meidän 2v2kk tyttö..

tiiuliiu

Meillä siis 2v2kk tyttö ja sanoo sanoja, matkii niitä perässä ja ymmärtää mitä ne tarkoittavat. Pitkistä sanoista voi jäädä viimeinen tavu pois. Lauseita ei kuitenkaan tule juuri lainkaan (muutamia lyhyitä). Omaa kieltä hänellä on hyvin paljon. Onko tämä normaalia kehitystä ja kuuluuko tuo oma kieli kehitykseen? Miten tämän ikäisen lapsen kuuluisi puhua? Onko keinoja edesauttaa hänen puheenkehitystä?

Tyttömme sanoi ensimmäiset sanat jo ennen 8 kk ikää. Monet näistä sanoista kuitenkin unohtuivat. Onko normaalia? Ja noin 1-vuotiaan hän oli melko hiljainen.. ei sanonut edes näitä jo oppimiaan sanoja.

KIITOS VASTAAJILLE!!!!!!

12

2852

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • omppu

      Lapset kehittyy omaan tahtiin. Oma 3-vuotiaani ei 2-vuotisneuvolassa sanonut kokonaisia sanoja juuri ollenkaan. Nyt puhe sujuu kuitenkin jo hyvin. Jos lapsi ymmärtää puhetta, ei pitäisi olla mitään aihetta huoleen.

      Lapsen kielelliseen kehitykseen voi vaikuttaa lukemalla, laulamalla ja loruttelemalla lapsen kanssa.

      • Pariton Isä

        Mun 1v10kk ymmärtää hyvin jo molempia kotimaisia. Puhuu myös molempia, ja suht hyvin tietää kumpaa käytetään kenellekin. Kun olin tytön kanssa äitini luona kylässä hän ei ollut oikein varma ja sanoi molemmilla kielillä peräkkäin:)

        Lauseita ei tule mutta yhdyssanoja ja sanapareja kyllä tulee, vaikkapa verbi ja substantiivi siihen perään.

        No minä juttelen hänelle paljon, hoitopaikassa puhutaan myöskin paljon hänen kanssaan. Siitä en tiedä miten äidin luona.

        Jokatapauksessa puheen kehitys on hyvin yksilöllistä eikä tuonikäisen puheesta tai puhumattomuudesta kannata tehdä kovin kummoisia johtopäätöksiä. Esimerkiksi itse olin mykkä ties miten vanhaksi asti (varmaan lähemmäs 3-vuotiaaksi), en sanonut kerrassaa sanaakaan. Kun sitten aloin puhumaan, puhuinkin jo kokonaisia lauseita aivan hyvin.


      • jpp
        Pariton Isä kirjoitti:

        Mun 1v10kk ymmärtää hyvin jo molempia kotimaisia. Puhuu myös molempia, ja suht hyvin tietää kumpaa käytetään kenellekin. Kun olin tytön kanssa äitini luona kylässä hän ei ollut oikein varma ja sanoi molemmilla kielillä peräkkäin:)

        Lauseita ei tule mutta yhdyssanoja ja sanapareja kyllä tulee, vaikkapa verbi ja substantiivi siihen perään.

        No minä juttelen hänelle paljon, hoitopaikassa puhutaan myöskin paljon hänen kanssaan. Siitä en tiedä miten äidin luona.

        Jokatapauksessa puheen kehitys on hyvin yksilöllistä eikä tuonikäisen puheesta tai puhumattomuudesta kannata tehdä kovin kummoisia johtopäätöksiä. Esimerkiksi itse olin mykkä ties miten vanhaksi asti (varmaan lähemmäs 3-vuotiaaksi), en sanonut kerrassaa sanaakaan. Kun sitten aloin puhumaan, puhuinkin jo kokonaisia lauseita aivan hyvin.

        Aivan. Olen hoitanut 3 vuotiaita poikia jotka olivat myös melkeinpä mykkiä. Tytöillä tuntuu puhe kehittyvän aikaisemmin.


    • ei hätiä

      Meillä 2,6 v tyttö on vastikään alkanut yrittämään muodostaa lauseita, tosin hyvin ontuen vielä. Puheen kehitys on ollut hidasta ja muutenkin ollut monessa kehitysvaiheessa hitaanlainen. Ei olla neuvolassa kuitenkaan oltu huolissaan eikä mekään olla otettu sen kummempaa stressiä vaan ajateltu että kaikki ovat yksilöitä.
      Ymmärtäminen on varmaan se tärkein lähtökohta. Tyttömme on ymmärtänyt puhetta jo pitkän aikaa vaikkei sanoja juurikaan ole tullut.
      En tiedä sitten miten paljon sillä on tämänhetkiseen puheenopetteluintoon ollut se, että tyttö on katsonut viime aikoina aika paljon Franklin-sarjaa.
      Päivähoidossa lapsemme ei ole, vaan kotona, joten ehkä silläkin on ollut osuutta puheen kehityksen hitauteen kun ei ole ollut esimerkkiä.
      En ole edelleenkään huolissani vaan aina ollaan tosi innoissaan uusista sanoista ja lauseista. Kyllä ne sieltä pikkuhiljaa mutta varmasti tulevat, luotan näin.
      Jokainen kehittyy omalla vauhdillaan eikä vielä pitäisi olla syytä huoleen. Ota vielä ihan rennosti, toki voit puhua neuvolassa jos kovin huolestuttaa.

