Mielenkiintoinen tutkimustulos: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-3-16.pdf
Tärkkelykset siis näyttäisivät olevan vaikutuksiltaan verensokerinnousuun pahinta ruokaa diabeetikolle, koska ovat 100%:sesti glukoosia.
Hiilihydraattejahan on kolmea eri laatua eli mono-, di- ja polysakkaridit. Polysakkarideihin kuuluvat tärkkelys ja kuitu.
Jo pelkkä tärkkelyksen korvaaminen muilla sokereilla, kuten maitotuotteilla ja hedelmillä sai aikaan hyviä tuloksia arvoihin.
Itse ainakin innostuin tästä kovasti ja aion kokeilla tärkkelysten korvaamista muilla hiilihydraateilla.
Vähennä tärkkelystä
7
4691
Vastaukset
- diakuva
Tärkeimmät monosakkaridit ovat glukoosi, fruktoosi ja galaktoosi. Verenkierrossa sokerit kulkevat pääasiassa glukoosina ja tämän vuoksi puhdas glukoosi nostaa verensokeria nopeiten, ei tärkkelys. Disakkarideja ovat laktoosi eli maitosokeri (galaktoosi glukoosi) sakkaroosi eli pöytäsokeri (glukoosi fruktoosi) ja maltoosi eli mallassokeri (glukoosi glukoosi). Kehossa glukoosi varastoituu eli polymerisoituu glukagoniksi, kasveissa tärkkelykseksi. Tämän imeytyminen ruoansulatuskanavasta vaatii aina erilaisia entsyymejä (amylaasi, disakkaridaasit).
- Diakoni
Muuten asiaan kantaaottamatta korjataan nyt tuosta selvä virhe. Glukagoni on hormoni. Tarkoitit varmaan glykogeeniä eli eläintärkkelystä.
- Sokru
"Verenkierrossa sokerit kulkevat pääasiassa glukoosina ja tämän vuoksi puhdas glukoosi nostaa verensokeria nopeiten, ei tärkkelys"
Luitko tuon tekstin, jonka linkin annoin? Muistaakseni siellä sanottiin, että tärkkelys, joka kuuluu polysakkarideihin, on kuitenkin 100% glukoosia.
Monosakkaridit: glukoosi, fruktoosi, galaktoosi.
Disakkaridit: sukroosi, laktaasi.
Polysakkaridit: tärkkelys, kuitu.
Sukroosi on 50% glukoosia ja 50% fruktoosia.
Laktaasi on 50% glukoosia ja 50% galaktoosia.
Kävin tarkistamassa mitä siellä sanottiin ja toden totta:
"Starches are polymers of hundreds to
thousands of glucose molecules attached to each other forming a large spherical structure.
Thus, starch is 100% glucose."
"The monosaccharides are glucose, fructose and galactose. The disaccharides are
sucrose and lactose. They all are commonly referred to as “sugars”. The sucrose
molecule consists of one molecule of glucose condensed with one molecule of fructose.
Thus, sucrose is 50% glucose and 50% fructose. The lactose molecule consists of one
molecule of glucose condensed with one molecule of galactose. Thus, lactose is 50%
glucose and 50% galactose." - diakuva
Sokru kirjoitti:
"Verenkierrossa sokerit kulkevat pääasiassa glukoosina ja tämän vuoksi puhdas glukoosi nostaa verensokeria nopeiten, ei tärkkelys"
Luitko tuon tekstin, jonka linkin annoin? Muistaakseni siellä sanottiin, että tärkkelys, joka kuuluu polysakkarideihin, on kuitenkin 100% glukoosia.
Monosakkaridit: glukoosi, fruktoosi, galaktoosi.
Disakkaridit: sukroosi, laktaasi.
Polysakkaridit: tärkkelys, kuitu.
Sukroosi on 50% glukoosia ja 50% fruktoosia.
Laktaasi on 50% glukoosia ja 50% galaktoosia.
Kävin tarkistamassa mitä siellä sanottiin ja toden totta:
"Starches are polymers of hundreds to
thousands of glucose molecules attached to each other forming a large spherical structure.
Thus, starch is 100% glucose."
"The monosaccharides are glucose, fructose and galactose. The disaccharides are
sucrose and lactose. They all are commonly referred to as “sugars”. The sucrose
molecule consists of one molecule of glucose condensed with one molecule of fructose.
Thus, sucrose is 50% glucose and 50% fructose. The lactose molecule consists of one
molecule of glucose condensed with one molecule of galactose. Thus, lactose is 50%
glucose and 50% galactose."En väittänyt etteikö tärkkelys olisi 100% glukoosia. Kysymys nyt vain on siitä, että tärkkelyksessä glukoosi on polymerisoitunut kuten glykogeenissäkin (tietenkin tarkoitin alkuperäisessä viestissä sitä, anteeksi nolo töppäys) eikä sen pilkkominen tapahdu ilman ulkopuolista apua. Maksassa glykogeenin (energiaa kuluttavaa) pilkkoutumista glukoosiksi kutsutaan glykogenolyysiksi. Ruoansulatuskanavassa syljen ja haiman amylaasi pilkkoo tärkkelystä lähinnä maltoosiksi ja ohutsuolessa maltaasi pilkkoo maltoosin glukoosiksi.
