Vähennä tärkkelystä

Sokru

Mielenkiintoinen tutkimustulos: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-3-16.pdf

Tärkkelykset siis näyttäisivät olevan vaikutuksiltaan verensokerinnousuun pahinta ruokaa diabeetikolle, koska ovat 100%:sesti glukoosia.

Hiilihydraattejahan on kolmea eri laatua eli mono-, di- ja polysakkaridit. Polysakkarideihin kuuluvat tärkkelys ja kuitu.

Jo pelkkä tärkkelyksen korvaaminen muilla sokereilla, kuten maitotuotteilla ja hedelmillä sai aikaan hyviä tuloksia arvoihin.

Itse ainakin innostuin tästä kovasti ja aion kokeilla tärkkelysten korvaamista muilla hiilihydraateilla.

7

4691

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • diakuva

      Tärkeimmät monosakkaridit ovat glukoosi, fruktoosi ja galaktoosi. Verenkierrossa sokerit kulkevat pääasiassa glukoosina ja tämän vuoksi puhdas glukoosi nostaa verensokeria nopeiten, ei tärkkelys. Disakkarideja ovat laktoosi eli maitosokeri (galaktoosi glukoosi) sakkaroosi eli pöytäsokeri (glukoosi fruktoosi) ja maltoosi eli mallassokeri (glukoosi glukoosi). Kehossa glukoosi varastoituu eli polymerisoituu glukagoniksi, kasveissa tärkkelykseksi. Tämän imeytyminen ruoansulatuskanavasta vaatii aina erilaisia entsyymejä (amylaasi, disakkaridaasit).

      • Diakoni

        Muuten asiaan kantaaottamatta korjataan nyt tuosta selvä virhe. Glukagoni on hormoni. Tarkoitit varmaan glykogeeniä eli eläintärkkelystä.


      • Sokru

        "Verenkierrossa sokerit kulkevat pääasiassa glukoosina ja tämän vuoksi puhdas glukoosi nostaa verensokeria nopeiten, ei tärkkelys"

        Luitko tuon tekstin, jonka linkin annoin? Muistaakseni siellä sanottiin, että tärkkelys, joka kuuluu polysakkarideihin, on kuitenkin 100% glukoosia.

        Monosakkaridit: glukoosi, fruktoosi, galaktoosi.
        Disakkaridit: sukroosi, laktaasi.
        Polysakkaridit: tärkkelys, kuitu.

        Sukroosi on 50% glukoosia ja 50% fruktoosia.
        Laktaasi on 50% glukoosia ja 50% galaktoosia.

        Kävin tarkistamassa mitä siellä sanottiin ja toden totta:

        "Starches are polymers of hundreds to
        thousands of glucose molecules attached to each other forming a large spherical structure.
        Thus, starch is 100% glucose."

        "The monosaccharides are glucose, fructose and galactose. The disaccharides are
        sucrose and lactose. They all are commonly referred to as “sugars”. The sucrose
        molecule consists of one molecule of glucose condensed with one molecule of fructose.
        Thus, sucrose is 50% glucose and 50% fructose. The lactose molecule consists of one
        molecule of glucose condensed with one molecule of galactose. Thus, lactose is 50%
        glucose and 50% galactose."


      • diakuva
        Sokru kirjoitti:

        "Verenkierrossa sokerit kulkevat pääasiassa glukoosina ja tämän vuoksi puhdas glukoosi nostaa verensokeria nopeiten, ei tärkkelys"

        Luitko tuon tekstin, jonka linkin annoin? Muistaakseni siellä sanottiin, että tärkkelys, joka kuuluu polysakkarideihin, on kuitenkin 100% glukoosia.

        Monosakkaridit: glukoosi, fruktoosi, galaktoosi.
        Disakkaridit: sukroosi, laktaasi.
        Polysakkaridit: tärkkelys, kuitu.

        Sukroosi on 50% glukoosia ja 50% fruktoosia.
        Laktaasi on 50% glukoosia ja 50% galaktoosia.

        Kävin tarkistamassa mitä siellä sanottiin ja toden totta:

        "Starches are polymers of hundreds to
        thousands of glucose molecules attached to each other forming a large spherical structure.
        Thus, starch is 100% glucose."

        "The monosaccharides are glucose, fructose and galactose. The disaccharides are
        sucrose and lactose. They all are commonly referred to as “sugars”. The sucrose
        molecule consists of one molecule of glucose condensed with one molecule of fructose.
        Thus, sucrose is 50% glucose and 50% fructose. The lactose molecule consists of one
        molecule of glucose condensed with one molecule of galactose. Thus, lactose is 50%
        glucose and 50% galactose."

        En väittänyt etteikö tärkkelys olisi 100% glukoosia. Kysymys nyt vain on siitä, että tärkkelyksessä glukoosi on polymerisoitunut kuten glykogeenissäkin (tietenkin tarkoitin alkuperäisessä viestissä sitä, anteeksi nolo töppäys) eikä sen pilkkominen tapahdu ilman ulkopuolista apua. Maksassa glykogeenin (energiaa kuluttavaa) pilkkoutumista glukoosiksi kutsutaan glykogenolyysiksi. Ruoansulatuskanavassa syljen ja haiman amylaasi pilkkoo tärkkelystä lähinnä maltoosiksi ja ohutsuolessa maltaasi pilkkoo maltoosin glukoosiksi.

