MAHDOLLISUUKSIEN TASAVÄKISYYDEN TEORIA
PÄÄTÖKSENTEON VAPAUS
Marxilaisen sosialismin tarkoitus ei ole tasata elintasoa vaan valtaa.
Määrittelen marxilaisen sosialismin porvariluokan ja työväenluokan välisen eriarvoisuuden poistamiseksi tekemällä tavalla tai toisella teollisuudesta yhteisessä hallinnassa olevaa.
Keskeistä siinä on vastakohtapari, mahdollisuuksien tasa-arvo ja elintason tasa-arvo.
Sosialismissa ihmisillä ei ole samanlainen elintaso kuin muilla, vaan heillä on mahdollisuuksia tavoitella parempaa elintasoa.
Kapitalismissa on mahdollisuuksien tasa-arvoa enemmän kuin feodaalisessa monarkiassa, johon kapitalistit alun perin reagoivat.
Mutta kapitalistit myös estävät toisten mahdollisuudet omien voittojensa perusteella.
He siis käyttävät valtaa mahdollisuuksien rajaamiseen yksin itselleen.
Sosialismi oli alunperin reaktio kapitalistien vallan käyttöön.
Sen tarkoitus on säilyttää kaikkien mahdollisuudet, koska inhimillinen elämä edellyttää sitä.
Tässä nähdään sosialismiin sisäänrakennettu humanismi.
Yhteiskunnan pitää luoda sellainen talousjärjestelmä, joka jakaa mahdollisuudet kaikille ja turvaa ne kaikille.
Mahdollisuudet eivät saa jäädä vain osalle, eikä osa saa rajata niitä itselleen.
Sosialismissa ei ole kyse siitä, että kun toiset saavat mahdollisuuksia menestyä taloudellisesti, niin sitten se on toisten mahdollisuuksista pois.
Kapitalismi toimii juuri näin.
Sosialismi on yhteistä taloutta, jossa kaikilla on samat mahdollisuudet vaikuttaa asioihin, ei että kukaan ei voi pärjätä paremmin kuin toinen.
YHTEINEN PÄÄMÄÄRÄ
Ota esimerkiksi tietokoneverkkopeli Halo.
Halossa pelataan internetissä 8 hengen joukkueissa, punaisissa ja sinisissä.
Pelaajat joutuvat automaattisesti kytkeytyessään siihen joukkueeseen, jossa on vähemmän pelaajia, tosin tämän voi kytkeä serveriasetuksista pois, ja on myös mahdollista sallia joukkueenvaihdot.
Nyt jos punaisissa on enemmän kokeneempia pelaajia kuin sinisessä, siniset eivät pysty kilpailemaan voitosta.
He häviävät aina, eivätkä pysty milloinkaan saamaan samantasoisia pisteita.
Joukkueet eivät ole reiluja, vaikka niissä on yhtä monta pelaajaa.
Siksi joukkueita pitäisi tasoittaa siirtämällä hyviä pelaajia huonojen joukkoon.
2 eliittipelaajaa voivat olla yhtä vahvoja kuin 14 aloittelijaa.
Kapitalismi on samanlainen tilanne.
Ihmisillä on yhtä suuri vapaus kilpailla voitosta, jonka palkintona saa mahdollisuuksia.
Mutta joillakin on voitoista ja ominaisuuksistaan johtuen aina enemmän kykyä saavuttaa voitto.
Sosialismi taas tekee kaikkien mahdollisuuksista saavuttaa voittoja samantasoisia.
Tällöin peli rikastuu, tulee jännittämmäksi, heikot pelaajat voivat käyttää taitojaan juuri niin paljon kuin ne riittävät, eivätkä joudu olemaan käyttämättä niitä, koska niistä ei ole mitään apua (verrattavissa taloudelliseen eriarvoisuuteen, riistoon ja köyhyyteen).
Kun yhteiskunta tasaa mahdollisuudet, peli alkaa hyödyttämään kaikkia.
Kenenkään menestyminen ei riipu toisista eikä kenenkään menestyminen edellytä toisten estämistä.
Kaikki pystyvät laittamaan panoksensa peliin ja kaikki saavat omaa panostaan vastaavan hyödyn.
Vähän niin kuin Star Trek TNGn universumi, jossa ihmiset eivät enää kilpaile elintasosta vaan pyrkivät kehittymään itsensä silmissä paremmiksi siinä mitä he tekevät.
Sosialismi on ajatteluani paljon hillitympi tapa tasoittaa mahdollisuuksia yhteiskunnassa, mutta jos sosialismi toteutuisi sellaisenaan, siitä olisi mahdollista edetä myös tällaiseen ihannemalliseen mahdollisuuksien tasa-arvoon.
OMISTUSOIKEUS KUULUU VAPAUTEEN
Asian ydin on kyky kilpailla voitosta. Voitto vastaa teollista päätösvaltaa.
Peliin osallistuminen vastaa kapitalismin suomaa vapautta kilpailla elintasosta sekä sosialismin suomaa kykyä vaikuttaa omiin tarpeisiin ja haluihin.
Jako joukkueisiin vastaa tuotantovälineiden omistusta.
Toisen joukkueen suhteellinen heikkous vastaa tuotantovälineiden omistamattomuutta.
Siirtyminen joukkueesta toiseen vastaa sosiaalisesti vastuuntuntoista käyttäytymistä tai sosialistisen politiikan toteuttamista.
Parempi pelitaito vastaa vaurasta porvariluokkaa. Toimii teoriani katalyyttinä.
Huonompi pelitaito vastaa köyhää työläisluokkaa. Toimii teoriani katalyyttinä.
Paremman ja huonomman pelitaidon yhteinen tekijä on elintaso.
YHTEENVETO
Paremman pelitaidon omaavien yksilöiden siirtyminen heikompaan joukkueeseen kumoaa joukkuejaon eli tuotantovälineiden omistuksen.
Sen lisäksi se kumoaa toisen joukkueen suhteellisen heikkouden eli tuotantovälineiden omistamattomuuden. Suhteellinen heikkous korvautuu uudella tyypillä, tasaväkisyydellä.
Yksilöllinen pelitaito eli elintaso voidaan säilyttää rajoittamattomana tai jakamattomana siirtämällä sen vaikutus joukkuejakoon ja suhteelliseen heikkouteen.
Tasaväkisyys mahdollistaa yksilöiden pääsyn voittoon eli teolliseen päätösvaltaan tekemällä elintasosta tarpeetonta ja koskematta omistusoikeuteen.
Tasaväkisyyden teoria
1
455
Vastaukset
- peluri
Yritän tässä sivuta samaa asiaa ja jäsentää sitä omasta näkökulmastani.
Sosialismi on vaikea laji, ja vaikeampaa on hypätä siihen vallitsevasta järjestelmästämme. Johonkin se valta siinäkin keskittyy, eikä välttämättä jakaudu tasaisesti.
Kapitalismin voi katsoa olevan peli, jossa eri osapuolilla on erilaiset mahdollisuudet osallistua siihen sekä erilaiset pelitaidot. Pelin ongelma on siinä, että peliin tullessasi sinulle arvotaan tietty tausta ja sen mukaiset pelikortit.
Yksilöillä varsinkin länsimaissa on varsin hyvät mahdollisuudet pelata korttinsa hyvin heikommistakin oloista. Pelkät yksilölliset ponnistelut eivät kuitenkaan tuo hyviä asemia peliin. Pääoman kasautuminen antaa kerran hyvin onnistuneille etulyöntiaseman seuraavaan heittovuoroon ja sukupolvelta toiselle siirtyvät pelitaidot ja pääoma luovat erilaiset lähtökohdat eri yksilöille. Kadehdittava ei tästä näkökulmasta ole esimerkiksi sisällissodan keskelle kolmanteen maailmaan syntyneen lapsen pelinappula.
Vaikka kyseessä on perimmältään yksilöiden peli, vaikuttaa joukkue (esim suku), suoraan mahdollisuuksiin saavuttaa paremmat pelitaidot(isältä pojalle) ja suuremmat pääomat(kasautuminen).
Olennainen argumenti kapitalismin puolestapuhujille on vapaus, joka kuitenkin peittää alleen ihmisten kannalta tärkeämmän seikan, oikeudenmukaisuuden. Järjestelmässä on vapaus pyrkiä kohti suurempaa saavuttamista epäolennaisten ihmisten(köyhät ja vähäosaiset) ja asioiden(teollisuuspäästöt) jäädessä tämän vapauden varjopuolelle.
Mahdollisuuksinamme on tulla taitavammaksi tässä meille pakollisessa pelissä tai toivoa, että seuraavassa pelissä olisimme esim. Sampo-pankin pääjohtajan poika. Tällöin voisi vaikka keskittyä pokerin pelaamiseen ja jättää muutaman heittokierroksen väliin tietäen, että tuskin kukaan ohittaa nappulaasi pelilaudalla, vaikka olisit vasta lähtöviivalla.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 285410
- 1611845
Olen rakastunut sinuun mies edelleen
Meidän yhteys on jossain ihan muualla kuin netissä, muistetaan se. Kaunista päivää sinulle 😍1561501Sun ajatttelu tuo vaan julmuutta mut kukaan muu nainen ei voi korvaa sua
Mut sun ajattelu saa mut itsetuhoseks ja uhmaan lakiakin😭😭💀 Se väärinymmärryksen määrä on käsittämätöntä. Helpottais141314Kyläyhdistyksen tuho, kiitos sääntöukon
Hyrynsalmen kyläyhdistyksen yleinen keskustelutilaisuus ja ylimääräinen kokous alkoi hyvin. Siellähän keskusteltiin oike231174- 941125
En vittujakaan enää välitä sinusta nainen
Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.711068viekää miehet naiset kunnon treffeille
Ja käyttäytykää hyvin. Niin tehdään vaikutus. Miehen kuuluu tarjota naiselle.2101033Yh:n pihalla aina eri auto
Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan38924- 38885