Tärkkelys ei imeydy passiivisesti solukalvon läpi, eikä sille ole olemassa myöskään aktiivista kuljetusmuotoa. Glukoosi sen sijaan imeytyy jo osin heti suun limakalvoilta. Tästä seuraa aivan yksiselitteisesti, että monosakkaridinen glukoosi imeytyy nopeammin ja nostaa siten verensokeria nopeammin kuin polysakkaridinen tärkkelys.
Huomaathan muuten, ettei laktaasi ole sokeri. Laktaasi on entsyymi, joka pilkkoo laktoosia. Sokerit ovat -ooseja ja niitä pilkkovat entsyymit -aaseja. Sukroosi on nimityksenä ihan sallittu, mutta suomenkielisessä keskustelussa yleensä puhutaan sakkaroosista. Muita tavallisia nimityksiä ovat ruokosokeri, pöytäsokeri tai yksinkertaisesti sokeri. - Sokru
diakuva kirjoitti:
En väittänyt etteikö tärkkelys olisi 100% glukoosia. Kysymys nyt vain on siitä, että tärkkelyksessä glukoosi on polymerisoitunut kuten glykogeenissäkin (tietenkin tarkoitin alkuperäisessä viestissä sitä, anteeksi nolo töppäys) eikä sen pilkkominen tapahdu ilman ulkopuolista apua. Maksassa glykogeenin (energiaa kuluttavaa) pilkkoutumista glukoosiksi kutsutaan glykogenolyysiksi. Ruoansulatuskanavassa syljen ja haiman amylaasi pilkkoo tärkkelystä lähinnä maltoosiksi ja ohutsuolessa maltaasi pilkkoo maltoosin glukoosiksi.
Tärkkelys ei imeydy passiivisesti solukalvon läpi, eikä sille ole olemassa myöskään aktiivista kuljetusmuotoa. Glukoosi sen sijaan imeytyy jo osin heti suun limakalvoilta. Tästä seuraa aivan yksiselitteisesti, että monosakkaridinen glukoosi imeytyy nopeammin ja nostaa siten verensokeria nopeammin kuin polysakkaridinen tärkkelys.
Huomaathan muuten, ettei laktaasi ole sokeri. Laktaasi on entsyymi, joka pilkkoo laktoosia. Sokerit ovat -ooseja ja niitä pilkkovat entsyymit -aaseja. Sukroosi on nimityksenä ihan sallittu, mutta suomenkielisessä keskustelussa yleensä puhutaan sakkaroosista. Muita tavallisia nimityksiä ovat ruokosokeri, pöytäsokeri tai yksinkertaisesti sokeri.Keksin suoraan päästäni nuo käännökset, en jaksanut edes tarkistaa miten ne oikeasti suomen kielessä kirjoitetaan :)
Nuo ruuansulatushienoudet menevät täysin ohi tietämyksestäni, joten en niitä osaa kommentoida.
Huomionarvoista kuitenkin oli tuo tutkimustulos eli se, että tärkkelykset ovat erityisen ongelmallisia diabeetikoiden elimistölle. Siitä lienee yksimielisyys? - diakuva
Sokru kirjoitti:
Keksin suoraan päästäni nuo käännökset, en jaksanut edes tarkistaa miten ne oikeasti suomen kielessä kirjoitetaan :)
Nuo ruuansulatushienoudet menevät täysin ohi tietämyksestäni, joten en niitä osaa kommentoida.
Huomionarvoista kuitenkin oli tuo tutkimustulos eli se, että tärkkelykset ovat erityisen ongelmallisia diabeetikoiden elimistölle. Siitä lienee yksimielisyys?Juu en minä tuohon tutkimukseen ota sen enempää kantaa. Kunhan oioin väärinkäsityksiä, ettei kukaan saa väärää kuvaa.
- Täh...
Mitkä ruoka-aineet ovat tuota tärkkelystä?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Häiriköinti
Sinä joka rälläsit viime yönä aamuun klo. 00 :04 koulun pihassa ja pitkin kyliä. Rekkari ylhäällä. Terv. Kerrostalon as603186Askanmäessä Huippu esitys
Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna232974- 512862
- 562668
Mä sanon tän suoraan.
Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.582558Kerro jotakin hauskaa. :)
Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)482540On olemassa tiettyjä sääntöjä!
Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle532301Pohdinttavaksi
No siis, saiko yrityksen toimitusjohtaja potkut vaiko älysi ihan itse jättää nimellisen tittelin ettei maine enää enempä782188- 452082
- 692078