hyvä pizzapohja?

loorti

ostin obh:n pizza uunin ku monet sitä ovat kehuskelleet..mut millä ohjeella saa hyvän ja ohuen ja kohtuu rapean pizza pohjan kuin esim. kotipizzan pohja?

12

15374

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helmiina

      Durumvehnäjauhopussin kyljessä on ihan toimiva pohjan ohje (ja käytä sitä durumia, älä vain ohjetta). Toiminee siihen pitsavimpaimeenkin, vaan minua ärsyttäisi yrittää säätää juuri oikean kokoista pohjaa...

      Mutta voi parkaa, menit ostaan turhakkeen. Samalla rahalla saa esim. sellaisen kivisen "arinan" joka laitetaan tavalliseen uuniin ritilälle. Uuni täysille (vaikka oikea pitsauuni onkin reilusti kuumempi kuin tuo kotiuunin 300 astetta), ja siis se kivi sisäään heti alusta asti, että on kuuma. Pitsalapion tarvit tähän, että saat luiskautettaua pitsan arinalle ja taas pois. Vaatii pikkuisen harjoittelua: jauhota lapio, ja joko tee pitsa suoraan lapiolle tai just jauhottamalla opettele sujauttaan lapio valmiin pitsan alle. Ja jauhon avulla sen saa luiskahtaan kokonaisena sinne arinan päälle. Paistuttuaan lapio menee kyllä terävällä tökkäyksellä nätisti pitsan alle. Tolla arinajutulla saat lähimmäs oikeanlaista pitsaa...

      • tykkään...

        lykätä mukaan kohtuullisesti (pellilliseen pari desiä) kaurahiutaleita, tuo mehevyyttä. Maissijauhojakin olen kokeillut samassa tarkoituksessa. Sämpyläjauhoja.... kun en tykkää pullasta.

        Tuommoinen uuni on meikäläistäkin jkv. kiinnostanut.

        Tattis tuolle kiviarinavinkaajallekin.


      • näitä

        tällaisia kivisen "arinan" sitten voi ostaa?


    • resepti

      josta tulee hyviä pizzoja kotona:

      500 g vehnä jauhoja (8,5 dl)
      2 tl sokeria
      1,5 tl suolaa
      1 tl kuiva hiivaa
      Sekoita nämä ainekset keskenään kotitalous koneessa ja sitten lisäät
      3 dl haaleaa vettä
      4 rkl oliivi öljyä
      Anna talous-koneen vaivata sitä taikinaa vähintään 8 minuuttia niin että siitä tulee kiinteä ja kiiltävä. Sen jälkeen jaat sen 4 yhtä suureen palaan ja pyöritä ne palloksi, laitat tarjottimelle ja kasteltu, kuivaksi väänetty pyyhe liina niitten päälle ja jääkaappiin nousemaan seuraavaan päivään asti, ainakin vähintään 12 tuntia. Seuraavana päivänä sitten teet niistä niin ohkaisia pizzoja kuin haluat ja MUISTATHAN että kun niitä levität kaulimella niin vai pizzan yläpuoli kaulitaan. Jos kaulit ne molemmilta puolilta niin taikina ei nouse kun laitat sen uuniin. Vain Pizzerioissa kun tekevät sen pizzan levityksen käsivoimin voivat käännellä ja painella sen molemmin puolin mutta se ei toimi kaulimella.

      • kun vanhaksi elää

        Että ei pizzataikinaa saa kaulita molemmilta puolita - älä viitsi selittää aivan himmeitä.
        Olen minä muutaman pizzan paistanut ja taikinan tehnyt. En tiedä miksi taikina pitäisi kaulita molemmilta puolilta ? Mutta jos haluaa kaulita, niin siitä vaan, ei haitta mitään, nousee aivan varmasti. Ja miksi ihmeessä laitat pizzataikinaan sokeria, ei se mikään pullataikina ole. Viimeksi eilen tuli tehtyä iso pizza, eikä todellakaan taikinan kanssa ollut mitään ongelmia. Ensin jauhot, suola ja kuivahiiva asiaan - tehdään keko jauhoihin johon kaadetaan ämmin vesi - eikä missään tapauksessa sekoiteta heti keskenään. Vettä aletaan pikku hiljaa sekoittamaan jauhoihin reunoilta käsin ja heti kun taikina alkaa muodostua lisätään oliiviöljyä tämän jälkeen jauhoja lisätään taikinamassaan hyvin maltillisesti. Nyt kun olet saanut hyvin pehmeän taikinan jossa on vettä ja jauhoja oikeassa suhteessa, voit onnitella itseäsi. Vaivaa taikinaan sopiva sitko, että voit halutessasi vaikka heitellä taikinaa, eikä taikina repeä kaulittaessa vaan joustaa sekä venyy nätisti.
        Anna taikinan kohota muutaman tunnin vedottomassa paikassa, kelmun alla, eikä todellakaan ole tarkoitus hapattaa taikinaa.

        Kun paistat pizzoja muista perussäännöt, hyvä pehmeä joustava taikina, hyvää tomaattikastiketta - ei ketsuppia siinä on mm. liikaa sokeria, juustoa maun mukaan, täyteet ja oliiviöljy - ja ehdottomasti tässä järjestyksessä.
        Pahimmat mokat - kova liikaa jauhoa sisältävä taikinamassa, juustot laitettu täytteiden päälle.

        Piirakan ja pizzan olennainen ero on juuri siitä, että pizzassa juusto on täytteiden alla ja piirakassa täyteiden seassa ja päällä.

        Ja paistamisessa tärkeintä on kova alalämpö ja kuumennettu uuninpelti tai paistokivi.
        Itse teen kotona kiertoilmauusissa jossa alalämpö 275°C ja pelti uunissa valmiina. Pizza pellille ja paistuminen alkaa heti, noin 5-6 min ja homma valmis. Pohja tulee olla riittävän ohut.

        Pizzoja tuntuu olevan aivan riitävasti, ja jokainen tehkööt niin kuin parhaaksi näkee.
        Mutta muistakaa - oikeaa reseptiä ei ole olemassakaan, vain maku ratkaisee.


      • lähtee näinkin
        kun vanhaksi elää kirjoitti:

        Että ei pizzataikinaa saa kaulita molemmilta puolita - älä viitsi selittää aivan himmeitä.
        Olen minä muutaman pizzan paistanut ja taikinan tehnyt. En tiedä miksi taikina pitäisi kaulita molemmilta puolilta ? Mutta jos haluaa kaulita, niin siitä vaan, ei haitta mitään, nousee aivan varmasti. Ja miksi ihmeessä laitat pizzataikinaan sokeria, ei se mikään pullataikina ole. Viimeksi eilen tuli tehtyä iso pizza, eikä todellakaan taikinan kanssa ollut mitään ongelmia. Ensin jauhot, suola ja kuivahiiva asiaan - tehdään keko jauhoihin johon kaadetaan ämmin vesi - eikä missään tapauksessa sekoiteta heti keskenään. Vettä aletaan pikku hiljaa sekoittamaan jauhoihin reunoilta käsin ja heti kun taikina alkaa muodostua lisätään oliiviöljyä tämän jälkeen jauhoja lisätään taikinamassaan hyvin maltillisesti. Nyt kun olet saanut hyvin pehmeän taikinan jossa on vettä ja jauhoja oikeassa suhteessa, voit onnitella itseäsi. Vaivaa taikinaan sopiva sitko, että voit halutessasi vaikka heitellä taikinaa, eikä taikina repeä kaulittaessa vaan joustaa sekä venyy nätisti.
        Anna taikinan kohota muutaman tunnin vedottomassa paikassa, kelmun alla, eikä todellakaan ole tarkoitus hapattaa taikinaa.

        Kun paistat pizzoja muista perussäännöt, hyvä pehmeä joustava taikina, hyvää tomaattikastiketta - ei ketsuppia siinä on mm. liikaa sokeria, juustoa maun mukaan, täyteet ja oliiviöljy - ja ehdottomasti tässä järjestyksessä.
        Pahimmat mokat - kova liikaa jauhoa sisältävä taikinamassa, juustot laitettu täytteiden päälle.

        Piirakan ja pizzan olennainen ero on juuri siitä, että pizzassa juusto on täytteiden alla ja piirakassa täyteiden seassa ja päällä.

        Ja paistamisessa tärkeintä on kova alalämpö ja kuumennettu uuninpelti tai paistokivi.
        Itse teen kotona kiertoilmauusissa jossa alalämpö 275°C ja pelti uunissa valmiina. Pizza pellille ja paistuminen alkaa heti, noin 5-6 min ja homma valmis. Pohja tulee olla riittävän ohut.

        Pizzoja tuntuu olevan aivan riitävasti, ja jokainen tehkööt niin kuin parhaaksi näkee.
        Mutta muistakaa - oikeaa reseptiä ei ole olemassakaan, vain maku ratkaisee.

        Mutta suurin piirtein juuri näin, joitakin huomioita mitä olen havainnut
        Paljon säästää jos osaa tehdä maukasta pitsaa, ei tee kovin usein edes mieli "pizzalle ulos"!
        Juuri tärkeä on oikeanlainen pitsan tomaattikastike, oliiviöljyä, valkosipulia, sipulia, tomaattimurskaa, pitsamausteita suolaa sokeria, mustapipppuria,,,kannattaa tehdä kerralla isompi satsi ja pakastaa loput.
        Hyvän ja ohuen "kotipitsa" -tyylisen pohjan saa kaupan pitsajauhoista (esim Myllyn Paras pitsajauho), se resepti pussi kyljessä on oikeen hyvä, ja kun hiivaa on riittävästi, nousee nopeasti ja varmasti. Ihmettelen silti miksi kohotus useita tunteja jääkaapissa(?!=o), en ymmärrä mikä tämän tarkoitus on, mutta niin kuulemma jotkut tekee?

        Ja kaulitaan tosiaankin jauhojen avulla molemmin puolin ohueksi ja isoksi lättänöiksi , esim. 1 1/2 dl taikinasta tulee kaulittuna kolme lähes uunipellin kokoista lättyä. Olen kokeillut myös erikoisvehnäjauho/sämpyläjauhoseoksella ja toimii joka kerta.
        Paistamisessa on tosiaankin tärkeää kuuma uuni ja kuuma kivi tai pelti, itse lämmitän kahta peltiä uunissa (300C) jolloin on koko ajan käytössä kuuma pelti. Pohjaa kannattaa esipaistaa pari minuuttia kuumalla pellillä, ja vasta sitten lisätä täytteet ja muut, justiinsa e.m. järjestyksessä ja eikun 5.6- minuuttia uunissa. Reunoille voi sipaista oliiviöljyä ennen paistamista, jottei tummu liikaa, mutta ei pakko. Bon appetio!


    • Kantaasiakas

      1/3 palaa hiivaa
      3rkl öljyä
      1rkl sokeria suolaa
      n.800g vehnäjauhoja
      1/2 litraa kylmää vettä
      Kaikki aineet kulhoon, kylmä vesi viimeisenä
      Sekoita käsin. Anna kohota vähintään 1/2 tuntia.
      Taikinasta tulee 3 isoa pizzapohjaa.

      • mää,

        ihmettelen miten sun pizzas kohoaa jos käytät kylmää vettä. hiivan herätyslämpö kun on siellä 40 asteen tienoilla...


      • .calla.
        mää, kirjoitti:

        ihmettelen miten sun pizzas kohoaa jos käytät kylmää vettä. hiivan herätyslämpö kun on siellä 40 asteen tienoilla...

        Miksi pizzapohjan sitten pitäisi kohota?
        Itse pyrin aina tekemään pohjasta niin
        matalan kuin mahdollista.


      • Durpo
        .calla. kirjoitti:

        Miksi pizzapohjan sitten pitäisi kohota?
        Itse pyrin aina tekemään pohjasta niin
        matalan kuin mahdollista.

        niin mihin tarvitaan hiivaa?


      • paras pohja
        Durpo kirjoitti:

        niin mihin tarvitaan hiivaa?

        Tästä kuvasta näkyy millainen hyvän pizzapohjan pitäisi olla, samanlainen kuin hyvissä pizzerioissa:
        http://farm4.static.flickr.com/3046/2630552980_17dd7b33a4_o.jpg

        Tuohon pohjaan siis ei tule hiivaa ollenkaan eikä edes öljyä, ainoastaan vettä, suolaa, vehnäjauhoa ja taikinanjuurta.

        Resepti mistä kuvakin on otettu:
        http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm


    • PizzaPepe

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kerro kiva muisto

      Kaivatustasi
      Ikävä
      94
      1753
    2. Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen

      Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa
      Sinkut
      358
      1169
    3. Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"

      Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna
      Suomalaiset julkkikset
      18
      1168
    4. Mikä on horoskooppisi?

      Entä tiedätkö kaivattusi?
      Ikävä
      95
      1028
    5. Onks se väärin jos

      Tutustuttaisiin edes vähän enemmän?
      Ikävä
      62
      823
    6. Vanhemmalle naiselle

      Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam
      Ikävä
      36
      801
    7. Hyvää yötä

      Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani
      Tunteet
      6
      744
    8. Mitä meidän välillä

      Tulee tapahtumaan? Sinusta paljon kiinni
      Ikävä
      46
      706
    9. En vaan ymmärrä

      Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla
      Ikävä
      42
      680
    10. Mitä saat naiselta mies kun

      Otat ohjat? Saat feminiinistä pehmeyttä, lämpöä ja rauhaa. Kun nainen on tässä moodissa hän auttaa miestä lepäämään ja p
      Ikävä
      113
      676
    Aihe