    • vanhin

      Lapseni puhui tuossa iässä vain yksittäisiä sanoja, mutta 1v 4 kuukautta tuli jo pitkiä lauseita eli meni ikäisistään ohi yhtäkkiä.

      • ikää oli enemmän

        eli 2v 4kk


    • näin menee

      eli meillä eka sana tuli noin vuoden iässä, sen jälkeen oli pitkään hiljaista, nyt kun aloitti kerran viikossa päivä kodissa on jo alkanut taas sanoja ja lyhyitä lauseita tulla

      Kuitenkin poika täyttää jo syksyllä kolme vuotta, oltiin lääkärin kanssa samaa mieltä että nyt on tutkittava. menemme syksyllä ouluun kahdeksi viikoksi tutkimuksiin, että kuinka paljon poika on jäljessä ja onko jokin sairaus tämän syynä.

      Lukeminen lapselle auttaa paljon, myös kuva kirjojen katselu ja kuvien sanominen ääneen. meille lääkäri suositteli apu kuvia. jääkaapin oveen tai lähistölle jonnekin mistä poika ne näkee hyvin, kuvia jotka auttaa kommunikoimaan. sellaisia perus asioita kuten syödä juoda lusikka veitsi aurinko yms yms...

    • hellu

      ...juttu, poika 2v2kk ymmartaa kahta kielta "taydellisesti"... vaikeitakin lauseita jne, mutta ei puhu paria sanaa enempaa. Toistaa kylla sanoja pyydettaessa perassa, mutta tuntuu, etta ei viela loyda niita omasta paastaan. Kai taa on normaalia ???!!!

      • Puhetta

        Joka toinen lapsi, joka puhuu vai muutamia yksittäisiä sanoja, tarvitsee kuulemma kolmivuotiaana puheterapiaa - joka toisella taas kyse on vain kielen kehityksen viiveestä, joka korjaantuu itsestään, eikä lapsi tarvitse ulkopuolista apua puheen edistämiseen. Näin luki vauva-lehden puheen kehitystä käsittelevässä artikkelissa. Tärkeintä on, että lapsi ymmärtää puhetta ,lyhyitä käskyjä (eri asia on totteleeko:-) ja pystyy toimimaan vuorovaikutteisesti. Neuvolassa ei välttämättä kovin hanakasta ohjata puheterapeutin arvioon, sillä kuntien resurssit ovat niukat ja kaikessa yritetään säästää. Kolmivuotiaana terapeutin arvio olisi kuitenkin viimeistään kait paras tehdä (jos lauseita ei vielä ole), sillä lapsen kehityksen kannalta olisi parasta, jos mahdollisimman nopeasti hän saisi ikätovereitaan kiinni puheen kehityksessä. Puhehan on merkittävin kommunikaatiotapa.

        Lapsi myös artikkelin mukaan oppii puhetta ihan hyvin kotonakin, hän ei tarvitse siihen päiväkotia ja vertaisryhmää (muita lapsia).


    • MaryKris

      Meillä pojalla kans on vielä sellaista niin sanottua vauva puhetta, mutta vähemmän. Sanoja kyllä tulee ja vastailee kysymyksiin usein mitä tai tä. Jonkin verran tulee kaksi osaisia sanoja esim. käki kukkuu,mutta enimmäkseen yksittäisiä sanoja. Ei malta kuunnella pitkiä satuja, vaan katselee kuvakirjoja ja toistelee kuulemaansa. On oppinut uusia sanoja välillä paljonkin lyhyessä ajassa.

      Lapset ovat yksilöitä.

    • 2v1kk

      Ja juttelee ku aika mies, tietysti ässät ja ärrät on millon mitäkin, ja ämmäkin muuntuu usein p-kirjaimeksi esim. mitä=pitä... Mutta hyvin saa selvän mitä turisee.
      Keväällä ei vielä tullut kun kahden sanan "lauseita", mm. isi syö, äiti tänne ym ym. Sitten, eräs päivä, ihan yhtä äkkiä alkoi turista 3-4 sanan lauseita, siitä muutama päivä eteenpäin juttua alkoi tulla sellaisella tahdilla että hyvä kun perässä pysy! Se voi olla huomenna kun tyttösi sulle "lukee" satuja, eikä toisin päin, se on kuitenkin jo hyvä merkki, että sanoja tulee. Voithan kysyä neuvolasta apua.

      Vielä tuohon unohtamiseen, meiän poika sanoi ensimmäisen sanan jota tarkoittikin, nenä juurikin tuossa 8 kk iässä, sitten tuli mummo, pappa, täiti=äiti, mutta ne unohtu siinä 10-12kk iässä, tulivat sitten kuukauden päästä taas takaisin. Tyttösi on siinä iässä että oppii muutenkin paljon asioita, silloin nämä "helpot perusasiat" usein unohdetaan.
      Tsemppiä kaikille! :)

      • edelliseen

        Me ollaan aina puhuttu pojalle niinkuin aikuisille puhutaan, ei lässyttäen tms. Ja satu kirjat ollaan moneen kertaan luettu.
        Jos oppii uuden sanan, me kysellään että mikäs se olikaan kun sanoo röh röh. Jos ollaan kauppaan menossa, pojalta kysytään että tietääkö minne mennään jne jne... Siitä se sit lähtee :) Lapselle vaan reilusti juttelemaan selkeästi ja keskusteluihin mukaan :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. 121
      2753
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      67
      2520
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2111
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1747
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1658
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1479
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1439
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1403
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe