois, alkoholi poistuu myös "jo kehittyneestä" maidostakin.
      Tämän kyllä jo varmaan tiesitkin, mutta varmuuden vuoksi laitoin.

      Elikkä ei muuta ku laskemaan! Ja hauskaa illanviettoa :)

      PS. Googlettamalla löytyy helposti myös valmiiksi laskettuja poistumisnopeuksia, mutta kannattaa ottaa huomioon, että ovat yleensä laskettu 70kg painoisille.
      Jos siis itse painaa huomattavasti vähemmän/enemmän.

    • Tristar

      Poistumisnopeudet kyllä olikin jo annettu. Mutta sen verran vielä lisään että jos kunto kestää, imettää voi alkoholista huolimatta. Eli niin kaun kun lasen käsittely ei ole kömpelöä tai epävarmaa (itse sen tietää) vaikka veressä ja maidossa alkoholia olisikin (veressä ja maidossa saman verran) on sitä niin häviävän pieni määrä (promilleja) että se ei vaikuta lapseen millään lailla. D-vitamiinitipoissakin on enemmän alkoholia kerralla kuin pari lasia ottanut äiti voi imettäessään välittää lapseen.

      ***

      • namu

        Kiitos asiallisista kommenteista!!!
        Näin antoi lääkärituttunikin ymmärtää, että pari lasia viiniä, ei promilleja välity, (jotain entsyymeistä mainitsi), vaikka tänä päivänä ovatkin suosituksissaan tarkkoja. Tuo oli uutta, että ei tarvitsisi pumpata ikäänkuin "pilaantunutta" maitoa. Jotenkin se useamman lasin jälkeen tuntuu ainoalta järkevältä vaihtoehdolta. Muita komentteja tähän pumppaukseen, kiitos?!

        Luonnollisesti sitä ei ota pikkuistaan syliin jos olo enemmänkin hiprakkamisempi ja kömpelömpi.


      • Tristar
        namu kirjoitti:

        Kiitos asiallisista kommenteista!!!
        Näin antoi lääkärituttunikin ymmärtää, että pari lasia viiniä, ei promilleja välity, (jotain entsyymeistä mainitsi), vaikka tänä päivänä ovatkin suosituksissaan tarkkoja. Tuo oli uutta, että ei tarvitsisi pumpata ikäänkuin "pilaantunutta" maitoa. Jotenkin se useamman lasin jälkeen tuntuu ainoalta järkevältä vaihtoehdolta. Muita komentteja tähän pumppaukseen, kiitos?!

        Luonnollisesti sitä ei ota pikkuistaan syliin jos olo enemmänkin hiprakkamisempi ja kömpelömpi.

        "Tuo oli uutta, että ei tarvitsisi pumpata ikäänkuin "pilaantunutta" maitoa. Jotenkin se useamman lasin jälkeen tuntuu ainoalta järkevältä vaihtoehdolta."

        Kyllä, mutu-tuntumalla se kuulostaakin järkevältä. Siksi varmasti useat joilla ei oikeaa tietoa ole, tekevät niin, koska se tuntuu oikealta. Ja eihän siinä mitään vikaa ole että tekee niinkuin itselle tuntuu hyvältä, tässä niinkuin monessa muussakin asiassa on vain hyvä tietää faktat jotta voi tehdä itselleen oikean päätöksen. Mutta tosiaan, vauvan saama alkoholimäärä maidon kautta on niiiiin pieni ettei sillä ole minkäänlaista vaikutusta lapseen. Esimerkiksi omenamehua kun joku pikkuiselleen juottaa, siinäkin on luontaisesti enemmän alkoholia kuin rintamaidossa ikinä. Ainut kriteeri lääketieteelliseltä kantilta on se että humalaisen äidin käsittely pääsääntöisesti tuntuu vauvasta turvattomalta. Jälleen, vastuullinen vanhempi tuntee itsensä ja lapsensa ja osaa toimia oikein.

        Käyhän tosiaan imetystukilistan faq lukemassa, siellä on viimeisin asiantunteva tieto alalta.

        ***


      • ()()()()()()()
        namu kirjoitti:

        Kiitos asiallisista kommenteista!!!
        Näin antoi lääkärituttunikin ymmärtää, että pari lasia viiniä, ei promilleja välity, (jotain entsyymeistä mainitsi), vaikka tänä päivänä ovatkin suosituksissaan tarkkoja. Tuo oli uutta, että ei tarvitsisi pumpata ikäänkuin "pilaantunutta" maitoa. Jotenkin se useamman lasin jälkeen tuntuu ainoalta järkevältä vaihtoehdolta. Muita komentteja tähän pumppaukseen, kiitos?!

        Luonnollisesti sitä ei ota pikkuistaan syliin jos olo enemmänkin hiprakkamisempi ja kömpelömpi.

        Ei tarvitse pumpata sen takia, että alkoholimaidon saisi pois, mutta yleensä ainakin pienen vauvan (enemmän imettävän) on pakko pumpata, että tissit eivät räjähdä.

        Itse olen ihan surutta imettänyt siitä huolimatta, että olen juonut alkoholia, eli se ei ole vaikuttanut asiaan. Toki minä en muutenkaan koskaan juo niin paljoa, että olisin kunnolla humalassa, eli olen aina riittävän hyväkuntoinen käsittelemään vauvaa/lasta kompuroimatta, pudottelematta tai tekemättä mitään ihmeellistä. Eikä vauvakaan ole koskaan reagoinut minun lievään humalatilaan (esimerkiksi 3-4 lasillista viiniä) mitenkään. Tietenkin yleensä olen yrittänyt tähdätä juomisen siten, että vauva on jo mennyt nukkumaan, jolloin ei ole edes todennäköistä, että häntä tarvitsee muutamaan tuntiin imettää, mutta jos jostain syystä tarvitsee, niin sitten imetetään.


