Millainen koira Tipsu on?

Tiibetinspanielia

Millainen koira tiibetinspanieli on? Millainen luonne, oppiiko helposti asioita? Mitä sairauksia niillä esiintyy? Sopiiko kerrostalon asukiksi?
Kertokaa kaikkea mitä tiedätte kyseisestä rodusta.

20

3991

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiibetinspanieli on valpas pieni koira joka tietää oman arvonsa.
      Luonteeltaan on ihmis rakas, mutta ei välttämättä pidä pienistä lapsista, ellei sitten pienestä asti ole perheessä/tutuilla tms. lapsia joihin on tottunut (kokemusta on, kun pienestä asti oli lapsi perheessä ja on sitten lapsirakaskin)
      Tipsu oppii melko hyvin asioita, mutta hirmusen miellyttämisenhaluinen se ei ole. Mahdotonta ei opettaminen ole, ei ollenkaan. Eli sanoisin että oppii melko hyvin.
      Uimisesta jotkut pitävät, toiset eivät.
      Sairauksista en rupea kirjoittamaan, kun en niistä ole varma. Mutta saattaa joitakin hengitys vaikeuksia todella helteellä olla ('lytty turpa')
      Tipsu sopii kerrostaloon kunhan sen heti pienenää opettaa olemaan haukkumatta käytävästä ja naapurista kuuluvia ääniä, koska tipsut kyllä ilmoittavat jos jotain kuulevat, koska niin valppaita ne ovat. Mutta jos tipsulle on tavat opetettu ei tätä ongelmaakaan pääse syntymään.

      Lenkkeilystä sen verran, että tipsut jaksavat kävellä ja juosta pitkiäkin matkoja, jos ne ovat siihen tottuneet. Kuitenkin jos jonain päivänä et kerkeä hirmu pitkää lenkkiä käydä, eivät ne siitä niin välitä.

      Kuitenkin tipsujen luonteissa on eroja. Toiset tykkäävät katsella rauhassa maailman menoa, toiset haluavat olla siellä maailman menossa :)

      Kaikin puolin tipsu on mainio koira. Turkki on upea, mutta ei vaikea hoitoinen. Luonnekin on upea. :)

    • tipsu

      Tipsut ovat aivan valloittavia otuksia. Luonne on tosin hieman jääräpäinen joten mitään temppukoiraa tipsusta tuskin saa. Perustottelevaiseksi toki oppii siinä missää muutkin. Rotu on myös kova vahtimaan ja usein meneekin esim. ikkunaan tarkkailemaan ympäristöä. Viihtyy lenkillä, muttei silti kaipaa pitkiä lenkkejä jos siihen ei ole mahdollisuutta. Tipsut ovat sosiaalisia ja ovat onnellisimmillaan muun perheen kanssa. Rodun vallottavuutta on tässä vaikea kuvailla, pitää itse tutustua niin ymmärtää :)

      Ps: Kannattaa myös miettiä tipsun väriä kun koiraa etsii. Perinteisen vaalean ohella löytyy mustaan vivahtavaa, valkoista mustin merkein (meillä semmoinen

    • tipsun omistaja

      Tipsut ovat rauhallisia ja oppivat hyvin käskyjä vanhanakin. Yrittävät olla isoja koiria ja "isottelevat" isoille koirille. Ne ovat myös hyviä pikku vahtikoiria, koska ovat valppaita ja kuuntelevat kaikki pienetkin äänet. Tiibetinspanieli on helppo hoitoinen, eikä siihen mene niin paljon kuluja kun isoon koiraan. Olisi hyvä jos harjaisi tai kampaisi hauvan kerran viikossa. Se pitää turkin kiiltävänä ja terveenä. Kyllä tipsu yleensä on sopinut kerrostaloon kunhan opettaa sille ettei saa haukkua tai sitten ostaa esimerkiksi sitruunakaulapannan. Se toimii niin että kun koira alkaa haukkumaan panta ruiskuttaa sitruunan makuista nestettä koiran suulle.
      Tipsut pitävät paljon ihmisestään ja kiintyvät siihen nopeasti.Eli ne ovat ihmsirakkaita ja tykkäävät nukkua sängyllä lähellä omistajaansa.
      Siskollani on tiibetinspanieli uros mikä on oikea lellikki. Se nukkuu sängyn päällä ja kuorsaa kovaa. Koira osaa tahkota mikä tarkoittaa sitä että se nousee takajaloilleen ja laittaa etutassut yhteen ja alkaa pyörittämään niitä.Toinen nimi tälle voisi olla kerjääminen. Tipsumme on hyvin helppo hoitoinen, koska pitkiä lenkkejä ei tarvitse tehdä ja se syö vähän(normaalisti). Se on meidän pikku vahtikoira niin kuin aikaisemmin jo sanoin että ne ovat yleensä sellaisia.Koiralle opetettiin pentuna peruskäskyt, mutta nyt 4-vuotiaana oppi hauva: tänne ja kieri. Paljon hauvamme isottelee isommille koirille jopa nartuille. Koiramme on myös hyvin paljon narttujen perään etenkin naapurin narttu tipsulle.
      Yleisin "sairaus" on tipsuilla purje. Purje on lihaläppä kurkussa mikä kasvaa koko ajan. Sen tietää kun on tipsullaan purje,koska siintä tulee hengitys vaikeuksia,koska purje peittää henkitorven. Jos tulee pahoja ongelmia on syytä viedä tipsu eläinlääkäriin leikattavaksi. Huonopuoli siinä on että purje kasvaa taas uudestaan ja leikkaukset voivat olla kalliita.
      Meidän koirallakin on purje mikä on välillä ollut paha,mutta taas välillä semmoinen mistä ei tarvitse välittää. Lähi aikoina kuitenkin viedään se leikattavaksi.

      • Poijjaat

        Minulla on kaksi senioritipsua. En ole ikinä kuullut tuosta purjeesta, josta kerroit. Kummallakaan ei ole ollut hengitysvaikeuksia koskaan. Eivät ole tylppäkuonoisia. Ei saa sekoittaa kiinanpalatsikoiraan. Ruokavalioon pitää kiinnittää huomiota, koska vatsa ei siedä perunaa ainakaan meillä. Vanhempi koira kärsi alussa anaalirauhasten tulehduksista. Ne piti poistaa parivuotiaana. Nuorempi ei niistä ole kärsinyt. Yleensäottaen meidän poijjaat ovat olleet melkoisen terveitä tipsuja.


    • Heloisa

      vain omasta ja tuttavan tipsusta, molemmat narttuja, nyt jo edesmenneitä. Luonteiltaan olivat erilaisia. Tipsuni oli huoleton päiväperhonen, leikkisä ja iloinen loppuun asti (eli lähes 13v).

      Tykkäsi kiehnätä kylki kyljessä, oli aina tunkemassa syliin ja öisin nukkui ihan kiinni. Oli aivan erityisen´ihastunut lapsiin, meillä ei ollut pieniä. Ensi tapaaminen tyttären vauvan kanssa oli liikuttava. Koiru tuijotti lumoutuneena vauvaa ja vahti koria. Ei tullut mitään ongelmia.

      Oppimista tapahtui vielä vanhana, haukkuherkkyyttä oli, mutta kun ulkona oli kielletty haukkumasta, ei haukkunut. Sisällä omakotitalossa annoin haukkua vapaasti, mm ohikulkijat, joita katseli mielellään ikkunasta. Oli laiskahko lenkkeilijä, piti välillä patistella.

      Itsepäisyyttä oli, mutta tottelevaisuutta myös. Joskus minusta tuntui että se ymmärsi kaiken, ei vain osannut puhua. Minulla oli paljon aikaa paneutua koiraani, siksikö lie synkannut niin hyvin. Tipsu valloitti minut aivan täysin.

      Tutun tipsu oli vakavan oloinen, vähän kuin surumielinen, paljon aikuisempi. Ei leikkinyt paljoa, mutta oli äärettömän kiltti ja nöyrä. Oli tehnyt pentuja ja tullut sijoitukseen, voikohan tuolla olla vaikutusta, enpä tiedä. Kovin poikkesivat nämä kaksi toisistaan.

      Minun tipsulla oli herkkä vatsa siihen asti, kunnes tehtiin kohdunpoisto (märkäkohtu), sydämen vajaatoiminta vaivasi vanhana, lääkkeet auttoi. Viimeisenä vuonna oli polviongelma. Lopuksi tuli syöpä.

    • amore tipsuni

      tipsut ovat luonteeltaan ihmisrakkaita,ystävällisiä,älykkäitä,itsenäisiä...
      vaikka tiibetinspanieli on älykäs,se ei tottele aina kauhean hyvin.uskoo kyllä!!oma tipsuni on kuulemma uskomattoman totteleva.kerrostaloon on ihanteellinen koira!!ei yleensä hauku.terveys on vähän epävarmaa minun kohdallani,en oikein tiedä.napatyrä ainakin on aika yleinen(omalla on).asun itse kerrostalossa 1.3 vuotiaan tipsu narttuni kanssa ja pennut olisi ensi vuonna syksyllä suunnitteilla.

    • Lennu85

      Tiibetinspanieli on sairas rotu oma tipsuni oli atooppinen ja toisella on IBD suolistosairaus, haukkuherkkiä ja ainakin tämän nuoremman hermorakenne heikko. Arka on vaikka sosiaalistettu. Paljon on terveitäkin, luulen että kun valitsee huolella kasvattajan niin saa terveen koiran mutta paljon on näitä pentuja joita teetätetään huonoista yhdistelmistä
      Näillä on paljon myös hengitystieoireita. En voi oman kokemukseni perusteella sanoa että terve. Mikä rotua ois.

      • terveitätipsujameillä

        Sinä olet sitten ostanut huonoista yhdistelmistä ja huonoilta kasvattajilta molemmat tipsusi.
        Itse suosin kasvattajaa, jolla koirat ovat todistetusti pitkäikäisiä ja terveitä.
        Kasvattajia on tässäkin rodussa paljon, mutta se tarkoittaa että on myös varaa valita.


    • ei_tibsua

      Komppaan ylempää. Heikkohermoisia räksyttäjiä, yhtään hyvin käyttäytyvää tai koulutettua en ole vielä tähän päivään asti nähnyt. Ja kyllä, olen nähnyt useita. Tibsua hyväksi roduksi nimittävä ei taida tietää oikeista koirista yhtään mitään. Kertoo siis paljon omistajasta, jos tahtoo fyysisesti sairaan ja stressaantuneen, aran ja kyvyttömän koiran.

      • Liinu74

        Ei todellakaan. Oli niin pettymys. Kävin monia kenneleitä läpi Ja nämä on niin terveitä. Rotu mennyt huonompaan suuntaan luonteen kuin terveyden suhteen. Kiitos huolimattomien kasvattajien. Ei ikinä tipsua tuu mulle Kun tuosta aika jättää.


    • tibstibs

      Hermoheikkoja, geneettisesti sairaita ylijalostuksen vuoksi ja huonosti käyttäytyviä, chihuahuaan rinnastettavia ärisijöitä. Kyseisellä rodulla esiintyy valitettavan usein iho-, silmä- ja hengitystiesairauksia, joita ei leikkauksilla pystytä parantamaan, koska tällaisen rakenteen omaavaksi nämä "ihanat" pikkukoirat ovat jalostettu. Jos tahtoo tervepäisen -että kehoisen koiran, täydellinen rotu löytyy mahdollisimman suden näköisistä roduista. Hirveää nähdä miten paljon täällä nettisivulla surkutellaan trokareiden harrastamasta koirien tuonnista ja myynnistä koituvia haittoja, mutta ketään ei kiinnosta eläimet, jotka joutuvat ihmisten vuoksi elämään päivittäin kärsimyksessä. Tällaisesta rodusta hyvänä esimerkkinä toimii tiibetinspanieli.

      • Anonyymi

        Sinä olet hullu!!! Tipsut ei räkytä ja sitäpaitsi, mikset lue nettiä!!???? Sielläkin sanotaan että tipsu on hyvärakenteinen, toisin kuin mopsit ja japanese chilit yms!!!!!!!! En itsekään pidä lyhytkuonoisten yms jalostamisesta, mutta yritä hyvä ihminen tajuta ettei tipsu ole epämuodostunut!!!!!!!!!!!!!! Oot idiootti, et ota selvää asioista, ootahan kun etin teille kaikille idiooteille sivun mistä saatte tietoa vähän "lyhytkuonoisista tipsuista"!!! Palaan pian!!!


    • Mal

      En ole tavannut räksyttävää tipsua. Meidänkin on ihan rauhallisuuden huippu ja silti valpas samaan aikaan. Ihana, sopeutuvainen koirarotu. Mitään juoksukaveria ei tilausta saa, rauhalliset tutkimusmatkat ok.

      • Ylistysomalleni

        Tuo räksytys on pelkästään koulutuksesta kiinni. Oma maailman ihanin, tottelevainen mutta oman arvonsa tunteva tipsutyttöseni on aika hiljainen, valpas ja lukee minua kuin avointa kirjaa! Osaa paljon temppuja, oppii nopeasti ja tykkää lapsista sekä koirakavereista. Haluaa olla kaikessa mukana. Pian 9 vuotias ja terveenä on ollut.


    • Tipsuttelija1970

      Tipsu on kiltti ja sopeutuvainen, mainio seurakoira myös lapsiperheeseen. Pikkukoirien tapaan koettaa räksyttää isommille vastaantulijoille lenkillä, mikä meillä tosin riippuu taluttajasta. Sisällä ei räksytä kun on kielletty. Lenkkejä voi tehdä joko pitkiä tai lyhyitä, molemmat käy. Toinen koiristamme on todellinen rapsutus addikti, kokoajan pitäisi rapsuttaa, toinen ei niinkään. Ihmisrakkaita pieniä laumanvartijoita. Ilmoittaa varmasti jos joku asuntoamme lähestyy. Ihana rotu, voin suositella. Kaksi tipsua, toinen 7 v. toinen 8 v.

    • Anonyymi

      Tipsu on perheen jäsen.

    • Anonyymi

      Itsellä Tipsu vahtii kovasti. Mieliala vaihtelee, äreä joku päivä rauhallisempi toinen päivä.
      Tykkää lenkkeilystä, hieman dominoiva oli lapsille heti pennusta. Rauhoittunut iänmyötä.
      Kaveriksi otimme nyt Japanese Chin koiran joka tuntuu todella helpolta rodulta. Tasainen luonne, ei provosoidu toisista koirista, ei hauku, tulee hyvin toimeen Tipsun kanssa. Meillä Tipsulla huonot hampaat, joka vuosi vietävä hampaiden poistoon, kallista on.

      • Anonyymi

        Oma vikasi! Et pese sen hampaita.


    • Anonyymi

      Kiltti on minun Tipsu uros ollut aina. Haukkuu harvoin. Nuorena oli vilkas ja energinen vanhetessaan rauhoittunut. Kohta 14v. Närästystä ollut harmina koko iän. Viisas ja helposti oppiva mukava rakas kainaloinen. Omaan perheeseen syvästi kiintyvä. Tulee kissojen kanssa hyvin toimeen. Toisten koirien suhteen valikoivasti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1873
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1436
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1197
    Aihe