Vähennä tärkkelystä

Sokru

Mielenkiintoinen tutkimustulos: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-3-16.pdf

Tärkkelykset siis näyttäisivät olevan vaikutuksiltaan verensokerinnousuun pahinta ruokaa diabeetikolle, koska ovat 100%:sesti glukoosia.

Hiilihydraattejahan on kolmea eri laatua eli mono-, di- ja polysakkaridit. Polysakkarideihin kuuluvat tärkkelys ja kuitu.

Jo pelkkä tärkkelyksen korvaaminen muilla sokereilla, kuten maitotuotteilla ja hedelmillä sai aikaan hyviä tuloksia arvoihin.

Itse ainakin innostuin tästä kovasti ja aion kokeilla tärkkelysten korvaamista muilla hiilihydraateilla.

7

4684

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • diakuva

      Tärkeimmät monosakkaridit ovat glukoosi, fruktoosi ja galaktoosi. Verenkierrossa sokerit kulkevat pääasiassa glukoosina ja tämän vuoksi puhdas glukoosi nostaa verensokeria nopeiten, ei tärkkelys. Disakkarideja ovat laktoosi eli maitosokeri (galaktoosi glukoosi) sakkaroosi eli pöytäsokeri (glukoosi fruktoosi) ja maltoosi eli mallassokeri (glukoosi glukoosi). Kehossa glukoosi varastoituu eli polymerisoituu glukagoniksi, kasveissa tärkkelykseksi. Tämän imeytyminen ruoansulatuskanavasta vaatii aina erilaisia entsyymejä (amylaasi, disakkaridaasit).

      • Diakoni

        Muuten asiaan kantaaottamatta korjataan nyt tuosta selvä virhe. Glukagoni on hormoni. Tarkoitit varmaan glykogeeniä eli eläintärkkelystä.


      • Sokru

        "Verenkierrossa sokerit kulkevat pääasiassa glukoosina ja tämän vuoksi puhdas glukoosi nostaa verensokeria nopeiten, ei tärkkelys"

        Luitko tuon tekstin, jonka linkin annoin? Muistaakseni siellä sanottiin, että tärkkelys, joka kuuluu polysakkarideihin, on kuitenkin 100% glukoosia.

        Monosakkaridit: glukoosi, fruktoosi, galaktoosi.
        Disakkaridit: sukroosi, laktaasi.
        Polysakkaridit: tärkkelys, kuitu.

        Sukroosi on 50% glukoosia ja 50% fruktoosia.
        Laktaasi on 50% glukoosia ja 50% galaktoosia.

        Kävin tarkistamassa mitä siellä sanottiin ja toden totta:

        "Starches are polymers of hundreds to
        thousands of glucose molecules attached to each other forming a large spherical structure.
        Thus, starch is 100% glucose."

        "The monosaccharides are glucose, fructose and galactose. The disaccharides are
        sucrose and lactose. They all are commonly referred to as “sugars”. The sucrose
        molecule consists of one molecule of glucose condensed with one molecule of fructose.
        Thus, sucrose is 50% glucose and 50% fructose. The lactose molecule consists of one
        molecule of glucose condensed with one molecule of galactose. Thus, lactose is 50%
        glucose and 50% galactose."


      • diakuva
        Sokru kirjoitti:

        "Verenkierrossa sokerit kulkevat pääasiassa glukoosina ja tämän vuoksi puhdas glukoosi nostaa verensokeria nopeiten, ei tärkkelys"

        Luitko tuon tekstin, jonka linkin annoin? Muistaakseni siellä sanottiin, että tärkkelys, joka kuuluu polysakkarideihin, on kuitenkin 100% glukoosia.

        Monosakkaridit: glukoosi, fruktoosi, galaktoosi.
        Disakkaridit: sukroosi, laktaasi.
        Polysakkaridit: tärkkelys, kuitu.

        Sukroosi on 50% glukoosia ja 50% fruktoosia.
        Laktaasi on 50% glukoosia ja 50% galaktoosia.

        Kävin tarkistamassa mitä siellä sanottiin ja toden totta:

        "Starches are polymers of hundreds to
        thousands of glucose molecules attached to each other forming a large spherical structure.
        Thus, starch is 100% glucose."

        "The monosaccharides are glucose, fructose and galactose. The disaccharides are
        sucrose and lactose. They all are commonly referred to as “sugars”. The sucrose
        molecule consists of one molecule of glucose condensed with one molecule of fructose.
        Thus, sucrose is 50% glucose and 50% fructose. The lactose molecule consists of one
        molecule of glucose condensed with one molecule of galactose. Thus, lactose is 50%
        glucose and 50% galactose."

        En väittänyt etteikö tärkkelys olisi 100% glukoosia. Kysymys nyt vain on siitä, että tärkkelyksessä glukoosi on polymerisoitunut kuten glykogeenissäkin (tietenkin tarkoitin alkuperäisessä viestissä sitä, anteeksi nolo töppäys) eikä sen pilkkominen tapahdu ilman ulkopuolista apua. Maksassa glykogeenin (energiaa kuluttavaa) pilkkoutumista glukoosiksi kutsutaan glykogenolyysiksi. Ruoansulatuskanavassa syljen ja haiman amylaasi pilkkoo tärkkelystä lähinnä maltoosiksi ja ohutsuolessa maltaasi pilkkoo maltoosin glukoosiksi.

        Tärkkelys ei imeydy passiivisesti solukalvon läpi, eikä sille ole olemassa myöskään aktiivista kuljetusmuotoa. Glukoosi sen sijaan imeytyy jo osin heti suun limakalvoilta. Tästä seuraa aivan yksiselitteisesti, että monosakkaridinen glukoosi imeytyy nopeammin ja nostaa siten verensokeria nopeammin kuin polysakkaridinen tärkkelys.

        Huomaathan muuten, ettei laktaasi ole sokeri. Laktaasi on entsyymi, joka pilkkoo laktoosia. Sokerit ovat -ooseja ja niitä pilkkovat entsyymit -aaseja. Sukroosi on nimityksenä ihan sallittu, mutta suomenkielisessä keskustelussa yleensä puhutaan sakkaroosista. Muita tavallisia nimityksiä ovat ruokosokeri, pöytäsokeri tai yksinkertaisesti sokeri.


      • Sokru
        diakuva kirjoitti:

        En väittänyt etteikö tärkkelys olisi 100% glukoosia. Kysymys nyt vain on siitä, että tärkkelyksessä glukoosi on polymerisoitunut kuten glykogeenissäkin (tietenkin tarkoitin alkuperäisessä viestissä sitä, anteeksi nolo töppäys) eikä sen pilkkominen tapahdu ilman ulkopuolista apua. Maksassa glykogeenin (energiaa kuluttavaa) pilkkoutumista glukoosiksi kutsutaan glykogenolyysiksi. Ruoansulatuskanavassa syljen ja haiman amylaasi pilkkoo tärkkelystä lähinnä maltoosiksi ja ohutsuolessa maltaasi pilkkoo maltoosin glukoosiksi.

        Tärkkelys ei imeydy passiivisesti solukalvon läpi, eikä sille ole olemassa myöskään aktiivista kuljetusmuotoa. Glukoosi sen sijaan imeytyy jo osin heti suun limakalvoilta. Tästä seuraa aivan yksiselitteisesti, että monosakkaridinen glukoosi imeytyy nopeammin ja nostaa siten verensokeria nopeammin kuin polysakkaridinen tärkkelys.

        Huomaathan muuten, ettei laktaasi ole sokeri. Laktaasi on entsyymi, joka pilkkoo laktoosia. Sokerit ovat -ooseja ja niitä pilkkovat entsyymit -aaseja. Sukroosi on nimityksenä ihan sallittu, mutta suomenkielisessä keskustelussa yleensä puhutaan sakkaroosista. Muita tavallisia nimityksiä ovat ruokosokeri, pöytäsokeri tai yksinkertaisesti sokeri.

        Keksin suoraan päästäni nuo käännökset, en jaksanut edes tarkistaa miten ne oikeasti suomen kielessä kirjoitetaan :)

        Nuo ruuansulatushienoudet menevät täysin ohi tietämyksestäni, joten en niitä osaa kommentoida.

        Huomionarvoista kuitenkin oli tuo tutkimustulos eli se, että tärkkelykset ovat erityisen ongelmallisia diabeetikoiden elimistölle. Siitä lienee yksimielisyys?


      • diakuva
        Sokru kirjoitti:

        Keksin suoraan päästäni nuo käännökset, en jaksanut edes tarkistaa miten ne oikeasti suomen kielessä kirjoitetaan :)

        Nuo ruuansulatushienoudet menevät täysin ohi tietämyksestäni, joten en niitä osaa kommentoida.

        Huomionarvoista kuitenkin oli tuo tutkimustulos eli se, että tärkkelykset ovat erityisen ongelmallisia diabeetikoiden elimistölle. Siitä lienee yksimielisyys?

        Juu en minä tuohon tutkimukseen ota sen enempää kantaa. Kunhan oioin väärinkäsityksiä, ettei kukaan saa väärää kuvaa.


    • Täh...

      Mitkä ruoka-aineet ovat tuota tärkkelystä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä elukkaa kaivattusi

      muistuttaa? Vastaan ite myöhemmin. Miehelt.
      Ikävä
      65
      4180
    2. Haleja ja pusuja

      Päivääsi kulta 🤗🤗💋❤️❤️❤️ kaipaan sinua Tänäänkin.. Miksikäs se tästä muuttuisi kun näin kauan jatkunut 🥺
      Ikävä
      46
      3969
    3. Onko mukava nähdä minua töissä?

      Onko mukava nähdä minua töissä vai ei? Itse ainakin haluan nähdä sinut 🤭
      Työpaikkaromanssit
      36
      3472
    4. Oi mun haniseni

      Mul on ihan törkee ikävä sua. En jaksais tätä enää. Oon odottanut niin kauan, mutta vielä pitää sitä tehdä. Tekis mieli
      Ikävä
      16
      2883
    5. Hei rakas sinä

      Vaikka käyn täällä vähemmän, niin ikäväni on pahempaa. Pelkään että olen ihan hukassa😔 mitä sinä ajattelet? naiselle
      Tunteet
      34
      2719
    6. En kirjoita sulle tänne

      Enään nainen. Olen kyllä kiltisti enkä ala mihinkään kuin tosirakkaudesta. Kanssasi sitten jos se on mahdollista ja pidä
      Ikävä
      14
      2522
    7. Kyllä mulla on sua ikävä

      Teen muita juttuja, mutta kannan sua mielessäni mukana. Oot ensimmäinen ajatus aamulla ja viimeinen illalla. Välissä läm
      Ikävä
      10
      2124
    8. IS:n tiedot: Toni Immonen irtisanottiin MTV:ltä Toni Immonen työskenteli pitkään MTV:llä.

      IS:n tiedot: Toni Immonen irtisanottiin MTV:ltä Toni Immonen työskenteli pitkään MTV:llä. IS uutisoi torstaina Toni Imm
      Maailman menoa
      12
      1216
    9. Nainen, tunnusta että olet varattu ja tyytymätön suhteeseesi

      Ja siksi pyörit täällä ikävä palstalla etsien sitä jotain jota elämääsi kaipaat. ehkäpä olet hieman surullinen, koska ta
      Ikävä
      145
      1157
    10. Mitä ajattelet

      Mies minusta tänään?
      Ikävä
      80
      1006
    Aihe