    • Marttiina

      illan aikana 4 olutta ja siiderin ja imettänyt silti..ei ole lapsessa mitään vikaa ja kehittynytkin ihan normaalisti.ja pumppaus on aivan tyhjää..silloin kun ei ole veressä ei ole myöskään maidossa.ja kun on verissä sitä on maidossa niin häviävän pieni määrä ettei lapsen verestä voi edes mitata..olipa äiti vaikka 2 promillen humalassa.näin kerrotaan alkon sivuilla.

    • mitä lääkäri sanoi!

      Itse olen saanut kovasti arvostamaltani imetystukihenkilöltä sellaisen neuvon, että jos pari lasii viinii juo niin siitä ei mene kuin tippa äidin maitoon (merkityksetöntä). Jos juo enemmän niin pitää odottaa. Pumpata ei alkoholin takia tartte. Puhdistuu muutenkin.

    • on tietysti hyvä

      odottaa että vauva on vähän isompi kuin vastasyntynyt!

    • neuweuwe

      Ensimmäinen kokeilu synnytyksen jälkeen oli yksi 0,50cl alkoholiannos(4,7%, siiderin tapainen) ja poltin yhden tupakin.Luin että pitäisi 2h odottaa että poistuu kokonaan ja tupakki väh.2,5h.Siis jos haluaa olla varma kuten minä.Olen siis vielä isokokoinen mamuli 90kg.No.3h jälkeen puhalsin promillemittariin ja näytti edelleen 0,4,mikä oli tosi iso yllätys.Siitä yhdestä siideristä ja tupakista tuli kaiken lisäksi sellainen päänsärky(krapula) että sai kyllä kokeilu jäädä siihen kertaan enkä kyllä vauvaani imetä vasta kun promillemittariin puhallan 0,00,koska olokin on vielä kuin humalaisella kun puhalsi 0,4 =( .Eli kyllä minulla meni lähemmäs 5h yhdestä 0,50cl annoksesta ennenkuin mittari näytti nollaa ja tuntui turvalliselta tai sanotaanko hyvältä imettää ,vaikka isokokoinen olenkin.

      • Anteeksi....

        On pakko vaan ihan pienen pienestä asiasta nipottaa....
        Mutta kun vielä kahteen kertaan sen kirjoitit, eli 0,50cl alkoholijuomaa....
        Oletko ihan varma että et tarkoita 0,5l? Siis puoli litraa...?
        Kun yksi shotti on 4cl juomaa.... Kaljapullo on 33cl juomaa, eli 3,3dl....
        Eli 1l=10dl=100cl=1000ml...


      • neuweuwe
        Anteeksi.... kirjoitti:

        On pakko vaan ihan pienen pienestä asiasta nipottaa....
        Mutta kun vielä kahteen kertaan sen kirjoitit, eli 0,50cl alkoholijuomaa....
        Oletko ihan varma että et tarkoita 0,5l? Siis puoli litraa...?
        Kun yksi shotti on 4cl juomaa.... Kaljapullo on 33cl juomaa, eli 3,3dl....
        Eli 1l=10dl=100cl=1000ml...

        uppista.juu.ei ollu tarkoitus 0 tuohon eteen pistää..aivokatkos xD..eli oli siis kyse 50cl..eli 0.5l.


    • Yx Vaan

      Alkoholimatematiikkaa, puuttumatta juomamääriin ja alkoholin poistumisnopeuteen elimistöstä.

      Jos Äiti on yhden promillen humalassa, äidin veressä on siis promille alkoholia, jolloin sitä on promille myös maidossa. 1promille taas on tuhannesosa kun prosentti in siis sadasosa.
      ELI jos vauva juo desinkin kyseistä rintamaitoa saa hön elimistäänsä 0.1ml alkoholia joka sekoittuu/laimenee hänen vereensä, eli määrä on aivan olematon!

      Sitä vastoin promillen humalassa oleva Äiti aiheuttaa vaaran lapselleen omalla huonolla kehonhallinnallaan.

      • Yx Vaan

        Lisäys edelliseen.
        Muistaakseni lasten nestemäärä on suhteessa suurempi kuin aikuisilla mutta jos nestettä lasketaan tuolla naisten prosentillakin niin kolmekiloisessa vauvassa on 1,8kg eli 1,8l nestettä ja jos siihen lisää tuon 0,1ml alkoholia..
        1,8l=1800ml jokainen varmasti ymmärtää siis tuon naurettavan määrän?!

        Ja huomauttaisin vielä että sen käsittelykyvyn lisäksi, humalaisen olisi syytä välttää nukkumista lapsensa vieressä. Pienikin määrä alkoholia heikentää reakointikykyä ja aiheuttaa levotonta unta jolloin voi tahtomattaan töniä tai runnoa vieressään nukkuvaa lasta.


    • terkkariopiskelija

      Nyky tutkimuksen mukaan pumppaaminen ei poista alkoholia rintamaidosta lainkaan vaan parantaa vain äidin mieltä asiassa!!! Ainoa asia mitä voit tehdä on laskea alkoholinpalamisnopeus kehossasi!! Ja tarjota ennen sitä ennen alkoholinkäyttöä pumpattua maitoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5105
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3207
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1800
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1345
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe