Aihe

Peruna

koiruus

Kuulin tässä mielestäni hullun väitteen ettei koiralle saisi antaa perunaa?
Eihän tämä pidä paikkaansa?

16

3075

  Vastaukset

  • Kyllä meillä ainakin on useinkin annettu esim. muusin jämät, eikä ole mitään ongelmia ollut. En keksi mitään syytä siihen, miksei saisi. En ole ainakaan koskaan edes kuullut, ettei koira sietäisi perunatärkkelystä. Muusta ei kait voi kysymys olla.

   • .. kysyin kun olin ihan ihmeissäni koska meillä koirat syövät muusia ja sutattuja perunoita kastikkeen kera.
    Mutta kuulemma eläinlääkäri oli väittänyt että munuaisvikaa aiheuttaisi, mitä en kyllä ihan ole valmis uskomaan.


  • minä olen kuullut ettei raakaa pottua sais antaa, mutta keitettyä ja paistettua voisi. en kyllä sitten tiiä tarkemmin. meidän hauva kyllä syö pottumuusit ja keitetyt potut.

  • annettiin meidän koirulille juuri nimenomaan perunaa ja riistaa, kun sillä oli eliminaatiodieetti (ja ihan lääkärin ohjeesta). Peruna pitää vaan hyvin keittää ja soseuttaa. Olen myös lukenut joskus, ettei perunaa saisi antaa, mutten enää muista, mihin se perustui ja oliko kyseessä esim. raaka peruna tai huonosti soseutettu.

   • Peruna ei kuulemma sula koiran elimistössä. Koiran ruuansulatusjärjestelmä on liian lyhyt. Elikkäs koira ei saa keitetystä perunasta mitään 'irti'. Näin minä olen viisaampien puheita ymmärtänyt...


  • tuo perunan sopimattomuus monellekkin koiralle. Peruna kun ei tahdo siellä vatsassa kunnolla sulaa ellei se ole hyvin muusattu (aiheuttaa helposti ripulia), toiseksi peruna on erittäin ravinneköyhää ruokaa joten koira ei juurikaan "hyödy" siitä.
   Itse olen perunaa antanut ja silloin tällöin sitä annan, yleensä hyvin keitettynä ja pilkottuna/muusattuna.

  • koirat syö muusia mutta jos on keittettyjä "tavallista" perunaa syövät kyllä mutta jo kohta oksentaa niitä pieniä perunan palasia. joten keitetty peruna ei ainakaan meidän koirille sovi.

  • Peruna sinänsä ei ole mitenkään vaarallista koiralle - se ei kuitenkaan ehdi sulaa koiran ruoansulatuskanavassa vaan tulee ulosteen mukana kokonaisina paloina ulos. Jos soseutat perunan niin silloin ei käy näin. Ravintoaineita siinä ei kuitenkaan koiran kannalta juurikaan ole. Peruna kokonaisena tai paloina saattaa myös aiheuttaa, että koira oksentaa palaset pois.

  • Meidän dogi syö ja sulattaa niin keitetyt kokonaiset perunat kuin raaatkin. Perästä tulee aina tasaista ruskeaa massaa oli tuo syönyt mitä hyvänsä. Raakoja en yleensä koiralle varsinaisesti tarjoile, mutta kypsiä annan, jos jää itseltä käyttämättä. Vaikka annan kokonaisia kypsiä tai raakoja perunoita ei ole koskaan ollut ulosteessa näkyviä paloja. Ei ole muuten itsellänikään. Taitaa olla taas hifistelyä tämäkin pottukeskustelu.

  • Peruna on ravinneköyhää, pelkkää tärkkelystä. Koira tarvitsee rasvaa, ei hiilihydraatteja. Ihminen ei ole sama, kuin koira. En ihmettele miksi koirillakin on jo 2-tyypin diabetesta, kun omistajat kuvittelevat koirien olevan sekasyöjiä, kuten ihmiset.

   • Eipä se muutama peruna 2-tyypin diabetesta vielä aiheuta


   • Höpöhöpö: 100 grammaa perunaa sisältää (riippuen perunalajikkeesta):
    noin 80 g vettä (80 % perunasta on vettä)
    13-16 g hiilihydraattia
    1,9 g proteiinia
    0,1 g rasvaa
    0,8 mg natriumia
    425 mg kaliumia
    20 mg magnesiumia
    5 mg kalsiumia
    40 mg fosforia
    8,5 mg C-vitamiinia

    Peruna sisältää lisäksi sinkkiä, jodia, seleeniä, kuparia, foolihappoa, niasiinia, A-, B1-, B6-, E- ja K-vitamiineja.

    Missä vitamiinipillerissä on yhtä laajasti hyödyllisiä vitamiineja kuin perunassa ?

    Perunat ovat osa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota - kun niiden valmistamisessa ei ole käytetty runsaasti öljyä.

    Lähde: perunansiemen.fi


  • Sinällään aika outo väite kun kuitenkin on kehitetty paljon ruokia, joissa vilja on korvattu perunalla esim lohi-peruna, peura-peruna ja kana-peruna...
   On kai sitä siinä mielessä jo tutkittu paljon? Miksi niitä muuten olisi kehitetty...

   • Koska joittenkin omistajien mielestä riisi ei ole hyväksi? Sitten hamutaan perunaa tai kiinalaista bataattia sekaan, ilman minkään näkösiä ravinto hyötyjä.

    Näissäkin raaka-ainessa on kyllä eroa esim, onko ruskeaa riisiä vai riisiä.

    Onko perunaa vai pereunatärkkelystä.


  • Ei kait peruna mitenkään vaarallista ole vaan se että sillä ei ole koiralle mitään ravintoarvoa. Omanikin syö mielellän just muusinjämät, joskus jonkun palan paitettua perunaa.
   Ne eivät kuitenkaan kuulu koiran päivittäiseen juttuun vaan silloin kun sitä on.
   Oman koirani vatsa on sietänytkin sen vähän mitä on silloin tällöin saanut.

  • tottakai koiralle voi pottuja syöttää! muussattuna kuorineen mutta ei suolaa! suola on myrkkyä ja koiralta loppuu munuaiset. eihän koira perunasta paljon hivenaineita ja vitamiineja saa mutta se maistuu sille ja uloste tulee kovempana ja anaalirauhaset tyhjenee niinkuin pitääkin. en minäkään joka päivä koirilleni perunoita anna, vaihtelen pikkuisen eri päivinä, riisiä puuroja, ym, lihaa ja kalaa myös. kuivamuona merkki on kyllä ollut jo vuosia sama.

  Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Erätauko: Suomalainen nettikeskustelu julkisuuden henkilöistä - unohtuuko empatia?

   Erätaukokeskustelu tiistaina 1.12.2020 klo 14-16., tervetuloa! Julkisuuteen tavalla tai toisella päätyneistä henkilöistä keskusteleminen netissä tunt
   Viihde ja kulttuuri
   49
   1757