Pensasmustikka kuolee??

asdf

Pensasmustikka puskat kukkivat hyvin ja raakileita ihan hyvin. Parhaissa raakileissa oleva puska on kuitenkin oksa kerrallaan kuivattamassa lehtiä ruskeiksi. Kolmannes mennyt jo. Lehdet muuttuvat ruskeiksi ja käpristyvät. Kyseessä nuoria taimia, rasittaako raakilemäärä liikaa kasvia? Kasteltu pari kertaa viikossa.

Onko mitään tehtävissä??

7

5881

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • m mustikki

      Millaiseen paikkaan, multaan olet istuttanut?
      Jos ovat tämän kevään (ostetut) taimia, kärsivät yleensä muutostakin.

    • Kaivaisin ylös

      Vaikuttaa oudolta jos taimi noin kuolee pystyyn. Jos et itse tiedä suolaa juurille kaataneesi tai kokonaan kastelematta jättäneesi tai muuhun kohtuuttomaan rääkkäykseen syyllistyneesi niin suosittelen kaivamaan taimet maasta ja viemään takaisin taimistolle esittämään, että saat uudet taimet tilalle.

      Itse muuten ostin mansikantaimia, joissa oli ruskeat lehdet. (Puoleen hintaan, heheh.) Sanoivat taimistolla, että lehdet olivat palaneet kun ne oli tuotu kasvihuoneesta tamistolle. Tämä saattaa olla sinunkin mustikoissasi ongelmana. Vika on kuitenkin taimiston, joka ei ole huolehtinut siedätyshoidosta eikä sinun.

      Mansikoista leikkasin kuivat lehdet pois ja nyt kasvaa uusia vihreitä iloisesti tilalle. Mustikan kanssa on tietenkin eri asia, se tuskin tekee uusia lehtiä tilalle. Lehdettömyys luonnollisesti rasittaa tainta --> huonompi talvenkestävyys odotettavissa.

      Eli yritä vaihtoa. Helpoiten todennäköisesti onnistuu, jos soitat ensin. Voivat sitten valmiiksi selvittää, että vaihto onnistuu.

    • mustis

      Älä vielä luovuta. Jos raakileet pysyvät kiinni, kyllä kasvi on elossa. Pensasmustikat kaipaavat hapanta maata, itse haimme niitten juurelle suotmutaa.Viime keväiset taimet tuottivat eka kesänä jo pari litraa/puska, komeita suuria marjoja ja hyvänmakuisia. Säilyivät hyvin talven yli, suojattiin jäniksiltä verkolla ja pakkaselta havuilla.Keväällä varjostettiin verkoilla liialta paahteelta.

      • asdf

        Kyseessä pari vuotta vanhoja taimia. Kattelin kirjoista että näin kesällä kuivuvat mustikka oksat on mustikkasyöpää(parantumaton sienitauti). Niinpä ohjeen mukaan kuivuvat oksat pois krematorioon kautta. Yksi iso ja muutama pienempi oksa jäi jäljelle ja marjamäärästä kolmannes. Toivotaan että potilas jää henkiin eikä varsinkaan tauti leviä(ympärillä on 8kpl mustikkapensaita). Kiitokset vastauksista.

        Mikä muuten on paras kate mustikalle : ruohosilppu, puukuorijäte, olki vai ihan paljas maa?


    • Vadelman kanssa onglma

      Minulla on nyt 3 vuotta vanhat puskat ja ensimmäisen kerran saan nyt hyvin marjoja. Olen istuttanut ne aika lähekkäin puolivarjoiseen paikkaan. Uskoisin sinulla olevan kuivuuden syytä tai maa ei ole kyllin hapan. Ensimmäisenä vuotena pensaat olivat aika kitukasvuisia, mutta sitten ostin havupuille ja rodoille tarkoitettua multaa jonka PH on noin 7,5, koska ne viihtyvyt erittäin happamessa maassa. Kerran viikossa keittelen niille kahvipannullisen suodatin kahvia, jotain halpaa, kaadan kahvin 5 litran kastelukannuun johon lisään 2 litraa kylmää vettä ja kastelen sillä mullan kerran viikossa. Kahvihan on aika hapanta ja siitäkös nämä tuntuvat pitävän, lehdet ovat erittäin syvän vihreät ja kiiltävät. Tänä kuivana kesänä olen kastellut joka päivä pensaat. Viimekesänä yksi pensaista kuoli kuivuuteen.

      Yritäppä näitä konsteja!

    • asdf

      Meillä mustikka pensaat istutettiin viime keväänä. Nyt kesällä olisinko kerran kaks kastellut, paikka on aurinkoinen mutta ei paahtava ja pensaat voivat hyvin. Keväällä aiomme leikata.
      Oliskohan kuivasta kesästä huolimatta kastelua tullut liikaa?

      • Vatun ystävä

        En usko liikaan kasteluun mieluummin liian vähään, koska itselläni ne ovat puolivarjossa ja kastelen niitä joka toinenpäivä. Viime viikonloppuna ne taas roikkuivat kuivuudesta. Vein kuolleen pensaan keväällä samaan puutarhaan mistä olin ostanut ja siellä myöskin totesivat, että oli kuollut kuivuuteen. En jaksa uskoa, että tänä kesänä mikään kasvi kuolisi ulkona liialliseen kasteluun????? Suosittelen edelleenkiin mullan vaihtoa happameen multaan, koska siitä ne alkavat kasvaa. Leikkaamista en ole vielä kuullut kenenkään tekevän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      574
      3814
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2719
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2114
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1917
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1835
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1770
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1729
    Aihe