vihje tosi

rohkeille

Nimimerkki Juuso kaipasi "lisää tällaista luettavaa". Ja kun Norja on paljon tarkemmin kierelty kuin Suomi, niin tässä yksi matkailuvihje.

Stavangerin lähellä on Preikestolen - Saarnastuoli. Se on tuttu kaikille Norjan kävijöille ja jos joku ei ole käynyt, niin on syytä käydä. Kyllä se sen veroinen on, vaikka onkin nykyisellään melkoinen turistirysä.

Mutta samaan käyntiin on syytä ja helppo liittäää käyminen Lysebotnissa. Sinne on viisainta ajaa autolla upean kuumaiseman läpi Kristiansand - Haukeligrend tieltä. Lopussa on uskomattomat serpentiinit (onhan niitä toki monissa muissakin paikoissa). Serpentiiniosuuden yläpuolelta lähtee polku/kävelyreitti(on vaikeampi kuin Prekestolenille) Kjeragille, joka on 1000 metrin korkuinen(selvästi korkeampi kuin Prekestolen) kallionkieleke vuonon yläpuolella. Sieltä uskalikot hyppii alas liitovarjoillaan. Kielekkeen lähellä on muutaman sadan metrin päässä (viitoitusta ei ollut muutama vuosi sitten) Kjeragbolten. Se on suuri kivi(muutama kuutiometri) kallion halkeamassa. Kiven päälle pääsee. Jos tipahtaa, niin ensin vain 10-20 metriä lähes pystysuoraan kivikkoiseen rinteeseen, josta sitten melkein pystysuoraa kivikkoista seinämää se 1000 metriä vuonon rannalle. Ei tarvitse isoa pussia, mihin seikailija kerätään! Lienee tarpeetonta mainita, että itse kävin kiven päällä. Mutta voin kyllä tunnustaa, että toista kertaa en mene - kävin nimnittäin kiven päällä unissani riittävän monesti.

Ja aikatauluista. Varaa aikaa noin koko päivä reissulle. Lysebotnissa on parasta olla yötä. Siellä tosin on vain yksi leirintäalue, jossa vain muutamia mökkejä. Tilaa sattui olemaan mökeissä, kun kävimme. Varminta lienee varata etukäteen. Sitten laivalla vuonoa pitkin pois "ihmisten ilmoille". Tämä pieni laiva ajelee pitkin hienon vuonon rantoja turistien ehdoilla; näyttää hylkeet, pienet parin talon idylliset kylät ja ajelee Prekestolenin alapuolella hitaasti ja selostuksiakin piisaa. laivan aikatauluja en muista, mutta mieleen jäi, että taisi olla vain kerran tai pari päivässä. Mutta netistähän tieto löytynee. Ainakin näkyi kuvia olevan ym. infoa, kun Lysebotn:lla hakee.

Hyvää matkaa! Ja kiven päälle ei kannata mennä sateella - voi olla liukas!

4

898

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juuso

      Gaustatoppen on ilmeisesti Norjan korkein paikka. Sen lähistolle pääsee autoillen ja voi lähteä polkua pitkin yrittämään ylöspäin. Itse kävin yrittämässä lokakuussa pari vuotta sitten. Polku on aluksi vetinen ja kivikko lisääntyy mitä ylemmän mennään. Jo auton parkkipaikkakin oli pilvien päällä. Pilvisellä säällä ei ollut mitään näkymiä.
      Jaksoin kulkea pari tuntia, nousua ehkä 500 metriä ja matkaa kai 5 kilometriä. Sitten luovutin. En ehtinyt edes lumirajalle. No hyväkuntoinen käy autoparkista huipulla ehkä 6-7 tunnissa. Alas matka tuli helposti. Seuraavaa kertaa odotellessa valitsen myös paremman sään.

      Preikestulia kävin katsomassa Stavangerista pienellä laivalla. Olikohan lauantai ja matka taisi viedä noin 5 tuntia edes takas. Laiva ajoi Preikestulin alle ja kierteli läheisissä pikkuvuonoissa ja katseltiin tietysti niitä rohkeita , jotka kiipesivät ylhäällä kohti stulia. Hinta taisi olla jotain 300 NOK.

      • Anni

        Galdhöpiggen on korkein (mutta ei kaunein, muutaman sata metriä korkeampi.) Ja ilmeisesti helpommin valloitettava - vaikka ainakaan itse en aio toista kertaa ajaa Juvasshyttanille menevää tietä - sen verran on rystyset valkoisena vieläkin.


    • hui!
      • rohkeille

        Juuri tuo kivi se on. Sen päälle pääsee kohtuullisen helposti kuvassa olevan vasemmapuoleisen kallion takaa. Siellä on kapea tasanne suunnilleen kivenpinnan tasossa. Joten vain pieni hyppy tarvitaan mennen tullen. Mutta sivulle ei kannata horjahtaa!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4295
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      125
      1681
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1497
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1422
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1304
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      51
      1207
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1126
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1091
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      66
      1083
    Aihe