        Tärkkelys ei imeydy passiivisesti solukalvon läpi, eikä sille ole olemassa myöskään aktiivista kuljetusmuotoa. Glukoosi sen sijaan imeytyy jo osin heti suun limakalvoilta. Tästä seuraa aivan yksiselitteisesti, että monosakkaridinen glukoosi imeytyy nopeammin ja nostaa siten verensokeria nopeammin kuin polysakkaridinen tärkkelys.

        Huomaathan muuten, ettei laktaasi ole sokeri. Laktaasi on entsyymi, joka pilkkoo laktoosia. Sokerit ovat -ooseja ja niitä pilkkovat entsyymit -aaseja. Sukroosi on nimityksenä ihan sallittu, mutta suomenkielisessä keskustelussa yleensä puhutaan sakkaroosista. Muita tavallisia nimityksiä ovat ruokosokeri, pöytäsokeri tai yksinkertaisesti sokeri.


      • Sokru
        diakuva kirjoitti:

        En väittänyt etteikö tärkkelys olisi 100% glukoosia. Kysymys nyt vain on siitä, että tärkkelyksessä glukoosi on polymerisoitunut kuten glykogeenissäkin (tietenkin tarkoitin alkuperäisessä viestissä sitä, anteeksi nolo töppäys) eikä sen pilkkominen tapahdu ilman ulkopuolista apua. Maksassa glykogeenin (energiaa kuluttavaa) pilkkoutumista glukoosiksi kutsutaan glykogenolyysiksi. Ruoansulatuskanavassa syljen ja haiman amylaasi pilkkoo tärkkelystä lähinnä maltoosiksi ja ohutsuolessa maltaasi pilkkoo maltoosin glukoosiksi.

        Tärkkelys ei imeydy passiivisesti solukalvon läpi, eikä sille ole olemassa myöskään aktiivista kuljetusmuotoa. Glukoosi sen sijaan imeytyy jo osin heti suun limakalvoilta. Tästä seuraa aivan yksiselitteisesti, että monosakkaridinen glukoosi imeytyy nopeammin ja nostaa siten verensokeria nopeammin kuin polysakkaridinen tärkkelys.

        Huomaathan muuten, ettei laktaasi ole sokeri. Laktaasi on entsyymi, joka pilkkoo laktoosia. Sokerit ovat -ooseja ja niitä pilkkovat entsyymit -aaseja. Sukroosi on nimityksenä ihan sallittu, mutta suomenkielisessä keskustelussa yleensä puhutaan sakkaroosista. Muita tavallisia nimityksiä ovat ruokosokeri, pöytäsokeri tai yksinkertaisesti sokeri.

        Keksin suoraan päästäni nuo käännökset, en jaksanut edes tarkistaa miten ne oikeasti suomen kielessä kirjoitetaan :)

        Nuo ruuansulatushienoudet menevät täysin ohi tietämyksestäni, joten en niitä osaa kommentoida.

        Huomionarvoista kuitenkin oli tuo tutkimustulos eli se, että tärkkelykset ovat erityisen ongelmallisia diabeetikoiden elimistölle. Siitä lienee yksimielisyys?


      • diakuva
        Sokru kirjoitti:

        Keksin suoraan päästäni nuo käännökset, en jaksanut edes tarkistaa miten ne oikeasti suomen kielessä kirjoitetaan :)

        Nuo ruuansulatushienoudet menevät täysin ohi tietämyksestäni, joten en niitä osaa kommentoida.

        Huomionarvoista kuitenkin oli tuo tutkimustulos eli se, että tärkkelykset ovat erityisen ongelmallisia diabeetikoiden elimistölle. Siitä lienee yksimielisyys?

        Juu en minä tuohon tutkimukseen ota sen enempää kantaa. Kunhan oioin väärinkäsityksiä, ettei kukaan saa väärää kuvaa.


    • Täh...

      Mitkä ruoka-aineet ovat tuota tärkkelystä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Häiriköinti

      Sinä joka rälläsit viime yönä aamuun klo. 00 :04 koulun pihassa ja pitkin kyliä. Rekkari ylhäällä. Terv. Kerrostalon as
      Ähtäri
      60
      3186
    2. Askanmäessä Huippu esitys

      Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna
      Puolanka
      23
      2974
    3. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      51
      2862
    4. Näin lähellä

      Se on näin 🤏 lähellä että heitän hanskat tiskiin sun kanssasi.
      Ikävä
      56
      2668
    5. Mä sanon tän suoraan.

      Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.
      Ikävä
      58
      2558
    6. Kerro jotakin hauskaa. :)

      Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)
      Ikävä
      48
      2540
    7. On olemassa tiettyjä sääntöjä!

      Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle
      Ikävä
      53
      2301
    8. Pohdinttavaksi

      No siis, saiko yrityksen toimitusjohtaja potkut vaiko älysi ihan itse jättää nimellisen tittelin ettei maine enää enempä
      Kotimaiset julkkisjuorut
      78
      2188
    9. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      45
      2082
    10. Mulla ei oo anteeksi pyydettävää

      Muista se! Mieheltä yhdelle naisellE
      Ikävä
      69
      2078
    Aihe