Kultakalani kuoli

Miksi?

Löysin kauniin kultakalani tänä aamuna kuolleena ja haluaisin selvittää mitä sille tapahtui. Kerron hieman taustaa, jos vaikka joku osaisi neuvoa.

Kala on huntupyrstö ja noin vuoden vanha. Se on uiskennellut 60l akvaariossa tavallisen kultakalan kanssa (aikomus oli saada ne tänä kesänä alan harrastajan lampeen). Akvaariossa ei ole useaan kuukauteen ollut lainkaan kasveja, koska levä tuhosi ne rankan harvennuksen jälkeen. Sittemmin levä on värjännyt veden ja lasin vihreäksi jo parin päivän päästä puhdistuksesta. Olen pyrkinyt vaihtamaan kolmasosan vedestä joka viikko, mutta joskus on mennyt kaksi tai kolmekin viikkoa ja siinä vaiheessa akvaario on ollut jo pahan näköinen. Kumppanini vaihtaa joskus veden ja silloin hän tekee perussiivouksen eli vaihtaa koko veden, pesee hiekan ja hinkkaa joka kolon putipuhtaaksi, lopuksi hän kaataa akvaarion täyteen hanavettä. Kultakalan ruokaa annamme hyppysellisen kaksi-kolme kertaa päivässä. Kalat söisivät mielellään enemmänkin ja joskus penskat tiputtavat niille aika annoksen muonaa, joka sitten lahoaa pohjalle.

Nyt itse kalaan. Se on siis huntupyrstö, jolla on alusta asti ollut "papiljotit" päässä eli sellainen kerros, joka näyttää siltä kuin aivot kasvaisivat pään pinnalla. Kalan kasvaessa tämä kerroskin on kasvanut ja näyttää aika hassulta. Noin kuukauden ajan kalalla on ollut vaikeuksia veden virtauksen kanssa. Se ei pysty pitämään tasapainoa, vaan vesi kiepsauttaa sen välillä jopa ympäri. Suodattimen minimivirtauskin tuntuu olevan sille liikaa, mieluiten kyyhöttää suodattimen alla, missä virtausta ei ole. Nyt juuri kaksi päivää sitten havaitsin, että kalan kasvoja peittää kummallinen lima (?). En tosin tiedä onko se kovaa vai pehmeää, mutta se on täysin läpinäkyvä paksu kerros ikäänkuin hyytynyttä limaa. Silmien kohdalla on aukot, ikäänkuin syvät tunnelit, joiden sisällä silmät ovat. En tiedä kauanko näin on ollut, koska tämän kerrostuman huomaa vasta, kun tarkkailee kalaa aivan läheltä - niin kirkkaan läpinäkyvää se on. Kala on myös parin päivän aikana paisunut tosi paksuksi.

Onko kyseessä jokin sairaus? Liittyykö kuolema tuohon kummalliseen pään paisumiseen ja tasapainon menettämiseen? Voiko runsas levä aiheuttaa sellaista? Entä rankka vedenvaihto? Jäljelle jäänyt tavallinen kultakala näyttää ihan normaalilta; pitää nyt pikapikaa toimittaa se jonnekin kultakalaparveen parempaan hoitoon.

3

766

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      SIIS OLIKO TÄMÄ JOKU VITSI VAI??

      EKANAKIN, kultakalasi oli nyt aivan liian pienessä akvaariossa! minimi kultsille on n. 500l

      huh huh! kuulostaa järkyttävältä . Akvaariota EI IKINÄ pitäisi hankkia jos ei ole perehtynyt sen hoitoon ja tarpeisiin kunnolla!!! (kuten ei mitään muutakaan eläintä)

      no, tässä hieman akvaarion perus hoidosta ja ehkäpä nyt tajuat ETTÄ EI OLE MIKÄÄ IHME että kultakalasi kuoli.

      kun akvaario perustetaan se tulee kypsyttää hyvin että tarvittava bakteeri kannasto kasvaa pohjaa ja suodattimeen. Bakteerit hajottavat akvaariossa haitallisa yhdisteitä jota tulee kalan kakasta ynm. jätteestä.

      sitten kun akvaario on kypsytettu kasveineen. voi sinne laitta ensimmäiset kalat. Kalojen tulee olla sen kokoisia että ne mahtuvat olemaan akvaariossa eivätkö kärsi tai jää kitukasvuisiksi.

      kasveista: kasvit ovat erittäin tärkeitä akvaariossa. ne tuottavat sinne happea ja ovat osa toimivaa kokonaisuutta. ne toimivat kalojen piilopaikkoina ja kutu paikkoina.

      hoidosta: vesi pitää vaihtaa kerran viikossa ja pohja puhdistaa siihen tarkoitetulla lapolla.
      AKVAARIOTA EI SAA IKINÄ PUHDISTAA KOKONAAN!!! (kuten olette tehneet) silloin ERITTÄIN TÄRKEÄT bakteerit häviävät ja eivät näin hajota jätettä. jätteestä syntyy nitraattia ja nitriittiä jotka ovat kuolemaksi kaloille.
      SIIS OLETTEKO PUHDISTANEET AKVAN JA SITTEN LAITTANEET SEN TÄYTEEN HANAVETTÄ JA KALAT SINNE?!?! MIKÄ KAMALA SHOKKI KALOILLE!!
      EI IKINÄ NOIN!JÄRKYTTÄVÄÄ!!!!!!

      RUOKINNASTA: olette ruokkineet aivan liikaa! 1-2 kertaa päivässä pieni määrä riittää. NYT PENSKAT POIS AKVAARION ÄÄRELTÄ!


      KALASI KUOLI, KOSKA OLETTE HOITANEET AKVAARIOTA ERITTÄIN HUONOSTI! NYT HETI TUO TOINEN KULTAKALA ASIAN MUKAISEEN ALTAASEEN. SITTEN TYHJENNÄT OMAN ALTAASI, LAINAAT KIRJASTOSTA PARI KUNNOLLISTA AKVAARIO KIRJAA, LUET NE LÄPI JA SITTEN VASTA ALAT HARKITA AKVAARION LAITTAMISTA.

    • irma

      Kertomasi tarine viittaa aika moneen tautiin.

      -Taspainon menettäminen=uimarakkotulehdus
      -Paisuminen=pöhötauti
      -lima=??????

      Joidenkin kultakalamuotojen päässä kuuluu olla sellaiset pahkurat.

      Myös se kokonaan pushistus on voinut heikentää kaloja. Mutta se siivouskeino josta ensin kerroit on todella hyvä. Vaikka allas olisikin ollut muutaman viikon ilman siivousta ei kuitenkaan kannata tehdä suurmylläystä. Silloin häviää paljon hyödyllisiä bakteereja.

    • tinzue

      Viestisi ärsytti minua suunnattomasti, enkä jaksa itseäni sillä stressata enempää joten luettelomaisesti, mikä kaikki tilanteessa oli vikana:
      -allas on AIVAN liian pieni.
      -kasvien puute
      -pitkälle jalostettu kala, jolla sisäelimetkin ovat puristuksissa--> eivät yleensä edes elä pitkään!
      -Suursiivousta ei pitäisi tehdä koskaan ellei altaassa ole jokin pahasti pielessä, kun näin tehdään, tulee allas myöskin kypsyttää uudelleen.
      -vedenparannusaineita ei luultavasti käytetty
      -kalat stressaantuneita
      -liikaruokinta
      -luultavasti noin pienessä altaassa myös lämpötila liian korkealla.

      Ihmettelen vaan, miten kalasi ylipäätään näinkään pitkään eli.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      127
      1694
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      101
      1219
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      201
      1078
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1015
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      911
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      843
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      804
    8. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      52
      802
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      50
      793
    10. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      793
    Aihe